صفحه 1:
صفحه 2:
غذا یکی از ضروریات ادامه حیات انسان است
غذا: ماده جامد يا مايعى كه بعد از خوردن و هضم شدن. از
طريق روده ها جذب و برای نگهداری نسوج و بافتها ترمیم
بافتهای از بین رفته.رشد و نمو.تولید مثل سلولی.تنظیم فعل و
انفعالات حیاتی.ایجاد حرارت و انرژی و بالاخره تشکیل مواد
ذخیره ای. در بدن مصرف میشود.
صفحه 3:
غذا در صورتی میتواند برای انسان مفید و نیازش را برطرف
کند که عاری از هرگونه آلودگی باشد در غیر اینصورت باعث
پروز انواع مسمومیت ها و عفونتهای غذلیی و در نتیجه بیماری
مصرف کننده شده و از جنبه های مختلف ضررهای جبران
ناپذیری به فرد و جامعه تحمیل میکند.
از طرفی با افزایش روز افزون جمعیست. تولید و تهیه مواد
غذایی کافی یکی از مسائل پیجیده و بسیار مشکل بویثه در
ممللک جهان سوم میباشد و با وجود لین مشکل مسائلی مانند
عدم رعلیت موازین بهداشتی در مراحل مختلف تولید و تهیه و
مصرف مزيد بر علت شده و سبب كاهش هرجه بيشتر مواد
غذايى قابل استفاده براى انسان ميكردد.
صفحه 4:
میزان شیوع بیماریهای ناشی از غذا در جهان به سختی قلبل تخمین
زدن است. طبق گزارشات:
در سال ۲۰۰۵ حدود ۱۸ میلیون نفر بیماریهای اسهالی
آلودگی غذا آب آشامیدنی
صفحه 5:
بیماریهای ناشی ازغذا : هر ساله بیش از ۳۰ درصد
برای مثال. در ایالات متحده حدود ۷۱ میلیون مورد ابتلا بسد
بیماریهای ناشی از مواد غذائی:
%
٩ ۳۲۵۰۰۰ مورد به بستری شدن در بیمارستان
0٠00*# مورد به مرگ منجر
صفحه 6:
باوجودیکه در کشورهای در حال توسعه مستندات زیادی در دست
نیست .اما شواهد حاکی از گن است که لین کشورها از مشکلات
شدید ناشی از گستردگی لین نوع بیماریها رنج می برنسبرای مثال.
می توان از گن دسته از بیماریهائی که منشاء انگلی دارند نام برد.
نسبت بالای بیماریهای اسسهالی در کشورهای در حال توسسعه
متضمن مشکلات اساسی در ایمنی مواد غذائی است.
صفحه 7:
سموم طبیعی:
”مايكوتوكسينها
”بيوتوكسينهاى دريائى
”كلوكوزيدهاى سيانوثنيك
”توكسينهاى موجود در قارجهاى سمى مانئد آفلاتوكسيئها و
اكراتوكسين هه
به ميزان قابل اندازه كيرى در غذاهاى اصلى موجود بوده و مشكلات
سلامتى ناشى از در معرض قرار كيرى طولانى مدت با اين قبيل
سموم به ندرت كزارش شده است.
صفحه 8:
عوامل نامعمول :
مانند عامل مولد بیماری جنون گاوی (BSE) 5 عامل مخرب
سیستم عصبی در انسان بوده و مصرف محصولات گاوی حاوی
بافتهای مغزی. معمولترین راه انتقال این عوامل به انسان است.
صفحه 9:
آلاینده های ارگانیک پایدار:
ترکیباتی هستند که در محیط زیست و بدن انسان جمع می شوند
مانند دی اکسینها و ۳08ها (بی فنیلهای پلی کلرینه).
دی اکسین ها محصولات فرعی ناخواسته ناشی از بعضی از فرایندهای
صنعتی و سوزاندن ضایعات هستند و قرار گرفتن انسان در معرض
این آلاینده های ارگانیک . آثار سوء فراوانی را در پی دارد.
صفحه 10:
فلزات :
سرب و جیوه 39 آسیب به سیستم عصبی اطفال
کادمیوم عامل۳جای کلیوی در افراد مسن
آلوده گردیدن مواد غذائی به آلاینده ها: توسط آب . هوا و خاک
صفحه 11:
صفحه 12:
*#* آموزش و ارتقاء آگاهی های افراد
*#*معاینات ادواری
9
4.
بررسى بهداشت فردى (سلامت. نداشتن بیماری واگیردان
نظافت شخصى. لباس. ....)
* آزمايش مدفوع از نظر وجود تخم. لارو و كيست انكل ها
وکشت مدفوع به منظور تجنّس ناقلین به ظاهر سالم
** تعهد عملی افراد نسبت به رعایت موازین بهداشتی و کاهش
خطرات
صفحه 13:
در محل تهيه. تولید. توزیع و نگهداری مواد غذائى مسأله
بسیارمهم در تأمين سلامت غذا و اصول آن عبارت است از :
#* تهیه آب سالم کافی
# دفع صحیح زباله و مواد دفعی
* مبارزه با حشرات ۰ سوسک . مگس و موش
* پیشگیری از ورود كرد و غبار و مواد خارجى
صفحه 14:
v
نشانه گذاری
بسته بندی مناسب
نام و نوع فراورده
نام و نشانی تولیدکننده و نام و علامت تجارى آن
شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت
شماره سری ساخت
تآزیخ تولید (به روز ماه و سال)
تاریخ انقضاء (به روز. ماه و سال)
نام مواد تشکیل دهنده
شرایط نگهداری
عبارت ساخت ایران
صفحه 15:
تاريخ توليد و انقضاء مصرف مواد خوردنی و آشامیدنی
از مهمترین مواردی که هنكام خريد مواد غذایی باید به آن توجه کرد.
توجه داشته باشید که شاید خوردن و آشامیدن مواد تاریخ گذشته شما را
بیمار نکنند ولی مطمئنا اين مواد دیگر هیچ ارزش غذایی برای بدن شما
نخواهد داشت.
تاريخ انقضاء چیست ؟
آخرین روزی که شما میتوانید از آن ماده استفاده نمایید.و بعد از گذشت
این روز کارخانه هیچ تضمین در صورت خراب بودن محصول نمیدهد.
صفحه 16:
إشير استرا
أشير_باستوريزه
أشير كاكائو استرليزة
حداکثر ۳ ماه
حداکثر ۳ روز
حداکثر ۳ ماه
حداکثر ۳ ماه
حداکثر یکسال
حداکثر یکسال
یکسال
۳ ماه
۰ روذ
ماه
ماه
دمای محیط
1-46
1-46
1-46
زیر صفر
1-40
زیر صفر
1-60
1-60
1-40
زیر صفر
اخارج و داخل یخچالا
Jel یخچال
Jel یخچال
Jel یخچال
داخل فریزر
داخل یخچال
داخل فریزد
داخل يخجال
داخل يخجال
داخل يخجال
داخل فريزر
صفحه 17:
16
17
18
19
20
21-
23-
کشک تهیه شده از ماست)
پنیر خامه ای
انواع رشته و ماکارونی
انواع آرد گندم.برنج»
غلات و حبوبات
انواعآرد سوخاری
سویهای خشک
پودر کاکائو - قهوه
شیرینی ها
پودر غذای فوری
۰ روز
۲ سال
۸۲ ماه
یکسال
۲ سال
يكال
حداکثر ۳ روز
۸-۸ روز
۱-۲ ماه
۲ ماه
" ماه
1-60
دمای محیط
دمای محیط
دمای محیط
دماى محيط
دماى محيط
130
دمای محیط
دمای محیط
دمای محیط
دمای محیط
داخل بخچال
داخل بخچال
صفحه 18:
27
28-
29-
30-
31-
-32
33-
34-
همبرگر
شت چرخ شده
رشت اجراخ شده
قطعات كوشت كاو
بسته بندی شده
قطعات گو شت گاو
بسته بندی شده
گوشت مرغ تازه
گوشت طبور
ماهی تازه
ماهی برچرب
ماهى كم جرب
سوسیس و کالباس
کمپوت و کنسرو
نوشابه های گازدار
۲ ساعت
۳ ماه
۲ تا ۳ روز
٩ ماه
۴ روز
۷ تا ۱۲ ماه
۱ تا ۲ روز
۳ ماه
۶ تا ۵ ماه
۱ ماه
۲ سال
04
8 عم
0۹4
04
= 18
0260
-c18
= 18
0-46
دماى محيط
دماى محيط و يخجال
داخل يخجال
صفحه 19:
1)
۲
tr
nth
nto
1
ا
ترشیجات و شورجات
آبلیمو و آبفوره
رب انار
رب گوجه فرنگی کنسرو
ادویه جات
"سال
"سال
ماه
٩ تا ۱۲ ماه
”سال
7 ماه
"سال
سال
۱ تا ۲ سال
سال
"سال
"سال
"سال
دماى محيط
دماى محيط و يخجال
قتع
دمای محیط
دمای محیط
دمای محیط
دماى محيط و يس از باز كردن درب داخل يخجال
دماى محيط و بس از باز كردن درب داخل يخجال
دماى محيط و بس از باز كردن درب داخل يخجال
دماى محيط و بس از باز كردن درب داخل يخجال
دماى محيط و بس از باز كردن درب داخل يخجال
كردن درب داخل يخجال
محیط خشک و خنک
صفحه 20:
صفحه 21:
ay
3
ay
دمای محیط
دمای محیط
دمای محیط
4-6
18-206
دماى محيط
دمای محیط
دمای محیط
دمای محیط
دمای محیط
دمای محیط
دمای محیط
دمای محیط
محیط خشک و خنک
محیط خشک و خنک
محیط خشک و خنک
محیط خشک و خنک
داخل بخچال
خارج از یخچال
محیط خشک و خنک
دور از تابش آفتاب
دمای محیط
دمای محیط
دمای محیط
دمای محیط
دمای محیط
دمای محیط
صفحه 22:
2 فروش يا عرضه جنسی به جای جنس دیگر
<اضافه کردن مواد خارجی به جنس به قصد سوء استفاده
<عدم رعایت استاندارد یا فرمول ثبت شده در مواردی که
تعیین فرمول و رعایت آن و رعایت استاندارد الزامی باشد.
*فروش و عرضه جنس فاسد یا جنسی که موعد مصرف آن
گذشته باشد.
<استفاده از رنگ ها و اسانس ها و مواد افزودنی غیو مجاز
صفحه 23:
"افزودن مواد ازته غیر پروتلینی
افزودن پودر استخوان
"اختلاط گوشت با گوشت حیوان های ارزان
قيمت
”افزودن بودر خون
عدم رعايت فرمول و استاندارد فراورده هاى
گوشتی و افزودن زياد مواد يركننده
۷افزودن نیتریت و نیترات بیش از حد برای بهبود
رنگ و جلوگیری از رشد میکروارگانیسم ها در
موارد آلودگی شدید
صفحه 24:
نان
"افزودن نشاسته سیب زمینی و برنج برای
افزایش جذب آب خمیر
“افزودن آردهاى جو و ذرت به آرد كندم
“”افزودن كربنات و بيكربنات سديم در آ
"افزودن زاج يا سولفات مس يا براكس
براى سفيد كردن سطح نان
صفحه 25:
ماکارونی و رشته:
افزودن آردهای نامناسب
افزودن مواد رنگی
"ماندگی و کهنگی ماکارونی
صفحه 26:
_— تقلب در ادویه ها
زعفران:
"اختلاط پرچم گیاه گلرنگ و
گیاهان مشابه
7استفاده از ریشک های اطراف
ذرت يا بلال و اختلاط با رنگ
مصنوعی
"رنگ کردن ريشه های گوشت
صفحه 27:
استفاده از خاكه اره نرم نرم كرده يوست گردو و فندق.
ارد نخودجى. نرم شده هسته خرماء تفاله زيتون به عنوان
al
افزودن پودر فلفل رنگی یا خردل سیاه برای ایجاد تندی ۰
رنگ و مزه
صفحه 28:
كاه + آب ولرم
“ع تيع بنك
قرار دادن روى ليموى آب كرفته شده يا جرخ شده
افزودن اسید سیتریک يا جوهر لیمو
۳
فزودن آب+ جوهر لیمو
صفحه 29:
7اختلاط با پودر کدو یا کدوی پخته و له شده
افزودن سیب زمینی پخته و له شده
افزودن نشاسته برای غلیظ تر شدن
صفحه 30:
اختلاط با پودر کدو یا کدوی پخته
و له شده
”افزودن سيب زمینی پخته و له شده
۷افزودن نشاسته برای غلیظ تر شدن
صفحه 31:
آب + کره
امولسیون (/ آب از ۲۰ به 14۰)
افزودن کازئین, کازئینات سدیم یا کلرور سدیم
er] sir GD
صفحه 32:
کره:
"افزودن چرییهای حیوانی یا
نباتی مانند مارگارین یا روغن
نباتی
“افزودن مواد رنكى
”افزودن بيكرومات براى
جلوكيرى از بروز نشانه هاى تندى
و ترشى كره
صفحه 33:
۷ اختلاط شیر حیوانات مختلف
”افزودن آب به شير
افزودن نشاسته به شیر
”افزودن جوش شيرين به شير
"افزودن كيومات و بيكرومات يتاسيم
صفحه 34:
اختلاط روغن گیاهی مانند روغن ذرت.
سوياء پنبه دانه. آفتابگردان و .. با روغن
حیوانی
"افزودن روغن فاسد شده به تازه
"افزودن روغن دنبه و پیه به روغن حیوانی
صفحه 35:
"گلوکز مایع+اسانس عسل +موم و رنگ
۲ aw
شكر +كلوكز مايع + عسل طبيعى
“تغذيه زنبور از شكر. شيره خرماء شيره
انكور يا شيره ساير ميوه هاى داراى
فروكتوز