صفحه 1:
صفحه 2:
کر بوهبُدرات
| > و4 ۵ ۳
صفحه 3:
کربوهیدراتها
cae aed hea) eases 2
الدثيد يا كتونهيدره”. Jb مىدانند. هيدراتهاى كربن از انمهای کرین. هیدروین و اکسیژن تشکیل شددائد.
ا
Segoe gee)
ساختار ؛
کربوهیدراتهای خالص شامل انمهای کرین. هبدروزر, و ا"سبزر, هستند با نسبت ملکولی 1:2:1 که فرمول عمومی.
Cn(H20)n را تشکیل میدهند. با لین وجود, خيلى از كربوهيدراتهاى مهم از اين قانون مستثنى هستند (مثل
ریز و ارول كه بدين ترتيب أنها را مستقيما نمىتوان كربوهيدرات خوائد. كاهى وقتها تركيبلتى كه شامل
عناصر ديكرى نيز مى شوند را هم كربوهيدرات ميخوانند(مثلاً جيتين كه شامل نيتروزن نيز است).
دستهبندی کریوهیدراتها
کربهیدراتهاا به صورت تک پاحدی هستند (قندیتکها با مووساکاریده) رت رز
لین زیر واحدها هستند که به ترتیب هادوقندى (يا دىساكاريد)ها. جندقندىها (يا البكوباكاريدها) و ساکاریدیلیها
نامیده میشوند.
دوقندیها
لاکنوز یا قند شیره ساكاروز يا شكر و مالتوز يا قند مالت, نموندهابى از دىساكاريدها هستند. 2
صفحه 4:
يلى ساكاريدها
is ea ا ا لس الال ی 00
ارند. مهم تین بلس فادها se
نشاسته - آمیلون
tee cos کی رات
نشاسته کربوهیدرات ذخیرهای در گياهان ( سیب زمینی. ۰ نان, برنج و ..) است که از بهم پیوستن تک فندیها به اشکال
مختلف حاصل میشوند و در بدن پس از گوارش مالتوز تبدیل شده و سرانجام به تکقندیهای گلوکز, فروکتوز و
یز میا دب و ار
پخش میگردد.
کلیکوژن تنها شکل ذخیره اثرژی به صورت قند در بدن انسان است. مقدار ذخیره گلیکوین در انسان 350 گرم است. حدود.
0 یا 108 گرم گلیکوژن در کید است و بقیه در ماهیچههاست. مقدار ذخیره گلیکوژن در بدن انسان به اندازه این است.
که نیازهای نصف روز انسان را تأمین میکند. بدین صورت که فردی گرسنه است و غذا نمیخورد. گلیکوین کبدی, قند.
خون وی را تأمین میکند و گلیکوژن ماهیچهها. نیازهای عضلانی را تأمین میکند. زمانی که گرسنگی دوم اتفاق
میافتد. زمالی است که گلیکوین کبدی تخلیه شده و گلیکوپژن که تحت تأثیر زساید (آلزیم) فسفریلاز قرار میگیرد
كليكوزن كبدى است نه كليكوزن ماهيجه.
صفحه 5:
0 |
سلولر نيز بلىساكاريدى است كه در كياهان توليد مىشود. تفاوت ساختمانی ن با نشاسته لین است که در سلولز پیوندهای .
بتا ۱به ۴ وجود دارد اما در روده پستاندرانآنزیمی برای تجزیه آن وجود ندارد. در روده نشخوار کتندگان سلولز توسط
آنزیم سلولاز که توسط یاکتریهای رودهای آنها تولید میشود تجزیه میشود.
سوخت وساز کربوهیدراتها
کربوهیدراتها به گلوکز تبدیل میشوند و گلوکز به دو طریق در بدن دگر کت یا سوختوساز (متابولیسم) هوازی میشود:
دگرگشت هوازی گلوکز: بدین صورت که ابتدا مولکول گلوکز میشکند و دو مولکول اسید پیرویک ایجاد میکند, اسد پیرویک
دکریکسیله میشود وبه مشتق استیل de ی
ايجاد مىكند. استيل كوآنزيم8 وارد جرخه كريس میشود و طی یک سلسله واکنشهای پیابی به لب انرژی و 2
تبديل مىشود. / 5
دكرئشت بىهوازى: زملنى كه بدن در شرايط اضطرارى قرار مىكيرد متابوليسم بى هوازى رخ مىدهد. مثلاً ورزشكارى كه
فعاليت سنكين انجام میدهد. قادر به تأمين کل انری مورد نیاز خود از طريق هوازى نيست. قسمتى از انرزى خود را از
طریق بی هوازی تأمین میکند. با در شرایطی که فرد در حالت خفگی قرار میگیرد (آب یا دود) بدن از طریق متابولیسم.
ابى هوازى سعى در حفظ حیات میکند. بدین صورت که مولکول گلوکز مید که بو تولكيل للد وبروواك الك
میکند. هر مولکول اسید پیروپیک احیاء میشود و اسید لاکتیک ایجاد میکند. علت اینکه اسید لاکتیک باعث گرفتگی.
عضله یا خستگی ورزشکاران میشود. متابولیسم بی هوازی است. بنابرلین در شرلیط بی هوازی از متالولیسم گلوکز 2
۵۲۴ (آدنوزین تری فسفات) و در شرایط هوازی از متابولیسم گلوکز 38 ۸7۳ انرژی حاصل میشود. البته ممکن است .
تصور کنید هضم دگرگشت بی هوازی باعث تخريب انرؤى مىشود در صورتيكه اسيد لاكتيك جمع شده در عضله با ..
' جریان خون به کبد میرود و مجددا تبدیل به کلیکوژن میشود و دوباره قند میسازد. i
١
صفحه 6:
" توليد كرما نقش اصلى و عمده لين مواد تولید
كاركرد مواد قندی و نشاسته دیدن ۱
است. تنظیم قند خون بدن سالم بعد از جذب قندها به وسیله
میدارد. ذخیره در بدن مقدار اضافی مواد قندی و نشاستهای
ربى در بافت جربى ذخيره مىكردد تا در صورت لزوم: بدن
اعمللی که انجام میدهد. مقدار آن را تا حدودی :
بر المج رارصا
بتواند به عنوان متبع انرژی از آن استفاده نماید.
منابع غذایی قندی و نشاستهای
ما بخش عمده انرژی مورد نیاز روزانه خود را از غلات یعتی-گندم. جو. ذرت. برنج. ماکارونی, سیب زمینی و ... حبوبات مانند-
لوبیاء نخود. عدس و ... همچنین قند و شکر, لب OLY بیسکویت, خرماء کشمش, عسل و شیرینیجات. میوههای شیرین؛
جغندر. نلنم و مانند اینها تآمین میکنیم. ,
انرژیزایی کربوهیدراتها
كربوهيدراتها انرزىزا هستند و انجام اعمال حیاتی را تسهیل مینمین. از انوا هترین مود تغذیایبرایورزشکارند.
مواد قندی و نشاستهای یکی از مهمترین و ارزانترین منلبع انرئی در رژیم غذایی انسان بشمار میروند. قسمت مهمی از
غذاهای مردم آسیاء افریقا و بسیاری از نقاط الک رن ES Si تا
كريوهيدرات هاء اكثر مردم از آنها استفاده مىكنند و 40 تا 50 درصد غذای روزنه را تشکیل میدهند.هنگامی كه
0 به انرئى تبديل مىكردند و مقدار و ۲
نقاط دنيا يك ماده ای, غذای اصلی مردم است. در بیش از 50 درصد کشورهای دنیا برنج. گندم. ذرت.
et a eo ل قنديهاء سوريبتول است كه از احياى كلوكز به
دست میآید. ویژگی لن سرعت جذب خیلی کند است. بنابراین به طور کامل جذب نمیشود. سرعت کند جذب.
سوريبتول در جند زمينه مورد استفاده تغذیهای قرار میگیرد: در اقلا SS ae OE له تمليل يه خورذن مريا © ١
ee ea Ss ee One Boa ۳ وتو قاری اراس وا ور ده ۶
شده و توسط فلور روده تخمیر میشود و گاز ایجاد میکند.
صفحه 7:
۹
رین فرد مبتلابه مرض قند میتولنددو قاشق مرباخوری سررستول بخورد و گر مقدار زیدتری استفاده کند دچار نفخ
میشود و آگر مقدار پیشتری استفاده کند دچار اسهال میشود. یکی از مشکلات افرادی که رزیم لاغری میگیرند. پائین
آمدن قدد خون و احساس گرسنگی است. بنابرلین سوریبتول درست است که کربوهیدرات است امابه دلیل جذب گند»
مصرف مقدار کمی از آن میتواند قتد خون را در حد طبیعی نگه دارد و یا در افرادی که در ذخیره سازی گلیکوژن کبدی.
مشکل دارندهمیتوان از این ویژگی بهره جست. مشتقات تک قندی به نام اینوزیتول, که یک هکزوز حلقوی است. معمولاً
در سبوس غلات مثل نان به صورت ترکیب با شش مولکول اسید فسقوریک است که اصطلاحا به لن اسيد فيتيك
میگویند. وقتی اسید فیتیک بدین صورت است. ارزش تغذیهای ندارد زیرا قند و فسفر آن قابل استفاده نیست و در ضمن.
مانع جذب کلسیم و آهن غذا نیز میشود. اما اگرنانی مثل نان سنکک را تخمیر کنیم به وسیله خمیر ترش اسید فیتیک
تجزیه میشوده قند و فسفر آن قابل استفاده میگردد و مانع از جذب کلسیم و فسفر هم نمیشود
صفحه 8:
پروتئین
نقش برونلین ها در رژیم غذایی
صفحه 9:
پروتتین ها مواد مغذی اصلی هس سلول زنده اكين دیون و اکسفن وجود دارد؛پلکه ازتاو
د ل Hs MR ian ee
2 تس eas eae Re
گرفته تا
یت
یادآوری ویژگیهای فییک و- شیمیایی پروتئین ها
اوعدي ا و ل ا ae از آنها (اساسی» هستتد.
: ا ار متيونين, ترثونين, لوسين و والین و چون ددر در قادر تیست آنها را بسازده
ب اتکی وى پلی پیتیدها پوجود می آیند. از کیپ بدا باه ماه ی وهی وک روت حاصل
شود.
|
اسيدهاى آمينه شكل نهايى ونابوليسم بر.وتئدن ها هستدد قابل انتشار بوده و شامل مواد ساده ای است که مصبارف مختلفی دارند:
الف) ذخیره موقتی در بافت ها
ب )سنت پروتئین ها: با اسیدهای آمینه بافتهای مختلفه پروتلین ها سنتن می شوند.
ج) دز آمیناسیون - ترانس آمیناسیون: با سوختن اسید آمینه,بعد از آنکه اسید آمینه عامل آمیتی (1۳/2) را از دست داده یک
اسسدچریب باقی می ماند که حدودا ٩۰ درصد انرثيى موجود در اسيد آمينه برا در بس مى كيرد ودر زمان كمبود انرثدي يا مصرف
بيش ازحد يروتثيين؛ اسيد آمينه يس از دست دادن ازت نود مى سوزد .همجنين اسيدهاى آميده در بدن با جا به جا كردن ات .
(ترانس آمیناسیون) بهیکدیگر تیدیل می شوند. ١
صفحه 10:
پس از اینکه فرد ورزشکار از مییزان اذرژیی مورد eee ۷رد مین نی رابهست.
آورده: eee he مورد نیا است که باید از طرریق غذا در
شود. برای ورزشکارانی که نیاز به افزایش حجم عضبلات دارند از 7 ao ديكس ورزشکاران از ۱درصد ارشی:
ey al
درصدمیزان انرژسیمورد نیاز ورزشکار (نقسیم بر) 4 < گرم پروتین مورد نیاز ورزشکار 15 - 7
منابع غذایی پروتئین ها
ببوتئين ها بخشى از تركيبات مواد غذايى هستند كه با متدارهاى مختلن در آنها موجودند. تین های دارایمنشاء حیوانی کینیت.
خوبی دارند. با وجود این بمضی از مواد غذایی گیاهی «حبوبات غلاته نز دارایمقادیر کمی پروتتین هستند که ارزش
حيانى آنه ینت از پروتینهای حیونیاسته اما به متدار آنها جالب توجه هستند. در مور مارج غنى از بروتلين بطور كامل.
وی سس ليع | ىه ل حييا هق
١-كوشت قرم نكوشت هاى lS گوسننده اسبء صرف نظ از آنكه جه قسمتى از بدن حيوان باشد داراى وي كيهاى تخذنيه ای
ee ۰ كوشت» بروتثين . اذ
فسفيء لشن و ويتامين هاى كروه 8 (مخصوصا 81 )است. میزان چربی هی آن رحس نوح حيوان و قسمت بدن به طور
قابل توجهی متفیراست. به طور متوسط ۱۷۰ کیل وکالری بررای هس ٠٠١ كر! انرثيى توليد مى كند. ارزش غذايى (( گوشت ق رصن
باب قوق لانم كرون للا بد مده ارو Goce eee 5
يختن كامل براى از بين برردن اذكل ها( مخصوصاً تنيا ) لازم است.
صفحه 11:
a ei وه
- كوشت كوبساله غنى از نوكانوبيونئيئ ها است و ممصسرف خيلى زياد ام
- اسب داراى كوشت كم جربى است (1 / جربى ). برخلاف آنجه مدتهاى مديد فك مى شد نبايد بصورت خام مصرف شود.
دیفم Sa DI 9 a ae ial ا
دارای فلع شكللهطسس سقف خودداری شود
bp ec گردنده مگ با رعايت احتياط كافى و بصورت كوشت جرخ شده ويخ زده . اك لوشترا در
منزل 3S 8 ae) Dla 5 c= ob خيلى بهتر اسن وزيا إيذكة صو كرض كوقة بوط فر وشنده مو
مقابل خودتان انجام شود و تا دو ساعت بعد مصرف گردد یا در دمای -۱٩ درجه فرریز شود.
گوشتها را نباید بصورت خار مصرف کرد .رای ضریداری گوشت حتمآ به تاذكى و زمان توليد آن دقت كنيد و براى تكهداري طولانى
ee نكهدارى شود منگهداری طولانی مدت و کینیت بهداشتی پاین, ارزش غذايى بروتثين موجود در گوشت را
میبهد.
۲-فرآورده های امعاء و احشاه» ماکیان و گوشت شکار.
الف)امعء و احشاء: زبان و دل دارای ارزش تغذیه ای نزدیک به گوشت هستند.- جگر از جالب ترین احشاه است. به همین جهت است.
كه مصرف يك بار در هفته آن را براى ورزشكاران توصيه مى كنيم (اما نبايد بيش از يك بار در هفته مصرف كردد جون داراى
Ss پروتلینها ا ل الم ز( 20 تا ؟؟ درصد» آهنء عناص كميابء ضفر
زهاى كروء (812 4B (B1, B2, B6, pp, چگ cea مد چگ
غنى ترين جك ) است.
صفحه 12:
مروتئين آنها بايين است.
ج)ماکیان: گوننتماکیان دارای ارزش تغذیه ای
SoS و بوقلمون کم ٩( تا ۱۲ درصد )و در مرغ؛
.اشباع آنها يكى از تكات مث
زديك به گوشت قرمز استه البتهمینران چرپی در گرروهی از آنها مثل جوجه
غاز و اردک بالا (۱۸ ۳۲۱5 درصد) می باشد. میزان اسیدهای چرب غیس
صفحه 13:
“tab -¥ 6 5
٠ ارش تغذيه اى ماهى مشابه كوشت است. ماهى غنى از پروتین (۱۵ ۲۰۵ درصد, شسن که گ ده( آهن کمتری نیت یه گوشت
دارد / عس و ند استه همچنین غنی از ویتمینهای گرروء B می باشد. ماهى هاى جرب حاوى متاديس قابل توجهى ویتاین های ۸
و( هستندبارزش انرژی زاییماهیها رب میزان چربی آنا از ۳-۰۵۸۸ كيلو كالرى براى هر ٠٠١ گرم تفر استم ها در هر
حال این چربی ها با ارزش هستندء جون داراى اسيدهاى جرب با يك بيوند دوكانه ويا جند يبوند دوكانه هستند ودر بين اسيدهاى
چرب دارای چند پیوند دوگانه. اسيدهاى جرب امكا- ؟ وجود دارد. در يخت ماهى نين بايد همان نكات احتياطى كه در مورد
گوشت توصیه شده رعايت كنيد: ماهى را كباب كنيد يدر ضر يا با بخار ب طبخ نمابيد .از كاربرد ددديرهاء سرغ كردن ودرب
.نمك خواباندن ماهى كه موجب مشكل شدن هضم آن مى ككردد خوددارى كنيد.
۲ oe
ارزش تفذیه ای آن خیلی نزدیک به مود غنایی است كه قبلاً مورد مطالعه قرار داديم. تخم مرغ حاوى 14 درصد يروتئين استه که از
نظ كيفيت بهترين بوده و بيشترين تعادل اسيدهاى آمينه در بين تمام مواد غذایی را داراست. چرپی های آن (۱۳ درصد )در زرده
تجمع يافته اند و سفيده عملا فاقد جربى است-آنجه مربوط به املاح مى كرد : لدذيج عمدت در سفيده وجود دارد؛ آهن, نادیم و
به مقدار خيلى كم در سفيده وجود داشته ومى توان كفت كه فقط در زرده وجود دارند. زرده همجنين از نظ ويتامين ها oul
غنى تر است:دو سوم ويتامين هاى 82 : 81 و كل ويتامين هاى .4 9 (] در زرده وجود دارد. تخم مغ تازه یا (خيلى تازه»
که دارای تاریخ بسته بندی است دارای بیشترین ضمانت مى باشد. به استثناء موارد عد] تحمل تخمدیخ تازه وخوب تهيه شدمه
يخته شده بصورت نرع یا سفته دارای هضم آسان است. و این مسأله تخم ممرغ را غذاى مناسبى براى زمان تمرين و بيش از مسابقات.
مى كند. يادآورى مى كنيم كه يروتئين هاى سفيده تخم مرغ اككر يخته نباشدء توسط بدن قابل استفاده نيست. تخم مرغ بكار رطته
در مخلوط هاى غذابى مثل سوب هاء دسرهاء شيررينى (بدون خامه ) هميشه خوب هضم مى كردد.
3
صفحه 14:
یبلواهدروآرفم
5 مم ب رم cea
بهترین شرایط جذب را دارد و با فسفر متعادل بود aD. ل
مسرن ات داشت باش میا es رب زين رده ولى نمى توانيم به جاى لبنت
ره
ps مصرف می گردد. ماده غذايى تقرريباً كامل است كه نها از نس
Seen ریس یه هه | چری 9/۲ در allersna
كلر: ویتامینهای گروه ۰9 ۸ تاو در تابستان: os شیم غنى از كلسم و قنف و حاوی بتاسم؛
oe زرا oes بارای کب خی نی 2 399۲ وی تابی توسطمی هد
| مصرف شیم بهداشت آن
* شییهای تفییر داده شده: در شیر خشک
- شير تخليظ شده بدون شك - طرريقه مصرف: tee ene الاو ل بل انط ش شیر معمولی.
را داشته و همان كا ربرد را دارد.- شیر تظیظ شده شیرین شیرین - یک ماده غذابى با اشردى زياد است. طرريقه معمرف: يك حجم شیر
٠ رابادو حجم آب مخلوط كنيد. از آنمى توان براى تهيد مواد خدايى شيرين 2 استفاده کررد.
شیم خشک: کمتر از ۷ درصد آب دارد. انواع مختلفى از شيرهاى نشك وجود دارد كه عبار تند از: شي ررحنشك كامل؛ شيس خشک
a ees ee ۳ ۳۳ كنيم. شيرى |
که بدین ترتیبتهیه می گردد دارای ارزش تنذیه ای شیم اولیه است و مصرف گردن این نوح شیرها بای غنی کردن پروتین
سس سرض ووز شكار كا و سس رياو اروم
صفحه 15:
۱
Obie اعتقادى که هنوز به طور گسترده وجود دار دون گللیم نمی پاش بذكه ماست يك منيع كلسيم ست كه همان ا رز
000 شیرراداردومی تون گنت مات نوعی شیر اختصاصی است.
* دسهای دارای شیر و بستنی.
این دسته شامل خامهء دسهاء شیمرینی های تهیه شده با آرده شیرینی خامه ای» کافه گلاسه و همچنین دای هاء بستتی تخم مررغی و
بستنی میوه ای می باشد.دسسها پر حسب تمکیباتشان, کم و بيش منبع يروتئين و كلدم هستند اما تمام آنها داراى مقدار مهمى قند
ساده ين مى باشند.قابليت هضم بستنى هاء بستكي به ركيب و درجه حرارت آنها دارد. مقدار زياد امه اغلب دا رای
است. در صورتى كه سرد مصرف شوده هضم مشكل ترى دارد. از خوردن اين مواد غذايى در دوران مسابقات و مخصوصاً روزهاى
مسابتات پاید خودداری کررد. 7
صفحه 16:
مواد زیر دارای گرم پروتین ساوی هستند: 7
5 0 گرم گوشت قرمن یا سفید یا امعء و احشاء
- 100 گرم ماهی (وزن خالص)
سيمع
- نيم لي شیر یا معدل آن از لبنیات.
هيج وقت نبايد يك مدهعذاییلبنی را بدون جایگزینکردن با ماد لبنیدیگرری که بهتر قابل تحمل استه حنف 2S
جایگرین های (معادلین)موادغناییلبتی:
يك جهارم ليت :نج معمولی را می تون اموا زیر جایگزینی کررد:
- 120 گرم شیر تظیظ شده بدون شکر؟
- 80 گرم شیر تقیظ شده دارای شک
- 30 گرم شیم حشکید
- دو فنجان كوجك ماست؟
- 4 بسته كوجك ينيس قازه؟
- 50 گرم پنیر با بافت سفت يا نيمه foi
- دوسهم كوجكا ك0 ١
صفحه 17:
ارزش متایسه ای پروتنین های حیوانی و گیاهی:.. .
- با استفاده از مطالعات ميشل مى توان ارزش تغذیه ی پرروتلین های مختلف را ا هم ملیسه کرد ارزش 1100 به تمام پروئینهایی دادم
مى شود كه قادر باشند بدون افزايش ازت اداراى: تعادل ازت رادر يك دوره كوتاه بدون دريافت يروتئين برقرار كنند. .
نسبت بروتئين هاى حيوانى به كياهىة
از این چند عدد می توان استتباط کرد که ارزش بیولوژیکی پروتنین ها یی که داراى تركيبى از اسيدهاى آمينه اى هستند كه خيلى به
پروتنینهای ساختانی :نان نردیک استه بالاتس از يروتنين هاى كياهى مى باشد. همجنين نتيجه كرفته مى شود كه اين
پروتنین ها دارای ضریب هضمی بیشتری هستند 4
لپیدها /
لیپیدها دستهای از مولکولهای غیس قابل حل در آ-ب وقابل حل در حلالهاى آلى مانند آنی. و کلروضرع هستند. تواحی غیس قطبى
هیدر وکربنی در آنها زیاد و تعدد گروههای قطبی کم است. از نظم ساختاری ليبيدها در مقايسه با ساي درشت مولكولهاى
زیستی کوچکاند و واحدهای ساختاری آنها را تركيباتى به شکیل میدهند.
صفحه 18:
استيقهاى جرب
اججزاى اصلى سازنده ليبيدهارا 1 یک زنجیره دراز تشکیل میدهند.
اسيدهاى جرب حاصل از منايع جانورى : ساختار سادماى دارند و تعداد كررين آنها بين 14 تا ١؟ متغي است. در حالى كه اسيدهاى
چرب گياهی بسیار پیچیدهتر میباشند و عواملی ماندد ايوكسى ء هیدرو کسی , كتو و حلتدهاى سيكلويرويان به مولكولهاى آنها
افتروده شاند. اسیدهای چرب به علت سمى بودن به صورت آزاد بسيار كم ديده موشوند و اكثرا با ايجاد ت ركيب استرهاى
اكسيئن در ساختار. ليبيدها كت میکنند.
اسيد جرب شامل يك كروه كربوكسيل (00011-) در يك انتهاست كه به آن زنجيرء خطي درازى از هيدر وك بنهاى BS
متصل میشود. اگ همه اتمهای كلربن موجود در زنجيرء هيدر وكربنى با بيوند يكانه به يكديكر متصل شده باشنده اسيد جرب را
اشباع و اككى يك يا جند يبوند دو كانه در زفجير» وجود داشته باشد لن را غي راشباع مونامند. هنكامى كد اسيدهاى جرب در لب
قرار مىكيرنده انتهاى قطبى آنها با مولكولهاى تب ببوند قددروز.نى تشکیل مدهد و دم غیم قطبی آنا را از لَب دور مىمائد. در
سلولها اسيدهاى جرب به صورت آزاد به متدار كم يافت موشوندء ولى به عنوان واحدهاى ساختارى ليبيدهاى ديكس ضراوانتد.
صفحه 19:
اشرثدى حاصل از اكسايش ترى كليس ريدها چند ببس انرثى حاصل از اكسايش. 0
طبيحى ماندد كر » روعن جامد وبايع» جربيياى كوشت (ييله) :آذ بى دح پوست ودره شكس BS ea Sle
Be eee eer ty ae
تری گلیسریدها از ث ركيب سه مولكول اسيد جرب و يك مولكول بشوند. كليسرول الكاق سه كربنى است كه يك
کر ایک مولکول سید چرب با هم يك از
كروههاى هيدر وكسيل موجود در كليسرول تركيب و به ازاى هس اتصال حاصل ؛ يك مولكول آب |يجاد موشود. سه اسيد جرب
مک زسستازی سک نوع ی سس از انواع خسف باشند.
ae EE aoe ce 8
ترى اسيل كليس ولهايى كه دو نوح يا جدد نوح سید چرب دا رنه تیاس لگلیسرولهای رکب خوانه مشود در نتيجه جهت
معرقى آنه از شماره كرربنهاى كليسرول انتفادء موشود.
صفحه 20:
پوششهای محافظ برخی از مهرهداران و گیاهان از يك لايه ۳
00 ترشحمیشود. واکسها استرهای اسید چ ا Te
کر ار و
برگ درخنان را نز برد.
ضئوایپیدها
برخلاق ترى كليسريدها كيه لازا ate goo ۰۱۳۲۱۱ ا
ee ل روا ار ۰
ا فا .لد ص ورت دحيرهاى ديده نموشوند.
در ne ee ۳[ ۳
با اسید فسفریک پیوند استرری میسازد و به همین دلیل فسفولیپیدها از نظر سأختاری شامل یک سس: ars
اين تركيبات اكثرا فسفوگلیسرید نی تامیدهمیشوند. یسم سار ریک
اسید فسفریک متصل میشود. بر حسب نوع الکلی که در ساختار آنها شرکت میکندهانواع فسو"
شکل میگیررد.
صفحه 21:
صفحه 22:
استنگولیپیدها ١
ی که دارای یک سر قطبی و دو دم اقطبی هستند. دم ان ترکیبات یک مولکول
اسيد جرب ويك مواكول منک هو سشگوزین یکی متا تن است ه دش سر قظبی نامه نز رای
باق هتافول أب و كولس سن و ير تسس ل میشود.
اك تركيب اسيد جرب بوسيله بيوند آميدى به كروه آمين آمينو الكل به : سییر رک
بدست مىآيند كه سس آميد ناميده موشود. سسرآميد فتط شامل اسيد جرب و اسفدكوزين است. اككر به اسننكوزين كروههابى متصل
م ديكرى از اسفتكوليبيدها ساحته موشوند. از مهمترين اسنتكوليبيدها موتوان اسنتكوميلينها: سربروزيدها و
ارانام برد
ليبويروتئينها
٠ aoe اين غشاها متشكل از دو لايه فسفوليبيد و بر« اتثينهان در ميان آنهاست كه با نظم
ویژهای در آن پراکندهان.الگوی ارانه شده Le gl اگوی موزائیک روان نمیده میشود.
لیپیدهایساده
.. .< << س.<" ۱ از مهمترین آنها
میتوان استرونیدها و تبینتا را نع پرد.
صفحه 23:
استروئیدها ی
‘
ee, 1 3 .كه در يك ساختار فنانترن آرايش يافتهائد. سردسته
اين گروه استرولها هستتد که از مهمترین آنها ' ارا موتوان نام برد. تمكهاى صفراوى : هو رمونهاى جنسى : ويتامين محلول.
در چربی مان اند (1 ونان فیز در اين گرروه ترا هی گیررند. فاقد کلسترول هستند.
ترپنها
ترپنهالیپیدهای سادهای هستند که به مقدار اندک در یاختهها دیده موشوند. واحد سازنده ترينها هيدر وكربن بنج كربنى 2- متيل ١ و
"١ بوتان دان يا ايزويرن است. ترينها در كياهان از مهمترين تركيبات كاروتنوثيدها م باشند كه از انواع مهم آنها با کاروتن را
موتوان نام برد. ويتاميتهاى محلول در جربى مانند ۰۸ 20 + ۰2 16 و فیتول (در ساختار كل روفيل ) و يوبى كوثينون از تركيبات
عناص em
amelie مواد غيس آلى مى باشند. همانند ويتامين هاء اين مواد براى رشدء تكامل و حفظ سلامت اعضاى بدن لازم است.برخى
عناص معدني ماندد كلسيم؛ سديم (عناص معدنى طراوان )به متدار زياد و برخى ديك ماند سلنیم و كروميوم (عناص معدنى
كمياب ) به متدار محدود در بدن يافت مى شوند. عناص معدنى در بدن داراى عملكردهاى متفاوتى مى باشند.متدار زياد يا كم
عناص معدنى اختللالات متعددی در بدن ایجاد می کنند.
صفحه 24:
له تع عناص معدنی موجود مراى يدن 3 Ve
بعدقة
بورون یسک ماده معدنسی کمیاب مسی باشد که ایتدا در گياهان یافست شد و برای رشد ' كت
بورون در بدن به صورت بیوشیمیایی بوریک اسید موجود لج ریگ هسوسو وا مار
نوكوي ده ره هاا اسست کسه تنظیسم هوموستاتیک بورون انجام
٠ مطالعات نشان مى دهد كه بورون بطور موة یولع ادرارى نيك شاخص قوى بساى مجان تبون
است.ه بورون احتمالا د ربسيارى از شرايط مانند آرتريت نقش دارد .
عملکرد
- اگرچه مکانیسمبیوشیماییبورون شنخقهشدهنیست ولیبورون باعثافزایش : in eae
وویتاین ما می S بورون در فشاءسلولی نش مهمیبازیمی کند و بعتپاسخگولیبه نقش هوزمون ها
ee co.
Sis ae Sassy سم هام rae i Ae a)
ساخت ]٩//۸ د رگیر استت.- بورون بططور غیر مستقیم در هموستاز کلسیم ء احتمالاً از طریق متابولیسم.
علائم و نشانه های کمبود
en و
باشد.- با توجه به تقش بورون بر روی متابولیسم استخوان, کمبود بورون احتمالا باعث تشدید کاهش توده استخوانی می گردد.
مصرف غيس كافى بورون باعث اطزايش ترشح كلسيم و منزيوم و کاهش غلظلت سمرمی استروژن و تستوسترون می AS
صفحه 25:
6 عدانی
eee كه اليه ملظل پورون در گرا نگ به لت کانی آن اک دار سار
منابع غذايى نوب براى بورون شامل : حبوبات؛ آجيل و بنشن مى باشد..
مستوميث
-در افراد بالغسى كله ۱۸ میلسسی گرع بورون روزانه مصسرف كررده انسد مسعوميت كزارش نشده اسست.
- هيج عارضه جانبى براى خانم هانى كه در سنين قبل ويس از يانسكى هستند گزارش نشده است.
افراد با نياز هاى خاص
با توجه به نتش مهمي در متابوليسم استخوان از طريق ويتامين (] و استروثن دارد. در نان يائسه مييزان كافى بورون به بيشكيرى از
استثويروز كمك مى كند.
تداخل داروئى
- هیچ عارضه شناخته شده ای بای بورون گزارش نگردیده است.- در زنان باردار و شیرده پا مشورت پزشک مصرف گرد
صفحه 26:
اطلاعات کلی
oie eal geass oe sn کیک یواست
کلسیم ماده معدشی اصلی استخوان و دندان است و انباض و انبساط عضلات را بس عهده دارد . كلسيم باعث فعاليت بسيارى از
الي م يرلل ا ا re
محقتان ثابت كرده اند كه 88 74- 455 از كلسيم موجود در غذا جذب مى گرردد و میزان جذب با افزايش سن و كاهش ويتامين 0
كاهش مى نايد .كميود كلسيم مى تواند به علت كميود كلسيم در مواد خذابى : كمبود ويتامين (0 هيران اسيد كم در معدم درياقت.
غذاهای حاوی پروتی ال وي كل يالا د سس تك كوارش باشد.
سیستم اسکلتی حدود ٩٩ 14 از کلسیم بدن را در خود جای داده و محافظ عضلات و ار گان های بدن است؛ همچنین این سیستم.
حاوی منييزیم و فسفر می باشد.
ea ae SEE otc a a گرد و
حم رد
که
0 (۲۵دیهیدرو: کاس الیل زوس SS
مرطادى راعشل هضم» كليم أزاد ا لوعت كليم ee
کلسیم کربنات در معده خالسی بسیار مشکل جذب مسی شود. ایسن ماده بررای جذب احتیاج به محیسط اسیدی دارد..
Cal pow shag tel OL ae pel + پنابراین در معده خالی به خوبی tL ce سیترات بای جذب به اسید معده.
احتیاج ندارد. کلسیم لاکتات در ۳۱ های مختلف جذب می شود و. جذب احتیاجی به مصف همراه با غذا ندارد.كلسيم فسفات
کاملا" نامحلول است و قدرت جذب پائینی دارد
صفحه 27:
عملکرد ۱
۳ یاه رتخا و نا نو ریک ترا ادیش درون ریسز؛ رون ریسز و سلولهای نورو"
- تنظيم انقباض و انبساط عضلات اسكلتى و قلبى. كلسيم به صورت مهم ترين پیمبس داحل سلولی فعاليت مى كند . i.
- تنظيم بسيارى از آنزيم هاء احتمالاً از طريق كالمودولين (111|لا1070©).- بازسازى استخوان ها و فرم دهى توده
استخوانی در حین رشد خطی استخوان
علائم و نشانه های کمبود
- در استئوپورز مصرف ذاکافی کلسیم موجب کاهش توده استخوانی می شود.- در استئومالاسی کمبود ویتامین 10 موجب کاهش
کلسسیم مسی گردد؛ در ایسن بیماری عدع کلسسسیفیکاسیون کافسی باعسث نررهسی اسستخوان هسامسی گردد.
- هاييوكلمى مسمولاً بدون علامت بوده ودر اس بيمارى هاى زمينه اى (كاتاراكت؛ كلسسيفيكاسيون كاتكلياى قاعده الى و
كانديديازيس مزمن در برحنى اطراد با هيبو باراتيروئيديسم ايديوباتيك ) يجاد مى كردد.
- علايم بالينى عمدتاً عصبى است. - علامت هابي وكلسمى بيشت به صورت تشنع مى بأشد.
صفحه 28:
- کمبود کلسیم؛ ویتامین های > و:) و(] سيم روي ووضتخر باع الزايش خط استويووز مى كلردد.
- هایپ کلسمی در شرایط زیر نیز برروز می کند
- بیماری توبولا رکلیوی
- نارسایی کلیوی
- کمبود منیزیم
دوک
see}
oe
بسودوهايبو باراتيروئيديسم [
یپوپروتئینی
منابع غذائی
ae ae ۰ اونس شیر WS ؛ حاوی ۲۹۱ میلی گرم کلسیم و شیم فرآوري شده حاوی ۳۰۲.
ee رده های لبتیمانند ما حاوى مقادیر متتابهی از
Sem cheney «Cotta Be $ iia a
je eo -
- یک فنجان میوه و کي بو تک رب ۰ب رک
- ماهى؛ صدف و توفو( )خا منايع غنى كلسيم هستند.
- غذاهاى غنى شده مثل آب سيب؛ آب بنرتقال و بدي 565 pals (Cottage) بيشترى را تامين مى كنند
صفحه 29:
افراد با نیاز های خاص
- زنانى كه در سنين يانسكى هستند.
- زنانى كه به لاكتوز عدم تحمل دارئد.
- اضراد سیگاری كه در معرض استئوپورز هشتند.
- کسانی که الکل مصبرف می کنند.
- كسانى كه در طولانى مدت داروهاى خاص جهت ترشح هورمون پاراتيرروئید را مصرف می BS
تداخل داروثى
- مکمل های کلسیمی خاصیت پائین وز كي Arena aS grate 1/1202]: tla gs bast
کلسیم را مختل می کند (با تداخل بس کمپلکس کلسیم در دستگاه گوارش
ee ee -دیورتیکهای
- غلظت سرمی آتتولول (|۸۸:6۲0010/) با مصرق کلسیم کاهش می Tah
- ضد اتیاب های استرونیدی با کاهش فعالیت ویتامین ] باعث استنوپورز می گرردد..
- کلسیم باعث کاهش جذب آلندرونات (6:ج ۵1600۲010 )می گردد.
صفحه 30:
اطالاعات ويتامين ها ۲
53 ییا دی و دا کشا بت ش تنظيم كننده داشته و به عملكرد طبيعى بدن كرك
ل eet با الح ار ا ا
عنوار از رژیم غذایی؛ مصره ee seo
Bi Bi 6 Bae Cece 681 مد مودک لق و ردن باش عر حا
که ویتمین های ۸۸ ,0 محلول در چریی می باشند.
rating A
اطلاعات کلی
ويتامين ل ؛ يك اصطلاح كلى بى روى توصيف خانواده ابى از تركيبات ضر ورى با ساختار مشابه ميباشد.
اين خانواده شامل.
(Retinol 3,
هت eT
ean Esters) gh
aS
LA
ويتامين ۰ ویتامین محلول در چربی می باشد
صفحه 31:
ویتامین 4 در اشكال مختلف ؛ براى موارد زيس مورد نياز مى اشد' ae
ieee 5 ا لاه
- رشد وحمايت بافت ابى تليال مانند قمرنيه , تمام غشاهاى مخاطى دستكاه كوارش ء ريه هاء واژن: دستگاه ادرارى : مثانه و
ابوس
عر ا له
- تشكيل وعملكرد دستگاه عصبی.
- تكثيى سلول ابى تليائى و تماين ابى درم
علائم و نشانه هاى كمبود
-_اولين علاءت كمبود ويتامين /» ناتواني در ديد شب ميباشد كه به شب كورى معروف مى باشد. علائم ديك كه به سسرعت ايجاد مى
شود» شامل پوست خشن و فلسی (هیپمکراتوز فولیکولار » عنوفت سینوس: ل ع
- در اطفال. کمبود ویتمین (/ موجب عقب افتادن رشد و اختلال در تشکیل استخوان و دندان می گرردد.
- کمبود ویتامین (/ بر روى توليدمثل اث سوء مى گذارد.
نكته : كمبود يا مصرف زياد ويتامين هدر دوران باردارى موجب مالفورماسيون در مخز جنين و هیدروسفالوس می گردد.
صفحه 32:
منابع غذائی be
~ روغن كبدوروغن كبدماهى منايع سرشار از ويتامين 4 ميباشد. منيع عمده ويتامين ل رزيم غنابى؛ از كاروقن (© 3108601 6).
(پرویتامین ath gs (A که در سبزيجاتى با برك هاى زرد و سبن ماندد هويج ؛ libel سيب زمينى شيررين» كدو حلوايى وميوه
هاى زرد رثك مانند هلو و طالبى يافت مى شود
افراد با نیاز های خاص 1
- مشتقات صناعی ویتامین #مانند آکوتان ( 861013176 )» دارای اشر تراتوژیک در جنین حیوانات و انسان میباشند. بتابراین
مصرف آنها در خانم هاى باردار توصیه نمی شود.
- جذب ویتامین ۸ در بیماری هایی که موجب احتالال در جذب چربی می گردند؛ با مشکل مواجه مى شود.
- گیاء خواران؛ در خطر کمبود ویتامین ۸ میباشند
تداخل داروئی
- مصرف وارفارین در افرادی که دوز بالایویتامین های محلول در چربی ماند وتامین ۸ مصرف می کنند. موجب افزایش خر
اختلال خونریزی می گردد.
- آنتى بيوتيك هاى خور اكى مانند ننومايسين (1أع ل00117١ )جذب ويتامين ۸ را کاهش میهد..
- مصرف مزمن مسهلها موجب سوء جذب ويتامين هاى محلول در جربى ميكردد.
- داروهای رتیتونید ( ۴۹6/0030 ) مانند ترتینونین (0010] ۲۳611 ) از نظر ساختاری مشابه ویتامین ۵ میباشند. به بیمارانی.
كه از اين ترٍكيبات استفادء میکنند؛ توصیه میشود که از مرف مکسل های حاوی ویتامین ۸ حودداری کنند تا از مسمومیت
احتمالی پیش گیری شود. ۹
صفحه 33:
ویتامین
٠ اطلاعات کلی
ویتمین -) يا اسيدآسكوربيك به عنوان عامل احيا كننده در واكنش هاى هيدر وكسيلاسيون بدنء داراى تقش بيولوث يكى مى باشد. اين
واي را
این ویتامین به خشکی مقاوم بوده ؛ اما در هوا به آسانى اكسيد مى شود و به سهولت در اثر ض.آورى و يخته شدن منابع غذابى از بين
مى رود. ويتامين -): در كروه ويتامين هاى محلول در آب مى باشد.
عملكرد
- ويتامين -) به عنوان عامل احيا كننده در واكنش هاى هيدر وكسيلاسيون نقش دارد.
- ويتامين 0)ء آنتى اكسيدان محلول در آب مى باشد.
نكته : اكسيداسيون LDL به عنوان يكل عامل در ايجاد آقرواسكروذء مطررح شده است. ويتائين أن اكسيداسيون 101-| جلوكيرى.
كرده و موجب افزايش-|(]|] مى شود.
- وبتامين © از تشكيل ثيرو آمين هاى سرطان زا در خذا و دستگاهگوارش جلوگیری میکند.
-ويتاين- ©)براى واكتسش آنزيمو تبديل تريبتوفان ببه ه-هيدر وكسى ترديتوفان نيازاست..
- ويتامين -) علاوه بس فعاليت آنتى اكسيدانى » فعاليت هاى بيولوذ يكى متعددى داردة
ضد فشار نون
Cam
صفحه 34:
علائم و نشانه های mer
- كمبود شديد ويتهين ) موجب بيمارى اسكوروى مى كرد كه ييمارى حاد يا مزمن بوده وبا تظاهرات eID) gta zis
ساخت استئوئید و دنتین همراء است.
- از علانم و نشانه های دیگر اسکوروی می وان به موارد زیر اشاره کرد:
» خونريزى بولبار ملتحمه .
٠ نوروياتى فمورال.
7
٠ ادم اندام هاى تحتانى.
٠ اختلال واكنش عروقى:
+ آرتریت مشابه آرتریت روماتوئید.
منابع غذائی
تي رس ریخ مد ایب ند وان ید ماسجا شاط لس ری
سیب زمینی + گوجه فرنگی » سبزیجات سبن بررگ (مانند اسفناج و كلم سبن )يافت مى شود.
افراد با یاز های خاص
- اسهالء دفع ویتامین -) از راه مدفوع را افزایش مى دهد.
- جراحی» بیماریهایالتهابی حاد و مزمن و سوختگی بهمتدرقاب توجه ای نیز بدن به ويتامين C را ازايش مى دهد.
- افراد زيم درل ast Coat te
بیمارن سررطانی و جاح ده
صفحه 35:
تداخل داروئی
es, ee 2 07د ادرای ویتمینت
- در بيمارانى كه تحت درمان با وارفارين مى باشند . ويتامين -) موجب كاهش اثرات ضد انعقادى وارفارين مى كردد.
- در مصسرف همزمان ويتاميسن ) و فلوفنازین ( ۴1000116132106 ), غلظت پلاسمایی فلوفنازین کاهش ی یاید.
- با استفاده از ضد بارداری های استروژنی بسا حاوی استروژنی غلظت ویتامین ب) کاهش می یاید.
- دوز زیادویتامین © (بيشتس از ».0 ميلى كرم ) ممكسن است موجب منضى شدن كاذب شاخص هاى قند ادرار كردد.
- مصرف سه كرم ويتامين -) به همراء استامينوذن : موجب طولانى شدن زمان باقى ماندن استامينوطن آن در بدن مى شود.
Wt
كمساو نار ل 0 ٠ تب در جرخه خود :.
مرتبا از حالتى به حالت ديكس تبدیل میشوده اما از بين نمیرود. هس گونه حیات محتاج آنب موباشد. انسان ها از آب [ثأديش
اسستفاده میکنند یعضی آیی که کینیت ان ناب سوحخت و ز بین باشد.
صفحه 36:
4
Sl cas ماده ای
فرمول شیمیایی
صفحه 37:
نوی طنهع كباس كداز aera 2 92 4S 2
8|| جرح حراس كا نه Cee a tee Cees
مولكول آب بوجود مىآيد. يك قطره آب داراى تعداد بى شمارى مولكول آب موياشد.
معادله شيميايى واكنش بين هيدروثين و اكسيؤن و تشكيل آآب از قرار زيس است:هس مولكول آآب داراى يك ناحيه مثبت و يك ناحيه
مننى است كه اين دو ناحيه در دو طرف مولكول آب واقع شداند. شیمیدانها با كمك شواهد به اين نتيجه رسيدهاند که مولکول آب.
easy يعنى به يي صورت نيست كه دواتم هيدروثين بصورت خطى در دو طرف يك أنتم اكسيؤن قرار كلرفته باشند
). بلكه مولكول ب حالت خميده اى دارد كه اتم های هیدروتن دس مب مونكول واثم هاى اكسيزن د سر نی
مولكول آب تجمع بيدا نموده اند
صفحه 38:
اشکال متفیر ۱9
0
آبدر اشكال متفاوتى بس روى زمين يافت موشود. تنها ماده اي است که در طبیعت به هر سه حالت جامد میع و گاز وجود دارد. ایرها
در آسمان» موج درياء كوه يخى؛ توده هاى يخى در دل كوه ها و منابع آبی زیررزمینی تنها چند شکل از آلب مباشند. طبی اعمال .
aes سدان»آنتماد و نوبه آب مرتب از حالتی بهحالت دیگر تبدیلمیشود. ین پدیه تبدیل آب را چررخه بزرگ آب متامندساز
آنجا که بارندگی در صنعت داز و همچنین رای خود بش بسیار با اهمیت استه به اشکال مختف بارندگی نام هاى به
خصوصی اطلاقمیشود. بارندگی معمول بصورت بان است. دیگس اشکال آن» نگ كور فب مه و شبنم مباشند. همجنين؛ از
برخورد نور با قطرات بارا پدید میآید.آبهای روی سطح زمین, نقش هاى مهمى ايفا مىكنند؛ تأر ودخانه آلب
مورد نیاز کشاورزی را فراهم میکنند و دبا هم وسیله ای بررای تجارت و مبادله کالاها محسوب میشوند. توده های یخی و
آبشارها هم از دیگر اشکال آب هستند. فرسایش به وسیله ی آب» نقش مهمی در شکل محرط [ یستایفامیکند سبه علاوه دره ها و
دلتاهای حاصل از رسویات رودخانهها, محلی پررای سکنی گزیدن اسان ها بوده است. آب به داحل زمین هم نقوذ میکند و آبهای
زيم زمينى را ايجاد م كند. آبهاى زير_زمينى را موتوان با كندن جاء يا نطاب استضراحنمود. البته آب های زیررزمینی به شک
جننمه يا جشمه آب كرم هم به سطح زمين م ىآيند ب املاح و مواد معدنى مختلفى دارد که بر حسب آن مواده طعم و مزه اش
بسيار تفاوت مىكند. البته ما انسازهاء نود » قادريم كه آشاميدنى بودن آبى را ارزيابى كنيم؛ مثلاً اكب شور دريا ويا آبهاى
بدبوی باتلاق ها استفاده نمى كنيم. بلكه آبى مى نوشيم كه سالم بوده و مناسب ذيازهاى بدثمان باشد..
صفحه 39:
اهمیت آب در زندگی
" ا ل ی یه
حللل بسیا خویی است.
لال بالا دار وجالب اين كه وقتی بخ مین یا حرارت مبندهچگالی آن اهش hg
كرماى تبخيس آب بالاست. يعنى براى تدیل در کمی به بخاره ككرماى زيادى لازم است. اين خاصيت براى بدا بسیز پا (همیت
مى باشد. كرماى اضافى بدن با تبخيس تنها مقدار كمى از آب بدن از طريق منافذ يوست تعريق كاسته موشود.
ی کشش سطحي آنبه طور شنت نگیزی زیاداست. كهكاء شاهد نشستن حنئیات روی سطلح آب بودمايم. اككى به دقت به طرز
فتن حشره روى سطح لَب ذكاه كنيد متوجه موشويد كه سطح لب زيم باى حشرها as اك
یب
آنب مواد مختلف از جمله شکس و ننک را براحتی در خود حل میکند. بسیاری از وا کنش های شیمیایی تنها در حضور آ-ب انجام
میشوند. البته پاره ای مواد با آب مخلوط نموشونب مثل ليبيدها و ديك مواد غشاء سلولی که حاوی لیپیدها و
. بردتتن استه از این خاصیت آب سود جسته و تعاملات محتویات سلولی با مواد شیمیایی خارج سلول را پدقت تحت کنترل دارد..
صفحه 40:
0
جم بيشتري را اشغال مىكند -بنابراين». حجمى از يخ كه هوحجم ب وليه استه جرم كد
مس امع ا ate moe
از حال- ie سن پیشد اس بت
gS, a آ-ب سبب موشود ee ee أب از سطع شروع به انجماد كند. اين يديده را بارها به هنگم
شروع يخ زدن آبء درون فريزر منزلتان ديده ايد؛ در زمستان با يخ زدن سطح آآب درياجدهاء لايه عايقى از يخ ايجاد موشود كه
اين لايهء از يخ زدن لايه طاى زيرين نود جل وكيرى مىنمايد. در اين شرايطء «التى 10 و ديك آبزيان موتوانند در مناطق كر ةقر
زيرين به حيات خود ادامه دهند.
ديك ویرگی at عادی آنبه ظررفیت كلرمايى بالاى آن مى باشد. ظرذيت گرمایی یک جسم مقدار ككرمايى است كه به جسم مىدهيم تا
دمايش؛ ١ درجه سانتى كراد امزايش يابد. جالب است بدانيد كه مقدار كرمايى كه لاز است تا دما ۱ گر را درجه سانتی
گرد افزایش دهده حدود ۱۰ رایس مقدار گرمایی ستت که رای ۱ گرم تن لا me
آب در زندگیروزانه
٠ وجودهر گونه حیاته متکی به وجود آب است. آب در بیشتر فرایندهای یس . هنكام كوارش غذاء مقادیر.
ote 5 J آب مورد استفده قرارمیگیرد. ری Coe آب تشكيل مودهد. براى عملكرد درسته بدن ؛ روزانه
به ۱ تا ۷ لیتر آب نیاز دار له این من آب بهمتدارفعالیتبدن + دمای هو ء رطوبت و ديك عوامل بستكى دارد. آب از طریق.
ادرار؛ مدفوع. » تعریق و همچنین از طریق بازد]به شکل بخار آب دفعمیشود.
۹
صفحه 41:
=
( مل باكترى يا ديك عوامل بیماریزا و یا مواد شيميايى ) نداشته باشد. البته برخى مواد محلول در آآب طعم و مزه آنن را بهت هم
Ly Sa ie ear a اسآ تیه
راء حل های تحت برررسی؛ توليد بيشت آب + بهبود توزيع وجل وكيرى از هدر رفتن آن موباشد.
مصرف آشكار و نهان آب
io ee که ميانگین مصرف روزانه آب بای هر نف : حدود 300 ليتتراست. در حالى
كه مصرف نهان آب براى هس نف ape ليت واز قرار زيى میباشد:
آبيارى كشتزارها و تهيه و توديد مواد غذاين: 2600 ليقي
تأمين انرذى: 2400 ليس /
صنایع و معادن: 700 لیتر
امور بازرگانی و خدمات: 34 لیتر
صفحه 42:
منيع كمياب
دربسیاری از کشورها؛ ی وک ی او جنكها ازجمله جدك ٩ روزه در حور میاه پر
بس به دست أوردن منايع آبى بيشتر صورت كر بیشتری راهم بيش بينى موكنند كه بدليل رشد
جمعيته آلودكى آب ها و كم شدن زمين حادث موشود.
آب آشامیدنی
آبهاى آشاميدنى را از جشمههاء قنات ها ويا جاه ها استخراج م ىكنند. ا
ساحت. باران ودريا هم از ديك منابع آبى هستدد كه البته به عنوان آ.ب آشاميدنى مناسب نيستند. اين كونه آبها را بايد تصفيه
نمود. روش های معروق تصنیه آب. تقطیس و جوشاندن میباشند. ۲
آب؛ فهنگ و منهب
در بيشتى اديان از جمله اسلا مسيحيت و يهوديته آ.ب ماده يا ككننده محسوب موشود. براى مثاله در مسيحيت غسل تعميد را در
كليسا با ب انجام مودهند مدر بسيارى اديان همجون اسلام نوعى مراسم عبادى وجود دارد كه در لنء مرده را با آب باك شستشو
مىدهند (غسل). در دين اسلام هم قنها پس از وضو گرفتن ( شستن بخشهایی از بدن با آلب ياك ) مى توان فريضه نماز را بجا
آورد.در مذهب شینتو (منهب ژاپنی )در تما مراسم عبادى از آب براى ياكييزه ساختن بدن رد يا مكان خاصى استفاده موشود.
\
صفحه 43:
شناخت محیط رشد:آب 0
~ اهمیت آب در تولید محصولات گیا eset ae 7
گیاهی را می توان کاشت و چه گیاهی را نمی توان. بسیاری از اعمال حیاتی گیاه توسط آب کنترل می شود. آلب از مواد اصلی.
تشکیز دهنده ياضته زفده مي باشد وميزان آن در بافت های مختلف متفاوت بوده از 2۲ در بعضی بذور خشک تا 744۰ در بافت های
چوبی در حال خواب و ۸۹۵ اه Se اه
در داخل كياه كمبود آآب در كياه باعث توقف رشد و ادامه این کمبود منجر به اختلالات بر"
موجب مرگ گیاه می شود. عل عا كنك وك كب لد رگ کردم رن
ema a gee eee
إبركها »0 كرم دب ودر سبنهای بر گی ۲۵۰۰ گرع آب مصرف می شود بطو رکلی؛ رای بیشتم گياهانء این مقداربین ۰۳۰۰
ee 18 ل
as آب از سطح برك بستكى به ما جریان هوا و عوامل دیگرری ماد تعاد و جكودكى روزنه هاء رطوبت نسبى هوا و غيره
دارد. خورشید ؛ انرثيى لازم را بمرای تبخیس آب از سطح برك تامين مى كند. اگس بین جذب آب و تبخیر تعادل برق رار باشد تمام
فرآیندهایگیاهی بلور طبیعی پیش می رود و گرنه یکی از دحا زیر پیش می آید :
صفحه 44:
=
۳ این حالت فشار آنب در آوتنها بالامى
رود سس رل آن روی زمین و ترك خوردن ميوه (به علت به هم
ورد hah تج و چم )|
ب : متدار دفع پیشتر از جذب باشد : :این عالت ممکن است در Warley SSSR یا در اش
جابجا كردن كياه بيش بیاید. این حالت باعث تیررگی رنگ برگها و در صورت ادامه باعث پرمردگی آنها و خشک شدن گیاه می
شود. کم آبى مزمن در بعضی از انواع هندوانه و گوجه فرنگی باعث پوسیدگی گلگاهمی شود.
صفحه 45:
بایان