مراقبت‌های بهداشتیعلوم انسانی و علوم اجتماعیپزشکی و سلامتتغذیهسیاست و قانون‌گذاری

اهميت بازدید و كنترل مراکز تهیه و توزیع مواد غذايی و اماکن عمومی و شرایط بازرسی

صفحه 1:

صفحه 2:
اهمیت بازدید و کنترل مراکزتهیه و توزیع مواد غذایی و اماکن عمومی و شرایط بازرسی

صفحه 3:
: مقدمه تأمین سلامت غذا در کنار تلاش برای تهیه غذا اهمیتی دو چندان دارد . مسئولیت مهم دولت ها تأمین سلامت زنجیره غذایی از مزرعه تا سفره است و برای عملى كردن آن همکاری بین بخشی وسیعی لازم بوده و هر بخشی ءوظایف خود را باید بدرستی انجام دهد پدیده جهانی شدن و افزایش مسافرت ها و توسعه گردشگری و همچنین افزلیش مصرف غذا در خارج از منزل در جوامع مختلف بیماربهای منتقله از غذا را به . عنوان یک مشکل بهداشتی جهانی مطرح کرده است

صفحه 4:
: ادامه مقدمه مواد غذایی از تولید تا سفره دچار تغییرات زیادی شده است و با عوامل مختلفی در تماس می باشد بنابراین به جهت حفظ سلامت غذا و عرضه مواد غذایی سالم نیازمند به کنترل مستمر می باشد. یکی از مراحل مهم ‎٠‏ کنترل بهداشتی مواد غذایی در سطح عرضه می باشد

صفحه 5:
بازرسی * تعریف بازرسی * اهداف بازرسی * اخلاق بازرسی * مهارت های بازرسی - دانشی 7 ارتباطی

صفحه 6:
تعریف بازرسی بررسی طراحی.محصول,خدمات.فرایند ویا کارخانه و تعیین انطباق آنها با الزامات معین یا بر پایه اظهار نظر تخصصی با الزامات عمومی است. - بازرسی ابزار اولیه سازمان نظار تی برای تشخیص روش ها و عملیاتی است که ممکن است برای جامعه خطرناک بوده و با اقدامات

صفحه 7:
تعریف بازرسی در بهداشت محیط منظور از بازرسی بهداشتی, بازدید و بررسی وضعیت بهداشتی مراکز تهیه و توضیع و فروش مواد غذایی و اماکن عمومی به منظور اعمال ضوابط بهداشت محیط ومواد .غذايى است

صفحه 8:
هدف * - تامین امنیت * - اجرای قوانین * - پیشگیری از عرضه موارد غير مجاز * شاسایی و معرفی متخلف * - تعطیل نمودن موارد غیر بهداشتی

صفحه 9:
مهارت دانشی بازرس بهداشت محیط * مهارت:انجام ماهرانه و فنی یک یا چند وظیفه * شرایط احراز مهارت: - آموزش " تجربه - دانش - الزامات * توانایی اظهار نظر

صفحه 10:
الزامات مهارت دانشی بازرس بهداشت محیط گاهی از از مسائل بهداشتی و زیست محیطی هی از مقررات و استانداردهای مر تبط هی از قوانین هی از تکنیک ها و روش های بازرسی گاهی از عملیات بهسازی 6 6 ~ Ie 2 le 5 Ie ~ le eT Sie

صفحه 11:
الزامات مهارت دانشی بازرس بهداشت محیط * دانش کافی از کاربرد عملی میکر وییولوژی * دانش کافی از فرایندهای تولید مواد غذایی * مهارت فنی استفاده از امکانات * مهارت تحقیق و تحلیل برای مطالعه * مهارت تجزیه و تحلیل اطلاعات * مهارت حل مشكل * مهارت هاى خوب ارتباطى و نوشتارى

صفحه 12:
مهارت ارتباطی * ارتباط: فرایند تحت تاثیر قراٍ دادن انسان ها نسبت به یکدیگر * شرایط احراز مهارت: - توانایی گوش دادن - مشاهده كردن دقيق - توانايى نطق

صفحه 13:
ویژگی های شخصی بازرس * مدیر و مدبر * وقت شناس * انظباط و جدیت در امور * خوش رفتار و خوش برخورد * نکته سنج ° مستقل.بی طرف و درستکار * عدم انعطاف پذیری یاتند خویی بیش از حد * عدم استبداد رای

صفحه 14:
اخلاق بازرسی و ملاحظات آن اخلاق مقدم بر دانش و عملکرد منابع اخلاق : قران - سیره نبوی - احادیث رهبری موثر اخلاص در ارائه خدمت عشق به کار عدم پذیرش هدیه سعه صدر و انتقاد پذیری عدم تبعیض

صفحه 15:
اخلاق بازرسی و ملاحظات آن * مهارت و بصيرت * جلب اعتماد مردم * خیر خواهی و آموزش ناصحانه * پرهیز از غرور و رازداری

صفحه 16:
گزارش سازمان جهانی بهداشت - مرگ حدود ۲درصد از ۲/ ۲ میلیون کودک زیر ۲ سال بر اثر بیماری های اسهالی - کشورهای صنعتی حدود ۳۰ درصد افراد از بیماریهای منتقله از آب و غذا رنج می برند - در کشور های جهان سوم حدود ۸۰ درصد کل بیماری ها و ۳۳ درصد مرگ ومیرها ناشی از مصرف آب و غذای آلوده می باشد.

صفحه 17:
گزارش سازمان جهانی بهداشت * طبق بررسی مرکز کنترل بیماری ها آمریکاء حدود ۷۷ درصد مسمومیت های غذایی ناشی از مواد غذایی عرضه شده در اماکن عمومی و رستوران ها. ۰ ۲درصد از مواد غذایی منازل و ۳ درصد ناشی از مواد غذایی تجاری می باشد.

صفحه 18:
باز رسی بهداشتی مراکز تهبه و توزیع مواد فدایی

صفحه 19:
اصطلاحات و تعاریف بازرس بهداشت محیط 8110 : شخص مسئول یا متصدی اماکن عمومی مراکز, تهیه و توزیع مواد غذایی کنترل بهداشتی آلودگی منقاطع مواد غذایی بالقوه خطرناک

صفحه 20:
بازرس بهداشت محیط شخصی که مسئول توسعه. پیاده سازی و اجرای سیاست های بهداشتی از جمله بهداشت محیط می باشد. * خطرات بهداشتی بالقوه پیرامون محیط زندگی را شناسایی نموده و روش یا روش های اصلح آن را توصیه می نماید * باید دارای مدرک دانشگاهی در مقطع کاردانی. كارشناسى يا کارشناسی ارشد در رشته مهندسی

صفحه 21:
گذاری کرده ومسئولیت دارد

صفحه 22:
اماکن عمومی * بر اساس تعریف آئین نامه بهداشت محیط مصوب هیئت وزیران اماکن عمومی

صفحه 23:
مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی * بر اساس تعریف آئین نامه بهداشت محیط مصوب هیئت وزیران مراکز تهیه و توزیع مواد غذايى

صفحه 24:
مواد غذایی بالقوه خطرناک * مواد غذایی طبیعی و یا مصنوعی که به دلیل توانایی رشد سریع میکروب ها بر روی آنها نیاز به کنترل درجه حرارت دارند

صفحه 25:
کنترل بهداشتی * بازدید و بررسی وضعیت بهداشتی مراکز و اماکن مشمول آئین نامه به منظور اعمال ضوابط بهداشت محیطی می باشد

صفحه 26:
آلودگی متقاطع ۰ آلودگی که از طریق تماس یک ماده غذایی با سطوح آلوده اطلاق می گردد

صفحه 27:
وظایف و مسئولیت های بازرس بهداشت محیط * پایش و کنترل خطرات بالقوه برای مردم * بررسی عوامل مضر سلامت * نظارت بر ایمنی مواد غذایی * نمونه برداری * بازرسی های روتین * بازرسی های مکان ها برای انطباق * اقدام قانونی جهت نقض قوانین

صفحه 28:
وظایف و مسئولیت های بازرس بهداشت محیط * آموزش مردم * همکاری با رسانه های عمومی جهت آموزش * همکاری بین بخشی جهت توسعه سیاسی در منطقه

صفحه 29:
: بهداشت محیط و بیماریهای مرتبط غذا بهداشت محیط : کنترل کلیه عوامل محیطی که به نحوی با سلامتی انسان مرتبط می باشد را بهداشت محیط می .گویند بهداشت سدی است در مقابل بیماریهای واگیر از جمله بیماریهای مرتبط با غذا : در انتقال بیماری سه فاکتور مهم عامل بیماری محیط مناسب میزبان ء نقش اساسی دارند

صفحه 30:
از طرفی فعالیت های بهداشت محیطی یک خطر جدی برای قطع اين سیکل بوده بعنی محیط را برای انتقال مسدود می نماید .,پس دقت عمل در کنترل بهداشتی و نظارت مستمر از . اهمیت بالابی برخوردار است

صفحه 31:
اهمیت بازرسی در خصوص بعضی موارد از آلودگی متقاطع ( محیط و سطوح به غذا) ابزار و وسایل غیر بهداشتی مواة غذایی تانبالم وانامطلمقن آلودگی شیمیایی حشرات و جوندگان حمل کنندگان غیربهداشتی مواد غذایی عدم پخت یا حرارت دهی مجدد مواد غذایی به میزان کافی سرد یا داغ نگه نداشتن مواد غذایی به میزان ‎IS‏

صفحه 32:
مهمترین بخش خطرات مواد غذایی که نظارت و کنترل بهداشتی آن بر عهده همکاران بهداشت محیط در سیستم بهداشت . درمان کشور می باشد خطرات میکروبی است که عواملی متفاوتی در بروز بیماربهای .ناشی از مواد غذایی دخالت دارند

صفحه 33:
محل هایی که در آنها با مواد غذایی به طریقه صحیح رفتار : نشده و در نهایت منجر به بروز بیماری شده است ۵6۷۵66۲۵ | 0غ ۶۷۵6و ‎TEC Mul‏ 06023 رم هه ‎EQ‏ ‎Fi‏ 200۲2 (2 8 0ق ‎(of YRO HY ri‏ ۳۰۰۶990 ۱ 04 7 قاع 1-9 2 في 06 7 ‎ORR 3‏ 7

صفحه 34:
اگر ما بدانیم چرا و چگونه اين بیماربها بروز می کنند . آنگاه می توانیم اقدامات کنترلی مناسب را بکار ببندیم . در کشورهای صنعتی . بیشتر موارد بروز بیماری می تواند به مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و منازل ربط داده می .شود در كشورهاى در حال توسعه . قسمت عمده اى از موارد بروز بيمارى ها مربوط به منازل و يس از مصرف مواد ‎٠‏ غذايى خريدارى شده از فروشندكان خيابانى مى باشد

صفحه 35:
یکی از مشکلات عمده که بیشترین درصد بروز را دارند مکان های ناشناخته از جمله غذاهای خیابانی می باشند که مشکلات بالقوه موجود در : این خصوص عبارتند از خطرات محیط ‏ آب ناسالم خ خطرات آماده سازی و نگهداری ‏ مواد اولیه ناسالم <

صفحه 36:
» انتظار سیستم از بازرسین کنترل دقبق و مطلوب از مراکز و اماکن و کاهش بار بیماریهای ناشی از مواد غذایی 5 در سطح عرضه می باشد 36

صفحه 37:
: شرح وظایف و فعالیتهای واحد بهداشت محیط کنترلبر بسهسازیو بسهدلشتمرلکز تسهیه, تسوزیع و فروش‌مواد غذلیی لماکن|) عمومیو لماکن‌سینلهی کنترلآ بآ شامیدنیم ناطقتحنهوششاز نظر میکروبیو شیمیاییو به .69 صورتمتناوبو لطمينازاز سلام بمنطقه و لعلام نتايج به اركانهاى مربوطه؛ کارسنجی‌روزلنه و ثبنآن‌در پسرونده کارسنجوبا قید مشخصانلیستگاه .0 کلرسنجوو لعلام نستایج بسه شبکه بسهدلشنو ار-گانهایمربوطه و در صورندزیم گندزدلیی‌آب کسنترلمواد غذلییو نسمونه بسردایعاز مواد غذلیی‌مشکوکو ایسللً زبه ‎4٩۰‏ ‏آزمایشگاه و معدهم ن_مودن‌مواد غذلییف اسد بر لساس دستورا اعملهایمر بوطه؛ لجرلی‌طرح ی کنولختسازی‌ماده ۱۳ مواد خوردنیو آشامدنی‌و آرلیشیو .6 بسهدلشتیو لخذ مجوز تسعطیلما کرو مراکز از شبکه ‎cee‏ و

صفحه 38:
معرفی‌پيشه ورلنبه آزنمایشگاه و صدور كارتمعاينه يزشكىجهتآنها طبق. © دستورا اعملهای‌صاد ره بازدید از مدارسو مرلکز آموزشیو مهد کودکها ۶۰" بازدید و کنتر|لستخرهای‌شنا و حمامهای‌سون؛ .6 بازدید از آزمایشگاهها و مراکز بهدلشتی‌درمانیو مطبها و بیمارستانها از 6 نظر وضعيثف هداشتمحيط بازديداز ياركهاو ورزشكاههاو ترمينالهاو تشكيليبرونده بهدالشتى.(10) ولعلام به سائمانها و مسئوليزذيربطو ييكيرئتا حصولنتيجه مطلوب بررسیک نترل فاضلابزبا4, هواء منابع آتلودم کننده آنها و مکاتبه با .10) اردگانهایمر بوطه؛ رسیدگیبه شکایاندر زمینه هشایمختلفب هدلشتی .418 سنجشبد در نسمکهای‌خورلکی‌ب ددار بسطور روزلنه و نمونه بسردایعاز .6160 نمکهایید دار و ارسللپه آزمایشگاه

صفحه 39:
مبارزه با حشراتو جوند كانضمنررسىكانونهاى] لوده و بسرآورد میزلن. ‎IE‏ ‏سممورد نظرباتوجه به ميزلنآلودكوىو نظارتبر سم ياشى توأم با آموزشهاى لازم و طعمه كذارى؛ كنترلو يايشامور محوله يرسنلت حسظر و رلهنمايىو ارشاد آنهاا جهت ©) ييشبرد لهدلفب هدلشتىو ارلئه رلهكارهاىمناسب لقنلا ظهتطزارع نكم قوع بلاياىطبيعئ .29 شركتهر جلساتتبساز آموزىو سمينارها طبقدستورالعملهاىمربوطه؛ .07 بازديداز لماكرمتبركه و مساجد طبقدستورالهملها مربوطه؛ .©) بازدید از جایگاههایپ مپسنزیرو پسیگیرین ولقصمربوطه؛ .09 کنتر لب هدلشتی| ردو گاهها و زندلنها جهتساماند هی‌وضعیب هپدلشتی‌آنه؛ .600 0 ‏کنر طرحهایملیو ک شوری‌جهت‌هماهنگیل1 نیم بسرلیپیشبرد لهدلف‎ pt ithe

صفحه 40:
آموزشهدلشته لنشجویاندر مقاطع پسزشکیو پسیرلپزشکی .6360 نظارتسر دفع بسهدلشتیزبا 4 در مناطق‌شهریو روستاییو ساینتجمع .0۳ آوریو دفع زباه ها آموزش هداشتجهنک لیه رده ها تولم با فعانلیتهایروزمرد به طور چهرد . به چهره نظارتبر لحدلثو بهسارئتوالتخانوار هاىروستايئ .© © نظارتبر فعا يتهاى] موزشكاه هاوصنوف. © © تاسیس‌شورلیحلاختلافویژه لمور بسهدلشتی .7 تاسیسراورژانس هد شتمحیط ‎CO.‏ ‏اجرلی‌طرح ضربست (6 اجرلی‌طرح شهر سالم .00

صفحه 41:
لجرلىروستاىسالم .)© بر كزارىوجلسانتشورلىهداشنووستء بخشرو كا كرود بهدلشتهرمان. 6 و تاميرإجتماعى شهرستان نظار تبر فعا تبهورزلندر مورد كنترلكيفي هه هدلشتیآب ‎٩6‏ ‏آشاميدنى بهسازىئ( محيطروستا منابع آبسثل‌چاد و چشمه, آبریز گاهها و ... مرکز تسهیه و تسوزیع و ف روش‌مواد غذلیی بسهداشتسحیط منازلجلببسشار کت همگانی‌در جمع آوریو دفع بسهدلشتیزبا 4 و فضولاتو کنترل کیفیت مواد غذایی و آموزش موازین بهداشت محیط و .... و گزارش نتایج به مقامات ذیربط؛ رلهنه‌ایو آموزش‌مردم و جلبسثاررکتهمومیو همکاربهایسینخشیدر .6 زمینه لجرلیپ روژد هایش هر سالم اجرلی‌سایر دستورلتمقام مافوق‌در زمینه لیم ر بوط بسه بسهدلشتمحیط .60 لجرلی‌طرح توسعه و تشدید مواد غذلیی‌در غالطرح ضربت. 6۳۴

صفحه 42:
اجرلی‌طرح لمنيتغذا؛ .0 لجرلىطرح بسج سلاسوروزئ . ©9© بازدید و ن_ظارساز لستخرهای‌شن؛ .6۳0 جمع آوریطلاعانتو آمار مرلکز تسهیه و توزیع و ‎6۳٩۰‏ ‏فروش مواد غذليىو لماكرعمومى آبآشاميدنىو تأسیسانآبو فاضلابو... و تکمیل فرمهای مربوطه؛ تسجزیه و تحلیلآمار و شاخصهایب هدلشت 35 .محيط

صفحه 43:
طبقه بندی اماکن و مراکز و کار گاهها و کار خانجات از لحاظ شمول مواد این آیین نامه * ماده060: طیقه بندی اماکن ومراکز و محلها از لحاظ شمول مواد اين آیین نامه بشرح ذیل است : ‎٠‏ - کلیه مواد این آنین نامه باستثنای مواد 06۰66۰28 ۳0۳6تا ۴ شامل محل های تهیه و فروش مواد غذایی که دارای محل پذیرایی از مشتری می باشند از قبیل رستوران» کافه قنادی »چلوکبابی»سلف سرویس» تالار پذیرایی و امثال آنها می باشد . ‏۰ 6 - کلیه مواد این آئین نامه باستثنای مواد 2 0 6 ‎CELI OR‏ ۰0 ۸0۰6 لغایت 09 و 20 لغایت 20 شامل محل های تهیه و فروش مواد غذایی که دارای محل پذیرایی از مشتری بوده » لیکن فاقد آشپزخانه هستند از قبیل کبابی » حلیم پزی » آش پزی » کله پزی » جگرکی » سیراب و شیردان » اغذیه و ساندویچ » پیتزا » مرغ سوخاری » چایخانه و قهوه خانه » آبمیوه و بستنی فروشی » بوفه و امثال آن می باشد .

صفحه 44:
۰ 0 کلیه مواد اين آئین نامه باستثنای مواد 6 »۰60 ۰66 2 لغایت 06 و (20 لغايت +70 شامل محل های تهیه و توزیع مواد غذايى از قبيل انواع جلو کباب » جلو خورش ؛ كباب »جوجه كباب 6 پلو» آش و ‎BS Ugh Sl‏ امکانات پذیرایی از مشتری در محل هستند » می باشد . ‎al ye AIS 64 ۰‏ اين آنین نامه باستثنای مواد 6۰78 :00 :660008 .لغایت ‎CO‏ 6066۰ 06۰ 6۳0۰ لغایت 63 60۰ 200۰ لغایت ‎LE OP PPE PE‏ سوپر مارکت » خوار وبار و لبنیات فروشی و بخش عرضه مواد غذایی در فروشگاههای بزرگ ۰ تعاونی و زنجیره ای می باشد . ‏۰ 0 كليه مواد اين آئین نامه باستثنای مواد 66۰606۰6۰6 6۰66۰ ‎UI PO OS GPO 5 ۰‏ 2۵ شامل کارگاهها و کارخانجات تولید انواع مواد غذایی و نیز نبات و آب نبات پزی » قند ریزی » حلوا سازی و عصار(آبغوره و آبلیمو کشی و تهیه ترشیجات )» خشکبار » انواع نان ؛ لبنیات ۰ کشک سابی و بستنی سازی و امثال آن می باشد . ‎ ‎

صفحه 45:
© كليه مواد اين آئين نامه باستثناى مواد ۰۵ 000000۰0 :020 لغایت 60 06۰ 0۰ بلغایت ۰6 00 لغایت ۰2۵ ۰2۶۵ 72۵ ‎OO‏ 00*۰ شامل فروشگاههای گوشت » مرغ » ماهی و میگو و آلایش خوراکی دامی و سایر مواد پروتئینی می باشد . م7 كليه مواد اين آئين نامه باستثناى مواد© .© لغايت ©© و 00 شامل هتل ها ء متل ها » مهمانخانه ها و بانسيونها مى باشد . 0 کلیه مواد اين آئین نامه باستثنای مواد ۰8 ۰6 ۰00 ۰06 ۰60 9 ۰60۰99 6 لغايت ۰89 ۰66 60 .ر 2 لغایت 60 شامل مسافر خانه ها و مهمانپذیر ها می باشد . 0 کلیه مواد اين آئین نامه باستثنای مواد ۰6۲ ۰ . ©» ۰00 ‎OC‏ ‏۰9 60 60۰ لغایت 96 ۰06۰ 30 »ر ‎LU OF GOO‏ استخرها ی شنا می باشد .

صفحه 46:
‎cad 2 te‏ ل ل ‎cylic Os eae‏ ۱ ‎2 ‎

34,000 تومان