صفحه 1:
00
كنترل كيفى در ميكروب شناسى
jal sya eee y ا لات
صفحه 2:
Laboratory Quality Assurance
ایجاد اطمینان در پزشک . بیمار و
خود پرسنل آزمایشگاه در مورد اعتبار »
ارزش » دقت و صحت آزمایشاتی است که
در آزمایشگاه انجام میگیرد.
صفحه 3:
نکات زیر در اسنقرار یک برنامه کتتر ل کیفی در
آزمایشگاه میکروبیولوژی می باید پی گیری سود :
۱- تهیه متد مناسب برای انتقال و جمع آوری نمونه
۲- انتخاب پرسنل مناسب برای انجام آزمایش
۳- فراهم نمودن وسایل و امکانات لازم برای آزمایشات
میکروبیولوژی
۴- توجه و دقت بر روی روشهای آزمایشگاهی و گزارشات
برای تعیین درستی و اطمینان از نتایج
۵- شناساتی خطاهای آزمایش و تصحیح آنها
صفحه 4:
سه مرحله از فعاليت هايى كه نتايج روشهاى
1زمايشكاهى را تحت تاثير قرار مى دهند
مت
Laced)
پیش آزمایش
er adel)
آزمايش
Post analytical
.بس آزمايش
نوع فعاليت
درخواست آزمايش
آماده سازى بيمار
جمع اوری نمونه
انتقال نمونه
So Ce Tee nC res acl
ارائه نتايج
بازنگری نتایج
۳
صفحه 5:
نكات مورد توجه در هنكام دريافت نمونه
0 ا ار Soren e
آیا در ظرف مناسبی جمع آوری شده است
آيا از ورود فلور نرمال جل وكيرى شده است
Ree Oren ee een ne reper Sere ry
یک نمونه غیر قابل قبول دارای خصوصیات زیر است
Se nee ry ae ۹[
Ont sohT pd ble.
cS ie penal ye er ety ا
LES Ey ecole lire] penny peep ens eee Oe
[7 peer
صفحه 6:
ل ل
See A) ا ا 0 1
ie Ce T esa ات ا ا ا Re
۳ ۰ درصد وی کمتراز نمونه های ادرار باید دارای کلنی کانت OG Sa oe
بعنوان انديكاتور آلودكى داشته باشند.
1۱ 8
1 chino ae ere tee Siro sarod)
۵) حجم خون کمتر از میزان استاندارد در ۵ بطری های کشت خون وجود داشته باشد .
صفحه 7:
امکانات و تسهیلات مورد توجه در آزمایشگاه
ا ل 1 فال
روشنابى- ©
فضاء]زمايشكام -©
اس
ركه
ew es
۳۳۵
دما سنج
فريزر
هود
وسايل شيشيه اى
صفحه 8:
كاليبراسيون ميزان الحراره
SAC aa es CASl
نحوه نگه داری: قرار دادن در گلیسرول
(OCCT (OCA ا لل
ARSE er eT an eer sia eee ee sn en eae en eras
< اختلاف ۱ درجه سانتی گراد EOP pean es
:نحوه كاليبر كردن
San eee en ae Saree Bd ل
baad ae a ere een ee Se ee eee oe a
9 - لنجام لین روش رلعدرجه حراردتهای۳۷ و ۵۶ درجه سانتیگراد
ل ا ل بن
صفحه 9:
زمان کنترل دستگاه
هر "ماه
هر 1 ماه
۳1۳
هر ماه
هر "ماه
Oe لع
روشهای نگهداری و بازرسی
زمان و درجه حرارت برای هر
ازمان كارى ثبت شود
پر ا اه
روزانه ثبت شود
۱(
30020
شود
روزانه ۲-۸ درجه سانتیگراد
ا
داخل دستگاه را ماهی یک بار
تميز كرده و أب أن را عوش
559505-50
نحوه اجرا
داخل فور هر ماه تمیز شود
دیوار و قفسهها هر ماه تمیز
شود
بعد از کار روزانه لنزها با کاغذ
نز پاککن تمیز شود.
Preece eae OPO)
Bead 0
EN SS
برای محافظت از گرد و خاک
روپوش آن کشیده شود.
هر دو ماه یک بار یخچال را
ا
۱
۱
هر روز یادداشت نمائید
Peet eal)
سانتی گراد) تغیبرات مجاز
وسایل و دستگاهها
فور [برای استریل کردن
وسایل شیشهای)
اتو (انکوباتور
میکروسکوپ
بنماری
صفحه 10:
زمان كنترل دستكاه
هر "ماه
هر هفته
هر 1 ماه
گردگیرهای موتور سالینه
عوض شود.
7 ماه و یا 6 ماه
ادامه جدول - كنترل كيفى وسايل
روشهای نگههداری و بازرسی
روزاته
۰- تا ۸- درجه سانتیگراد
0
er rer
(ندیکاتو) تین بو با هر ار استفده
ل شود
Bere ers
بورسى انسود. ثييت زمان؛ حوارت و
۱
Ree Se
en eran
een reer eT
RC Ree gees]
با هر بار استفاده
7
STO
arses
a) وتا
are rarer ry
بعد از هر دوره كارى دوماره فعال شود
)2 ديجه سلترهراد 18١ لمينساعتو
امحفظة يايد هسه ماد يسكيس عو
شي
همه تمر شده و آب آن عوضن شنود
ديواردهاى داخل سانتريفوز را
هر هفته یا بعد از شکستن و
ریختن مواد داخل آن با مواد
ضدعفونی باید تمیز کرد.
Pete
وسایل و دستگاهها
قریزر
بىهوازى
اتوکلاو
سانتريفوز
الام مقر
۳
صفحه 11:
کنترل کیفی محيط كشت
ا م
تاريخ مصرف محیط کت
00200 ا ed
تاريخ استفاده
بررسى ظاهر محيط
0 5 lo
ear tere sod
عدم مخلوط کردن محیطهای جدید و قدیم
۱
استفاده از ارلن با ظرفیت بیشتر از نصف حجم محیط
عدم حرارتدهی زیاد
oe eee
صفحه 12:
كنترل كيفى محيط كشت
ج - بعد از ساخت و هنگام مصرف
۳
استريل بودن محيط
امكان رشد میکروارگانیسم مورد نظر
ايجاد ويكى مورد نظر
عدم وجود شيار در محيط
ارتفاع مناسب محيط
peeve) ad
۳
صفحه 13:
جدول : علل اشکالات رایج در محیط های کشت
صفحه 14:
کنترل کیفی ممیط از نظر رشد باکتری مورد نظر(مغذ ی بودن )
ا ese
۳
تهیه رقت ۱/۱۰۰از سوسپانسیون و برداشت ۱۰میکرو لیتر و کشت بر روی پلیت و شمارثل کلنی
ego tenant ie Sree
كنترل كيفى محيط ١ز نظر خصوصيات ممانعت كنندقى
تهیه سوسپانسیون باکتری در سرم فیزیولوژی
و
SSeS eB Roeser ل
۱9 RO ی VU م UG)
eee ee Ce A El ee ee nae
نتایج مورد انتظار: مشاهده وا کنش منفی و یا مثبت با باکتریهای مورد نظر
Re CLS ae Opie يي ا ل ل
صفحه 15:
نموه نگهداری ممیهاهای کشت پس از ساخت
a ۱ ase caw ee ES EC
7 ery
.پلیتها در صورت نگهداری در کیسههای پلاستیک تا ۴ هفته قابل مصرف هستند
۱ eer mat ENE TIP)
BOM sere Pr
صفحه 16:
ow) كاير
" در صورت خيس بودن سطح آكار در زمان
مصرف, ظرف يتري را به مدت 30- 10
9
نيمه بازء زير هود كلاس |ادر حرارت ۱
قرار دهید تا رطوبت اضافی آن تبخیر گردد. براي
تلقيح باكترى» سطح محيط كشت بايد مرطوب ولى
eID re kes) ۱( 0 ۱۳
0
باشد.
صفحه 17:
000
Antimicrobial Disks
bole Tel Mold eee tet eer ذخيره سازي ©
ىاوتط اقتطمى تأصساغمم)
© جهت نكهدارى ديسك ها توجه به شرايط زير ضرورى است:
01 ل ا ا ern
کمتر) یا در م کنید. دیسک ها
تباید در فریزرهايي با قابلیت ذوب یخ خود به خودی نگهداری گردند. بسته
۱ ا Se Ree eee is Tele
Oe eet ieee oa hate ae Dee
9 ا ا See ed
eo SS ee en ep ae See Sree الل
ee SES Ie ite eee ا
© بسته هاي باز نشده حاوى ديسى را ©-1) ساعت قبل از مصرفء از يخجال يا
ل ا ل ل
زده و متعا 11111111111
صفحه 18:
" يليت را بر روى دريوش آن ۹
قیفه
از دیسک گذاری به انکوباتور 35 + 2 0 منتقل نمایید.
دماى انكوباسيون بالاتر از35 5 © ممكن است مانع از رشد
۳ هاى مقاوم به متي سيلين كردد.
1
استريتوكك ها از قرار دادن يليت حاوى ديسك در انكوباتور
CO; دار خوددارى نماييد» جون CO; 1 اك
برخی دارو ها را به طور مشخصی تغییر مي دهد
صفحه 19:
First streak
Initial innoculum
Second streak
First Second
quadrant | _ quadrant
quadrant quadrant
1-2+ growth
4+ growth
FIaURE 9.10
Streaking pattern for
primary inoculation of
plates to achieve isolated
colonies, Growth in the
initial half of the plate
only is semiquantitated as
1+ or 2+ (sparse): growth
into the third quadrant is
reported as 3+ (moderate);
and growth into the
fourth quadrant is,
reported as 4+ (heavy). If
numbers of colonies can
be counted, this number
should be reported.
صفحه 20:
کنترل کیفی ممیداهای کشت معمول با باکتری مورد نظر و نتایج مورد انتظار
انتيجه قابل انتظار
See ererey
۳
۱0[
دارای همولیزآلقا
منفی زرد
AIA
AIK/A
رز هام
ALK/ALK
اركانيسمهاى كنترلى
انتروكى
tol 0
استريتوكك بيوزن
استریتوکک پنومونیه
هموقیلوس آنقلوانا
نایسریا گونورد
سالمونلا
شیکلا
007
ol
007
پروتئوس میرابیلیس
انیت
دااهون5
ارات شالت
05 ل تیا
زمان
۶ ساعت
كه
4 ساعت
4 ساعت
۸ ساعت
8 ساعت
4 ساعت
محيط
بایل اسکولین/آگار
بلاد أكار
شكلات أكار
لايزين دكرب و كسيلاز محيط
Ea ترا فا
يوشانده شود
اورنيتين
بنین (دی هیدرولاز)
001000
صفحه 21:
کنترل کیفی ممیداهای کشت معمول با باکتری مورد نظر و نتایج مورد انتظار
انتيجه قابل انتظار
كلنىهاى قرمز رنك
كلنىهاى بىرنك (بدون سوارمينكق)
ت قرمز بعد از اضافه کردن معرف
منفى عدم رنك قرمؤ
در سطح محیط زرد
۱
تامع .ع
پروتئوس
۳
arr
كلبسيلاينومونيه
EE
Ear
5. وتلتصععل امع
0 عبسی
spp
E. Coli
aon
تسس یت را
سودوموناس
0777 0
۶ ساعت
۸ ساعت
4 ساعت
ve
4 ساعت
24
مانیتول سالت آگار
تا
DNASE Agar
UD AN Re}
Roe ered
Pee hl ears
poe
صفحه 22:
لعا ل ا ا ا لاا
00
بعد از ضاف كرتن كلرور شريئ 21١
io
کلنیهای بیرنگ با مرکز سياه
کلنی سبز به مرکز سیاه
کلنی سبز شفاف
رشد محدود شونده با کنینارنجی
کلنی در مرکز سیاه در اطراف کلنی هالة قرمز
كلنى بى رنك شفاف (قرمز)
كلنى زرد
ارانیسمهای کنترلی
E. Coli
نایسریاگووره
eA rs ae Pay fey
4 ساعت
4 ساعت
4 ساعت
4 ساعت
4 ساعت
كك
558
bow
CCCI)
فنيل ألانين دأميناز
00
ی
۲۵
ار
۰8
پیت
ا ا د
صفحه 23:
لعا ل ا ا ا لاا
ee
0 Lae
(ea سطح فش - عمق زرد
110
سعطح قرمز - عمق زرد
oe tad 0
بعد از کشت مجدد رشد نمیکند
رشد منفى
Peery
کلنیهای زرد رنگ
ارشد منفى
رشد متبت
رشد مثبت
7
رشد خوب با جلای فلزی
ere ere
3
اركانيسوهاى كنترلى
تامع .ع
شيكلا
007
00
000
تامع .ع
تامع .ع
عدععامط متءطآلا
3
سیسات
een
1 انايسرياكنوره
تامعع
كانديدا الييكائنس
50
تام .ع
تیش یا یزاگ
raed
0
ساعت24
ساعت24
سعاعت48
ساعت24
ساعت24
۳
00
ساعت24
محيط
لايزين آيرون أكار
هلا
۱ (
سیمونز سیترات
ی
تتراتیونات براث
Raa
Peer
E.M.B
صفحه 24:
خطاهای رایج در تهیه محیط های کست :
-١ عدم دقت در وزن کردن محیط
۲- استفاده از محیط های تجزیه شده
۳- عدم دقت در اندازه گیری حجم آب 5
۴- استفاده از ظروف و وسایل آغشته به دترجنت و سایر
مواد شیمیاتی
۵- خوب حل نشدن محیط
عب حرارت دادن بیش از حد در طی تهیه و هنگام
استرلیزاسیون
۷- ۷« تامناسب محیط
۸- عدم دقت در اضافه تمودن مواد Enrichment
> مسائل مربوط یه عملکرد آزمایشگاه
خرید محیط هاتی که کیفیت خوبی ندارند.
صفحه 25:
صفحه 26:
رش های مختلف ساخت رنگ گرم
روس هاى
4
۰ گرم
-١ كريستال ويوله he
= ع كرم
؟- يدكريستال ۷
يدور يتاسيم ۳
آب مقطر ۱ =
۳ ۰ میلی لیر
اتانول a
؟- سافرانين
ی تر
أب مقطر
صفحه 27:
22
۱- کریستال ویوله ۲ گرم
اتانول 780 Yomi
اگسالات آمونیوم lhe
Vee ml pune]
۲- یدکریستال ۱ گرم
ید ۲ گرم
ان هار feral
© الكل ۵۰ ميلى ليتر
or oe
۴- سافرانین وود
اتانول ۱
۰ ميلى ليتر به ٠٠١ ميلى ليتر أب مقطر اضافه شود
صفحه 28:
Sus 1) بردن ارگ
ات ادك اكت
Mee its 2 55
Cees) ode esc!
> ضحیم بودن لام
كر الزايش زمان تيتساسيرن ر نتش الثل در منانة ييتيدركلوتان.
Gy نبودن زمان رنگ بر
صفحه 29:
زمان کنترل
هر ویال جدید
هر بار استفاده
ees
00000
۳۹
Sea Pal
CL ead
هر ویال جدید.
هر ویال جدید
كنترل كيفى رنكها و معرفها
ear
ديسك باسيتراسين
كاتالاز
(Greene)
رت
ار
رنكأميزى كرم
تاره
ديسك ايتوجين
اكسيداز
(ديسكيانوار)
فاکتور ۷
err)
2
2
5
۳
xen
استربتوكك ينومونيه
663ل عوط
0
ro نل
انتروكوى
فكاليس
ee)
5227
ابيدرميديس
Co eared
اشر يشسياكلى
سالموثلا
استرپتوکک
et)
نای .ع
هموفیلوس
۳
۳۹
8۸2
iaeog زرا
ارت را
1.5.
ارو
در لام به صورت
00010000
۳
8.2
ارو
ارو
صفحه 30:
با
هر ویال جدید
2000007
ey 00000
ماه
هر بار استفاده
000
00
Ey
Lee Pa Es |i)
معرف یا رنگ aS
0101000
ل
رنگ آمیزی ۳
RO Pee ea
آنتی سرم باكترى مورد نظر
لیامت Crt a)
streptoccus
E. Coli كوواكس
E. Coli Lis
Klebsiella ۷۴
E. Coli نتیرات
ead تا
انواع غیر اسیدفاست
۳
Enteroccus
وااعتوطء لكا
Par TY
ae
Ray tas
9
[bee
كنا
گسترش تهیه شده از
05
15۸
BA
BA
ات
۳۴
۷۴
۱
صفحه 31:
LYN) را ردان
الف - طولانى مدت
ا م ا ل
ا 1
در لولههاى كوجكك در بيجدار تقسيم مىشود و در -٠١ درجه سانتى كراد نكهدارى
ل 00000
۱
م ا ل ا ل ال Eee ree OEMs
ToT ل ا ل ا 0
Pee 8
ا Rea Ged ced Saat ۱
Err ا ا ا ا يا ا eS COA SINC
میشود):
Pe emer ۱
۱
9
ل سن كر حي اا A ae a 5 اد ای اه ۱۳1
صفحه 32:
0 ec ip vtrore tag
عت ey lees NS
|
ل eel en ean
تجدید کشت هر دو هفته یک بار
00 و Oe Ne ا pcan
Cooked weat broth bow
برای بیهوازیها
نگهداری در دمای آزمایشگاه
تجدید کشت هر دو ماه یک بار
ب - روش نگهداری کوتاه مدت
a eee Ce Set ee Seo kan ee eal
000 mera
قاری در حول
تجدید کشت هر دو هفته یک بار
صفحه 33:
" - استريتكوككها
| aES mera
يس از رشد باكترى نكهدارى در يخجال
تجدید کشت هر دو هفته یک بار
وس سس مر سر رس
نوع محيط شكلات آكار
تجدید کشت کمتر از یک هفته
1
9
0 2
1 een ie BEES VC
0 ا aes)
صفحه 34:
صفحه 35:
0 از محلول
ذخیره 022/100 رقت
مد مسد و
5h 25k 1252 0625+ مقناز ماذةار
ار
صفحه 36:
صفحه 37:
Rapid Catalase Test
for Enterobacteriaceae
6 ۱۷/۵۱۱-۱50۱3160-0 ۵0۲ 62016۲ 196 عبا0]
on SBA or ۱۱ لإموامء وصناملا
MacConkey with a wooden stick to
transfer to a clean ,dry glass slide
Dose not test from Muller-Hinton Agar ®
(MHA)
Place 1 drop of » . H,0, and observe ®
immediately bubbles
صفحه 38:
Citrate Utilization Test
Simmons
Streak slant back & forth with 9 #™
۱11۱ رت راد In =)|
isolated colony
Place cap loosely on tube , aerobic ®
environment
Incubation at 35°C to 37°C for up to 27 ج
days
Positive : growth + blue ®
Negative : No growth + green ®
صفحه 39:
Citrate Utilization Test
Simmons
Streak slant back & forth with 9 #™
۱11۱ رت راد In =)|
isolated colony
Place cap loosely on tube , aerobic ®
environment
Incubation at 35°C to 37°C for up to 27 ج
days
Positive : growth + blue ®
Negative : No growth + green ®
صفحه 40:
Citrate Utilization Test
Simmons
Agar Slant "
Bromthymol blue ®
pH 6.8 green (negative) to blue pH -
> 7.6 (positive)
Inspect agar for evidance of ®
freezing ,cracks , dehydration ,
bubbles ,before use and discard
any tube that Blue
صفحه 41:
Citrate Utilization Test
Simmons
Do not inoculate from broth cultures , due to ®
carryover of media
To avoid false-positive reactions , use a light "
inoculum to prevent carry over of substance
from previous media
Luxuriant growth without color change may ®
indicated a positive test. if agar dose not turn
blue on further incubation ,test should be
repeated with less inoculum
صفحه 42:
روش كار :_ +
1 باكترى را در روى سطح شيب دار محيط كشت
دهيد ودرب لوله را محكم نبنديد. 1
1 لوله را در 00 ال
1 66 ساعت تا 6۴ روز انکوبه کنید.
صفحه 43:
Spot Indol Test
Colonies from SBA & rub on filter
paper
Tryptophanase breaks down ®
tryptophan to realease indole
۳/۵
لطاع 320310 مصاع مطامط ۵(
Blue color within 30 sec ®
صفحه 44:
صفحه 45:
انيرا
MR VP
Incubate for minimum 48 hrs ®
If results are equivocal at 48 hrs "
repeat test for 4 to 5 days
MR: 5 to 6 drop of MR reagent ®
per 5 ml broth
VP : 6 drop alpha naphtol & 2 ®
drop KOH
صفحه 46:
صفحه 47:
روش كار
" الف) در © ميلى ليتر محيط ]/118-١/5 كشت دهيد
وبمدت ©© ساعت در ©© درجه سانتى كراد
انكوبه كنيد.
ی
* ج) 6 قطره از معرف متیل رد را بل
.واکتش مثبت با رنگ قرمز
واکنش منفی با رنگ زرد مایل به نارنجی
صفحه 48:
Lysine Iron Agar (LIA)
صفحه 49:
صفحه 50:
صفحه 51:
صفحه 52:
Presumptive report:
Gram-Positive Cocci
صفحه 53:
Serotyping /
Serogrouping
Typing Should be performed from a ®
non-sugar containing medium ,such
as 5% sheep blood agar (°.’) or
LIA
Use of sugar containing media , ®
such as MacConkey or TS! agars ,
can cause the organism to
autoagglutinate
صفحه 54:
* روش LIS
- با استفاده از یک آنس از مرکز یک کلنی ایزوله برداشت کنید.
۷ نوک آنش را درداخل قسمت پائین لوله وارد کنید
و بعد در سطح شیب دار کشت د.
با
۹
صفحه 55:
صفحه 56:
نکات قابل توجه در مورد ساخت محیط
۱ ف ا ل
2 ا S SSB yee)
eS Se See EES Teese eS
تيره تر ظاهر شوند.
صفحه 57: