صفحه 1:
صفحه 2:
استاد:مهندس موسى زاده
5 BEB
مهدى محقق منتظرى-مهران
ابراهیمی
ae
صفحه 3:
* ازهوایا به طور کلی درغیاب هوا می نامند.
صفحه 4:
* این ریوند عباررت است از حذف ملایم رطوبت 1
ور را
۰ شیمیایی آن است .
صفحه 5:
* قشرى از مايع كه روى محصول قرار مى كيريد
و
صفحه 6:
۳...
* با منجمد کردن اجسام وکاهش فشار و گره
plaie 4) cals 44 pstinne © رل EN
© وتبديل به فاز كازى است.
صفحه 7:
Figure 7.1 Phase diagram for water
صفحه 8:
۱ ار yen eae e eh
بر 27 خون»واکسن و..
ور بر
بیولوژیکی
* برای تهیه ی محلولهای سودمند برای مشکلات خاص ا ۰
(ق رد
SSS ere re Tee ee ete Mie Trp
برای محصول نهایی
صفحه 9:
* در مرحله اول محصول محتوى لد
تال سر ار
* درجه حرارت محصول پایانی باید پاینترازدمای
باشد.
صفحه 10:
صفحه 11:
سا لس و رل بر ار
27/۰/۸۱۱1( ۱ ۰ :
ور ما سرد
I/F 4-144) 2/۱ رح 3
باشدآهسته تر انجام میشود . a
© فشار بخار به درجه حراريت اتكتيك و غلظت جسم حل
شده بستگی دارد
صفحه 12:
و ول مر
به نوع ظرف نمونه دارد:
ی سر ار
شیشه ای کوچک قرار. داده شده است یح زدن در 17:8
0
* حجم بزرگ تا حدود] 10010 در هر ابعادی انجام
90
ميشود.
صفحه 13:
و
ا 000
تغييرات آنزيمى ميشود.
صفحه 14:
© در مرحله دوم هدف:حذف أب زياد كه به صور:
elon) ere) ار لت
* برای این کار یک منبع یکنواخت انرژی بصورت 5
بلورهای يخ اعمال مشود (تصعید).
صفحه 15:
صفحه 16:
صفحه 17:
[). ماتریس محصول در هر دو
شود.
0 خلع در محفظه خشک شدن.
صفحه 18:
Freeze Drying
Critical Temperatures
صفحه 19:
“ ۱0
* خشک کردن ناقص
© افت انحلال يذيرى
* کاهش فعالیت یا ثبات
صفحه 20:
0
= = - ۱ 01
* بازده ضعیف
ك0
© دوره طولانتر از حد ضروريت
صفحه 21:
a Se GCC an ae 4 ei
ec. میکروسکوپ ۹ ۳۳ لیوستا
5 وه وج جه ید8
صفحه 22:
2 Pu. en DTA a yey pas a=
Ey <>tis corres
Sirs & Pee نسح قح دجم جص SS
حنمت جح 35 وه 2-9 عم سح
صفحه 23:
طرا
حی ميشود.
صفحه 24:
کارگاه اصول عملیات واحد
موضوعFreeze Drying:
استاد:مهندس موسی زاده
گرداورندگان:محسن فالح –
مهدی محقق منتظری-مهران
ابراهیمی
138
Freeze dryingچیست؟
• عملیاتی که درطی آن آبگیری انجام می شود که به
• نامهای منجمد کردن ویا crodesieationکه
• به معنای خشک کردن اجسام درلوله های خالی
• ازهوایا به طور کلی درغیاب هوا می نامند.
علم خشک کردن یخ
• این روند عبارت است ازحذف مالیم رطوبت از محصول
• آبی ،بدون تغییر بیولوژیک یا خواص ساختاری و
• شیمیایی آن است .
خشکاندن انجمادی
• عملیاتی پیچیده که در همه جنبه های زیرتوصیف میشود:
• انجماد کردن
• خشک کردن
• نفوذ خالء
• قشری از مایع که روی محصول قرار می گیرد
• کنترل جنبه های اساسی در طول خشک شدن یخ
نحوه ی عملکرد:Freeze Drying
• با منجمد کردن اجسام وکاهش فشار و گرمادادن
• مستقیم به ماده به منظور جداکردن آب ازفاز جامد
• وتبدیل به فاز گازی است.
نمودار تاثیر خنک سازی تصعید
موارد کاربرد
• درجه حرارت حساس برای نگهداری محصوالتی باغشائ
بیولوژیکی مانند:آنزیمها،پالسمای خون،واکسن و...
• برای رسیدن به تعادلهای شیمیایی و برای کاتالیزگرهای
بیولوژیکی
• برای تهیه ی محلولهای سودمند برای مشکالت خاص
زایمان
• برای بهتر شدن نگه داری درانباروبهبود فروش دربازار
برای محصول نهایی
انجماد
• در مرحله اول محصول محتوی آب،منجمد می شود.
• کاهش درجه حرارت باعث حفظ ساختار ماده میشود .
• درجه حرارت محصول پایانی باید پاینترازدمای اتکتیک
باشد.
دمای اتکتیک()TEU
• دمائی است که ماده حل شده در آن از هر گونه شکل گیری
ساختاری پس از حاللی که حذف شده ممانعت میکند.
دمای اتکتیک
• مهمترین عامل تعیین کننده یک نمونه در یک زمان
که lyophilizationمی شود .
• بطور کلی هر چه سطح مواد منجمد بیشتر باشد
lyophilizationسریتعروهرچه ضخیم تر
باشد،آهسته تر انجام میشود .
• فشار بخار به درجه حرارت اتکتیک و غلظت جسم حل
شده بستگی دارد
چگونه یک نمونه منجمد می شود
• دو روش انجام وجود دارد که استفاده از هر کدام بستگی
به نوع ظرف نمونه دارد:
حجم کوچک(کمتر از چند میلیمتر) نمونه در یک ظرف
شیشه ای کوچک قرار داده شده است یخ زدن در فریزر با
قاعده انجام می شود
• حجم بزرگ تا حدود 100mLدر هر ابعادی انجام
میشود.
دالیل خشک کردن محصول
• زمانی که محصول محتوی آب باشد منجمد میشود.
• هنگامیکه رطوبت باقی مانده باشد محصول شیمیائی باعث
تغییرات آنزیمی میشود.
خشک کردن اولیه
• در مرحله دوم هدف،حذف آب زیاد که به صورت یخ است
انجام می شود(.این آب غیر پیوندی است).
• برای این کار یک منبع یکنواخت انرژی بصورت گرما به
بلورهای یخ اعمال میشود (تصعید).
خشک کردن ثانویه
• بیشترآبهای غیرپیوندی ویخ زده بوسیله پروسه تصعید بر
طرف شده است،اّما محصول دارای مقدارکمی آب پیوندی
است که برای افزایش عمرمفید آن باید حذف گردد.
•
•
برداشت آب از نمونه،بیش از حد به ضخامت یخ بستگی
دارد و ممکن است در طول خشک شدن الیه یخ ذوب
شود
انجام سریع باعث تشکیل کریستالهای کوچک در خشک
شدن یخ می شود و حجم مهمی را کاهش میدهد گرچه
برای حفظ ساختار میکروسکپی روش خوبی است انجام
آهسته تر منجر به تولید کریستالهای بزرگ یخ می شود
که موجب بهبود بهره میشود.
عوامل ایجاد رطوبت باقی مانده
.1ماتریس محصول در هر دو حالت منجمد و تصعید می
شود.
.2خلع در محفظه خشک شدن.
معایب خشک کردن انجمادی فوق دمای
شاخص
• فقدان ساختار فیزیکی
• خشک کردن ناقص
• افت انحالل پذیری
• کاهش فعالیت یا ثبات
معایب خشک کردن انجمادی پائین تر از دمای
شاخص
• بازده ضعیف
• هزینه باال
• دوره طوالنتر از حد ضرورت
میکروسکوپ خشک کننده لیوستات2
تجزیه کننده مقاومت و DTAلیورم 2
نتیجه نهائی
• چرخه لیوفیلیزاسیون یک عملیات کسترده وپیچیده است
درصنعت کاربرد وسیعی دارد وبراساس نوع تقاضا فرایند
طراحی میشود.
•پایان