کشاورزی و دامپروریبیماری‌هاصنایع غذاییپزشکی و سلامتتغذیه

امنیت غذایی و مایکوتوکسین ها

صفحه 1:

صفحه 2:
امنیت غذایی ومایکوتو کسین ها دکتراحسان صادقی دانشیار دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

صفحه 3:
فهرست مطالب تعریف و تاریخچه مایکوتو کسین ها انواع مايكوتوكسين ها و میاد غذایی در معرض آنها اثرات سمی مهمترین مایکوتوکسین ها مروری بر مطالعات انجام شده در ‎lat‏ راه های کنترل و کاهش مایکوتوکسین ها نتيجه گیری کلی whe

صفحه 4:
تعریف و تاریخچه مایکوتوکسین ها همه مایکوتوکسین ها ريشه قارچی دارند اما همه ترکیبات مضر تولید شده توسط قارچ مایکوتر کسین نیستند. #محصولات قارچی سمی برای باکتری > آنتی بیوتیک "*محصولات قارچی سمی برای گیاهان -* فیتوتوکسین *محصولات قارچی سمى براى مهره داران و ديكر كروه هاى حيوائى در غلظت هاى با. #مرور تاريخى مليكوتوكسين ها (جدول ‎0١‏ #ارزيابى کامل مایکوتوکسین ها در ۱۹3۲ با یک بحران غیر معمول در نزدیک لندن در انگلیس ۱۰۰۰۰۰ جوجه بوقلمون مردئد. *به دليل آلوده شدن خوراك بادام زمينى اين دام ها به متابوليت هاى ثانويه آسبرؤ يلوس فلاوس (افلاتوكسين ها) دانشمندان به فكر افتادند كه ديكر متابوليت هاى مخفى كبك ها ممكن است مركبار باشند. ن سه مایکوتوکسین Zain, 2011 ©

صفحه 5:
انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها *حضور بالا در نواحی گرسیری و نیمه گرمسیری دارای شرایط| ابتيمم دمابى و رطوبتى براى توليد افلاتوكسين * حضور افلاتوکسین ها در رنج وسیعی از محصولات کشاورزی شامل) غلات (ذرت. سورگوم. برنج. گندم و ارزن» ادویه ها (فلفل قرمزم فلفل سيا كشنيز. زردچوبه و زنجبیل» دانه های روغنی ( سویاء آفتابگردان پنبه دانه ؛ مغزها ( بادام» گردی نار گیل)» شیر و کره * شناسایی بیش از ۱۸ نوع افلاتوکسین و دارای انواع اصلی 11 132) 1 2 و 1۷1

صفحه 6:
نواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها ۱ ۱ حضور طی نگهداری محصولات تازه ( غلات. قهوه کاکالو موه" خشک شده. ادویه هاء گوشت خوک و گاهی در مزرعه روی انگورها ) Bhat et al, © 2010

صفحه 7:
انواع مايكوتوكسين ها و مواد غذایی در معرض آنها مایکوتوکسین های با ویژگی سرطانزایی بالا توليد شده. توسط فوزاریوم مویلیفورم و فوزاریوم پرولیفراتوم داراى انراع آله هه 131 132 133 و ‎B4‏ حضور عمدتا در ذرت و در آرد ذرت. ذرت آسیاب شده خشکه انجیر چای . گیامان دارویی. شیر گاو و ..-

صفحه 8:
انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها * تولید توسط گونه های فوزاریوم ‎(ZEN ) 6 331,‏ * حضور در غلات مثل جو ذرت. بلوط. گندم و نان ‎oe‏ ‏* حضور عمدتا در گندم و ذرت و در مقادیر کم در تخم مرغٌ ‎ ‎ee‏ میکروتسیوم و استاکی بوتریس * حضور در غلات و مشتقات آنها ‏* شناسایی پیش از ۱3۰ تریکوتسن و تقسیم بندی به ! گروه بر اساس ساختار شیمیایی و انوا اصلی 12" و 1111-2 (كروه ۸۵) و نیوالتول ‎Bos, (NT)‏ — ‎Bhat et al, 2010 ‎

صفحه 9:
نواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها * تشکیل دهنده کرچکترین گروه متابرلیت های سمی و تولید توسط آسپرژیلوس. پنی سيليوم اكسبانزوم و فاسيلوميسس و بيسو كلاميس (بيسوكلاميس فلوا و نيوا * خطرناك ترين توكسين در ميوه ها به ويزه سیب هلوو محصولات آنها * تولید توسط پنی سیلیوم اکسپانزوم و بعضی گونه های آسپرژیلوس و موناسوس * حضور در میوه هاء جو. ذرت. پنیر و مکمل های رژیمی Gh as ‏تولید توسط‎ * me Lit al Ne اريول و آلترناريول مونو متيل اتر سمى ترين توكسين هاى دیگر شامل تنوزونیک اسید. آلتنون و آلترتوکسین Bhat et al, 2010

صفحه 10:
انواع مايكوتوكسين ها و مواد غذايى در معرض آنها * توليد توسط كلاويسيس بوربورا و بعضى گونه های پنی سیلیوم آسپرژیلوس و ريزوبوس * حضور در كونه هاى علفى شامل دانه هاى كوجك طى فصل رشد * توليد توسط بنى سيليوم سيكلو بيوم و بنى سیلیوم گریستوفولوم ۰ " فلاووس. آسپرژیلوس و 1 * حضور در بادام زمینی؛ Bhat et al, © 2010

صفحه 11:
اثرات سمی مایکوتوکسین ها ی اصلی تقسیم بندى افلاتوكسين هاى اصلى ( 661 :82 ,81 و 62 ) توسط آزانس بین المللی تحقیقات سرطان برای ایجاد سرطان در انسان در گروه ۱ ایجاد سمیت افلاتوکسین ها به صورت حاد ( ایجاد با آلودگی غذا با غلظت های بالای افلاتوکسین) به صورت پراکنده در کشورهای در حال توسعه و با علائم استفراغ, دردشکمی. کبد چرب . کم اشتهایی و .. و مزمن (ایجاد با مصرف مقادیر کم افلاتوکسین در مدت طولانی و بیشتر به لین صورت ) با ایجاد سرطان کبد. سیستم ایمنی و کاهش مقاومت در برابر آلودگی به روزنه اى ريه Marin et al, 2013

صفحه 12:
اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی اکراتو کسین ۸۸ Marin et al, 2013

صفحه 13:
اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی 7 توکسین های فوزا کسیر اریوم ,+ 8 3م 3921337 ,1 اه ورس ‎PEP ees Ga‏ 7 فومونیسین ها ‎١ bee‏ بیماری های قلبی عروقی و در گروه 27 از لحاظ سرطان انسان و ایجاد مشکلات عصبی کلیه و کبد ارگان های اصلی این مایکوتوکسین ها \ 000 قوائین اتحادیه اروپا برای فومونیسین ها (جدول ۵) eee” Marin et al, 2013

صفحه 14:
اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی 7 توکسین های فوزاریوم باند شدن به گیرنده های استروژن و سمیت مرتبط با مشکلات تناسلی در گونه های حیوانی خاص و احتملا در انسان و در گروه ۳ از لحاظ سرطان زایی برای انسان تحریک رشد سلول های با گيرنده های استروژنی در غدد پ و احتمالا مرتبط با سرطان سینه در انسان و سمیت.مزمن در حیوانات نی اتب شامل سرطانزایی: نقص ژنی: نقص سیستم ایمنی و .. قوائین اتحادیه اروپا برای زراللون ( جدول ) Marin et al, 2013

صفحه 15:
اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی 7 توکسین های فوزاریوم بازدارندء قوی سنتز پروتلین و عملکرد میتوکندری و تضعیف سیستم ایمنی و غشاهای موکوس و در گروه ۳ از لحاظ سرطانزایی برای انسان وارد شدن طولانی مدت در بدن انسان -> يك بيمارى كوارشى به ‎Ais ple | alimentary toxic aleukia (ATA) —|‏ دهان و كلو و سبس اسهالء درد شکمی و دیگر علائم و نهایتا مرگ پیما يمار Marin et al, 2013

صفحه 16:
اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی 7 پاتولین ( ( > Seale = =m توسط آنات ایجاد اثرات = توسط حيوا ثرا در گروه ۳ از لحاظ سرطانزایی تایرات حاد شامل تهرع. وین تاد روي ابرلى ‎١ ١‏ | استمراغ و ساير علائم كوارشى باتولين (جدول ۷ همرا با صدمه به كليه نوروتوکسیک. ایموا و تاثیرات گوارشی در نشخوراکنندگان و نگرانی از الرايجاد تاثيرات مشابه :در انسان أ / ۱ 8 Marin et al, 2013

صفحه 17:
مروری بر مطالعات انجام شده در ایران گزارش مسمومیت افلاتوکسین در نتیجه مصرف نان آلوده در سال ۲۰۰۵ در تهران (یزدان پناه ۲۰۰3 * گزارش آلودگی به افلاتوکسین محموله های پسته صادراتی ايران برای اولین بار در سال ۱۹۷۱ توسط سازمان غفا داروی آمریکا و رد محموله های پ نتلیج تحقیقات نشان دهنده آلودگي مقر پسته بعد از رسیدگی و قبل از بردافشت به افلاتوکن و ارتباط مسظيم ألوتكى با تغبيرات ماليانه مثل ‎able‏ ی دوره رسید کی تا برداشت مفزها (یزدان ‎ly‏ 00004 لدکی شبن محصولات شیر به ‎ens‏ 141 در لمات اجمشده توس اک (4::) تسا و همکارآن (۲۰۰۷): تاج کریمی و همکاران (۳۰۰۸), فلاح و همکاران (۲۰۰۹ نملتی و همکاران (۲۰۱۰), حشمتی و میلانی (۲۰۱۰), محعلی سانی و همکاران (۲۰۱۰) ‎Be‏ و مرن( ۰ خداذادى و همكاران (5014) صادقى وهمکاران (۲۰۱۲) * آلردگی به افلاترکسین 91 و اکراتوکسین ۸ در ۳۰ نمونه زردللو و ۱۵ نمونه آلوی شک شده به میزانپیشتر از 02 0 به لین توکسین ها در ۳۰ و ۳۳۳ درصد از نمونه های زردللو و ۱۳۴۳۳ و ۲۰ و های آلوی خحشک شلله (سعادت فکور جعی و همکاران: ‎(TAY‏

صفحه 18:
مروری بر مطالعات انجام شده در ايران ۱ در مغزهای فندق. ‎ve‏ آلودگی چای سیاء وارداتی و داخلی به افلاتوکسین ها در ۳۰ آليدكى كل 18 تمونة ذرت مورة OWN) ou ot a BL as ‏نمیته گدم ذخیره شدء از شا‎ AY + 2 BB SE ‏ينج 86-12 0169لا د‎ POSE 3 ges 155-15 ‏ی‎ 8 Tonys * بزرسی وضعیت زیرالتون دز ره ایگردان برنج و نان (صادقی وهمکاران ‎۰۲۰۱٩‏ ۲۰۱۵ ۲۰۱5

صفحه 19:
روش های کنترل و کاهش مایکوتو کسین ها کنترل در مزرعه 25 Zain, 2011

صفحه 20:
روش های کنترل و کاهش مایکوتوکسین ها - كنترل بيولوذيكى ‎He) ۲‏ ریت یواست هی ‏7 حف مایکوتوکسین ها طي فرایند کاهش یا غیر فعال کردن مایکوکسین ها توسط فرایندهای فیزیکی, شیمییی يا پیولوژیکی شامل دگرگونی مایکوتوکسین ها طی تیمار حرارتی ( مثلا برشته کردن قهوه)» قرار دادن در معرض آفتاب, جذب توسط عوامل شفاف کننده ( مثلا طی تصفیه روغن های ‏خوراکی)» استخراج محلول های غیر قابل اختلاط, واکتش عرضی با افزودنی های © ای( مثلا ترکیات سولفیدی مورد استفاده در تولید آبمیوه )» کاهش طی تولید الكل ‎ ‏توسط ساکاروم بویزیه ‎2۵10, 2012, ۷۵۸۵۳6۱۵ 6 7

صفحه 21:
روش های کنترل و کاهش مایکوتو کسین ها 7 اجرای طیح ۱۵66۴ 7 تجزیه مایکوتوکسین ها " استفاده از عوامل اکسید کننده مختلف آلدئیدهاء اسیدها و بازها برای تجزیه شیمیلیی مایکوتوکسین ها در خوراک دام " استفاده از آمونیاک. هیدروکسید کلسیم؛ متیل آمین و مخلوطی از کلسیم و متيل آمين پرورش گونه های مقاوم " شناسایی گونه های با مقاومت ژنتیکی و پتانسیل بیوشیمیلیی و استفاده از آنها به عنوان شاخحص هاى قابل انتخاب در پرورش برای ایجاد مقاومت به آلودگی به مایکوتوکسین قانون كذارى ایجاد قوائین مربوط به میزان مجاز هر مایکوتوکسین در مواد غذلیی( ندوین استاندا رعایت استانداره) 7 ایجاد آگاهی و نظارت مایکوتوکسین ها و خطرات آنها برای انسان ها و حیوانات از طرق مختلف مثل رادیو؛ آگاهی در مو Zain, 2011, Venancio & Paterson, 2007

صفحه 22:
نتیجه گیری کلی

صفحه 23:
elo Alldrick1 AJ, Van Egmond HP, Solfrizzo M. Mycotoxins: foot Safetymanayement injolieations, Quality Assurance ‘and Safety of Crops & Foods (2009), 153-159. Bhat R, Rai RV, Karim AA. Mycotoxins in food and feed: present status and future concerns; Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety (2010), Cheraghali_ AM, Mohammadi HR, Amirahmadi M, Yazdanpanah H, Abouhossain G, Zamanian F, Khansari MG, Afshar M. Incidence of atulin contamination in apple juice produced in Iran. Food Control 0 2005(, 16: 165-7 Chehri KH, Tamadoni Jahromi S, Reddy KRN, Abbasi S, Salleh B. Occurrence of fusarium spp. and fumonisins in stored wheat grains marketed in Iran. Toxins (2010), 2: 2816-2823. Fallah AA, Jafari T, Fallah A, Rahnama M. Determination of aflatoxin M1 levels in Iranian white and cream cheese. Food and Chemical Toxicology (2009), 47: 1872-1875. Fallah AA, Rahnama M, Jafari T, Saei-Dehkordi SS. Seasonal variation of aflatoxin M1 contamination in industrial and traditional Iranian dairy products. Food Control (2011), 22: 1653-1656. Ghiasian SA, Maghsoodi AH, Neyestani TR, Mirhendi SH. Occurrence of aflatoxin M1 in raw milk during the summer and winter seasons in Hamedan, Iran. Journal of Food Safety (2007), 27: 188-198. ۳۹ 17-1

صفحه 24:
elo Heshmati A, Milani JM. Contamination of UHT milk by aflatoxin M1 in Iran. Food Control (2010), 21: 19-22. Kamkar A. A study on the occurrence of aflatoxin M1 in raw milk produced in Sarab city of Iran. Food Control (2005), 16: 593-599. Khodadadi_M, Khosravi R, Allahresani A, Khaksar Y, Rafati_L, Barikbin B. Occurrence of aflatoxin Mi in pasteurized an traditional cheese marketed in Southern Khorasan, Iran. Journal of Food Quality and Hazards Control (2014), 1: 77-80 Marin S, Ramos AG, Cano-Sancho G, Sanchis V. Mycotoxins: Qccurrence, toxicology, and, exposure assessment. Food and Chemical Toxicology (2013), 60: 218-237. Mahmoudi R, Norian R, Katiraee F, Pajohi Alamoti MR. Total contamination of maize produced in different regions of Qazvin-Iran. International Food Research Journal (2013), 20(5): 2901-2904. Mahboob N, Mesgari Abbasi M, Parsa Khankandi H, Ansarin M. A survey on ‘the occurrence of aflatoxin M1 in milk samples in Ardabil, Iran. Food Control (2010), 21: 1022-1024. Sani_ A, pooyan H, Mos! R. Aflatoxin M1 ion and an ic residue in m Khorasan province, Iran. Food and Chemical Toxicology (2010), 48: 2130-2132. Murphy PA, Hendrich S, Landgren C, M. Bryant C. Food mycotoxi an update. Journal of Food Science (2006), 71(5): R51-R65.

صفحه 25:
elo Pouretedal 2, Mazaheri M. Aflatoxins in black tea in Iran. Food Additives and Contaminants: Part B (2013), 6(2):127-129. Richard JL. Some major mycotoxins and _ their mycotoxicoses—An overview. International Journal of Food Microbiology (2007), 119: 3-10. Sadat Fakoor Janati S, Beheshti_ HR, Asadi M, Mihanparast S, Feizy J. Preliminary survey of aflatoxins and ochratoxin A in dried Fruits from Iran. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology (2012), 88: 391-395. Tajkarimi M, Aliabadi-Sh F, Salah Nejad A, Poursoltani H, Motallebi AA, Mahdavi H. Aflatoxin M1 contamination in winter and summer milk in 14 states in Iran. Food Control (2008), 19: 1033-1036. Venancio A, Paterson R. The challenge of mycotoxins. In food safety (2007), Springer, pp: 26-49. Yazdanpanah H. Mycotoxin contamination of foodstuffs and feedstuffs in Iran. Iranian Journal of Pharmaceutical Research (2006), 1: 9-16. Zain ME. Impact of mycotoxins on humans and animal: Journal of Saudi Chemical Society (2011), 15: 129-144.

صفحه 26:

1 امنیت غذایی ومایکوتوکسین ها دکتراحسان صادقی دانشیار دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه 2 فهرست مطالب تعریف و تاریخچه مایکوتوکسین ها راه های کنترل و کاهش مایکوتوکسین ها 8اد غذایی در معرض آنها 8کسین ها و مو انواع مایکوتو نتیجه گیری کلی اثرات سمی مهمترین مایکوتوکسین ها منابع مروری بر مطالعات انجام شده در ایران 3 تعریف و تاریخچه مایکوتوکسین ها ترکیبات طبیعی با وزن مولکولی پایین که به عنوان متابولیت های ثانویه توسط قارچ های رشته ای و کپک ها تولید می شوند. همه مایکوتوکسین ها ریشه قارچی دارند اما همه ترکیبات مضر تولید شده توسط قارچ مایکوتوکسین نیستند. ‏محصوالت قارچی سمی برای باکتری ← آنتی بیوتیک ‏محصوالت قارچی سمی برای گیاهان ← فیتوتوکسین محصوالت قارچی سمی برای مهره داران و دیگر گروه های حیوانی در غلظت های پایین ← مایکوتوکسین ‏مرور تاریخی مایکوتوکسین ها )جدول (1 ‏ارزیابی کامل مایکوتوکسین ها در 1962با یک بحران غیر معمول در نزدیک لندن در انگلیس 100000جوجه بوقلمون مردند. به دلیل آلوده شدن خوراک بادام زمینی این دام هBا به متابولیت های ثانویه آسBپرژیلوس فالووس (افالتوکسین هBا) دانشمندان به فکر افتادند که دیگر متابولیت های مخفی کپک ها ممکن است مرگبار باشند. 4 ‏Zain, 2011 انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها ‏ 6 افالتوکسین ها ‏Bhat et al, 2010 انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها ‏ 7 اکراتوکسین A ‏Bhat et al, 2010 انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها ‏ 8 فومونیسین ها ‏Bhat et al, 2010 انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها 9 ‏Bhat et al, 2010 انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها 10 ‏Bhat et al, 2010 انواع مایکوتوکسین ها و مواد غذایی در معرض آنها 11 ‏Bhat et al, 2010 اثرات سمی مایکوتوکسین ها ی اصلی ‏ افالتوکسین ها ‏ ‏ ‏ ‏ دارای اثرات سBرطانزایی در تمام گونBه های حیوانBی بررسBی شده و چندین ارگان مثل کبد تقسیم بندی افالتوکسین های اصلی ( B1، B2، G1و ) G2توسط آژانس بیBن المللBی تحقیقات سBرطان برای ایجاد سBرطان در انسان در گروه 1 )جدول (2 ایجاد سBمیت افالتوکسBین هBا بBه صBورت حاد ( ایجاد بBا آلودگBی غذا بBا غلظت های باالی افالتوکسBین) به صBورت پراکنده در کشورهای در حال توسBعه و با عالئBم اسBتفراغ ،دردشکمBی ،کبBد چرب ،کBم اشتهایBی و ...و مزمBن (ایجاد با مصBرف مقادیBر کBم افالتوکسBین در مدت طوالنBی و بیشتBر بBه ایBن صBورت ) با ایجاد سBرطان کبBد در انسBان ،تاثیBر روی سBیستم تناسBلی در مردان ،تاثیر روی سBیستم ایمنBی و کاهBش مقاومBت در برابر آلودگBی بBه قارچ ،باکتری و پارازیت ها ،آسیب مغزی و فیبروز روزنه ای ریه تعییBن مقدار مجاز افالتوکسBین هBا در مواد غذایBی توسBط اتحادیBه اروپا )جدول (3 12 ‏Marin et al, 2013 اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی اکراتوکسین A 14 ‏Marin et al, 2013 اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی ‏ توکسین های فوزاریوم ‏ فومونیسین ها 16 ‏Marin et al, 2013 اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی ‏ توکسین های فوزاریوم 18 ‏Marin et al, 2013 اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی ‏ توکسین های فوزاریوم 20 ‏Marin et al, 2013 اثرات سمی مایکوتوکسین های اصلی ‏ پاتولین 21 ‏Marin et al, 2013 مروری بر مطالعات انجام شده در ایران ‏ گزارش مسمومیت افالتوکسین در نتیجه مصرف نان آلوده در سال 2005در تهران (یزدان پناه)2006 ، ‏ گزارش آلودگBی بBه افالتوکسBین محمولBه های پسBته صBادراتی ایران برای اولیBن بار در سBال 1971توسBط سازمان غذا و داروی آمریکا و رد محموله های پسته نتایBج تحقیقات نشان دهنده آلودگBی مغBز پسBته بعBد از رسBیدگی و قبBل از برداشBت بBه افالتوکسBین و ارتباط مستقیم آلودگی با تغییرات سالیانه مثل میزان بارش طی دوره رسیدگی تا برداشت مغزها (یزدان پناه)2006 ، ‏ آلودگBی شیBر و محصBوالت شیBر بBه افالتوکسBین M1در مطالعات انجام شده توسBط کامکار ( ،)2005قیاسیان و همکاران ( ،)2007تاج کریمBی و همکاران ( ،)2008فالح و همکاران ( ،)2009نماتBی و همکاران ( ،)2010حشمتی و میالنBی ( ،)2010محمدی سBانی و همکاران ( ،)2010فالح و همکاران ( ،)2011خدادادی و همکاران )2014( Bصادقی وهمکاران ()2012 ‏ آلودگBی بBه افالتوکسBین B1و اکراتوکسBین Aدر 30نمونBه زردآلBو و 15نمونBه آلوی خشBک شده بBه میزان بیشتر از ‏ng/g 0/2آلودگBی بBه ایBن توکسBین هBا در 30و 3/33درصBد از نمونBه های زردآلBو و 13/33و 20درصBد از نمونه های آلوی خشک شده (سعادت فکور جنتی و همکاران)2012 ، ‏ 23 مروری بر مطالعات انجام شده در ایران 24 ‏ آلودگBی بBه افالتوکسBین B1در نانهای خشBک %64و سBبوس برنBج (%17مصری پور و همکاران )2010 ،در مغزهای فندق، بادام و بادام زمینBی کBه بیشتریBن میزان در بادام زمینBی وکمتریBن در فندق یافBت شBد همچنیBن تنهBا % 2/5نمونBه هBا فراتر از استاندارد اروپا بودند(.صادقی وهمکاران )2013 ‏ آلودگBی چای سBیاه وارداتBی و داخلBی بBه افالتوکسBین هBا در 30نمونBه از 40نمونBه آزمایش شده ( پوراعتدال و مظاهری، )2013و نیBز آلودگBی کBل 45نمونBه ذرت مورد آزمون تولیBد شده در نواحBی مختلBف قزویBن بBه افالتوکسین (محمودی و همکاران)2013 ، ‏ مطالعBه 42نمونBه آBب سBیب و 23نمونBه کنسBانتره آBب سBیب از لحاظ آلودگBی بBه پاتولیBن و آلودگBی %69از نمونBه های آب سیب و %78از کنسانتره های اب سیب به این توکسین در سطوح باالتر از (µg/l 15چراغعلی و همکاران)2005 ، ‏ بررسBی 82نمونBه گندم ذخیره شده از لحاظ آلودگBی بBه فومونیسBین هBا و حضور فومونیسBین B1در 56نمونه ( )%68.2از رنBج ،µg/kg 155-15فومونیسBین B2در 35نمونBه ( )%42.6از رنBج µg/kg 86-12و فومونیسین B3در 26 نمونه ( )%31.7از رنج ( µg/kg 64-13چهری و همکاران)2010 ، ‏ بررسی وضعیت زیرالنون در روغن ذرت وآفتابگردان ،برنج و نان (صادقی وهمکاران )2016 ،2014 ،2016 روش های کنترل و کاهش مایکوتوکسین ها ‏ کنترل در مزرعه ‏ ‏ ‏ ‏ برداشBت پیBش از موعBد :کاهBش آلودگBی محصBول در مزرعBه و در نتیجBه کاهش آلودگی محصول برداشت شده خشBک کردن صBحیح :خشBک کردن سBریع محصBوالت کشاورزی بBه رطوبت پایین برای کاهش هجوم حشرات و عدم تناسب شرایط برای رشد قارچ حذف مایکوتوکسین ها پس از برداشت :بوجاری کردن ،شستن ،پوست گیری ، تمیز کردن محل نگهداری قبل از تخلیه محصول نگهداری صBحیح :کنترل رطوبBت در کمتBر از ،%10کنترل حشرات ،درجه حرارت پایین و استفاده از اتمسفرهای خنثی 25 ‏Zain, 2011 روش های کنترل و کاهش مایکوتوکسین ها ‏ کنترل بیولوژیکی توسعه قارچ های کنترل کننده غیر سمی برای رقابت با گونه های سمی موجود در محیط مزرعه و بنابراین کاهش میزان مایکوتوکسین در محصوالت 26 ‏ کنترل شیمیایی ‏ استفاده مناسب از حشره کش ها طی فرایند تولید و کاهش هجوم حشرات و قارچ ها به محصول و در نتیجه کاهش آلودگی به مایکوتوکسین ‏ (مسائل زیست محیطی و امنیت غذایی) ‏ حذف مایکوتوکسین ها طی فرایند کاهش یBا غیBر فعال کردن مایکوکسBین ها توسط فرایندهای فیزیکBی ،شیمیایBی یBا بیولوژیکی شامBل دگرگونBی مایکوتوکسBین هBا طBی تیمار حرارتBی ( مثال برشته کردن قهوه) ،قرار دادن در معرض آفتاب ،جذب توسBط عوامBل شفاف کننده ( مثال طBی تصBفیه روغن های خوراکBی) ،اسBتخراج محلول های غیBر قابBل اختالط ،واکنBش عرضBی بBا افزودنی های غذایBی( مثال ترکیبات سBولفیدی مورد اسBتفاده در تولیBد آبمیوه ) ،کاهBش طBی تولیBد الکل توسط ساکارومیسس سرویزیه ‏Zain, 2011, Venancio & Paterson,2007 روش های کنترل و کاهش مایکوتوکسین ها 27 ‏ اجرای طر7ح HACCP ‏ تجزیه مایکوتوکسین ها ‏ اسBتفاده از عوامBل اکسBید کننده مختلBف آلدئیدهBا ،اسBیدها و بازهBا برای تجزیBه شیمیایBی مایکوتوکسBین ها در خوراک دام ‏ استفاده از آمونیاک ،هیدروکسید کلسیم ،متیل آمین و مخلوطی از کلسیم و متیل آمین ‏ پرورش گونه های مقاوم ‏ شناسایی گونBه های با مقاومت ژنتیکBی و پتانسBیل بیوشیمیایBی و اسBتفاده از آنهBا به عنوان شاخBص های قابل انتخاب در پرورش برای ایجاد مقاومت به آلودگی به مایکوتوکسین ‏ قانون گذاری ‏ ایجاد قوانیBن مربوط بBه میزان مجاز هBر مایکوتوکسBین در مواد غذایBی( تدویBن استانداردها و اجباری نمودن رعایت استاندارد) ‏ ایجاد آگاهی و نظارت ‏ آگاهBی در مورد مایکوتوکسBین هBا و خطرات آنهBا برای انسBان هBا و حیوانات از طرق مختلBف مثBل رادیو، تلویزیون ،سازمان های دولتی و ... ‏Zain, 2011, Venancio & Paterson, 2007 نتیجه گیری کلی با توجه به سمیت مایکوتوکسین ها و ایجاد خطرات جدی برای انسان ها و حیوانات می توان با کنترل تمامی مراحل از مزرعه تا رسیدن محصول به مصرف کننده میزان تولید مایکوتوکسین را به حداقل رساند. 28 منابع Alldrick1 AJ, Van Egmond HP, Solfrizzo M. Mycotoxins: food safetymanagement implications. Quality Assurance and Safety of Crops & Foods (2009), 153-159. Bhat R, Rai RV, Karim AA. Mycotoxins in food and feed: present status and future concerns. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety (2010), 9: 57-81. Cheraghali AM, Mohammadi HR, Amirahmadi M, Yazdanpanah H, Abouhossain G, Zamanian F, Khansari MG, Afshar M. Incidence of patulin contamination in apple juice produced in Iran. Food Control (2005), 16: 165–167. Chehri KH, Tamadoni Jahromi S, Reddy KRN, Abbasi S, Salleh B. Occurrence of fusarium spp. and fumonisins in stored wheat grains marketed in Iran. Toxins (2010), 2: 2816-2823. Fallah AA, Jafari T, Fallah A, Rahnama M. Determination of aflatoxin M1 levels in Iranian white and cream cheese. Food and Chemical Toxicology (2009), 47: 1872–1875. Fallah AA, Rahnama M, Jafari T, Saei-Dehkordi SS. Seasonal variation of aflatoxin M1 contamination in industrial and traditional Iranian dairy products. Food Control (2011), 22: 1653-1656. Ghiasian SA, Maghsoodi AH, Neyestani TR, Mirhendi SH. Occurrence of aflatoxin M1 in raw milk during the summer and winter seasons in Hamedan, Iran. Journal of Food Safety (2007), 27: 188–198. 29 منابع Heshmati A, Milani JM. Contamination of UHT milk by aflatoxin M1 in Iran. Food Control (2010), 21: 19–22. Kamkar A. A study on the occurrence of aflatoxin M1 in raw milk produced in Sarab city of Iran. Food Control (2005), 16: 593–599. Khodadadi M, Khosravi R, Allahresani A, Khaksar Y, Rafati L, Barikbin B. Occurrence of aflatoxin M1 in pasteurized and traditional cheese marketed in Southern Khorasan, Iran. Journal of Food Quality and Hazards Control (2014), 1: 77-80. Marin S, Ramos AG, Cano-Sancho G, Sanchis V. Mycotoxins: Occurrence, toxicology, and exposure assessment. Food and Chemical Toxicology (2013), 60: 218–237. Mahmoudi R, Norian R, Katiraee F, Pajohi Alamoti MR. Total aflatoxin contamination of maize produced in different regions of Qazvin-Iran. International Food Research Journal (2013), 20(5): 2901-2904. Mahboob N, Mesgari Abbasi M, Parsa Khankandi H, Ansarin M. A survey on the occurrence of aflatoxin M1 in milk samples in Ardabil, Iran. Food Control (2010), 21: 1022–1024. Mohamadi Sani A, Nikpooyan H, Moshiri R. Aflatoxin M1 contamination and antibiotic residue in milk in Khorasan province, Iran. Food and Chemical Toxicology (2010), 48: 2130–2132. 30 Murphy PA, Hendrich S, Landgren C, M. Bryant C. Food mycotoxins: an update. Journal of Food Science (2006), 71(5): R51-R65. منابع Pouretedal Z, Mazaheri M. Aflatoxins in black tea in Iran. Food Additives and Contaminants: Part B (2013), 6(2):127–129. Richard JL. Some major mycotoxins and their mycotoxicoses—An overview. International Journal of Food Microbiology (2007), 119: 3–10. Sadat Fakoor Janati S, Beheshti HR, Asadi M, Mihanparast S, Feizy J. Preliminary survey of aflatoxins and ochratoxin A in dried Fruits from Iran. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology (2012), 88: 391-395. Tajkarimi M, Aliabadi-Sh F, Salah Nejad A, Poursoltani H, Motallebi AA, Mahdavi H. Aflatoxin M1 contamination in winter and summer milk in 14 states in Iran. Food Control (2008), 19: 1033–1036. Venancio A, Paterson R. The challenge of mycotoxins. In food safety (2007), Springer, pp: 26-49. Yazdanpanah H. Mycotoxin contamination of foodstuffs and feedstuffs in Iran. Iranian Journal of Pharmaceutical Research (2006), 1: 9-16. 31 Zain ME. Impact of mycotoxins on humans and animals. Journal of Saudi Chemical Society (2011), 15: 129–144. 32

51,000 تومان