صفحه 1:
صفحه 2:
و ستها و بايد کاملا پاکیزه با
براي دوشیدن شیر ج ف باید: ره باشند.
ستفاده از ظروف پلاستیکی , براي جمع آوري و ذخیره شیر چ
بهتر از طظروف تشه آي اس
سر دوشیهه مه در رای توب بت دارا ود | 9
عد عفونت قايل . اري است .
بنها ذلا لجر دوشيدى تلثم براي حداقل ۵ ساعت در ارجا
Sa ل ا 8
٩ شیر دوشیده شده تا 96 ساعت در بخچال ؛
he
2
©
۰
۰
9
۰
لي
2
2
صفحه 3:
© ظرفي كه براي فريز كردن شير بكار مي رود بايد تا <6/©
يرشود كه جاي يخ زدن داشته باشد0
© از قالبهاي يلاستيكي تهيه بخ نيز مي توان براي فريز نمودن
استفاده كرد و يس از فريز شدن مكعنهاي يخ را در كيسه
بلاستيكي خالی تموده و تاريخ راروي آن ثبت تمود
re See
© هميشه اول شیرهای قديمي Annis ay i
سس
<
صفحه 4:
© شير فریز شده را نباید در
حرارت اتاق ذوب کرد و یا
پس از ذوب شدن مجددا فریز
کرد.
٩ روش گرم کردن شیر دوشیده
شده :
© براي مصرف شیر منجمد شده
نباید ظرف محتوي شیر را در
حرارت اتاق یا روي اجاق ذوب
کرد بلکه باید ظرف را زیر اب
ولرم تکان داد تا بخ آن باز
شود یا ظرف محتوي شیر را
در قابلمه اي که مقداري آب
دارد قرار داد و قابلمه را روي
اجاق گذاشت .
© شير دوشیده شده باید با
صفحه 5:
9٩ Complementary Feeding
يف: 5
نه غذايى كه علاوه بر ث
ez كود داده يد
اسه دوره در تغذیه کودک:
شیر خواری انحصا nursin
ا 9
transitional) Jus!
(period
> از" ماهگی تا یکسالگی
** شروع تدریجی غذای کمکی
** هنوز شیر غذای اصلی است
me) مادر سپس غذای
تعدیلی modified) jYW5)
وی تکیت |
< از يكسالكي به بعد
ن اکثر نيازهاي تغذیه ۱
|
صفحه 6:
بیر خوردن:
ت در كودكان (از ۵ تا ۲۰ دقیقه و
بیشترین مقدار در لحظات اول:
ه در ۲ دقیقه اول- ۸۰ در >
اول
نشانه های کفایت شیر مادر:
** افزایش وزن مطلوب بر اساس منحنی رد
** خواب راحت برای 6-۲ ساعت
3 _ دفع ادرار " تا ۸بار در روز (کهنه کاملا
خيس,
دفع مدفوع ۲ تا ۵ بار در روز (کاهش با
افزایش سن)
شادابى يوستء هوشیاری, و سلامت
ظاهری
اگر هر دو پستان را تخلیه کند ولی به خواب
نرود یا خواب سبک داشته باشد و خوب وزن
نگیرد: کمبود شیر
صفحه 7:
مطلوب نبودن منحنی رشد
چند قلویی-ه که منحنی رشد مطلوب
نباشد
بیماری مزمن و صعب العلاج مادر
داروها و مواد رادیواکتیو (که مادر
برای بیش از یک ماه باید مصرف
(as
جدایی والدین که پدر عهده دار
نگهداری کودک باشد
فوت مادر
فرزند خواندگی
صفحه 8:
۷ سن شروع غذای کمکی: پایان " ماهگی
۲ زیرا:
- عدم كافى بودن شير برای تأمین نیاز
كودك از اين زمان به بعد (دو برابر
شدن وزن در ۵ ماهكى)
- به حداقل رسیدن ذخیره آهن کودک
(که در سه ماهه سوم بارداری ذخیره
شده بود)
- آمادگی دستگاه گوارش بیرخوار برای
پذیرش غذاهای نیمه جامد از " ماهگی
- تکامل عمومی بدن کودک برای
پذیرش غذای کمکی (رفلکس بیرون
راندن غذا یا extrusion
©1611 . توانایی نشستن, حرکات
هدفدار دستها و انگشتان و .)
صفحه 9:
خطرات زود شروع کردن غذای کمکی
* افزایش احتمال ابتلا به اسهال (به دلیل عدم
آمادگی دستگاه گوارزش شیرخوار)
* سوءتغذیه و عدم رشد کافی کودک -
** جایگزین شدن با یک وعده شیر مادر به
دلیل حجم کم معده نوزاد و در نتیجه
کاهش رغبت نوزاد به مکیدن پستان و لذا
کاهش ترشح شیر
فزایش احتمل روز لرژی و حساسیت
مصونيتي است . جايي باقي نمي كذارد0
* ثابت شده است که 100 06 از انواع هریره ها
20-0 کيلوكالري « ولي 100 66 شیر مادر
حدود 60-70 کیلو کالري انرژي دارد0
>
a
>
2
صفحه 10:
7 *
خطرات دیر شروع کردن غذای کمکی ٩۱
* کندی یا توقف رشد (به دليل
عدم كافى بودن شير براى
تأمين نيازهاى شيرخوار)
* تأخير يادكيرى جويدن
خير آشنايى با مزه و طعم
انواع غذاها
صفحه 11:
خوصیات غذای کمکی مناسب
*حجم كمء انرزى زياد
“نرم و سهل ded!
*"قابل تهیه و در دسترس»
ارزان و مناسب عادات
غذایی خانواده
تازه و بهداشتی, کاملاً پخته
و مصرف يس از خنك شدن
**“امكان استفاده در حجم كم
وبه دفعات
صفحه 12:
نکات اساسی در تهیه و نگهداری غذای
کمکی
شستشوی دستها با آب و صابون قبل از تهیه غذا
شستشوی دستهای کودک
تهیه به مقدار لازم برای مصرف هر روز
نگهداری بقیه غذا در ظرف سرپوشیده و در جای خنک
نگهداری در یخچال تا حداکثر ۲۶ ساعت
نگهداری در فریزر برای مدت طولانیتر به شرط استفاده از ظروف
کوچک و به اندازه یک وعده
(در صورت استفاده از ظروف بزرگتر, هر بار فقط به ميزان همان وعده از روی ظرف
برداشته و گرم شود)
ها هه هه هه هه
صفحه 13:
نکات اساسی در تهیه و نگهداری غذای
استفاده از موادی که بعداً در سفره غذایی خانواده وجود دارد
در زیر یکسالگی بعد از تغذیه با شیر مادر, غذای کمکی داده
شود (نه قبل و نه در فواصل تغذیه با شیر مادر)
شروع از یک نوع ماده غذایی ساده و افزايش تدریجی به
مخلوطی از چند نوع
. شروع از یک قاشتی مرباخوری و افزایش تدریجی (به استثناء
زرده تخم مرغ: شروع به انداه یک نخود)
. افزايش مواد غذایی چه از نظر نوع و چه از نظر مقدار» به
تدریج
صفحه 14:
AY
۰۱۳
3
نکات اساسی در تهیه و نگهداری غذای
کمکی
فاصله ۷-۵ روزه بين اضافه كردن مواد غذایی مختلف
برای عادت کردن کودک به WISE
فرصت برای شناخته شدن ناسازگاری یا آلرژی به غذای خاص
غلظت در ابتدا نستباً رقیق (کمي بیشتر از شیر مادر) و سپس
افزايش تدریجی غلظت غذای کمکی
رعایت تنوع
. دادن آب جوشیده SUS با شروع غذای کمکی به مقدار علاقه
نوزاد
. شروع قطره آهن علاوه بر قطره مولتی ویتامین همزمان با
شروع غذای کمکی
صفحه 15:
نکات اساسی در تهیه و نگهداری غذای
۷ در صورت امتناع کودک از
غذای خاص:
- عدم اصرار به کودک
- حذف برای ۲-۱ هفته و سپس
شروع مجدد
. تعداد وعده های غذایی در روز:
- ماه هفتم: شروع از یکبار در روز
و رساندن به © بار (صبح, ظهر»
عصر شنب)
- ماه هشتم به بعد: ۵بار (صبحء
۰صبح. ظهر» (dian
صفحه 16:
es ‘ *
نجوه سروع غذای
۳ هفته اول ماه هفتم:
- فرنی آرد برنج
* _ شروع از یک قاشق مربا خوری در روز
اول تا رسیدن به ۱۲ قاشق طی سه
7 وعده در روز هفتم
هفته دوم ماه هفتم:
- حریره بادام (علاوه بر فرنی)
* شروع مانند فرنی از یک قاشق
بری (به ازای هر قاشق حریره؛ یک
۰ قاشق فرنی کم شود)
" دوهفته آخر ماه هفتم:
- سوب (اضافه به غذاهای قبلی)
* _ شروع از یک قاشق در روز تا رسیدن به
1-۳ قاشق در روز
صفحه 17:
نحوه شروع غذای کمکی
۲ سوپ حاوی گوشت بدون چربی, برنچ و هویج
- به ترتیب ارجحیت: گوشت گوسفند. مرغ؛ گوساله
۲ هر سه روز یک سبزی جدید به سوپ اضافه شود:
- جعفری, گشنیزه لوبیاسبز, کدوسبزه کرفس و...
- اضافه شدن سبزیها در آخرین لحظات پخت سوپ
- مجاز نبودن اسفناح تا یکسالگی
۲ عدم اضافه کردن نمک» شكر يا هر نوع جاشنى به سوب
صفحه 18:
” دو هفته اول ماه هشتم:
- اضافه شدن زرده تخم مرغ
* شروع به اندازه يك نخود و افزايش تدريجى تا يك زرده كامل طى ٠١ روز
© سبس هر روز نصف زرده يا يك در ميان يك زرده کامل
- اضافه کردن سبزیجات نشاسته ای مثل سیب زمینی» کدو حلوایی و نخود
فرنگی به سوپ به فاصله هر سه روز
۲ دو هفته دوم ماه هشتم:
- ماست 2
* دو قاشق مرباخوری بعد از سوپ ظهر و شب a
- پوره سبزیجات نشاسته ای یا سایر سبزیها le
- اضافه كردن جوء بلغور كندم و رشته فرنكى به سوب هر سه روز يكبار ۰
- اضافه كردن كره يا روغن مايع (يك قاشق مرباخورى) 1
a
صفحه 19:
۶ دو هفته اول ماه نهم:
- اضافه شدن حبوبات به
So
شروع با عدس و ماش (سهل *
الهضم تر)
سيس هر سه روز تغيير نوع *
حبوبات (لوبيا جيتى» لوبيا
)... قرمز
دو هفته دوم ماه نهم: v
- آب میوه
* شروع با یک قاشق مرباخوری
سپس افزایش تا ٩ قاشق در
روز
صفحه 20:
ماه دهم
۲ دو هفته اول ماه دهم:
میوه
* شروع با یک قاسق مرباخوری سپس افزایش تا ٩ قاشق در روز
* مانند: هلو سیب. موز ..
* ممنوع بودن ez ميو هادر زیر یکسالگی (ایجاد حساسیت): انواع توتهاء خر
كيوى: البالو» MS
* در اواخر هفته دوم: مخ
- دادن غذاهایی که کودک می تواند خودش با دست به دهان بیرد:
بیسکوییت ما ماکارونی» که سیب زمینی؛ هویج پخته ده و
۲ دو هفته دوم ماه دهم:
- متنوع كردن سوب
- كته نرم همراه با كوشت
- ماهى
2
©
4
a
a
©
2
© |
صفحه 21:
ماه یازدهم و دوازد8
سم و 5 a
۲ تنوع غذایی در تههیه سوپ کته
پوره و
۲ اضافه کردن مقدار غذای کودک با
توجه به اشتهای او
۷ عدم دادن غذای سفره به خاطر
داشتن نمک و چاشنیها و ...
نکته مهم:
- از > تا ۱۲ ماهگی غذای اصلی
شیر مادر است لذا به طور مکرر
و بر اساس تمایل کودک باید به 1
او شیر داد
:۳
صفحه 22:
4
غذاهای ممنوع در زیر یکسالکی ٩*۶
مواد حساسیت زا:
*_ شير كاوء سفیده تخم مرغ؛ برخی میوه ها (نواع توت. کیوی, خربزه. بل"
گیلاس)» بادام زمینی
احتمال خفگی:
** کشمش, انگور, ذرت آجیل و ..
مشکلات خاص:
*_ قهوه و چای پررنگ (ایجاد بیقراری)؛ عسل غیر پاستوریزه (بوتولیس8)
سایر غذاها:
* برخى حبوبات(مثل ليه و نخود)» بنيرء شکلات»
صفحه 23:
تغذيه در سال دوم زندگی
استفاده از تمام كروههاى غذايى
اضافه كردن شيرينى و جربى
شیر مادر بعد از غذا
دفعات تغذیه (غیر از شیر مادر): 1-۵ بار در روز
(به دلیل کم بودن حجم معده نمی توان همه نیاز غذایی او را در ۳ وعده داد)
انتقال تدریجی از غذای مخصوص به غذای خانواده بٍ
۱ تا ۱/۵سالگی (برای عادت کردن کودک)
صفحه 24:
ه ”
تغذیه در سال دوم زندگی ۰ ۲
اضافه كردن سفيده تخم 5
مرغ به تدريج (مانند زرده):
يك در ميان یک تخم مرغ
كامل
عدم مصرف تنقلات و يفك
وج
ادامه قطره آهن و مولتی
ويتامين
عدم اصرار به کودک برای
غذا خوردن
صفحه 25:
تغذیه در سال دوم ززندگی
۲ اکثر شیرخواران در پایان سال اول زندگی
به 3 وعده غذای اصلی و 2 يا 3 میان وعده
عادت می کنند.
” دوست داشتن یا دوست نداشتن یک نوع غذا از سال دوم آغاز
می شود.
- امتناع بار اول > تکرار بعد از چند روز
- اگر کودک بطور ثابت غذا های اصلی مثل شیر و حبوبات نمی پذیرد
امکان حساسیت -+ فرم های جایگزین مثل پنیر .ماست نان و...
صفحه 26:
تغذبه بعد از دو سالکی؟
" _ فعالیت بیشتر کودک و لذا اشتهای بیشتر
۲" صبحانه مهمترین غذای کودک
۲" غذا خوردن رابه عهده خود کودک گذاشتن
۹
9 fer
از 6
a 9
صفحه 27:
بلکه غذاهای کم حجم و پر انرژی همراه با مایعات فراوان ۱
ادامه تغذیه در دوران نقاهت برای جبران وزن از دست رفته ی
صفحه 28:
نقش الگوهای رفتاری خانواده (تقلید)
شروع ذایقه سازی از دوران تغذیه تکمیلی
- مانند غذای کم نمک
- آشنا کردن کودک با طعم انواع غذاها (ماهی آب پزء هویج پخته و ب.
عدم تنظيم طعم غذا بر اساس ذایقه مادر
در صورت امتناع کودک:
- عدم اصرار
- حذف برای چند روز و سپس شروع مجدد
جلوی دیگران نگویید کودک فلان غذا را دوست ندارد
صفحه 29:
مقوی و مغذی سازی غذای کود
۲ مقوی کردن (افزایش انرژی) غذا:
- افزودن روغن یا کره ۱
*_به علت حجم کم و انرژی زیاد. نرمتر شدن غذا و بلع آسانتر
- شکر برای مقوی کردن توصیه نمی شود
* مگر این که در دستور تبهیه غذا (و نه برای مقوی کردن) وجود
داشته باشد مانند فرنی
*_ به دلیل عادت کردن کودک به طعم شیرین
۲" مغذی کردن (افزایش پروتئین و املاح و ویتامینها)
= كوشت» حبوبات كاملاً پخته و له شده (بعد از ٩ ماهگی)؛
تخم مرغ
— سبزیجات برگ سبز, نارنجی (ویتامین ۸)
صفحه 30:
Fats, Oils & Sweets 5
USE SPARINGLY Feat (natural ocourtng and adcod)
i Sugars (aces)
Mik, Yogurt & Fish, Dry Beans,
Cheese Group Eggs & Nuts Group
23 SERVINGS 2:9 SERVINGS
Poult
Vegetable Group 1 Fruit Group
3.5 SERVINGS 2 24 SERVINGS
Bread, Cereal,
Rice & Pasta
Group
۵ 4۵ ه ۵ ۵ ۵ ۵ ۵ ۵ ۵ 6 ۵ ۵ ۵ 6 ۵