صفحه 1:

صفحه 2:
و ستها و بايد کاملا پاکیزه با براي دوشیدن شیر ج ف باید: ره باشند. ستفاده از ظروف پلاستیکی , براي جمع آوري و ذخیره شیر چ بهتر از طظروف تشه آي اس سر دوشیهه مه در رای توب بت دارا ود | 9 عد عفونت قايل . اري است . بنها ذلا لجر دوشيدى تلثم براي حداقل ۵ ساعت در ارجا ‎Sa‏ ل ا 8 ‎٩‏ شیر دوشیده شده تا 96 ساعت در بخچال ؛ he 2 © ۰ ۰ 9 ۰ لي 2 2

صفحه 3:
© ظرفي كه براي فريز كردن شير بكار مي رود بايد تا <6/© يرشود كه جاي يخ زدن داشته باشد0 © از قالبهاي يلاستيكي تهيه بخ نيز مي توان براي فريز نمودن استفاده كرد و يس از فريز شدن مكعنهاي يخ را در كيسه بلاستيكي خالی تموده و تاريخ راروي آن ثبت تمود re See © هميشه اول شیرهای قديمي ‎Annis ay i‏ سس <

صفحه 4:
© شير فریز شده را نباید در حرارت اتاق ذوب کرد و یا پس از ذوب شدن مجددا فریز کرد. ‎٩‏ روش گرم کردن شیر دوشیده شده : ‏© براي مصرف شیر منجمد شده نباید ظرف محتوي شیر را در حرارت اتاق یا روي اجاق ذوب کرد بلکه باید ظرف را زیر اب ولرم تکان داد تا بخ آن باز شود یا ظرف محتوي شیر را در قابلمه اي که مقداري آب دارد قرار داد و قابلمه را روي اجاق گذاشت . ‏© شير دوشیده شده باید با ‎

صفحه 5:
9٩ Complementary Feeding يف: 5 نه غذايى كه علاوه بر ث ‎ez‏ كود داده يد اسه دوره در تغذیه کودک: شیر خواری انحصا ‎nursin‏ ‏ا 9 ‎transitional) Jus!‏ ‎(period‏ ‏> از" ماهگی تا یکسالگی ** شروع تدریجی غذای کمکی ** هنوز شیر غذای اصلی است ‎me)‏ مادر سپس غذای تعدیلی ‎modified) jYW5)‏ وی تکیت | < از يكسالكي به بعد ن اکثر نيازهاي تغذیه ۱ |

صفحه 6:
بیر خوردن: ت در كودكان (از ۵ تا ۲۰ دقیقه و بیشترین مقدار در لحظات اول: ه در ۲ دقیقه اول- ۸۰ در > اول نشانه های کفایت شیر مادر: ** افزایش وزن مطلوب بر اساس منحنی رد ** خواب راحت برای 6-۲ ساعت 3 _ دفع ادرار " تا ۸بار در روز (کهنه کاملا خيس, دفع مدفوع ۲ تا ۵ بار در روز (کاهش با افزایش سن) شادابى يوستء هوشیاری, و سلامت ظاهری اگر هر دو پستان را تخلیه کند ولی به خواب نرود یا خواب سبک داشته باشد و خوب وزن نگیرد: کمبود شیر

صفحه 7:
مطلوب نبودن منحنی رشد چند قلویی-ه که منحنی رشد مطلوب نباشد بیماری مزمن و صعب العلاج مادر داروها و مواد رادیواکتیو (که مادر برای بیش از یک ماه باید مصرف ‎(as‏ جدایی والدین که پدر عهده دار نگهداری کودک باشد فوت مادر فرزند خواندگی

صفحه 8:
۷ سن شروع غذای کمکی: پایان " ماهگی ۲ زیرا: - عدم كافى بودن شير برای تأمین نیاز كودك از اين زمان به بعد (دو برابر شدن وزن در ۵ ماهكى) - به حداقل رسیدن ذخیره آهن کودک (که در سه ماهه سوم بارداری ذخیره شده بود) - آمادگی دستگاه گوارش بیرخوار برای پذیرش غذاهای نیمه جامد از " ماهگی - تکامل عمومی بدن کودک برای پذیرش غذای کمکی (رفلکس بیرون راندن غذا یا ‎extrusion‏ ‏©1611 . توانایی نشستن, حرکات هدفدار دستها و انگشتان و .)

صفحه 9:
خطرات زود شروع کردن غذای کمکی * افزایش احتمال ابتلا به اسهال (به دلیل عدم آمادگی دستگاه گوارزش شیرخوار) * سوء‌تغذیه و عدم رشد کافی کودک - ** جایگزین شدن با یک وعده شیر مادر به دلیل حجم کم معده نوزاد و در نتیجه کاهش رغبت نوزاد به مکیدن پستان و لذا کاهش ترشح شیر فزایش احتمل روز لرژی و حساسیت مصونيتي است . جايي باقي نمي كذارد0 * ثابت شده است که 100 06 از انواع هریره ها 20-0 کيلوكالري « ولي 100 66 شیر مادر حدود 60-70 کیلو کالري انرژي دارد0 > a > 2

صفحه 10:
7 * خطرات دیر شروع کردن غذای کمکی ‎٩۱‏ ‏* کندی یا توقف رشد (به دليل عدم كافى بودن شير براى تأمين نيازهاى شيرخوار) * تأخير يادكيرى جويدن خير آشنايى با مزه و طعم انواع غذاها

صفحه 11:
خوصیات غذای کمکی مناسب *حجم كمء انرزى زياد “نرم و سهل ‎ded!‏ *"قابل تهیه و در دسترس» ارزان و مناسب عادات غذایی خانواده تازه و بهداشتی, کاملاً پخته و مصرف يس از خنك شدن **“امكان استفاده در حجم كم وبه دفعات

صفحه 12:
نکات اساسی در تهیه و نگهداری غذای کمکی شستشوی دستها با آب و صابون قبل از تهیه غذا شستشوی دستهای کودک تهیه به مقدار لازم برای مصرف هر روز نگهداری بقیه غذا در ظرف سرپوشیده و در جای خنک نگهداری در یخچال تا حداکثر ۲۶ ساعت نگهداری در فریزر برای مدت طولانیتر به شرط استفاده از ظروف کوچک و به اندازه یک وعده (در صورت استفاده از ظروف بزرگتر, هر بار فقط به ميزان همان وعده از روی ظرف برداشته و گرم شود) ها هه هه هه هه

صفحه 13:
نکات اساسی در تهیه و نگهداری غذای استفاده از موادی که بعداً در سفره غذایی خانواده وجود دارد در زیر یکسالگی بعد از تغذیه با شیر مادر, غذای کمکی داده شود (نه قبل و نه در فواصل تغذیه با شیر مادر) شروع از یک نوع ماده غذایی ساده و افزايش تدریجی به مخلوطی از چند نوع . شروع از یک قاشتی مرباخوری و افزایش تدریجی (به استثناء زرده تخم مرغ: شروع به انداه یک نخود) . افزايش مواد غذایی چه از نظر نوع و چه از نظر مقدار» به تدریج

صفحه 14:
AY ۰۱۳ 3 نکات اساسی در تهیه و نگهداری غذای کمکی فاصله ۷-۵ روزه بين اضافه كردن مواد غذایی مختلف برای عادت کردن کودک به ‎WISE‏ فرصت برای شناخته شدن ناسازگاری یا آلرژی به غذای خاص غلظت در ابتدا نستباً رقیق (کمي بیشتر از شیر مادر) و سپس افزايش تدریجی غلظت غذای کمکی رعایت تنوع . دادن آب جوشیده ‎SUS‏ با شروع غذای کمکی به مقدار علاقه نوزاد . شروع قطره آهن علاوه بر قطره مولتی ویتامین همزمان با شروع غذای کمکی

صفحه 15:
نکات اساسی در تهیه و نگهداری غذای ۷ در صورت امتناع کودک از غذای خاص: - عدم اصرار به کودک - حذف برای ۲-۱ هفته و سپس شروع مجدد . تعداد وعده های غذایی در روز: - ماه هفتم: شروع از یکبار در روز و رساندن به © بار (صبح, ظهر» عصر شنب) - ماه هشتم به بعد: ۵بار (صبحء ۰صبح. ظهر» ‎(dian‏

صفحه 16:
‎es ‘ *‏ نجوه سروع غذای ۳ هفته اول ماه هفتم: - فرنی آرد برنج * _ شروع از یک قاشق مربا خوری در روز اول تا رسیدن به ۱۲ قاشق طی سه 7 وعده در روز هفتم هفته دوم ماه هفتم: - حریره بادام (علاوه بر فرنی) * شروع مانند فرنی از یک قاشق بری (به ازای هر قاشق حریره؛ یک ۰ قاشق فرنی کم شود) " دوهفته آخر ماه هفتم: - سوب (اضافه به غذاهای قبلی) * _ شروع از یک قاشق در روز تا رسیدن به 1-۳ قاشق در روز ‎ ‎ ‎

صفحه 17:
نحوه شروع غذای کمکی ۲ سوپ حاوی گوشت بدون چربی, برنچ و هویج - به ترتیب ارجحیت: گوشت گوسفند. مرغ؛ گوساله ۲ هر سه روز یک سبزی جدید به سوپ اضافه شود: - جعفری, گشنیزه لوبیاسبز, کدوسبزه کرفس و... - اضافه شدن سبزیها در آخرین لحظات پخت سوپ - مجاز نبودن اسفناح تا یکسالگی ۲ عدم اضافه کردن نمک» شكر يا هر نوع جاشنى به سوب

صفحه 18:
” دو هفته اول ماه هشتم: - اضافه شدن زرده تخم مرغ * شروع به اندازه يك نخود و افزايش تدريجى تا يك زرده كامل طى ‎٠١‏ روز © سبس هر روز نصف زرده يا يك در ميان يك زرده کامل - اضافه کردن سبزیجات نشاسته ای مثل سیب زمینی» کدو حلوایی و نخود فرنگی به سوپ به فاصله هر سه روز ۲ دو هفته دوم ماه هشتم: - ماست 2 * دو قاشق مرباخوری بعد از سوپ ظهر و شب ‎a‏ ‏- پوره سبزیجات نشاسته ای یا سایر سبزیها ‎le‏ ‏- اضافه كردن جوء بلغور كندم و رشته فرنكى به سوب هر سه روز يكبار ۰ - اضافه كردن كره يا روغن مايع (يك قاشق مرباخورى) 1 ‎a‏

صفحه 19:
۶ دو هفته اول ماه نهم: - اضافه شدن حبوبات به So ‏شروع با عدس و ماش (سهل‎ * ‏الهضم تر)‎ ‏سيس هر سه روز تغيير نوع‎ * ‏حبوبات (لوبيا جيتى» لوبيا‎ )... ‏قرمز‎ ‏دو هفته دوم ماه نهم:‎ v - آب میوه * شروع با یک قاشق مرباخوری سپس افزایش تا ‎٩‏ قاشق در روز

صفحه 20:
ماه دهم ۲ دو هفته اول ماه دهم: میوه * شروع با یک قاسق مرباخوری سپس افزایش تا ‎٩‏ قاشق در روز * مانند: هلو سیب. موز .. * ممنوع بودن ‎ez‏ ميو هادر زیر یکسالگی (ایجاد حساسیت): انواع توتهاء خر كيوى: البالو» ‎MS‏ ‏* در اواخر هفته دوم: مخ - دادن غذاهایی که کودک می تواند خودش با دست به دهان بیرد: بیسکوییت ما ماکارونی» که سیب زمینی؛ هویج پخته ده و ۲ دو هفته دوم ماه دهم: - متنوع كردن سوب - كته نرم همراه با كوشت - ماهى 2 © 4 a a © 2 © |

صفحه 21:
ماه یازدهم و دوازد8 سم و 5 ‎a‏ ‏۲ تنوع غذایی در تههیه سوپ کته ‌ پوره و ۲ اضافه کردن مقدار غذای کودک با توجه به اشتهای او ۷ عدم دادن غذای سفره به خاطر داشتن نمک و چاشنیها و ... نکته مهم: - از > تا ۱۲ ماهگی غذای اصلی شیر مادر است لذا به طور مکرر و بر اساس تمایل کودک باید به 1 او شیر داد :۳

صفحه 22:
4 غذاهای ممنوع در زیر یکسالکی ‎٩*۶‏ مواد حساسیت زا: *_ شير كاوء سفیده تخم مرغ؛ برخی میوه ها (نواع توت. کیوی, خربزه. بل" گیلاس)» بادام زمینی احتمال خفگی: ** کشمش, انگور, ذرت آجیل و .. مشکلات خاص: *_ قهوه و چای پررنگ (ایجاد بیقراری)؛ عسل غیر پاستوریزه (بوتولیس8) سایر غذاها: * برخى حبوبات(مثل ليه و نخود)» بنيرء شکلات»

صفحه 23:
تغذيه در سال دوم زندگی استفاده از تمام كروههاى غذايى اضافه كردن شيرينى و جربى شیر مادر بعد از غذا دفعات تغذیه (غیر از شیر مادر): 1-۵ بار در روز (به دلیل کم بودن حجم معده نمی توان همه نیاز غذایی او را در ۳ وعده داد) انتقال تدریجی از غذای مخصوص به غذای خانواده بٍ ۱ تا ۱/۵سالگی (برای عادت کردن کودک)

صفحه 24:
ه ” تغذیه در سال دوم زندگی ۰ ۲ اضافه كردن سفيده تخم 5 مرغ به تدريج (مانند زرده): يك در ميان یک تخم مرغ كامل عدم مصرف تنقلات و يفك وج ادامه قطره آهن و مولتی ويتامين عدم اصرار به کودک برای غذا خوردن

صفحه 25:
تغذیه در سال دوم ززندگی ۲ اکثر شیرخواران در پایان سال اول زندگی به 3 وعده غذای اصلی و 2 يا 3 میان وعده عادت می کنند. ” دوست داشتن یا دوست نداشتن یک نوع غذا از سال دوم آغاز می شود. - امتناع بار اول > تکرار بعد از چند روز - اگر کودک بطور ثابت غذا های اصلی مثل شیر و حبوبات نمی پذیرد امکان حساسیت -+ فرم های جایگزین مثل پنیر .ماست نان و...

صفحه 26:
تغذبه بعد از دو سالکی؟ " _ فعالیت بیشتر کودک و لذا اشتهای بیشتر ۲" صبحانه مهمترین غذای کودک ۲" غذا خوردن رابه عهده خود کودک گذاشتن ۹ 9 fer ‏از‎ 6 a 9

صفحه 27:
بلکه غذاهای کم حجم و پر انرژی همراه با مایعات فراوان ۱ ادامه تغذیه در دوران نقاهت برای جبران وزن از دست رفته ی

صفحه 28:
نقش الگوهای رفتاری خانواده (تقلید) شروع ذایقه سازی از دوران تغذیه تکمیلی - مانند غذای کم نمک - آشنا کردن کودک با طعم انواع غذاها (ماهی آب پزء هویج پخته و ب. عدم تنظيم طعم غذا بر اساس ذایقه مادر در صورت امتناع کودک: - عدم اصرار - حذف برای چند روز و سپس شروع مجدد جلوی دیگران نگویید کودک فلان غذا را دوست ندارد

صفحه 29:
مقوی و مغذی سازی غذای کود ۲ مقوی کردن (افزایش انرژی) غذا: - افزودن روغن یا کره ۱ *_به علت حجم کم و انرژی زیاد. نرمتر شدن غذا و بلع آسانتر - شکر برای مقوی کردن توصیه نمی شود * مگر این که در دستور تبهیه غذا (و نه برای مقوی کردن) وجود داشته باشد مانند فرنی *_ به دلیل عادت کردن کودک به طعم شیرین ۲" مغذی کردن (افزایش پروتئین و املاح و ویتامینها) = كوشت» حبوبات كاملاً پخته و له شده (بعد از ‎٩‏ ماهگی)؛ تخم مرغ — سبزیجات برگ سبز, نارنجی (ویتامین ۸)

صفحه 30:
Fats, Oils & Sweets 5 USE SPARINGLY Feat (natural ocourtng and adcod) i Sugars (aces) Mik, Yogurt & Fish, Dry Beans, Cheese Group Eggs & Nuts Group 23 SERVINGS 2:9 SERVINGS Poult Vegetable Group 1 Fruit Group 3.5 SERVINGS 2 24 SERVINGS Bread, Cereal, Rice & Pasta Group ۵ 4۵ ه ۵ ۵ ۵ ۵ ۵ ۵ ۵ 6 ۵ ۵ ۵ 6 ۵

1 نكات الزم در دوشيدن شير براي دوشيدن شير دستها و ظروف بايد كامال پاكيزه باشند . استفاده از ظروف پالستيكي براي جمع آوري و ذخيره شير بهتر از ظروف شيشه اي است . شير دوشيده شده در شرايط خوب بعلت دارا بودن عوامل ضد عفونت قابل نگهداري است . ميكروبها در شير دوشيده شده براي حداقل 8ساعت در خارج از يخچال شروع به رشد نمي كنند . شير دوشيده شده تا 24ساعت در يخچال ، 3 ماه در فريزرهاي خانگي ،و 6 تا 12ماه در فريزرهاي صنعتي قابل نگهداري است . ظرفي كه براي فريز كردن شير بكار مي رود بايد تا 3/4 پرشود كه جاي يخ زدن داشته باشد0 از قالبهاي پالستيكي تهيه يخ نيز مي توان براي فريز نمودن شير استفاده كرد و پس از فريز شدن مكعنهاي يخ را در كيسه پالستيكي خالي نموده و تاريخ را روي آن ثبت نمود. هميشه اول شيرهاي قديمي تر را بايد مصرف نمود شير فريز شده را نبايد در حرارت اتاق ذوب كرد و يا پس از ذوب شدن مجددا فريز كرد . روش گرم كردن شير دوشيده شده : براي مصرف شير منجمد شده نبايد ظرف محتوي شير را در حرارت اتاق يا روي اجاق ذوب كرد بلكه بايد ظرف را زير آب ولرم تكان داد تا يخ آن باز شود يا ظرف محتوي شير را در قابلمه اي كه مقداري آب دارد قرار داد و قابلمه را روي اجاق گذاشت . شير دوشيده شده بايد با قاشق و فنجان به شير خوار تغذیه تکمیلی ‏Complementary Feeding ‏ تعریف: ‏ ‏ 5 هرگونه غذایی که عالوه بر شیر میشود مادر به کودک داده ‌ کودک: ‌ سه دوره در تغذیه شیرخواری انحصاری (nursing 6 :)periodماه اول انتقالی(transitional :)period از 6ماهگی تا یکسالگی شروع تدریجی غذای کمکی هنوز شیر غذای اصلی است (ابتدا شیر مادر سپس غذای کمکی) تعدیلی بزرگساالن (modified :)adult period از یکسالگی به بعد تأمین اکثر نیازهای تغذیه ای کودک با غذای خانواده  مدت شیر خوردن: متفاوت در کودکان ( از 5تا 20دقیقه و حتی بیشتر) دریافت بیشترین مقدار در لحظات اول: 50% در 2دقیقه اول %80 -در 4 دقیقه اول ‏ نشانه های کفایت شیر مادر: افزایش وزن مطلوب بر اساس منحنی رشد خواب راحت برای 4-2ساعت دفع ادرار 6تا 8بار در روز (کهنه کام ً ال خیس) دفع مدفوع 2تا 5بار در روز (کاهش با افزایش سن) شادابی پوست ،هوشیاری ،و سالمت ظاهری ‏ اگر هر دو پستان را تخلیه کند ولی به خواب نرود یا خواب سبک داشته باشد و خوب وزن نگیرد :کمبود شیر شیر مادر موارد تجویز شیر مصنوعی ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ 7 مطلوب نبودن منحنی رشد چند قلویی←که منحنی رشد مطلوب نباشد بیماری مزمن و صعب العالج مادر داروها و مواد رادیواکتیو (که مادر برای بیش از یک ماه باید مصرف کند) جدایی والدین که پدر عهده دار نگهداری کودک باشد فوت مادر فرزند خواندگی سن شروع غذای کمکی :پایان 6ماهگی زیرا: – عدم کافی بودن شیر برای تأمین نیاز کودک از این زمان به بعد (دو برابر شدن وزن در 5ماهگی) – به حداقل رسیدن ذخیره آهن کودک (که در سه ماهه سوم بارداری ذخیره شده بود) – آمادگی دستگاه گوارش شیرخوار برای پذیرش غذاهای نیمه جامد از 6ماهگی – تکامل عمومی بدن کودک برای پذیرش غذای کمکی (رفلکس بیرون راندن غذا یا extrusion ، reflexتوانایی نشستن ،حرکات هدفدار دستها و انگشتان و )... 8 خطرات زود شروع کردن غذای کمکی ‏ ‏ ‏ ‏ افزایش احتمال ابتال به اسهال (به دلیل عدم آمادگی دستگاه گوارش شیرخوار) سوءتغذیه و عدم رشد کافی کودک – علت: جایگزین شدن با یک وعده شیر مادر به دلیل حجم gکم معده نوزاد و در نتیجه کاهش رغبت نوزاد به مکیدن پستان و لذا کاهش ترشح شیر افزایش احتمال بروز آلرژی و حساسیت بنابراين براي ماده ارزشمندي چون شيرمادر كه غني از پروتئين ،امالح ويتامين و مواد مصونيتي است ،جايي باقي نمي گذارد0 ثابت شده است كه cc 100از انواع حريره ها 20-40كيلوكالري ،ولي cc 100شير مادر حدود 60-70كيلو كالري انرژي دارد0 9 خطرات دیر شروع کردن غذای کمکی کندی یا توقف رشد (به دلیل عدم کافی بودن شیر برای تأمین نیازهای شیرخوار) تأخیر یادگیری جویدن تأخیر آشنایی با مزه و طعم انواع غذاها 10 خوصیات غذای کمکی مناسب ‏حجم کم ،انرژی زیاد ‏نرم و سهل الهضم قابل تهیه و در دسترس، ارزان و مناسب عادات غذایی خانواده ‏تازه و بهداشتی ،کام ً ال پخته و مصرف پس از خنک شدن امکان استفاده در حجم کم و به دفعات 11 نکات اساسی در تهیه و نگهداری غذای کمکی .1شستشوی دستها با آب و صابون قبل از تهیه غذا .2شستشوی دستهای کودک .3تهیه به مقدار الزم برای مصرف هر روز .4نگهداری بقیه غذا در ظرف سرپوشیده و در جای خنک .5نگهداری در یخچال تا حداکثر 24ساعت .6نگهداری در فریزر برای مدت طوالنیتر به شرط استفاده از ظروف کوچک و به اندازه یک وعده (در صورت استفاده از ظروف بزرگتر ،هر بار فقط به میزان همان وعده از روی ظرف برداشته و گرم شود) 12 نکات اساسی در تهیه و نگهداری غذای کمکی .7 .8 .9 .10 .11 13 استفاده از موادی که بعدا ً در سفره غذایی خانواده وجود دارد در زیر یکسالگی بعد از تغذیه با شیر مادر ،غذای کمکی داده شود (نه قبل و نه در فواصل تغذیه با شیر مادر) شروع از یک نوع ماده غذایی ساده و افزایش تدریجی به مخلوطی از چند نوع شروع از یک قاشق مرباخوری و افزایش تدریجی (به استثناء زرده تخم مرغ :شروع به انداه یک نخود) افزایش مواد غذایی چه از نظر نوع و چه از نظر مقدار ،به تدریج نکات اساسی در تهیه و نگهداری غذای کمکی .12فاصله 7-5روزه بین اضافه کردن مواد غذایی مختلف – – .13 .14 .15 .16 14 برای عادت کردن کودک به غذاها فرصت برای شناخته شدن ناسازگاری یا آلرژی به غذای خاص غلظت در ابتدا نستباً رقیق (کمی بیشتر از شیر مادر) و سپس افزایش تدریجی غلظت غذای کمکی رعایت تنوع دادن آب جوشیده خنک با شروع غذای کمکی به مقدار عالقه نوزاد شروع قطره آهن عالوه بر قطره مولتی ویتامین همزمان با شروع غذای کمکی نکات اساسی در تهیه و نگهداری غذای کمکی .17در صورت امتناع کودک از غذای خاص: – عدم اصرار به کودک – حذف برای 2-1هفته و سپس شروع مجدد .18تعداد وعده های غذایی در روز: – ماه هفتم :شروع از یکبار در روز و رساندن به 4بار (صبح ،ظهر، عصر ،شب) – ماه هشتم به بعد5 :بار (صبح، 10صبح ،ظهر ،عصر ،شب) 15 نحوه شروع غذای کمکی ‏ – هفته اول ماه هفتم: فرنی آرد برنج • ‏ – هفته دوم ماه هفتم: حریره بادام (عالوه بر فرنی) • ‏ – شروع از یک قاشق مربا خوری در روز اول تا رسیدن به 12قاشق طی سه وعده در روز هفتم شروع مانند فرنی از یک قاشق مرباخوری (به ازای هر قاشق حریره ،یک قاشق فرنی کم شود) دو هفته آخر ماه هفتم: سوپ (اضافه به غذاهای قبلی) • 16 شروع از یک قاشق در روز تا رسیدن به 6-3قاشق در روز نحوه شروع غذای کمکی سوپ حاوی گوشت بدون چربی ،برنج gو هویج – به ترتیب ارجحیت :گوشت گوسفند ،مرغ،گوساله هر سه روز یک سبزی جدید به سوپ اضافه شود: – جعفری ،گشنیز ،لوبیاسبز ،کدوسبز ،کرفس و ... – اضافه شدن سبزیها در آخرین لحظات پخت سوپ – مجاز نبودن اسفناج تا یکسالگی عدم اضافه کردن نمک ،شکر یا هر نوع چاشنی به سوپ 17 ماه هشتم دو هفته اول ماه هشتم: – اضافه شدن زرده تخم مرغ • شروع به اندازه یک نخود و افزایش تدریجی تا یک زرده کامل طی 10روز • سپس هر روز نصف زرده یا یک در میان یک زرده کامل – اضافه کردن سبزیجات نشاسته ای مثل سیب زمینی ،کدو حلوایی و نخود فرنگی به سوپ به فاصله هر سه روز دو هفته دوم ماه هشتم: – ماست • دو قاشق مرباخوری بعد از سوپ ظهر و شب – پوره سبزیجات نشاسته ای یا سایر سبزیها – اضافه کردن جو ،بلغور گندم و رشته فرنگی به سوپ هر سه روز یکبار – اضافه کردن کره یا روغن مایع (یک قاشق مرباخوری) 18 دو هفته اول ماه نهم: – اضافه شدن حبوبات به سوپ • شروع با عدس و ماش (سهل الهضم تر) • سپس هر سه روز تغییر نوع حبوبات (لوبیا چیتی ،لوبیا قرمز)... ، دو هفته دوم ماه نهم: – آب میوه 19 • شروع با یک قاشق مرباخوری سپس افزایش تا 6قاشق در روز ماه نهم دو هفته اول ماه دهم: – میوه • • • • ماه دهم شروع با یک قاشق مرباخوری سپس افزایش تا 6قاشق در روز مانند :هلو ،سیب ،موز... ، ممنوع بودن برخی میوه ها در زیر یکسالگی (ایجاد حساسیت) :انواع توتها ،خربزه، کیوی ،آلبالو ،گیالس و ... در اواخر هفته دوم :خرما – دادن غذاهایی که کودک می تواند خودش با دست به دهان ببرد: بیسکوییت ،ماکارونی ،تکه سیب زمینی ،هویج پخته شده و ... دو هفته دوم ماه دهم: – متنوع کردن سوپ – کته نرم همراه با گوشت – ماهی 20 ماه یازدهم و دوازدهم ‏ ‏ ‏ ‏ تنوع غذایی در تهیه سوپ ،کته، پوره و ... اضافه کردن مقدار غذای کودک با توجه به اشتهای او عدم دادن غذای سفره به خاطر داشتن نمک و چاشنیها و ... نکته مهم: – از 6تا 12ماهگی غذای اصلی شیر مادر است لذا به طور مکرر و بر اساس تمایل کودک باید به او شیر داد غذاهای ممنوع در زیر یکسالگی مواد حساسیت زا: شیر گاو ،سفیده تخم مرغ ،برخی میوه ها (انواع توت ،کیوی ،خربزه ،آلبالو، گیالس) ،بادام زمینی احتمال خفگی: کشمش ،انگور ،ذرت ،آجیل و ... مشکالت خاص: قهوه و چای پررنگ (ایجاد بیقراری) ،عسل غیر پاستوریزه (بوتولیسم) سایر غذاها: برخی حبوبات(مثل لپه و نخود) ،پنیر ،شکالت ،میگو ،نوشابه های رنگی و گازدار ،اسفناج و کلم ،ترشیها ،فلفل و ادویه جات و .g.. 22 تغذیه در سال دوم زندگی ‏ ‏ ‏ ‏ استفاده از تمام گروههای غذایی اضافه کردن شیرینی و چربی شیر مادر بعد از غذا دفعات تغذیه (غیر از شیر مادر) 6-5 :بار در روز – (به دلیل کم بودن حجم معده ،نمی توان همه نیاز غذایی او را در 3وعده داد) انتقال تدریجی از غذای مخصوص به غذای خانواده بین 1تا 1/5سالگی (برای عادت کردن کودک) 23 تغذیه در سال دوم زندگی ‏ ‏ ‏ ‏ 24 اضافه کردن سفیده تخم مرغ به تدریج (مانند زرده): یک در میان یک تخم مرغ کامل عدم مصرف تنقالت و پفک و ... ادامه قطره آهن و مولتی ویتامین عدم اصرار به کودک برای غذا خوردن تغذیه در سال دوم زندگی اکثر شیرخواران در پایان سال اول زندگی به 3وعده غذای اصلی و 2یا 3میان وعده عادت می کنند. دوست داشتن یا دوست نداشتن یک نوع غذا از سال دوم آغاز می شود. – امتناع بار اول ← تکرار بعد از چند روز – اگر کودک بطور ثابت غذا های اصلی مثل شیر و حبوبات نمی پذیرد ← امکان حساسیت ← فرم های جایگزین مثل پنیر ،ماست ،نان و... 25 تغذیه بعد از دو سالگی ‏ ‏ ‏ 26 فعالیت بیشتر کودک و لذا اشتهای بیشتر صبحانه مهمترین غذای کودک غذا خوردن را به عهده خود کودک گذاشتن تغذیه در دوران بیماری ‏ کاهش اشتها ،کاهش جذب و ... عدم استراحت دادن به دستگاه گوارش کودک در اسهالها: ‏ – ‏ 27 بلکه غذاهای کم حجم و پر انرژی همراه با مایعات فراوان ادامه تغذیه در دوران نقاهت برای جبران وزن از دست رفته ذایقه سازی ‏ نقش الگوهای رفتاری خانواده (تقلید) شروع ذایقه سازی از دوران تغذیه تکمیلی ‏ – – ‏ عدم تنظیم طعم غذا بر اساس ذایقه مادر در صورت امتناع کودک: ‏ – – ‏ 28 مانند غذای کم نمک آشنا کردن کودک با طعم انواع غذاها (ماهی آب پز ،هویج پخته و )... عدم اصرار حذف برای چند روز و سپس شروع مجدد جلوی دیگران نگویید کودک فالن غذا را دوست ندارد مقوی و مغذی سازی غذای کودک مقوی کردن (افزایش انرژی) غذا: – افزودن روغن یا کره • به علت حجم کم و انرژی زیاد ،نرمتر شدن غذا و بلع آسانتر – شکر برای مقوی کردن توصیه نمی شود • مگر این که در دستور تهیه غذا (و نه برای مقوی کردن) وجود داشته باشد مانند فرنی • به دلیل عادت کردن کودک به طعم شیرین مغذی کردن (افزایش پروتئین و امالح و ویتامینها) – 29 – گوشت ،حبوبات کام ً ال پخته و له شده (بعد از 9ماهگی)، تخم مرغ سبزیجات برگ سبز ،نارنجی (ویتامین )A 30

51,000 تومان