صفحه 1:
eg oe
۲ جح 7
7
صفحه 2:
اصول بهداشت در کافه قنادیها(۳)
(ویزه متصدیانو شاغلینشرکلفه قنادیها)
تهیه و تنظیم از : مقصود امیرپور
دکترای تخصصی ( ۲۱۵) مهندسی محیط زیست
دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مراغه
Email : m.amirpour1128@mrgums.ac.ir
صفحه 3:
بهداشت دهان ودندان:
دهان یا حفره دهلنی اولین قسمت دستگاه گوارش است که از لها شروع وبه حلق منتهی می شود.
در لين حفره دهلنی دندان هاء زبان و سوراخهای خروجی غدد بزاقی قرار دارند. پوسیدگی دندان هاء
التهاب و عفونت لثه ها و بوى بد دهان از بيمارى هاى شايع در اين اندام مى باشد.
دندان:
دندان وسيله خرد كردن وجويدن غذا و تبديل غذا به قطعات كوجك است كه اولين قدم در راه
كوارش غذا مى باشد. دندانها در صحبت كردن واضح و مشخص نقش مهمى دارند.
از هفتاد سالكى دندان هاى خود را از دست مى دهند.
تقویبا 4۱۲ مردم روى زمين
صفحه 4:
عوامل موثر در پوسیدکی دندان ها :
(Wisdom toon)
# بحران های روحی و اختلالات روانی
# شرایط جنرافیایی و آب و هوا
# عوامل میکروبی
* تغذیه
صفحه 5:
اک مک اهر جیان سم ار لب اما ine سار سر ام ٩ وی
تولند رولبط اجتماعی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. بطور کلی بوى بد دهان را مى توان از دو علل
دهانی - دندانی و علل عمومی بررسی کرد:
الف : علل دهانی دندانی
اهم این علل عبارتند از :
عدم رعایت بهداشت دهان ودندان.
دندان های پوسیده.
ورم لثه ومخاط دهان.
صفحه 6:
صفحه 7:
8 بیماری هلیی چون اتهاب لوزه ها و سینوس ها , بیماربهای ریوی؛ مسمومیت های غذلیی و داروبی
و شلید دهها بیماری دیگر ممکن است سبب بوء باشند. که با مراجعه به پزشک می توان
آن را بر طیف نمود.
مصرف مواد غذلیی مانند سیر و پیاز و یا مصرف مشروبات الکلی واستعمال دخانیات هم می تواند
شده. که از لحاظ اجتماعی پسندیده نیست.
صفحه 8:
نکات اساسی در حفظ بهداشت دهان و دندان:
* استفاده از مواد calls كه مواد قندی آن مناسب بوده و سر شار از ويتامين ها باشد.
+ شستشو مرتب وصحیح دندان ها (خصوصا قبل از خواب).
* از خوردن غذا و شیرینی در ساعات نامعین خود داری کنید » زیرا در به دنبال خوردن هر غذا یا شیرینی»
خودبخود یک حمله اسیدی به دندان ها صورت می گیرد.
* معاینه دندان ها هر ثم ماه یکبارتوسط دندان پزشک (دست کم سالی یک بار).
* خود داری از شکستن »گرد پسته. فندقء بادام و قند با دندان.
صفحه 9:
* ازتحریک لثه ها جدا خود داری نمایید و در صورت ناراحتی له ها به پزشک مراجمه كنيد
* پس از نوشیدن غذای خبلی سرد نباید چیزهای گرم نوشید و برعکس آن نیز صحبح می باشد.
* نوشیدن مشروبات الکلی و استعمال دخانیات به سلامتی دندان ها لطمه وارد میکند.
* شستشوی دستها قبل از خوردن ضروری است » زیرا از اتقال آلودگی دست ها به دهان جلوگیری
aa tee
# بوسیدن یک عمل بهداشتی نیست ۰ خصوصا اگر به گریپ و سرما خوردگی مبتلا باشید. لب های افراد
را نباید بوسید بلکه باید پیشانی یا گونه افراد را بوسه زد.
* اگر کانون چرکی در دهان موجود باشد. بیماری خطرناک داخلی را سب می شوند. مراجعه به پزشک در
این موارد الزامی است.
صفحه 10:
برای اینکه دهان بتواند وینامین ها و تمام قوای حیاتی مواد غذایی را جذب کند» لازم است کاملا سالم
باشد و بوسیله مواد محرک مثل فلفل, الکل خردل, و یا دود سیگار تحریک و سفت نشده باشد.
* خود داری از دادن مسواک شخصی به دیگران.
# خودداری ازگذاشتن قرص و مواد مسکن روی دندان پوسیده به هنگام درد و يا دست كارى أن با ميخ »
ات ره رت
# در صورت وجود دندان کشیده برای جلوگیری از هم پاشیدن قوس دهلنی سعی شود جای آن دندان
گذاشته شود.
* خلال کردن دندان عملی مهم است که باید صحیح و دقیق صورت گیرد. الیاف پشمی بهترین جنس
برای خللال کردن دندان ها می باشد.
* خود داری از جویدن ته سیگار و یا چیدن نخ با دندان
* جرم گیری جهت جلوگیری از پوسیدگی و پر کردن دندان های آسیب دیده در حفظ آنها کمک می کند.
ردیف و منظم کردن دندان ها در سن مناسب جهت جلوگیری از جرم گرفتگی ضروری است.
صفحه 11:
بهداشت دستگاه گوارش :
# رعایت کامل بیداست سخسی به ویژه دهان و دندان.
* مصرف غذا های متوازن و سالم وخود داری از مصرف غذاهایی که احتمال فاسد شدنشان میرود.
# رعلیت الم و تنيب در صرف غذا ( مشخص نمودن زمان صرف سه وعده اصلی صبحانه, ناهار» شام )
ودر بين دو غذا از خوراكى هايى كه اشتها را از بين نمی برند استفاده کنید.
* جويدن كامل غذاء غذاى كمتر و جويدن بيشتر برابر است با شادابى و قواى جسمانى بيشتر.
* كم غذا خوردن و يرخورى هر دو زيان آورند. ولی بیماریهایی که از كم خورى بيدا مى شوند يس از
تقویت مزاج بهبود می یابند ولی عوارض پر خوری سخت و خطرناک تر بوده و اصلاح ضایعات آن
در بدن دشوارتر است.
صفحه 12:
* پرهیز از خوردن غذا ها یی که با دستگاه گوارش شما سازکار نیست.
* دوری جستن از عصبانیت و اضطراب و صرف غذا در محیطی شاد وبا نشاط,
* تنوع در نوع غذای مصرفی , لين عمل باعث اشتها و هضم آسان و سریع غذا می گردد. هرگاه رنگ
وطعم و بو و منظره غذا جالب با شد هضم آن آسان تر و سریع تر انجام خواهد گرفت.
# از مصرف آب غیر تصفیه و سبزیجات و میوه جات نشسته خود داری شود.
* صبحانه حتما میل شود و میزان آن باید یک سوم يا یک چهارم غذای روزانه باشد.
* اجتناب از مصرف غذاهای بسیار سرد یا گرم و همچنین پرهیز از خوردن غذاهای خیلی برشته وسرخ
کرده تا حد امکان.
صفحه 13:
از مصرف مشروبات الکلی دخانیات و مواد مخدر و محرک.
بهتر است برای جلوگیری از . تا حدود نیم ساعت بعد از غذا از انجام هر گونه فعالیت ورزشی
جلوگیری نمایید.
eel ae ابتدا از نوع خیلی رقیق شروع نمایید واز خوردن آب زیاد خودداری کنید.
.. از استفاده خود سرانه .۰ ,. بپرهیزید.
. خود داری از ۱ در به خن خوردن..
232020 درساعت اول بعد از خوردن غذابه صلاح نمی باشد و موجب می شود خون برای دفع گرم
یا جبران سرمای بدن از اطراف جهاز هاضه منحرف شده ومنجر به سوءهاضه می گردد.
202020000 روشن و تمیز بودن محیط که در آن غذا صرف می کنید ۰ قرار دادن دسته گل روی
میز غذا و ... همه در هضم غذا موثرند.
8
١
صفحه 14:
بهداشت دستگاه تنفس:
* مهمترین اقدام نصب دستگاه های کنترل کننده گاز ها و ذرات در واحدهای صنعتی است.
* مراعات اصول فردی.
* تغییر در نوع دستگاه ها و روش کار برای کاهش گازها و میزان گرد و غبار =
* نصب دستگاه های تهویه به تعداد مناسب در محل کار.
* مجهزکردن کارگران به ماسک های تنفس در زمان هلیی که گازها ء بخارات و گرد و غبار های
تولیدی قابل کنترل نباشند.
* معاینات دوره ای کارگران.
* ایجاد فضا و محیط مناسب با شغل و حرفه ( در کارگاه های قنادی ارتفاع سقف دست کم چهار متر و
مساحت كل صد و بيست متر مربع).
صفحه 15:
* عدم اعتياد به مواد مخدر.
# رعایت مسایل بهداشتی از جمله نوره درجه حرارت » رطوبت و تهويه .
ری از بیماری های عفونی و درمان به موقع آنها.
* استفاده از رژیم غذایی مناسب و سرشار از ویتامین های مختلف .
ت فردی به ویژه بهداشت دستگاه گردش خون .
* خود داری از قرار گرفتن در معرض هوای آلوده و یا استفاده از ماسک های محافظ دستگاه تتفس .
سس در tie وزن بدن در جد موز وماس ۰
* پرهیز از خوردن غذاها و یا تماسبا مواد آلری زا که در افراد حساس باعث ایجاد حملات تنك نفس
وآسم می گردد .
# انجام ورزش های متناسب با سن جهت افزایش تبادلات ریوی و دفع سریع گازکربنیک و سموم ازبدن .
صفحه 16:
به منظور جذب ذرات گرد و غبار توسط موهای بینی .
» جهت پیشگیری از بروز بیماری سل .
و سایر فراورده های دامی غیر پاستوریزه و آلوده .
صفحه 17:
ماده ۱ : کلیه متصدیان و کارگران و اشخاصی که در مراکز تهیه » تولید و توزیع و نگهداری و فروش و
وسائط نقلیه حامل مواد خوردنی . آشامیدنی » آرایشی و بهداشتی و اماکن عمومی اشتغال دارند ؛
موظفند دوره ویه بهداشت عمیمی را به ترتیبی که معاونت سلامت وزارت بهداشت » درمان و آموزش
پزشکی تعیین و اعلام می نماید ء گذرانده و گواهینامه معتبر آرادریافت دارند .
تبصره!- مدیریت و یا تصدی و اشتفال بکار در هریک از کارگاهها و کارخانجات و مراکز و اماکن و وسائط
موضوع این آئین نامه بدون داشتن کواهینامه معتبر موضوع ماده ۱ ممنوع است .
تبصوه۲- استخدام یا بکارگیری اشخاص فاقد کواهینامه معتبر مندرج در ماده ۱ لين آثین نامه در هریک از
کارگاهها و کارخانجات و اماکن و مراکز و وسائط نقلیه مذکور ممنوع است
تعره" - اشخاصى مائند صندوق دار »باغیان » تگهبان » رانده و نظایر انها در اماکن موضوع این
شاغل بوده لیکن با مواد غذایی ۰ آرایشی و بهداشتی ارتباط ندارند از شمول ماده ۱فوق و
صفحه 18:
ماده۴: کلیه متصدیان » مدیران ۰ کارگران و اشخاصی که مشمول ماده ۱ این آئین نامه می باشند موظفند
کارت معاینه پزشکی معتبر در محل کار خود داشته و هنگام مراجعه بازرسین بهداشت ارائه نماند .
تبصره 1 - کار فرمایان موظفند هنگام استخدام اشخاص گواهینامه معتبر ماده ۱ و کارت معاینه پزشکی آنان
را ملاحظه و ضمن اطمینان از اعتبار آن در محل کسب نگهداری نمایند .
تبصره ۲- کارت معاینه پزشکی منحصرا " از طرف مراکز بهداشت شهرستان یا مراکز بهداشتی درمانی شهری و
روستایی وابسته به وزارت بهداشت » درمان وآموزش پزشکی صادر خواهد شد . مدت اعتبار کارت
های فوق برای پزندگان ۰ اغذیه . ساندویج . بستنی و آبمیوه فروشان و قنادان و مشاغل مشلبه و نیز
کارگران کارگاهها و کارخانجات تولید مواد غذلیی و بهداشتی فاسد شدنی ۶ ماه و برای سایر مشاغل
SE ass Slat ole, cos
صفحه 19:
ماده ۳: متصدیان و کارگران اماکن و مراکز و کارگاهها و کارخانجات و وسائط نقلیه موضوع این آئین نامه
موظفند رعایت کامل بهداشت فردی و نظلفت عمیمی محل کار خود را نموده و به دستوراتیکه از طرف
بازرسین بهداشت داده می شود عمل نمایند .
صفحه 20:
صفحه 21:
صفحه 22:
صفحه 23:
با تشکر از توجه سبزتان