بیماری‌هامراقبت‌های بهداشتیپزشکی و سلامت

آشنایی با بیماری های سرخک ،سرخجه ،اوریون ،سیاه سرفه و دیفتیری

صفحه 1:
MEASLES) ‏سرخک‎ ججح تت ‎ee‏ لا بيمارى عفونى حاد است. لا عامل : ويروس روبلا لا شديدا مسرى است و بطور معمول كودكان را دركيرميكند. ‎Kp ji‏ به 9640 کل مرگهای کودکان زیر پنج سال درسطح جهان را شامل ميشود. ‏لا سالانه یک میلیون کودک را به کام مرگ میفرستد. ‏لا مخزن آن فقط انسان است پس با برنامه ریزی دقیق برای واکسیناسیون و انجام آن ميتوان آنرا ريشه كن كرد. ‏الا در ايران به وفور يافت شده و كاهى نيز باعث طغيانهايى شده است و به همين دليل واكسيناسيون 118 در نيمه دوم سال 06 در کشور انجام شد.

صفحه 2:
پراکندگی سرخک در ايران #ظ استان‌های با بروز بالا (بیش از ۲ در صدهزار نفر) زنجان» قزوین» کردستان» چهارمحال و بختیاری» بوشهره بخش‌هایی از خراسان (سبزوار) بخش‌هایی از سمنان (شاهرود) و مازندران ‎(Jeb)‏ استان‌های با بروز متوسط (۱-۲ در صدهزار نفر) تهران, ایلام» بخش‌هایی از خراسان» کرمانشاهه سیستان و بلوچستان, بخش‌هایی از فارسء قمهء‌کاشان» گلستان» مرکزی, لرستان» همدان و هرمزگان استان‌های با بروز پایین (زیر ۱ در صدهزار نفر) سار استان‌ها

صفحه 3:
سرخک( سیر بیماری ) لا دوره نهفتگی : 9-06 روز و متوسط 40 روز لا دوره مقدماتی : 4 با کسالت عمومیءتب»حالت زکام »کونژنکتیویت وسرفه آغاز میشود. ‎Qa‏ به مدت سه روز ادامه دلرد. ‏3 . بعد از روز چهارم شروع بیماری ویا چهاردهم بعد از تماس در حالیکه تب شدید و علایم تنفسى به اوج رسيده » بثورات پوستی درسطح بدن ظاهر ميشود و سه تا چهار روز بعد به تدریج ازبین میرود و موجب تغییر رنگ موقت پوست ميشود. ‏3 معمولا بیمار به طور کامل خوب میشود(در اغلب موارد) ‏3 گاهی عوارض میدهد(پنومونی » لارنژیتاوتیت میانی » میوکاردیت و ....) ‏لا گاهی ویروس در بدن می ماند و حدود هفت سال بعد باعث ایجاد پان آنسفالیت اسکلروزان تحت حاد (2 55۳ ) میشود که درمان ندارد و در عرض کمتر از یکسال بیمار را از پا در می آورد

صفحه 4:
شکل۲-۱۱ ضایمه دهانی سرخک ( 5 >ذان10 شکل ۳-۱۱ پرخونی فضای گونه‌هاء برافروختگی )در مراحل الیه دوه رل بیماری ظاهر ملتحمه و راش قرمر ترهرنگ روی صورت مشخصات و در عرض یکی دو روز ناپدید می‌شود چهره بیمار در روز اول ابتلا به سرخک است

صفحه 5:
تعریف اپیدمیولوژیک مجح تت ‎eS‏ ‏طبقهبندى بيمارى در نظام مراقبت به دو دسته طبقه بندى بالينى و طبقه‌بندی آزمايشكاهى تقسيم مىشود. در كشور ما تا قبل از سال ۱۳۸۳ از طبقه‌بندی بالينى استفاده می‌شد. پس از انجام واکسیناسیون همگانی سرخک- سرخجه بیماری در مرحل‌ی حذف قرار گرفته و از طبقه‌بندی آزمایشگاهی استفاده می‌شود: © تعریف مورد بالینی: هر شخصی که به‌نظر پزشک از لحاظ بالینی مشکوک به سرخک بوده یا هر شخص با تب و راش ماکولوپاپولر (غیروزیک‌ولار) سرفه و کوریزا (آبریزش بینی) یا کنژنکتیویت. 6 _تعریف آزمایشگاهی: وجود آنتی‌بادی 1۷1 اختصاصی سرخک در خون بیمار, طبقه‌بندی آزمایشگاهی: © دراين طبقهبندىء موارد به ۴ گروه (ردشده تایید آزمایشگاهی. تایید اپیدمیولوژیک و تایید بالینی) تقسیم می‌شوند. تشخیص آزمایشگاهی با استفاده أز نمونه خون» نمونه أدرار يا نمونه گلو انجام می‌شود.

صفحه 6:
پروتکل کشوری برخورد با سررخک گزارش‌دهی: فوری غيرفورى لآ

صفحه 7:
برخورد با بیمار مبتلا به سرخک 2 برای تمام موارد مشکوک به سرخک تهیه ۳ نمونه از گلو. خون و ادرار در روز ۵ يا 1 بعد از شروع بثورات الزامی است. 7" برای پیشگیری از آویتامینوز ۸ تجویز مقدار کل ۰۰۰۰؟ واحد ویتامین ۸۸ در هفته اول بیماری برای اطفال توصیه می شود. ۲7 توجه کنید که دوره سرایت بیماری از ۳-۵ روز قبل تا ۶ روز پس از بروز بثورات سرخکی است.

صفحه 8:
جداسازی ججح تت ‎ee‏ موارد جداسازى بيمار از اطرافيان را رعايت كنيد. كودكان در سن مدرسه بايد به مدت ۴ روز پس از ظهور راش‌ها از رفتن به مدرسه خودداری کنند. در بیمارستان جداسازی تنفسی از شروع مرحله کاتارال تا ۴ روز پس از بروز راش‌ها توصیه ee Ds

صفحه 9:
پیشگیری موارد تماس را بررسی کنید. افرادی را که در تماس نزدیک با بیمار بوده‌اند از نزدیک معاینه کنید. سايقه واکسیناسیون آن‌ها را بررسی و افرادی را که سابقه قطعی ایمن‌سازی و یا ابتلای قبلی ندارند و در سنین ‎٩‏ ماه تا ۲۵ سال هستند برای واکسیناسیون به نزدیک‌ترین مرکز بهداشتی درمانی و يا مرکز بهداشت شهرستان ارجاع دهید. اين افراد باید در فاصله زمانی کمتر از ۷۲ ساعت از شروع علایم در بیمار واکسینه شوند. در مورد کودکان کمتر از ‎٩‏ ماه و زنان باردار تجویزایمونوگلوبولین استاندارد (به میزان 1001/168 ۰/۲ و حداکثر ۱۵ میلی‌لیتر) توصیه می‌شود.

صفحه 10:
101010101010110 1110000011 قرنطینه: بجز موارد مربوط به پادگان و خوایگاه‌ها در سایر موارد و در محيطهاى معمولی توصیه نمی‌شود. تا قبل از سال ۱۳۸۳ در برنامه واکسیناسیون کشوری» واکسن سرخک در سنین ‎٩‏ ماهگی و ۱۵ ماهگی توصیه می‌شد ولی آمروزه درسنین ۱و ۴ تا ۶ سالگی همراه با واکسن‌های سرخجه و اوریون تحت عنوان ‎M.M.R‏ (سرخک» سرخجه. آوریون) استفاده می‌شود.

صفحه 11:
توجه شود كه.... كليه موارد مظنون به سرخك مىبايست توسط مراكز درمانى يه مرکز بهداشت شهرستان كزارش شوند و فقط به موارد اثبات شده اكتفا نشود. همه موارد مظنون به سرخک می‌بایست در مدت کمتر از ۲۴ ساعت گزارش و ظرف ‎FA‏ ساعت مورد بررسی قرار گيرند.

صفحه 12:

صفحه 13:
RUBELLA ‏سرخجه‎ 101010101010110 1110000011 یکی از بیماریهای بثوری ویروسی است که با ضایعات پوستی ماکولوپاپولر سه روزه (سرخک سه روزه)» لنفادنوپاتی و علائم مقدماتی خفیف مشخص ميشود. در صورت عارض شدن در ماههای اول حاملگی باعث نقانص جنینی ميشود. عامل آن ویروسی از گروه توگاویروسهاست. دوره نهفتگی : 0-0 هفته پس از دوره نهفتگی در 9666-6000 موارد بدون علامت است. برجسته ترین علائم در دوره استقرار: تورم عقده های لنفاوی پشت گوش و گردنی خلفی و پس سری تظاهرات مهم دیگر:بثورات پوستی (که در کودکان میتواند اولین علامت باشد) - در بزرگسالان : کسالت » تب بی اشتهایی ۰ گلودرد» کونژیکتیویت مختصر ع ا ب ب اي 7

صفحه 14:
سرخجه مجح تت ‎eS‏ ‏& بثورات به صورت ماكولويايولر بوده و از صورت شروع شده وبه بقيه نقاط بدن كشيده ميشود. > بثورات تا سه روز باقی میماند. 72 تب یک روز پس از شروع بثورات پایین می آید ولی آدنوپاتی تا چند هفته یماند. ۶ معمولا به سرعت بهبود می یابد و عارضه ندارد. آرتریت ویروسی مفاصل بزرگ از عوارض شایع بخصوص در بزرگسالان است که حدود یک تا سه روز بعداز بئورات عارض شده و 6-000 روز تداوم می یابد و خود بخود فروکش میکند. قبل از واکسیاسیون به صورت جهانی وجود داشت و هر 0-0 سال یکبار به صورت اپیدمیهای بزرگ تظاهر می یافت. در تمام طول سال ديده ميشود اما در زمستان و بهارشایعتر است.

صفحه 15:
سرخجه ججح تت ‎ee‏ < يس از يكبار تزريق ايمنى دائم العمر ميدهد. & نوزادانی که ازمادران ايمن متولد میشوند ©-© ماه ايمن مى مانند. & انتقال موثر ویروس به افراد حساس مستلزم تماس طولانی و مکرر است و لذا قابلیت سرایت آن به مراتب کمتر از سرخک است. + انسان تنها مخزن و میزبان شناخته شده آن است. © در بیمارستانها و بخشهای نوزادان مبتلایان به سرخجه مادرزادی مخزن عفونت هستند. از طریق تماس غیرمستقیم با اشیایی كه به ترشحات بینی»حلق؛ادرارو مدفوع آلوده شده اند نیز منتقل میشود. & حداکثر شدت انتقال از یک هفته قبل تا یک هفته بعد از ظهور بثورات است.

صفحه 16:
تعریف اپیدمیولوژیک مورد مشکوک به سرخجه: 6 هر بیمار در تمام گروه‌های سنی که کارمندان بهداشتی در او به سرخجه مشکوک شوند. © هر بيمار با تب و راش ماکولوپاپولار همراه با یک یا چند از علایم آدنوپاتی گردنی» پشت سری یا پشت گوشی, درد یا تورم مفاصل

صفحه 17:
طبقه بندی نهایی بیمار مشکوک به سرخجه 111010101010101 1 555 قطمی از نظر بالینی از نظر کلینیک با تعریف فوق هم أهنى ناث ‎Confirmed)‏ وزرریزبزوی) | هر بيمارى كه از نظر كلينيكى با تعريف فوق هم‌آهنگ باشد قطعى از نظر آزمايشكاهى ‎(Laboratory Confirmed)‏ قطعی از نظر اییدمیولوژی ‎Epidemiologically )‏ ‎(Confirmed‏ مورد مشکوکی که تست خون مثبت از نظر 09| سرخجه را داشته باشد. فردى يا بيمارى بتورى تب دار كه لز نظر أزمايشكاهى مورد بررسی قرار نكرفته است ولى از نظر ابيدميولوزى با مورد تاييد شده آزمایشگاهی سرخچه مرتبط است. بیماری که انتظار می‌رفت مبتلابه سرخجه با رد شده ‎(DISCARDED)‏ در بیماری ار می‌رفت مبتلا به سرخجه باشد ولی معیارهای کلینیکی و يا آزمايشكاهى را ندارد .

صفحه 18:
پروتکل کشوری در برخورد با سرخجه گزارش‌دهی: فوری غيرفورى لآ

صفحه 19:
پیشگیری اولیه سرخجه ارتقاء آگاهی‌های بهداشتی مردم افراد مشکوک به ابتلا به سرخجه باید از تماس با دیگران خودداری نمایند کودکان و بزرگ‌سالان مبتلا به مدت یک هفته بعد از بثورات از رفتن به مدرسه یا محل کار اجتناب نمایند. واکسیناسیون: واکسن زنده ضعیف شده ویروس سرخجه (۳۷/۳۸) در محیط کشت سلول دیپلوئید انسانی تهیه و به صورت مونووالان و همراه واکسن آوریون و سرخک (۱1۱116) به صورت پلی والان تلقیح و باعث كنترل بيمارى می‌شود.

صفحه 20:
موارد مصرف واکسن سرخجه 225 در زنان نوجوان و جوانی که آبستن نیستند (زنان تا ۲۸ روز پس از واکسیناسیون نباید آبستن شوند) کارکنان بیمارستان ها درمانگاه ها و مربیان مهد کودک‌ها واکسیناسیون زنان باردار ممنوع است ولی اگر سهوا واکسیناسیون انجام شد دلیلی برای توصیه به سقط نیست. ایمن‌سازی غیر فعال: مصرف مقادیر بالای ایمونو گلوبولین قادر به پیشگیری از بروز علایم بیماری سرخجه است ولی از بروز عفونت جلوگیری نمی‌کند.

صفحه 21:
پیشگیری ثانویه سرخجه سرخجه بدون عارضه نیازی به درمان اختصاصی ندارد. حمام نشاسته برای رفع خارش شدید بزرگسالان مفید است. برای شیرخواران مبتلا به سرخجه مادرزادی باید تا یک سال مقررات جداسازی رعايت شود. در صورت بروز آرتریت در بزركسالان مىتوان از أسبيرين استفاده كرد و نيازى به تجویز استروئید نیست. آنسفالیت ناشی از سرخجه درمان اختصاصی ندارد. ترومبوسیتوپنی, خودمحدودشونده است و نیازی به اسپلنکتومی ندارد.

صفحه 22:
پیشگیری ثالثیه سرخجه از آنجا كه کری» شایع‌ترین ناهنجاری جنینی در بیش از ۸۰ درصد شیرخواران مبتلا به سرخجه مادرزادی می باشد. بایستی هرچه سریع‌تر این عارضه را تشخیص داد تا اقدامات لازم برای جلوگیری از پیشرفت آن انجام شود.

صفحه 23:
توجه شود... بيشكيرى از سندرم سرخجه مادرزادى فقط با ايمن سازى دختران در سنين بلوغ يا زنان در سنين بارورى و حذف أن با واكسيناسيون شيرخواران» برقرارى يك نظام مراقبتى توانا و اطمينان از ايمنى خانمها در سنين بارورى امكان يذير است.

صفحه 24:

صفحه 25:
MUMPS ‏اوریون‎ ‎a <<<‏ يك بیماری ویروسی مسری که کودکان و بزرگسالان جوان را درگیرمیکند و باعث گرفتاری سیستمیک می شود. عامل : ویروس از گروه پارامیکسو ویروسها دوره نهفتگی :0-0 هفته (بطور متوسط 9 روز) میزان عفونت بدون علامت پس از دروه نهفتگی : 50-7200 96 علائم غیر اختصاصی : کسالت.بی اشتهایی» سردرد درد عضلانی و تب خفیف در عرض 4 روز تورم و درد غدد بنا گوشی ( ابتدا یکطرفه ودر طی 6- ‎P‏ روز دو طرفه )

صفحه 26:
اوریون ‎a <2 5-5‏ | تورم غدد بناكوشى :©-) روز افزایش - 6 روز بدون تغییر- ) هفته فروکش - اركيت : بعداز سن بلوغ(90©00-600 ) -(7-00 روز بعد از غدد بناكوشى - دوطرفه ( 0-070 %( آتروفی بیضه در نیمی از مرا عقیمی نادر است تورم تخمدان :969 - شدید ترین تظاهر اوریون است و بندرت باعث اختلال در باروری و منوپوز می شود. - گرفتاری دستگاه اعصاب مرکزی : ©-00 روز بعد از تورم غدد بناگوشی - در مردان 0 برایر زنان < در زمستان و اولیل بهار بیشتر است . اغلب موارد در سنین 2-0 سالگی بروزمیکند. - انسان تنها میزبان ویروس است. > ویروس از 0 روز قبل تا 6 روز بعد از تورم پاروتید در بزاق یافت می شود. ۰ 40 روز بعد از شروع بیماری میتوان ويروس را از ادرار جدا كرد ‎ ‎

صفحه 27:
اوریون ‎a 7 2< 55‏ بيشكيرى اوليه : ضدعفونی کردن وسایل آلوده - تحت مراقبت قرار دادن موارد تماس - خودداری از حضور درمدرسه به مدت 6 روز - واکسیناسیون واکسن 1۸148 در عفونت /۲۱/۷ میتواند مصرف شود. موارد منع مصرف واکسن : شیرخواران کمتراز یکسال - زنان باردار- افراد حساس به واکسن - تب - لوسمی و بیماریهای بدخیم - افرادی که استروئید و یا اشعه دریافت می کنند. پیشگیری ثانویه : بطتزی کین بیتار آن هار انی: سار ضته وجمان آنام پیشگیری ثالثیه : عارضه پایدار عقیمی است که درمان ناپذیر است

صفحه 28:
سياه سرفه ‎PERTUSIS‏ ‏<<< كح" ع - از بيماريهاى دستكاه عفونى است . در سراسر جهان وجود دارد - تمامى سنين بخصوص كودكان را مبتلا مى كند. عامل : بردتلا يرتوزيس : تنها در انسان بيماريزاست .عامل در ©©90 موارد بردتلا پارا پرتوزیس : عامل مشترك بين انسان و دام انسان تنها مخزن بردتلا يرتوزيس است . بر آثر تماس مستقيم با ترشحات دستكاه تنفس افراد آلوده » از طريق هواءو يا به وسيله ريز قطره هاى آب دهان صورت ميكيرد.

صفحه 29:
سياه سر فه سآ 7 - دوره نهفتكى : ©-) هفته علائم مقدماتی : آبریزش » اشک ریزش» عفونت خفیف ملتحمه»کسالت و تب در عرض يك هفته : سرفه های خشک با حمله های تکراری حدود ‎Jk SD‏ در روز 0-0 ماه طول میکشد ولی سرانجام بهبود می یابد. گاهی عوارضی مثل عفونت ثانویه گوش میانی » پنومونی و... ایجاد میکند. عوارض : خونریزی زير ملتحمه و صلبیه چشم ۰ خونریزی بینی » خونریزی داخل جمجمه و ..... عوارض پیش آگهی بیماری را مشخص می کنند.

صفحه 30:
دیفتری ‎DIPHTERIA‏ ‎a <<<‏ - یک بیماری عفونی حاد است . عامل : کورینه باکتریوم دیفتریا که مولد توکسین است . عفونت محدود به حلق و حنجره و حفرات بینی است ولی گاهی پوست ؛ ملتحمه گوش و دستگاه تناسلی را نیز درگیر می کند. در سراسر جهان منتشر است . بروز در همه جهان کاهش يافته ولی در روسیه افزایش داشته است. - در مناطق اندمیک معمولا در سنین پایین ظهور پیدا می کند. - عوامل مساعد کننده آلودگی : عدم واکسیناسیون - فاصله با واکسن های قبلی - کاهش سطح ایمنی کل افراد جامعه - نوزادان مادران مصون معمولا تا 0 ماهگی دارای مقاومت انفعالی نسبی هستند.

صفحه 31:
- دوره نهفتگی : 4 روز و گاهی طولانی تر - اغلب کودکان در معرض آلودگی دارای علائم نمی شوند. ‎ -‏ علائم بالینی : گرفتاری لوزه ها ؛ حلق, حنجره.پوست بینی » - به آرامى شروع ميشود . در عرض 4 روز موجب رنگ پریدگی » خواب آلودگی و حالت توکسیک می شود. 0-0 هفته به همین حال باقی می ماند . مبتلایان جان سالم بدر میبرند . در نیمی ازموارد مصونیتی که حداقل یکسال ادامه خواهد داشت کسب می کنند. - عوارض : فلج کام : هفته سوم مشکلات قلبی : دو هفته اول - انسان مخزن شناخته شده باکتری است.

صفحه 32:
راههای انتقال : 0- از طریق آثروسل های آلوده از طریق سایر ترشحات آلوده از طریق تماس با زخمهای آلوده <4- از طریق تماس با وسایل آلوده از طریق خوردن شیر آلوده 0 از طریق عفونت حیوانات و مخصوصا گاوها ناقلین : افرادی هستند که یکی از سویه های مولد توکسین کورینه باکتریوم دیفتریه را در ناحیه بینی و حلق و یا پوست خود حمل می کنند. دوره ‎ay‏ سرایت : معمولا تا زمانیکه باسیل توکسین زا در محل بروز عفونت وجود داشته بائد ادامه دارد ( معمولا 0‌هفته و بندرت 6 هفته )

صفحه 33:

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
34,000 تومان