موضوعانداز گیری غلظت توتال کلسترول در سرم یا پلاسم
اسلاید 1: باسمه ای تعالی موضوع:انداز گیری غلظت توتال کلسترول در سرم یا پلاسمای خون
اسلاید 2: مقدمه: کلسترول چیست؟کلسترول ماده ای است از جنس چربی که به دسته ای از لیپید ها به نام استروئید ها تعلق دارد. وظایف کلسترول در بدن: ۱- کلسترول درغشای تمام سلول ها درساخت دیواره ی سلولی شرکت می کند. ۲۵ درصد کل کلسترول بدن در غشای سلول های عصبی بوده و مهمترین پوششی است که اعصاب را عایق می کند. 2- کلسترول ماده اصلی برای ساخت بسیاری از هورمون های استروئیدی است.هورمون های جنسی مثل استرادیول و تستوسترون ، هورمون های استروئیدی که توسط غدد فوق کلیوی ساخته می شوند(مثل کورتیزول) و پیش ساز ویتامین ها مثل۷-Dدهیدروکلسترولنقش مهمی را ایفا می کند. 3-کلسترول پیش ساز اصلی اسیدهای صفراوی است که برای هضم چربی ها ضروری می باشد. 4--در ساختمان آنزیم ها و در ساختمان سیستم عصبی قسمت اعظم کلسترول در داخل بدن و توسط کبد ساخته می شود و بقیه آن با مصرف غذاهای پر کلسترول و پرچرب وارد بدن می شود.
اسلاید 3: بدن یک فرد بالغ ۱۵۰ گرم کلسترول دارد. منابع کلسترول بدن: ۱- اگر چه تقریباً تمام بافت های بدن می توانند کلسترول را بسازند ، قسمت اعظم کلسترول توسط کبد وکمتر روده ساخته می شود . پس این ماده بطور طبیعی و بدون توجه به دریافت کلسترول موجود در غذا ، در خون وجود دارد زیرا کبد مقدار مشخصی کلسترول تولید می کند که برای ادامه زندگی ماده ای حیاتی و ضروری است. بدن یک فرد بالغ در هر روز ۵/۰ تا ۱ گرم کلسترول می سازد که بیشتر از مقداری است که از طریق غذا جذب بدن می شود. ۲- بقیه آن با مصرف غذاها وارد بدن می شود. مثل مصرف غذاهای پر کلسترول ( شامل تخم مرغ، کره، خامه، دل و جگر و قلوه)و همچنین مصرف غذاهای غنی از چربی های اشباع (گوشت قرمز، کره ، خامه و لبنیات پرچرب و روغن نباتی جامد ).
اسلاید 4: در گذشته تصور می شد تصور می شد که فقط غذاهای دارای کلسترول فراوان در افزایش کلسترول خون موثرند، اما امروزه ثابت شده، مقدار چربی اشباع غذا بیشتر از خود کلسترول ، در افزایش کلسترول خون موثر است. مواد غذایی افزاینده کلسترول: • -غذاهای سرخ شده • - چربی های اشباع شده مانند روغن های حیوانی و روغن نباتی جامد و کره • - امعاء و احشاء حیوانی مانند دل، جگر، قلوه، سیرابی و مغز- میگو و گوشت های پر چرب • - غذاهای آماده مانند سوسیس، کالباس و پیتزا • - لبنیات پر چرب- دسرهای چرب • -انواع کلوچه، کیک، شیرینی ها مخصوصاً شیرینی تر • -روغن نارگیل – انواع سس های مایونز سالاد • - انواع شکلات ، چیپس و پفک های حاوی روغن ترانس • - زرده تخم مرغ .
اسلاید 5: مقدار کل کلسترول بدن ما به دوچیز بستگی دارد: ۱- مقدار کلسترول ساخته شده در بدن و دفع شده از آن . 2- کلسترول غذای مصرفی ( تقریباً یک سوم کلسترول از غذا به دست می آید). در بیشتر افراد، وقتی که کلسترول دریافتی از غذا زیاد باشد، مقدار تولید آن در بدن کاهش می یابد ولی این مکانیسم همیشه نمی تواند مقدار کلسترول خون را تنظیم کند. نقش افزایش کلسترول خون در افزایش خطر بیماری قلبی عروقی(CVD): مختل شدن جریان خون به عضله قلبی (بدلیل گرفتگی سرخرگ های کرونر) ، می تواند باعث درد یا سکته قلبی شود. دو فرآیند مهم در این روند دخالت دارند: ۱- تصلب شرایین = آترواسکلروز ( سخت شدن سرخرگ ها ): با آتروم ۲- ترومبوز( ایجاد لخته خونی داخل رگ ها) آتروم (atheroma) :رسوب داخلی و ضخیم شدن دیواره سرخرگ ها در اثر انباشت چربی ( کلسترول) بر روی آن است که باعث تنگی سرخرگ ها می شود.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.