صفحه 1:
صفحه 2:
oe
بهدا
موازين د
هو
۳
متصدیان" 1 فروتتییا)
۰
ماهى 3
ee ۳
7 محیط زد
re .
| وت
مون
٠ کروه 3
كتراى
°
اغه
مرا
wile
در
شتی
1
خدمات بهدا
شکی و
بذ
علوم ۱
انشکده
دان
صفحه 3:
مقدمه:
روتئین در زنجیره مواد غذایی انسان بسیار ضروریست این گروه از مواد غذایی» وظیفه ساخت
ار تر مت بافتها و بهبود آسیب دیدگیها و زخمها و بالا بردن سطح ایمنی... را بر عهده دارند که
از طریق مواد گوشتی شامل گوشت قرمز و سفید و برخی مواد گیاهی ... تامین میشود.
بنابراین لازم است موازین بهداشتی در تمامی مراحل از تولید» نگهداری و توزیع و فروش تا مصرف
این مواد غذایی رعابت شود که در ادامه این جلسه به آنما اشاره خواهد شد.
صفحه 4:
اولین و مهمتیین بخش از موازین بهداشتی دریک مرکز تهیه و توزیع مواد غذایی
میباشد و شامل رعایت بهداشت شخصی تمام کار کنان شاغل در آن مراکز میباشد.
با توجه به وجود ۲ ... در گوشت خام » رعایت بهداشت فردی در صنف قصابی
و مر ملفی فرمشی علاوه بر امین شلات مواد cals OAL کار کنان ین قتف عم کمک
قابل توجهی میکند که با توجه به اهمیت این موضوع به تفصیل درباره آن توضیح داده میشود.
صفحه 5:
فعالیت کارکنان و دست اندر کارانکه دجار زضم و سایر مشکلات پوستی هستند در مراکز تهیه و
توزیع مواد غذایی تا زمان بهبودی کامل » میباشد.
در صورت ناچاری پوشاندن هر گونه زخم» تاول» بریسگی» سوختگی» جوش چرکین با یک باند
ويا نوار ضد آب در حین کار است.
با توجمبه آلودکی ندید گوشت خام » زخمها و تاولها و بریدگیها و سایر مشکلات پوستی
معل مناسبی براي ورود عولمل میکریبی و خطر انتقال بیماریها خصوصا
یباشند.
>
1
صفحه 6:
#د د + شستشوی دستها با آب و صابون مایع به مدت ۴۵ ثانبه مطابق دستورالعمل وزارت بهداشت.
نصب این راهنما در محل کسب ضروری است
روش صحیح شستشوی دستها :
بعد از مرطوب کردن دستها با آب و صایون دستهای خود ر! به روش زیر بشویید
IY وک Zs
هستصوی هست دستها یصت دستها بین اتعصحان عف دستها
ري رويك ريك
eee اذوى اتكستان دست ١. قدت اتكشتان دست و تاكن
صفحه 7:
* تهیه کارت سلامت برای کلیه کاررکنان و دست اندر کاران کارگاه (متصدی» کارگر فصلی موقت و
دایمی ) محل کسب ضروری است.
کارت سلامت نشان دهنده سلامت شخص از لحاظ بیماریهای میکروبی و انگلی و پوستی و ... میباشد
بنابراین از به کارگیری افراد متفرقه و فاقد کارت سلامت خودداری نمایید.
بهتر است بدانیم که عدم تهیه کارت سلامت برای کار کنان وسیا عدم تمدید اعتبار آنهاء علاوه بر
معیفی متصدیبه مراجع قانیفی و پرداخت جریمه های مربوطه» روند صدور کارت سلامت در مرکز
بهداشتی و درمانی را مشمول پرداخت جریمه دی رکرد معادل ۵۰۰۰۰۰ ریال خواهد کرد.
تمامی کار کنان این مراکز بایستی دوره ویژه بهداشت عمومی را
صفحه 8:
بدون شک در دسترس بودن کارت سلامت و سایر مدارک بهداشتی معتبر به
سيك مرکز تهبه و توزیع مواد غذلیی کمک زیادی حی کند » بنابراین » کارتهای
سلامت و کارت ثبت بازدید و گواهینلمه بهداشت را در محل منلسب و در دید عموم
نصب و در حفظ و نگهداری آنها دقت فرمایید »
صفحه 9:
صفحه 10:
صفحه 11:
صفحه 12:
به منظور رعایت موازین ایمنی و جلوگیری از خطر بریده و قطع شدن انگشتان
دست استفاده از دستکش ضد برش در این صنف پیشنهاد میشود.
دمتکش ضد برش قصابى.
اتجهيزان ايمنى و حفاظت فردى
صفحه 13:
+ در محل كسب محل مشخصى براى نكهدارى وسايل شخصى بايد در نظر گرفته شود.
خصوص نكهدارى وسايل شخصی و ر تيب كوتاهى ميكنند.
يادمان باشد كه رعايت نظم و انضباط در محل كسب در نظر مشتريان از
اهميت زيادى برخوردار است.
صفحه 14:
© دما در یخچال باید بوسیله دماسنج کنترل شود.
+ هیچگاه به منظور صرفه جویی در مصرف برق بخچال و فریزر را از برق خارج نکنید.
بخچال » فريزر و سردخانه بايد سالم و هميشه تميز باشد.
صفحه 15:
حمل و نقل و جابجایی گوشت » باید به درستی انجام شود .
صفحه 16:
از نگهداری محصولات و گوشت و فرآورده های گوشتی در معرض تابش مستقیم نور
خورشید و گرد و خاک و حشرات اجتناب نمایید.
صفحه 17:
صفحه 18:
1
1
Eee a
صفحه 19:
#۶ در صورت وجود و عرضه محصولات بخ پوشانی » بخ مصرفی بايد از
نوع بهداشتی باشد .
6 درصورت وجود و عرضه محصولات دریایی تازه سطح محصول بايد
کاملا یخ پوشانی شود.
صفحه 20:
استفاده از رنگ و طعم دهنده و شیرین کننده های شيميايى غير مجاز است.
ی گوشت قرمز و سفید در یخچال و فریزر ضروریست.
*: مواد غذایی بسته بندی شده باید دارای : باشد.
int) بندی مطلوب؛ اصولی و قبل قبول؛ مشخصات بهداشتى كامل ( تاريخ توليد و نقضای مصرف » آدرس محل تولده کد بهداشتی و با پرونه
ساخت وزارت بهداشت و ...))
محل نگهداری مواد غذایی و مواد شوینده و شیمیایی باید گردد.
صفحه 21:
سینک ظرفشویی باید مجهز به آب گرم و سرد باشد.
ابعاد و اندازه و جنس سینک ظرفشویی باید باشد.
سینک روشویی برای شستشوی دست کار کنان باید مجزا باشد.
صفحه 22:
صفحه 23:
صفحه 24:
رویه ( روکش) میزهای کار باید ضد زنگ و سالم و تمیز باشد.
صفحه 25:
تخته و کنده کار از جنس مناسب و قابل قبول (ترجیحا چوب) و هميشه تمیز باشد.
تخته های کار و کنده به صورت مرتب شستشو شده و با يك لايه نمك و با محلول غلیظ آب نمک
گندزدایی شود.
صفحه 26:
میز و تخته کار غیر بهداشتی در یک مرغ فروشی!!!
صفحه 27:
ویترین ها و کاینت ها و قسه هاء تمیز و بدون زنگ زدگی باشد.
صفحه 28:
جعبه کمکهای اولیه با تجهیزات کامل در محل کسب وجود داشته باشد.
صفحه 29:
صفحه 30:
ض دید
شتی در معرض دب
كى به شكايات بهداشتى در
000000 مان قصب لودو
۳۳-۲
a = ود
3 حمس
Se VAS
صفحه 31:
* معل کمب ید دارای لوله کشی متمل به سیستم امین آب آشامیدنی ما و بهداشتی شور و با
روستا باشد.
سیستم جمع آوری فاضلاب باید بهداشتی و قابل قبول باشد.
- (اتصال فاضلابروی ظرفشویی» روشویی و کف شوی به چاه جاذب يا سیستم فاضلاب شهری)
- ( اتصال به چاه جاذب یا سیستم لوله کشی و جمع آوری فاضلاب شهری)
زباله ها و پس ماندها بای به طريقه بهداشتى و قابل قبول جمع آوری و دفع کردد.( سطل
زباله دربدار با کیسه زباله)
صفحه 32:
اقدامات لازم در راستای در محل کسب به عمل آمده و مورد تایید مقامات
بهداشتی باشد.
حشرات و جوندگان موذی و انواع آلودگی هستند و مثل سایر موجودات زنده به
دنبال محل مناسبی برای پناه گرفتن و تغذیه و تکثیر هستند» تمامی این شرایط در یک مرکز تهیه و توزیع مواد
غذایی وجود دارد پس بنابراین با انجام بهسازی شامل نصب توری روی درب و پنجره ها و تعویض شیشه های
5 و گرفتن سوراخها و درزهای ساختمان و ... میتوان از ورود و لانه گزینی حشرات و جوندگان جلو گیری
۵.
در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی استفاده از سموم در راستای مبارزه با این آثأت به هيج عنوان توصیه
نشده و ممنوع میباشد.
|
صفحه 33:
4 پوشش دیوار محل کسب از جنس سنگ » سرامیک يا کاشی سالم و یز و
پوشش کف محل کسب از جنس مصالح فوق و قابل شستشو باشد.
شش سقف محل به رنك روشن و سالم و باشد.
انبار محل كسب بايد داراى شرايط ساختمانى قسمت فروشكاه باشد.
صفحه 34:
صفحه 35:
د ays !د كنت عقاوم و شال و يدون رذق دی و وس یی وس ها
سالم و بدون شكستكى و هميشه تميز باشد.
صفحه 36:
#* دما و رطوبت محل كسب بايد قابل قبول باشد. ( تهيه و نصب پنکه و کولر و ...)
6 روشنایی محیط باید مناسب و قابل قبول باشد. ( روشنایی طبیعی و مصنوعی)
4# تهر به هواى محل كسب بايد مناسب باشد.
* قفسه بندى و بالت كذارى در محل كسب انجام شود.
صفحه 37:
صفحه 38:
صفحه 39:
نتيجه عدم رعایت موازین بهداشتی
صفحه 40:
خطرانی که در کمین متصدی یک قصابی است:
HE خطر بربداتى و حنى قطع شدتى در اعضاى بدن به دليل كار با وسايل تو و بونده.
SURI plas Hea بيماريهاى مشترى بين انسان و دام از طويق دام زنده و بعد از ذبح توسط لاشه و
خون و ترشحات و امعاء و احشاء و حشرات موذی ناقل مثل کک و کنه و ...
صفحه 41:
تب کریمه کنگو:
همزمانبا شروع فصل بهار و كرم شدن هواء كندهاى منتقلكنتده . دهنده
كريمه كنكو انسانها را در معرض خطر قرار داد.
]3 قب خونریزی دهنده کریسه کنگه ویروسی بوده و مخزن ویروس تن در انواع موشها»
خرگوشها » جوجهتیغی و... وجود دارد و از طریق کنهها به انسان و دامها منتقل میشود.
ee دامهای بیمار تنها دارایمیک هفتستب هستند و علائم مختصری را از خود نشان میدهند.
به کونهای که پس از آن علائم نیز برطرف میشود.
TEESE اکر در هفتهای که تب وجود دارد » دام کشتار شود و با توسط کنهها گزیده شود؛
بیماری میتواند منتقل شود.
صفحه 42:
: هرساله حجمی عملیات برای مقلبلبا انگلهای خارجی دامبا مختلف
توسط سازمان دامپزشکی انجام میشود.
3546366 اما باید دانست که آموزش اقشار مختلف مردم بهخصوص قصابان و کسانی که با
شت خام سر و کار دارند» لازم و ضروری است.
صفحه 43:
صفحه 44:
روشهای انتقال به انسان:
* انتقال از طریق گزش کنه ای از گنه هیالوما
te افتقال از طریق نیش حشرات
ast * از طریق تعاس با خون و ترشحات مبتایان
* اتقل از طریق گزش کنهآلوده
* انتقال از طريق له كردن كنه
** تماس مستقيم با لاثئه كوشت و خون و ترشحات
تنفس در تماس با دامهای آلوده
صفحه 45:
صفحه 46:
صفحه 47:
صفحه 48:
راههای پیشگیری افتقال بیماری به انسان:
جدانگهداشتن جایگه دام از محل زندكى
:* خوددارى از له كردن كنه با دست و روى دام
خودداری از تماس بدن با ترشحات و خون دام
( پوشیدن دستکش؛ ماسک» روپوش: لباس ضد آب؛ چکمه خصوصا در هنگام ذیح )
*: خوددارى از كشتار دام در محلهاى غير مجاز
** رعايت اصول ايمنى - حفاظتى در مواقع تماس با كوشت تازه و جكر
3% خوددارى از رفت و آمد در محلهاى كشتار غير مجاز
اجتناب از خوردن گوشت؛ جكر خام و نيم بختهء تكهدارى جكرء دل ؛ قلوه به مدت ۴۸ ساعت در یخچال و سپس استفاده از
آن
صفحه 49:
GEIRNA / hedge
INFOGRAPHIC 1
صفحه 50:
تب مالت یا بروسلوز از بيماريهاى واكيردار مشترك بين انسان و دام مى باشد كه معمولاً از حبوان به
انسان منتقل شده و بيمارى از انسان به انسان قابل سرايت نمى باشد .
صفحه 51:
بررسی تب مالت در حیوان :
بروسلاها معمولاً در كاو و كوسفند موجب سقط جنين و جون ج : شده شدیدا آلوده می باشد بایستی آن
را حتما در كودال عميقى دفن و روى كن را آهک بپوشانیمتا از انتشار آلودگی جلوگیری نموده و Legh
كوسفند مادر را كه مبتلاست به كشتار كأه بفرستيم.
معمولاً جون ميكروب بروسللبه محض وروهبه بدن حبوان وارد اولین غده لنفاوی شده و ازستن طريقبه کبد و
طحال و کلیه رفته و نهایتاً تمامی ترشحات بدن را آلوده می کند.
صفحه 52:
تب مالت:
پیشگیری از ابتلا به بیماری
ّن دسته از مردم ( تصابان و دامداران) کهبه طور مستقیمبا دام سرو کار دایند بایستی در مولقع
تما سا حيوانات از دستکش استفاده نمایند زیر امکان ورود بروسلا از طریق خراش های پوستی
بدن وجود دارد و هنگام تميز كردن محل زندگی حیوانات راههای تنفسی رلبا دستمال پاکیزه بسته و
بس از اتمام كار لباسها را تعویض و دست و صورت را با آب و صابون به طور کامل بشویند.
صفحه 53:
با تشکراز توجه سبزتان
(مواظب سلامت خودتان باشید)