علوم مهندسیمکانیک،هوافضا و مهندسی پزشکی

کنترل کیفی تجهیزات (بن ماری، انکوباتور، آون، اتوکلاو)

صفحه 1:

صفحه 2:
گنترل کیفی تجهیزات (بن ماریانکوباتور»اون»اتوکلاو) تهيه كننده: محمد رضا يزدانى

صفحه 3:
کلیات در باره بن ماری ©از بن مارى براى تامين حرارت 100-0 درجه استفاده می شود. بن ماری ها معمولاً دارای سیستم برودتی نبوده و برای ثابت نگهداشتن دمای کمتر از دمای اتاق مناسب نیستند #حرارت های متداول بن ماری 1) (3 20*56 ۰ 6100 037 #در انتخاب بن ماری برای تست ها با توجه به حجم کاری مورد

صفحه 4:
- — انواع بن ماری ©انواع بن ‎sole‏ ‏#بن ماری ساده: حرارت آب در قسمت های مختلف بن ماری تا حد2 درجه سانتیگراد تفاوت دارد . توصیه می شود برای تست های کنتیک آنزیمی و تست های انعقادی از بن ماری سیرکولیشن دار استفاده نمود. بن ماری سیرکولیشن دار: به علت داشتن پروانه جهت چرخش جریان لب , لب را به صورت یکنواخت در بن ماری به جریان می اندازد و حرارت أب در تمام نقاط بن ماری یکسان است.

صفحه 5:
جکونکی کاربری بن ماری *چگونگی کاربری: *#ابتدا بن ماری را با آب مقطر دیونیزه ( باعث جلوگیری از انباشته شدن املاح آب بر روی المنت و قسمت های مختلف بن ماری می شود و تبادل حرارتی به راحتی انجام مى شود) تا شیار دوم بن ماری پر می کنیم . باید توجه نمود که سطح آب بن ماری باید بالاتر از سطح لوله ای که انکوبه می شود باشد. سپس باید اجازه داد تا دما به حد مورد نظر برسد. هنگام انکوبه ‎ee‏ کچ ز باشد تا از بخار تقطیر شده به درون لوله ها جلوگیری شود ولی باید توجه لا هم دمای آب یکنواخت بماند و هم از تبخیر آب جلوگیری شود.

صفحه 6:
TE نگهداری بن ماری © نجوه نگهداری: اا ال ماه م و . تارحد امكان ‎ae‏ ماری در مسیر جریان هوا | قرار نكيرد جون حرارت آن تغییر می در بن ماری از جا لوله ای استفاده کنید که زنگ نزند. 6 المنت بن مازی باید در فواصل مناسب ( هفته ای‌یک با و توصیه می شود المنت ب مار با خرارت با 16 دوه با زودتر به حرارت مورد نظر برسد و حرارت ثابت نگه داشته شود. ‎ele‏ يعارى بابد مرتب تعويض شود نا از رشد باكترى و قارج ها در ‎al,‏ ى 08 ‎Pati)‏ ‏ب داشته باشد انتدا باید آن را با اسید ملل التو رمال | ‎cata‏ داه سا ‎eg‏ لور ‎es ere te‏ ای ی شد با ی > ماری و ایجاد با غلط توصیه و بت کل اه شش وچ دترجنت قتل را به یک موی كنيد در بن ماری سرد ی و ۱ ستفاده نمود.

صفحه 7:
له ۳ نكهدارى بن مارى #اكر بن مارى قادر به ايجاد دماى بيشتر از 90درجه سانتيكراد باشد برای جلوگیری از رشد باكترى مى توان هفته ای یک بار به مدت 30 دقيقه أن را در اين ذرجه حرارت قزار داد #توجه داشته باشيد كه از هر بن مارى فقط براى يى حرارت خاص استقادة كنيد و مرتباً درجه حرارت أن را تغبير ندهيد . مثلاً بن مارى موش ‎٠‏ جشاسيت ترموسات و العنت را كم ‎tals skis ot‏ حرارت 37 درجه مناسب نيست . #اكر بن ماری خشک شود , بيش از حد داغ شده و موجب آسيب ‎Ol‏ ‏مى شود بس بايد از خشى شدن أن جلوكيرى به عمل أورد. © بايد دقت شود تعداد لوله گذاشته شده در بن ماری ثابت باشد ( چون لوله ها سرد است و مدتی زمان جهت رسیدن به حرارت مورد نظر تلف می شود).

صفحه 8:
کنترل کیفی بن ماری * هنگامی که از بن ماری برای سنجش کنتینگ مثل تعیین فعالیت آنزیم ها ( 80۳-5607) یا آزمایشات انعقادی مثل ‎PT‏ استفاده می شود دمای بن ماری در دامته باریکی (*012 0 ) باشد . اختلاف یک درجه حرارت در بن ماری در موقع انجام واکتش آنزیمی باعث 9610 تفاوت در فعالیت آنزيم ها و نتایح نست ها می شود.حد تحمل خطای حرارتی بن ماری ها به صورت زیر می باشد. © 0250 10021 .۰ 562130 0 30050 6 © برای آزمایش های ارس اختلاف تا 0.1+ درجه سائتيكراد قابل چشم پوشی است برای آزمایش 05 اه ۳00 * درجه سانتیگراد اختلاف از دمای مطلوب قلبل اغماض است. & کنترل روزانه دمای آب بن ماری ساده , در چهار گوشه دستگاه به وسیله دماسنجی غیر از دماسنج متصل ‎ro lai! ol as‏ شود (صحت دماستح کنترلی باید توسط یک دماسنج کالیبره تصدیق شود ) جهت کنترل دمای بن ماری سیرکولیشن دار گذاشتن یک عدد دماسنج کالیبره کافی است و نیاز نیست دمای 4 گوشه چک شود.

صفحه 9:
کنترل کیفی بن ماری #دمای خوانده شده در طی روزهای متوالی را باید روی منحنی کنترل کیفی دما ثبت نموده و بر اساس نتایج حاصل تصمیم گیری نمود. *میزان خطای مجاز در هر دما در بن ماری سیرکولیشن دار حدود "00.1 ۶ و در بن ماری بدون پمپ چرخش +0۱ می باشد لذا بن ماری ساده برای تست آنزیمی مناسب نیست . *#مسئول کنترل کیفی موظف است ) دمای روزانه بن ماری ‎Vow, (b‏ گیری هفتگی ۰ ) عوض كردن [آب بن مارى به صورت مرتب 4 ) و رسم چارت دمای بن ماری را کنترل کند. ۰

صفحه 10:

صفحه 11:
کاربری انکوباتور #چگونگی کاربری: 8اتکوباتور محفظه عایق بندی شده ای است که برای نگهداری دما و رطوبت تنظیم شده محیط برای رشد میکروارگانیسم مورد نیاز است. بعضی از انکوباتورها برای نگهداری میزان دلخواه از 002 برای میکروارگانیسم هايى كه دى اكسيد كربن دوست ‎(Capnophilic)‏ ‏هستند , تجهیز شده اند.

صفحه 12:
انواع انکوباتور #الف) انکوباتور بدون 002 ‎a‏ کننده دما ر! وی دمای مورد نظر قرار دهید. #وقتی درجه حرارت به دما مورد نظر رسید, دما را در هر روز با استفاده روی برگه کنترل کیفی (00)) ثبت کنید #نمونه ها را به طور ایمن روی سینی ها یا قفسه قراو دهید. #ب) انکوباتور 602 دار = #سطح دما و 002 در برگه 00 در زمان استفاده از آن , ثبت می شوند. ‎٩‏ در صورت اتمام کپسول گاز 002 , تا مان شارد مجدد آن می توانیم جهت نگهداری نمونه های نیازمند 002 از محفظه ‎Candle jar) eaw sol‏ ) به صورت جایگزین استفاده نمائیم

صفحه 13:
- — نحوه نگهداری انکوباتور #نحوه نگهداری : #تمامی انکوباتورها باید به طور ماهانه با محلول صابون ملایم تمیز و در صورت لزوم ضدعفونی شوند. #اگر دمای انکوباتور از رنج خارج است باید 1) خاموش و روشن بودن دستگاه 2) ننظیم دما 00186 56 را بررسی و در صورت عدم مشکل از دو مورد به نماینده شرکت خبر داد.

صفحه 14:
کنترل کیفی انکوباتور ؟کنترل کیفی انکوباتور: #حرارت انکوباتور با دماسنج کالیبره , اندازه گیری و به طور روزانه در دو نوبت بر روی منحنی حرارت ثبت می دد. ۴ در انکوباتور حاوی 02 دار یک کشت نیسریا گونوره را در انکوباتور قرار داده و هر روز أن را پاساژ و رشد آن را بررسی و ثبت گردد. این ارگانیسم برای رشد به 602 نیاز دارد.

صفحه 15:

صفحه 16:
تعریف استریلیزاسیون #به معنی ازبین بردن , خنثی کردن و یا غیر فعال کردن کلیه اشکال میکروبی دریک ناحیه و پا یک نقطه به خصوص مي باشد این اشکال شامل تمام اجرام میکروبی , اسپور باکتری , باکتری . قارج و ... و اشکال مختلف زنده میکروبی يا فراورده های آن ها است.

صفحه 17:
۰ ‏سك‎ o ‏روشهای استریلیزاسیون‎ ‏شهيايى‎ 22 ١ ‏#استرليراسيون به دو نوة تقسيع فى شود. 1- قزر يكن‎ ‏روش مکان ش مکانیکی .2. حرارتی.3. استفاده از‎ d he Sawa at روش طبیعی ۰ وش مکانیکی سه روش ‎a6‏ جاک ‎bos‏ 7-صاف کردن 3- رسوت دادن #روش حرارتی دو دسته اند: 1- حرارت خشک .2- حرارت مرطوب . *جرارت کی (و6ظ :۲1۲ شامل آتش زدن یا سوزاندن , شعله دادن , حرارت داغ است ‎Burning L v2 ۰‏ ای اینکه اسپور | دود کوره بیمارستا ‎abt aa aes a‏ 8 7 رجه وراد 85 درجي حرارت 1 درچه ‎es Testy‏ ۲ درچه حزارت 556 درجه ‏#شعله زدن ريا 1111505120 : براى استريل كردن دهانه لوله يا آنس 6 حرارت داغ یا 1102 1301 ای چیزهایی که حرارت مرطوب آن ها را | حرارت داغ یا ‎uP ot heat‏ حرارت ‎ole‏ ‎a2 ‏برد تا كه ما 0 قور استفاده فى كته‎ aon

صفحه 18:
۰ a ‏روشهای استریلیزاسیون‎ #حرارت مرطوب يا ۲62 و10 : شامل 1) جوشاندن ‎cle‏ از بين بردن اسيور بايد 30 دقيقه اين عمل طول داشته باشد. 2) ياستوريزاسيون : ابتدا حرارت را بالا مى برند و سيس سرد مى كنند و دو روش 15101067 و دارد .در ‎HTST‏ شير را جند ‎ali‏ در 95 درجه حرارت و سيس سرد مى كنند و تمامى اشكال زايا و اسيور از بين مى رود. 3) ‎gla‏ سیون : پاید یک ماده را تاسه روزمتوالی هر بار نیم ساعت در بخاراب 100 درجه قرار داد. 4) اتوکلاو: در حرارت 121 درجه برای مدت 15 دقيقه تمام اشكال زايا و اسيور را از بين مى برد.

صفحه 19:

صفحه 20:
سس - تعر یف اتو کلاو #وسیله ای است که با استفاده از حرارت بخار آب تحت فشار , برای استریل کردن به کار می رود.در اين دستگاه چون از حرارت مرطوب استفاده می شود می توان دمای لازم برای استریل کردن را 30-40 درجه کمتر از فور نگه داشت درنتیجه مواد و وسایل حساس به حرارت را می توان با اين دستگاه استریل کرد. با اين وجود استریل کردن با اتوکلاو الزاما به معنی کشتن ویروس ها نمی باشد. استریل کردن توسط اتوکلاو از زمانی آغاز می شود که اتوکلاو به دما مناسب خود رسیده باشد.

صفحه 21:
Wo vy ۱۳۸ ۱۳۶ شرایط کاری اتوکلاو حداقل زمان (دقیقه) کل زمان ۳۰

صفحه 22:
اصول ‎AS‏ کار با اتوکلاو #پیش از قرار دادن مواد در اتوکلاو از کافی بودن مقدار آب مطمتن شوید ( انوکلاو تا لبه حامل با آب مقطر پر شود) - #درب اتوکلاو به طرز صحیح بسته شود ( به صورت ضربدری) و پیج ها آن کاملا سفت شوند. از سالم بودن واشر لاستیکی درب #دریچه خروجی هوا باز باشد پس از خروج جریان منظمی از بخار ( مثل دم روباه) دریجه خروج هوا را ببندید . بعد از رسیدن به دمای مورد نظر ,دما ثابت نگه داشته و زمان را ثبت کنید. *پس از پایان زمان مورد نظر , وقتي دما به حدود 60 درجه سانتیگراد رسید درب اتوکلاو را به آرامی بازکنید, 20 دقیقه منتظر بمانید تا ظروف خشک شوند.

صفحه 23:
اصول کار با انو کلاو #لوله ها را بیشتر از 2/3 ‎ul‏ پر نکنید. #باید اشیاء با یکدیگر و نیز با دیواره های اتوکلاو حداقل 5 سانتیمتر فاصله داشته باشند. *زمان پیشنهادی برای 500 میلی لیتر محیط کشت 18 دقیقه , 1000 میلی لیتر محیط کشت 21 دقیقه و 1500 ‎ole‏ لبتر کشت 24 دقیقه است. یه طلور کلی برای افزودن هر 500 میلی لیتر محیط کشت سه دقیقه به زمان سترون سازی اضافه می شود. #بعد از اتمام صدای سوت, پیچ های درب را به آرامی باز کنید (ٍ هرگز پیش از پایان صدای سوت درب راباز نکنید) .

صفحه 24:
نگهداری اتوکلاو #نحوه نگهداريه #روزانه: صفحة کف اتوکلاو را از سوراخ آبگذر اتاقك جدا كرده, تمر كنيد لوازم فرع مثل طقات واستی ها را با آب و صابون بشویید. سطح آب ژنراتور را کنترل کنید. #هفتگي: آبگذر و درزها را تمیز کنید. سوپاپ اطمینان را بررسي #ماهانه: آب دستگاه را تعویض نمایید. ‎a‏ ماه: داخل و خارج دستگاه و قسمت بيروني آبگذر را تمیز #هر 6 ماه: دستگاه توسط نمايندة سرویس تعمیر, بازرسي شود.

صفحه 25:
کنترل کیفی اتو کلاو قبرای هر پار استفاده +وار چست مخصوص انوکلاه » نوار حاوی یک اندیکاتور می باشد که در صورت رسیدن به حرارت مورد نظر, رلك أن شياه يا قهوة ای می باشد. جلفب اتوکلاو به هیچ وجه جهت کنترل کیفی کاربرد نداد و فقط نشانه ای است از اينکه آیا بسته مورد نظر داخل دستگاه ( با حرارت 1 درجه ) قرار گرفته يا نه . در چسب اتوکلاو از دو نشانگر شیمیاین استفاده شده است: 6)نوار 1۲9: بر سه عامل زمان, بخار, و دما نظارت می کند. ۴ برچسب 5۱۵۲1-60070 : امکانثبت تاییخ سترون سازی, نام فرد سترون کننده و نام محیط کشت بر روى اين برچسب وجود دارد.

صفحه 26:
کنترل کیفی اتوکلاو #کنترل هفتگی : #بازرسی دریچه تخلیه هواء واشر و شیر ایمنی در فواصل توصیه می شود. ۴ب گذر و درزها و سوپاپ اطمینان را از نظر تمیزی جك كنيد ( بایدهفته ای یک بار تمیز شود). #استفاده از محيظ كشت تلقيح شده باكترى ها ؛ .محيط كشت تلقیح شده توسط یک کوکسی 6+ , یک باسیل 6-در اتوکلاو قرار داده می شود. پس از پایان کار از محیط های مزبور یک ساب کالچر داده می شود. هر گونه رشد میکروب نشانه اتوکلاه تامتاتت می باشد. اين كنترل هفته اى يك بار توصیه مى شود.

صفحه 27:
کنترل کیفی اتوکلاو *کنترل ماهیانه : © ويال محتوی اسپور باسیلوس استثاروترمو فیلوس در بین ساير وسايل قرار داده مى شود و بس از پایان اتوکلاو , ویال بر روی محیط کشت بلاد آگار شکسته می شود. در صورت رشد این باسیلوس, اتوکلاو مناسب نمی باشد

صفحه 28:
کنترل کیفی اون با فور سس

صفحه 29:
کاربرد اون ©#اون براي سترون کردن موادی که با اطمینان کافی تحت نفوذ بخارقرار نمی گيرند اما می توانند دماهای بالای مورد نیاز 180-160 درجه سانتیگراد را تحمل کنند به کار می رود. براى استريل كردن بايد جسم مورد نظر 40 دقيقه دي حرارت 180 درحه سانتیگراد با 60 دقیقه در حرارت 160 درجه سانتیگراد قرار بگیرد .زمان استریلیتی از زمان رسیدن به حرارت مورد نظر آغاز می شود. با فور می توان ظروف شيشه ای مثل لوله های آزمایش ,ظروف پتر شيشه ای , فلاسک ها , پی پتها و نیز ظروف فلزی مثل پنس ,اسکالیل و قیچی را استریل کرد. مورد استفاده دیگر فور خشک کردن وسایل است که در اين حالت باید دمای فور 80 درجه سانتیگراد باشد.

صفحه 30:
اصول کار با اون با فور #پرای بسته بندی وسایل می توان از فویل آلومینیومی یا کاغذ کرافت و سر بطری های پنبه ای استفاده می شود. © بايد در يوش لوله های آزمایش شيشه ای را با کلاهک های از جنس كاغذ الومينيومى يوشانده و سيس. ان ها را يه طور عمود در جار فلزی قرار داد. لبه لوله ها را از آلودگی از طریق هوا درطی دخیره سازی بعدی حفظ می کند. #باید انتهای فوقانی پی پت ها تا عمقی حدود 2 سانتیمتربا پنبه غیرجاذب بسته شوند و سپس آنها را از در ظروف فلزی قرار دهید و درب ظرب بسته شود. = #بطری های در پیچ دار را در صورتی می توان در آون یا هوای داغ سترون نمود که به حرارت مقاوم باشد و تغییرشکل نیابد.

صفحه 31:
اصول کار با اون با فور 0 3 قرار داد ظروف شيشه اى در آون بايد جازخشک بودن را . توصيه مى شود كه ابتدا آن مات ‎Ape ede ie‏ ند. ‎eee‏ و سانتمتر تجاوز ودر ظروف شيشه ‎Sens Ge eS‏ پایان کار , اجازه دهید حرارت خ ‎ae tO‏ نها رم کنید © مواد يا بسته هاء ‎ae‏ ۰ داغ بين و دور أن ها جريان داشته باشد. بايد به صورت ماهيانه داخل فور را تميز نمود. ۰

صفحه 32:
۳4 we ‏کنترل کیفی فور‎ ‎ae‏ صورتی که فور داری پنکه باشد, کنترل و بازدید مکرر آن ضروری ‏* فیلامنت حرارتی دستگاه و واشر درب آن دارای عمر مشخصی است و بايد مرتبا کنترل شده و درصورت لزوم تعویض شوند. ‏#هر شش ماه یک بار نگهداری و کنترل تکنیکی توسط شرکت پشتیبان صورت گیرد. ‏*#برای هر بار استفاده از آزمایش فور لوله (لوله براون 3010۷06 ) استفاده شود و تغییر رنگ مناسب ( از قرمز به سبز) در انتهای هر مرحله بررسی شود. ‏در ضفرتی که امکان استفاده از پایش فیزیکی و جود ندارد يقنى امكان استفاده از دماسنج نیست. باید بتوان نشان داد که سیکل سترون سازی حداقل اسپور باسیلوس سوپتیلیس واریته نیجر را غیر فعال می کند.

صفحه 33:
کنترل کیفی فور 16 اسپور مورد مصرفدر حرارت160 درجه سانتگراد معادل5-10 و 2-721016 نها حدود 25 است 1-6 در یبک‌دمایمشخص میزان‌ککشتنی اکتریها را اندازه گیرعمی‌کند و با مدنومان‌مورد نیاز بر حسب دقیقه جهنتابود شدن9090 از ارگانیسم هاعزنده نشان داده می‌شود. 2-7116 معیار اندازه گیرعمقاومتحرارتی اسپورها بوده که با مقدار حرارت[ بر حسبدرجه سانتیگراد) مورد نیاز جهتتابودعاسپورها با سرعنده برابر مشخص‌می‌شود. °

صفحه 34:

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
35,000 تومان