پزشکی و سلامتتغذیه

نوشابه های انرژی زا

صفحه 1:

صفحه 2:
* مدتي است که سر و صداي فراواني پیرو مقوله نوشابه هاي انرژي زا به گوش مي رسد. * حتما مي دانید که كمپاني هاي بزرگي در سراسر دنیادست به کار تولید و عرضه این نوشابه ها زده اند و تبلیغات فراواني پیرامون این محصولات بزرگ در سراسر دنیا صورت مي گيرد. . وخ

صفحه 3:
نوشابه های انرژی زاچه نوع نوشیدنی هایی هستند؟ نوشابه های انرژی زا در واقع نوشیدنی هایی هستند که در آنها افزودنی هایی از قبیل : محرک های مجاز ویتامین ها (خصوصا ویتامین ) مواد معدنی و تائورین که تولید انرژی می کنند» به کار رفته است. وخ ه این نوشیدنی های بانام "نوشیدنیهای انرژی زا" بازار بسیار خوبی در با اههاى مواد غذايى بيدا کرده است.

صفحه 4:
اولین نوشابه انرژی زا 015 ناول : نوشابه لويا ميزانكافئينبسيار زياد به عنولناولينن لنرژیزا از سال«09©)0 در آمريكاوشمالويه بازار لمد. در اين نوشابه درصد كافئين و شكر بيشتر از حد معمول بود خریداران آن اغلب جوانان» افراد پر تحرک و متخصصین بودند. بعدها اين نوشابه درمیان افرادی که کارهای فنی انجام می دادند رایج شد. هر چند خریداران می دانستند این نوشابه صد در صد سالم نیست. اما همین که به آنان امکان می داد ساعات بیشتری از روز را کار کنند برایشان کافی بود. عاوز) ول هنوز به عنوانیکنوشابه لنرژیزلی‌شناخته شدم در سرلسر دنیا به فروش‌می‌رسد تمه 01

صفحه 5:
نوشابه های انرژی زا از کجا می آیند؟ در حال حاضر در داخل کشور یک شرکت ((,وسسم:) تولید کننده نوشابه ورزشی می باشد. بقیه شرکتهای ایرانی توزیع کننده مکملها و نوشابه های ورزشی؛ فقط وارد کننده مارکهای مختلف نوشیدنی های ورزشی از. جمله: Pkaviow,Dega basic , Orca, owba , 8 ‏كشور اتربيش‎ 5! Ghork Red Bul ‏جرا از کانادا‎ WY! 3! Geosac )راز سنگاپور هستند .

صفحه 6:
۰ . در حال حاضر ‎Red Ou‏ هفتاد روش ابن نوع نوشابه ها را در دست دارد.| ۵ ۳ ۰ اوایل قرن 20 افزيش تعداد و نوع اين نوع نوشابه هاء بازار نوشابه هاى الكلى را Red Bull

صفحه 7:
اين نوع از نوشیدنی ها بیشتر : در میان جوانان و دانش آموزان افراد پر تحرک ورزشکاران در بين متخصصین کامپیوتر هکر ها و به طور کلی افرادی که ساعت ها مقابل کامپیو: و کمتر می خوابند» بیشترین مصرف را داراست

صفحه 8:
تند. 0 قابل مقایسه هستند د : ی 4 قر 1 جاي و ‎ae‏ شابه ها تفریبا با چ قهو ۰ قع اين نوشاب در واقع ای مي شوند . طبقه بندي مي

صفحه 9:
جه مواقعى اين نوشابه ها محر فا شود؟ كسانى كه به فاصله © ساعت قبل از ورزش غذا مى خورند و یا اصلا هیج غذایی مصرف نمی کنند» می توانند 6 ساعت پیش از شروع ورزش از يك نوشابه ورزشی پرکربوهیدرات استفاده کنند. بهترین انتخاب در زمان خوردن یک نوشابه کربو هید گونه مواد افزودنی دیگر» یک ساعت قبل از ورزش؛ به علاوه نوشابه هاى ورزشى داراى قند ن ياد جذب مى شوند و مى توانند مانع بروز ناراحتی های گوا نیاز افراد متفاوت است و کارایی و فواید احتمالی نوشاب شدت و مدت ورزش, شرایط محیطی» و ویژگی‌های فرد خواهد بود .

صفحه 10:
هدف از محر فا نوشابه های انرژی زا؟ به غیر از افزایش عملکرد ورزشی به منظور اهداف دیگری چون کاهش اثرلت تضعیف کننده الکل بر 000009 نيز مصرف می شوند. برخي سبب جايكزيني قندها والكتروليتها مي شوند. برخي سبب فراهم شدن يروتئين هاي مكمل مي شوند. برخي سبب فراهم شدن ويتامين ها و كافئين و ساير مواد مي شون اما نوشابه هاى جايكزين كننده آب و الكتروليتها مثل : ‎orate 5 Powercnte‏ به منظور افزایش عملکرد ورزشی یا کاهش اثرات دهیدراسیون مصرف می شوند.

صفحه 11:
+تفاوت نوشابه های انرژی زا با قهوه ‎٠‏ افزودني هايي نظیر ویتامین هاي خانواده 8) و () در نوشابه هاي انرژي زا است که تاثیر چشمگیر و انكارناپذيري در تامین سلامت انسان بر عیده دارند. ‏۰ نوشابه هاي اترژي زا جيزي غير از يك نوشيدني مقوي نيست و به نظر مي رسد اگر ملاحظات تغذیه اي که در مورد مصرف هر ماده غذايي وجود دارد در مورد آنها رعایت شود» مصرف آن دست کم از نوشابه هاي عادي مفیدتر خواهد بود. ‎15 ۳» ۳

صفحه 12:
Aik Clie Japon ‏نوشابه های انرژی زا با نوشابه های ورزشی(صلنل‎ ٠ ۰ اکثر توشابه های انرژی زا شکر و کافنین فراوان دارند. ۰ در حالیکه نوشابه های ورزشی برای متعادل کردن میزان مواد قندی» آب و مواد مغذی مصرف می شوند و درصد به کار رفته این مواد در آنها معادل مقداری است که در بدن موجود لست.

صفحه 13:
د 5 ۵ نوشابه انرزي زا مثل هر خوراكي مصنوعي و حتي طبيعي مي تواند مفيد و در عين حال مضر باشد . این ضرر یا منفعت را جدا لز مواد سازنده اين خوراكي به فاكتورها: فيزيولوزي فرد مصرف كننده مقدار مصرف يگري چون: و نوع مصرف نیز مرتبط است!

صفحه 14:
نوشابه‌های انرژی زا سرطان‌زا وزارت بهداشت آمریکا» اظهار داشت که در نوشابه‌های غبر الکلی مقادیر قابل توجهی بنزن یافت شده است سازمان غذا و داروی آمریکا نیز بیان کرد که طی آزمایشات انجام شده بر روی بیش از 00200 قوطی نوشابه» مشخص شده است که در ‎٩‏ میلیارد ليترء مقادیر قابل توجهی از اين ماده سرطان زا وجود دارد. . بنزن یکی از مواد سرطان زا است. بنزن: ماده‌ای معطر است که از تقطیر یا قطران به دست می‌آید و انباشت آن در بدن به دلیل مصرف بیش از حد نوشابه‌های غیر الکلی سالانه جان صدها تن را می‌گیرد. از این روست كه 020709 از كارخانجات توليدكننده اين نوشابهها خواسته تا در نحوه تولید قوطی‌ها و مواد تشکیل دهنده» دقت لازم و کافی اعمال کنند .

صفحه 15:
خانم لیز اپل گیت (عمسامم() عرا) متخصص تغذیه بخش ورزش دانشگاه کالیفورنیا اعتقاد دارد که : اين نوشيدنيها در واقع "يك قوطی کافئین همراه با شکر" هستند. در وب سایت «3) ا) توصیه شده است که اين محصول را "قبل از فعالیت ورزشی شدید و یا هنگام کم شدن انرژی در طی مسابقه" مصرف کنید. ولی خانم اپلگیت به مصرف کنندگان این نوشیدنیها اخطار کرده است که به هیچ وجه در طی ورزش از آن استفاده نکنند زیرا عصاره کافئین و شکر موجب میشود" توانایی بدن در جذب آب کم شده یا از بین برود.

صفحه 16:
نظرات یک متخصص قلب دکتر لارنس اسپرلینگ رمابیم) سس‌سییرا؛ متخصص قلب می گوید: یک مورد نگران کننده دیگر» ترکیب نوشیدنیهای انرژی زا با نوشابه های الکلی است, تركيب كافثين و الكل» ترکیبی بسیار خطرناک است و میتواند موجب مشکلات ابتدايى قلبی مانند تپش قلب و افزایش فشار خون؛ تا حمله قلبی را به وجود آورد. البته در وب سایت ا9) ل() نوشته است : "با توجه به گزارشات طب نوشیدنی اثری بر هضم الکل ندارد."

صفحه 17:
ترکیب نوشیدنیهای انرژی زا با الکل چه خطراتی دارد؟ ۶ نظر یک متخصص تغذیه: ‎٠‏ ترکیب الکل و کافنین علاوه بر خطرات قلبی خطر جانبی دیگری نیز در بز دارد, ترکیب یک ماده محرک با الکل» که خاصیت آرام بخش دارد» موجب میشود که نه تنها فرد مصرف کننده بیش از حد الكل بنوشد» بلکه به خاطر حس هوشیاری مصنوعی که به او دست داده است؛ متوجه مستی خود نیز نشده و با دست زدن به اعمالی که در آن به هوشیاری کامل نیاز است(مانند رانندگی) خطراتی برای خود و

صفحه 18:
آیا این نوشابه ها اعتیاد آور | تنها مواد اعتیاد آوری که در این نوشابه ها وجود دارنة گیاه گوارانا (عممسسیب) است که مصرف زیاد و طولا باعث می شود به آن ها عادت کنیم . ,درصد این مواد در نوشابه های انرژی زا نقریبا با مقدارشان در قهوه برابراست » البته میزان کافنین در انواع مختلف قهوه ها بسته به میزان برشته شدن دانه هایش» متفاوت است. ترک اين مواد کار سختی نیست و سردرد از اصلی ترین عواقب آن است» اعتیاد به نوشابه های انرژی زا معمولا جنبه روانی دارد.

صفحه 19:
‎Se‏ —- ها از اثر مخرب نوشابه های انرژی زا بر دختران ‏نظر یک کارشناس تغذیه (خانم پل گیت ): ‏آثر مخرب نوشابه هاي انرژي زا موجود در بازار بر دختران به دلیل ‏فعالیت کمتر بدني بیش از پسران است به طوري که يكي از دلایل ‏کاهش سن يانسگي در زنان همین مسنله مي باشد. ‏وی افزود اگر مصرف نوشابه از دوران كودكي به صورت یک عادت ‏در آید سبب بيماري چاقي در بین آنان خواهد شد و همچنین زمینه پوسيدگي دندان را فراهم مي آورد . ‎ ‎

صفحه 20:
نوشابه های ورزشی به منظور فراهم ساختن الکترولیتها و جایگزینی مواد معدنی ضروری از دست داده شده در جریان تعریق ابداع شدند. الکترولیتها همان مواد معدنی هستند و عرق حاوی مقادیر متفاوتی از الکترولیتهاست و سدیم و کلر» اصلی‌ترین الکترولیتهای عرق می‌باشند . الکترولیتهایی که معمولا در نوشابه‌های ورزشی یافت می‌شوند» مثل سدیم کلر و پتاسیم در جلوگیری از گرفتگی های عضلانی؛ نقش کلیدی دارند. جایگزینی سدیم در جلوگیری از هیپوناترمی حیاتی است. هیپوناترمی: یک وضعیت خیلی خطرناک حاصل از سطوح خیلی پایین سدیم خون که از هر دوی مصرت بیش از حد آب یدون الکترولیتها (آب مقطر) و اتلاف بیش از حد سدیم از طریق تعریق در عدم حضور جایگزینی سدیم رخ می‌دهد.

صفحه 21:
در نوشابه های انرژی زا از چه موادی استفاده می شود که سازندگان آن ادعا می کنند به بدن انرژی می دهد و خستگی را از بين هى برد؟

صفحه 22:
عمده موادي که در ساخت آنها به کار رفته عبارتند از : کافئین» نیاسین ویتامین ۰۳69 انواع شیرین کننده هاي طبيعي و مصنوعيء ویتامین()» چند نوع اسید آمینه و طعم دهنده هاي دیگر, ویتامین ها به خصوص ویتامین هاي 9) و () چون در آب محلول هستند و اضافات آنها از بدن دفع مي شود بنابراین مصرف آنها عملا بدون مانع است. مواد شیرین کننده مثل اسپارتام» گلوکز و... در تمام خوراكي هاي شیرین وجود دارند و از طرق دیگر هم مصرف مي شوند پس نمي توانند چندان مشکل آفرین باشند چون همان ملاحظاتي كه براي مصرف شيريني ها وجود دارد اینجا هم مي تواند لحاظ شود.

صفحه 23:
اماچه چیزی در نوشابه های انرژی زا وجود دارد که عمده ترین خواص این خوراکی ها به آن مربوط

صفحه 24:
حتما مي دانيد كه: كافئين يك آلكالوئيد محرك است كه به طور طبيعى در بركها و دانه هاى تعدادی از كياهان يافت شده و اغلب به عنوان محرك سيستم عصبى مركزى شناخته مى شود و ماده اصلي تشكيل دهنده قهوه است. معمولا كافئين هر روزء از منابع غذايى جون: قهوهء چای» شکلات و تعداد زيادى از نوشابه هاى غير الكلى و نوشابه هاى ورزشى وارد بدن مى شود. این ماده» محرك سیستم عصبي است. تحريك سیستم عصبي توسط این ماده باعث مي شود تا فرد به طور نسبي احساس خستگي كمتري کرده و کمابیش بتواند فکر خود را بهتر متمرکز کند.

صفحه 25:
کافنین متابولیسم بدن را افزایش مي دهد و از اين راه در فعالیت هاي فكري و بدني مي تواند كمكي براي تامين انرزي بيشتر در بدن باشد. باعث سرعت جريان خون و بالا رفن ضربان قل ‎ees‏ ‏سريعتر از سلول هاي عضلاني خارج كرده تا حدودي خستكي عضلاني را برطرف كند. همجنين كافئين موجود در نوشابه ها باعث مى شود سيستم عصبى بدن در حالت آماده باش يا به اصطلاح تحريك قرار كيرد و فرد تصور مى كند انرزى بيشترى دارد. كارشناسان هشدار داده اند كه در برخى از اين نوشابه ها مقدارى ن با مقاديرى از مواد آرام بخش وجود دارد تا افراد احساس خوبى داشته باشند» اما فعاليت عصبى را تشديد و ديكرى را سركوب مى كند و ممكن است منجر به تغييرات شديد در ضربان قلب و كته و مرك نيز شود .

صفحه 26:
اما مصرف زياد از حد كافئي رهج /نيتتاعيف بي خوابيء اختلال در ضربان قلب. ناراحتي هاي 5 ۲ 38 شود. در عين حال کافنین مثل تنعق ۱ ۱۱ ##فووعي وابستكي خفیف در مصرف کننده ایجاد ۶ ۹ ۱ ۱ الراك جاي خوار يا قهوه خوار در طول روا 9 5 ۱۱ ۱9 قهوه مي نوشند. در سطحي بسیار بالاق( ‎٩‏ ۱ ۹۱ ۰ 987 به مواد مخدر است. اما نکته جالب میزان کافئین نوشابه هاي انرژي زا است. هر قوطي نوشابه انرژي زا ب هوه كافئين دارد. اين در حالى ‎١‏ بروز عوارضی نیز در بدا

صفحه 27:
وی پروتئین و یا به صورت اسیدهای آمینه مثل آرژنین» گلوتامین و یا بصورت غیر معمول‌تر در قالب اسیدهای آمینه شاخه دار لوسین؛ ایزولوسین و والین افزوده می‌شود. پروتئین در تدارک انرژی در حین ورزش نقش خیلی زیادی ندارد. نقش اصلی آن در بدن» نقش ساختاری است. برخی تحقیقات نیز گزارش کرده‌اند که نوشابه‌های ورزشی حاوی پروتئین و کربوهیدرات باعث افزایش بیشتر بازسازی گلیکوژن نسبت به سایر انواعي که فقط دارای کربوهیدرات می‌باشند .

صفحه 28:
اسیدهای ‎ain!‏ شاخه‌دار موجود در نوشاب 0 (سيدهاي‌آمینه شاخهدار): نظرية علمی در مورد افزودن 900909) به نوشابه‌های ورزش این است که این اسیدهای آمینه در حین ورزشهای طولانی مدت» در زمان کاهش سطوح گلوکز خون و گلیکوژن, به منظور تولید انرژی مصرف می‌شوند. زمانی که سطوح 00090() کاهش می‌یابده انتقال تریپتوفان از سد خونی مغزی افزايش مى يابد که منجر به خستگی عمومی بدن می‌شود (به خاطر افزایش سروتونین). به نظر می‌رسد که استفاده از مکمل 96(6969» سبب به تاخیر انداختن شروع این خستگی عمومی بدن شود. به علاوه» مصرف کربوهیدرات در حین ورزش از افت سطوح ‎BOO‏ ‏جلوگیری کرده و در نتیجه از بروز خستگی عمومی بدن جلوگیری می‌کند .

صفحه 29:
۰ _اسمولالیته اکثر نوشیدنی های کربوهیدراتی/ الکترولیتی موجود در ‎Bul ; 6‏ ان مى باشد و بنابراين ايز ‎Bu‏

صفحه 30:

صفحه 31:
تریپتوفان * تریپتوفان پیش‌ساز سروتونین مي‌باشد. ۰ _استفاده از مکمل تریپتوفان با هدف افزایش سروتونین در جهت افزایش تحمل درد در حین انجام ورزش شدید انجام مي‌شود

صفحه 32:
گلوتامات برخي محفقان عقیده دارند که ممکن است در ورزشكاري که دچار سندرم بیش تمريني است؛ سطوح گلوتامین پلاسمايي کاهش پیدا کند و عملکرد سیستم ايمني تحت تاثیر واقع شود که در نهایت به بيماري و آفت اجرا منجر خواهد شد. اگرچه ممکن است که گلوتامین موجب تحريك سنتز گلیکوژن عضله شود اما ات» هیچ گونه مزاياي آن را نسبت به كربوهيدراتهاي معمولي» گزارش نکردند و مشخص شد که مصرف کوتاه مدت یا دراز مدت گلوتامین » فاقد هر گونه اثر ارگوژنيكي بر اجراي قدرتي و یا اقزایش جرم عضله بوده است.

صفحه 33:
تورین تورین يك اسید آمینه غیر ضروري حاوي سولفور مي باشد و بعد از گلوتامین؛ فراوانترین اسید آمینه عضله اسكلتي محسوب مي شود. .تورين به دليل نداشتن يك كد زنتيكي» نمي تواند در ساختمان پروتنینها یمها به کار رود» ولي در چندین فرایند فيزيولوژيکي مثل! اش ید و اكسيداني نقش دارد. تورین تولید نيروي عضلاني را با افزایش ذخیره و رها سازي کلسیم از شبکه سارکوپلاسمي» افزایش میدهد. فییر هاي عضلاني ممکن است در پاسخ به تکانه هاي عصد قياض پذيري خود را با افزايش و يا كاهش سطوح تورين در داخل عضلات تعديل ‎i SS‏ بنا براين تصور مي شود » افزايش غلظت تورين مثلا از طريق مصرف نوشابه انرزي زا مي تواند توليد نيروي عضلاني را افزايش دهد.

صفحه 34:
آسپارتات آسپارتات پتاسیم و منیزیم» نمكهاي اسید آسپارتيك هستند. آنها به عنوان عوامل ارگوژنيکي » و با هدف افزایش متابولیسم اسيدهاي چرب و صرفه جوئي در مصرف گلیکوژن عضلاني و کاهش تجمع آمونياك در حين ورزش» استفاده مي شوند. نتایج ات در مورد اثرات استفاده از مکمل آسپارتات بر اجراي وزشي داراي تناقض است. اما حدود 660 درصد از شواهد تحقيقي » بهبود عملکرد در حین عملکرد هوازي را نشان داده اند. ۱

صفحه 35:
تیروزین تیروزین پیش ماده تولید کاتکولامينها و انتقال دهنده هاي عصبي (اپي نفرین؛ نوراپي نفرین و دوپامین) مي باشد. بعضي محتقان گزارش کرده اند كه: تولید نامناسب اين هورمونها مي تواند» اثرات نامطلوبي بر عملکرد ورزشي داشته باشد و بنابراین تیروزین مي تواند يك عامل ارگوژنيك تلقي شود. ارنیتین» لیزین و آرژنین» در تلاش براي افزایش هورمون رشد و با هدف افزایش جرم بدون چربي بدن و قدرث استفاده شده آند. با این وجود هیچ کدام از تحقیقات انجام شده بر روي وزنه برداران» افزایش ,20 و یا قدرت و توان عضلاني را نشان نادند . مصرف دزهای خوراكي که بتواند چنین الراتي را داشته باشده مي تواند سبب بروز ناراحتي هاي گوارشي نیز بشود. آرژنین پیش ماده ساخت اکسید نيتريك مي باشد» و از اين لحاظ ممکن است ارگوژنيك تلقي شود. () (لکسید نيتريك )ممکن‌لستبه بسهبود جریان‌خونو عملکرد لستقامتي‌منجر شود.

صفحه 36:
گلوکورونولاکتون گلو کورونولاکتون, یک متابولیت طبیعی بدن است و در نوشابه های انرژی زا مثل رد بول یافت می شود در مورد کینیتیک گلو کورونولاکتون در انسانها اطلاعات محدودی وجود دارد» كلو كوز ۳ سریعا در بدن متابولیزه می شود و غلظت آن تا 5 ساعت و ند و همچنین یک ساعت يس از مصرف. به شکل اسيد ‎FRC‏ ظاهر می شود شواهدی وجود دارد که بیان می کنند. ممکن است گلوکورونولاکتون اثرات مثبتی بر بهبود عملکرد ورزشی داشته باشد»

صفحه 37:
ویتامینها و مواد معدنی * به دلیل عدم جامعیت تحقيقاتي که تا کنون بر روي ویتامینها انجام شده اند. در حال حاضر امکان توصیف واكنشهاي ما بین متابولیسم ویتامينها و عملکرد ورزشي وجود ندارد. ‎٠‏ بدين منظورء ارزيابي دقیق میزان دریافت ویتامینها و مواد معدني» اندازه گيري بیو شيميايي وضعیت ويتاميني بدن و تعیین میزان فعالیت بدني روزانه مورد نیاز مي باشد و تا کنون تحقیقات خيلي كمي جنين اطلاعاتي را فراهم کرده اند.

صفحه 38:
كروم * کروم ممكن است به عنوان يك كوفاكتور انسولين عمل كند. * کروم به جذب مواد مغذي از قبیل گلوکز» اسيدهاي آمینه و چربي‌ها به داخل سلولهاي بدن کمك مي‌کند. + اما طبق تحقیقات» کرومیوم هیچ گونه اثراتي بر افزایش قدرت يا توان نداشت.

صفحه 39:
اینوزین اینوزین يك نوکلئوتید مي باشد که تصور مي شود داراي اثرات ارگوژنيكي مختلفي چون افزایش عملکرد استقامتي از طریق تسهیل تحویل اکسیژن به عضلات در حین ورزش باشد.. ۰ اگر چه تعداد تحقیقات محدود مي باشد. ولي نشان داده شده است که اینوزین در ورزشکاران استقامتي» هیچ گونه فوايدي براي بهبود عروقي و يا متابوليکي در حین ورزش بیشینه و یا نداشته است.

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
34,000 تومان