صفحه 1:
کارشناسی پرستاری و مامایی
موضوع بحث: ساختار كربوهيدراتها
صفحه 2:
لهمیتبسپولوژیکیک ر بوهیدرلتها -1
الف- منبع اصلی تولید انرژی_در اکثر موجودات زنده
ب- به عنوان اجزای ساختمانی در دیواره ها و غشاهای سلولی نظیر سلولز.
گلیکوپروتئین ها و گلیکولیپید ها
ج- شرکت در ساختمان اسیدهای نوکلئیک به صورت قندهاى ينج كربنه ريبوز
و داکسی ریبوز
د- شرکت در شناسایی سلولی, چسبندگی بین سلول ها (ادمنی موجود زنده)
۰- فراوانترین بیومولکولها در زمين
صفحه 3:
۲- طبقه بندی کربوهیدراتها
کربوهیدراتها از لحاظ اندازه به ۴ دسته_تقسیم می شوند:
۱- مونوساکاربدها: حاوی یک واحد پلی هیدروکسی آلدهید با کتون
۲- دی ساکاریدها: حاوی ۲ واحد پلی هیدروکسی آلدهید یا کتون
۳- الیگوساکاریدها: حاوی ۲-۱۰ واحد پلی هیدروکسی آلدهید با کتون
۴- پلی ساکاریدها: حاوی بیش از ۱۰ واحد پلی هیدروکسی آلدهید يا
کتون
صفحه 4:
مونوساکاریدها- 2-1
الف- در اثر هیدرولیز به قندهای ساده تر تجزبه نمی شوند
ب- اكثراً شيرين مزه هستن
ج- فرمول ساختارى آنها(1120©), مى باشد كه ۳ < > 8
7است.
د- آلدهدها و کته:», هاء, بل , هند؛ ه کسر, (غذ, ا: rtd (OH
oo >
11 at
i we
mR ع R 0
بيع جع ؛ جلا eee
صفحه 5:
مونوسا کاریدها- 2-1
۰- به ۲ صورت طبقه بندی می شوند:
-١ از لحاظ تعداد کرین: ۳ کربنه (تریوز), ۴ کربنه (تتروز),
۵ کربنه(پنتوز)» ۶ کربنه(هگزوز). ۷ کربنه(هپتوز)
۲- از لحاظ گروه عاملی: آلدهیدی(آلدوز). کتونی(کتوز)
۳- اگر ۲ قند تعداد کربن برابر داشته باشند. ایزومر نامیده می شوند.
صفحه 6:
مونوساکاریدها- 2-1
آلدوزها 10
LOH .
مه
i
neon
1
مر
ممم هاا
1
HeoH Hog
nor noc
HCH HCO
CHO میت
-Xylone (Xv) -Lyxose (Lyx)
HO مه وم مه
1 i 1 i
سس neon Hoot noc
و HoeH HOCH HOCH
1 | i 1
ron مرج مرو cnon
PGulowe مدهممم D-Galactowe منوت
(Gan
مه
؟
i
neon
1
éuon
b-Brythrose
۳
i
مير
b-Arabinose (Ara)
CHO.
د
Hoe
i
1
مرج
شوقن و
(Man)
ono
f
i
Hoon
neon
1
مر
Glucose
cr
neon
1
3
مهد
مرج
۳
oxo. CHO,
Hon HodH
1
HCOH
1 i
p-Alloxe موه
صفحه 7:
مونوساكاريدها- 2-1
كتوزها
مایت
1 ? مت
تما و سم
I
ام و
1 1
مد ماس
‘ oat
00 تم
سيت سم اه
wae Teen
صفحه 8:
مونوساکاریدها-2-1
ایزومری 0 و ا:
اگر در ۲ قند هم تعداد کرین (ایزومر) » نزدیکترین كروه 011 به
عامل الکلی در سمت راست باشد. ایزومری از نوع 0] و اگر در سمت
چپ باشد از نوع أ خواهد بود. در طبیعت فقط ایزومری 0] قندها
CSL, می شود:
و یبد
I ١
H—C—OH OH—C—H
۱ I
CH,OH CH,OH
D-Glyceraldehyde — L-Glyceraldehyde
صفحه 9:
اهديراكاسونوم-؟-١
ايزومرى ابى مرى:
اكر ؟ قند فقط در آرايش فضايى يك كربن تفاوت داشته باشند. به آنها ابى
مر كفته مى شود:
مثال:
-گلوکز و مانوز در کربن ۲
-ریبوز و آرابینوز در کربن ۲
-گلوکز و گالاکتوز در کربن ۴
- ریبولوز و گزیلولوز در کربن ۳
صفحه 10:
مونوساکاریدها-2-1
بهفرمول های نشان داده شده: فرمول های خطی فیشرمی گویند:
۳و ۴ کربنه ها: خطی(معمولاً)
۵و۶ کربنه ها: حلقوی(معمولا)
- فرمول های خطی خواص قندها را به خوبی نشان نمی دهند!
صفحه 11:
مونوساکاریدها-2-1
در تبدیل فرم خطی به فرم حلقوی:
الف- 011 سمت جب در بالاو 011 سمت راست در يابين_قرار مى
كيرد
ب-در فرم ۳۱20۲۷ ۵۰] در خارج حلقه و در فرم ۳۱2۵۷ .ا در
داخل حلقه HOCH, اه
ا میب
4 عب بسک وه
H¢—OH ۲۵ 5 5
On میب(
1
رات
-]<- بااو 0۱
D-glucose 8 9 9۳
صفحه 12:
مونوساکاریدها-2-1
هنگام حلقوی شدن قندها.بیک کوبنبه تعداد کیبن های نامتقارن اضلفه حی شود و به
کربن نامتقارن جدید. کرین آنومری_گفته می شود و به آن آنومری 0/8 گفته می شود.
آنومرى_8: اكر 14 © كرين آنومرى و ۲۷,۵۲۷ هر دو يابين و يا هر دو بالا باشند
آنومرى © اكر 014 كرين آنومرى و 6۲۹60۲۷ یکی بالا و دیگری پایین باشند
نکته: پل اکسیژنی بین کربن ۱و ۴: فوران
پل اکسیژنی بین کربن ۱ و ۵: پیران
صفحه 13:
2-
3
3
£
چا
£
3
t
4
sl
مرو هگ بو
7
4
5 ° 1 0 ا
1 ا * INT ja! 4
OH ) سس on
1
Acid/Base دمصي وود داف
سس
عطقم 5
6
روگ بو
59 560, oH
4
6 H—¢—on al oo She
I it i
D-Glucose on 3 بل
B-D-« civsceinensss
صفحه 14:
مونوساكاريدها- 2-1
صفحه 15:
دیساکاربدها -2-2
هنگامی که ۲ مونوساکارید با پیوند گلیکوزیدی (اتری) به یکدیگر متصل بشوند. دی
ساکارید تشکیل می شود.
این پیوند به قلیا مقاوم بوده ولی به اسید و حرارت حساس است.
انواع دی ساکاریدها:
۱۱۵۱۲۵9۹6: 1 4aGic ۱5۵۱۱۵۱۲۵56: 1
60061١
۱261056: 1 1 4861١ Cellobiose: GlcB1
4861 > >
56۲۵۵۵: 61601 28۳۳۷۵ Trehalose: 5 4
1061
صفحه 16:
2-2- دیساکاریدها
Digestible Disaccharides in Food
Sucrose mo po
(Glucose-fructose) a an
HOR ۳-0 sO a
Lactose رکه رمع
(Galactose-glucose) 9 on
exon میم
Maltose on oe 7
(Glucose-glucose) “
صفحه 17:
دیساکاریدها -2-2
قندهای احبا کننده:
شرط این که یک قند احیا کننده باشد این است که:
کرین آنومری آن دارای 114 © آزاد باشد. در نتيجه:
-١ همه مونوساكاريدها احيا كننده هستند
۲- همه دی ساکاربدها احیا کننده هستند به جز :
ساکاروز و تره هالوز
صفحه 18:
پلیساکاریدها -2-3
پلی ساکاریدها از لحاظ ساختاری به ۲ دسته تقسیم می شوند:
۱- هومویلی ساکارید: از تکرار واحدهای مشابهی از یک نوع مونو ساکارید
تشکیل شده است.
۲- هتروپلی ساکار ید: از واحدهای قندی متنوعی تشکیل شده است.
صفحه 19:
پلیساکاریدها -2-3
هومویلی ساکار بدها:
الف - نشاسته:
)4 1 6 ) ۸۲۱۱۷۱۵۹۵6 :1-2096
2- 80%: Amylopectin [( Glc a1
(Gle al 11
3 و یو
3200
a
amylose
صفحه 20:
بلوساكاريدها -2-3
00
ب-
از لحاظ ساختاری شبیه به آمیلوپکتین است ولی تعداد انشعابات آن
صفحه 21:
بلوساكاريدها -2-3
ج- سلولز:
Gic B1 — 4
0 0 ٠
9 a er
x 1
CH,OH ۳
Cellulose Beg a
+1, 4-glycosidic bond
صفحه 22:
بلوساكاريدها -2-3
صفحه 23:
بلوساكاريدها -2-3
° بنولير :
FruFuranose £2 1
در سیب زمینی وجود دارد:
