صفحه 1:
نقش تغذیه در پیشگیری از سرطان
صفحه 2:
وضعیت سلامتی در جهان در حال گذر است
مرگ و میر ناشی از بیماری ٠
هاى غير واكير از مرك و مير
بيمارى هاى واكير ييشى
. گرفته است
عادات غذایی به سرعت در ۰
مال تغییر است و فعالیت
«بدنی کاهش یافته است
كشور ها با افزايش سن
.مجمعیت مواجه هستند
صفحه 3:
2
میکشاند
صفحه 4:
بعد از بیماری های قلبی عروقی سرطان به عنوان دومین ۲
عامل مرگ ومیر در کشورهای توسعه یافته مطرم
.است
در صورت عدم کنترل در سال های آینده سرطان اولین ۲
.عامل مرگ و میر خواهد بود
صفحه 5:
هدود ۲۰ میلیون نفر در جهان مبتلا به سرطان هستند و ©
پیش بینی می شود این رقم به ۳۰ میلیون نفر در ۲۰ سال
۰ ینده برسد
سالانه ۷۸۱ میلیون نفر در جهان در اثر ایتلا به سرطان جان 9
.فود را از دست می دهند
عادات غذايى غلط علت ۳۰ درصد کل سرطان ها در ©
کشورهای غریی و هدود Po درصد سرطان ها در کشور های در
.هال توسعه هستند
صفحه 6:
شیوع سرطان درایران
پر اساس ]مار ثبت سرطان در کشور. ۵۲ 7 سرطان ها در *
.مردان و کمتر از 71۸ در زنان دیده می شود
سرطان معده رتبه نفست در مردان و رتبه سوم در زنان *
۰[ دارد
سرطان سینه در زنان رتبه نخست فراوانی را دارد و۲۳ از ۶
.کل سرطان ها را تشکیل می دهد
صفحه 7:
بر پیه گزارش کشوری ثبت موارد سرطانى در سال 00۱۳۸۴
که در برگیرنده اطلاعات جصع آوری شده از مراکز
پاتولویی ۱ ۴ دانشگاه علوم پزشکی سراسر کشور ایران
cowl
تعداد کل ۵۵ هزار و ۸۵۱ مورد سرطان جدید ثبت شده ۰
که ۲۳۱ هزار و ۳۵۵ مورد مربوط به مردان و ۲۴ هزار و
۰ مورد در زنان اتفاق افتاده است
بنابراين نسبت جنسی بروز سرطان در سال ۱۳۸۴ برایر ۰
است. یعنی در مقابل هر ۱۰۰ بیمار زن. ۱۲۸ بیمار
.مرد وجود داشته است
صفحه 8:
پیش بینی سازمان جهانی بهداشت در ايران :
بروز سرطان :
در سال ۲۰۲۰ به ۸۵7۲۵۳ مورد در کل جمعیت
میزان مرگ و میر ناشی از سرطان :
به 1۲۸۹۷ مورد خواهد رسید
صفحه 9:
میزان بروز استاندارد شده سني (8518 )
Age Standardized Rate
il شایع در زنان در استان تهران
nts
ae ae ۸ 7 GN
كولون و ركتوم كولون و ركتوم كولون و ركتوم كولون و ركتوم
۱۶۸۴ wat ۱۸۵ uA
معده معده معده معده
۱۳۹ ۹ و ont
تخمدان تخمدان تخمدان تخمدان
VE ۴.۹ ۲۵ 49
چسم رحم جسم رحم جسم رحم جسم رحم
FY ۳۴۷ ۳۰ ۳۱
صفحه 10:
ميزان بروز استاندارد شده سني ASR) (
Age Standardized Rate
سرطانهاي شایع درمردان در استان تهران
امه كع ns تا
بروستات
۱۳۳۹
معده
۱۱۳۵
گولون و رکتوم
۱۰۷۰
مثانه
۹۱
ريه
۴.۵۵
پروستات
۱۳۰۶
معده
Vids
کولون و رکتوم
Vee
مثانه
۹۴
a
۴.۵۵
پروستات
۱:۳۵
مثانه
۱۱۴
معده
very
کولون و رکتوم
۳۰۸
صفحه 11:
جرا سرطان مهم است؟
)١ باعث کاهش عمر مفید آنسان میشود.
۲) باعث نقص عملکرد فردی و اجتماعی بیمار میشود.
Gch (WY ایجاد فشار روانی بر روی بیمار و اطرافیان وی میشود.
۴ باعث تحمیل بار مالی اضافی و زاید بر خانواده و سیستمهای
بهداشتی و درمانی کشور میشود.
به همین علت سرطانها از الویتهای مهم مسایل
بهداشتی جوامع است که امر آموزش به جهت
پیشکیری از آنها از ضرورتهای اساسی بشمار میرود.
صفحه 12:
"سرطان نوعی بیماری است که در آن سلولها توانایی تقسیم
و رشد عادی خود را از دست مى دهند و اين موضوع منجر به
تخریب بافتهای سالم میشود. از اجتماع این سلولهای
سرطانی و تخریب سلولهای بافتهای سالم تودهای به نام
۲ ایجاد میشود.
کر تومور ay لایهای محدود ختم شود و a سایر بافتها و
ارگانها سرایت نکند تومور ۰۰۰۰ ۰۰ (غیرسرطانی) است.
۲ اگر تومور گسترده شده یا به طور بالقوه قابليت يفش شدن و
احاطه کردن سایر بافتها و ارگانها را داشته باشد ۰۰۰۰۰ یا
۰ نامیده میشود.
صفحه 13:
رشد سرطانی یا بدخیمی زمانی اتفاق میافتد
که:
١)برفى ا( سلولها به طور غیرقابل کنترل شروع به تکثیر کنند.
۲) بفش هایی که به طور طبیعی عهده دار دفاع از بدن هستند
مانند سیستم ایمنی بدن قادر به پیشگیری از این تقسیم بی
رویه نباشند.
صفحه 14:
علائم اولیه سرطان
علائم هفت كانه زير هر جند در بيماريهاى غير سرطانى لا
هم ييدا مى شود ولى وجوذ و ييدايش أنها را بايد شديدا
:فطرناک تصور گرد
تغییرات صولانی در نظم و دفع مدفوع یا ادرار *
.هر زخم سطمی که بعد از ۱۰ روز بهبود نیاید *
هرنوع خونریزی و هرنوع ترشم غیر طبیعی از سوراخهای *
طبیعی بدن
پیدایش هر توده ای در بدن *
سوء هضم و اشکال در فرو بردن لقمه *
تغییرات واضم در شکل و رنگ خالی که قبلا مجود داشته ۰
.سرفه های مکرر و مزاهم و کلفت شدن صدا ۰
صفحه 15:
تقریباً یک سوم سرطانها بالقوه قابل پیشگیری هستند. به شرم
آنکه بیماری فیلی زود و بموقع تشخیص داده شود و معالجات
روزمره انجام و پیگیری شود. مانند: سرطان روده معده و روده
بزرگ, سرطان ریه. سرطان پوست.
صفحه 16:
صفحه 17:
درصد تاثیر گذاری عوامل محیطی زمینه ساز انواع سرطانها
۳۰-۷ درصد سوء تغذیه و عدم تعادل در خورد و خوراک و بدفوریها
۷ ۰ درصد کشیدن سیگار
٠١ ” درصد انواع ویروسها و یا بیماریهای عفونی
۲ درصد وجود ترکیبات مفر و زیانآور در ممیط کار
۷ درصد مصرف الکل
WY درصد تاثیر اشعهها (مثل آشعه ماوراء بنفش)
۲ درصد آلودگیهای محیط زيست
۲ درصد افزودنیهای مختلف به مواد غذایی مصرفی
۷ درصد عوارض درمانی اعم از داروهای مختلف یا اشعه درمانی
aly اشتیاه نکردهاید. نوع تغذیه و سوء تغذیه, به طور متوسطء موجب بروز ۳۵ درصد الواع سرطانها
شده است و طبق آمارهای اراله شده از طرف کشورهای مختلف: این مسأله تالید شده و به اثبات
رسیده است.
برگرفته از سایت تغذیه و رژیم درمانی دکتر مظهری
صفحه 18:
اصولا مواد غذایی مصرفی» در هر فردی» به موازات وظایف متعددی که به
انجام میرسانند؛ ممکن است:
الف- دارای عوامل بیماریزای هاد و مزمن باشند
ب- مملو از ترکیبات پیشگیری و مهار کننده بیماریها باشند
برگرفته از سایت تغذیه و رژیم درمانی دکتر مظهری
صفحه 19:
تعدادی از منابع غذایی گیاهی شناخته شده. از بروز سرطان ممانعت به
عمل مى]آورند؛ مثلا انواع سبزیجات. به ویثه هویج. گوجهفرنگی.
سبزیجات سبز و زردء کلمها. سیر و به طور کلی تمام سبزیجات خام (به
صورت سالاد) یا پخته (در انواع خورشها و بورانیها) و یا از منابع غذایی
میوانی. آبزیان و به خصوص ماهیهای پر چرب هاوی اسیدهای چرب
... اهگ ۲ و
برگرفته از سایت تغذیه و ریم درمانی.
صفحه 20:
شامل پلیفنول, فلاوونوئيد. فلاون.) ترکیبات ثانویه موجود در منابع گیاهی
C. ,۲ ,۸ آنتی سیان کاتهشین یا کاته چین. تانین, لوتئین و ویتامینهای
بتاکاروتن. اسیدفولیک و همینطور ریز مغذیهایی مثل سلنیوم. روی.
علاوه بر وظایف مهمی که در فعالیتهای زیست شيميايى بدن به .(منيزيم
عهده دارند. به عنوان عوامل آنتی اکسیدانها. رادیکالهای آزاد Gib by
کرده و از صدمه زدن آنها به دیواره سلولها و تغییر اطلاعات ژنتیکی
.پیشگیری مینمایند 0۱1۸
برگرفته از سایت تغذیه و ریم درمانی
صفحه 21:
بعضى از عوامل موجود در مواد غذايى نيز خاصيت ضدلا
۰سرطانی دارند
:می شوند مثل 2۱۸۵ این گروه باعث کاهش صدمه به 6
وانیلین موجود در وانیل ۷
(cinnamaldehyde)oxa)ls سينامالدهيد ”
ييتيد كلوتاتيون ”
عا ویتامین ۷
با عملکرد آنتی اکسیدانی
صفحه 22:
جدول تعدادی از سبزیحات با اثرات متفاوت
حاوي تقويت سيستم | اثر آنتي | اثر مهاري بر آثرات مشتقات
فیتولستروژن اكسيداني | تشکیل تومور انواع سبزیجات
ندارد ببم + or کلم سبز
OF 8+ 0+ + ©- سير
+ +6 + +6 © كلم بروكلي
oF 3 + +9 60 گوجه فرنگي
oF 8+ e+ er ©- سویا
Be 0+ a+ +6© © غلات
ندارد جه جو + م هویج
برگرفته از سایت تغذیه و رژیم درمانی دکا
صفحه 23:
در مقابل غذاهای مفید و بازدارنده از بروز و گسترش "۳
بیماریهاء غذاهایی تهیه و مصرف میگردند که عامل ایجاد و
کسترش انواع سرطانها به هساب آورده میشوند.
)١ از قبيل گوشت قرمز تازه و فرآوری شده پرچرب, روغنهای نباتی جامد.
چربیهای حیوانی که جهت سرخ کردن و به دفعات و در مدتهای طولانی.
.تهت تاثير هرارت بالا قرار میگیرند
۲) غذاها ممکن است هاوی موتاژن هایی مانند آ فلاتوکسین توليد
شده توسط کپک ها و یا نیتروز آمین تولید شده توسط غذاهای
حای نیتریت و یا نیترات باشند که در مرمله آغازین سرطان نقش
دارند. .
برگرفته از سایت تغذیه و رژیم درمانی
صفحه 24:
عوامل غذایی
تعادل انرژی
نتایج گوناگونی از مطالعات مختلف در این زمینه به *
.دست آمده است
مهم ترین شاخص تعادل بین انرثی دریافتی و انرژی ۰
مصرفی سرعت رشد و اندازه بدن است که می تواند در
.بررسی ها مورد ارزیابی قرار گیرد
صفحه 25:
رشد سریع قبل از بلوغ و بلوغ زود هنگام در افزایش خطر *
.ابتلا به سرطان سینه موثر شناخته شده اند
چاقی دوران بزرگسالی با انواع سرطان ها به ویژه
كولون.كليه.يانكراس.اندومتر 9 كيسه صفرا مرتبط
.شناخته شده است
در مورد سرطان سينه حاقى بعد از يائسكى در افزايش ٠
.شيوع اين سرطان موثر شناخته شده است
صفحه 26:
تاثیر 654 در افزایش شیوع انواع سرطان امتمالابه دلیل ©
تغییر متابولیسم و سطح هورمون هایی مثل هورمون Slo
استروییدی,انسولین.فاکتور رشد شبه انسولین و... باشد که بر
.تكثير و تمایز سلولی اثر می گذارد
پیشگیری از افزايش وزن در دوران بزرگسالی عامل مهمی در *
.پیشگیری از ابتلا به بعضی از سرطان ها است
در یک مطالعه دوره های کاهش وزن به میزان ۱۰ کیلو و یا ۰
pithy در کاهش خطر ابتلا به سرطان ay وییّه سینه موثر
.شناخته شده است
صفحه 27:
جربی ها
مصرف زیاد چربی (میوانی) در افزایش خطر بروز سرطان های سینه.کولون و اندهمتر موثر 6
.شناخته شده است
.مصرف زیاد چربی میوانی با افزایش خطر سرطان پروستات همراه است *
در مورد سرطان کولون تاثیر گوشت. قرمز بیشتر از چربی است که می تواند به دليل ساير ©
.تركيبات گوشت مثل آهن هم و یا ترکیبات ناشی از پفت باشد
سرطان سینه:_ چربی دریافتی در این زمینه موثر است در بسیاری از مطالعات دریافت ©
.از روغن زیتون در کاهش خطر بروز سرطان سینه موثر شناخته شده است.
صفحه 28:
چاي
=
هاى ماده ای است که ۳۸/۲ جمعیت کره زمین از ol استفاده
می کنند که دارای ترکیباتی بنام پلی فنل می باشد. اثرات ضد
سرطانی slo در ارتباط با تومورهای متاستاز دهنده ay دستگاه
.گوارش , غدد سینه. کبد , ریه . پوست و ... شناخته شده است
صفحه 29:
گوشت قرمز
کوشت قرمز در افزایش خطر بروز بسیاری از سرطان ها بویژه ۲
کولون»رکتوم»پروستات مجثر شناخته شده است
رژیم غذایی غنی از کوشت قرمز باعث افزایش خطر سرطان ۲
.روده واهتمالا سینه . پانکراس . پروستات و کلیه می شود
صفحه 30:
* از مصرف گوشت هاهی و مرغ سوفته شده خودداری کنید و
مصرف گوشت کباب شده بر روی شعله مستقیم آتش را
محدود کنید.مصرف زیاد گوشت و ماهی کباب شده شانس
ابتلا به سرطان معده و مصرف زیاد گوشت برشته و سرخ
شده شانس ابتلا به سرطانهای روده بزرگ و راست روده را
افزایش می دهد. سوزاندن زغال و چوب باعث ایجاد مواد
سرطانزا میشود. بهترین روش پفت مواد غذائی آب پز کردن .
بخار پز کردن می باشد.
صفحه 31:
سویا و فرآوردههای آن
سویا با تعدادی ماده موثر خود. سرطانهایی را که تحت تاثیر
هورمونها قرار دارند. (مثل سرطانهای سینه و پروستات) مهار میکند
و عمل بازدارندگی در روند رشد آنها دارد.
سویا دارای تعداد قابل توجهی پروتئاز میباشد و قادر است روند سیر و
تکامل سرطانهای دهان, مری, روده, کید و پانکراس را مهار نماید یا
.حتى از بين ببرد
صفحه 32:
علاوه بر پروتئازء Low با داشتن ترکیباتی به نام فیتواسترین و
ساپونین از تقسیم غیرعادی سلول جلوگیری مینماید و قادر به
تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر سلولهای سرطانی میباشد.
همچنین روند رشد سرطانهای دهانه رهم و پوست ( کند
مینماید و به تعویق میاندازد و در مجاردی حتی سلولهای
SL} شده روده 1 درمان مینماید.
لذا استفاده از سويا و فرآوردههاى كن از قبيل شير سوياء ينير
سویا در برنامه غذایی روزمره و در هد متعادل توصیه میگردد.
صفحه 33:
آبزیان و غذاهای دریایی
پروفسور بلاک بورن از دانشگاه هاروارد و پرفسور کارمالی از دانشگاه روت
گرز مصرف آبزیان را در هر روز به مقدار ۳۰ گرم و در هفته به مقدار یک یا
دو وعده (۲۱۰- ۱۸۰ گرم) جهت کاهش اهتمال بروز بیماریهای قلبی-
عروقی و همچنین پیشگیری از گسترش و سیر تکاملی انواع سرطانهاء از
.جمله سرطان سینه توصیه مینمایند
صفحه 34:
البته محصولات دریایی. به خصوص ماهیهای چرب وقتی Boo
واقع میگردند که به صورت بخارپز آبپز فرپز و یا کباب کرده و
به طور تماس غيرمستقيم با منبع حرارت تهیه و طبق شده
باشند و یا آنکه با روغنهای هیوانی یا نباتی جامد یا مایع
نامناسب به مدت طولانی و یا حرارت بالا سرخ نشده باشند. در
اين صورت اين مواد غذایی نه تنها حاوی ترکیبات ضد سرطانی
میباشند. بلکه از عوامل پیشگیری کننده از بیماری های قلبی-
عروقی به حساب میآیند.
صفحه 35:
ماهی نه تنها دارای ترکیبات ارزندهای به صورت پروتئینهای با
ارزش بیولوژیکی بالاه روغنهای امگا- ۳ و مواد معدنی متعددی
از جمله ید و ویتامینهای گروه 2 است. بلکه ای ویتامین ()
به میزان قابل توجهی نیز میباشد. به آثبات رسیده که ويتامين
0 نيز از عوامل پیشگیری کننده از سرطان محسوب میشود و به
خصوص در خانمهای بالای پنجاه سال, نیاز به ویتامین 009
افزونتر است. از جمله ماهیهای دارای ویتامین ole WD
قابل توجه. میتوان به مارماهی. ساردین. ماهی تن و ماهی
ازون برون اشاره نمود.
صفحه 36:
ادویه کاری
مطالعات مختلف محققان نشان می دهد ماده کورکومین که موجب رنگ زرد روشن در
ادوبه کاری است؛ می تواند به کوچک شدن سلول های سرطان سینه کمک کند.
ادویه ای است که به طور معمجل در آشپزی هندی کاربرد دارد و از ۷۲۳۷ ۰ کاری
ترکیب چند پودر یا ادویه دیگر است. با پیشرفت ارتباطات و آگاهی مردم از فرهنگ و
تمدن دیگر کشورها در اکثر کشورها از این ادویه در تهیه غذاهای مختلف و در پخت
غذاهایی که نیاز به ادویه خاص ندارند. استفاده می کنند.
پودر کاری اکرچه به صورت یک ادویه مجزا فروفته می شود. ولى تركيبات آن در كشورها و ملل مختلف.
متفامت است؛ اما به طور کلی می توان گفت: مخلوطی از زردهوبه. دارچین. سیر. هل. زیره. فلفل و کشنیز
است. اما عنصر اصلی پودر کاری در تمام کشورها زردچوبه است که موجب رنگ زرد آن می شود
صفحه 37:
لبنيات
در بعضی مطالعات کاهش خطر بعضی ٩
از سرطان ها مثل کولورکتال(تاثیر
کلسیم و ویتامین د) و سینه (لبنیات کم
.چربی) مشاهده شده است
مصرف شیر در کاهش شیوع سرطان ©
.معده موثر شناخته شده است
صفحه 38:
ماست به دلیل محتوی پروبیوتیکی در کاهش فطر
:سرطان موثر است.این باکتری ها در روده باعث
پاک سازی عوامل سرطان زا
مهار باکتری های مولد مواد سرطان زا
فعال کردن سیستم ایمنی
روده ۳۱ کاهش
حلالیت اسیدهای صفراوی و ترشم موکوس.
صفحه 39:
صفحه 40:
سبزی و میوه
هریک از ترکیبات مججود در سبزی ها و میوه ها در کاهش خطر ابتلا به نوع لا
۰فاصی از سرطان موثرند
كوجه فرنكى و مواد غذایی هاوی لیکوپن در کاهش خطر سرطان پروستات ۷
سبزی های خانواده کلم در کاهش انواع سرطان مثل پروستات.کیسه صفراءریه
میوه های غنی از فولات کاهش سرطان کولون ۰ مرکبات کاهش سرطان ریه
مصرف ۲۶۰۰ گرم میوه و سبزی در روز با 7/۰ کاهش سرطان همراه بوده است
صفحه 41:
انواع مر کبات و خواص درمانی و اثر تقویتی آن بر روی سیستم ایمنی بدن
پرتقال. گریپ فروت. لیموترش, لیموشیرین. نارنگی, نارنج و تورنج. حاوی ترکیباتی میباشند که
از UST Ow به فلاوونوئیدها . لیمونوئیدها ۰ ترپن و کومارین اشاره میگردد که از جمله ترکیبات
خنثی کننده عوامل سرطانزا میباشند. خانواده مرکبات, بیش از ۵۵ نوع ماده موثر ضد سرطان
۱ در افتیار مصرف کنندگان قرار میدهند؛ از جمله ویتامین () به شرط آنکه میوهجات به
صورت تازه و طبیعی مصرف گردند و تب آنها گرفته نشود. زیر تفالهای که بعد از لب گرفتن
دور ريخته میشود. نه تنها ترکیبات و الیاف بسیار موثری را در اختيار بدن قرار میدهد. بلکه در
طول آبگیری و نگهداری تن تا زمان مصرف ولو به مدت کوتاه. قسمت زیادی از ترکیبات آنها
اکسیده شده. از بين مىرود.
صفحه 42:
قيبر
:كاهش سرطان كولون
افزايش حجم و کاهش زمان ماندگاری مواد سرطان زا ۰
تركيب با مواد سرطان زا و دفع ۶
تغییر فلور میکروبی کولون *
PH کاهش ۰
پیش ساز تولید اسید های چرب کوتاه زنجیر که منبع *
.مناسبی برای سلول های اپیتلیال کولون هستند
صفحه 43:
فولات
مطالعات اپیدمیولویی ارتباط دریاخت ناکافی فولات و ۰
افزایش خطر سرطان های کولورکتال و سینه را نشان
.داده اند
مصرف صولانی مدت مکمل های حاوی اسیدفولیک ٠
۰ -7/۲۰خطر سرطان کولون را کاهش sore
صفحه 44:
او ویتامین
۱۸ خاصیت آنتی اکسیدانی تاثیر بر رادیکال های آزاد و کاهش آسیب
ویتامین ث مهمترین آنتی اکسیدان محلمل در آب
آلفا توکوفرول مهمترین آنتی اکسیدان محلول در چربی
در کاهش خطر ۶ در بسیاری از مطالعات استفاده طولانی مدت از ویتامین
.سرطان کیسه صفرا موثر بوده است
عبارتند از: فلفلهای دلمهای سبز و قرمز و زرد, توت )منابع غنی ویتامین
فرنکی, خریزه, کلم. کریپ فروت. کیوی, پرتقال. لیموترش و شیرین
صفحه 45:
سلنیوم
موثر در عملکرد سلنیوم پراکسیداز عامل مقابله کننده با *
استرس اکسیداتیو
کاهش خطر سرطان پروستات *
مکمل یاری ترکیب سلنیوم و میتامین در پیشگیری از *
.سرطان پروستات موثر بوده است
صفحه 46:
توصیه ها
ريم غذايى غنى از ميوه ها و سبزى ها ه واحد يا بويثه سبزى هاى
سبز .هويج.ءييازءكوجه فرنكى و سير(به نظر مى رسد تاثير سير از طريق ممانعت از
رشد باكترى هاى نامناسب در روده بزرك است)
مصرف غلات و حبوبات كامل
افزایش مصرف فیبر به ۲۵-۳۵ گرم در روز
کامش مواد غذایی نشاسته ای
کاهش مصرف شکر و قندهای تصفیه شده
محدود کردن مصرف گوشت قرمز به کمتر از ۸۰ گرم در روز
v
KN NNN
صفحه 47:
کاهش مصرف چربی به ویثه چربی های هیوانی»روغن های گیاهی اشباع و مارکارین 6
های غنی از امکا-ب وجایگزین کردن منابع تک غیر اشباع مثل روغن زیتون « کانولا:
...» بادام زمینی و منابع امگا -۳ مثل مغزهاء Galo dle ails
پرهیز از مصرف غذاهای دودی . نمک سود شده که ممکن است باعث افزایش خطر ©
.ابتلا به سرطان معده شوند
از مصرف غذاهاى كيك زده فوددارى كنيد و مواد غذائى را طورى نكهدارى كنيد كه با 9
كيك آلوده نشوند. سمهاى كيكى در بروز سرطان اوليه كبد نقش دارند
صفحه 48:
مواد غذائی فاسد شدنی را اكر فورا مصرف نمى كنيد بايد به حالت يخ زده نكهدارى
مواد افزودنی مجاز و آلاینده های غذائی اگر در سطع مجاز و تحت کنترل دقيق باشند
زیان آور نیستند. ولی مصرف آنها در غلفتهای بالا بخصوص در کشورهای در هال
توسعه که کنترل دقیق در این موارد انجام نمی شود خطرناک است . بعضی از مجاد
آلاینده کشاورزی جزء مواد سرطانزا هستند
مصرف نمک را به کمتر از » گرم در روز محدود کنید. از ادویه گیاهی برای طعم دادن به
غذا استفاده کنید. رژیم غذائی پر نمک اهتمال بروز سرطان را زیاد می کند . در مورد
.کودکان مصرف نمک کمتر از ۳ گرم به ازای هر ۱۰۰۰ کیلوکالری توصیه می شود
صفحه 49:
:انجام فعالیت بدنی منظم
ساعتحييده رهى با 1 ٠
شدتمتوسط در روز و یا ۱
ساعنة عا یتشدید در هفته
می تولند در پیشگیری از
سرمانهای روده . سینه و
.بيه موثر باشد