صفحه 1:
ات مرن
واحد مهندسى بهداشت محيط
مهندس سيد ابوالفضل غلامى
بهار ٩۳
صفحه 2:
به کلیه مواد خوراکی و آشامیدنی ؟
رو رز
o) ا ا و(
مى رسد غذا كفته مى شود
صفحه 3:
و
ا ل OB eed
OS Be nel ed
Soe dad SOLO Meet Te Ee)
تا غذای سالم با کیفیت مطلوب به دست آبد
صفحه 4:
ETE Be سر
SoC SL ey Bone De ae eye)
2 تا ل
رف
صفحه 5:
نمی شود زیرا مقدار رطوبت کم است مانند
شکر و خشکبار
تسه تام .ان : چنانجه به دقت برداشت حمل
ار را ی مر
Be Se re 5
٩ ا rere eee el
» نشود به سرعت فاسد می شود مانند میوه ها و سبزیها
ET SN سل
صفحه 6:
7 رز eee
مستفیم و تولید سم
ل را
از طريق مدفوع يا استفراغ ... مثل مكس . سوسك ومورجة
۳۰:۰ از طریق ادرار» فضله» آلودگی با و سطح بدن 2
See POPE Tee dl eel
9
ال و
صفحه 7:
وت ماس زک
رم رو یی
Say او بت
ا : خاصه اشعه ما راء بنفش ( تخييب ونا 5
0 0 لبى ويتامينها ۱
اکسیزن : خرلبى 9
کم 0 رو say
9
صفحه 8:
زمانی که یک ماده غذابی, دجار تغیبرات ند
Peres res e لت ۱
این صورت جنین ماده غذایی را فاسد می
تغییرات از لحاظ ظاهری ( رنگ بو مزه و قوام
و
واز مصرف آن خودارى مى ورزد ٠
صفحه 9:
فساد مواد غذایی را میتوان به طور کلی به دا
تقسيم بندى ذمود :
000
۱۳
صفحه 10:
فساد میکرو بی مواد غذایی عبا رتست از تغببرات
ابحادشده در اثر تکثیر میکرویها در یک ماده
بطوری که رنک » طعم و بوی آن ماده غذایی عبر ۱۲
طبيعى شده و ارزش غذايى آن كاملاً بايين آمدة و"
NRPer a ار ا ل 2
نا مطبوع و رنك قهوه اى و خاكسترى و سطح جسيناك
با لزج می باشد )۰
صفحه 11:
ey eae errr ror
0 مانند تند شدن كره يا روغن
صفحه 12:
در 1 0
= 1 1
۰ (حس لویایی) بو نمودن مواد عذابی
۰۰( جس لامسه ) لمس نمودن با انگشتان
جون در حافظه انسان در اثر سالها ديد و بيدن
موادخدانی رلک وج 2 tet os, ار 1 مت
اسان رن و روک ايد 1 0 0
می
ین اندام ها حتی جهت تشخیص فساد مواد غذایی استناده
صفحه 13:
غذابي فاسد يو نامطبوع ی
الف ) تغیبر رنگ
ب) بوى نامطبوع
ج) خارج شدن از شكل طبيعى و ظاهري (شل شدنى ) مى توان غبر تفي
1
OR a) ne rer Sy ate
طعم نامطبوع در مواد غذایی بر خورد نمودیم اگر چه از نظر رنگ و بو
هیچ تغیبری در آن صورت as ل 00
peel a ens) neh
صفحه 14:
خوشبختانه كليه مواد غذایی سالم فاقد بوی ام ۱
می باشند بناپراینداشتن هر نوع بوی نامطبوم
مى تواند دليلى بر فساد و غير قابل مصرف يوون 06 <<
غذایی باشد نظیر 2321001101
صفحه 15:
(EP red ery pre en are | Col ere] CD IR wry
رل( Were KC SSS ORO Se LB aL eee)
غذایی فاسد با نز دیک به فساد استفاده از حس لامسة
7 انگشتان )است به عنوان مثال در تشخیص ماهی فلس دار (
فاسد يكى از راه هاى تشخيص فرو بردن انكشت در بدان
ماهی است که در صورتیکه فاسد شده باشد اثر انگشت در
Re ee ee ee Te Tee Tents) ار
طول مى كشد.
صفحه 16:
(Sey ۳۳۳9 te
مواد فذایی استفاهه مود
ار
تغبیو بو +تغییر شکل » طعم ماده غذایی هم
نا مطبوع میگردد از اینرو هیچ کس حق ندارد که با
Te) اس یر
آن قضاوت نماید چون بعضی مواد غذایی فاسد ( نظبر
ل الل 0
مقدار بار کمی می توانند انسان را بیمار نمایند» لذ) چشیدن
تلد سس مس درل
d 0
صفحه 17:
لت رواک cede ly cyte
سر بر از 4
ل ترش رت 58 تسس وی
صفحه 18:
...۰ بوی نامطبوع - چمبندگی با لزوجی سطح تخیر ر
۰ برای نامطبوع - تغبير وذك از صورتى روشن به سفيد كم ردك
خاکستری .
re Se Bate NC enn ale توح
aa ee زد فى درب
بطری .
صفحه 19:
"One 3 ps
جوشاندن
لس eee رت ار
خردش شدن آسان :
ا م ا ل
CSD
اا Ce pe ene Me pee og
بوی نامطبوع وجود ذرات خارجی » فضله موش و...
صفحه 20:
2 7
ee) رنك محتوياتو نوى
۳ سره فد ERE
ل Seed saad Eco NCS ME Carre
طبيعى » كبك زدكى
نوجه : =
علائم مهم فساد در گوشت مرغ و ماهی و. .. بخته داشتن”
اسلا رس سرت
می باشد
صفحه 21:
از آنجایی که اکثر روسائیان اطلاعات کافی در
مواد غذايى ندارند افراد سود جو از اين فرص
ل ا
pera a rp ny ree 7
شما عزیزان و آموزش مداوم به اهالی و کسبه رو
دقت در امر بلزرسی مواد غذایی می تواند از ورود و فروشت
لاس لک ل SL
خطرات بهداشتی جلوگیری به عمل آورد
صفحه 22:
۲.مواد غذلیی آلوده که علاشم ظاهري آشکار
ينك » طعم ge reer ار
ل SS OTS
به نمونه برداراى و 7 زمايشى دارند ماذند بستنى
00 ال es er es
روغن حبوانی و انواع مواد غذایی تقلبی دیکر
صفحه 23:
صفحه 24:
Soares
2 |.مواد اولیه با مواد خام
3 ا ها و ظروف مورد استفاده در کار طبحم ۲
re RO NC ad iad eerie de
صفحه 25:
ا ا زد كى و سوراخ را در سر توی
داد كه اين 2 Pata رل آزمایش میکروبی قرار گرا
زنك زده داراى pecan ree منافذ (
0
000 ل 1) ee) eae
و وجود كاز در داخل قوطى مشخص مى كردد كه اين كاز در اثو فعاليتها و رشق
. میکروبهای بی هوازی تولید گردیده و قوطی بومبه می شود
۳ تردن : قوطی کنسرو را در دست چپ گرفته و با انگشت دست راست با قطعه ای
er Te ere rate ger pare Re NTE TIE ne ve Peters
ا 07
صفحه 26:
.نام محصو
۲ نام و نشانی کار خانه سازنده
۱
۴ شماره بروانه ساخت از وزارت بهداشت و درمان
۵. تاریخ تولید و انقضاء 3
pcan nery eI | و
- و ماده 9 ee
Apathy
۹
ب شده و هر چند ممکن |
eile 2 a مشکوت پس ار رسای سالم باشند ۰
صفحه 27:
مشخصات غير مجازو ممنوع است از اينرو در
اول به فروشندگان آموزش داده شود که از
فروش این نوع محصولات خوداری نموده و در -
صورتیکه فروشنده مجددا نسبت به فروش این وع مواة
ال تس
تت
صفحه 28:
ار بو
تفآده( در وزن و كيفيت )
ee ۱
0 )54 ا
agua tha 7
كم و زياد كردن تركيبات يك ماده غذايى مانند كرفتن جربى
ضافه كردن اب به آن
صفحه 29:
آرد نان خشک» پوست بسته »
جوبه ؛ استخوان 3
ل و ريدن
وس
.11 : قفاله غوره و زرشك » كل اخراء آب شاتوت
Se a od er yee ee
4
ی مخلوطی از کره روغن نباتی یا روغن نباتی و شیر پس از
<., ۰7 : اسید استیک صنعتی » آب مقطر » رنگ ( فاقد ویتامین)
صفحه 30:
ah bead ee ee a ای تیلست
< اذل ساه : پوست سبز گردوه ماش کوبیده » خاک و خاک اره » فلفل
قرمز هسته آلبالو
صفحه 31:
a و
2
.بات : حبوبات آفت زده » سنک » ریک » حبوبات سالم
<آب بر ننال : جوهر لیمو » اسانس پرتقال . شکر و آب
صفحه 32:
lee . سولفات مس (ترد شدن» ورنگ روشْن
ل رز
A nord we es ae ny Fe
<ر .: اسید استیک میوه های نامرغوب
ا Rep Cae دح
<7آرن نخود : آود سفيد ونك » رونك
صفحه 33:
مهندس سید ابوالفضل غلامی
بهار ٩۳