صفحه 1:
صفحه 2:
صفحه 3:
H20=Life
صفحه 4:
9 50
Ulass ۱
«و هر جيز زندهاى را از اب قرا
داديم».
6سوره و53 آبه
سوره واقعه آیه
31
لباه ا كه مى نوشيد انديشيده ايد؟
صفحه 5:
عه عازه ب
راس تشكيل دا 2 انما را Jas om alg
می دهد یعنی حدود 1370 ميليون كيلومتر
مکتشط 2/7درصدش را آبهای شیرین تشکیل
می دهد, که 2/1در صد آن غیر قابل دسترس
ه استفاده نش مه. باشد. مانند بخماه, قطیه,
۲ یعنی انسان وسایرموجودات فقط از 6/.درصد اب
ODS sh زمین می تواند استفاده نماید.
صفحه 6:
3 توزیع میزان استفاده از آب در بخش های
ree ۱
به Kern زير بوده است.
-6996 کشاورزی
|۱۳ Wyo
2 etch
صفحه 7:
صفحه 8:
بيماريهاي منتقله بوسیله آب
©1 بيماريهاي ناشي از مصرف مستقیم آب
gai ! Ly (water borne diseases) 9+
©2 بيماريهاي ناشي از عدم دسترسي کافي به آب
water washed diseases) ( تيفوس ؛عفونتهاي
چشمي 3“ =
بی سای که آب محیط مناسب براي رشد و نمو
میزبان واسط (water based diseases).cuwlgil
شیستوزوما ؛ پيوك
صفحه 9:
سس سس
بیمار بهاي منتقله بوسیله آب
©4 بيماريهايي که آب محیط پرورش براي ناقلین
آنهاست(01562665 ۲61۵160 ۵۲اج) مالاریا؛ تب زرد
5° بيماريهاي ناشي از عفونتهاي منتشره بوسیله آب
(water dispersed infections) lire 5> لزیونلا
6 دكت ناشي از بیوتروریسم(وبا؛اسهال خوني
=g
صفحه 10:
عاسل پیماریرا
eat
جمپیدوباکتم ووونی.
wee Shee
اشریشیاتولی بیماریزا
Ghee agate
سالمونلاهای دیگر
کونههای شیک
وميم LA
مر سينها نر و Stas
ee AT eee
آنتروم یروس ها
احمابيت 22
Shas وير وس
OS Bee Seen)
ير واتود و
ميب ميستوليتيعا
ترياردها ted
ss وتو یی ربوم یا روم
کرمها
دراعوتکونوس مدیننسمس
ee
دوام ]تما در سیستم
COT ee
مقاومت آنما
در معابل
us
oh
ot
oak
oak
oak
oat
ot
vy
در لارم برای ایجاد
عدونتج)
باس
co
coy
coe
اهمیت
1
11151
۱ ۱
3
غوامل بیماریزای منتقله توسط آب ه اهفبت آنها در
صفحه 11:
جامياى حفاظت شده . جاهياى عديق | قاقد
(soaks tes
سابع St چامهای کم ae )0
اللودقي سهوعى )
nosh ie
متلبعی که از حوزه آ یکیو حقالت ده تامین
هى شوته ( فاك آلود كى هاى مدقوعى |
متابعی که از حوزه آبخیز حفقلت شده
تامین می شوند[ دای احتمانآلودگی های
مدلوعی) ماتتد وودخانه هایی که از ارام
الا متضامی عیوند
متابعى كه يه طور متاسب حفاطت Se
ماتته وودخاته هاى يابين دست . حوزه های
حلاقلت تشه[ دارای آذودگی سدذوعی "در
برخى دواقعآلودکی ستگین |
حوزه های حفققت تشه ودارایآنودگی
Ha ks عوجي
میزان آلومگیِ
آبهای زیر زمیتی
EeQyi00m1) ل7٠
يي
129550572 +=
آیهای سطحی
Eamon
.+ 0 رو
2
0
Sas
Es Se به عتوان
was
كندزدليى و قيلاراسيون
برای تامین آب آشامیدتی توصیه نمی شود
صفحه 12:
براساس قانون وزارت بهداشت. درمان و
آموزش پزشکی موظف به نظارت بر کنترل
کیفی آب آشامیدنی از لحاظ فیزیکی.
شیمیلیی. باکتریولوژیکی از نقطه آبگیر تا
مصرف عی باشد لین فعالیت توسط پرسنل
بهداشت محیط و با استفاده از امکانات
صفحه 13:
آزمایشگاه های آب و فاضلاب معاونتهای
بهداشتی صورت می پذیرد و در خصوص
بررسی کیفیت تب آشامیدنی استانداردهای
ملی را بکار می گیرد یلی از آنجائیکه انجام
صحیح توزیع آب آشامیدنی سالم در کشور
مستلزم همکاری تنگاتنگ وزراتخانه های نیرو
صفحه 14:
و بهداشت . درمان و آموزش پزشکی است
هماهنگی های بین بخشی و مشارکتهای علمی
و فنی کارشناسان ذیربط یکی از عوامل مهم
در تحقق لین هدف می باشد و بعلاوه بر طبق
تبصره ۲ ماده ۳ آئین نامه بهداشت محیط.
سازمانها و موسسه های دولتی و خصوصی
صفحه 15:
تامین کننده ب آشامیدنی عمومی موظف به
aor cule, ضولبط و معیارهای بهداشتی اعلام
شده توسط وزارت بهداشت بوده و بلید همه
اطلاعات لازم برای بررسی مورد یا موارد و
تسهيلات بازدید از تاسیسات را در اختیار
وزارت بهداشت قرار دهند.
صفحه 16:
در بعضی مناطق آبهای زبرزمینی یا آبهای
سطحی ممکن است تنهابا ضدعفونی برای
آشامیدن استفاده شود ولی در پاره ای از
مناطق آب قبل از مصرف تصفیه و ضدعفونی
عى شود هلى در قر ذو عللت لبى که مورد
استفاده واقع مى شود بايد براى يارامترهايى
صفحه 17:
که ممکن است برای انسان خطرناک باشد پایش
شود . سازمان جهلنی بهداشت و سایر موسسات
ملی و منطقه ای حدود مجازی را برای چنین
پارامترهلیی مقرر کرده لندتا بتوان عناصری را که
در طول تصفیه جدا نمی شود با امکان دارد در
فرآیند تصفیه دخللت نمایند را مشخص نموده و
راندمان عمل تصفیه را افزایش داد.
صفحه 18:
در هر حال منلبع ببا توجهبه تصفیه اندک و یا
عدم نیازبه تصفیه لازم است برای متغیرهای مانند
پاتوژنها. حلالهای آلی و سموم معدنی پلیش شوند و
پتانسیل آلودگی با توجه به آلاینده های محیط,
معادن و صنایع موجود. سموم کشاورزی مورد
استفاده در هر منطقه بررسی و میزان گّن مشخص
گردد.
صفحه 19:
در خصوص نظارت و کنترل کیفی در مورد نمونه
برداری و آزمایشات باکتریولوژی و ویژگیهای
فیزیکی و شیمیلیی از استانداردهای ملی ابران در
دسترس حی باشد. استفاده نمود. کهبا توجهبه این
استانداردها بلید نتلیج حاصل را مورد بررسی قرار
داد.
صفحه 20:
استانداردهای ملی مرتبط با آب :
ویژگیهای فیزیکی شیمیایی آب آشامیدنی ۱۰۵۲
ویژگیهای باکتریولوژیکی آب آشامیدنی ۱۰۱۱
صفحه 21:
جستجو و شناسایی ویبریوکلرا در آب ۷۲۲۳
آئین کار نمونه برداری آب ۴۳۰۸
آثين کار آزمونهای آب Frey
صفحه 22:
-به لحاظ استفاده از استاندارد ملی تعاریف زیر را
باید مورد توجه قرار داد :
آب آشامیدنی : آبی است که عوامل فیزیکی.
شیمیایی. بیولوژیکی و رادیو نوکلوئید آن در حدی
باشد که مصرف آن جهت آشامیدن, عارضه سوئی
در کوتاه مدت با بلندمدت در انسان ایجاد نکند.
صفحه 23:
حل مطالوب : عبارت از گستره ای از غلظت عوامل
موجود در آب آشامیدنی است که چنانچه آب حاوی
موادی با غلظت بيشتر از آن باشد. از نظر کیفیت در حد
پایین تری قرار داشته. اما هنوز برای آشامیدن مناسب می
باشد.
de> «متتاز 7 حداکثر عوامل شیمیایی فیزیکی و
بیولوژیکی آب آشامیدنی است که استمرار مصرف
صفحه 24:
آن برای انسان زیان آور نباشد. این مقدار بر مبنای
متوسط مصرف آشامیدنی روزلنه ۲/۵ ليتر كب برای بیک
انسان ۷۰ کیلوگرمی در نظر گرفته شده است.
ویژگیها و تفسیر نتایج آزمون باکتریولوتی آلب :
به طور کلی آب آشامیدنی باید عاری از باکتریها؛ ویروسها.
نک یاختگان و سابر عولمل بیماریزا باشد و میژگیهای آن
با جدول شماره یک استاندارد ملی ۱۰۱۱ مطابقت داشته
باشد.
صفحه 25:
wil foi
میلی لتر 0
۱-کلیه آبهای آشامیدنی اشرشیاکلی یا کلیفرم گرماپای
۲-آب تصفیه شده که وارد اشرشیاکلی با کلیفرم گرماپای
شبکه توزیع می شود
۳-آب تصفیه شده در شبکه - اشرشیاکلی با کلیفرم گرماپای
توزیع
صفحه 26:
< در مورد شبکه های بزرگ در صورتی که
نمونه های کلفی مورد آزمون قرار گییند نباید
در طول مدت ۱۲ ماه در ٩۹۵ درصد نمهنه ها
کلیفرم وجود داشته باشد
در مواردی که نمونه از نظر کلیفرم مثبت
است نمونه برداری باید تکرار شود .
صفحه 27:
0۵۳۱0۲:۱۳
#وظيفه يايش کیفیت آب آشامیدنی
کنترل مداوم کیفیت بصورت منظم برای بررسی وضعیت
تصفیه و شبکه و تطلبق نبا اهداف تعیین شده برعهده
مسئولیت سازمان تامین wt ous می باشد
نظارت دوره ای بر وضعیت میکروبی و بهداشتی آب از
منبع تا محل مصرف توسط مسئولین بهداشتی در سطح
محلی منطقه ای و کشوری انجام 0<( (Surveillance) .o9
صفحه 28:
٠ شاخص
های میکروبی (باکتریایی)
کیفیت آب :
باکت
سم کلیفرم گرماپای (60۱1]-ایند
۰ 6 ینتروباکتر-
Saat کوکسی مدفوعی
کلستریدیاهای احیاء کننده سول
سولفیت
صفحه 29:
کلی فاژهاً و دیکر شاخص های متناوب ( ماندکاری “SU
داخل کلیفرم)
رشد کلیفرم های گرماپای در شبکه توزیع
غیرمتحمل است مگر موادغذایی کافی در تماس با
آب تصفیه شده وجود داشته باشد .
درجه حرارت بالای 613 باشد .
کلرباقیمانده آزاد وجود نداشته باشد .
صفحه 30:
#نمونه برداری ها وضعیت آب را در یک نقطه
مشخص و زمان معین نشان می دهد و نتایج بعد از
آلودگی گزارش می شود .
آلودگی میکروبی اغلب بدون قاعده خاصی
(ناگهانی) اتفاق می افتد. در نمونه برداریهای معمول
ممکن است مشخص نشود .
صفحه 31:
میزان کلر آزاد باقیمانده توصیه شده در آب آشامیدنی در
+ هم ۰2
سیستم آبرسانی و محل برداشت
شیر انشعاب شبکه های خصوصی(۱)
شیر انشعاب عمومی (۲)
تانکرهای سیار توزیع آب آشامیدنی در
محل بارگیری
تانکرهای سیار آب آشامیدنی در محل توزيع
زد یب ده -
مقدار کلر باقیمانده آزاد بر حسب
میلی گرم در لیتر
نیم
۰۵-۱
rey
۱-۸۵
۱- شیر انشعاب شبکه خصوصی: شیر برداشت از شبکه عمومی آب آشامیدنی در متازل یا اماکن
۲- شیر انشعاب عمومی: شیر برداشت فصب شده در معایر
گیرد.
که برداشت عموم از آن عمدتً با ظروف انجام می
۳ -میزان کر باقیمانده در شرایط اضطراری, همه گیری بیماریهای روده ای و بلیای طبیعی افزایش می
یابد
صفحه 32:
تعداد موارد ستجش روزانه کلر آزاد باقیمانده ذر شبکه های
لوله کشی آب آشامیدنی برحسب جمعیت
تا ۳
our
تا ۱۰
۱ تا ۱۵
بارلم هر ۰۰۰۰۰ ۱نفر یک نمونه + ۱۵
یادآوری :
پایش روزمره کیفیت آب آشامیدنی در نقطه مصرف مستلزم اندازه
گیری مقدار کلر آزاد باقیمانده میزان ۳۱ کدورت و دما می
باشد .
صفحه 33:
= اقل تعداد نموته براى آزمون باكترى هاى ١
نشانگر آلودگی مدفوعی در شبکه توزیع
۱ ا ۱۲
۲ ۰ ۱۰۰ ۲به ازای هر ۵۰۰۰نفر
صفحه 34:
0 سنجش کلر آزاد باقیمانده و کنترل میکروبی آب آشامیدنی
۲ تجزیه و تحلیل نتایج میکروبی آب
۳ بازرسی از سیستم های تامین آب
۴ ارزیابی سیستم تامین آب (با توجه به نتایج پایش های
میکروبی و بازرسی از سیستم)
© بررسی حریم منابع آب
۶ نظارت بر دفع بهداشتی فاضلاب
صفحه 35:
لسأنمونه برداری و کنترل میکروبی وکلر آزاد
باقیمانده مطابق آخرین استانداردهای کشوری
۳ ۱ صورت می گیرد.
اروش نمونه برداری با توجه به هدف آن فرق دارد.
آسانفونه برداری از ایستگاههای کیت و بضورت
تصادفی بایستی انجام گیرد.
صفحه 36:
Proportion (%) of samples negative for
E.coli
99
95
90
85
95
90
85
80
Excellent
Good
Fair
Poor
صفحه 37:
۲-۲-۲)تجزبه و تحلیل نتایج میکروبی آب :
تقسیم بندی سستم های تامین آب آقامیدنی ب راساس درصد مطلوبیت کلی فرم عرمابای با نترتیا کلی و
درصد تمونه های منقی از نظر وجود کلی قر مگرماپای یا اشرشیا کلی
جمعیت
درجه
is 55 موم
2 56 3 2
B 0 4
35 5 3
5 ۸ 5 8
vo كتف از بر كمثر از عم 3
صفحه 38:
"بازرسی بهداشتی از تاسیسات آب آشامیدنی
بازرسی و کنترل کیفی مکمل یکدیگر هستند.
#در بازرسی بهداشتی بایستی انواع سیستمهای آبرسانی
را مدنظر قرار دهیم و بازرسی باید بصورت یکنواخت
باشد .سلیقه ای نباشد)
(risk assess ment) فرمهای تهیه شده برای
بازرسی بایستی ساده و ارزیابی سریع را امکان پذیر سازد
صفحه 39:
۲"خطراتی را که در ارتباط با سیستم آبرسانی است
شناسایی کند .
۷تعیین مقدار خطر
#بازرسی بهداشتی ازناسیسات آب آشامیدنی پتانسیل
خطر را نشان می دهد .
۷پیشنهاد واضح جهت محافظت نمودن از خطر است .
۷تهیه اطلاعات خام در جهت برنامه ریزی برای بهبود
وضعیت
صفحه 40:
Sanitary Surveys
A sanitary survey is an evaluation of 8 essential
elements of a public water system :
~ Sources
» Pumps and pumping facilities
> Treatment
» Storage Tanks
Distrubtion
» Laboratory and testing facilities
» Management
» Operator certification
صفحه 41:
۲ بازرسی از سیستم آبرسانی بوسیله تانکر
ه ایستگاه آبگیری تانکرها ( میزان کلر آب ؛ نتیجه
آزمليش تانكر دريجه ها ؛ شلنگ تحهیل لب ؛ استفاده
دصر
« مخازن ذخیره خانگی ( درپوش؛ شیر آبگیری ؛ کلر ؛
آب راكد )
صفحه 42:
Water tankers
A temporary water-distribution stand with three taps!
صفحه 43:
صفحه 44:
صفحه 45:
صفحه 46:
صفحه 47:
صفحه 48:
-۲-۲) بازرسی از سیستمهای تامین
با انجام بازرسی از سیستم های تامین آب
خطرات بالقوه سيستم شناسايى مى شود.
بازرسی برای هر سیستم می تواند با توجه
به فرمهای مربوطه صورت گیرد .
صفحه 49:
-١ آبا توللت يا لوله فاضلاب.
؟- آبا تزديكترين توالت فاقد سيستم فاضلابرو مى باشد؟.
aban
Paks ترى وجود دارد؟.
8- أب لوله زهكشى اطراف تلمبه اله دجا
1- ليا رده هاى حصار دجار صدمه ديدكي شده للد كه منجر به وروة
Go eel
1-4 أب بدي جاء قد اصرل بهسازي |
Cea كل
اسار رييكه
wk oR
ابلى/ خير
بلى/ خير
۳۹
بلى/ خير
۳۹
لیا خر
ی خر
ی خر
ی خر
صفحه 50:
مس See = ل
۲-۲-۴ )ارزیابی سیستم تامین آب آشامیدنی
لبق بنذى سبحتم لى تامين آب بر اماس تتاب بازهيد و نت آزماشات میگروبی"
'
a) 2
1
ه أ
1
a 3
دم هبتر
ل sighed flags
۸ و انا
دارا احتمال خطر بلبين ] رطاخ
صفحه 51:
human and animal
Drinking-water from
a.
Washing and
a. bathing zone
Animal access
downstream only
صفحه 52:
صفحه 53:
A protected spring
صفحه 54:
صفحه 55:
صفحه 56:
اي گندز
#روشهاي فيزيكي شامل جوشانیدن؛اشعه ماوراء
بنفش و صافي
#روشهاي شيميايي شامل استفاده از محلول کلر و
كاز کلر؛ید و يونهاي فلزي از قبیل قرص کلر و نقره
صفحه 57:
جوشانیدن آب
#مدت زمان جوشانیدن آب پس Sil jl آب به حالت
غلیان در آمديك دقیقه توصیه مي شود.(در ارتفاع
سطح دریا)
#*اين روش هم براي آبهاي صاف و هم داراي کدورت
موثر است.
#براي ضد عفوني آب در حجمهاي کم مناسب است.
#آب جوشیده را باید در ظرف سرپوشدار نگه
داشت.اين آب تا 24ساعت قابل مصرف است.
صفحه 58:
کندز دایی شیمیایی
#طرز تهیه کلر مادر(یک درصد). ۲
6 گرم پرکلرین در یک لیتر آب به ازای هر لیتر آب 7-3
مط مال (20 لسري اه هر ۱
صفحه 59:
الا تهیه محلول کلر 9۵1 ذخیره (10000 0010 یا میلی گرم
در لیتر) برای تهیه یک لیتر محلول کلر مادر در شرایط
اضطراری و عدم دسترسی به آب اشامیدنی
8 15 گرم هیپوکلریت کلسیم 9۵70 (پرکلرین) - اندازه
تقریبی یک قاشق غذاخوری پر
33 كرم كرد سقير كتتده كلر وردوشيو 9030 - الذارة
تقريبى دو قاشق غذاخورى ير
صفحه 60:
۲ میلی لیتر هیپوکلریت سدیم 910 (آب ژاول -مارک
تجاری معروف واتیکس )
۲ 145 میلی لیتر هیپوکلریت سدیم 907
۲ 250میلی لیتر هیپوکلریت سدیم 965
محلول کلر در جای خنک و دور از نور و در بسته نگهداری
شود و باید از تاریخ نهیه در کمتر از یکماه مصرف شود.
* در صورتیکه درصد ماده گندزدا غیر از درصدهای مذکور
باشد از طریق تناسب میزان موردنیاز را محاسبه نمائید .
صفحه 61:
#آب غير مطمئن
vle مواد غذايى
*آب پارکها وفضای سبز
©آب قنات وجسمه
شناگاهای طبیعی
©
#نگهدااری آب شیرین
#آب سرد كن صلواتى واتوبوس بين شهرى
صفحه 62:
صفحه 63:
صفحه 64:
‘filters...
@. ont (bh), tod colores
(ratorane) & تمهت
(colorless) ovlovies
صفحه 65:
صفحه 66:
ی
Question ~ =
7a