صفحه 1:
عوضوم‎ cP. ا 6

صفحه 2:
‎Wn‏ جمعیت: 1074428 نفر تعداد بخش: 22 تعداد شهرستان: 11 تعداد دهستان: 51 تعداد شهر: 24 ‎۱ ‏علیرغم اين که مساحت استان یزد خیلی بیش تر از استاث البرز است اما بیش از یک میلیون و ششصد هزار نفر کم تر حمعیت دارد به دلیل این که آب در استان یزد کم است و هوای گرمی دارد و بیشتر ‎Ul‏ کویر است.

صفحه 3:
استان یزد؛ با قرار گرفتن در بخش مرکزی فلات ایران در برگیرنده نا مناسب ترین عوامل طبیعی چیره بر فلات مرکزی ایران نیزاست. کویرهای بزرگ لوت و دشت كوير تا درياجه نمى قم و كوير نمك هرات و مروست تا کویر نمك ابر كوه و باتلاق كاوخونى استان يزد را فرا كرفته اند. بارش اندک همراه با تبخير شديدء دور بودن از درياء نزديكى با كوير خشك و يهناور نمىء رطوبت نسبى كم همراه با كرماى بسيارء از عواملى هستندء که استان یزد را به گونه خشک ترین استان ایران در آورده است. گذشته از آن؛ در اين منطقه نوسان شدید درجه حرارت نیز وجود دارد. از نظر جغرافیایی بین دقيقه پهنای شمالی و 52 درجه 2930 درجه و 48 دقبقه تا 33 درجه و و 45 دقيقه تا 56 درجه و 30 دقیقه درازای خاوری از نصف النهار مبدا واقع شده است. این استان از شمال خاوری به استان خراسان از شمال و باختر به استان اصفهان؛ ازجنوب باختری به استان قارس و از جنوب خاوری به استان کرمان محدود می شود.

صفحه 4:

صفحه 5:
استان یزد دربردارنده مجموعه بسیار با ارزش ازمیراث فرهنگی ایران زمین» درسده های گوناگون تاریخی است. عناصر مادی و معنوی فرهنگی موجود در استان یزد. به ای است که بررسی تاریخی را از روزگار پیش دادیان تا کنون کاملاً فراهم کرده گونه است. صدها مسجد. آب انبار» بازار» کاروان سراء ساباط قلعه کاخ آرامگاه» ‎ADE‏ ‏سرداب. خانقاه. حسینیه. کاریز و ده ها مکان مقدس تاریخی نزد زرتشتیان در گوشه و ای کامل را به وجود آورده است. استان یزد؛ با قرار گرفتن در کنار این استان؛ مجموعه بخش مرکزی فلات ایران در برگیرنده نا مناسب ترین عوامل طبیعی چیره بر فلات مرکزی ايران نیز است. استان یزد از دیر باز منطقه ای صنعتی بوده و اکنون نیز دارای کارخانه های تولیدی بزرگ و کوچک است. این منطقه از جاذبه هاي پرشمار طبيعي, تاريخير معماري, فرهنگي و اجتماعي برخوردار بوده و يكي از مهم ترین مناطق جهانگردي .ايران به شمار مي آيد

صفحه 6:
تساورري :سان يرد بد بئیل بارش اندك به گونه کشت آبی است و رونق چندانی ندارد. تلاش کشاورزان این ناحیه براین است که با بهره گیری از کم ترین آب و خاك حاصل خیز, توانسته اند کشاورزی را در محدوده ای ‎Jail‏ به دیگر بخش های اقتصادی پیوند دهند. از مهم ترین فرآورده های کشاورزی بزد می توان گندم, جو, آفتاب گردان؛ نباتات علوفه ای, جالیز, زیره, گوجه فرنگی, بادمجان و سردرختی به ویژه انار, انجیر و پسته را نام برد. دام پروری نیز به روش سنتی و صنعتی رواج دارد, اما به دلیل کمبود علوفه رونق زیادی ندارد. مردم آبادی های پیرامون شهر یزد, به پرورش .گوسفند, بز, گاو و شتر می .پردازند ‎tea‏ کر ‎

صفحه 7:
استان يزد از دير باز منطقه ای صنعتی بوده و صنایع آن به دو صورت صنعتي و دستي رواج داشته است. فرش بافی, چاقو سازی, سبد بافی, سنگ تراشی, پارچه بافی, زیلو بافی, سراميك, سفال سازی, کرباس بافی, طلا و نقره کاری از صنایع دستی برد هستتدیایی إن ان ار ان ارت ی اون رای کارخانه هاط یت بزرگ و کوچک است. علاوه برکارگاه های کوچک نساجی و شیرینی سازی, "۳ آن ها بسیار است, ده ها واحد تولیدی دیگر وجود دارد که در رشته های كواكون تقاليت مشکند. پررگ ري قطف هاى یی اف ایران اسان یزد .قرار دارد

صفحه 8:
ادات و رسومر 5 ror wee ‏مراسم استقبال از نوروز از اوایل اسفند ماه با خانه‌تکانی آغاز می‌شود. چیدن سفره‎ OT ‏هفت‌سین ازادنگر ارکان اضلی چشن نوروز است در این سفره نمادهای سبزي,‎ وانمادهای مذهی دیده میک غذاى سس ابن روز سبرى بلو با كوشت است.ابعة از تحويل سال كوجكترها به ديدن بزركترها مىروند و اين ديدارها تا روز سيزدهم .فروردین به‌طول می‌انجامد

صفحه 9:
سيزدو. يدر مردم استان يزد در روز سيزدهم فروردين به باغها و مراتع مىروند و به شادى و تفریح می‌پردازند. دخترها سبزه گره می‌زنند. در اين روز مادرشوهر و خواهران شوه دسا اقواه :010191 0212 2075 و ون رون خون رفته و آو زا رای گردش و در کرد

صفحه 10:
اعیاد اسلامی اعیاد مذهبی مانند عید فطر, عید قربان, عید غدیرخم, میلاد حضرت محمد ( شعبان و ... در استان .یزد بسیار گرامی داشته می‌شود و به‌طرز باشکوهی بر می‌شود 5

صفحه 11:
مراف ازدواج در شهرها و روستاهای مختلف استان یزد با اندکی تفاوت به یکدیگر شبیه هد ایشا خواهر هار ناماد رای ون وه عانه آنها می‌روند ااگر دعتر را پسندید هد با ییاه 14 5 تددن ويك جعيه شيريني دوباره به خانه آنها رفنه او دختز زا درا كارة 2ن 5 جد در يقدار تواستكاري. اقوام داماد همراه با عاقد به خانه عرد كر | راسد ور سف ره عقد باداص گردو, فندوق, فلفل سیاه, زنجبیل, دارچین, نقل, نبات, عسل, روغن, نن, پنیر و سبزی دوردن: ماست ومد ۳ ۱7۱ روز کنات قفا سپیدبختی روی سر عروس .می‌گیرند و دو کله یاد و تکه قند را به‌هم می‌سانید و می‌خوانند. دو روز بعد سایر اقوام عروس و داماد. لوازمی مثل ظرف و وسایل خانه را به رسم شک ‎Caan‏ ای ا ی تا میک ‎Sin dle po eps‏ خاتؤادة عروش . ذاعاء هرت بو ‎ose‏ ذاماد را نه خا جو دعوت كررورق انى مىدهند كه به آن ياكشا

صفحه 12:
پس از مراسم تدفین, به خانه صاحب عزا می‌روند و آش یا شله‌زرد می‌خورند. این آش زردرنگ که از ماش, برنج و روغن تهیه می‌شود. آش پشت تابوت نام دارد. روز سوم در مسجد پرسه می‌گذارند و قرآن می‌خوانند و پذیرائی می‌شوند و بعد از ظهر به مزار رفته و فاتحه می‌خوانند روز هفتم به گورستان رفته و سر خاك کندر و نبات دود کرده و روضه می‌خوانند. نيس به خاته صاحب ع1 22015 75 ان 2015 220 22 5د بارجة سباهما ‎SO‏ روز چهلم نیز از صبح زود شروع به پختن «سوروك» - که نوعی نان روغنی زردرنگ است و از آرد و روغن ارده تهیه می‌شود - می‌کنند. این نان را بر سر مزار می‌برند, با نقل و شیرینی به مردم می‌دهند و روضه‌خوانی می‌کنند. هر شب جمعه نیز سر ‎ue aes LS‏ روك ةظوات و خيرات م ر رازن

صفحه 13:
در یزد به اسب زین کرده‌ای که به‌طور خاص آراسته شده و پیشاپیش دسته عزاداری حرکت می‌کند کتل" می‌گویند. افسار این اسب يا کتل همواره در دست محافظ آن است و جلو دسته سینه‌زنی حرکت می‌کند و محافظ آن مرتب سر و صورت حیوان را نوازش می‌کند. این حرکت . نمادین را اسب و کتل" می‌نامند

صفحه 14:
و وی هه ان يح ‎SS CIID‏ حاصه بم سسمار فى رود وا سد ررق الى اين آددب. و زشبوم, ريشه در دین و مذهب دارد و جالب اینکه برخی از این آداب, حتی به دوران قبل از اسلام باز می‌گردد که این امر حاکی از پیوند عمیق فرهنگ اسلامی و ایرانی دارد. استان یزد با پر خورداری از فرهنگ و نوی خی در مبان ایزانبان. آداب و رسوم خاصی را در ماه رمضان دارد که یکی از اين آیین‌ها در پیشواز از ماه رمضان است و به «کلوخ اندازان» معروف است. این رسم شباهت بسیاری به خانه تکانی روزهای پایانی سال دارد؛ به نحوی که مردم چند روز قبل از ماه رمضان به نظافت و پاک‌سازی خانه‌ها و مساجد می‌پردازند و با برگزاري مراسم کلوخ اندازان, به شادی پرداخته و از ماه مبارک رمضان استقبال می‌کنند. در این آیین باستانی, خانواده‌ها آخرین روز ماه شعبان را در کثار یکدیگر جمع می‌شدند و به دل طبیعت می‌رفتند و آن روز را به شادی می‌گذراندند. خانواده‌ها در این روز در کنار یکدیگر جمع می‌شوند و به دامن طبیعت و تفرجگاه‌های اطراف یزد می‌روند و از انواع خوراکی‌ها تناول می‌کنند. خوراک‌های این روز بسیار متنوع است و سعی می‌کنند آنچه میلشان باشد بخورند و خود را برای ماه رمضان که ماه امساک و پرهیز از زیاده خواری و گناه است, آماده کنند. یکی از متداول‌ترین غذاهای روز کلوخ اندازان در یزد «شولی» است. شولی نوعی آش است و انواع مختلف دارد. یکی از متداول‌تزین غذاهای روز کلوخ اندازان در بزد «شولی» است. شولی نوعی آنش است و انواع مختلف دارد. از دیگر خوراکی‌های یزدی‌ها در روز کلوخ اندازان. آش رشته یا آش خمیر, آش کشک, حلوای برنج یا شله زرد و قالوده یزدی است. برخی از مردم در گذشته, کلوخ‌های کوچکی را نیز در بایان روز به سمت یکدیگر پرتاب می‌کردند و روز خود شادمانی خاتمه می‌دادند و از این‌رو, اين مراسم را کلوخ اندازون نام نهاده‌اند

صفحه 15:

صفحه 16:

صفحه 17:

صفحه 18:
مدرسه ضیائیه

صفحه 19:
مجموعه حمام و بازار خان

صفحه 20:

صفحه 21:

صفحه 22:
بقعه دوازده ‎plol‏

صفحه 23:

صفحه 24:
‎red‏ انبار 6 بادگیری ‎

صفحه 25:
خانه لاریها

صفحه 26:

صفحه 27:
oll شهید رضایی نژاد ‎Perth cy‏ ۳ [Prey teats Fe 506 خانم درودى باكر ار سركار

طراحی:سید محمد صادق سید هاشمی مرکز استان :یزد جمعیت 1074428 :نفر تعداد بخش22 : تعداد شهرستان11 : تعداد دهستان51 : تعداد شهر24 : مساحت 129284.859 :کیلومتر مربع كشاورزي استان يزد به دليل بارش اندك به گونه كشت آبی است و رونق چندانی ندارد .تالش كشاورزان اين ناحيه براين است كه با بهره گيری از كم ترين آب و خاك حاصل خيز ،توانسته اند كشاورزی را در محدوده ای اندك به ديگر بخش های اقتصادی پيوند دهند .از مهم ترين فرآورده های كشاورزی يزد می توان گندم ،جو ،آفتاب گردان، نباتات علوفه ای ،جاليز ،زيره ،گوجه فرنگی‌،بادمجان و سردرختی به ويژه انار ،انجير و پسته را نام برد .دام پروری نيز به روش سنتی و صنعتی رواج دارد ،اما به دليل كمبود علوفه رونق زيادی ندارد .مردم آبادی های پيرامون شهر يزد ،به پرورش .گوسفند ،بز ،گاو و شتر می .پردازند استان يزد از دير باز منطقه ای صنعWتی بوده و صنايع آن به دو صورت صنعتي و دستي رواج داشته است .فرش بافی ،چاقو سازی ،سبد بافی ،سنگ تراشی ،پارچه بافی ،زيلو بافی ،سراميك ،سفال سازی ،كرباس بافی ،طال و نقره كاری از صنايع دستی يزد هستند .اين استان از نظر صنايع كارخانه اي اکنون دارای کارخانه های توليدی بزرگ و کوچک است .عالوه برکارگاه های کWوچک نساجی و شيرينی سازی، کWه شمار آن ها بسيار است ،ده ها واحد توليدی ديگر وجود دارد که در رشته های گوناگWون فعاليت می کنند .بزرگ ترين قطب های معدنی آهن ايران در استان يزد .قرار دارد مراسم نوروز مراسم استقبال از نوروز از اوایل اسفند ماه با خانه‌تکانى آغاز مى‌شود .چيدن سفره هفت‌سين از ديگر ارکان اصلى جشن نوروز است .در اين سفره نمادهاى سبزي ،آب و نمادهاى مذهبى ديده مى‌شود .غذاى سنتى اين روز سبزى پلو با گوشت است .بعد از تحويل سال کوچکترها به ديدن بزرگترها مى‌روند و اين ديدارها تا روز سيزدهم .فروردين به‌طول مى‌انجامد سیزده بدر مردم استان يزد در روز سيزدهم فروردين به باغ‌ها و مراتع مى‌روند و به شادى و تفريح مى‌پردازند .دخترها سبزه گWره مى‌زنند .در اين روز مادرشوهر و خواهران شوهر و ساير اقوام دامادهاى تازه ازدواج کرده به ديدن عروس خود رفته و او را .براى گردش و در کردن نحسى به باغ و سبزه‌زار مى‌روند اعیاد اسالمی اعياد مذهبى مانند عيد فطر ،عيد قربان ،عيد غديرخم ،ميالد حضرت محمد (ص) ،نيمه شعبان و ...در استان .يزد بسيار گرامى داشته مى‌شود و به‌طرز باشکوهى برگزار مى‌شود در شهرها و روستاهاى مختلف استان يزد با اندکى تفاوت به يکديگر مراسمازدواج مراسم عروسی شبيه هستند .ابتدا خواهر و مادر داماد براى ديدن دختر به خانه آنها مى‌روند؛ اگر دختر را پسنديد هفته بعد با يک حلقه انگشتر ،يک جفت کفش و يک جعWبه شيرينى دوباره به خانه آنها رفته و دختر را خواستگارى مى‌کنند .چند روز بعد از خواستگاري ،اقوام داماد همراه با عاقد به خانه عروس رفته را بر سر سفره مى‌نشانند .در سفره عقد بادام، گردو ،فندوق ،فلفل سياه ،زنجبيل ،دارچين ،نقل ،نبات ،عسل ،روغن ،نن ،پنير و سبزى خوردن ،ماست و .ميوه مى‌گذارند در روز عقدکنان ،عاقد از عروس بله را مى‌گيرد .سپس سفره سفيدى به نشانه سپيدبختى روى سر عروس .مى‌گيرند و دو کله ياد و تکه قند را به‌هم مى‌سانيد و مى‌خوانند. دو روز بعWد ساير اقوام عروس و داماد ،لوازمى مثل ظرف و وسايل خانه را به رسم پيشکش به خانه داماد مى‌برند .به اين پيشکش‌ها 'جاخالي' مى‌گويند .در مرحله بعد خانواده عروس و داماد هر يک نبوت عروس و .داماد را به خانه خود دعوت کرده و ميهمانى مى‌دهند که به آن پاگشا مى‌گويند مرگ و عزا پس از مراسم تدفين ،به خانه صاحب عزا مى‌روند و آش يا شله‌زرد مى‌خورند .اين آش زردرنگ که از ماش ،برنج و روغن تهيه مى‌شود ،آش پشت تابوت نام دارد. روز سوم در مسجد پرسه مى‌گذارند و قرآن مى‌خوانند و پذيرائى مى‌شوند و بعWد از ظهر به مزار رفته و فاتحه مى‌خوانند. روز هفتم به گورستان رفته و سر خاك كندر و نبات دود كرده و روضه می‌خوانند. سپس به خانه صاحب عزا برگشته و در اتاق متوفی ،شمع روشن كرده ،پارچة سیاهی پهن و روضه‌خوانی می‌كنند. روز چهلم نیز از صبح زود شروع به پختن «سوروك» ـ كه نوعی نان روغنی زردرنگ است و از آرد و روغن ارده تهیه می‌شود ـ می‌كنند .این نان را بر سر مزار می‌برند ،با روضه‌خوانی می‌كنند .هر شب جمعه نیز سر نقل و شیرینی به مردم می‌دهند و .خاك رفته و به روضه‌خوانی و خیرات می‌پردازند کتل بستن در يزد به اسب زين کرده‌اى که به‌طور خاص آراسته شده و پيشاپيش دسته عزادارى حرکت مى‌کند 'کتل' مى‌گويند .افسار اين اسب يا کتل همواره در دست محافظ آن است و جلو دسته سينه‌زنى حرکت مى‌کند و محافظ آن مرتب سر و صورت حيوان را نوازش مى‌کند .اين حرکت .نمادين را 'اسب و کتل' مى‌نامند آداب و رسوم ماه رمضان یکی از بارزترین نمونه‌های فرهنگ عامه به شمار می‌رود و بسیاری از رمضان اینماه رسوم ،ریشه در دین و مذهب دارد و جالب اینکه برخی از این آداب ،حتی به دوران آداب و قبل از اسالم باز می‌گردد که این امر حاکی از پیوند عمیق فرهنگ اسالمی و ایرانی دارد. استان یزد با برخورداری از فرهنگ و تمدنی غنی در میان ایرانیان ،آداب و رسوم خاصی را در ماه رمضان دارد که یکی از این آیین‌ها در پیشواز از ماه رمضان است و به «کلوخ اندازان» معروف است .این رسم شباهت بسیاری به خانه تکانی روزهای پایانی سال دارد؛ به نحوی که مردم چند روز قبل از ماه رمضان به نظافت و پاک‌سازی خانه‌ها و مساجد می‌پردازند و با برگزاری مراسم کلوخ اندازان ،به شادی پرداخته و از ماه مبارک رمضان استقبال می‌کنند. در این آیین باستانی ،خانواده‌ها آخرین روز ماه شعبان را در کنار یکدیگر جمع می‌شدند و به دل طبیعت می‌رفتند و آن روز را به شادی می‌گذراندند .خانواده‌ها در این روز در کنار یکدیگر جمع می‌شوند و به دامن طبیعت و تفرجگاه‌های اطراف یزد می‌روند و از انواع خوراکی‌ها تناول می‌کنند. خوراک‌های این روز بسیار متنوع است و سعی می‌کنند آنچه میلشان باشد بخورند و خود را برای ماه رمضان که ماه امساک و پرهیز از زیاده خواری و گناه است ،آماده کنند. یکی از متداول‌ترین غذاهای روز کلوخ اندازان در یزد «شولی» است .شولی نوعی آش است و انواع مختلف دارد. یکی از متداول‌ترین غذاهای روز کلوخ اندازان در یزد «شولی» است .شولی نوعی آش است و انواع مختلف دارد .از دیگر خوراکی‌های یزدی‌ها در روز کلوخ اندازان ،آش رشته یا آش خمیر، آش کشک ،حلوای برنج یا شله زرد و فالوده یزدی است .برخی از مردم در گذشته ،کلوخ‌های کوچکی را نیز در پایان روز به سمت یکدیگر پرتاب می‌کردند و روز خود را با بازی و شادمانی خاتمه می‌دادند و از این‌رو ،این مراسم را کلوخ اندازون نام نهاده‌اند مکان های دیدنی مسجد جامع کبیر مسجد ریگ مجموعه امیر چخماق مدرسه ضیائیه مجموعه حمام و بازار خان خانه ملک تجار دخمه زرتشتیان بقعه دوازده امام بقعه سید رکن الیدن آب انبار 6بادگیری خانه الریها آتشکده زردشتیان پایان کالس:شهید رضایی نژاد مدرسه شاهد عالفیها با تشکر از سرکار خانم درودی

62,000 تومان