صفحه 1:
صفحه 2:
دستورالعمل
= ضافه وزن و
7 2 2 ۰ |>
| : پیشگیری از
برای پیش
صفحه 3:
در حال حاضر در کشور ما روند بیماریهای غیر واگیر هشدار دهنده است. چاقی و اضافه وزن در
درصد بالایی از جمعیت کشور وجود دارد بطوریکه در حدود نیمی از افراد بزرگسال کشور مبتلا
به اضافه وزن و چاقی هستند. چاقی زمینه ساز بیماریهای قلبی عروقی » دیابت و انولع سرطانها
بشمار می رود و لز دلایل عمده آن تغییر الگوی مصرف و رفتارهای نامطلوب غذایی و عدم
تحرک بدنی است. بنابراین برنامه ریزی در جهت فرهنگ سازی و آموزش همگانی تغذیه صحیح
بمنمظور پیشگیری از اضافه وزن و چاقی حانز اهمیت است.
لذا اجرای بسيج ملی تغذیه صحیح با شعار "۳" توصیه طلایی برای پیشگیری از اضافه وزن و
چاقی"در سطوح مختلف ضروری می باشد و رسالت جامعه علمی؛ متشکل از سازمانهای دولتی و
تشکلهای غیر دولتی در به تصویرکشیدن مشکلات تغذیه ای کشور ۰ کمک به حل لين مشكلات لز
طریق مداخلات لازم و ارتقاء فرهنگ و سواد تغذیه ای افراد و نهایتا کمک به ارتقاء سلامت
جامعه » هر چه بیشتر شفاف می شود.
در همین راستا طی دی ماه سال جاری "بسیج ملی تغذیه صحیح با شعار 2۳" توصیه طلایی برای
پیشگیری از لضافه وزن و چاقی"بصورت هماهنگ در سطح لستان برگزار خواهد شد و اميد مى
رود با انجام این بسیج آموزش همگانی تا حد امکان بتولنیم از بروز و شیوع بیماریهای غیرواگیر و
مزمن بویژه اضافه وزن و چاقی پیشگیری نماییم.
صفحه 4:
کدبانوی خانه ( کارمند » خانه دار )
سر پرست خانواده
متصدیان غذاخوریها و رستوران ها
و ساندویچی ها
مسئولین تغذیه سازمان ها
دانشگاهها » پادگان ها
صنوف مرتبط (میوه فروش هاء
سبزی فروش هاء نانوائیها و سایر
تولید کنندگان مواد غذایی)
تولید کنندگان مواد غذائی(لبنیات ؛
کشاورزان» ...)
مدیران استانی و شهرستانی
مدیران صدا و سیما
مدیران مطبوعات
معلمين » فرهنگیان
مديران غذاخوريها »
رستورانهاى دولتى و غير دولتى
مسئولین تعاونی های مصرف؛
فروشگاههای زنجیره ای و
سوپر مارکت های عرضه کننده
مواد غذایی
عموم مردم
دانش آموزان
كاركنان ادارات
صفحه 5:
۶ سرپرست خانواده
۶ مدیران و معلمین مدارس
دانش آموزان
* تلویزیون
۶ رادیو
٠» پزشگان
۰ اساتید دانشگاه
۰ مربیان بسیج سازندگی
۰ آموزشیاران نت سواد
آموزی
۰ بهداشتیاران کار
مسئولین فنی کارگاهها
رابطین کارخانجات
رابطین ادارات
ائمه جمعه
روحانیون
انجمن های صنفی-سازمانهای
غیردولتی
مدرسین آموزشگاههای اصناف
پرسنل بهداشتی - درمانی
رابطین بهداشتی
سایر کانال ها
صفحه 6:
BMI-
صفحه 7:
ل چاقی چیست ؟
افزایش میزان چربی بدن به صورت موضعی یا
عمومی را چاقی می گویند. چساقی شکلی از سوء تغذیه
ناشی از پرخسوری است که نه تنها نشانه سلامتی
بلکه نشان دهنده تغذیه نامناسب می باشد .
©- میزان شیوع اضافه وزن و چاقی :
در حدود نیمی از افراد بزرگسال کشور مبتلا به اضاقه
وزن و چاقی هستند.
0 چه عواملی سبب ایجاد چاقی می شوند ؟
پرخوری و زیاده روی در مصرف غذا(مهمترین علت)
عادات غذایی نامناسب مانند مصرف بی رویه غذاهای
سرخ شده .نوشابه های گازدارشربت هاوآپمیوه های
صنعتی .سس های چرب وغذاهای آماده (فست فودها)
زندگی بی تحرک
ارث
علل عصبی وهورمونی
مصرف طولانی مدت برخی داروها
افزایش وزن بیش از حد در دوران بارداری
P عوارض چاقی چیست ؟
افزایش قشارخون
بیماریهای قلبى
دیابت
سنگهای صفراوی
واریس
بیماریهای کبد وکیسه صفرا
سرطان های کولون رکتوم » پروستات در
مردان وسینه و تخمدان در زنان
مشکلات باروری در زنان
کاهش عمرانسان
صفحه 8:
توصیه طلایی برای پیشگیری از اضافه وزن وچاقی :
مصرف انواع فست فودها را کاهش و مصرف انواع سبزیها و میوه
ها را افزایش دهید.
روزانه بیش از ساعت از کامپیوتر ویا تلویزیون استفاده نکنید .
از انواع شیر ولبنیات کم چرب استفاده کنید .
از مصرف انواع نوشابه های گاز دار .آب میوه های صنعتی وتنقلات
كم ارزش اجتناب كنيد .
روزانه (20دقيقه فعاليت بدنى يا يياده روى داشته باشيد .
از مصرف روغن جامد خوددارى ومصرف ديكر روغن ها را كاهش
دهید .
برای کاهش وزن از رژیم های غذایی خود سرانه بپرهیزید .
[ مم1
صفحه 9:
BMI
در ميان تعاريف مختلف چاقی , تعریفی که در حال حاضر در
سطح جهان از رواج و مقبولیت بیشتری برخوردار است ۰
استفاده از شاخصی بنام "شاخص توده بدن" يا 810/1 است. اين
شاخص بر اساس اندازه قد و وزن فرد بوده و از تقسیم وزن
(به کیلوگرم) بر مجذور قد (به متر) به دست می آید.
قد.قد(متر) /وزن (کیلوگرم) < 80۱ (نمایه توده بدتی)
مثال: در یک فرد با وزن 20۳" کیلوگرم و قد 0.۵ مترب
BMI=74/1.7*1.7=25.60
صفحه 10:
BMI
بن و خطر بروز بيماريها
جدول طبقه بتدى افراد از نظر وضعيت
براى افراد بزركسال بر اساس نمابه توده بدن (8141)
وضعیت وزن بدن اندازه 5۱0۱
وزن طبیعی (EY) ۸ >
sit iy 1ه ره
اضافه وزن ۹۲۹-۲۵
چاقی خفیف (درجه۱) ۹۳۴-۲۰
چاقی متوسط (درجه۲) ۹۳۹-۵
چاقی شدید (درجه۲) .۴
این شاخص بایستی بین ۱۸.۵ 5 ۲4۰٩ باشد تا بتوانیم بگوییم فرد وژن طبیعی دارد. کمتر از ۱۸.۵ را لاغری . بین ۲۵ تا ۲۹۰۹ را افزایش وزن, از ۳۰ به بالا
را چاق و بیش از *؟ را چاقی شدید( چاقی بیش از حد با چاقی مرضی ) می نامیم. زمانیکه نمایه توده بدن 4۰ ath چاقی بسیار خطرناک بوده و فرد
مستعد بيمارى هاى مزمن است.
در صورتی که بر اساس جدول فوق مبتلا به اضافه وزن یا چاقی هستید با رعایت رژیم غذایی صحیح و افزایش فعالیت بدنی تحت نظر پزشک و
مش
ور تغذیه روزن خود را به وزن سلامت برای سن خود برسانید
صفحه 11:
هدف کلی :ٍ
۰ پیشگیری از اضافه وزن و چاقی
اهداف اختصاصی :
۰ افزایش آگاهیهای سیاستگزاران و مسنولان و کارکنان مرتبط با وضعیت شیوع چاقی » عوارض
چاقی و راههای پیشگیری از چاقی
۶ افزایش آگاهی افراد جامعه در مورد اصول تغذیه صحیح و عوارض چاقی و راههای پیشگیری
از چاقی
© اصلاح نگرش و عملکرد گروههای مختلف جامعه در مورد اصول تغذیه صحیح و راههای
پیشگیری از چاقی
*_افزایش تنوع و تعداد برنامه های صدا و سیما برای ارتقاء فرهنگ و سواد غذا و تغذیه و
راههای پیشگیری از چاقی
* افزایش آگاهی و نگرش افراد جامعه در خصوص اهمیت فعالیت بدنی
صفحه 12:
۶ تسهیل دسترسی به منابع آموزشی منتشره در جامعه برای خانوارها و
آحاد مردم
۰ اجرای برنامه های آموزش همگانی از طریق رسانه های ارتباط جمعی
* آموزش گروه های هدف خاصر ( کارکنان بهداشتی » جمعیت مدارس »
صنوف مرتبط » رابطین بهداشتی » خانواده ها و...)
* انجام تبلیغات محیطی و خیابان
صفحه 13:
استراتژی ۱ : تسهیل دسترسی به_منابع آموزشی در جامعه برای خانوارها و آحاد مردم
١.تعيين يبام هاى آموزشى اولويت دار در ارتباط با اصول تغذيه صحيح ٠ هرم غذانی و اضافه وزن و چاقی
۲تهیه و تولید محتوای آموزشی ( کارکنان پهداشتی ۰ جمعیت مدارس ۰ صنوف مرتبط ۰ رابطین بهداشتی « خانواده ها
وس
۲ارسال ماع آمزشی به گروههای هدف
استراتژی ۲ : اجرای برنامه های آموزش همگانی از طریق رسانه های ارتباط جمعی
تهیه گزارش های خبری و تحلیلی از وضعیت چاقی کشور . استان و عوارض آن و پخش آن از رسانه ملی
۲هماهنگی با هی كنندكان برنامه هلى تلويزيونى و راديوبى مرتبط برلى أموزش مخاطبين آنها
بزرء كبن و زير نويس
'.تهيه و يخش ببام هاى كوتاه راديويى و تلويزيونى به صورت
۴تهیه مطالب آموزشی براى مجريان راديو و تلويزيون جهت استفاده در لابه لای برنامه ها
۵تیییه و چاپ مقاله در مطبوعات محلی
صفحه 14:
استراتژی ۲ :آموزش گروه های هدف خاص(مدارس صنوف مرتبط رابطین بهداشتی و خانواده ها وس
.١ آموزش روسا و معاونين , کارشتاسان مسئول سلامت محیط و حرفه .خاواده و جمعيت , توجوانان و مدارس ٠ بيشكيرى و مبارزه با
سلامت شبكه هاى يهداشت و درمان
؟ آمؤزش كليه كاركتان مراكز بهداشتى درمانى و رابطینبهداشتی اعم از شهری و روسایی
؟آموزش oda ادارات , مربيان بسيج سازندكى و كاركنان ادارات.
؟:آموزش معلمين و دانش آموزان در مدارس
8 آموزش آموزشياران نهضت سواد أموزى در كل استان
ology il مبلفين دیتی
أموزش كاركران 155
8 آموزش صنوف و متصديان تهبيه و عرضه مواد غذايى
tiga خانواده ها توسط دانش آموزان
استراتؤى © : انجام .محيطى و انو
١.طراحى و توليد بترهاى تبليغاتى و توزيع به شبهرستانها
al be و توليد يوسترهاى تبليغاتى و توزيع به شهرستانها
طراحى و توليد تراكت تبليفاتى و توزيع به شهرستاتها
*«طراحى و توليد استندهاى تبليفاتى و توزع به شهرستانها
الاتصب مواد توليد شده در سطح شهرها و روستاها.
ره پیمییرابطین بهداشتی در لح شهرها در ارتباط با موضوع تفذيه صحيح و هرم BEE
برپیی کاراول مدارس و مهد های کودک
برگزاری مسابقه نقاشی ( محیطی ) در شهرها و روستاها
3 طراحى ٠ توليد و يخش بيام آموزشى از تلويزيون
وه ار ۱
بيماربيه ٠ اتباطات و آموزش
صفحه 15:
* شروع : 40/60/0
٠ خاتمه : 46/00/90
صفحه 16:
سه شنبه
مكلك
oe
۳
۴
۵
ee
نامگذاری ایام هفته بسیج آموزشی
نام
تاثير اضافه وزن و جاقى بر سلامت
نقش رسانه های جمعی در فرهنگسازی تغذیه صحیح و پیشگیری از اضافه وزن و
چا
تاثیر فعالیت بدنی در پیشگیری از اضافه وزن و چا
مصرف بی رویه غذاهای آماده و فست فودها و تاثیر آن بر روند اضافه وزن و چا
ی از اضافه وزن و چاقی در دانش آموز
مادران چاق . کودکان چاق . جامعه چا
های مختلف توسعه در پیشگیری از اضافه وزن و جات
صفحه 17:
فعالیت فرور
دين
بركزارى بسيج همكانى
آموزش همكانى تغذيه
صحيح و چاقی
جدول گانت بسيج
اردیبهش
خردا |
مردا | شهریو a
آذر |دی
«©
صفحه 18:
نصیحت لقمان به پسرش:
روزی لقمان به پسرش گفت امروز به تو ۴ پند می دهم که کامروا شوی:
- اول این که سعی کن در زندگی بهترین غذای جهان را بخوری!
- دوم اين كه در بهترین بستر و رختخواب جهان بخوابی!
- و سوم این که در بهترین کاخها و خانه های جهان زندگی کنی!
پسر لقمان گفت ای پدر ما یک خانواده بسیار فقیر هستیم چطور من می توانم
این کارها را انجام دهم؟
لقمان جواب داد:
# اگر کمی دیرتر و کمتر غذا بخوری هر غذایی که می خوری طعم بهترین
غذای جهان را می دهد.
# اگر بیشتر کار کنی و کمی دیرتر بخوابی در هر جا که خوابیده ای احساس
می کنی بهترین خوایگاه جهان است.
# و اگر با مردم دوستی کنی» در قلب آنها جای می گیری و آن وقت بهترین
خانه های جهان مال توست.
صفحه 19:
