آناتومی و فیزیولوژیکسب و کارمنابع انسانی و مشاغلپزشکی و سلامت

برنامه آموزشی ارگونومی کادر اداری

صفحه 1:
برنامه آموزشی ار گونومی کادر اداری سس معاونت بداشتى دانشكاه علوم بزشكى فسا تهیه و تنظیم : واحد بهدشت حرفه ای آذر ماه ۱۳۸۸

صفحه 2:
«طرح توسعه ار گونومی در نظام شبکه بهداشتی کشور» هدف : آشناسازى كادر بهداشت ودرمان با مبانى اركونومى فرهنگ سازی مباحث ار گونومی پیشگیری و کنترل آسیب های اسکلتی _ عضلانی بهبود شرایط کاری افزیش بهره بری و رضایت شغلی کاهش استرس های شغلی

صفحه 3:
کاردانان بهداشت حرفه ای و محیط کارشناسان بهداشت حرفه ای پزشکان شاغل در سیستم خدمات بهداشتی کشور کار کنان اداری دانشگاه علوم پزشکی بهورزان

صفحه 4:
ابزار ماشيني و کم تحركي 9 به عنوان عوامل خارجي (اپژکیتو فاکتور) زندگي افراد را از منظر کم كاري و کم پويايي؛ بیومکانیک شغلي و آنتروپومتري دچار تاثبرات فراواني کرده است .توسعه ميزهاي رایانه و گرایش جوان به استفاده از کامپیوتر و پشت میز نشین هاي طولاني» باعث کم پويايي در بین جوانان»کارمندان و دانش آموزان شده به گونه اي که افراد بیشتر ساعات روزانه خود را به شکل ثابت پشت میز اداره یا کامپیوتر سپري مي کنند.

صفحه 5:
براي جلوگيري از بروز چنین پدیده ها و ناهنجارهاي ساختاري در بدن افراد» بزو هشكران و محققان راهكاري بهره گيري از علم "اركونومي"را به افراد بيشنهاد مي كنند تا به واسطه آن ابزار اداري با تحصیل آفراد متناسب با شغل و ساختار بدني باشد.

صفحه 6:
1 ‏ی‎ ga ‏واژه " رگونومي" از دو کلمه بوناني ار کو" به‎ ‏معني کار و "نوموس" به معني قانون و قاعده طبيعي مشتق شده و در‎ ‏لغت ۱ به معناي قوانین طبيعي کار است»در اصطلاح گاربردي» علم‎ ‏ارگونومي محموعه دانشي آست که از قلفیق علوم زيستي» فيزيولوزي‎ ‏انسانی» سیستم‌ها و روش ها» طراحی مشاغل و محیط کار به وجود‎ ‏آمده و سعي دارد ابزارها؛ دستگاه‌ها و محیط کار را با توجه به در‎ BYE ‏نظر گرفتن توانايي هاي جسماني» فكري و محدودیت‌ها و‎ ‏انسانهاء طراحي کند.‎

صفحه 7:
ا رگونومي دانشي جند رشتهاي (1(1501511122177 7/1111]1) است که اطلاعأت مربوط به ظرفیتهای هر انسان شامل توانایی های جسماني؛ محدودیت ها و ظرفيتهاي فيزيکي و رواني را گرد آوري کرده و آنها را در طراحي مشاغل» محصولأت» سیستم ار تباطی» مکاني و تجهيزاتي با هدف پيشگيري از بروز مسایل و مشکلات جسماني و آسیب هاي مربوط به سلامتي و بهبود و بهینه سازي كارائي» بهره وري و كيفيت بكار مي برد.

صفحه 8:
‎Ox a‏ سس ‏ار گوفومي به‌عنوان رشته‌اي از علوم که با بدست آوردن بهترین ارتباط ميان افراد و محيط كاري شانء مرتبط است تعریف مي‌شود. اركونومي با ارزيابي قابليتها و محدوديتهاي انسان دز بيومكانيك و آنتروپومتوي» استرس هاي كاري و محيطي فيزيولوژي کار و روانشناسي صنعتي» نيروهاي استاتیک و دینامیک روي بدن انسان بیومکانیک» احتیاط و روانشناسي صنعتي» خستگي فيزيولوژي کار و روانشناسي صنعتي» طراحي و آموزش و طراحي ایستگاه كاري و ابزارها آنتروپومتري و مهندسي؛ سر و کار دارد. ‎ ‎ ‎

صفحه 9:
. ار گونومی علم مطالعه کار آییی و عمل انسان است که ویژگیها و تواناییهای انسان را مورد مطالعه قرار داده و از این طریق شرایط هماهنگی کار و انسان را فراهم می کند . جه بیان دیگر ار گونومی علمی است که جه ما می كويد كه براى دستیابی به کارآیی و بهره وری در یکت حرفه خاص ؛ ضمن حفظ سلامتی خود » چگونه و در چه شرایطی باید کار کنیم .

صفحه 10:
ارگونومي " عبارت است از علم به كارگيري بهینه از ابزار کار در محیط كاري» به نحوي که حداکثر بازدهي در توليدي که انسان در آن نقش دارد» بدست آید و کاربر حداکثر رضابت را از کاربره ابزارها و محیط كاري خود داشته باسد و میزان سلامتي لازم در كار آنان فراهم شده باشد.

صفحه 11:
از ا رگونومی به منظور گرفتن حدا کثر تکنولوژی ‏ تأمین رفاه کار گران و استفاده تولّم‌با کار آییی از تأسیسات تولیدی و خدملتی در جهت تحقق بخشیدن به تولید بالاتر , بهبود وضع بهداشتی » حفظ سلامتی و تحصیل رضایت در مورد کار . استفاده میی شود . هدف نهایی متخصصین ار گونومی طراحی و ارائه کار و محیط کاری است که انجام کار برای هر فردی امکان پذیر بوده و ارزش انجام را داشته باشد . فرداحساس سلامت , رضایت و همبستكى با مؤسسه اى كه براى لن كار مى كند نموده و از اين طریق به پیشرفت و بهبود کارآیی سازمان خود کمک نماید .

صفحه 12:
کشورهای در حال رشد به کاربردهای ا رگونومی بیشتر نیاز دارند . شرایط نامطلوب کار » فقدان برنامه های پیشگیری از آسیب دید گی های ناشی از کار . عدم هماهنگی تکنولوژی وارداتی با شرایط محیطی که تکنولوژی مورد استفاده قرار گرفته است » موجب بسیاری مشکلات فنی » انسانی » اقتصادی و اجتماعی گردیده است . از این رو آموزش ار گونومی در کشورهای روبه رشد جنبه حیاتی داشته و سبب می شود که از تکنولوژی به موثرترین شکل ممکن بهره برداری شده و علاوه بر آن محیط و نیروی کار نیز حفظ شود .

صفحه 13:
اژهرگنومی یک لفت ۰ ۲ اك ‎Clee‏ ‏کار و قاعده و قانون می باشد در واقع رابطه انسان با کار را بررسی می کند

صفحه 14:
تعریف ا رگونومی ار گونومی علمی است که برای تطبیق وتناسب محیط » وظایف يا روشها ی کاری با کاربران به کار می رود.

صفحه 15:
در تعریفی می توان گفت که 2 هدف ارگونومی افزایش و بهبود ایمنی بهداشت و سلامتی و راحتی و کارایی انسان است.

صفحه 16:
کا ملترین تعریف ار گونومی چیست ؟ به هر حال شاید بهترین و خلاصه ترین تعریف براي ارگونومي "علم تطابق انسان و محیط کار و ماشین" مي باشد.

صفحه 17:

صفحه 18:
وضعیت اختلالات اسکلنی _ عضلانی در جهان * براساس طبقه بندى 7110511 اختلالات اسكلتى _ عضلانى در میان مشکلات بهداشتی و عوارض ناشی از کار دارای رتبه دوم می باشد. * براساس گزارش اداره آمار کار در سال ۱۹۹۴ نزدیک به دو سوم بیماریهای ناشی از کار» اختلالات مربوط به تروماهای تکراری بوده است. لازم به ذکر است که این آمار در بر گیرنده اختلالات کمر نمی شود.

صفحه 19:
وضعیت اختلالات اسکلنی _ عضلانی در جهان * براساس آمار ملى فنالفد در سال ۰۱۹۹۴ ۳۱ درصد کل بیماریهای ناشی از کار را بیماریهای اسکلتی _ عضلانى تشکیل می دهند. * براساس گزارش ‎Otol‏ آمار کار آمریکا در سال ۱۹۹۶ ‎FF‏ ‏درصد از بیماریهای ناشی از کارسبه دستگاه اسکلتی _ عضلانی مربوط بوده است.

صفحه 20:
وضعیت اختلالات اسکلتی _ عضلانی در جهان ° پژوهش‌ها نشان داده است‌کمپس از بیماریهای قلبی _ عروقی آرتروبلتی » کمردردها عمده تیین علمل ناتوانی در افراد ۴۵ سال به بالاست. * 10517 بیان‌عی داردکه آسیب های ستون فقرات ۲۰ درصد از همه آسیبها و بیماریهای محیط کار را تشکیل هی دهند که هزینه ای در حدود ۲۰تا ۵۰ میلیارد دلار رابه خود اختصاص می دهد.

صفحه 21:
بنابر گزاش سازمان جهلنی بهداشت در سال ۲۰۰۲؛ کمردردها ۷ از عوامل خطرزای شغلی را تشکیل می دهند که جایگاه اول را بين بيماريها و مخاطرات ناشى از كار دارا مى باشند. سازمان جهلنى بهداشت دهة اول هزارة سوم راجه نام دهة مبارزه با عوارض اسكلتى عضلانى (بعنوان ابيدمى خاموش) نامكذارى كرد.

صفحه 22:
وضعیت اختلالات اسكلتي _ عضلاني در ایران بر پلية مطالعه ملي بار بیماریها و عوامل خطرزا در ابران در سال 2004 که توسط اداره برنلعه هاي سلامت مرکز توسعه شبكه صورت كرفت اختلالات اسكلتي عضالني پس از بيماريهاي قلبي عروقي در رتبه دوم بيماريهاي ناشى از كار شناخته شده است.

صفحه 23:
وضعیت اختلالات اسكلتي _ عضلاني در ایران سدح ۳۰۷۷۷۲ کمردرد ۱۹۱۳۰۵ آتروز زانو ۸۳۳ سایر اختلالات اسکلتی _ عضلانی ۱۳/۷۹۰ جمع

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
29,000 تومان