شیمیمراقبت‌های بهداشتیپزشکی و سلامتعلوم پایه

نکاتی در استفاده از ضدعفونی کننده ها

صفحه 1:
اها کننده استفاده از درا تكاثى ۳

صفحه 2:
مقدمه به دليل احتمال ورود اجرام ياتوزن به مراكز يرورش دام و طيور و كلينيك هابه برنامه هاى ضدعفونى نياز است. اهداف استفاده از ضدعفونى كننده ها جلوكيرى از ورود بيمارى کنترل بیماری اک . يك برنامه ضدعفونى در صورتيكه به درستى اجرا شود راة , ONT sy cerereger Nre rec Ptpe nye Sv ‏بيماريزا مى باشد.‎ ۹

صفحه 3:
هدف 4. مرور مواردی که در ترویج واجرای برنامه های ‎Eo) Aer reer er Wee ne‏ | 2 مرور مواد شیمیایی که به عنوان ضدعفونی کننده استفاده میشوند. همچنین بررسی فواید و مضرات آنها ©. مرور قدم به قدم يك برنامه ضدعفونى ۳ 5”

صفحه 4:
كن ضدعفونى كننده ها: به ترکیبات شیمیایی اطلاق میشود که ل ا 5 انتشار يا از بين بردن اجرام بيماريزا (باكتريهاء ويروسهاء قارجها) دراماكن ويا روى سطوح اشياء مورد استفاده قرار 530000 3 ۳ ۹

صفحه 5:
رك ‎a‏ ا ‎(race‏ © به مواد شيميايى اطلاق ميشود كه ميكرواركانيسم ها را از بين ميبرند. | ل ۳ عمل مینمایند. 25 0 اكسيداسيون(ويركن ‎Tee‏ ۱ هیدرولیز()» تغییر ماهیت (الکل ‎aa (ee omar‏ ۹

صفحه 6:
رك CT eee ed |۱۳ ONDE ST orry errs Ce eae ewe ee eh See i ‏ا ا‎ کاهش داده تا از نقطه نظر بهداشت عمومی بی خطر و ایمن باشند.(شوینده ها) .سا 50 Pars Career EG POPE Spe Te te ‏و اجرام را ياكسازى كويند . ياكسازئ به طور معمول باعث خذف اجواد مى شود‎ تا باعث از بین رفتن اجرام. ‎AS x‏

صفحه 7:
۱ به مراحل فيزيكى مثل كرما يا شيميايى مثل استفاده از اتيلن اكسيد عنوان ميشود كه منجر به از بين رفتن و تخريب همه شكلهاى زندكى ميكرواركانيسم ها ميشود. (Or at an ane) © ذرات گرد و غبار و مواد آلی را از ‎ES EN et pe ese‏ ميدهند تا ضدعفونى كننده ها به ميكروار. نيسم ها كه دن زوين وديا بین آنها قرار دارند دسترسی پیدا کنند. ل باعث کاهش کش سطحی شده و قابلیت نفوذ ميدهند تا بدينوسيله مواد آلى راحتر از سطوح ۳۹ أردند ۹

صفحه 8:
5 0 ا 022 9 د اكد اا ا ل ا ا ل اث لك تت برده ميشوند. 4 a موادى هستند كه براى ضدعفونى سطوح زنده يا بافت.ها مؤرد ۷ استفاده قرار ميكيرند. 0 ۹

صفحه 9:
۱ re ‏این دسته از ضدعفونی کننده ها روی کلیه اجرام بیماریزاموثراند ولی روی هاگ باکترییا‎ | ‏افزایش یابد میتوانند عمل استریلی زاسیون را انجام دهند.(استریلیز اسیون شیمیایی)‎ Cee a ROL ‏ا ا رس‎ Ee eared ‏این دسته روی باکتریهایی که قادر به جوانه زدن هستند بیشتر ویروس ها و بیشتر قارچ‎ ‏ها مؤثراند.‎ ۰ 6 0 ‏ا اي ل ل‎ Wee Tore id ۱ rng Tet) ‏ین مواد به طور معمول برای پاکسازی سطوح استفاده مي‎ Rie

صفحه 10:
تعاريف انواع شوینده ها: .شوینده های کاتیونیک محلولهای با بار الکتریکی مثبت که به جز آمونیوم چهارتایی به ندرت به عنوان مواد پاک کننده استفاده ۳-9 و شوینده های آنیونیک اين مواد صابونهائ نمك هاى قليايى اسيدهائ جرب هستند.اينها به سبب لينكه توليد ميزان زياد كف مى كنند براى شستشو مناسب نيستندءجرا كه در باقيمائده آنها ذرات خاك و اجرام جمع ميشوند. 3 0 ‎een‏ 5 ۲ ‎inne Gla cd sto‏ ‎het ee a ee a ES ene eee area!‏ ۱ موتراند. تولید کف کمی کرده وبا یونهای فلزی آبهای سخت کمپلکس ‎Ske‏ نمیدهند.. ‎ed‏ ۳

صفحه 11:
تعاریف Ce ead EP See ES bie Reece Sc rr ED EEC ee ey SI tel ‏باشند خطر بسیار زیادی برای انتقال عفونت دارند. استفاده مجدد میبایست به‎ ‏ا ل ل‎ ل ۳ ا ا 6 ا ا ا ل 2 ا 72002 ضدعفونى با ضدعفونى كننده هاى قوى انجام ككردد. ل ۳ به اوازمی اطلاق مبشود که با پوست سالم در تماس اند اما ارتبا

صفحه 12:
ای کر را رعایت گردد. 5 اثر ضدعفونى كنندكى يا جرم كشى درمقابل يك كروه از ‎SEB ST‏ ا ا 9 موثربر استافیلوکوکوس آرئوس /موثر بر گروه گرم 5” ع2 ۳ © مؤثر بر سالمونلا كلرا سوئيس /مؤثر بر كروه گرم منفى ها 00 2

صفحه 13:
250 257 7 RVON EE J cor RD COPE Ce] OES لا 7 ۱5 (به ترتيب از حداقل تا حداكثر ضرر) 0 & ی 2( 0] ON cali Cee aid 9 3 4glal sla SUS 5 ۱ Sere Wee TOL 0 كردد. ٠

صفحه 14:
نکاتی که در استفاده از ضدعفونی کننده ها میبایست رعایت ‎OES‏ ©6©. رعايت نكات بيشكيرانه ا 052507 ‎٩‏ مخاطرات فیزیکی و شیمیایی( قابلیت اشتعال یا اثر خورندگی) ‏© اطلاعات مربوط به جكونكى نكهدارى و از بين بردن محصول ۵ ‎Ce eee seer, 9 ‏تعیین رقت مورد استفاده(کشندگی » کنترل کنندگی)‎ ٩ ‏روش استفاده (اسپری) ‎۹

صفحه 15:
نكاتى كه در اجراى يى برنامه ضدعفونى ‎IB Beyer renee rr‏ 0 _ نوع استفاده از ضدعفونی کننده ضدعفونی معمول کلینیک یا فارم CBS Tee ee ‏نوع میکروارگانیسم هدف‎ . [۱ IN ‏ا ا‎ von ve= ian Eres pveee ‏عوامل زیست محیطی‎ سلامتى و ايمنى يرسنل و حيوانات 5 م و من

صفحه 16:
Rid 7 5 5 4 نکات مورد توجه در خصوص میکروارگانیسم ها © اجرام از نظر حساسيت به ضدعفونى كننده ها 9 | ا ا ‎Wey‏ ‏ا كم NTS Tere ne EC ee rene ESS EL 3 ‏اك ا ا ل ا ل ا ل‎ ١ ‏مقاومترند.‎ ‎٩‏ اجرام از نظر توانایی در زنده ماندن در ‎as‏ مواد ‎cere‏ متفاوتند(تولید هاگ و بیوفیلم)

صفحه 17:

صفحه 18:
نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها ضدعفونی کننده ایده ال وسیع الطیف . درهر محیطی فعال باشد ©. غيرسمىءغيرمحرك و فاقد خاصيت خورندكى باشد. ©. نسبتاً ارزان باشد. درواقع هيج ضدعفونى كننده ايده الى وجود ندازد. 3 |

صفحه 19:
نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها ا کننده ها انتخاب رقت » متناسب با هدف ضدعفونی ل ‎mp SE GENK SRC ne‏ 9 0 آب مورد استفاده در رقيق سازى نيز از اهميت زيادى برخوردار است. روش های مورد استفاده ل ‎ees ee‏ 2) 3 e 0 oe ‏غوطه ور کردن لوازم در ضدعفونی کننده‎ _ * aS ‏كازدهى‎ ©

صفحه 20:
نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها ا ۱۳۳ © ضدعفونی کننده ها از نظر مدت زمان مورد نیاز جهت اثر گذاری بسيار متغيراند. ‎٩‏ محل های مورد نظر میبایست به طور کامل با ضدعفونی کننده سا رس © باقيمانده بعضى از ضدعفونى كننده ها ممكن است فعاليت خود را ۳ ‎aa re 0 pe Renn‏ یت باقى بماند.(رطوبت براق) ۹ ‏4. پایداری و ذخیره سازی ضدعفونی کننده ها .۰< ‏© بعضى از ضدعفونى كننده ها به نور و كرما 50۱0

صفحه 21:
نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها ©. اقدامات احتياطى به منظور ايجاد ايمنى © رعايت ايمنى كامل يرسنل با استفاده از لوازم حفاظت شخصى © رعايت اصول ذخيره سازى مناسب ایجاد آمادگی در نحوه صحیح مخلوط کردن ضدعفونی کننده ها و روشهای کاربردی آنها ۳ ne men eS) ۳ ‏هزینه و ملاحظات اقتصادی به‎ ٩ ۳۳ nee Cee tas neh’ We) ‎N 5 ۲‏ © ييشكيرى از بروز يك بيمارى عفونى يا كنترل بيهارئ

صفحه 22:
نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها . میزان مواد آلی 9 © مقدار مواد آلى موجود روى كارائى يك برنامه ضدعفونى مؤثر است. ل ا ا ا الل ل 0 ل ا ا كت الل ۱ کر ۱ ۳ ۹ © سطوح متخلخل ؛ ناصاف به خصوص سطوح جوبى"و خاكق ميتوانند اجرام را در خود نگه دارند.

صفحه 23:
نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها 9. درجه حرارت | OS ‏ل ا‎ na | * درجه حرارتهای پائین ممکن است اثربخشی این مواد را کاهش دهد. ا ل ار ا 0 0 ‎OD‏ ل ا ا ل 0 رسای ‎Sas‏ ‎> > PW .aq ‎NX ‏ل لك‎ SON pe peer Pr) EDEN (od Kno ‏گلوتارآلدنید در 2< ,۳ و ترکیبات چهارتایی آمونیوم در‎ ٩ ‎

صفحه 24:
نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها حضور ساير ترکیبات © تركيبات يددار به وسيله تركيبات جهارتايى آمونيوم غيرفعال ميشوند و فنل ها براى افرايش قابلوت نفو يديرى با صابونها همراء ميشوند, 9. ارزش و بهاء لوازم و تجهيزاتى كه ميبايست ضدعفونى شوند. ‎eee TT‏ كم * برخی از آنها برای بهداشت انسان و دام مخاطرات جدی دارند. ‎Sito ee Ceee pT SPORT ele eter pepperoni ba ‎Ope EB) NESS ERT Sey nea er EST) ‏© خيلى از مواد به عنوان تهديدكنندكان كياهان و زندكى آبزى شناخته 5

صفحه 25:
نكات مورد توجه در خصوص ضدعفونى كننده ها 6 ضدعفونی کننده های فیزیکی ۹ 52 es گرمای خشک(از قدیمی ترین روش ها است) 0 TCS STs) ar eee eS 6 نور خورشيد

صفحه 26:
نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها پرتوافشانی(اشعه ماوراء بنفش) ۱20 Soe Tee ae kaw Te Te ‏هوازى است.‎ ©. به دليل فقدان نفوذيذيرى اثرى محدود در روى سطوح دارد ۹0 ٠ ۹ روش ضدمیکریوبی مناسبی نیست و ممکن است صررفاً به کاهش تعداد باکتریها کمک نماید.برخی ان‌جاکتیل(ا نسبت 2 انجماد مقاوم هستند. ‎١‏

صفحه 27:
.0 © دنه © 1 0 ve WE-RNTIE, Kiet) ضدعفونی کننده های قوی يراكسيد هيدروزن كلوتارآلدئيد فرمالدئید ضدعفونی کننده های متوسط الكل ها ترکیبات کلر و ید ضدعفونی کننده های ضعیف ترکیبات فنلیک كت

صفحه 28:
#اسیدها اثر ضدمیکروبی خود را از طریق قطع ارتباط بین اسيدهاى نوكلئيك و رسوب يروتئين ها اعمال مى نمايند. #با تغيير,11) محيط را براى بسيارى از اجرام غيرقابل رسا اب شیمیایی می شوند » همچنین در غلظت های بالا تولید گازهای ۳ #به عنوان ضدعفونى كننده استفاده مشخص و ی ۳9۳ ۹

صفحه 29:
اسیدها اسيداستيى: #شكل غليظ آن براى يوست و ريه ها محرک است. #رقت معمول آن(©90) غيرسمى و غيرمحرك است. »به صورت اسيرىءمه ياش و غوطه وركردن اشياء در ‎Ce)‏ ا ل | #اسيد استيك در حضور مواد ‎P|‏ 0 x

صفحه 30:
00 e's) #وسیع الطیف اند و از طریق تغییر ماهیت پروتئین ها و آسیب به غشای سلولی و لیز سلولی میکروارگانیسم ها را از بت سرد #برای ضدعفونی سطوح زنده و غیرزنده و ضدعفونی دست ‎KI)‏ ۳۳ #الكلها به سرعت باكتريها را از بين ميبرند(© دقيقه) اما ‎EEE OCR SPEER Te rene)‏ ل 2 SK ‏اثراند.‎ ۹

صفحه 31:
الکل ها © بهترین غلظت آنها 2-۰00 درجه است و غلظت های بالاتر برای تغییر ماهیت پروتئین ها نیاز به مقادیر کمی آب ‎via‏ © الكل ها به سرعت تبخير شده ولى هيج باقيمانده اى از خود به جای نمی گذارند. #فعاليت الكلها در حضور مواد آلى محدود ميباشد. #الکل ها به شدت قابلیت اشتعال داشته و می تواننق با لوح ‎١‏ ‏پلاستیکی و لاستیکی آسیب برسانند. *الکل ها میتوانند برای پوست آسیب دیده خیلی مرک باشند ۹

صفحه 32:
آلدئيدها(فرمالدئيدءكلوتار آلدئيد) © ضدعفونى كننده هاى وسيع الطيف و بسيار مؤثرى هستند. © اثرضدميكروبى خود را از طريق تغيير ماهيت يروتئينها و قطع ‎Ce fe en See er PAD)‏ 00 | CEE SLs © خاصيت خور ندكى فلزات؛لاستيك و سيمان را ندارند. * این مواد برای انسان و حیوان که آن را استنشاق ویا با آن تماس ‎RoW bear bye la Sees Perece EES‏ #لوازم حفاظت شخصى به هنكام استفاده از آنها ضرورى است ۹

صفحه 33:
آلدئيدها(فرمالدئيد) © شكل كازى آن برياى ضدعفونى سطوح جوبى؛ آجرى » ل ا ا ا 50 © ميبايست در محل هاى كاملا بسته و به مدت <©6© ساعت 0 ۱ 2 و رطوبت ۳ 5 © فرمالين محلول 902670 فرمالدئيد در آب ميباشذ. 0 5 ۹

صفحه 34:
۳0 ۰ ervey DEES SS (Use wrk.) FES ESE ES ne TED be ‏»با غلظت ©9 براى ضدعفونى مورد استفاده قرار مى كيرد‎ ‏اثربخشى آن به ميزان زيادى به (22<) ,!4)و درجه حريايت‎ © بالا بستكى دارد. © نسبت به فرمالدئيد درحضور مواد آلى»صابونها و آبهاى سخت موثرتر, است. 5 #۹

صفحه 35:
آلکالین ها یا قلیاها(هیدروکسیدآمونیوم یا سدیم » کربنات سدیم و اکسیدکلیسیم) »اين مواد از طرييق صابونى كردن جربى موجود در غشاء ‎Patt Repo roa ESTED BOT)‏ #روند فعالیت تر کیبات قلیایی آهسته . اما با افزایش دما این ‎nice)‏ كت 5 خورندگی دارند و رعايت حفاظت شخصى مهم ميباشيد 29

صفحه 36:
قلياها(هيدروكسيد سديم) »يك ماده قليايى قوى كه به عنوان ضدعفونى كننده اماكن مورد 000 © به شدت خاصيت سوزانندكى و خورندكى روى فلزات دارد. #»رعايت حفاظت شخصى بسيار مهم است. »اين ماده ميبايست با دقت كافى به آب اضافه كردد. و هرگ آب خالص را به هیدروکسید سدیم اضافه نکنید) ‎١‏ ‎a‏ ۹

صفحه 37:
0 ۰ rien: #يك ضدعفونى كننده مؤش بر اووسيت كوكسيدياها است. * محلولهاى غليظ آن ميتوانند كازهاى متراكم و سوزاننده توليد نمايند. لاف ا ل ل 2600 ميبايست به دنبال استفاده از اين تركيب به كار برده شود. ع ۹

صفحه 38:
قلیاها(کربنات سدیم) »به صورت محلول هاى داغ( ©© درجه سانتيكراد) براى ضدعفونى اماكن به كار برده ميشود. »اين ماده بيشتر به عنوان ياك كننده موريد استفاده قرار مدكير د ‎USGL‏ كد عدر كللذ © كربنات كلسيم درحضور مواد آلى فعاليت ضعيفى داشته در آبهای سخت غیرفعال ميشود. . ‏اين ماده برای آبزیان مضر میباشد‎ ٩ ا 00 yee) 1

صفحه 39:
0 ee ore © ازطريق فعاليت كروههايى با شارز منفى در غشاى سلولى كه منجر به تغيير نفوذيذيرى آن مى شود خاصيت ضدميكروبى خود را اعمال مى نمايند. »داراى طيف وسيع ضد باكتربال ولى روى ويروس ها اثر محدود و روى قارجهاء مايكوباكتريومهاو هاك بى تأثيراند. لل ل ل ال ل ل | © براحتى به وسيله صابونها و شوينده ها غيرفعال »اين مواد براى آبزيان سمى اند.

صفحه 40:
هالوزنها(تركيبات كلر) © تركيباتى وسيع الطيف اند كه سميت كم» هزينه كم و سهولت استفاده از خصوضیات آنها است. © باتوجه به خصوصيات الكترونكاتيو خود و از طريق تغيير ماهيت يروتئين ها خاصيت ضدميكروبى خود را اعمال مينمايند. ل ا ال ل 0 ۱۳ ‏ا‎ EP OID) ‏در حرارت بالاى ©*6 درجه سانتيكراد و ,841) بيشتر از © غيرفعال‎ © ‏ميشوند.‎ به سرعت درحضور يقاياى موادألى ؛ نورخورشيد » و يعضي نا قلزات فعالیت خود را ازدست میدهند.

صفحه 41:
هالوزنها(تركيبات كلر) ل ا ا ا ا ا ‎Ie aCY‏ ل ل 00 ل الات ا ات ل ال ف 3 © در غلظت هاى حدود (000)©© بحمم اثرضدهاك داشته ولى در این غلظت اثر خورندگی بسیار دارد. © ا غشاهاى مخاطى اجشمهاو يوست مورك اند 200000 * مخاوط گردند.

صفحه 42:
ال ۳۳ 9وسیع الطیف اند و روی تعدادزیادی از باکتریها » قارچها ‎SM ee Perec ec e er)‏ ا ا ا الك ‎eb ewes‏ اجرام عمل مينمايند. © محلولهاى غليظ ميتوانند براى يوست محرك باشند. همجنين باعث ایجاد لکه روی پارچه یا آسیب به مواد تك از فلزات شوند. al eee ۱ Ih alee غيرفعال ميشوند.

صفحه 43:
يدوفورها © كميلكس هاى يددارى هستند كه داراى حلاليت بالا و خاصيت آزادسازى سريع يد را دارند.(پوویدون بداین) #رقيق كريدن يدوفورها غلظت يد آزاد و فعاليت ضدميكروبى را 6 ا ا »اين تركيبات براى ضدعفونى هاى معمول بسيار خوب ميباشد. ۰ 5 #۹

صفحه 44:
(۰ ۳9 geal © تركيباتى هستند كه يايه يراكسيد دارند و از طريق تغيير در ماهيت يروتئين ها و چربیهای میکروارگانیسم ها عمل میکنند. # ترکیبات پراکسیژن طیف وسیعی در اثر ضدمیکرویی دارند. مار رن اسر را را در شكل غليظ محرك بوده و به لباس آسيب برسانند. ۹

صفحه 45:
مواد اکسیدکننده(پر اکسیدهیدروژن) در مصارف خانكى شكل رق 0 آن((0)- لك صنعت از محلول های غلیظ ‎eee‏ 00( ميشود. 9 قارچی و ویروسی داشته و در غلظت های بالاتر اثر ضدهاگ ‎via‏ 0 © ويروس هاى فاقد يوشش ممكن ی ‎٩‏ فعالیت آنها در مقابل مایکوباکتریوم ها محدود است: ‎۹

صفحه 46:
۳ OC یک ماه اس کند هقی ات و تر کیبی از اسداستیک و 0 »اين ماده داراى خاصيت ضدباكتريال»ضدقارجى؛»ضدهاك و ‎eee De Se)‏ ا #يراستيى اسيد در مقابل مايكوباكتريوم ها و جلبكها نيزمؤثر ۹ »در حضور مواد آلى تا حدودی موثر است.

صفحه 47:
مواد اكسيدكننده(ويركن اس) #تركيبى از مولكول يراكسيزن » اسيدآلى و سورفاكتانت است. #وسيع الطيف بوده و در حضور مواد آلى نيز مؤثر ميباشد. 0 ۹

صفحه 48:
فنل ها #ضدعفونی کننده های وسیع الطیفی هستند که از طریق تغییر ماهيت يروتئين ها و غيرفعال كردن أنزيم هاى متصل به غشاى سلولی منجر. به تغییر نفوذپذیری دیواره سلولی میگردند. #درزمان اضافه شدن به آب ظاهری شیری رنگ دارندوبوی شدید کاج استشمام میشود. #فنل ها به طور معمول با محلولهاى صابونى به منظور”" افزايش قدرت نفوذ يذيرى تركيب ميشوند. دك غلظت 99 آن ضدباکتریال » ضدتوبرکلوز ضبدقارچ و ل ا م ‎١‏ ۱

صفحه 49:
ewer) ‏روی ویروس های فاقد پوشش و هاگها موثر نیستند.‎ ٩ ‏#فنل ها فعالیت خود را در آبهای سخت و در حضور. مواد آلی‎ ‏حفظ میکنند و بقایای آنها پس از خشک شدن نیز بخشی از فعالیت‎ ‏خود ربا حفظ مینماند‎ ۱ ete WES) we) ‏انسانٍ ترکیبات‎ hyp Vga? ا ا ا ا 1 ا ع 200000 ‎eerney‏ ل ‎NS‏ ۹

صفحه 50:
تركيبات جهارتايى امونيوم #اين ترکیبات» شوینده های کاتیونی هستند که به سوی سطوح با ‎Ore STE De‏ 9 برگشت با فسفولیپیدهای غشای سلولی پیوند برقرار نموده و منجربه تغيير ماهيت يروتئين ها و اخلال در نفوذيذيرى غشا ميشوند. Bes rene SSE se eyen os Ee NO' bs ‏يوشش‎ os 0 ES RTE TE SSE ee ‏مقابل‎ eS hee |e)

صفحه 51:
تركيبات جهارتايى کر »اين مواد همجنين در مقابل ويروسهاى بدون پوشش يا مایکوباکتریومها بی تأثیراند و به نظر میرسد بیشتر اثر ‎RCI EUW: RYE Src yn)‏ 01 #باقيمانده اين تركيبات نيز داراى اثر. هستند و برای مدت کوتاهی اثرات باکتریواستاتیکی خود را حفظ میکنند. مر 0< 1ك) كمتر از ©.© از دست ميدهند. ‎eo‏

صفحه 52:
ترکیبات چهارتایی آمونیوم #تركيبات جهاررتايى آمونيوم بطوركلى در حضور مواد آلى » وه ها الوا ر ابا ا ا ا ل ا ل ل لكت >

صفحه 53:
از شف اجراى يك برنامه ضدعفونى مؤثر به جندين فاكتور بستكى دارد. بررسى وضع موجود ياكسازى ضدعفونى 3 0 ‏كت‎ PEED 2 4 © وه وه

صفحه 54:
از شف بريرسى وضع موجود شناسايى و ارزيابى عوامل عفونى مورد ظن جكونكى انتقال آنها ستاسابى تواكى كه بالقوة ممكن الك الوذه شه باشل , ل يش ال ا 2 1 3552375

صفحه 55:
0 eRe ee پاکسازی ‎Coady cigars cass lesion ®‏ را برآورد میشود که مرحله پاکسازی به تنهایی میتواند تا 6960 باکتریها را از سطوح حذف نماید و شامل دو مرحله است. الف. جاروكردن »تراشيدن »زدودن مواد به جاى مانده و برداشت و حذف کامل بستر» مدفوع .باقیمانده های غذا و گردوغبار(حذف بیوفیلم ها) ‎Oke ere ree et Srna‏ | ۴ ‎Bye e Stat Se SSE SIS Seid‏ ام را ‎Drs) at ob ened re eee es‏ 6 استفاده ار الوازم حفاظت شخصی ‎RASS 7 ora i‏

صفحه 56:
0 eRe ee ere) 0 pre me S Ee en Wen Conve mite EEN tN) ‏تعیین کننده ترین‎ # ‏لتر ا م ا‎ ل ا ا اا ا ا ال 3 ‎Gus‏ ‎caper Sis‏ الل مناسب غوطه ور گردد ‏* استفاده از فشار کم محلول در سطو- صاف و جريان محلول.به همزاه ¢ ‏فشار بالا در ياكسازى سطوح مت توصیه ميشود. ‏© استفاده از اسيرى فشار قوى احتمال يخش آلودكى از طريق“حخضور اجرام در ذرات ريز آب را فراهم مى آورد.

صفحه 57:
0 eRe ee شستشو ۱ ‏و‎ OC pS Ree per Gurr CRU Es eS) ل ا ‎See eee ete. Les Bey ley‏ موجود در کف سالن میبایست اعمال نمود.اين نواحی به عنوان مخازن عوامل ياتوزن مطرح بوده و ميبايست در يايان » شستشو و ضدعفونى كردند. * پس از مرحله شستشو آبکشی تمامی سطوح با فشار کم برای حذف کامل باقيمانده ها ‎Capp teen)‏ ا ال ‎Wy ete‏ الل ‎Re‏ 5 * پیش از مرحله ضدعفونی و به منظور جلوگیری از رقیق شدن ضدغفونن کننده ها میبایست اجازه داد تا کلیه نواحی کاملا خشک گردنذ.

صفحه 58:
0 eRe ee fee ce ‎٩‏ انتخاب ضدعفونی کننده مناسب با توجه به اجرام موردظن » عوامل محیطی(درجه ‎se‏ و 6) ‎٩‏ استفاده از مزثرترین غلظت با توجه به مشخصات ضدعفونی کننده ‏© در شرايط هواى سرد سالنها ميبايست قبلا تا (0)©درجه سانتى كراد كرم شوند. ‎12 ‏ا ا ا‎ Teo ‏مرطوب كردند.‎ ‏ا ا ا ا ا ‎SE CRC TE‏ ~ د ‎e‏ ‏ا ا م ال ل ل ل 8 ا ا ل ا 0 ‎۳ ۳ ‎

صفحه 59:
0 eRe ee ضدعفونی | TEE ee BEER COO bo) ete he Ones ESE igi eked WEE ee) ۳ ‎٩‏ کلیه نواحی ضدعفونی شده میبایست به طور کامل با آب شسته و سپس خشک ‏دند. ‏ببس | مت ۳ 35 7 ‏© توجه خاصى به محل هاى خروجى آب اعمال كردد. ‎oS‏ ‏وات لك ا ا ‎EN Ber eS Te te‏ ا ا ل ا ۹ ‎

صفحه 60:
0 eRe ee 9 ارزیابی عملکرد »براى بررسى اينكه عوامل بيماريزا به جه ميزان در اثر ‎Rene)‏ ا ا ل ل ا ضدعفونى لازم است. نمونه برداری باکتریولوژیک برای تعیین اثربخشی برنامه مهم است. ۱ ‎ESSEC‏ | ۳۹۳۹ ۳ \ ا ل ۹

صفحه 61:
مدت زمان تخلیه ‎gills‏ 00 #دوره عدم استفاده ان سالنها يا واحد به مدت زمانى كفته ميشود كه مراحل ياكسازى و ضدعفونى به طور كامل به يايان ‎Ens)‏ ا 3 ا 6 0 ا ا كم »اين زمان ميبايست حداقل سه برابر حداكثر زمان دوره كمون بیماری مورد نظر باشد.

صفحه 62:
شستشو و ضدعفونى حكمه ها © شستشوو ضدعفونى جكمه ها به منظور جلوكيرى از انتقال مكانيكى اجرام توسط ا ا ا ا ا ا ال ل 0 ‎٩‏ شستشوی چکمه هابه منظور حذف کامل بقایای مواد آلی قبل از مرحله ضدعفونی ‎۲ ۱ Ey Tene ‎Soe eer oe ere Se ce neve) shee B sr) ‏ضدعفونی کفش را نیز کاهش میدهد. ‎Reet ve ‏ا‎ St Wp ye We ‏ا‎ IS ibd ‎eet Boho me We. emer ern Wey Wop, ner eee Emap lee) ‏درس بر ‎Se‏ ‎Peep 0 Tene )‏ شی آها در حور مود آلیبیشال ال و دز ‏حوضجه ضدعفونى كفش دارند. ۰ ‎PE VCR Fle RC ‏محلول ضدعفونی حوضچه میبایست از انجماد‎ ٩ ‎ ‎

صفحه 63:
شستشو و ضدعفونی وسایل نلیه ‎Engen reer eid‏ ل ا ل بیماری را منتشر نمایند. ‏با ‏* وسایل نقلیه پیش از ورود میبایست به طورکامل پاکسازی ۰شستشو و ضدعفونی ‏كردند. ‎| ‏ا ا ا‎ ce} ‏شستشوى سطوح داخلى كلكيرها و اتاق وسيله نقليه بسيار مهم است. ‎0000 ‏ا ا ل ل ا ا ا‎ on oa ‏ا 0 بان مود ‏وسیع ا 0 ‎۱۳0 0 reer Ce Ty ‎ ‎

صفحه 64:
مانع الربخشى دارد خوب اثر ندارد خوب اثر نمی دارد خوب اثر ندارد خوب ثر نمی مانع اثربخث اسيدى يا قليايى دارد خوب اثر ندارد خوب اثر

نکاتی در استفاده از ضدعفونی کننده ها مقدمه .1به دلیل احتمال ورود اجرام پاتوژن به مراکز پرورش دام و .1به دلیل احتمال ورود اجرام پاتوژن به مراکز پرورش دام و طیور و کلینیک هابه برنامه های ضدعفونی نیاز است. .2اهداف استفاده از ضدعفونی کننده ها جلوگیری از ورود بیماری کنترل بیماری جلوگیری از گسترش بیماری+ .3یک برنامه ضدعفونی در صورتیکه به درستی اجرا شود راه حلی با صرفه اقتصادی مناسب جهت مبارزه با اجرام بیماریزا می باشد. هدف .1 .2 .3 مرور مواردی که در ترویج واجرای بر+نامه های ضدعفونی میبایست مدنظر +قرارگیرند. مرور مواد شیمیایی که به عنوان ضدعفونی کننده استفاده میشوند .همچنین بررسی فواید و مضرات آنها مرور قدم به قدم یک برنامه ضدعفونی تعاریف ضدعفونی کننده ها: به تر+کیبات شیمیایی اطالق میشود که برای کنترل ،جلوگیر+ی از انتشار یا از بین بردن اجرام بیمار+یزا (باکتریها ،ویروسها، قارچها) دراماکن ویا روی سطوح اشیاء مورد استفاده قر+ار میگیرند. تعاریف .1 ‏ ‏ ‏ ‏Germicides/Biocides ب+ه مواد شیمیای+ی اطالق میشود ک+ه میکروارگانیس+م ها را از بین میبرند. ای+ن مواد معموال ً روی پروتئی+ن ه+ا بویژ+ه آنزی+م های مهم اجرام عمل مینمایند. مکانیس+م عم+ل ممک+ن اس+ت ،اکس+یداسیون(ویرکن اس)، هیدرولیز() ،تغییر ماهیت (الکل ها)ویا جایگز+ینی() باشد. تعاریف ‏Biostatics/Germistatics.2 به موادی اطالق میشود که صرفا ً از رشد و تکثیر اجرام جلوگیری مینمایند. ‏Sanitizers .3 این مواد تمام اجرام را از بین نبرده و فقط جمعیت میکروب ها را در سطوح اشیاء کاهش داده تا از نقطه نظر بهداشت عمومی بی خطر و ایمن باشند(.شوینده ها) ‏Cleaning.4 حذف فیزیکی مواد خارجی ،خاک ،غبار و مواد آلی مثل کود ،خون ،ترشحات و اجرام را پاکسازی گویند .پاکسازی به طور معمول باعث حذف اجرام می شود تا باعث از بین رفتن اجرام. تعاریف ‏sterilization .5 ب+ه مراح+ل فیزیک+ی مث+ل گرم+ا ی+ا شیمیای+ی مث+ل اس+تفاده از اتیل+ن اکسید عنوان میشود ک+ه منج+ر ب+ه از بی+ن رفت+ن و تخری+ب همه شکلهای زندگی میکروارگانیسم ها میشود. ‏Detergents .6 ذرات گرد و غبار و مواد آل+ی را از س+طوح پاک م+ی کنند و اجازه میدهن+د ت+ا ضدعفون+ی کننده ه+ا ب+ه میکروارگانیس+م ها ک+ه در زی+ر و یا بین آنها قرار دارند دسترسی پیدا کنند. باع+ث کاه+ش کش+ش س+طحی شده و قابلی+ت نفوذپذیری آ+ب را افزایش میدهند تا بدینوسیله مواد آلی راحتر از سطوح اشیاء پاک گردند. تعاریف .1انواع ضدعفونی کننده ها ‏Disinfectant  موادی هستند که برای ضدعفونی اماکن ،وسایل و اشیاء به کار برده میشوند. ‏Antiseptics  موادی هستند که برای ضدعفونی سطوح زنده یا بافت ها مورد استفاده قرار میگیر+ند. تعاریف ضدعفونی کننده های قوی ()High Level Disinfectants این دسته از ضدعفونی کننده ها روی کلیه اجرام بیماریزا مؤثراند ولی روی هاگ باکتریها لزوما ً مؤثرنیستند.این مواد در صورتی که مدت زمان تماس آنها( 3-12ساعت) افزایش یابد میتوانند عمل استریلیزاسیون را انجام دهند(.استریلیزاسیون شیمیایی) ضدعفونی کننده های متوسط ()Intermediate Level Disinfectants این دسته روی باکتریهایی که قادر به جوانه زدن هستند ،بیشتر ویروس ها و بیشتر قارچ ها مؤثراند. ضدعفونی کننده های ضعیف ()Low Level Disinfectants این دسته ،باکتریهایی که قادر به جوانه زدن هستند و ویروس های دارای پوشش را از بین میبرند .این مواد به طور معمول برای پاکسازی سطوح استفاده میشوند. تعاریف انواع شوینده ها: .1شوینده های کاتیونیک محلولهای ب+ا بار الکتریک+ی مثب+ت ک+ه ب+ه ج+ز آمونیوم چهارتای+ی ب+ه ندرت ب+ه عنوان مواد پاک کننده استفاده میشوند. .2شوینده های آنیونیک ای+ن مواد ص+ابونهای نم+ک های قلیای+ی اس+یدهای چرب هس+تند.اینها ب+ه س+بب ا+ینک+ه تولی+د میزان زیاد ک+ف می کنند برای شستشو مناسب نیستند،چرا که در باقیمانده آنها ذرات خاک و اجرام جمع میشوند. .3شوینده های غیریونی امول+یس+یونرهای خوب+ی هس+تند.قابلیت نفوذ و پخ+ش خوب+ی دارندو در س+طوح ب+ا خاص+یت کش+ش س+طحی کم مؤثراند .تولید کف کمی کرده وبا یونهای فلزی آبهای سخت کمپلکس تشکیل نمیدهند. بیشتر شوینده ها از نوع آنیونیک و غیر یونی هستند. تعاریف لوازم حساس به لوازم و وسایلی که وارد بافت میشوند گفته میشود این لوازم در صورتیکه آلوده باشند خطر بسیار زیادی برای انتقال عفونت دارند .استفاده مجدد میبایست به دنبال پاکسازی دقیق و استریلیزاسیون انجام گردد. لوازم نیمه حساس به لوازمی اطالق میگردد که در تماس با پوست آسیب دیده یا مخاط قرار دارند ولی به داخل آن نفوذ نمی کنند.استفاده مجدد میبایست به دنبال پاکسازی دقیق و ضدعفونی با ضدعفونی کننده های قوی انجام گردد. لوازم غیرحساس به لوازمی اطالق میشود که با پوست سالم در تماس اند اما ارتباطی با مخاط ندارند یا به صورت غیرمستقیم با بیمار در تماس هستند.استفاده مجدد میبایست به دنبال پاکسازی و ضدعفونی با ضدعفونی کننده های ضعیف انجام گردد. نکاتی که در استفاده از ضدعفونی کننده ها میبایست رعایت گردد. .1محدودیت اثر اثر ضدعفونی کنندگی یا جر+م کشی درمقابل یک گروه از میکروارگانیسم های خاص تعیین میگردد. مؤثربر استافیلوکوکوس آرئوس /مؤثر بر گروه گرم مثبت ها مؤثر بر سالمونال کلرا سوئیس /مؤثر بر گروه گرم منفی ها نکاتی که در استفاده از ضدعفونی کننده ها میبایست رعایت گردد. .2کلمات اخطار +دهنده به منظور نشان دادن میزان خطر +محصول (به ترتیب از حداقل تا حداکثر ضرر) ‏Caution  ‏Warning  ‏Danger  ‏Poison / Danger  .3کمک های اولیه ‏ شامل اقداماتی است که به هنگام بلع یا تنفس ویا تماس با ضدعفونی میبایست انجام گردد. نکاتی که در استفاده از ضدعفونی کننده ها میبایست رعایت گردد. .4ر+عایت نکات پیشگیرانه مخاطرات زیست محیطی مخاطرات فیزیکی و شیمیایی( قابلیت اشتعال یا اثر خورندگی) اطالعات مربوط به چگونگی نگهداری و از بین بردن محصول .5نحوه استفاده نوع مصرف(پاک کنندگی در مقابل ضدعفونی ) تعیین رقت مورد استفاده(کشندگی ،کنترل کنندگی) روش استفاده (اسپری) نکاتی که در اجرای یک برنامه ضدعفونی میبایست مدنظر قرار گیرد. .1 نوع استفاده از ضدعفونی کننده ‏ ضدعفونی معمول کلینیک یا فارم استفاده در زمان بروز بیماری .2 .3 .4 .5 نوع میکروارگانیسم هدف خصوصیات ضدعفونی کننده مورد استفاده عوامل زیست محیطی سالمتی و ایمنی پرسنل و حیوانات ‏ نکات مورد توجه در خصوص میکروارگانیسم ها اجرام از نظر حساسیت به ضدعفونی کننده ها بسیار متفاوت اند. به طور کلی باکتریهای گر+م مثبت به ضدعفونی کننده های شیمیایی حساسیت بیشتری دار+ند. ویروس های آب دوست و فاقد پوشش نسبت به ویروسهای دارای پوشش و چربی دوست به ضدعفونی کننده ها مقاومترند. اجرام از نظر توانایی در زنده ماندن در محیط(بستر ،مواد آلی)بسیار متفاوتند(تولید هاگ و بیوفیلم) Classes of Organisms Ranks in order of Susceptibility to Disinfectant L e a st Su sce p t i b l e Ba ct e ri a wi t h Sp o re Myco b a ct e ri a No n -En ve l o p e Vi ru se s Fu n g i Ch em i cal St eri l an t Hig h L evel Di si n fect an t Mo st Su sce p t i b l e L o w L evel Di si n fect an t En ve l o p e Vi ru se s In t erm ed i at e L evel Di si n fect an t Ve g e t a t i ve Ba ct e ri a نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها ضدعفونی کننده ایده ال .1وسیع الطیف .2درهر محیطی فعال باشد .3غیرسمی،غیرمحر+ک و فاقد خاصیت خورندگی باشد. .4نسبتا ً ارزان باشد. درواقع هیچ ضدعفونی کننده ایده الی وجود ندارد. نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها .1غلظت ضدعفونی کننده ها انتخاب رقت ،متناسب با هدف ضدعفونی ضدعفونی کننده ها در غلظت های بیشتر مؤثرترند .اما مخاطرات آنها نیز افزایش میابد. آب مورد استفاده در رقیق سازی نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. .2روش های مورد استفاده استفاده از برس اسپری غوطه ور کردن لوازم در ضدعفونی کننده گازدهی نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها .3زمان تماس یا اثرگذاری ضدعفونی کننده ها ضدعفونی کننده ها از نظر مدت زمان مورد نیاز جهت اثر گذاری بسیار متغیراند. محل های مورد نظر میبایست به طور کامل با ضدعفونی کننده پوشیده شود تا از خشک شدگی زودهنگام جلوگیری به عمل آید. باقیمانده بعضی از ضدعفونی کننده ها ممکن است فعالیت خود را حفظ نمایند. ضدعفونی کننده میبایست حداقل به مقدار 10دقیقه روی سطوح باقی بماند(.رطوبت براق) .4پایداری و ذخیره سازی ضدعفونی کننده ها بعضی از ضدعفونی کننده ها به نور و گرما حساس اند(). نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها .5اقدامات احتیاطی به منظور +ایجاد ایمنی رعایت ایمنی کامل پرسنل با استفاده از لوازم حفاظت شخصی رعایت اصول ذخیره سازی مناسب ایجاد آمادگی در نحوه صحیح مخلوط کردن ضدعفونی کننده ها و روشهای کاربردی آنها هزینه و مالحظات اقتصادی به هنگام انتخاب ضدعفونی کننده ها .6هدف از برنامه ضدعفونی پیشگیری از بروز یک بیماری عفونی یا کنترل بیماری نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها .7میزان مواد آلی برداشت و پاکسازی تمامی مواد آلی قبل از ضدعفونی بسیار مهم است. مقدار مواد آلی موجود روی کارائی یک برنامه ضدعفونی مؤثر است. بعضی از ضدعفونی کننده ها در حضور مواد آلی تاحدودی مؤثر اند. (فنل ها) .8وضعیت توپوگرافی سطوح سطوح ایده آل برای ضدعفونی سطوح صاف میباشند. سطوح متخلخل ،ناصاف به خصوص سطوح چوبی و خاکی میتوانند اجرام را در خود نگه دارند. نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها .9درجه حرارت ‏ ‏ ‏ ‏ بیشتر ضدعفونی کننده ها بهترین اثر خود را در 20درجه سانتیگراد دارند. افزایش دما میتواند زمان تماس ضدعفونی کننده ها را کاهش دهد. درجه حرارتهای پائین ممکن است اثربخشی این مواد را کاهش دهد. تعداد اجرام به ازای هر 10درجه سانتیگراد نصف میگردد. .10سختی آب ‏ سختی آب میتواند ضدعفونی کننده های خاصی را غیر فعال ویا کارائی آنها را کاهش دهد(فنل ها) ‏PH .11 ‏ ‏ فعالیت برخی از ضدعفونی کننده ها تحت تأثیر PHقرار دارند. گلوتارآلدئید در PH >7و ترکیبات چهارتایی آمونیوم در PH 10-9مؤثراند. نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها .12حضور سایر ترکیبات ‏ ترکیبات یددار به وسیله ترکیبات چهارتایی آمونیوم غیرفعال میشوند و فنل ها برای افزایش قابلیت نفوذپذیری با صابونها همراه میشوند. .13ارزش و بهاء لوازم و تجهیزاتی که میبایست ضدعفونی شوند. .14بهداشت ،ایمنی و محیط زیست ‏ ‏ ‏ برخی از آنها برای بهداشت انسان و دام مخاطرات جدی دارند. عوامل محیطی نظیر هدایت جریان آب به داخل نهرها و رودخانه ها میبایست در انتخاب ضدعفونی کننده در نظر گرفته شود. خیلی از مواد به عنوان تهدیدکنندگان گیاهان و زندگی آبزی شناخته شده اند. نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها .15ضدعفونی کننده های فیز+یکی گرما .1گرمای خشک(از قدیمی ترین ر+وش ها است) .2گرمای مرطوب(مؤثرتر و زمان کمتری نسبت به گرمای خشک نیاز +دار+د) نور خورشید نکات مورد توجه در خصوص ضدعفونی کننده ها پرتوافشانی(اشعه ماوراء بنفش) .1روش مناسب برای غیرفعال کردن اجر+ام به خصوص گروه هوازی است. .2به دلیل فقدان نفوذپذیری اثری محدود در روی سطوح دارد انجماد .1روش ضدمیکر+وبی مناسبی نیست و ممکن است صرفا ً به کاهش تعداد باکتر+یها کمک نماید.برخی از باکتریها نسبت به انجماد مقاوم هستند. دسته بندی ضدعفونی کننده ها ‏ .1 .2 .3 ‏ .1 .2 ‏ .1 .2 ضدعفونی کننده های قوی پراکسید هیدروژن گلوتارآلدئید فرمالدئید ضدعفونی کننده های متوسط الکل ها ترکیبات کلر و ید ضدعفونی کننده های ضعیف ترکیبات فنلیک ترکیبات آمونیوم چهارتایی اسیدها ‏اسیدها اثر ضدمیکروبی خود را از طریق قطع ارتباط بین اسیدهای نوکلئیک و ر+سوب پروتئین ها اعمال می نمایند. ‏با تغییر PHمحیط را بر+ای بسیاری از اجرام غیرقابل تحمل مینمایند. ‏محلولهای غلیظ اسیدها محرک بوده و باعث سوختگی های شیمیایی می شوند ،همچنین در غلظت های باال تولید گازهای سمی مینمایند. ‏به عنوان ضدعفونی کننده استفاده مشخص و محدودی دار+ند. اسیدها اسیداستیک: ‏شکل غلیظ آن برای پوست و ریه ها محرک است. ‏رقت معمول آن( )%5غیرسمی و غیر+محرک است. ‏به صورت اسپری،مه پاش و غوطه ورکردن اشیاء در محلول رقیق مورد استفاده قرار میگیرد. ‏اسید استیک در حضور مواد آلی فعالیت ضعیفی دارد. الکل ها(اتانول ،ایزوپروپانول) ‏وسیع الطیف +اند و از طریق تغییر ماهیت پروتئین ها و آسیب به غشای سلولی و لیز سلولی میکروارگانیسم ها را از+ بین میبرند. ‏برای ضدعفونی سطوح زنده و غیر+زنده و ضدعفونی دست استفاده میشوند. ‏الکلها به سرعت باکتریها را از بین میبرند( 5دقیقه) اما فعالیت ضدویروسی آنها محدود و روی هاگ باکتریها بی اثراند. الکل ها بهترین غلظت آنها 70-90در+جه است و غلظت های باالتر برای تغییر ماهیت پروتئین ها نیاز +به مقادیر +کمی آب دارند. الکل ها به سرعت تبخیر شده ولی هیچ باقیمانده ای از خود به جای نمی گذارند. ‏فعالیت الکلها در حضور مواد آلی محدود میباشد. ‏الکل ها به شدت قابلیت اشتعال داشته و می توانند به سطوح پالستیکی و الستیکی آسیب برسانند. ‏الکل ها میتوانند برای پوست آسیب دیده خیلی محرک باشند. آلدئیدها(فرمالدئید،گلوتارآلدئید) ضدعفونی کننده های وسیع الطیف و بسیار مؤثری هستند. اثرضدمیکروبی خود را از طریق تغییر ماهیت پروتئینها و قطع ارتباط اسیدهای نوکلئیک انجام می دهند. روی باکتریها،قارچها،ویر+وسها،مایکوباکترمها و هاگها مؤثراند. خاصیت خورندگی فلزات،الستیک و سیمان را ندارند. این مواد برای انسان و حیوان که آن را استنشاق ویا با آن تماس داشته باشند بسیار +محرک و سوز+اننده و سر+طانزااست. لوازم حفاظت شخصی به هنگام استفاده از آنها ضروری است. آلدئیدها(فرمالدئید) شکل گازی آن بر+ای ضدعفونی سطوح چوبی ،آجری ، درزها و لوازم مکانیکی مورد استفاده قرار میگیر+د. میبایست در محل های کامال ً بسته و به مدت 24ساعت استفاده شوند. اثر+بخشی فر+مالدئید به دما ( 14درجه سانتیگراد) و رطوبت نسبی( )%70وابسته است. فرمالین محلول %37فرمالدئید در آب میباشد. آلدئیدها(گلوتارآلدئید) برای ضدعفونی لوازم پزشکی (آندوسکوپها) کاربر+د دارد. با غلظت %2برای ضدعفونی مورد استفاده قرار می گیرد اثربخشی آن به میزان ز+یادی به )PH (>7و درجه حر+ار+ت باال بستگی دارد. نسبت به فرمالدئید درحضور +مواد آلی،صابونها و آبهای سخت مؤثرتر +است. آلکالین ها یا قلیاها(هیدروکسیدآمونیوم یا سدیم ، سدیم و اکسیدکلیسیم) کربنات این مواد از +طر+یق صابونی کردن چربی موجود در غشاء میکروارگانیسم ها عمل می نمایند. ر+وند فعالیت ترکیبات قلیایی آهسته ،اما با افزایش دما این فعالیت افز+ایش می یابد. مواد قلیایی خاصیت ضدمیکروبی خوبی داشته اما خصوصیت خورندگی دارند و رعایت حفاظت شخصی مهم میباشد. قلیاها(هیدروکسید سدیم) یک ماده قلیایی قوی که به عنوان ضدعفونی کننده اماکن مورد استفاده قر+ار +میگیرد به شدت خاصیت سوزانندگی و خورندگی روی فلزات دارد. رعایت حفاظت شخصی بسیار مهم است. این ماده میبایست با دقت کافی به آب اضافه گردد .و هرگز +آب خالص ر+ا به هیدروکسید سدیم اضافه نکنید) قلیاها(هیدروکسیدآمونیوم) یک ضدعفونی کننده مؤثر +بر +اووسیت کوکسیدیاها است. محلولهای غلیظ آن میتوانند گازهای متراکم و سوزاننده تولید نمایند. درمقابل بیشتر +باکتر+یها مؤثر نیست و ضدعفونی عمومی میبایست به دنبال استفاده از +این تر+کیب به کار برده شود. قلیاها(کربنات سدیم) به صورت محلول های داغ( 82درجه سانتیگراد) برای ضدعفونی اماکن به کار +بر+ده میشود. این ماده بیشتر به عنوان پاک کننده مور+د استفاده قرار میگیرد .تایک ضدعفونی کننده کربنات کلسیم درحضور مواد آلی فعالیت ضعیفی داشته و در +آبهای سخت غیرفعال میشود. این ماده برای آبزیان مضر میباشد. این ماده میتواند محرک باشد لذا رعایت حفاظت شخصی مهم میباشد. ( Biguanidesک+++لرهگزیدین) ازطریق فعالیت گروههایی با شارژ +منفی در +غشای سلولی که منجر به تغییر نفوذپذیری آن می شود خاصیت ضدمیکروبی خود را اعمال می نمایند. دارای طیف وسیع ضد باکتلایر ولی روی ویروس ها اثر +محدود و روی قارچها ،مایکوباکتر+یومهاو هاگ بی تأثیر+اند. فقط در +طیف محدودی ازPH (7-5) +عمل میکنند. براحتی به وسیله صابونها و شوینده ها غیرفعال میشوند. این مواد برای آبزیان سمی اند. هالوژنها(ترکیبات کلر) ترکیباتی وسیع الطیف اند که سمیت کم ،هزینه کم و سهولت استفاده از خصوصیات آنها است. باتوجه به خصوصیات الکترونگاتیو خود و از طریق تغییر ماهیت پروتئین ها خاصیت ضدمیکروبی خود را اعمال مینمایند. ترکیبات وسیع الطیفی هستند که روی باکتریها،ویروسهای فاقدپوشش ، مایکوباکتریومها و قارچها مؤثراند و در غلظت های باال اثر ضدهاگی دارند. در حرارت باالی 43درجه سانتیگراد و PHبیشتر از 9غیرفعال میشوند. به سرعت درحضور بقایای موادآلی ،نورخورشید ،و بعضی از فلزات فعالیت خود را ازدست میدهند. هالوژنها(ترکیبات کلر) هیپوکلریت سدیم () Naoclیکی از پرمصرف ترین ضدعفونی کننده های دارای کلر میباشد(%5.25سفیدکننده تجاری). خاصیت ضدمیکروبی به وسیله مقدار کلرموجود در محلول تعیین میگردد. در غلظت های حدود ppm 2500اثرضدهاگ داشته ولی در این غلظت اثر خورندگی بسیار دارد. در غلظت های باال برای غشاهای مخاطی،چشمهاو پوست محرک اند. هیپوکلریت نباید با اسیدها یا آمونیاک به دلیل تولید گازهای سمی مخلوط گردند. هالوژنها(ترکیبات ید) وسیع الطیف اند و روی تعدادزیادی از باکتریها ،قار+چها مایکوباکتریومها ،و ویروسها مؤثر+اند. ازطریق تغییر ماهیت پر+وتئین ها و اخالل در سیستم آنزیمی اجرام عمل مینمایند. محلولهای غلیظ میتوانند برای پوست محر+ک باشند .همچنین باعث ایجاد لکه ر+وی پارچه یا آسیب به مواد الستیکی و بر+خی از فلزات شوند. این مواد بوسیله ترکیبات چهارتایی آمونیوم و بقایای مواد آلی غیرفعال میشوند. یدوفورها کمپلکس های یدداری هستند که دارای حاللیت باال و خاصیت آزادسازی سر+یع ید را دار+ند(.پوویدون یداین) رقیق کر+دن یدوفور+ها غلظت ید آزاد و فعالیت ضدمیکروبی ر+ا افزایش می دهد. این ترکیبات برای ضدعفونی های معمول بسیار خوب میباشد. مواد اکسیدکننده(پراکسیدهیدروژن،پراستیک اسید،ویرکن اس) ترکیباتی هستند که پایه پر+اکسید دارند و از +طر+یق تغییر +در+ ماهیت پر+وتئین ها و چر+بیهای میکروارگانیسم ها عمل میکنند. تر+کیبات پراکسیژن طیف وسیعی در اثر ضدمیکروبی دارند. درشکل رقیق شده تر+کیبات بی خطری هستند اما ممکن است در شکل غلیظ محر+ک بوده و به لباس آسیب برسانند. مواد اکسیدکننده(پراکسیدهیدروژن) در +مصارف خانگی شکل ر+قیق شده آن( )%3-10و در+ صنعت از محلول های غلیظ آن( %30و بیشتر) استفاده میشود. پراکسیدهیدروژن در غلظت()%5-20اثرات ضدباکتلایر ، قارچی و ویروسی داشته و در غلظت های باالتر اثر ضدهاگ دارد. ویروس های فاقد پوشش ممکن است به آن مقاوم باشند. فعالیت آنها در مقابل مایکوباکتریوم ها محدود است. مواد اکسیدکننده(پراستیک اسید) ‏یک ماده اکسیدکننده قوی است و ترکیبی از اسیداستیک و پر+اکسید هیدروژن میباشد. ‏این ماده دارای خاصیت ضدباکتلایر،ضدقارچی،ضدهاگ و ضدویروسی است. ‏پر+استیک اسید در مقابل مایکوباکتریوم ها و جلبکها نیزمؤثر+ است. ‏در حضور +مواد آلی تا حدودی مؤثر +است. مواد اکسیدکننده(ویرکن اس) ‏ترکیبی از +مولکول پراکسیژن ،اسیدآلی و سورفاکتانت است. ‏وسیع الطیف بوده و در حضور مواد آلی نیز مؤثر میباشد. فنل ها ‏ضدعفونی کننده های وسیع الطیفی هستند که از طریق تغییر ماهیت پروتئین ها و غیر+فعال کردن آنزیم های متصل به غشای سلولی منجر +به تغییر نفوذپذیری دیواره سلولی میگردند. ‏درزمان اضافه شدن به آب ظاهری شیر+ی رنگ دارندوبوی شدید کاج استشمام میشود. ‏فنل ها به طور معمول با محلولهای صابونی به منظور افزایش قدرت نفوذ پذیری ترکیب میشوند. ‏غلظت %5آن ضدباکتلایر ،ضدتوبر+کلوز ،+ضدقارچ و ضدویروس های دارای پوشش میباشد. فنل ها ر+وی ویر+وس های فاقد پوشش و هاگها مؤثر نیستند. ‏فنل ها فعالیت خود را در آبهای سخت و در حضور +مواد آلی حفظ میکنند و بقایای آنها پس از خشک شدن نیز +بخشی از فعالیت خود ر+ا حفظ مینمایند. ‏معموال ً برای انسان ترکیبات بی خطر+ی هستند ولی تماس طوالنی مدت آنها باعث تحریک پوست میشود. ‏غلظت های بیش از %2برای تمام حیوانات به خصوص گربه ها سمی است. ترکیبات چهارتایی آمونیوم ‏این ترکیبات ،شوینده های کاتیونی هستند که به سوی سطوح با شارژ +منفی میکروارگانیسم ها جذب میشوند و به طور غیرقابل برگشت با فسفولیپیدهای غشای سلولی پیوند برقرار نموده و منجربه تغییر ماهیت پروتئین ها و اخالل در نفوذپذیر+ی غشا میشوند. ‏این مواد در +مقابل باکتریهای گرم مثبت بسیار +مؤثر +و در مقابل باکتریهای گرم منفی و قارچها و ویر+وسهای دارای پوشش نیز اثرات خوبی دارند. ترکیبات چهارتایی آمونیوم ‏این مواد همچنین در مقابل ویروسهای بدون پوشش یا مایکوباکتریومها بی تأثیراند و به نظر میر+سد بیشتر اثر اسپوراستاتیک داشته باشند تا اثر ضد هاگی ‏باقیمانده این ترکیبات نیز +دار+ای اثر +هستند و بر+ای مدت کوتاهی اثرات باکتریواستاتیکی خود را حفظ میکنند. ‏در +محیط خنثی تا کمی قلیایی فعالتراند اما فعالیت خود را در PHکمتر از 3.5از دست میدهند. ترکیبات چهارتایی آمونیوم ‏ترکیبات چهار+تایی آمونیوم بطورکلی در حضور مواد آلی ، شوینده ها ،صابونها و آبهای سخت بر+احتی غیرفعال میشوند. ‏این مواد برای ماهیان سمی هستند و نباید به منابع آب راه یابند. اجرای یک برنامه ضدعفونی اجرای یک برنامه ضدعفونی مؤثر به چندین فاکتور بستگی دارد. .1بررسی وضع موجود .2پاکسازی .3شستشو .4ضدعفونی .5ارزیابی اقدامات انجام شده اجرای یک برنامه ضدعفونی .1 ‏ ‏ ‏ ‏ بر+رسی وضع موجود شناسایی و ارزیابی عوامل عفونی مور+د ظن چگونگی انتقال آنها شناسایی نواحی که بالقوه ممکن است آلوده شده باشند. انتخاب یک ضدعفونی کننده شیمیایی مناسب اجرای یک برنامه ضدعفونی .2پاکسازی هدف اصلی حذف کامل مواد ارگانیک تا حد امکان میباشد. برآورد میشود که مرحله پاکسازی به تنهایی میتواند تا %90باکتریها را از سطوح حذف نماید و شامل دو مرحله است. الف .جاروکردن ،تراشیدن ،زدودن مواد به جای مانده و برداشت و حذف کامل بستر ،مدفوع ،باقیمانده های غذا و گردوغبار(حذف بیوفیلم ها) ب .معدوم سازی مناسب بستر ،مدفوع و بقایای مواد آلی در صورت وجود گردوغبار مرطوب نمودن محل در کنترل انتشار گردوغبار و به حداقل رساندن ذرات معلق الزم است. استفاده ار لوازم حفاظت شخصی در این مرحله الزم است. اجرای یک برنامه ضدعفونی .3شستشو تعیین کننده ترین مرحله در فرآیند ضدعفونی است و در صورتیکه به درستی اجرا گردد تا %99باکتریها را حذف مینماید. ابتدا میبایست ناحیه مورد نظر را با آب گرم و شوینده ها به طور کامل خیساند. لوازم و تجهیزات موجود میبایست با برس به خوبی شسته و در شوینده مناسب غوطه ور گردد. استفاده از فشار کم محلول در سطوح صاف و جریان محلول به همراه فشار باال در پاکسازی سطوح متخلخل توصیه میشود. استفاده از اسپری فشار قوی احتمال پخش آلودگی از طریق حضور اجرام در ذرات ریز آب را فراهم می آورد. اجرای یک برنامه ضدعفونی .3شستشو ‏ ‏ ‏ ‏ فرآیند شستشو میبایست از پاکترین نواحی به سمت آلوده ترین بخش و از باالترین بخش ها به سمت کف انجام گیرد. توجه ویژه ای به دانخوریها ،آبخوریها و گوشه های سالن و راههای خروجی آب موجود در کف سالن میبایست اعمال نمود.این نواحی به عنوان مخازن عوامل پاتوژن مطرح بوده و میبایست در پایان ،شستشو و ضدعفونی گردند. پس از مرحله شستشو آبکشی تمامی سطوح با فشار کم برای حذف کامل باقیمانده ها به منظور جلوگیری از غیرفعال شدن ضدعفونی کننده ها الزم است. پیش از مرحله ضدعفونی و به منظور جلوگیری از رقیق شدن ضدعفونی کننده ها میبایست اجازه داد تا کلیه نواحی کامال ً خشک گردند. اجرای یک برنامه ضدعفونی .4ضدعفونی ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ انتخاب ضدعفونی کننده مناسب با توجه به اجرام موردظن ،عوامل محیطی(درجه حرارت) PH، استفاده از مؤثرترین غلظت با توجه به مشخصات ضدعفونی کننده در شرایط هوای سرد سالنها میبایست قبال ً تا 20درجه سانتی گراد گرم شوند. برای کسب نتیجه مناسب قبل از استفاده از ضدعفونی کننده ها سطوح میبایست با آب مرطوب گردند. استفاده از ضدعفونی کننده ها به شکل اسپری و با فشار کم استفاده چرخشی از ضدعفونی کننده های سازگار با PHپائین و PHباال نسبت به استفاده مداوم از مواد ضدعفونی مشابه ،تأثیر بیشتری در کاهش احتمال ایجاد مقاومت میکروبی خواهد داشت. اجرای یک برنامه ضدعفونی .4ضدعفونی ضدعفونی کننده ها میبایست برای یک مدت زمان الزم متناسب با نوع ضدعفونی کننده با سطوح مورد نظر تماس داشته باشند(.حداقل 10دقیقه )shiny wet کلیه نواحی ضدعفونی شده میبایست به طور کامل با آب شسته و سپس خشک گردند. معموالً یک لیتر ضدعفونی کننده رقیق شده در شرایط عادی برای سطحی حدود 2.5 -3.5مترمربع به کار میرود. توجه خاصی به محل های خروجی آب اعمال گردد. لوازم برقی نصب شده در سالن میبایست خارج شوند یا بوسیله روکش ضدآب پوشانده شده و در مراحل آخر به صورت دستی ضدعفونی گردند. اجرای یک برنامه ضدعفونی .5ار+زیابی عملکرد برای برر+سی اینکه عوامل بیمار+یزا به چه میزان در اثر+ اقدامات انجام شده از بین رفته اند ارزیابی از جزئیات مراحل ضدعفونی الزم است. نمونه برداری باکتریولوژیک برای تعیین اثربخشی برنامه مهم است. نمونه برداری میبایست 2-3روز بعد از عملیات ضدعفونی انجام گردد. نمونه بر+داری از سطوح خیس نباید اخذ گر+دد. مدت زم+ان تخلیه سالنها()Down time دوره عدم استفاده از +سالنها یا واحد به مدت زمانی گفته میشود که مراحل پاکساز+ی و ضدعفونی به طور +کامل به پایان ر+سیده است و جمعیت میکروار+گانیسم مورد انتظار به حداقل ر+سیده یا احتمال آلودگی حیوانات حساس وجود نداشته باشد. این زمان میبایست حداقل سه برابر حداکثر زمان دوره کمون بیماری مورد نظر باشد. شستشو و ضدعفونی چکم+ه ها ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ شستشوو ضدعفونی چکمه ها به منظور جلوگیری از انتقال مکانیکی اجرام توسط پرسنل میبایست به صورت یک عادت بسیار مهم روزانه درآید. شستشوی چکمه هابه منظور حذف کامل بقایای مواد آلی قبل از مرحله ضدعفونی حذف کود قابل مشاهده از کفشها قبل از مرحله ضدعفونی به میزان قابل توجهی تعداد باکتریها را کاهش میدهد.بعالوه مقدار بقایای مواد آلی جمع شده در محلول حوضچه ضدعفونی کفش را نیز کاهش میدهد. فراهم نمودن زمان تماس ضدعفونی کننده با چکمه ها بسیار مهم است. محلول حوضچه ضدعفونی کفش ها میبایست حداقل هر 2-3روز یکبار تعویض گردد(.متناسب با میزان رفت و آمد افراد) ترکیبات فنلیک به علت اثربخشی آنها در حضور مواد آلی بیشترین استفاده را در حوضچه ضدعفونی کفش دارند. محلول ضدعفونی حوضچه میبایست از انجماد و باران دور نگه داشته شود. شستشو و ض+دعفونی وسایل نقلیه ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ تمام وسایل نقلیه ای که به داخل فارم تردد می نمایند می توانند به شکل بالقوه بیماری را منتشر نمایند. ورود وسایل نقلیه به داخل فارم میبایست محدود گردد. وسایل نقلیه پیش از ورود میبایست به طورکامل پاکسازی ،شستشو و ضدعفونی گردند. پاکسازی و شستشوی وسایل نقلیه میبایست همیشه از باال به پائین باشد. شستشوی سطوح داخلی گلگیرها و اتاق وسیله نقلیه بسیار مهم است. از ضدعفونی کننده مناسب با اسپری فشار کم و مدت زمان الزم استفاده گردد. معموال ً از یدوفورها به عنوان ضدعفونی کننده خودرو استفاده میگردد.این مواد وسیع الطیف ،ازنظر زیست محیطی ایمن و نسبت به ترکیبات دارای پایه هیپوکلریت پایدارتراند. عواملی که روی اثربخشی ضدعفونی کننده مؤثراند. ترکیبات آمونیوم چهارتایی فنل ها پراکسیژن مواد آلی مانع اثربخشی مانع اثربخشی تاحدی مانع اثربخشی مانع اثربخشی به میزان جزئی مانع اثربخشی مانع اثربخشی درجه حرارت پائین مانع اثربخشی به میزان جزئی مانع اثربخشی ن++یازبهpH + قلیایی اسیدی آلدئیدها عوامل آزادکننده کلر یدوفور به میزان جزئی مانع اثربخشی مانع اثربخشی مانع اثربخشی به میزان جزئی مانع اثربخشی اسیدی اسیدی اسیدی یا قلیایی اسیدی اثر باقیمانده ضدعفونی کننده دارد ندارد دارد ندارد واکنش با صابونها خوب اثر میکند خوب اثر نمی کند خوب اثر میکند خوب اثر نمی کند دارد ندارد خوب اثر میکند خوب اثر میکند

51,000 تومان