صفحه 1:
رت
صفحه 2:
رین :دشت وی مدارسن
موصو
داشجوان
صفحه 3:
صفحه 4:
تغذيه در
ل صحيح تغذر
اصو a
صفحه 5:
چکیده
کودکان به مناسبت ویژگیهای خاص این دوران کاملاً آسیب پذیر هستند و اطلاع
یافتن از وضع تغذیه دانش آموزان سبب برنامه ریزی بهتر در بخش آموزش و
. پرورش و سیاست گذاریهای بهداشتی خواهد شد
تغنیه صحیح و سالم در یادگیری موْثر است و باعث رشد تحصیلی و افزایش بازدهی
.در سرمایه گذاری آموزشی و درنهایت بهره وری ۰
صفحه 6:
دوشنبه
dw شنبه
چپارشنیه
dime
داوستفم مدع آب وزسقت شح
عصرانه
se com oman ob
نوه on 9595 el
“ety ely Se aha il
میم
aha old وه موه
أنان و كقم مرغ آب وفقحه و كهوه +
3
صفحه 7:
مقدمه
کودکان. آینده سازان مملکت و کلید پیشرفت اجتماعی -
اقتصادی کشور می باشند. مراقبت مستمر و پی گیسر از نان د
جهت تأمین حفظ و ارتقاء سلامتی آن ها و پیش برد جامعه
امری اجتناب ناپذیر است . وجود اختلال و کمبود تغذیه ای د
کودکان. منجر به کاهش در رشد ذهنی و جسمی و کاهش
یادگیری می شود [ ۲۵ )تغذیه صحیح و سالم در یادگیری موثر
اسست و باعسث رشسد تحسصیلی و افسزایش بسازدهی د
سرمایهگذاری آموزشی و در نهایت بهره وری ملی می شود و نه
تنها بر رشد جسمی و یادگیری آنان اثر صی گذارد : بلکه بر
رشد ذهنی و اصلاح ناهنجاری های رفتاری کودکان نسز موّثر
صفحه 8:
نقش تغذیه سالم درکودکان
در کودکان مدرسهای بسیار مهم است چراکه به تأمین مواد سازنده برای رشد . تأمین
آنرژی مورد نیاز برای انجام فعالیتهای جسمی. فکری و حفظ مقاومت در برابر عفونتها
کمک میکند همچنین در ذخیرهسازی مواد غذایی لازم به منظور آمادگی برای رشد سربع
دوران بلوغ موثر است.
صفحه 9:
با توجه به اين كه 9 الگوی غذایی نقش بسزایی را در سلامت و یا بروز بیماریهای مختلف
ايفا م ىكند. بنابراين توجه به جكونكى شك لكيرى عادات و الكوى مصرف غذایی کودکان. میتواند حائز
اهميت باشد.
و یکی از
اصلی غذا
هرم راهنماى الكوى غذايى روزانه
صفحه 10:
ازهای تغذیه ای در دانش آموزان
صفحه 11:
صفحه 12:
انرژی :
در دوران مدرسه رشد کودکان نسبتاً یکنواخت است و سال های آخر دبستان مقارن
با شروع جهش رشد به ویژه در دختران است.بدلیل تفاوت در اندازه بدنمیزان
تحرک و سرعت رشد.نیاز به انرژی متفاوت است.
© بايد از كروه نان و غلات مانند:نان,برنجماکارونی در برنامه گنجانده شود.مصرف
بیسکویت.کیک و کلوچه به عنوان میان وعده بخشی از انرژی را تامین می کند.
© تقلات مانتد برتجک گندم برشته یا کرهخامهسرشیر منایع آلرژی دیگرند.
صفحه 13:
براي نگهداري,ترمیم بافتها,سنتز سلولها و بافتهاي جدید مورد نیاز
.است
تركيبي از پروتئین گياهي و حيواني مي تواند نیاز بدن را براي
رشد مين كند و اسيدهاي آمینه ضروري را به بدن برساند.
غود بان ,2۰ ون
صفحه 14:
ا 2
: ويتامينها و املاح
© در واكنش هاى متابوليك نقش حياتى دارند و از طريق برنامه ى غذايى روزانه بايد
به بدن برسند. نیاز به آن ها اغلب متناسب با انرژی دریافتی یا سایر مواد مغذی
برخى از ويتامين ها و املاح در دوران رشد نقشی اساسی دارند که شایع ترین آن ها
عبارتند از: ونتامين ها ى 08 و 00 و املاح ید.آهن و کلسیم.
صفحه 15:
©
ویتامین :
** در تنظيم جذب و متابولیسم کلسیم در استخوانها نقش دارد.
۳
4
مهمترين منبع آن نور مستقيم آفتاب مى باشد.
** با توجه به اين که دانش آموزان در سنين رشد هستندكمبود اين ويتامين رشد
استخوانی آنها را مختل میکند
يق دانش آموزان به ورزش و بازی در فضای باز باعث تامین این ویتامین میشود
صفحه 16:
مقدارهورد: نیاز به سبرعت رشبفخایرآهن بجن و قابلیت جذب آن از عنابع غذأیی
بستكى داردنياز به آهن در دوران رشد افزايش مى :يايد أهن وراك :عورد تبان يك
كودك ١١ ساله بة اندازه یک مرد بالغ است. بهترین نوع آهن قابل جذب در
گوشت.مرغ,جگر می باشد.منابع دیگر : حبوبات,غلاتسبزیجات و زرده تخم مرغ
قابلیت جذب آهن موجود در منابع گیاهی بهتر است همراه آنها منابع
ویتامین () مصرف کردهمانند:میوه یا sail غذ
صفحه 17:
کم خوني فقر آهن و اثر آن بر قدرت يادگيري
*# کودکان در سنین مدرسه خصوصا اگر متعلق به
خانواده هاییکه از نظر اقتصادي,اجتماعي در سطح
پاييني هستند, باشند,به درجاتي از فقر آهن و کم
خوني ناشي از آن مبتلا مي شوند.
fee ones tual علائم وه *
جسن ركاف كو تون حالت میسن
هاي فیزیک
كلبول هاى سفيد گلبول های قرمز گلبول های سفید . گلیول های قرمز
www.payamesalamat.com
صفحه 18:
نه تنها برای استحکام دندانها و استخوانها بلکه برای رشد استخوانهای جدید ضروری
است ودریافت کافی آن در جلوگیری از پوکی استخوانهادر بزرگسالی حایز اهمیت است
شیرلبنیاتبستنی و میان وعده هایی مانند: نان و پنیر, نقش قابل توجهی در ساختار
استخوانهایی سالم و قوی دارد. نوشابه های گازدار حاوی مقدار زیادی فسفر
هستند.مصرف بیش از اندازه آنها در جذب کلسیم اختلال ایجاد می کند و باعث کمبود
ace eat
صفحه 19:
کمود بد بر يادگبري .مپارقهاي فكري و ذهني اثر غبرفایل فرديدي دارد.
اثرات كنترل فقر يد در روستاي زيكسيان جين
سيوع كواتر.
م
ييه تخضیلی 5[ امكوشة
cay ۱0
مردودی داتش آموزان
آموران
قیل ازسال13۷۸ شبکها بدون ید بود:
افد
0
Geen
۰درصد
BLANKS Gags VAP fle So
53, لثال 2982 :يديه تمكها اضافه
'تنكيا اضافة شد
nays alt
ds aoe بشای تفه
مشاهده تشد
سوم
۲درصد.
صفحه 20:
0
ی ف بدنی در
فعالیت بدنی منظم. یکی از مهمترین عوامل ایجاد و حفظ سلامت است و بهعنوان یکی از ده اولویت
تغییر رفتار به منظور بهبود سلامت. مطرح شده است. کودکان و نوجوانان بیشتر از گروههای سنی
دیگر به فعالیت بدنی کافی نیاز دارند تا بتوانند به رشد جسمی و تکامل ذهنی کافی برسند.
الگوهای غذایی و میزان فعالیت بدنی ازدوران کودکی شکل می گیرد و خانواده در شکل گیری عادات
غذایی و فعالیت بدنی نقش بسیار مهمی دارد. بازی های پرتحرک و پوبا به خصوص بازی های دسته
جمعی باهمسالان والدین بهترین فعالیت ها برای رشد و ارتقاء سلامت کودکان و پیشگیری از
1۳
صفحه 21:
صفحه 22:
ر دانش آموزا
غلط از جمله مصرف بی رویه فست فودها (سوسیس کالباس. همبرگر, پیتزاء سیب
زمینی سرخ کرده) چیپس. غذاهای چرب و سرخ شده. نوشابه های گازدار (که حاوی مقدارزیادی
قند هستند). شیرینی و شکلات. مصرف کم سبزی ها و میوه ها و بی تحرکی از مهمترین دلایل
.اضافه وزن و چاقی در دانش آموزان است
حذف بعضی از وعده های غذایی و حذف فعالیت بدنی . مصرف تنقلات پرکالری, غذا خوردن خارج
از منزل و علاقه بر مصرف غذاهای غیرخانگی از ویژگی های عادات غذایی دوران نوجوانی است که
متاثر از خانواده . دوستان و رسانه هاى جمعى اسست و خطر اضافه وزن و جاقى را در آن ها افزایش
.می دهد
صفحه 23:
چند توصیه برای افزایش تحرک و فعالیت بدنی در دانش آموزان:
۱- تشویق دانش آموزان برای انجام ورزش هایی مثل دو چرخه سواری, دویدن. دویدن تند. شنا کردن.
۲- تشویق برای شرکت در کارهای منزل مثل تميز كردن خانه. انجام کارهای باغچه. آب دادن به گلدان
ها در منزل, مرتب کردن وسایل شخصی. نظافت اتاق و موارد مشابه.
۳- محدود کردن استفاده از بازیهای رایانه ای. تماشای تلویزیون به کمتر از ۲ ساعت در روز.
۴- استفاده از پله به يد وتا را تشویق کنید که به جای آسانسور از پله استفاده
صفحه 24:
Ca
توصیه های تغذیه ای برای دانش آموزان دارای اضافه وزن وچاق:
۱- تأکید بر مصرف صبحانه: دانش آموزانی که صبحانه نمی خورند در وعده ناهار به دلیل افت قند خون.
اشتهای زیادی برای غذا خوردن دارند و در نتیجه با خوردن غذای اضافی دچار اضافه وزن و چاقی می شوند.
۲- مصرف روزانه حداقل دو میان وعده غذایی مناسب مانند: میوه. نان و پنیر. نان و خیار و گوجه فرنگی و
۳- صرف غذا به همراه خانواده و تشویق آنها به کاهش مصرف غذاهای غیرخانگی.
۴- مصرف بیشتر سبزی و سالاد در وعده غذایی.
۵- خودداری از مصرف غذا با تنقلات هنگام تماشای تلویز
۶- استفاده از چاشنی های سالم مانند آبلیمو. آب نارنج. روغن زیتون به جای سس مایونز که حاوی چربی
زیادی است
و یا استفاده از سس های رژیمی کم چرب به مقدار کم
۷- محدود کردن مصرف غذاهای چرب. سرخ شده و تنقلات پرکالری و پر چرب مانند سیب زمینی سرخ
شده, غلات حجیم شده. شکلات. کیک های خامه ای و شکلاتی. بستنی. شیر کاکائو آجیل
۸- نوشیدن آب یا دوغ کم نمک و بدون گاز و یا آب میوه طبیعی و بدون قند به جای نوشابه (نوشابه های
گازدار حاوی مقادیر زیادی قند هستند؛ یک بطری ۳۰۰ میلی لیتری نوشابه حدود ۲۸ گرم (دو قاشق
غذاخوری) شکر دارد.
صفحه 25:
صفحه 26:
نقش خانواده در تغذبه صحیح فرزندان
خانوادهها در دورانی که زمان شکلگیری و الگوپذیری غذایی در کودکان است. میتوانند
فراهم کنند تا فرزندانشان از رژیم غذایی سالم و متنوع برخوردار شوند
دوران مدرسه از نظر تغذيداى دوره قابل توجهی است زیر هنوز کودک در مرحله رشد قرار
خارده اقزچه رونه رقنه 1 تسبثاً بکتافتی آنامه خارد ول سالهای کی دیستار مفازی با
شروع جهش رشد به ویژه در دختران است بنابراین تأمین انرژی مورد نیاز بسیار ضروری است
وعدههای غذایی اصلی صبحانه. ناهار و شام را معمولاً در خانه و با حضور والدین صرف میکنند
.بنابراین الگوی غذایی اصلی آنها بیشتر تابع خانواده است
صفحه 27:
صفحه 28:
متأسفانه برای بسیاری از خانوادهها و کودکان غذاهای آماده و تنقلات فاقد ارزش
غذایی. جزئی از رژیم غذایی عادی روزانه محسوب میشوند که البتّه به وسیله
آموزش تغذیه میتوان افراد را در هر سن و سالی متوجه عادات غذایی ناصحیح
.کرد و رفتارهای تغذیه ای مناسب را جایگزین آنها ساخت
صفحه 29:
صفحه 30:
۳ 5 97
والدین بايد سحرخيزي «ورزش و نرمش صبحگا
بياموزند.
*#* فرني .برنج .عدسي «حلیم نان و پذیر و گردو .نان
هايي از يك صبحانه سالم و مقذي اند.
به فرزندان
خرما و... نمونه
صفحه 31:
لنت
نان وعده ها:
ألا کودک در سنین مدرسه علاوه بر سه وعده غذای اصلی به دو میان وعده نیاز
© & طییسینگ وباف گرود.
لساانجیر خشک.توت خشک بادام,پسته.گردوبرگه زردآلو و انواع میوه ها مانند :
سیب. پرتقالنارنگی.هلوزردآلو و نظی
ساندویج های سالم مثل نان و پت ناسب می
باشند.
صفحه 32:
صفحه 33:
عرضه مواد غذايي در پوفه مدرسه:
AB tab eo یسیار مهمي در حقظ سلامت داتش آموزان و ایجادعادات غذايي ماسب در آنها دارد.
اوس) omy دید دانش آموژن تصبگردد.
اتواع عتاهای گرم که به صورت بهدانتي تهیه و نگهداري ميمقو:
مي ياشتد
صفحه 34:
0
صفحه 35:
رقتارهای تغذیه ای نامطلوب :
>O
سا افراط در مصرف ات و شیرینی
مصرف بی رویه تتقلات غتایی کم ۱
Fast food Go. pts
صفحه 36:
#انتيجه گیری
© بسيارى از بيماريهاى دوران بزركسالى مانند بيماريهاى قلبى
جربيهاى خون .ديابت و انواع سرطانها به نحوه ى تغذيه ارتباط دارند. غذاهاى كم
ار خون .افزایش
ارزش به دلیل تهی بودن از وبتامینها و املاح موردنیاز و داشتن مقادیر ناچیز انرژی و
يروتئين: معده را پر کرده و موجب کم کردن اشتها شده و فرصت تغذیه با غذاهای
مغدّی را از فرد میگیرد و موجب بروز کمبودهای تغذیهای از جمله سوءتغذیه. چاقی
افراطی یا هر دو میشود.
ایجاد عادات صحیح غذایی در دانش آموزان نقش مهمی در این زمینه دارد
صفحه 37:
or
منا بيع اذ 660660016 سد همح سسانمها
px? 06اه و سس الاجها
102169660189
: منايع
خلوي ناهید . لصولتغذیه رلبینسون. لنتشاراتسالي 1378 -4
همتي محمدتقي ترجمه دکتر محمدتقيهمتي تسغذیه . لنتشارانامی رکبیر . -8
1370
نوري مهدي اصولت_غذیه و رژیم هايغنليي لنتشارانک لمه ۰ 1371 -6
کشاورز , سيدعلي اصول_غذیه کراوس. انتشاراتجامعه نگر . 1385 -ج
میرمیران, پروین آزادبخت لیلا . تتنظیم برنامه غنلییدر دورانهایمختلف 5
زندگي لنتشاراتطبیب 1382
کوهیکمال داریوش. تغذیه , پیشگیریو درمان. لنتشاراتکاکتوس. 1379 -6
ابراهیم اف سمیرا . محمدیزادگان مهشید . موسويي زدازی ناه , مریم . صابر -*
ء مرجان. خباز , نازنین ن قشت_غذیه در پیشگیریو درمانب یماريها . لنتشارات
کما لدلنش. 1380
شیخ , فریبا . راهنماهرژيم درماني لنتشاراتسامي 6-1382
آرزومانیانس, سونیا . سنجري مهناز . شوقي مهناز . پرستاریک ودکانونگ, -6
لنتشارانجامعه نگر ۰ 1385
کارشناسیت غذیه وبهداشت معاونتب رورشیره آورد بهداشت7 , ناشر -40
اداره کلآموزشو پ رورشخراسان, 1380
مجله پیوند , شماره 328 , بهمن1385 -40
بهداد , زهره , رهنمودهایب هداشتیدر خانواده لنتشاراتانجمناولیاء و مربیان -46
F872 wasps ah
صفحه 38:
oll