صفحه 1:
عوضوم
cP.
ا 6
صفحه 2:
Wn جمعیت: 1074428 نفر
تعداد بخش: 22 تعداد شهرستان: 11
تعداد دهستان: 51 تعداد شهر: 24
۱
علیرغم اين که مساحت استان یزد خیلی بیش تر از استاث البرز است اما بیش
از یک میلیون و ششصد هزار نفر کم تر حمعیت دارد به دلیل این که آب در استان
یزد کم است و هوای گرمی دارد و بیشتر Ul کویر است.
صفحه 3:
استان یزد؛ با قرار گرفتن در بخش مرکزی فلات ایران در برگیرنده نا مناسب
ترین عوامل طبیعی چیره بر فلات مرکزی ایران نیزاست. کویرهای بزرگ
لوت و دشت كوير تا درياجه نمى قم و كوير نمك هرات و مروست تا کویر
نمك ابر كوه و باتلاق كاوخونى استان يزد را فرا كرفته اند. بارش اندک
همراه با تبخير شديدء دور بودن از درياء نزديكى با كوير خشك و يهناور
نمىء رطوبت نسبى كم همراه با كرماى بسيارء از عواملى هستندء که استان
یزد را به گونه خشک ترین استان ایران در آورده است. گذشته از آن؛ در
اين منطقه نوسان شدید درجه حرارت نیز وجود دارد. از نظر جغرافیایی بین
دقيقه پهنای شمالی و 52 درجه 2930 درجه و 48 دقبقه تا 33 درجه و
و 45 دقيقه تا 56 درجه و 30 دقیقه درازای خاوری از نصف النهار مبدا
واقع شده است. این استان از شمال خاوری به استان خراسان از شمال و
باختر به استان اصفهان؛ ازجنوب باختری به استان قارس و از جنوب
خاوری به استان کرمان محدود می شود.
صفحه 4:
صفحه 5:
استان یزد دربردارنده مجموعه بسیار با ارزش ازمیراث فرهنگی ایران زمین» درسده
های گوناگون تاریخی است. عناصر مادی و معنوی فرهنگی موجود در استان یزد. به
ای است که بررسی تاریخی را از روزگار پیش دادیان تا کنون کاملاً فراهم کرده گونه
است. صدها مسجد. آب انبار» بازار» کاروان سراء ساباط قلعه کاخ آرامگاه» ADE
سرداب. خانقاه. حسینیه. کاریز و ده ها مکان مقدس تاریخی نزد زرتشتیان در گوشه و
ای کامل را به وجود آورده است. استان یزد؛ با قرار گرفتن در کنار این استان؛ مجموعه
بخش مرکزی فلات ایران در برگیرنده نا مناسب ترین عوامل طبیعی چیره بر فلات مرکزی
ايران نیز است. استان یزد از دیر باز منطقه ای صنعتی بوده و اکنون نیز دارای کارخانه
های تولیدی بزرگ و کوچک است. این منطقه از جاذبه هاي پرشمار طبيعي, تاريخير
معماري, فرهنگي و اجتماعي برخوردار بوده و يكي از مهم ترین مناطق جهانگردي
.ايران به شمار مي آيد
صفحه 6:
تساورري :سان يرد بد بئیل بارش اندك به گونه کشت آبی است و
رونق چندانی ندارد. تلاش کشاورزان این ناحیه براین است که با بهره
گیری از کم ترین آب و خاك حاصل خیز, توانسته اند کشاورزی را در
محدوده ای Jail به دیگر بخش های اقتصادی پیوند دهند. از مهم
ترین فرآورده های کشاورزی بزد می توان گندم, جو, آفتاب گردان؛
نباتات علوفه ای, جالیز, زیره, گوجه فرنگی, بادمجان و سردرختی به
ویژه انار, انجیر و پسته را نام برد. دام پروری نیز به روش سنتی و
صنعتی رواج دارد, اما به دلیل کمبود علوفه رونق زیادی ندارد. مردم
آبادی های پیرامون شهر یزد, به پرورش .گوسفند, بز, گاو و شتر می
.پردازند
tea کر
صفحه 7:
استان يزد از دير باز منطقه ای صنعتی بوده و صنایع آن به دو صورت صنعتي و
دستي رواج داشته است. فرش بافی, چاقو سازی, سبد بافی, سنگ تراشی, پارچه
بافی, زیلو بافی, سراميك, سفال سازی, کرباس بافی, طلا و نقره کاری از صنایع
دستی برد هستتدیایی إن ان ار ان ارت ی اون رای کارخانه هاط
یت بزرگ و کوچک است. علاوه برکارگاه های کوچک نساجی و شیرینی سازی,
"۳ آن ها بسیار است, ده ها واحد تولیدی دیگر وجود دارد که در رشته های
كواكون تقاليت مشکند. پررگ ري قطف هاى یی اف ایران اسان یزد
.قرار دارد
صفحه 8:
ادات و رسومر
5 ror wee
مراسم استقبال از نوروز از اوایل اسفند ماه با خانهتکانی آغاز میشود. چیدن سفره
OT هفتسین ازادنگر ارکان اضلی چشن نوروز است در این سفره نمادهای سبزي,
وانمادهای مذهی دیده میک غذاى سس ابن روز سبرى بلو با كوشت است.ابعة
از تحويل سال كوجكترها به ديدن بزركترها مىروند و اين ديدارها تا روز سيزدهم
.فروردین بهطول میانجامد
صفحه 9:
سيزدو. يدر
مردم استان يزد در روز سيزدهم فروردين به باغها و مراتع مىروند و به شادى و
تفریح میپردازند. دخترها سبزه گره میزنند. در اين روز مادرشوهر و خواهران
شوه دسا اقواه :010191 0212 2075 و ون رون خون رفته و آو زا
رای گردش و در کرد
صفحه 10:
اعیاد اسلامی
اعیاد مذهبی مانند عید فطر, عید قربان, عید غدیرخم, میلاد حضرت محمد (
شعبان و ... در استان .یزد بسیار گرامی داشته میشود و بهطرز باشکوهی بر
میشود
5
صفحه 11:
مراف ازدواج در شهرها و روستاهای مختلف استان یزد با اندکی تفاوت به یکدیگر
شبیه هد ایشا خواهر هار ناماد رای ون وه عانه آنها میروند ااگر دعتر
را پسندید هد با ییاه 14 5 تددن ويك جعيه شيريني دوباره به
خانه آنها رفنه او دختز زا درا كارة 2ن 5 جد در يقدار تواستكاري. اقوام داماد
همراه با عاقد به خانه عرد كر | راسد ور سف ره عقد باداص
گردو, فندوق, فلفل سیاه, زنجبیل, دارچین, نقل, نبات, عسل, روغن, نن, پنیر و سبزی
دوردن: ماست ومد ۳ ۱7۱
روز کنات قفا
سپیدبختی روی سر عروس .میگیرند و دو کله یاد و تکه قند را بههم میسانید و
میخوانند.
دو روز بعد سایر اقوام عروس و داماد. لوازمی مثل ظرف و وسایل خانه را به رسم
شک Caan ای ا ی تا میک Sin dle po eps
خاتؤادة عروش . ذاعاء هرت بو ose ذاماد را نه خا جو دعوت كررورق
انى مىدهند كه به آن ياكشا
صفحه 12:
پس از مراسم تدفین, به خانه صاحب عزا میروند و آش یا شلهزرد میخورند. این
آش زردرنگ که از ماش, برنج و روغن تهیه میشود. آش پشت تابوت نام دارد.
روز سوم در مسجد پرسه میگذارند و قرآن میخوانند و پذیرائی میشوند و بعد از
ظهر به مزار رفته و فاتحه میخوانند
روز هفتم به گورستان رفته و سر خاك کندر و نبات دود کرده و روضه میخوانند.
نيس به خاته صاحب ع1 22015 75 ان 2015 220 22 5د بارجة سباهما
SO
روز چهلم نیز از صبح زود شروع به پختن «سوروك» - که نوعی نان روغنی زردرنگ
است و از آرد و روغن ارده تهیه میشود - میکنند. این نان را بر سر مزار میبرند, با
نقل و شیرینی به مردم میدهند و روضهخوانی میکنند. هر شب جمعه نیز سر
ue aes LS روك ةظوات و خيرات م ر رازن
صفحه 13:
در یزد به اسب زین کردهای که بهطور خاص آراسته شده و پیشاپیش
دسته عزاداری حرکت میکند کتل" میگویند. افسار این اسب يا کتل
همواره در دست محافظ آن است و جلو دسته سینهزنی حرکت میکند و
محافظ آن مرتب سر و صورت حیوان را نوازش میکند. این حرکت
. نمادین را اسب و کتل" مینامند
صفحه 14:
و وی هه ان يح SS CIID حاصه بم سسمار فى رود وا سد ررق الى
اين آددب. و زشبوم, ريشه در دین و مذهب دارد و جالب اینکه برخی از این آداب, حتی به دوران
قبل از اسلام باز میگردد که این امر حاکی از پیوند عمیق فرهنگ اسلامی و ایرانی دارد.
استان یزد با پر خورداری از فرهنگ و نوی خی در مبان ایزانبان. آداب و رسوم خاصی را در
ماه رمضان دارد که یکی از اين آیینها در پیشواز از ماه رمضان است و به «کلوخ اندازان»
معروف است. این رسم شباهت بسیاری به خانه تکانی روزهای پایانی سال دارد؛ به نحوی که
مردم چند روز قبل از ماه رمضان به نظافت و پاکسازی خانهها و مساجد میپردازند و با
برگزاري مراسم کلوخ اندازان, به شادی پرداخته و از ماه مبارک رمضان استقبال میکنند.
در این آیین باستانی, خانوادهها آخرین روز ماه شعبان را در کثار یکدیگر جمع میشدند و به دل
طبیعت میرفتند و آن روز را به شادی میگذراندند. خانوادهها در این روز در کنار یکدیگر جمع
میشوند و به دامن طبیعت و تفرجگاههای اطراف یزد میروند و از انواع خوراکیها تناول
میکنند.
خوراکهای این روز بسیار متنوع است و سعی میکنند آنچه میلشان باشد بخورند و خود را برای
ماه رمضان که ماه امساک و پرهیز از زیاده خواری و گناه است, آماده کنند.
یکی از متداولترین غذاهای روز کلوخ اندازان در یزد «شولی» است. شولی نوعی آش است و
انواع مختلف دارد.
یکی از متداولتزین غذاهای روز کلوخ اندازان در بزد «شولی» است. شولی نوعی آنش است و
انواع مختلف دارد. از دیگر خوراکیهای یزدیها در روز کلوخ اندازان. آش رشته یا آش خمیر,
آش کشک, حلوای برنج یا شله زرد و قالوده یزدی است. برخی از مردم در گذشته, کلوخهای
کوچکی را نیز در بایان روز به سمت یکدیگر پرتاب میکردند و روز خود شادمانی
خاتمه میدادند و از اینرو, اين مراسم را کلوخ اندازون نام نهادهاند
صفحه 15:
صفحه 16:
صفحه 17:
صفحه 18:
مدرسه ضیائیه
صفحه 19:
مجموعه حمام و بازار خان
صفحه 20:
صفحه 21:
صفحه 22:
بقعه دوازده plol
صفحه 23:
صفحه 24:
red انبار 6 بادگیری
صفحه 25:
خانه لاریها
صفحه 26:
صفحه 27:
oll
شهید رضایی نژاد
Perth cy ۳
[Prey teats Fe
506
خانم درودى
باكر ار سركار