صفحه 1:
epee
صفحه 2:
دید كلى
* ام علمی گیلاس Cerasus avium میباشد از جنس
۲5 و از تیره 0586686] است. درخت گیلاس
بدون خار و دارای میوه گوشتدار و محتوی یک هسته است. دارای
گونههای متعدد و در تمام ايران پراکنده می باشد. از گیلاس علاوه بر
مصرف به عنوان میوه خام ۰ مربا و کمپوت ساخته میشود. برگ آن به
صورت دم کرده برای درمان بیماری کلیه و کبد مورد استفاده قرار
مى كيرد.
* گیلاس میوه ی کوچک. گرد و ملین است که در هنگام چیدن به رنگ
قرمز یا سیاه می باشد و دارای یک هسته است. در واقع در طبیعت سه
نوع US به رنگ های قرمز. سیاه و زرد یافت می شود.
* گیلاس ها را هميشه رسیده می چینند زیرا پس از چیدن به خوبی
رشد نمی کنند و شما می توانید آن را تنها ۱ تا ۴ روز به خوبی
نگهداری نمایید.
صفحه 3:
اصل و قدمت كيلاس
* اين كياه احتمالا از منطقهاى بين درياى سياه و درياى خزر منشا
كرفته است. ولى به نظر مىرسد كه در زمانهاى قديم آن را به ارويا
برده باشند. بيشتر ارقام كشت شده آن در سرتاسر دنيا از ارويا منشا
گرفتهاند. ولی تعدادی از ارقام مهم » در مناطق گیلاس خيز محلى
انتخاب یا اصلاح گردیدهاند.
صفحه 4:
اطلاعات گیاه شناسی گیلاس
* گلها به رنگ سفید پا به رنگ سرخ معمولا با دمگل فرعی » منفرد یا
گروهی یا خوشهای . لوله گل فنجانی شکل یا لولهای و گلها بدون
دمگل . خامه شیاردار . کلاله چالدار . تخمدان معمولا بدون کرک »
هسته صاف یا شیاردار و سوراخ سوراخ.
صفحه 5:
* گلهای گیلاس در دستجات غیر مختلط ۲ تا ۴ تابی به صورت جانبی
روی اسپورهای کوتاه یا نزدیک به قاعده شاخههای طویلتر تشکیل
میشود. در گیلاس گلها فقط روی جوانههایی که در آنها برگهای
همراه نسبتا زودتر در تابستان باز میشوند. بوجود میآید. گل معمولا
دارای یک مادگی هستند. ولی بعد از تابستانهای خیلی داغ ممکن
است دو مادگی در هر گل تشکیل شود. که منجر به بوجود آمدن
میوههای دو تایی میشود که یک وضعیت نامطلوبی را بوجود
میآورد.
صفحه 6:
آب و هوای مطلوب درخت گیلاس
* سطح پراکندگی و انتشار این درخت خیلی وسیع است یعنی در آب
و هوای گرم معتدل و سرد معتدل سبز شده و محصول کافی می
دهد. مع هذا بهترین هوا برای زندگی این درخت نقاط معتدل سرد
مانند نواحی کوهستانی میباشد با توجه به اينکه گیلاس در مقابل
پوسیدگی قهوهای . حساس میباشد. بایستی در جایی که آب و هوا
برای توسعه این بیماری . خیلی سرد یا خیلی خشک میباشد کشت
گردد. در مناطقی که دارای بارانهای زمستانه خوب و تابستانهای
خشک و خنک هستند ایدهآل میباشند.
صفحه 7:
خاک مرغوب درخت گیلاس
درخت گیلاس در هر نوع زمین روئیده و رشد کافی مینماید. فقط از
زمینهای رسی مرطوب و یا خیلی خشک گریزان هستند. درخت
گیلاس را در هر جهت میکارند ولی در فرمهای پهن از کشت آن رو
به جنوب یعنی نقاطی که در مقابل آفتاب قرار میگیرد باید
خودداری مود
صفحه 8:
* افزایش مواد جامد قابل حل (قندها) و افزایش رنگ میوه به عنوان
بهترین شاخص رسیدگی مورد توجه قرار گرفته است. ولی شواهد
اخیرا نشان میدهد که نیروی لازم برای جدا کردن میوه از درخت
ممکن است بهتر باشد. وقتی میوه میرسد اتصال بین شاخه میوه
سست شده و نیروی کاهش یافته لازم برای جدا کردن میوه از
درخت را میتوان اندازه گیری کرده و به عنوان شاخص رسیدگی بکار
Sy
صفحه 9:
عش © له
تكثير كيلاس
* معمولا درخت كيلاس را بوسيله بذر و ييوند ازدياد مىنمايند براى
پیوند گیلاس بهترین پایه محلب ۰۲۱۵1۱۱۵0 است که آن را
آلبالو تلخه مینامند.
صفحه 10:
1
پیوند
* برای پیوند گیلاس از پیوند شکمی . شکافی و پیوند انگلیسی
استفاده مینمایند ولی پیوند شکمی از سایر انواع پیوندها بسیار
معمول است. برای پیوند شکمی باید در اوایل شهریور اقدام نمود.
مخصوصا اگر پایه از بذر عمل آمده باشد و یا آلبالو تلخه باشد. باید
يك ماه ديرتر يعنى در مهر ماه بايد اقدام به اين امر نمود. در پارهای
از انواع كيلاسهاى خارجى بايد هميشه و حتما نزديك سطح زمين
یعنی ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتری پیوند نمود. راجع به بيوند انكليسى اين
نکته قابل توجه است که هر گاه عمل پیوند از اواخر شهریور تا اواسط
مهر ماه انجام بگیرد بهترین نتیجه را میدهد.
صفحه 11:
استفاده از كيلاس
* گیلاس ها را بهتر است تازه تازه پس از چیدن از درخت تناول كرد.
آغلب از گیلاس» مربا و یا ژله درست می کنند زیرا نمی توان آن را به
صورت تازه ذخیره و نگه داری کرد. ولی می توان آن ها را فریز کرد؛
البته بهتر است که اول هسته های آن در آورده شود.
صفحه 12:
فواید گیلاس
* بر طبق آخرین و بهترین اخبار به دست آمده مشخص گردیده که
گیلاس ها منبع غنی آنتی اکسیدان ها هستند.
گیلاس ها غذای متداولی در عصر حجر بوده اند و باستان شناسان
بقایای هسته های گیلاس را در بسیاری از غارها و صخره های
مسکونی ما قبل تاريخ یافته اند.
صفحه 13:
* گیلاس شیرین (3۷[11۳۳ 5لا(۲۱۱۲)یک میوه فصلی است که
امروزه به غير از مصرف تازه ی آن, می توان به خوبی از میوه ی
خشك آن ويا به.صورت آب ميوه استفادة كرد.
كروه هاى كياه شناختى زير مجموعه درخت هاى كيلاس شامل:
قرختان آلو هلو باذام:و زر آلو است:وانه تنها ازميوه ذرخت
OLE بلكه از شكوفه ها و جوب آن نيز استفاده مى كردد.
برای این که ارزش این گیاه را بدانیم کافی است بگوییم تمام قسمت
های این سیوهیعتی: گوشت» ذم هس برگ و ساقة ی آن ذر طب و
صنمت استعمال دارد.
صفحه 14:
همه ی ما از مصرف گیلاس تازه در یک روز گرم تابستانی لذت می
بریم؛ این میوه دارای چربی کم و فیبر زیاد است و اگر شما درمان
های گیاهی را قبول داشته باشید. بدانید که گواتر مزمن با خوردن
گیلاس تا حد زیادی کنترل می شود و همچنین مانند یک عامل
تخلیه و زهکشی در مجاری ادرار و لوله های هاضمه کار می کند و
سنگ ها را از بین می برد و مصرف آن در حد مناسب به مبتلایان به
دیابت و ورم مفاصل توصیه می شود زیرا میوه ای است که نشاسته
ی کمی دارد و قندش برای افراد دیابتی زیان بار نیست(البته باز هم
تاکید می شود که اگر به میزان توصیه شده توسط متخصص تغذیه
مصرف شود).
کتلابی بهمجنین:مسکن اماب بونمهرملین ایسته تمون راکب
معده را نیز تمیز می کند و جوشانده ی دم گیلاس برای دفع سنگ
های مثانه و تمیز کردن مجاری ادرار در طب تجربی مصرف دائم
دارد.
صفحه 15:
é con
HOLS ارزش تغذيه اى
(حدود ۱۴عدد گیلاس متوسط) دارای ابن تركيبات
هرا کم کی( ود ۴ ی :
رم ۴
گرم ۰ -
رم ۱
گرم ٩
گرم ۷
میلی گرم ۱
af hal ۲
میلی گرم ۸
میلی گرم ۵
۵میلروگرم
سمیلی گرم ۶
RE rity
/لاميلى كرم ٠ع
"
* اسيد فوليك ۲ میروگرم
و ديكر مواد معدتی
صفحه 16:
راهنمايى های تیه ای
* جربى اشباع شده در كيلاس بسيار كم است. كلسترول ندارد (مانند
ساير گیاهان» سديم ندارد. فيبر خوراكى بالايى داردء از ويتامين ©
بالایی برخوردار است.
صفحه 17:
خواص غذایی و درمانی گیلاس
# مجاری ادراری و لوله ی گوارشی را ضد عفونی می کند.
# برای افراد دیایتی مضر نیست زیرا قند آن از نوع سوربیتول است
که ۷۰ درصد آن در بدن انسان بدون اینکه به گلوگز تبدیل شود.
صرف توليد انرژی می شود. # گیلاس شیرین ملین خوبی است و
يبوست را رفع مى كند.
* طبيعتى سرد دارد و مصرف زياد آن باعث نفخ معده مى شود.
* # اعصاب را آرام مى كند.
# معده را ضدعفونی می کند.
# سموم بدن را دفع می کند و خون را تصفیه می کند.
صفحه 18:
گیلاس شیرین برای رفع یبوست و آلبالوی ترش برای رفع اسهال
مفید است.
* خوردن گیلاس برای افرادی که تصلب شرائین . ناراحتی کبد و
مکل جمع شدن گاز در روده ها را دارند. موثر و مفید است.
# گیلاس باید به خوبی جوبده شود تا به راحتی هضم شود.
# خوردن گیلاس بعد از غذا باعث سوء هاضمه و نفخ می شود. چون
از هضم سریع غذا جلوگیری می کند. به همین دلیل توصیه می شود
که بعد از غذا مصرف نشود:
# خوردن گیلاس قبل از غذا شخص را سیر می کند و جلوی
اشتهای او را می گیرد و در عین حال او را چاق نمی کند. بنابراین
افراد چاقی که می خواهند لاغر شوند. می توانند گیلاس را قبل از
غذا مصرف کنند. البته نباید در مصرف آن زياده روی کنند. «
so GSS Syeda لور كوبى اليلق
صفحه 19:
* # در طب سنتی معتقدند که گیلاس برای رفع خشکی حلق و ریه
مفید است .
# عصاره گیلاس یک ضد باکتری علیه فساد و
پوسیدگی دندان است . در بررسی ها مشاهده شده است که عصاره
گیلاس سیاه تا ۸٩ درصد فعالیت آنزیم های عامل تشکیل پلاک
دندان را متوقف می کند. # در گذشته پزشکان از گیلاس سياه براى
معالجه سنگ کلیه و ناراحتی های کیسه صفرا استفاده می کردند.