صفحه 1:
پاییز 960( رحیم دواني - کارشناس آزمایشگاه آب و فاضلاب

صفحه 2:

صفحه 3:
میکروب شناسي آب: ۰ ويژگي هاي ميكروبي آب آشاميدني مبناي قضاوت در مورد عیین قابلیت شرب آبها از نقطه نظر بيولوژيكي قرار مي گیرد. ۰ اصولاً لبي كه به مصرف مي رسدء بايد عاري از میکروارگانیسم هاي بيماريزاي شناخته شده و باكتربي هاي نشانگر باشد. * آلب آشاميدني شبکه استریل نیست پس مي تواند حاوي میکروب غیربیماریزا باشد.

صفحه 4:
شمارش كلي باكتري ها - توتال کانت (هتروتروفیک پلیت کانت): آبهاي سالم ممکن است داراي تعداد زيادي باكتري باشند. آبهایي که از لایه هاي گچي و آهكي عبور مي کننده داراي باكتري هاي زيادتري به ندرت آب بدون میکروب دیده شده است. میکروب هائي كه به طور طبيعي در لب زندكي مي كنند؛ شامل كوكسي هاء باسيل ها و قارج ها هستند. تغييرات فصلي در تعداد باكتري ها بسيار مؤثر است. معمولاً در اولين بارندكي بس از يك فصل خشكء تعداد باكتري ها در منابع زياد مي شود. دماي گرمخان» گذاري و مدت زمان و انتخاب نوع محیسط کشت بر روي رشد میکروب ها موثرند. آزمایش استاندارد بر روي محیط کشت پلیت کانت آگار يا محیط هاي دیگر در مدت ساعت در درماي 00درجه و 0/2درجه انجام مي گیرد.

صفحه 5:
شمارش تعداد کل باكتري ها در ارب از نمونه بیان مي شود. (COO) 3d gle ‏در هر‎ AS GOO ‏این میکروب ها در ) ارب نباید از‎ (Corey Porevicey Dit 286 subs در استاندارد اروپا تعداد شمارش كل ميكروب ها (000) كلني در نظر گرفته شده است. در آمریکا (000© كلني در آب آشاميدني شبکه مي باشد. تعداد شمارش كلي میکروب ها در استخر شنا حدود 6266 كلني مي باشد. عاري بودن آسب از میکروب هاي بیماریزا مهم تر از تعداد زیاد شمارش كلي میکروب ها در آب است. آسب بیمارستان ها و بخش سوختكي بايد داراي كمترين ميزان تعداد ميكروب ها باشد. تمام انواع آب به طور ثابتي حاوي میکروارگانیسم هاي مختلفي است.

صفحه 6:
اين میکریوارگانیسم ها از طریق منابع گوناگون وارد آب مي شوند. تخمین تعداد كلسي آنها مي تواند اطلاعات مفيدي براي ارزيابي و نظارت بر کیفیت آب بدست دهد. شمارش كلي براي ارزيابي سالم بودن منابع لب زيرزميني و همجنان مؤثر بودن فرايند تصفیه آب ضروري است. شمارش كلي نشانكر ‎alle‏ و تميز بودن سيستم توزيع آلب است. هر گونه افزايش در شمارش» زنك خطري براي آلودكي شدید لب است و باید سریعا مورد بررسي و تحقیق قرار oS

صفحه 7:
منطق كاريرد اركانيسم هاي شاخص: ۰ آلودگي ميكروبي مي تواند از طریق آب منتقل شود. به اين دلیل روش هاي آزمایش ميكروبي آب توسعه يافته است. ۶ آبي که به مصرف مي رسد باید عاري از هر گونه آلودگي مدفوعي باشد. ۶ شناساني میکروب هاي بيماريزاي خطرناك در آب غيرضروري است. ۰ شناسائي میکروارگانیسم هاي موجود در مدفوع» به عنوان شاخص ميكروبي در آب؛ روش مناسبي است ۶ حضور برخي از ارگانیسم ها نشان دهنده وجود مواد مدفوعي در آب است. ۶ حضور میکروب هاي مدفوعسي نشان دهنده احتمال حضور میکروب هاي بیماریزا در آب است. ۰ عدم حضور میکروب هاي فاضلابسي نشان دهنده عمل تصفیه و نگهداري مناسب شبکه توزیع است. © [زمابش باكتريولوة يكلى:بة«ظواق حا ی تاز از سای پولوزی عنوان اس ترین از ايش ر تعیین تاز و ع ا كي ۰ از آنجا که ممكن است آلودكي لب متناوب ایجاد گردد. لازم است که نمونه آب به طور مکرر و متناوب آزمایش شود.

صفحه 8:
ارگانیسم هاي شاخص آلودگي مدفوعي آب: ۰ ارگانیسم هاي معمولي روده اي بد بیش از انواع بيماريزاي آن به عنوان شاخص مدفوعي پذیرفته شده است. ‎٠‏ شاخص هاي باكتريايي مي بايست به طور مطلوب و ايده آل احتمال حضور همه ميكرواركانيسم هاي بيماريزاها را مشخص كند. ‏۰ ارگانیسم هاي شاخص مي بایست به تعداد فراوان در مدفوع یافت شوند. ‏۰ ارگانیسم هاي شاخص در منابع دیگر به تعداد کم يا اصلاً وجود نداشته باشد. ‏* ارگانیسم هاي شاخص باید به سادگي جدا شده و مشخص گردیده و نشان داده شود. ‏۰ ارگانیسم هاي شاخص نباید قادر به افزايش و تکثیر در آب باشد. ‏* ارگانیسم ت بیش از با هاي بيماري زا در آسب لسعم سا ‎ES OF he we‏ ‎٠‏ در عمل هر ميكرواركانيسمي نمي تواند مطابق اين معيار باشد. ‏۰ اولین ارگانیسم شاخص کلیفرمها و كليفرمهاي مقاوم به حرارت هستند. ‏* دومین ارگانیسم شاخص استرپتوکوك هاي مدفوعي مي باشند. ‏۶ سومین ارگانیسم شاخص کلستريديومهاي احیاء‌کننده سولفیت هستند. ‎

صفحه 9:
منظور میکروارگانیسم هايي هستند که مي توانند در شرایسط هوازي در درماي 0 و 9740/00 درجه در میحط مایع لاکتوز رشد کرده و در مدت 6 ساعت تولید سید و گاز کند. ‎u‏ ۵ منظور کلیقرم هاي ‎cays‏ ده در بل هستند که قدرند دا ميت 60 ساعت در ‎gle‏ ‏رو نيز توليد اسيد و كاز ‏1 : منظور كليفرم هاي مقاوم به حرارت تعريف شده در بالا هستند كه قادرند در مدت #6©#ساعت در دماي (#6+6/0درجه از ترييتوفان توليد اندول ‏و ازلاكتوزومانيتول كاز توليد كنند. اصولاً كليفرم هاى مقارم به كرما شامل ‎Book‏ ‏سیتروباکتر-کلبسیلا هستند. ‎

صفحه 10:
سیتروباکتر: سیتروباکترها عضو گروه آنتروباکتریاسه ها هستند چون سیترات را مورد استفاده قرار. مي دهند» به آنها سیتروباکتر مي گویند. در آسب. خاك؛ فاضلاب و مواد غذائني وجود دارند. كلبسيلا: در روده انسان» حیوانات» خاك و آب یافت مي شوند. در فاضلاب و محیط هاي بيمارستاني وجود دارد. وجود آن در آب دلیل آلودگيآب به مدفوع نمي باشد.

صفحه 11:
سالمونلاها: گونه هاي سالمونلا باكتري هايي هستند که به طور گسترده در تمام دنیا پراکنده مي باشند. باكتري ها معمولا در گروه باكتري هاي بیماریزا طبقه بندي مي شوند و گونه هاي مختلف آن توانايي بيماريزايي متفاوتي دارند. ۰ میزبان طبيعي گونه هاي سالمونلا انسان» دام» حیوانات وحشي و پرندگان هستند. + افراد مبتلا به سالمونلا ممکن است بدون علائم بيماري باشند. + يكي از راههاي انتقال این باكتري به انسان است. بايد وجود يا عدم وجود لن در أب بايش شود. ۰ گونه هاي سالمونلا ممکن انست در لب شبرین: آبهاي زیرزميني: لب دریاو فاضلاب یافت شود. * باكتري هاي كرم منفي از خانواده آتتروباکتریاسه هستند که در محیط هاي غني ند انتخابي ركد شد مي کنند. + كشت ميكروبي سالمونلا معمولاً 6 تا 6 روز طول مي کشد. + حجم نمونه آب بايد بين يك تا ينج لیتر آب باشد. ۱ 8 نمونه هارا باید فوري یا حداکثر 0 ساعت پس از نمونه برداري مورد آزمون قرار داد. ۰ نمونه هاي فاضلاب یا پساب حجم كمتري نیاز است. + ظرف نمونه برداري باید استریل باشد. * انتقال نمونه به‌آزمایشگاه باید سرد صورت كيرد.

صفحه 12:
استرپتوکوك هاي مدفوعي - آنتروکوك هاي روده اي: انتروکوك هاي روده اي باكتري گرم مثبت. کاتالاز منفي» کوکونید تخم مرغي شکل و معمولا زنجیره اي هستند. انواع مهم آنها آنتروکوکوس هاي فکالیس,» فاسیوم» دورانس» هیرا و همجنين برخي از كونه هاي متعلق به جنس استريتوكوكوس 20 و اكونيوس) را نام برد. آنتروكوك ها را به عنوان نشانكر آلودكي مدفوعي در نظر مي yk بعضي از سویه ها ممکن است منشاء مدفوعي نداشته باشند. ارزيابي آب از نظر آنتروکوك ها در ارزيابي کیفیت لب و سلامت جامعه خيلي مهم است. آنتروکوك ها به تعداد 460 در هر گرم مدفوع یافت مي شوند.

صفحه 13:
وبا - ویبریوکلرا: - ویبریوکلرا گروهي از میکروارگانیسم هاي میله اي خمنده گرم متفسي بدون انپور متحراق هستند. - دو گروه عمده ویبرکرا 001 و ويبريوكلرا غير 0 (ناك) طبقه بندي مي شوند. - ويبركلرا 00 داراي دو زيركروه التور و كلاسيك مي باشد. نوع التور لن بيشتر عامل بيماري وبا بوده است و بدون علامت مي باشد يعني به آزاي هز بفتموره علامت:داز ‎GeO fr gl‏ یکصد مورد بدون علامت آست. - برخي از سويه هاي ويبريوكلرا 00 آنتروتوكسين ایجاد نموده که با حمله به سلولهاي پوششي روده موجب دفع شديد لب و كاهش الكتروليت بدن مي شود. «در محيظ طلبيعي ويبريزكلرا حلت جسييويه بعضي گیاهان درياني یا چسبیده به از الداع ام درياني و زئوپلانگتونها زندگي - ويبركلرا در محيط هاي آبي زندكي مي كند.

صفحه 14:

صفحه 15:
- وقتي شرایط محيطي مشل درجه حرارت, شوري آب و دسترسی به ريز مغذي هاي مناسب براي ویبریو کلرا فراهم شود یکباره شروع به رشد و تکثیر مي کند. - ویبریو مي تواند تا چندین سال به زندگي آزاد خود ادامه دهد. - اگر شرایط محيطي مناسب نباشد» ویبریوکلرا از حالت فعال متابوليكي وارد مرحله خفته مي شود شرایطی که میکروب وبا در حالت خفته است از کشت دادن آسب نمي توان ییریوکلرا را جدا کرد. - كساني که مبتلا به بيماري وبا مي شونده ممکن است تا مدت هاي طولاني میکروب را از طريق مدفوع خود دفع گند. - ویبریوکلرا از محيط آبزي خود با آلوده كردن آب آشاميدني و مواد غذائي مي تواند انسان را آلوده کند. - راههاي دیگر انتقال به خصوص خرید مواد غذاني از دستفروش ها و نوشیدن آبهاي ‎ae‏ بیرون از خانه و مصرف سبزیجات‌لوده از مهم ترین راههاي آلودگي بوده 2 - مواد غذائي که اسدیته بيشتري دارند. ضدعفوني کردن‌لب و سبزیجات بیشترین نقش را در پيشگيري دارند. - انتقال فرد به فرد بيماري وبا کمتر رخ مي دهد چون براي ابتلا به بيماري لازم است تعداد زيادي میکروب آز فرد آلوده به فرد دیگر انثقال یابد.

صفحه 16:
- تعداد میکروب در لب باید به حدود 10) در هر ميلي لیتر برسد تا بتواند ایجاد بيماري کند. - يكي از عوامل مهم تاثیرگذار در بروز همه گيريهاي وباء فصلي بودن آن است. - همه گيري هاي وبا عمدتاً در فصول گرم و طولاني سال رخ مي دهد. - بعضي از عوامل میزبان هم در بروز بیماری وبا مزثر است. - کلا» میبکروب وبا میکروب چندان قوي نمي باشد و در شرایط اسيدي از بین مي رود. - باكتري ویبریوکلرا در 0241 يائين تر از “6/6 از بين مي رود. - آبليمو داراي © تا © درصد اسيدسيتريك است جنانجه © ميلي ليتر (يك قاشق جايخوري) آبليمو به يك ليتر لب اضافه شود بعد آز 600 دقيقه اين لب قابل آشاميدن است (ويبريوها از بين رفته اند). - كلر اثر شديدي بر روي ميكروب وبا دارد - در شرايط بحراني جوشاندن لب به مدت شود. > تا 0 دقیقه سبب سالمسازي آب مي

صفحه 17:
نمونه برداري: ‎٠‏ حداقل ‏ تا 6 لیتر لب براي آزمایش احنیاج است. روش آزمایش فیلتر خشائي مي باشد. ‎٠‏ ظروف شیشه اي استریل مورد نیاز است. ‎٠‏ ظروف باید حاوي مواد خنشي کننده کلر باشد (محلول تیوسولفات سدیم 9 یا 400 درصد). ‏* نمونه ها باید سرد منتقل شود. ‎٠‏ حتماً موقع نمونه برداري از دستکش استفاده کنید. ‎٠‏ نمونه ها بايد سريع به آزمایشگاه منتقل شوند (کمتر از 0ساعت). ‎٠‏ نمونه ها در آزمايشكاه بايد سریعاً آزمایش شوند. ‎٠‏ زمان لازم جهت ياسخ دهي ينج روز مي باشد. ‎

صفحه 18:
كلستريديومهاي احیاءکننده سولفیت: * ارگانیسم هاي اسپوردار ببي هوازي هستند که مهم ترین‌آنها کلستریدیوم پرفرانژنس است. ۰ اسپورکلستریدیومها به طور وسيعي در محیط پراکنده هستند. ‎٠‏ در مدفوع انسان حیوان فاضلاب و خاك یافت مي شوند. ‏* به طور معمول تعداد آنها در هر گرم مدفوع 1006 عدد مي باشد. ‏۰ کلستریدیومها بر خلاف کلیفرمها به مدت طولاني در آب باقي مي ‎٠‏ اين میکروب ها نسبت به مواد شيمياني و عوامل فيزيكي مقاوم تر هستند. ‏۰ وجود آنها نشانه وجود نقص در فرآیند تصفیه لب در تصفیه خانه محسوب مي شوند و به عنوان شاخص آلودگي متناوب معرفي مي شوند.

صفحه 19:
سودوموناسها: سودوموناسها ارگانیسم هاي باسيلي شکل گرم منفي هوازي هستند. دسته اي از باكتري ها هستند که به ویژه با شرایط زندگي در محیط آبي سازگاري یافته اند. میکروب بيماريزا باشند. در وسایل آرايشي و بهدا یافت مي شوند. عامل عفونت گوش» چشم هستند. مشکل آبهاي معدني بسته بندی شده به شمار مي روند. در ضمن در استخرهاي جزء عوامل مزاحم هستند و عامل عفونت چشم و گوش مي شوند. این ارگانیسم مي تواند به عنوان مخزن عفونت در بيمارستان نيز عمل كند. حضور این ارگانیسم در آلب مشروب؛ نشان دهنده تغيير در كيفيت باكتريولوزيكي به همراه شكايات مردم در رابطه با وجود بو و كدورت در سيستم توزيع است. صت طلب هستند و مواقعي مي و در صابون ماییع

صفحه 20:
B) 1 ) A) ۲ 72h 48h 24h 0

صفحه 21:
باكتري آثروموناس: گونه آتروموناس باكتري گرم منفي باسيلي شکل بدون اسپور است. داراي دو گونه است سایکروفيليك (سرما دوست) و مزوفيليك سه نوع اختلال در انسان ایجاد مي کنند: عفونت هاي سيستميك (در افرادي که نقص سیستم ايمني دارند)» 0 ایجاد زخم (پس از تماس با آب سطحي آلوده)؛ ©. اسهال. آنروموناس در دسته عوامل بيماريزاي روده اي قرار دارد اين اركانيسم توليد سيتوتوكسين خارج سلولي مي کند. آنروموناس در آب» خاك و مواد غذائي مانند شیر و ماهي یافت مي شود. تعداد آنروموناس در آبهاي سطحي از 00/0 تا 1000000 ارب000/6() متفیر است. فرآیند تصفیه‌آب آشاميدنسي قادر بسه کاهش تعداد آنروموناس تسا پائیین تر از ) - 0000/0060 است. رشد آتروموناس در بیشتر شبکه هاي توزیع آب رخ مي دهد. جهت کنترل آنروموناس ها در آب هاي آشاميدني» مهمشرین وسیله» محدود کردن رشد مجدد باکتریهاست. کلر آزاد به میزان 0/00 تا 62/0 ميلي گرم براي کنترل آئروموناس در شبکه آب كافي است.

صفحه 22:
شناسائي و شمارش باكتريهاي احیاء کننده سولفات: ‎٠‏ رشد میکروارگانیسم ها همراه با ترشح پلیمر خارج سلولي همراه است که سبب تشکیل لایه اي به نام بیوفیلم مي شود. ‎٠‏ اين لایه بر سطوح تجهیزات و لوله ها تشکیل مي شود و مجدداً اين لایه سبب رشد باكتري هاي خورندگي مي شود. ‎٠‏ باكتري هاي احیاء کننده سولفات معمولاً در زیر این لایه شرایط مساعد جهت رشد و خورندگي پیدا مي کند. ‏۰ باكتري هاي احیاء کننده سولفات به طور وسيعي از اقیانوس هاء آبهاي شیرین و رسوبات لجن ها پیدا شده است. ‎٠‏ اين ميكروب ها با استفاده از سولفات تولید سولفید هیدروژن مي نماید. ‏۰ اين باكتري ها گرم منفي هستند. ‎

صفحه 23:
يك جنس از این باكتري بنام دسولفو ویبریو مي تواند در حین تکثیر فعال خود بیش از (16) گرم در لیتر سولفید تولید نماید. اگر مقدار سولفید هیدروژن به 6/0 ‎ee pp‏ بوي لن در لب آشاميدني قابل تشخیص است. اگر مقدار سولفید هیدروژین به ) ممم برسدء آب را سیاه و متعفن اگر مقدار سولفید هیدروژن بالاتر از 4 سم برسد» آب خورنده مي شوند. اين باكتري ها سبب تاول زدگي و زنگ زدگي لوله ها مي شوند. استاندارد شماره 0200 مربوط به باكتري هاي احیاء‌کننده سولفات مي باشد.

صفحه 24:
باكتري هاي آهن: ۰ این باكتري ها در آب هاي حاوي آهن رشد مي کنند. ۰ باكتري هاي آهن میکروارگانیسم هايي هستند که قادر به متابولیسم آهن دو ظرفيتي محلول و تبدیل نمودن آن به آهن سه ظرفيتي نامحلول مي باشند. ۰ آهن حاصله در غلاف این باكتري ها رسوب نموده و مقادیر زيادي رسویات قهوه اي لزج تشکیل مي شود. ۰ اين باكتري ها آهن مورد نیاز خود را از دیواره لولهآهني و يا از لب به دست مي آورند. + رشد زیاد ان اكتري در لب مي تواند سیب بروز مشكلاتيمانن مسدود شدن رنه اقا لب: زنگ زنگي: انلال دز سبستم هاي صتي از جمله تصنفبه خانه ها و کاهش انتقال حرارت در مبدل حرارتي شود. 8 کید دی ماه مک ره سر همراه ببا رسوب و بوي ناخوشایند در آب مشأهده مي شود * رشد باكتري آهن و افزایش رسوبات سبب رشد بیشتر سایر میکروب ها مي شود. ۰ يك مشکل در شبکه هاي قديمي محسوب مي گردد (مانند تهران).

صفحه 25:
۰ هیچ راه ساده و ارزاني براي کنترل این ارگانیسم در آب وجود ندارد. ۰ بهترین روش حذف آهن دوظرفيتي و کنترل خوردگي داخل لوله است. ۰ استفاده از غلظت بالاي کلر در لوله اصلي شبکه آبرساني موثر است. نمونه برداري: ۱ ۰ حداقل ‎lu SOO‏ ليتر آب نمونه احتیاج است. ۰ ظرف نيازي به استریل ندارد. ‎٠‏ ظروف شيشه اي مناسب است. ‏* باكتري رشته اي آهن را بدون رنگ آميزي زیر میکروسکوپ مشاهده نمود. ‏+ استاندارد شماره 6066 مربوط به باكتري آهن مي باشد.

صفحه 26:
جلبك ها و ارگانیسم هاي دیگر: ۰ _ موجوداتي که به حالت آزاد در آب ممکن است وجود داشته باشند» عبارتند از: دیاتومه هاء قارج هاء جلبك هاء تك ياخته كان آزادء کرمهاء لارو حشرات و حلزون ها. ۰ اين موجودات از نظر بهداشت مردم داراي اهميت هستند زيرا مي توانند ناقل بيماري باشند. ۰ جلبك هاي سبز و لبي مي توانند ماده سمي آزاد نمایند که در صورت خورده شدن با. مسموميت مصرف كننده و بيماري هاي روده آي گردند. + جلبك هاي سبز و آبي در مخازن نكهداري آب توليد اشكال مي نمايند. * بزركترين مشكل اين اركائيسم ها يديدآوردن اختلال در فرآيند تصفيه و تاثیر بر رنگ» كدورتء مزه و بوي أب مي باشد. ۰ جلبك هاي سمي تنها در لب هاي سطحي يافت مي شوند و در لب هاي زيرزميني يافت ۰ بعضي از آلكها روغن هايي را در طي فعاليت هاي متابوليكي و يا هنكام مرك از خود ترشح مي نمايند كه اين ترشحات نقش عمده را در ايجاد طعم و بو دارد. * وقتي كه لب بسته بندي به رنك سبز در مي آيدء نشان دهنده رشد جلبك در اين كونه آبها است. اين نوع آب از نظر مصرف مردود است.

صفحه 27:

صفحه 28:

صفحه 29:

صفحه 30:

صفحه 31:

صفحه 32:
تراكم زياد جليك ها مقدار کلر لازم را جهت ضدعفوني کردن آب افزایش مي دهد و باعث بالا رفتن تراکم ترکیبات آلي هالوژنه مي گردد. با دلمه» ته نشسيني؛ عبور از صافي» ضدعفوني کردن,» نگاهداري آب تصفیه شده در مخازن سرپوشیده مي توان از وجود این ارگانیسم ها در آب مصرفي جلوگيري کرد. روش هاي مختلف تصفیه و کربن فعال نمي توان سم جليك ها را از آب جدا کرد. کوآگولاسیون توسط سولفات آلومینیوم فیلتراسیون و کلریناسیون در حذف مواد سمي موثر نیستند براي رفع مشکل جلبك ها در لب مي توان کلر باقیمانده را در حد 9 تا 5 م«مم نگه داشت. با کلر 000 موم به مدت 16 دقيقه مي توان عمل ضدعفوني کردن شبکه توزیع را انجام داد. براي جداسازي اجساد اين ارگانیسم ها از دیواره لوله هاء لازم است ب کلردار با سرعت در وله ها جریان یابد. آب استخرها را که جلبك زده است» مي توان با سولفات مس ۵ تا 5 درصد شست و شو داد. جلبك ها به رنك سبز لبي ) يانوفي ‎(wa‏ جلبك هاي سبز (كلروفيسه ها)؛ جلبك هاي و زرد (دياتومه ها) و جلبك هاي قهوه اي و قرمز ديده مي شود.

صفحه 33:
قارچ ها: + قارچ ها شامل مخمرها و گونه هاي رشته اي یا كيك ها هستند. ۱ ۰ قارچ ها میکروارگانیسم هاي چند سلولي هستند مثل باكتري ها مواد آلي را متابلیزه مي کنند . ۰ این ارگانیزمها «تروترون هستند (موجود هتروتروف و موجوداتي که کرین را از مواد شيمياني آلي به دست مي آورند» اگر کربن را از گاز 206) به دست آوردند اتوتروف نامیده مي شوند. ۰ _بدون کلروفیل مي باشند (کلروفیل ماده رنگي سبزرنگ در گیاهان هستند), ۰ قارچ ها اغلب هوازي یا میکرو آنروفيلي هستند (کم هوازي). ۰ در تمام نقاط کره زمين هر جا که ماده آلي غیرزنده وجود دارد. یافت مي شود. * بین میزان توده قارچي و مولد آلي رابطه مستقیم وجود دارد و شاخص خوبي براي اين نوع آلودگي مي باشد. ۰ در لب چشمه معمولاً کمترین تعداد اسپور قارچ ها در قسمت نزديك به سرچشمه مشاهده مي شود. ۰ خوشبختانه آب محیط مناسبي براي انتقال پاتوژین هاي قارچي نیست اگثر قارچ ها به گیاهان حمله مي کنند . * _ وجود تعداد زیاد قارچ؛ نشانه مقدار بیش از حد مواد آلي است. + تعداد زیاد قارچ زنده با تنوع زیاد نشانه سازش قارچ ها با شرایط موجود است. ۰ قارچ ها از آب آشاميدني و نیز از سطح داخلي سیستم لوله هاي توزیع آب جدا شده اند.

صفحه 34:
۳ 9 ae 5 a NA Oe 1

صفحه 35:
۸ ۷ Ag

صفحه 36:
قارچ ها در آبهاي تصفیه شده باقي مي مانند. گاهي قارچ ها باعث بو و مزه تغییریافته در آب مي شوند. روش انعقاد و گندزدايي براي حذف قارچ ها در لب بسیار موثرتر از صافي شني و گندزدائي است. مواد ضدعفوني کننده در آبها روي تعداد قارچ ها موثرند مثلاً کلر () موم به مدت 6 دقيقه تعداد ©(00 كانديدا را در يك ميلي از بين مي برد. قارج ها داراي سيستم آنزيمي خيلي قوي هستند و قادرند خيلي از تركيبات بيجيده از جمله حشره كش ها را تجزيه كنند. قارج ها را از رودخانه هاء استخرهاء درياهاء درياجه هاء جشمه هاء لب هاي آلوده» لجن و ... جدا كرده اند. در يك تحقيق در زاين در (0)© درصد آلب هاي بسته بندي شده قارج مشاهده شده است.

صفحه 37:
ویروس ها در آب: ۰ ویروس ها موجوداتي ریز هستند. در حد نانومتر. اندازه آنها بین 000 تا 66060 نانومتر و در داخل موجود زنده زندگي مي کنند. ویروس هاي آسب معمولا در دسسته آنترویروس های ویروس هاي روده اي قرار دارند.انتروویروس ها در بدن انسان شروع به تولید و دفع مواد زاید مي کنند . * بوليو ويروس وهياتيت دو بيماري هستند كه توسط آنتروويروس ها به وجود مي آيند . * تخليه فاضلاب هاي بدون تصفيه مناسب به منابع آبي المع انتقال آنتروويروس ها است . ۰ آب آلوده مي تواند ويروس هاي روده اي را تا مسافت زيادي انتقال دهند. ۰ ویروس ها همراه مدفوع اشخاص آلوده (معمولاً نوزادان و ‎(ase‏ از بدن خارج مي شوند. * انتقال ویروس ها توسط مدفوع آلوده صورت مي گیرد. * افرادي که در برایر ویروس ها ايمني بيدا كرده اند مبتلا نمي شوند در حالي كه افرادي كه ايمني ندارند توسط آنتروویوس ها آسیب مي بینند . * ویروس ها به تعداد زیاد 6006 در هر گرم مدفوع ياد مي شوند. مشخصات این ویروس ها شامل: ) مقاوم به اسید صفرا بوده و در روده کوچك تکثیر مي يابند. ©) به تعداد زياد دفع مي كردند. ويروس ها در محيط خارج از بدن ميزبان تكثير نمي يابند. اما توانايي زيادى در محيط هاي لبي را داشته و ممكن است براي روزها و ماهها زنده باقي بمانند.

صفحه 38:

صفحه 39:
ویروس ها از طریق تخلیه پساپ خروجي از تصفیه خانه هاي فاضلاب به آب هاي سطحي وارد مي شوند. تعداد ویروس هاي فاضلاب 662 تا 072))در هر لیتر گزارش داده شده است. در حال حاضر 46000 نوع ویروس روده اي شناساني شده است ولي روش خاصي براي جداسازي ویروس ها از فاضلاب اتخاذ نشده است. پیشرفته ترین روش ها قادر به حذف کامل ویروس ها نخواهد بود. فرآیند فصفیه فاضلاب ممکن اسث غلظت ویروس ها را قا 00000 باز کاهش ‎Abs‏ راههاي تماس: ۰ ابتدائي ترین راه تماس با ویروس هاي روده اي تماس مستقیم با اشخاص آلوده يا تماس با اشیاء آلوده با مدفوع مي باشد. نوشیدن‌آب آلوده شیوع بيماريهاي خطرناکي چون هپاتیت ويروسي و گاستروآنتریت نتیجه آلود منابع آب به فاضلاب است.

صفحه 40:
روش اهاي آزمایش ویروس ها: روش تغلیظ ویروس ها در نمونه آب مورد استفاده قرار گرفته و موفق نبوده است. + حداقل زمان مورد نیاز براي آزمایش ویروس ها دو هفته است که خيلي طولاني است. در وت و لیفرم در آب جهت مقابله با ویروس ها باید اقدامات اصلاحي صورت ۰ در حال حاضر استفاده از باكتري فاژهاي روده اي به عنوان انديكاتورهايي جهت حضور بالقوه آنتروویروس ها مورد توجه قرار گرفته است. حذف ویروس ها از آب: ۰ تحت شرایط مناسب ویروس ها در فرآيندهاي مختلف تصفیه لب به خوبي حذف مي گردند. ۳ فاکتورهاي فيزيکي که روي عدم فعالیت ویروس ها موثر است. دماء نور و خورشید است. ۰ فاكتورهاي شيميائي مانند عامل اکسیدکننده نظیر کلرء ازن؛ برم و ید موثر است. * مواد معلق و کدورت عمر وبروس ها را در آب زیادتر مي کند. ۶ عمل کوآگولاسیون آب مي تواند تا حدود 660 تا 6/06 درصد ویروس ها را کاهش دهد

صفحه 41:
باکتریوفاژها: ‎٠‏ باكتري ها میزبان دسته اي از ویروس ها هستند که به نام باکتریوفاژ يا فاژ نامیده مي شوند. ‏۰ هر باکتریوفاژ از نظر نوع باكتريء ميزبان كاملاً اختصاصي دارا مي باشد. ‏۰ کلیفاژها باکتریوفازهايي هستند که در داخل کلیفرمها تکثیر مي یابند و هر کجا که کلیفرمها زیاد باشند» فاژ آنها را مي توان یافت. ‏* کلیفاژها را مي توان به عنوان شاخص آلودگي فاضلاب و به علت پايداري ي آنها به عنوان شاخص ثانویه كارآيي تصفیه و حفاظت آب زيرزميني بکار برد. ‎La J‏ به کلرین مقاومتر از کلیفرم ها است. بنابراین» تعداد آنها مي ‏تواند نشان دهنده ضریب گندزدايي آب باشد. ‎

صفحه 42:
روش مطالعه فاژها: - شمارش فاژها به روش غیرمستقیم صورت مي گیرد. - وارد کردن فاژ در توده و انبوهي از باكتري ها که همگي در حال رشد و تکثیر بوده و در لایه هايي از آگار در بشقاب پتري مي باشند. - اطراف هر باكتري فاژها فعالیت کرده» رشد کرده» يك منطقه کوچك باکتریولیز ایجاد کرده. - اين محل شفاف را يلاك كويند. - هر پلاك يك باکتریوفاژ است. نتیجه به صورت شمارش پلاك بیان مي شود. (۳۷) وطن ‎PEO (uit‏

صفحه 43:
شکل کلیفاژ capsid (head) nucleic acid tail fiber sheath pin

صفحه 44:

صفحه 45:
جذبد باکتریفاژ عاب هلها كيرنه د

صفحه 46:
نفوذ < آنزیم فاژ» دیوارم سلولیی‌اکتری- را سورلخ می‌کند و از لین‌طریق‌ژنوم فاژ به درون‌سیتو پاسم باکتریتزریق‌می‌شود ام ess

صفحه 47:
تکرارع آنزیم تولید شدم از ژنوم -5 فازمانع ساخته شدن‌ماکرو مولکولها نظیر پروتیین‌دی ‎sho‏ ار لنلئودر باکتری‌می‌نشود

صفحه 48:
تجمع و باللم, شدن- فاژها در لطرلف-۴) ژنوم جمع می‌شوند

صفحه 49:
آزاد شدن< معمولا لیزوزیم فاژ باعنده پارم شدزديواره باکتری‌شسدی باکتریو فاژها آزاد می‌شوند

صفحه 50:
آنودگی‌مجدد < از 00 000 فاژ در -6 هو باکتریآلودم تولید می‌شود

صفحه 51:

صفحه 52:

صفحه 53:

صفحه 54:
پروتوزوآي بیماریزا: پرتوزولي پاتوژنيك در آب آشاميدني و فاضلاب شامل ژیاردیا لامبلیا آنتامبا هیستولیتیکا و کریپتوسپوریدیوم که سبب اسهال مي شوند. زيارديا عامل زياردياسيسء عامل اسهالء آنتامباء عامل اسهال آميبي و کریپتوسپوریدیوم عامل ایجاد بيماري اسهالي شبه وبا است که در افراد با نقص ايمني سبب بيماري مزمن مي شود. صاف سازي و انعقاد مي تواند تا حدود 9۵6 کیست ژیاردیا و آنتامبا را از لب جدا سازد. ژیاردیا: ژیاردیا يك تك ياخته تاژکدار است که انگل روده انسان و حیوانات مي باشد. داراي چرخه زندگي دو مرحله اي كيستي و فرم فعال بوده . تعداد كم اين انكل وقتي كه بلع شود حتي تا (10) عدد ایجاد عفونت مي کند. اندازه کیست هاي ژیاردیا © تا ©) ميكرون طول و © تا (0) ميكرون عرض دارند. هر فرد آلوده © (0) كيست در هر كرم مدفوع وجود دارد. غلظت كيست ها در فاضلاب خانككي حدوداً (00000000 تا (4200000©© در هر ليتر فاضلاب است. كيست ها حدود © ماه در آب آشاميدني © درجه زنده باقي مي مانند.

صفحه 55:

صفحه 56:
adhesive disc median body nucleus : anterior posterior 7 flagella ventral groove caudal

صفحه 57:

صفحه 58:
‎٠‏ زيارديان به روش هاي معمول كلريناسيون مقاوم بوده و نسبت به كليفرم ها مقاوم تر مي باشد. ‏+ مقاومت زيارديا نسبت به كلر مابين مقاومت آنتامبا و ويروس ها مي باشد. ‎ ‎ ‏+ جوشاندن ا ا سروه انكل مي باشد (© تا © دقي ‏اقدامات موف يف کر را ‏0. تشخیص و کنترل منایع آلوده کننده ‏6 بهسازي ‏9 اصلاح نواقص سیستم تصفیه و توزیع آب ‏۰ کاربرد فرآیند صافي ماسه اي تند و کند به ویژه نوح کند در تصفیه خأنه ها راهي موتر در حذف ژیاردیا است. ‏كي سيستم هاي آبرساني قديمي به ‏علت ث و نشت لب و فاضلاب در ‏أين سيستم بروز مي کند. ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 59:
* نمونه برداري * آب خام را قبل از ضدعفوني کردن از تصفیه خانه و آب تصفیه شده را از سیستم توزیم جمع آوري کنید. * حجم مورد نیاز براي آزمایش حداقل 6 ليتر مي باشد. روش مرجع استاندارد ۳6000 لیر نیاز دارد. ۶ ظرف نمونه برداري نيازي نیست که استریل باشد. * هنگام نمونه برداري, شرایط استریل را رعایت کنید (آلودگي ثانوی ایجاد نشود). 1 * نمونه ها را سرد به آزمایشگاه انتقال دهید. * حداکثر تا 636 ساعت پس از نمونه برداري باید آزمایش انجام شود. روش آزمایش به روش صافي عشايي با روزنه ‎B/D‏ میکرون مي باشد. در شرايطي که نتوان آزمایش جستجو ژیاردیا را انجام داد» آزمایش کلیفرم ها شاخص خوبي براي رديابي تك یاخته ها است به شرطي که آب كلرزني نشده باشد.

صفحه 60:
آنتامبا عامل بيماري امیبیاز روده اي و اسهال خوني مي باشد. فرم فعال آن در روده بزرگ انسان با حمله به مخاط روده در آن زخم ایجاد مي کند. آمیب از طریق مدفوع فرد مبتلا دفع مي گردد. آلودگي مدفوعي آب آشاميدني» عامل مهمي براي ایجاد بيماري آمیبیاز است. اندازه کیست ها (40 تا 200 میکرومتر است انسیل انتقال آلودگي در مناطق گرمسیر بیشتر است. آنتمبا هیستولیتیکا در فاضلاب به تعداد کم وجود دارد () تا 63 کیست در هر لیتر). کیست هاي مي توانند چندین ماه در آلب صفردرجه و © روز در لب 90 درجه سانتي كراد و (0© دقيقه در لب © درجه سانتي گراد و 5 دقيقه در لب ‎SO‏ ‏درجه سانتي اد زنده بمانند. جوشاندن آب به مدت ۵ تا © دقيقه سبب مرگ آنتامبا مي شود. اين انگل نسبت به کلر خيلي مقاوم است. کامل نبودن فرآیند تصفیه لب نقص در سیستم لوله كشي و ارتباط لب با فاضلاب مي توانند از عوامل كيست هاي اين تك ياخته باشند. در فرآیند تصفیه آتب» استفاده از صافي هاي ماسه اي با اندازه مزشر و ضریب يكنواختي مناسب» سبب حذف کیست ها مي گردد.

صفحه 61:

صفحه 62:
نمونه برداري: ‎٠‏ حجم مورد نياز براي آزمايش حداقل *6 ليتر ‎٠‏ ظرف نمونه برداري نيازي نيست استريل باشد ‎٠‏ از آلودكي ثانويه در موقع نمونه برداري جلوكيري كنيد ‏* صاف کردن نمونه با صافي هاي غشاني 0/0 میکریون و ‎SI‏ نمونه كدر بود از صافي ها 0009-7 میکرون استفاده كنيد ‎٠‏ نمونه سرد منتقل شود در كنار يخ ‎٠‏ استاندارد آسب جستجو و شناس‌اني آنتامیاهیستولیتیکا ‎<ul OOO?‏

صفحه 63:
کرییتوسپوریدیوم: تك ياخته انگلي کربپتوسپویدیوم در روده حیوانات اهلي؛ وحشي و انسان ایجادبيماري مي کند. انتقال آلودكي ا طويق تماس مستقيم مدفوح انسان و حيوان با أب أشاميدني انجام مي كيرد. مصرف لب هاي سطحي حاوي اين اريكانيسم نيز سبب ايجاد بيمارري مي شود. شيوع كرييتوسيوريديوم در ارتباط با آسب آشاميدنضي تصسفیه نشده و آبهاتي كه فقط كلرزني شده انده مي باشد. اندازه و وسعت آنها فقط *4 تا 2 میکربومتر است. میزان حذف آنها از طریق فرآيندهاي متنوع تصفیه هنوز واضح نیست. حجم نمونه مورد نیاز براي آزمایش (0030 تا 4*00 لیتر است. هر يك دقيقه باید بين *6 تا 400 لیتر آب از صافي عبور کند. وقتي كه كندزداني تنها عامل تصفيه لب بودهء موارد لن كزارش شده اين انكل نسبت به كلر مقاوم است. انوسيست اين انكل در دماي (0© درجه و بالاثر كشته مي شوند. موارد شیوع منتقله به وسیله آب این بيماري نشانگر آن هستند که كندزدائي بآ كلر به عنوان تنها فرآيند تصفيه براي متايع لب الوده بي تصفیه چند مرحله اي (گندزداني؛ همرام با انعادهفیتراسیون) موثر آب بهترین حفاظ در برابر بیماره 1 پروتوزوايي هستند. بهترین روش پيشگيري است؛ يعني حفاظت از منابع لب سطحي و زر از لودكي لظير جلوثيري از ورود تب مابه ماع

صفحه 64:
تك ياخته هاي آزادزي: نماتودها جانوراني از دسته کرم هاي حلقوي هستند = نماتودها در أب هاي شيرين» لب شور و شور و نيز در خاك در تمام دنيا يفنت مي رین در صافي هاي ماسه اي و در تصفیه خانه هاي هوازي فاضلاب ۰ نماتودها در پساب هاي حاصل از تصفیه خانه فاضلاب به تعداد زیاد یافت مي شوند. ۰ _نماتودهاي لب شیرین (گونه هايي از نماتود که در لب شيرين و كل و لاي بائين تر / ايسنائي بسر مي برند. * نماتودها بعنوان منبع غذائي براي بي مهركان و مهره داران كوجك نظير ماهي محسوب مي شوند. ۰ تغذیه نماتودها از موجودات زنده ميکروسكوپي از جمله میکروب هاي بیماریزا است. ۶ عوامل بیماریزا در بدن نماتود» خود را از اثرات كلرزني مصون نگه مي دارد و به حیات خود ادامه مي دهد. ۰ _نماتودها قادرند به صورت زنده از بستر صافي لب عبور نموده (مخصوصا وقتي که فشار زیاد است) و وارد شبکه آبرساني شهري شوند. * به هر حال نماتود ممکن است که بیماریزا نباشد اما به عنوان حاملین عوامل بیماریزا نقش مهمي دارد.

صفحه 65:
نمونه برداري: * نمونه را مي توان از آب شیر» چاه» شبکه» رودخانه و ... تهیه کرد. ‎٠‏ حجم نمونه مورد نظر براي لب تصفیه ) لیتر و لب خام 0 لیتر باشد. ‎٠‏ ظرف نمونه برداري نيازي به استریل ندارد اما باید تمیز باشد. ‎٠‏ نمونه را سرد به آزمایشگاه انتقال دهید. ‏* حداکثر 06 ساعت بعد از نمونه برداري باید آزمایش شود. ‏+ صاف کردن نمونه توسط صافي هاي میکرون انجام مي شود (روش دیگر نیز بکار مي رود). ‏۰ لام مخصوص شمارش ‎dha gare (Gedhawiok RoPier)‏ رافتر نام دارد.

صفحه 66:
توضیح در مورد روش هاي آزمایش ميكروبي آب: ‎oe ee (6‏ بیشتریسن احتمال وجود میکروب در آسب براي تعیین غلظت الف) به روش پنج لوله اي غلیظ براي آب هاي سالم - جدول ب) به روش ده لوله اي غلیظ براي آب هاي سالم - جدول ج) به روش 0 لوله اي غلیظ و ضعيف - جدول د) به روش پانزده لوله اي غلیظ و ضعیف - جدول ه) رقیق سازي بعد به روش ( لوله اي - مخصوص فاضلاب و آب هاي بسیار آلوده 6) روش .() ممبران فیلتر با فیلتر غشايي استفاده از فيلترهايي با قطر مم2 و منافذ ©:904 ميكرون از جنس اسنات سلولز استريل و بسته بندي شده ©) تست حضور يا عدم حضور کلیفرمها: (۳۵)) ‎Presewe @bsewe‏ ) روش ).().() ترکیب * متیل- د گلوکورونیده توسط آنزیم بتادگلوکورونیداز» میکروبها شکسته شده و ترکیب» متیل آمبلي فرون تولید مي شود كه اين ماده در زير لامپ (.() خاصیت فلوئورسانس از خود نشان مي دهد. 9096 ‎Gol Boot‏ خاصیت را از خود نشان مي دهند. 9) شمارش كلي میکروب هاي هوازي تروفیل

صفحه 67:
‘Contamination of water food, or hhands/fomites with infective cysts. “Trophanohnes are ato patied Inskoa but thy donot ‏و‎ ‎es‏ ۵ سس و ‎oo ‎Intestinal phase ‘Excystation occurs asthe ‏تین مد‎ towards excystation occurs in the small ‘the colon, Cysts are resistant | are forma and are responsible fleaned from ‏و نم‎ fortransmission. ‎ ‎ ‎ ‎ ‎22 SP P@ ‎i ‎‘Ind wophozoltes ‏ماقت مها رن اوكا‎ 0 ‎100 ‏دجسي‎ tral bowel wore they ean be fren or stinched wo the macosa by a wort ‎Ser Source:CDC ‎ ‎ ‎

صفحه 68:

صفحه 69:

صفحه 70:
:منابع میکروبیولوژیآبو فاضاابمیترا غلامي‌حامد محمدي- ميكروبيولوزيكاربرديآبو فاضلابدكتر كاكيكب دليانسقليكندي © آزمایش‌هي‌میکروبي‌آبو پسابدکتر گيتي‌لمتيازي0 .. رهنمود هايکیفیتآب‌جلد اولتسرجمه رلمین‌نبي‌زاده -* لستاندارد ملی‌لیران 60600 آب- شناساییو شمارش‌قارچها 6 روش‌شناسايیو شمارش‌سودوموناس 6080 ۳ ۳ " © شناساییر شمارشباکتري‌هواحیا کننده سولفات 66/0 ۳ ۳ ۰ آب- جستجو و شناساييب اكتري‌هولهن 6669 ‎ "‏ ۲ ۰ ۳ .9 لب جستجو و شناساييسيانوباكترها ©7069 ۳ ۳ " © جستجو و شناسایی‌لسترپتوکوكهاي‌دفوعي 6608 ۳ ۳ ۰ ۰ -(00 ... لب شناساييو شمارش‌ژیاردیا و 6900 ۳ ۳ ۰ ۳ 10 ب شناسايي‌گونه هس افونلا 0/09 ۲ ۳ ۰ ۰ -48 جستجو و شمارش‌کاي‌ف رم ه در آببه روش‌چند لوله اي 5۳۳۵۵ ۳ ۳ ۰ ۰ -09 آب- جستجو و شناسایباکتریوفاژها ۸000 ۳ ۳ ۰ " -:06 لب چستجو و شمارش‌ویبریوکلرا ۰2۵۵9 ۳ ۳ ۰ ۲ -49 آب- جستجو و شناسایي‌ژیاردیا لامبلیا 6600 ۳ ۳ ۰ ۳ -46 لپت جستجو و شناسایی‌لنتامبا هستولیتیکا ۵00۵۵ ۳ ۲ -ع لب جستجو و شناساييت كی اخته هایآزادزي 69/2 "۰ * 486-۴ میکرو بیولوژییهداشتمحیط ترجمه نغمه عویو سینا دوبرادران-19) رحیم دواني - کارشناس آزمایشگاه آب و فاضلاب

51,000 تومان