اشعه ایکس
اسلاید 1: بسم الله الرحمان الرحیمموضوع تحقیق : اشعه ایکس
اسلاید 2: تاریخچهدر سال 1895 ، درخشش کوتاه صفحه فسفرسانتی که در گوشهای از آزمایشگاه نیمه تاریک بررسی اشعه کاتدیک قرار داشت، ذهن آماده و خلاق رنتگن که در آن زمان استاد فیزیک بود، متوجه پرتوهای تازهای نمود که از حباب شیشهای لامپهای کاتودیک بیرون زده و بی آنکه به چشم دیده شود به اطراف پراکنده میشوند. آن چه مایه شگفتی رنتگسن شده بود، نفوذ این پرتوها از دیواره شیشهای لامپ به بیرون و تأثیر آن روی صفحه فاوئورسانت در گوشهای نسبتا دور از لامپ در آزمایشگاه بود. رنتگن به بررسیهای خود درباره کشف تازه که آن پرتو ایکس نامید (بخاطر فروتنی) ، ادامه داد. بعدها این اشعه رنتگن نامیده شد.تصویر دست همسر رونتگن در سال ۱۸۹۶
اسلاید 3: اشعه ایکس اشعه ایکس نوعی تابش الکترومغناطیسی است که بیشتر به دلیل قابلیت نفوذ آن در پوست و عکسبرداری از استخوانها، شناخته شده است. پیشرفتهای تکنولوژی منجر به ایجاد پرتوهای ایکس همگراتری شده است؛ از این رو با استفاده از تکنولوژی امروزه در تولید پرتو ایکس میتوان ساختار سلولها و دیگر اجزاء جزئیتر بیولوژیکی را نیز تعیین کرد. از این پرتوها در ساخت مکانیزمهایی استفاده میشود که میتوان با استفاده از آنها سلولهای سرطانی را از بین برد.
اسلاید 4: به پرتو ایکس با فوتونهای پرانرژیتر (بالای ۵ یا ۱۰ کیلو الکترونولت و با طول موج ۰٫۱ تا ۰٫۲ نانومتر) پرتو ایکس سخت و پرتوهای با انرژی پایینتر را پرتو ایکس نرم میگویند.به دلیل توان نفوذ بالای پرتو ایکس سخت، از آن برای تصویربرداری از داخل اجسام، مانند پرتونگاری از اعضای بدن و همچنین قسمت امنیت فرودگاهها و به عنوان یکی از روشهای تست غیرمخرب در تشخیص نقصهای موجود در اشیا (مثلاً در لولهها و …) استفاده میشود. از عبارت «پرتو ایکس» علاوه بر روش پرتو نگاری، برای عکسهای پرتو نگاری شده به این روش نیز اطلاق میشود. به دلیل اینکه طول موج پرتو ایکس سخت برابر اندازه اتمها است، از کریستالوگرافی اشعه ایکس برای تعیین ساختار کریستالی استفاده میشود. در مقابل پرتو ایکس نرم به آسانی در هوا جذب میشود؛ عمق نفوذ پرتو ایکس با قدرت ۶۰ الکترونولت در آب کمتر از یک میکرومتر است.هیچ توافق جامعی برای تمایز بین پرتوهای ایکس و گاما وجود ندارد. یکی از روشهای تعیین تمایز بین این دو پرتو، بررسی منبع آن است؛ پرتو ایکس از الکترونها و پرتو گاما از هسته اتم ساطع میشود. این شیوه از تعریف اشکالات فراوانی دارد؛ در فرایندهای دیگر نیز فوتونهایی با انرژیهای بالا تولید میگردند، یا اینکه روشهای تولیدی وجود دارد که شناخته شده نیستند. تمایز دیگر پرتو گاما و پرتو ایکس، بر اساس طول موج است، پرتوهای دارای طول موجهای پایین، برای مثال ۰٫۱ آنگستروم، در دستهبندی پرتو گاما قرار میگیرند.با این معیار درصورتیکه فقط طول موج مشخص باشد میتوان فوتون را در یک دستهبندی مشخص قرار داد. هرچند برخی روشهای اندازه گیری قادر به تمیز دادن طول موجهای مختلف نیستند، اغلب این دو تعریف با هم منطبقند چراکه پرتوهای الکترومغناطیس ساطع شده از تیوبهای پرتو ایکس دارای طول موج بلندتر و انرژی فوتون پایینتری نسبت به پرتوهای ساطع شده از هستههای پرتوزا هستند.[۷] گاهی اوقات، به غیر از این دو تعریف، در زمینهای خاص، تعاریفی بر اساس سوابق تاریخی، تکنیکهای اندازهگیری (تشخیص) یا نوع مصرف آن کاربرد پیدا میکنند. با این حال، پرتو گامای مورد استفاده در امور پزشکی و صنعتی، به عنوان مثال برای پرتو درمانی، دارای طول موج ۶ تا ۲۰ مگاالکترونولت است، که میتوان آن را در دسته پرتو ایکس نیز قرار داد.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.