صفحه 1:
صفحه 2:
i
حلسه دوم:مواد مغذی
(د ی غذیها)
صفحه 3:
=
هدف
شناخت درشت مغذی ها از نظر
انواع.نقش.منابع وعوارض حاصل از
كمبود و مسموميت انها
صفحه 4:
صفحه 5:
کربوهیدراتها در تولید انرژی (هر گرم ۴ کیلو کالری) نقش دارند
doling:
منوساکاربدهاء دی ساکاریدها و الیگو ساکاریدها. پلی ساکاریدها یا قندهای
پیچیده تقسیم می شوندو تقریبا نیمی از انرژی دریافتی روزانه را تشکیل
«می دهند
۴۵-۶۵ در صد انرژی روزانه را تشکیل می دهد
تیب۱:0...شکر و قند های ساده حداکثر ۱۰ در صد کل انرژی روزانه
صفحه 6:
۳ 3 eS
: مونوساکاریدها شامل
تریوزها(۳ کربنه) اتتروزها(۴ کربنه) اپنتوزها(۵
کربنه ) اهگزوزها(۶ کربنه) اهپتوزها(۷ کربنه)
بیشترین مونوساکاریدهای موجود در طبیعت هگزوزها
#هستند که از آنجمله
گلوکز(قند خون). فروکتوز(لولز با قند میوه) و گالاکتوز
صفحه 7:
#دی ساکاریدها شامل
«سوکروز. لاکتوز و مالتوز است
سوکروز که از گلوکز و فروکتوز ساخته می شود. به عنوان 3
«سفره.نيشكر حغندر و انكور شناخته مى شود
لاكتوز كه از كلوكز و كالاكتوز ساخته شده بنام 13د 3 در محصولات لبنى
(oo CSL. شود
مالتوز نیز از ذو مویکول کلوکز در دزشتمغذی ها ساختهتشده ستاو پیش از
همه در عصاره مالت(جو) دیده می شود و از آن به عنوان ند اصلی ماءالشعیر
نیز باد می شود
صفحه 8:
: اولیگوساکاربدها
از ۳ تا ۱۰ مونوساکارید تشکیل شده مثل را فینوز یا استاکینوز
از انواع اليكو ساكاريدها ميتوان فرو کتان با فرو کتو اولیگه
ساکاریدها مثل اینولیر دنبرد که گرم آن یله کلری
انرذى تولید می کند واز es آن مى تان گندم
مار جوبه و كنخر قم کی را نام برد
صفحه 9:
+ > 76 . ۳
راکو با استا تیور فتهایی هستند که عامل نفح Slee
.می باشند(با خیس کردن حبوبات نفخ آنها کاهش میابد)
قروكتان يا sp All pe Be bea tag eye که
هر گرم آن ۱ کیلو کالری انرژی تولید می کند واز منابع آن می
توان گندم / پیاز/ سیر/ موز/ کاسنی/ گوجه فرنگی/ جو بارلی/
چاودار / مارچوبه و کنگر فرنگی را نام برد که تاثیرات مثبتی بر
.سلامت دارد
صفحه 10:
؛پلی ساکاریدها با کربوهیدرات های پیچیده
از بیش از ۱۰ منوساکارید تشکیل شده که دو نوع اصلی آن نشاسته و
.گلیکوژن است
نشاسته
کربوهیدرات های ذخیره شده در گیاهان است که دونوع ساختار در
نشاسته وجود دارد (شکل آمیلوپکتین و آمیلوز )
گلیکوژن
کربوهیدرات ذخیره ای در بدن حیوانات است که مشابه آمیلوپکتین بوده
اما پیچیدگی کمتری دارد
صفحه 11:
پلی ساکاریدها از نظر واحدهای تشکیل دهنده بدو
: گروه تقسیم می شوند
هومو پلی ساکاریدها که حاوی واحدهای تکراری-۱
هستند مثل سلولز / گلوکوپیرانوز با بنا گلوکان
اکیتین و کتوزان
هترو پلی ساکاریدها که حاوی واحدهای گلوکز با-۲
جایگزین قندهای دیگر هستند مثل همی سلولز
صفحه 12:
قند اینورت
سوکروز و گزیلتول
گلوکز
سوربیتول
مانیتول
گالاکتوز و مالتوز
لاکتوز کم شیرینی ترین قند طبیعی است
صفحه 13:
+ > 76 . ۳
شیرین ترین قند مصنوعی نئوتام می باشد
گلیکوژن در عضلات و کبد ذخیره می شود که
در عضلات ۴-۳ برابر بیشتر از کبد است
میزان گلیکوژن در عضلات ۳۰۰ و در کبد ٩۰
گرم می باشد
صفحه 14:
فیبر ها
فیبر های محلول شامل پکتین | صمغ | موسیلاز-۱
منابع يكتين : میوه ها بویژه سیب | مرکبات اتوت فرنگی
لیگنین فیبر چوبی در ساقه ها امیوه | سبزی و لابه سبوس غلات است
که کربوهیدرات نیست
صفحه 15:
5 "04122
3 io
فیبر ها به دو دسته تقسیم می شوند
فیبر های محلول شامل بکتین | صمغ | موسیلاز-۱
فیبر های نامحلول شامل سلولز | همی سلولز و-۲
ليكنير
فيبرهاى رزيمى عموما در مقابل آنزيم هاى كوارشى
صفحه 16:
فیبر ها
عملکرد فیبر های محلول : تشکیل ژل / افزایش زمان عبور از لوله -۱
گوارش / کاهش جذب مواد مغذی / تحریک جذب روده ای و احتباس
مواد معدنی چون کلسیم | منیزیم روی و آهن
عملکرد فیبر های نامحلول :افزايش ظرفیت نگهداری آب مواد هضم-۲
نشده /افزایش توده مدفوعی / تکرر دفع مدفوع / کاهش زمان عبور مواد
از لوله گوارش
فیبر های نامحلول غلات و سبزیجات اثر محدودی بر کلسترول دارند اما
فیبر های محلول حبوبات و میوه ها اثر بیشتری بر کلسترول دارند
صفحه 17:
فیبر رژیمی و الیگوساکاریدها توسط باکتریهای روده ای به اسیدهای چرب کوتاه
.زنجیره تبدیل می شوند
اسیدهای چرب کوتاه زنجیره ( کاهش چربی خون/ سوخت سلولهای کولونی/
افزایش جذب آب و سدیم/ افزايش تکثیر سلول و جریان خون کولونی/ افزایش
تولید هورمونهای گوارشی
صفحه 18:
مزایای فیبر:
تاثیر بر وزن..۱۴ گرم فیبر اضافی انرژی دریافتی را ۱۰ ۸
کاهش داده و تقریبا طی ۴ ماه سبب کاهش ۲ کیلو گرم وزن
مى گردد
تاثير بر دیابت... رژیم های پر فیبر منجر به کاهش قند خون می
تاثير بر بيمارى قلبى..دريافت کافی فیبر اثر محافظتی بر قلب
دارد و موجب کاهش فشارخون /آپولیپوپروتئین ها وچربی بد
می شود
تاثیر بر سرطان..فیبر های محلول (نه نامحلول) ارتباط معکوس
با سرطان سینه دارند
صفحه 19:
عوارض مصرف بیش از حد فیبر :
رژیم های پر فیبر بطور معنی داری با کاهش غلظت
هورمون ها و عدم تخمک گذاری در ارتباط هستند
رژیم های پر فیبر بویژه نامحلول جذب مواد معدنی نظیر
کلسیم/آهن و روی را کاهش می دهند
برخی فیبر های محلول ( صمغ و پکتین) جذب مواد
معدنی را افزايش می دهنداما ۱۲ گرم سبوس جذب آهن
را ۲۱ تا ۷۴ در صد کاهش می دهد
صفحه 20:
صفحه 21:
صفحه 22:
1 1
يروتئين ها نقش در:
١-توليد انرژی(هر گرم ۴ كيلو كالرى)
۲-تامین و حفظ ویسکوزیته و اسمولاربته خون
۴سحمل ونقل ترکیبات در خون
۴-اجزای اصلی هورمون ها و انزیم ها وایمنوپروتئین ها
پروتئین دومین منبع بزرگ انرژی بعد از ذخایر بافت چربی در بدن
(۶ کیلوگرم) است
از دست دادن بیش از۳۰ ۸ پروتئین بدن منجر به مرگ می
شود
صفحه 23:
1 1
پروتئین ها از ۲۰ نوع اسیدآمینه تشکیل شده اند که ٩ تاى آن
به عنوان اسیدهای آمینه در رژیم غذایی ضروری هستند زیرا
انسان نمی تواند اين اسیدهای آمینه را بسازد. اكر اين
اسیدهای امینه تأمین نشوند. پروتئین ها موردنیازبدن ساخته
نمی شوند.
صفحه 24:
: اسیدهای آمینه ضروری شامل
تریپتوفان. متیونین؛ والينء تره اونين» لیزین. لوسین. هیستدین» فنیل آلانین و ایزولوسین
:اسیدهای آمینه ضروری مشروط شامل
گلو تامين در تروما و عفونت
آرژنین در سوختگی و تضعیف سیستم ایمنی
تورین در نوزادان نارس
.گلوتامین سرعت رشد تومور را افزايش اما آرژنین اثر مهار کنندگی بر رشد تومور دارد
دیگر اسیدهای آمینه ضروری مشروط شامل: سیستنین و تیروزین
صفحه 25:
+ > 76 . ۳
پروتئین ها از نظر نوع اسید آمینه های موجود بدو دسته تقسیم
oe شوند
پروتئین های کامل یا مرغوب -۱
پروتئین های ناقص یا نامرغوب -۲
کامل ترین منابع پروتئین رژیمی را می توان در پروتئین های
حیوانی بافت. زیرا حاوی اسیدهای آمینه ضروری می باشند
صفحه 26:
روش افزایش ارزش پروتئین های گیاهی
غلات و حبوبات مثل برنج و لوبیا/ سوب نخود و نان برشته/ عدس و برنج
حبوبات و دانه ها مثل نخود وگنجد/ فلافل و سوپ
غلات و لبنیات مثل ماکارونی و پنیر/ ساندویچ پنیر/ پودینگ برنج
صفحه 27:
1
:کمبود پروتئین باعث
اختلال دررشد و نمو در کودکان/ کاهش قدرت عضلانی اکاهش
قدرت ایمنی /اکاهش عملکرد/ پیری زودرس. مشکل در مبارزه با
wanes عفونت و
صفحه 28:
+ > 76 . ۳
میزان نیاز روزانه بزرگسالان به پروتئین ۰/۸ گرم به ازای
کیلو گرم وزن بدن با میزان نیاز به پروتئین ۳۵-۱۰ در
ءصد انرژی مورد نیاز روزانه است
صفحه 29:
در يناه خدای مهربان پاشید