صفحه 1:
تغذ
کنترل وزن
به سالم و فعالیت جسمانی(۱)
an تت
سس كي
مقصود امیرپور
دکترای تخصصی ( ۳۲۱0) مهندسی محیط زیست
دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مراغه
‘m.amirpour1128@mrgums.ac.ir
صفحه 2:
Spiritual
Genetics
Nutrition <>» Physical
activity
Physical. ——+_W¥+1_—Y\1_—Y1—\1—\—. Mental
a
صفحه 3:
از لحاظ تاریخی « بهداشت در ۱۹۴۶ بعد از میلاد.به عللی ترین ثمره خود که تصویب اساسنامه
سازمان جهلنی بهداشت بود دست یافت و بدینوسیله هدف غلثی بهداشت » تامین » حفظ و ارتقای
سلامت بشری اعلام شد.
لذا رسالت و وظیفه اصلی بهداشت عمومیء استقرار تندرستی جلمع و فراگیر وبا کبفیتک تک
افراد جامعه است.
9
صفحه 4:
بهداشت در هزاره سوم میلادی
مهمترین چالشها و خطرات موجود که در سیاستگذاری بهداشت عمومی بايد مد نظر قرار كيرد عبارتد از :
۱ - افزایش میزان حوادث غیرمترقبه طبیعی ( سيل زلزله. رانش زمین. آتشفشان ۰۰)
۲- پیر شدن جمعیت ( افزایش متوسط سن ol sl بخصوص در جوامع پیشرفته ..)
۳ رسای تقد لى و مات فا پار نی آن ( یی بها جر ]
و ترويج افساركسيخته و غيرقايل کنترل مود مخذر و داروهای اعتیدآور
۵ - عدم مهار کامل و امیدوارکننده سندروم نقص ایمنی اکتسایی( 5 ۳۱1۷//۸1]9)
- آلودگیهای رو به افزایش زیست محیطی
صفحه 5:
صفحه 6:
Figure 15.11 Bioaccumulation of persistent organic pollutants in the food supply.
صفحه 7:
دامنه فعالیتهای بهداشت عمومی
۱- آموزش بهداشت عمومی
7 بسانت مل
۳ بهداشت ماهر و كودكف
- بهداشت سالمندان
- پیشگیری از بیماریهای واگیر
5 - اراته خدمات آزمایشگاهی (غربالگری بهداشتی)
ارت بر مواد خوراکی: بهداشتی و آرایشی
V+ = تدوین سياستها و برنامه های ضروری برای ارتفا و بهبود
صفحه 8:
حاصل ارتقای سطح بهداشت عمومی
تامین » حفظ و ار تقای سلامت و توسعه
حامعه است.
AL.
صفحه 9:
نگاهی به
وضعیت سلامت و بیماری ها در ایران
صفحه 10:
Injuries
14%
rr
‘Communicabie,
maternal,
inatal and
nutritional
conditions
13%
Pp
Other NCDs
10%
Diabetes سر
2% a
Respiratory Cancers
diseases 12%
4%
صفحه 11:
عدم فعالیت جسمانی ۲۶/۵ ۱۵/۲ ۳۹/۷
فشار خون بالا ۳۱/۷ ۳۵/۸ ۳۳/۷
قند خون بالا ۸۹ Aly VIA
کلسترول خون بالا avy FAA arly
اضافه وزن ۵۶/4 ع 2/۴
چاقی ۲۶۸۵ ۱/۴ ۱۹/۶
صفحه 12:
1902
rumors and
eter
مه لله مه م2 6د
(eat por 100,608 people po yea)
Hear inset
ی
1
6 6 aD 0
] 100,000 people por yar
Age-achnted moray ate
(dou par OD Sabpeapls par yo)
صفحه 13:
CVD Risk Factors
* Hyperlipidemia + Psychosocial Stress
= Cholesterol >200 + Cigarette Smoking
| 3
1 آلاع7 150 <10 -
ها وربور
LDL> 130 mgidl * Inflammation =
1 ۰
ددم 140 Sys? ~
= Diastolic > 90
صفحه 14:
عوامل خطر سرطان
(۳۰--۳۵ درصد سرطان ها مربوط به تغذیه هستند)
* اضافه وزن و چاقی (روده بزرگ سینه و تخمدان)
* مصرف زیاد چربی (سرطان سینه » روده بزرگ » لوزالمعده)
گوشت قرمز و گوشت فن آوری شده (خطر سرطان روده بزرگ)
* کم تحرکی (خطر سرطان سینه را افزایش می دهد)
> ترف ریاد سری و موه اثرات حفاظتی در مقلدل بسكن رطان ها ار جمله روده
بزرك و مثانه دارد)
صفحه 15:
عوامل خطر بیماری دیابت نوع ۲
۰ سابقه فامیلی
سیک زندکی کم تعرک (کمتر از س دفعه ورزش در هفت) \
eae ۱
STOP ee
چربی خون بالا Diabetes
~<a
صفحه 16:
صفحه 17:
« طعَامه ol! Guay jh»
et eye TP AT
آدمی باید به غذایش. خوراکش و به آنچه می خورد توجه داشته باشد که از هر نظر پاک و
تمیز . حلال. مباح و قابل خوردن باشد و از نظر بهداشت و سلامتی بایستی دقت کافی
مبذول دارد که آنچه مى خورد سالم باشد و چه از نظر ظاهر و چه از نظر باطن آلوده نباشد.
حق کسی را نخورد و توجه داشته باشد که چه می خورد و به اندازه کافی بخورد و آیا آنچه
مى خورد. خوردنی اس
صفحه 18:
تغذیه در تامین سلامت و پیشگیری از بیماری ها نقش مهمی دارد
صفحه 19:
آشنایی با نیازهای تغذیه ای
صفحه 20:
غذا و نقش آن در بدن
غذا به ماده جامد یا مایعی گفته میشود که پس از هضم و جذب در بدن برای
انجام اعمال زير مورد استفاده قرار میکیرد:
- تولید حرارت و انرژی
- ترمیم و بازسازی سلولها و بافتهای بدن و تأمین رشد
کمک به تنظیم واکنشهای بیوشیمیایی بدن (متابولیسم)
صفحه 21:
صفحه 22:
صفحه 23:
مواد مغذی مورد نیاز بدن
نوع ماده مغذی تعداد
کربوهیدرات به عنوان ۱ ماده مغذی درنظر گرفته میشود.
والین . لوسین , ایزولوسین . ترئونین , لیزي
at ألانين تريبتوفان و هيستيدين
چربی یا اساسی به نامهای اسید لینولئیک و اسید آلفالینولنیک
ویتمینهای 2 10 و ٩ ویتامین محلول
5 درآب شامل : تيامين(58)) : ريبوفلاوين (8ي) » نیاسین . اسید پانتوتنیک . يبريدوكسين (3ام)»
ويتامينها
بیوتین » اسيد فوليك » كوبال أمين (8ي) و اسيد اسكوربيك (© (Vitamin
مواد معدنى کلسیم. فسفر: منيزيوم : سديم ٠ يتاسيم ؛ كلر و كوكرد
أهن ؛ روى ؛ مس ٠ منكنز» سلنيوم كبالت «كروم ٠ فلوثور ء يد » موليبدن
آب و حياتى براى بدن
صفحه 24:
صفحه 25:
گلوکز:
*گلو کز یا قند خون سوخت اصلی مغز و دستگاه عصبی است.
*اعمال فیزیولوژیک زیادی انجام می شود تا قند خون هميشه در سطح طبیعی باقی
0 0
*انسولین. گلو کاگون. کورتیزول.همرمون رشد 0
ساختار مولكولي گلوکز
a ۳
۱ / |
oe, 1 0
@ کرین
eos
گلوکز در آبنیات , تاقی ءگز 4
صفحه 26:
لاکتوز:
از تركيب كلوكز و كالاكتوز حاصل مى شود .
لاکتوز در شیر وجود دارد و به همين دليل به آن قنك شیرگفته میشود . لاکتوز موجود در شیر
تنها قند موجود در مواد غذلیی حیولنی است و سایر مواد غذلیی حیولنی مانند گوشت, تخم مرغ و
ماس قاقد كرب هرات مسد
°CH,OH
—_——
0
74 B Glucose
Galactose
صفحه 27:
۱۸
ow
Fruit and yogurt both contain carbohydrates and other nutrients.
صفحه 28:
FIGURE 6.4. Carbohydrate foods—fruits, vegetables, grains (cereals, pasta, etc.), and potatoes:
صفحه 29:
FIGURE 2.2 A grein of wheat Is made Up of the high fibe: bran,
layers, the starchy endosperm. and the oil-rich germ. Milling
these
component just the
Sedosperm, Bar Sncie wheat flour includes ait parts of the wheat
صفحه 30:
2ه
con
a)
2
اه
9995
ل
8 5 85
لیا 8
Figure 4.14 Nutrients and fiber in three kinds of bread. The percentages of each nutrient
reported for enriched and unenriched white bread indicate the amount they contain as
compared to the amount contained in whole-grain bread. For example, the white breads
contain only 3638 of the zinc found in whole-grain bread.
صفحه 31:
\nflamed
Giverticulum
Figure 4.11 Diverticulosis occurs when bulging pockets form in the wall of the colon. These
pockets become infected and inflamed, demanding proper treatment.
صفحه 32: