کشاورزی و دامپروریباغبانی و زراعتپزشکی و سلامتتغذیهطب سنتی

پاورپوینت کامل گیاه دارویی زعفران

تعداد اسلایدهای پاورپوینت : ۶۳ اسلاید آشنای کامل از کاست تا برداشت گیاه دارویی زعفران کاشت تا برداشت – آفات و بیماری های زعفران –

hayati265

صفحه 1:

صفحه 2:
تهیه کننده : مهندس عزیز حیاتی دانشجوی دکتری گیاهان دارویی ‎Email:hayati265@yahoo.co‏ ‎m‏ همراه: 012۳2606169 129) کارشناس آموزش و تکنولوژی جهاد کشاورزی 990(

صفحه 3:

صفحه 4:
مقدمه ۰ عفران از گیاهان بومی فلات ایران است. کشت این گیاه از گذشته دور در بسیاری از مناطق مرکزی ایران متداول بوده است؛.روش های سنتی فعلی که برای تولید و فرآوری زعفران به کار مى رود همه قدیمی شده و میزان تولید جوابگوی هزینه ها نیست. لذا باید با نواندیشی وبکارگیری روش های نوین میزان تولید در واحد سطح افزايش يافته و محصول اقتصادی و با کیفیت تولید شود . در طی سی سال گذشته پژوهشگران راههای آسان و نوینی را برای افزایش تولید و کاهش هزینه ها يافته اند که در اين نشریه آنها را به شما معرفی می کنیم. امید آنکه با بکارگیری اين روش ها گامی موثر در جهت افزایش تولید این محصول با ارزش در واحد سطح صورت پذیرد

صفحه 5:
: هداف توسعه کشت ز عفران *تغییر الگوی کشت بدلیل محدود بودن نیاز آبی * آن خصوصا تولید یک محصول با ارزش که علاوه بر مصارف گوناگون داخلی» باعث ارزآوری می شود. + ایجاد اشتغال و درآمدزایی برای کشاورزاندر آن ها »نتفاده از آراضی کوچک که امکان کشت سایر محصنولات به علت عدم کاربرد ماشین آلات اقتصادی نیست

صفحه 6:
ارزش غذایی و دارویی زعفران *کلاله سه شاخه ای زعفران که مهمترین قسمت تجاری آن است دارای کربوهیدرات؛ پروتنین» چربی» املاح و ویتامین هاست و در مصارف غذایی» دارویی؛ تهیه مواد آرایشی» عطرسازی و رنگ های نساجی می توان از آن استفاده نمود.ز عفران به دلیل داشتن اسانس و رنگدانه» دارای رنگی زیباء عطری سحرانگیز و طعم مطبوعی است که از این دو خاصیت زعفران در غذاهای ایرانی به عنوان چاشنی مخصوص استفاده می گردد. در طب قديم به عنوان آرام بخش» خلط آورء نشاط آورء تحریک کننده معده» محرک قوه باع» ‎pada a ca ghey‏ ز قاحده آور شناخته شدم است دز طب جدید: من يروصت های انجام شده» زعفران باعث کاهش کلسترول و تری گلیسیرید خون و همچنین به عنوان داروی ضد سرطان گزارش گردیده است

صفحه 7:
ek ۰ #2 907 مشخصات كياه شناسى زعفران *زعفران كياهى است دائمى و علفى كه در اوايل ياييز كل مى دهد. اين كياه داراى ساقه زير به آن پیاز زعفران می باشد که کشاورزان ر اصطلاحا )0۲۲۱>رم[زمینی غده ای شکل به نام ک گرم متغیر است. 800 تا می گویند. وزن پیازها از گل ارغوانی و 0 تا گل اولین اندامی است که در اواسط پاییز از خاک خارج می شود. هر پیاز گلبرگ می باشد. مادگی در مرکز گل قرار گرفته و دارای یک تخمدان غده ای ©هر كل دارای بوده و از قسمت تخمدان؛ خامه باریکی خارج می گردد. خامه زرد رنگ به یک کلاله شفاف سانتی متر 6 شاخه ای تقسیم می شود. سه کلاله همراه با خامه ای که حدود 0قرمز نارنجی است. يس از خشک شدنء همان زعفران تجارتی را تشکیل می ‎a‏

صفحه 8:
نیازهای اکولوژیکی ز عفران «زعفران گیاهی است که در مناطق خشک و نیمه گرمسیر رشد می کند. ولی در مناطقی که آب و هوای معتدل و تابستان های خشک و زمستان های ملایم داشته باشند. رشد مطلوب تری ©1)- درجه سانتی گراد در زمستان تا 00<درجه در تابستان را تحمل می کند . زعفران هر چند که در تمامی خاک ها اعم از سبك و شنی و یا رسی و سنگین قابل کشت می باشد ولی بهترین رشد و عملکرد را در خاک های هوموس دار با بافت متوسط لومی دارد

صفحه 9:
اژای ساقه زیر زمینی مدورسخت. گوشندار وتوپر بوده که پوسته فیبری هوه ای رنگی آنرا احاطه نموده اشت اقه زبرزمینی زعفران در اصطلاح کشاورزان پیاز ودر گیاه شناسی به آن گویند 1 بنه با کرم گویند

صفحه 10:
از قسمت تخمدان میله باربکیبه نام خامه خارج میگردد. خامه طهیل .کشیده و زرد کمرنگ است که به کلاله ای شفاف قرمز نارنجی (غالبا سه شاخه) به طول ۲-۲/۵ سانتی متر منتهی میشود .در اصطلاح‌به قسمت کاثله ها و یا کلاله های همراه با بخش هلیی از خامه ی گل زعفران يس از خشک شدن زعفران كفته ميشود

صفحه 11:
بنه ها توسط پوشش فیبری پوشیده شده که بر اساس نوع بافت آنها زعفرانها از یکدیگر تشخیص داده میشوند انواع پوشش فیبری شامل : مشبک .حلقوی .غشایی ودر هم بافته + يوشش كل (گلپوش): شامل سه کاسبرگ و سه گلبرگ یک رنگ که در راس مجزا ودر قائده متصل و لوله کل نسبتا طویلی را تشکیل میدهند به رنگهای سفید .زرد و

صفحه 12:
* ميوه كيسولى شکل بیروی لوله باریک کوتاه که از روی بنه خارج گردیده " تخمدان دارای سه پوچم .برگها باریک بلند و دارای یک نوار سفید در وسط + مجموعه بركها و كل در داخل يك بوشش لوله اى بنام جمجه(يوشش محاف” 2 قرار دارند

صفحه 13:

صفحه 14:
+ 7 یاز زعفران بشش پیاز؛ الیاف طولی و موازی به رنگ قوه ای ر راس پیازها بسته به اندازه آنها ۴-۱ جوانه راسی دیده می شود که ایجاد گل و بك میکنند زهای جدید اغلب در بالای پیازهای قبلی و به تعداد کمتر در اطراف و قاعده از قبلی بوجود می آیند بیاز زعفران دارای طعم سیب زمینی خام .ربشه افشان و کوتاهءو اندازه اآن در بین ۲۰-۱گرم تغییر میکند

صفحه 15:

صفحه 16:

صفحه 17:

صفحه 18:
ب خامه میله باریک وبلندی است که از روی تخمدان بیرون می آید .ودر انتها به سه کلاله قرمز ختم می شود و طول هر رشته کلاله در حدود ۲-۲ سانتیمتر است + قسمت مورد استفاده زعفران کلاله سه

صفحه 19:
*#برگ زعفران + برگها مستقیم از روی بیاز و معمولا بعد از ظهور كلها ظاهر ميشوند * بركها باريك (نيزه اى) و به ارتفاع ‎٠-1٠‏ *سانتيمد * مجموعه ‎Fy‏ وگل در داخل محفظه چمچه قرار دارند و با این محافظ سر از خاک بیرون می آورند * بعد از تابش خورشید گلها از چمچه بیرون می آيند . وسپس به تدریج برگها ظاهر میشوند

صفحه 20:
رشد ونمو زعفران پیاز زعفران در اواخر مهر ماه با در طول آبان گل می دهد دوره گل دادن یک مزرعه ۲۰-۱۵روز طول میکشد دوره رشد زعفران بسته به آب و هوا تا اردیبشت نیز طول میکشد که دراین موقع ارتفاع برگها حدود ۴۵-۲۰ سانتیمتر مپرسد اواخر اردیبهشت برگها رو به زردی رفته و مواد غذاپی بوته به سمت بياز متوجه ميشود .بياز درشت و مواد غذايى راد خود ذخيره ميكندواز اوايل خردادتا اواخر مرداد استراحت ميكند

صفحه 21:
پیاز بعداز یک دوره (حدود دو ماه) استراحت شروع به ابتدا ريشه هاى جديد از خود ظاهر ساخته ودر مهر ماه با یک فقره آب دادن مجددا زندگی فعال پیاز آغاز می شود با توجه به مرآتب فوق زعفران دارای سه مرحله رشد رویشی. زایشی و استراحت میباشد هوژمون جیبرلین درهنگام ورود به مرحله زایشی آثرات مثبتی در رشد ساقه های گل دهنده دارد و محصول را ۰ ۵۰ درصد آفزایش متذهد

صفحه 22:

صفحه 23:
۰ x ‏ترکیبات زعفران:‎ ۳ کربوهیدار تها : صمغ.دکسترین و پنتوزان چربی : اسید پالمتیک . استئاریک. اولئیک. ‎Ret +‏ 5 - پروتئین : بُبْن ۱۰ تا ۱۴ درضد حاوی پرو تئین مواد معدئی: کلسیم!۱امیلی گرم.فسفر ۵۲۵ ميلى كرم ‎٠‏ بتاستتم 11/1 ميلى كرم .سديم: (۱ میلی گرم روق و منیزیم

صفحه 24:
مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳,۵ ۱ کیلوژول (۴۱۰ کبلوگالری) ۱۲۹۸ و هدجس ۶۵۷9 و مره و مد و ‎weg‏ ‏ور ‏و را ‎or: IU‏ میلی‌گرم ‎)/٩(‏ ۱۱۵ر: میلی‌گرم (۸۱۸) ۲۶۷ میلی‌گرم (7۱۰) ۱۳۶۰ میلی‌گرم ‎AeA NTO)‏ میلی‌گرم (۸۱۱) ۱۱۱ میلی‌گرم (1۸6) ۱۱,۱۰ میلی‌گرم (۷۱/) ۲۶۴ میلی‌گرم (۳۶/) ۲۵۲ میلی‌گرم (۳۷) ۱۷۲۲ میلی‌گرم (15) ۱۳۸ میلی‌گرم (۸۱۱) ۱:۰۹ oF us ٩۲ ‏ور‎ date mg arog

صفحه 25:
خواص دارویی زعفران: یاه زعفران موجب کاهش چریی و کلسترول خون شده» آرام بخش» اشتها آور» ضد اسپاسم. پیشگیری کننده از بیماریهای قلبی و سرطان» تقویت کننده حافظه و کاهش دهنده فشار خون بوده و از گیاه زعفران در درمان بیماری آسم؛ بیماریهای پوستی؛ بیماری های چشم» عفونت ادراری» يرقان» پیش انداختن قاعدگی» رفع نفخ شکم ۰ درمان معده درد و درمان کم خونی استفاده می شود و همچنین به هضم غذا کمک وبرای تقویت کننده معده موثر بوده و به عنوان مسکن بویژه در دردهای لثه بکار برده ميشود. دارای خواص ضد افسردگی بوده وبر اساس طب سنتى زعفران خواص فرح بخشی و خنده آوری دارد. افزایش دهنده تمرکز حواس بوده و در پیشگیری از آلزایمر مفید بوده و در درمان دردهای عصبی و کم خوابی موثر است.اين گیاه دارویی از پیشرفت بیماریهای چشم جلوگیری و موجب ‎chal‏ سلول های آسیب دیده چشم می شود و مصرف زعفران در رژیم غذایی از پیشرفت بیماریهای ژنتیک چشم جلوگیری کرده و از آن جا که حاوی خواص آنتی‌اکسیدان فراوانی میباشد متخصصین طب گیاهی یاهمان طب سنتی ن را برای درمان ضعف بینایی نیز توصیه می‌کنند و با مصرف آن ماهیچه‌های چشم تقویت می‌شود و مصرف منظم آن باعث بهبود بینایی حتی در سنین بالاترهم می‌شود. این طلای سرخ خواص ضد سرطاني فراوانی را داشته و به عنوان يك داروي ضد تومورسرطانی و جمع کننده راديكالهاي آزاد بوده. برای تسکین دردهای ناشی از آرتروز موثر است.

صفحه 26:
مضررات مصرف بی رویه گیاه زعفران: مصرف بی رویه عفران مضر بوده و باعث استفراغ, کاهش ضریان قلب» خون ريزي از بيني» خون ریزی از پلك ها و لب و موجب سر گیجه» بي حالي» زردي يوست و عوارض خطرناك دیگری شده که اين عواقب حتی می تواند منجر به مرگ نیز شود در نتیجه باید دقت داشت مصرف 0 گرم زعفران برای هر نفر در ماه بسیار سالم و سودمند بوده و مصرف بیش از پنج گرم آن برای هر نفر در ماه مضر و در يك وعده غذاتی حنی می تواند منجر به مرگ انسان شود. و خوردن زعفران در زمان حاملگی» شخص را برای زایمان آسان آماده و احتمال سقط ‎aie‏ را بالا برده به دليل طبع كرم اين كياه سقط جنین بخصوص برای فرزند پسر خطرناك بوده ومصرف زعفران بخصوص در سه ماه اول حاملكى باعث افزايش هورمون بروستاكلاندين در رحم و اثرتحريكى مستقيم روى عضلات صاف رحم شده و در نتيجه احتمال سقط جنين را همراه داشته اما مصرف متعادل آن يس از © ماه اول دوران باردارى مفيد است.

صفحه 27:
زژاعت زعفران ‎al‏ آب وهوای مناسب زعفران ‏رعفران کباهی است نیمه کرمسری که در تاطیر زمستانهای ملابم وتابستانهای گرم وخشک بخوبی می روید مقأومت زعفران به سرما زیاد است ولیکن جهت رشد(در فضنل پاییز و زمستان)به آب وهوای معتدل نیاز دارد ‏در دوره خواب (تابستان.) بارندگی و آبیاری برای گیاه مضر ‎Cowl ‏خنذاکنر دما برای رشد مناسب*۳۵-۲درجه سانتیگراد

صفحه 28:
+ پیاز زعفران را از موقع خزان بوته (اوایل شهریور) تا اواسط مهرماه میتوان کشت نمود . + از کاشت پیاز در اواخر تير و اوایل مرداد خودداری شود زیرا در اين موقع هوا و زمین بسیار گرم است و ممکن اشت هنكام جابجابی پیاز رطوبت آن از بین رفته و پیاز صدمه ببیند. , براساس"تحقیقات مرکز پژوهشهای صنعتی استان «خراسان بهترین زمان کشت خرداد ماه میباشد

صفحه 29:
خاک مناسب پرورش زعفران خاک سبک يا ترکیبی از شن و رس با زهکش مناسب 0-7-8 زمینهای آهک داربا مواد آلی مناسب

صفحه 30:
کم 5 زان شخم عمیق در پاییز _ زدن شخم متوسط بعد از فطع باولهای بهاریک اضافه ویخش ۸۰-۴۰ تن کود حبوانی و ۲۰۰ کیلو گرم ففات آمونیوم و ۲۵۰کیلو گرم سولفات پتاسیم به خاک دراین حالت زمین را بصورت فارو در می آورند و برای . کشت اماده می کنند

صفحه 31:
نوع و مقدار کشت پیاز زعفران بياز هاى انتخابى بايد درشت تر وسالم استفاده از قارج کش از قبیل سرزان +تری تیزان و گرامنیون شقدار قارچ کش به نسبت ۵۰۰۳۰۰ گزم برای یکصد کیلو بياز 9 به مقدار,نا۰اتن بیاز در هکتار بسته به ریزی و درشتی پیاز با فواصل کاشت ۳۰۷۲۵ سانتیمتر از اطراف

صفحه 32:
+ در هر چاله ۲ پیاز با وزن متوسط ۶ گرم +, در,صورت کاشت ردیفی در فارو بصورت منفرد وبا فاصله ۸-۶ سانتیمتر از یکدبگر به مقدار ۳ تن ‎Shey‏ * در صورت کاشت سنتی در هر چاله ۵ عدد میزان کاشت پیازحد اقل ۵ تن + وزن بیاز در عملکرد بخصوص در سال اول بسیار مهم

صفحه 33:
عتّیات کاشت پیاز زعفران دژ چاله هایی به طور ردیفی ۲-ا:۱ پیاز قرار میدهند عمق کاشت ۲۰-۱۵ سانتیمتر و سر پیاز ها رو به بالا قرار میگیرد پیاز ها در عمق ۲۰سانتیمتری در زمستان از سرما ودر تاشم از ها ون مانت سطح مزرعه را با بیل پا ماله صاف و فشرده میسازند تا پیاز ها به خاک بجسبند. زمین کشت شده به همین صورت تا موقع آبیاری بائیزه رها میشنود قبّل از آیباری در خدود ۱۰تا۲۰تنْ ُو حیوانی كاملا لوست" د وطح زمین پخش میکنند

صفحه 34:
shee ‏ابیاری‎ - بعد از پایان زمان کاشت (آخر شهریور) حدود ۱۵-۱۰ روز بعداقدام به آبیاری منمایند - بسته به وضعیت آب و هوا آبیاری از اواسط مهر ماه تا دهه اول آبان شروع میشود 3 - به منظور رفع مشکل هنگام برداشت ابيارى اول را باقطعه بندی زمین و با فاصله چند روز انجام میدهند.. - آب اول میبایست کافی و یکنواخت انجام شود بعد از گاو رو شدن قزرعه سله شکنی با کچ بیل .گاو آهن ایرانی و كولتيواتوز 5 ۱۵ تا۲۰روَز,بعد از آبیاژق كلتهاى(زعفران. ظاهر شود - از اوایل فروردین تا زمانیکه رنک برگها به زردى مايل ء شود هر ۱۲-۶روز یکبار آبیاری انجام میشود

صفحه 35:
اسامی نوبتهای ابیاری آب اول بسا آب؛ بعد از شیار و شخم آب دوم زائیج آب؛ بعد از برداشت گلهای زعفران آب سوم کوش آب؛ بعد از وجین وپخش کودهای شیمیایی آب آخر ؛که در درشت شدن پیاز موثر است بنام زرد آب بايد توجه داشت بعد از وجین یک نوبت آبیاری به تاخیر بیفتد تا علفهای هرز ازبین رفته ومجددا سبز نشوند 2 لد شكة: بعد ازآبیاری اول به محض گاو رو شدن"زمین ؟” وخین و دفع علفیهای هرز سفن دیع ی هرز اولين وجين بعد از برداشت گل و دومین وجین حدود يك ماه قبل از اب سوم “a+ +}

صفحه 36:
جود كود دهى و تغذیه گیاهی زعفران در صورت استفاده از سوپر فسفات تریبل 9291 9 سولفات پتاسیم بهتر است کل کود پتاسی و فسفری قبل از كشت با شخم عمیق به زمین اضافه شود. ice ‏نیمی ازکود قبل از آب اول‎ اوره + نیمه دبکر پس از خانمه,بخبندانهای زمستانه

صفحه 37:
کیلو گرم ف سفاتآمهنیم‌در هکتار 200 در سللول ۰ کیلو گرم اویه در هکتار ۱ در اولسطمپر ماد ۱۵ تر‌کود حبواذ در سلاووم به بعد ۰ کیاو گرم کسود ازته میزلن‌مصرف کود دلمیدر سل لهل۴۰-۸۰ تور هکتار بعد از ۵-۴ روز از اولیآبیابعدکناورو) شم سطعیهتساء! سلنتیمتر په منفلور ملاختلاط کودبا خاکوسله شسکنی|نجام میگیرد

صفحه 38:
آفات زعفران ۱- خسارت جویدگان در زمین های زراعی زعفران برخی جوندگان می توانند باعث نابودی گیاه زعفران شوند. خرگوش و موش از عوامل از بین رفتن اين گیاه هستند. جهت حفظ مزارع از این خسارات باید اقداماتی انجام داد. خرگوش: در فصل زمستان و در مزارع زعفران» خرگوش ها علف سبز زعفران را می خورند. با استفاده از روش های مختلف از جمله نله گذاری. حصارکشی زمین؛ طعمه مسموم (مانند فسفر دوزنگ به نسبت ۲ درصد در بلغور گندم روغن زده) و یا مواد دورکننده مثل آربینمی‌توان از بیشتر شدن خسارات وارده جلوگیری نمود.

صفحه 39:

صفحه 40:
موش: این جانور همانند خرگوش برگ ها و بخصوص پیازز عفران را خورده و باعث از بین رفتن گیاه می شود. برای مبارزه با آن ها می توان از قرص تدخینی در سوراخ ها و قرار دادن طعمه مسموم در لانه آن ها استفاده کرد. یک روش سنتی برای مبارزه با موش ها اين است که زعفران کاران یک لوله پلاستیکی را از یک طرف به اگزوز موتور سیکلت و از طرف دیگر درلانه موش قرار می دهند و موتور سیکلت را روشن می کنند. دود حاصل از اگزوز موتور سیکلت از طریق لوله پلاستیکی وارد لانه موش شده و باعث خفگی آن ها می شود. یا می توان با کاشت گیاه نعناع در اطراف مزارع مانع از نزدیک شدن آن ها به گیاه ز عفران شد.

صفحه 41:

صفحه 42:
جوجه تيغى: زعفران یکی از گياهان مورد علاقه ی اين جاندار است. این حیوان پیازهای گیاهرا از خاک خارج نموده» آن ها را می خورد و پوسته پیازها را بافی می گذارد.شکار یکی از روش های کنترل ازدیاد این جاندار می باشد اما یکی دیگر از روش های نتیجه بخش اين است که سر یک چوب را حدود ۱ گرم پنبه پیچیده و آن را آغشته به محلول کلروپیکرین کرده و پس از خیس تمودن پنبه آن را در لانه جوجه تیغی ها قرار می دهند تا این گاز متصاعد شده و آن ها از بین بروند» البته باید تمام منافذ لانه مسدود باشد تا گاز خارج نشود و یا حیوان امکان خروج از لانه را نداشته باشد.

صفحه 43:

صفحه 44:
مبارزه به چهار روش صورت می گیرد : ۱-شکار و معدوم نمودن جوندگان. ۲-ایجاد موانع در اطراف مزارع با استفاده از توری مرغی به ارتفاع ۱ متر بالای زمین و ۳۰ سانتی متر زیر زمین قرار دهیم. ۳- استفاده از طعمه مسموم در داخل مزارعءتوتلها و راهروها جوجه تیغی ها علاقه زیادی به خوردن تخمه کدو دارند. -از تماس مستقیم دست جهت تهیه طعمه مسموم به طعمه خودداری شود . - بهتر است با دستکش تخمه و یا هر طعمه دیگر نظیر گندم یا سیب زمینی پوست گرفته را شسته و پس از خشک شدن به ازاء هر یک کیلو گرم طعمهء ۲ یک قاشق غذاخوری روغن مخلوط نموده و سپس ۲۰ گرم سم فسفردوزنگ را به آن اضافه نموده ودرهنگام غروب ضمن خراب کردن تمام تونلها و راهروها درهنگام غروب روز بعد تونلهاحیات و فعالیت جوندگان است را طعمه قرار دهید. و راهروهای باز شده را که نشانه وجود ۴- استفاده از سموم گازی و قرص های فستوکسین -در این روش توصیه می گردد ایا۲ قرص را داخل پارچه ای مرطوب کرده و در داخل تونلهای فعال قرار دهید.(مانند روش قبل عمل نمایید)

صفحه 45:
(bulb mite)ol ie 5 ‏كنه بياز‎ -١ این کنه بیضی شکل و تیره رنگ بوده و دارای پاهای کوتاه»ءمحکم و پرزدار است. گیاهان مورد علاقه اين نوع از کنه سیب زمینی» هویج پیاز و ... هستند.اين آفت به صورت مستقیم به پیاز زعفران حمله نموده و بر روی پیاز. زخم هایی ایجاد می کند. پیازهای آلوده دارای لکه های سیاه و پوسیده اند. برگ های گیاهانی که توسط این کنه آلوده می شوند» کوتاه تر و باریک تر بوده و دچار خزان زودهنگام می شوند و گل های زعفران اين گیاه نیز کوچک تر و ظریف تر و با کلاله های ضعیف هستند.وجود اين کنه در مزارع زعفران گناباد و قائن و خراسان جنوبی گزبارش شده است.

صفحه 46:
روش پیشگیری: * عمق کاشت ۱۵-۲۰ سانتی متر باشد. از پیازهای سالم و فاقد لکه های تیره برای کاشت استفاده شود. * بيازها با قارج کش و کنه کش قبل از کاشت ضدعفونی شود. * هر ۲ سال یکبار به ارتفاع ۱-۲ در طول تابستان خاکریزی انجام شود تا عمق کاشت پیازهای زعفران بدون تغییر بماند. * بهتر است که عمر بهره برداری از مزارع کم شود. از انتقال بنه های زعفران مناطق آلوده به دیگر مزارع باید خودداری شود.

صفحه 47:
۱- از آبیاری مزارع در طول تابستان خودداری شود. ۲- بیرون آوردن بنه ها از زمین به صورت خشکه کن انجام گردد. ۳- بنه های سالم و بدون لکه های تیره برای کشت انتخاب گردند. ۴- از خاک برداری مزارع جهت کاشت مجدد زعفران خودداری گردد. ۵- عمق کاشت بسته به بافت خاک ۱۵ تا ۲۰ سانتی مترانتخاب گردد. ۶- بنه ها قبل از کاشت حتما با قارچ کش و کنه کش مناسب ضد عفونی گردند. ۷- هر دوسال یکبار خاک زراعی سبک در طول تابستان به ارتفاع ۱تا۲ سانتی متر اضافه گردد تا عمق کاشت بنه ها ثابت بماند. ۸- در موقع کاشت تعداد بنه بیشتری در واحد سطح استفاده گردد ثا مزرعه در مدت زمان کوثاهتری به برداشت اقتصاذی برسد و کنه ها فرصت کمتری برای افزایش جمعیت داشته باشند. ‎-٩‏ کود دامی گاوی پوسیده و عاری از علف هرز مورد استفاده قرار گیرد زیرا به تجربه ثابت شده که کودهای گوسفندی و مرغی برای زراعت زعفران ‎GLY +‏ انتقال بنه های زعفران مناطق آلوده به سیر نقاط جلوگیری گردد. ‎

صفحه 48:

صفحه 49:
3-تریپس بنه: این آفت به رنگ زرد تا قهوه ای روشن است و دارای بالهای باریک ونوك تيزبا ریشک های طویل در حاشیه عقبی می باشد. روی بال های رویی دو رگ طولی وجود دارد.تا هنگامی که برگ های سبز زعفران وجود دارد تریپس نیز بر روی آن ها مشاهده می شود. تریپس آرواره های خود را وارد برگ می کند و نقاط زرد تا سفیدرنگ بر روی برگ های زعفران ایجاد می کند. هنگامی که گیاه به تریپس آلوده شود دچار خزان زودرین شده و کیفیت و کمیت محصول زعفران کاهش می یابد.چون خسارت اين آفت در اواخر فصل رویشی یعنی هنگام رشد برگ های زعفران و اتمام جمع آوری گل های زعفران است پس نیازی به مبارزه شیمیایی ندارد.

صفحه 50:
- کرم پیازخوار زعفران این آفت خسارت های سنگینی بر گیاه وارد نموده و باعث نبودی گیاه از قسمت پیاز می‌شود. اين کرم سفید رنگ زیر خاک فعالیت دارد و باعث پژمردگی» خشک شدن و زرد شدن ناگهانی برگ ها می شود.برای مبارزه با این آفت باید از سم سوین استفاده کرد.

صفحه 51:
بیماری های زعفران ۱ بیماری زوال زعفران: این مورد یک بیماری قارچی است و در اثر پیدایش ریزوکتونیا و یولاسه ایجاد می شود. اين قارچ سطح پیاز را مورد حمله قرار می دهد و لکه های قرمزی روی آن ایجاد می کند» سپس اين لکه ها به داخل پیاز نفوذ کرده و باعث ایجاد برآمدگی هایی در سطح پیاز شده و باعث پوسیدگی آن و خشک شدن برگ ها می شود روش مبارزه: پیازها و برگ‌های آلوده جمع‌آوری و سوزانده شود. زعفران با سم سولفور دو کرین (۲۵۰کیلوگرم در هکتار) ضدغفونى شود. ‎١‏ به مدت ۶ تا ۸ سال در زمین آلوده پیاز زعفران كاشته نشود.

صفحه 52:
بیماری سیاهک زعفریان: سیاهک ز عفران نیز. یک بیماری قارچی است و ‎dale‏ اين بیماری قارچ فوماکو(۳۱۱۳390) می باشد. اين قارچ ابتدا برگ های گیاه را مورد حمله قرار می دهد و لکه های قهوه ای به صورت نقطه روى برك بيدا مى شود كه به تدریج سیاه شده و سپس به سمت پیاز گیاه حرکت نموده و به تدریج کل گیاه را از بين می برد. روش مبارزه: *جمع آوری برگ های آلوده و سوزاندن آنها * ضدعفونی پیازها قبل از کاشت با سموم مناسب

صفحه 53:

صفحه 54:
. بیماری قارچی رایزوکتونیا: اين مورد یک بیماری قارچی است. اين قارچ از سطح پیاز وارد آن شده و به تدریج ریشه گیاه پوسیده می شود برگ ها زرد شده و لکه های کوچک و سفید بر روی پیاز ها ایجاد می شود. پیشرفت این بیماری باعث ایجاد کپک های بنفش و پوسیدگی داخل و خارج پیاز می گردد. * برداشتن لایه های غلاف محافظ پیاز زعفران * ضد عفونی بنه ها و قرار دادن آن ها در محلول پنج درصد سولفات مس به مدت جنددقيقه * خارج کردن پیازهای آلوده از زمین و نابود کردن آن ها + ضدعفونی زمین آلوده با سولفور دو کربن * تناوب زراعی زمین

صفحه 55:
۴ پیچیدگی و فنری شدن کلاله : کلاله های زعفران در اين بیماری همچون فنر می پیچند و گاهی قطع شده و می افتد. علت پیدایش این بیماری می تواند به دلایل مختلفی از جمله سن بنه هاء شرایط تغذیه ای» فیزیولوژی گیاه یا عوامل ویروسی و...باشد ۵. بيمارى زردى (كلروز برك): زرد شدن برك ها مى تواند علل مختلفى داشته باشد مانند نبودن عناصر غذایی» کمبود آهن و ... روش مبارزه: کوددهی زمین با کودهای ازته. فسفات یا پتاسه محلول‌پاشی مزرعه با محلول سولفات آهن و یا دیگر کودهای دارای آهن

صفحه 56:
پوسیدگی بنه: پوسیدگی می تواند در قسمت های مختلف گیاه ایجاد شود. پیازهای زعفران پوسیده و بوته آن» کوچکتر از حد طبیعی هستند. علت ایجاد این بیماری می تواند به علت شر ایط بیماری زا. وضعیت نامناسب خاک و آبیاری نامتعادل گیاه باشد. ۷ بیماری ورم پیاز: این بیماری باعث تورم سطح پیاز می شود. گیاهان آلوده به اين بیماری کوچکتر و بوته ها نیز, کوتاهتر از حد

صفحه 57:
علف‌های هرز زعفران

صفحه 58:
علف‌های هرز اغلب از طریق بذر زیادی که تولید می‌کنند» تکثیر می‌شوند و بذر آن‌ها از راه باده آب» حیوانات و انسان از نقطه‌ای به نقطه دیگر انتشار می‌یابد. برای از بین بردن علف‌های هرز شیوه‌های زیادی وجود دارد اما معمولاً از تركيب دو يا جند روش نتيجه مناسبترى به دست می‌آید. با علف‌های هرز به روش‌های مکانیکی» » زراعی» بيولوزيكى و شيميايى مبارزه می‌کنند» اما در کت ز عثران روش مکانیکی به‌ویژه وجین متداول است و روش شیمیایی با توجه به خواب تابستانی زعفران با سموم کم‌خطر عملی می‌باشد.

صفحه 59:
وجين با توجه به اينكه بوته زعفران ضعيفء كوتاه و ظریف است» وجین از اهميت بسيارى برخوردار است زيرا جنانجه زمين كشت از وجود علفهاى هرز ياك نشود يس از مدتى تمام مزرعه را يوشانده و نابودى آن‌ها بب‌سختی مکان پذیر خواهد بود. بنابراین در پنج ماه بهار و تابستان که پیاز زعفران دوره استراحت تابستانی خود را می‌گذراند. کشاورزان با استفاده از وسایل دستی و ماشینی بهراحتی علف‌های هرز را از بین می‌برند. کشاورزان از بردن ماشین‌آلات سنگین به داخل زمین خودداری می‌کنند زیرا این وسایل باعث کوبیدگی سطح خاک می‌شود. درهرصورت اولین وجین زعفران پس از بر داشت گل‌ها (گل پاک)» دومین آن به فاصله یک ماه پیش از آبباری و پس از شخم زمین و وجین سوم به هنگام برداشت زعفران و سرانجام آخرین وجین در فصل تابستان انجام می‌شود.

صفحه 60:
تناوب و وضعیت زعفران +عمر مفید زعفران بستگی زبادی به تعداد پیاز کاشته شده در هر چاله دارد . هر قتار تعداد پیازهای کاشته شده در سال,اول بیشتر باشد عمر زعفران کوتاه تر خواهد بود . زیرا از هر پیاز کاشته شده هر سال پیازهای تازه ای تولید می شود .به طوریکه بعد از چند سال موجب نقصان در مواد غذابئ زمين می شود و در نهابت باعث كاهش عملكرد خواهد شد . + توصيه كردبده كه از سال جهارم به بعد تسبت به تجديد كاشت,مززعه با يياز.هاىئ درشت و مرغوب. اقدام و ‎Ge jhe‏ ريز زا"براى خوراك دام جدا نمؤد . معمولا ۱/۲ پیازهای برداشّت ,شذه ريز"وغير قابل كشت ملی باشند . در بعضى از'نقاط: خراسان بعد از بيرون اوردن بيازها. چغندر جو:جالیز کشت میشود

صفحه 61:

صفحه 62:
~ 3 برداشت زعفرانفقط با دست انجام می گیرد تین زان نات کلب مور ریت و عفر رن زعفوان صب یی زود بل شدن له حدود ساعت » و توت

صفحه 63:

23,500 تومان