پزشکی و سلامتدامپزشکی

بهداشت و بازرسی گوشت در كشتارگاه طيور

صفحه 1:
0 00 pens

صفحه 2:
ضوابط فنى بهداشتى ا ‎Cer‏ 1 et

صفحه 3:
Berar ar rer]

صفحه 4:
۱0 0 Dn (ar ۳ ROR Tere (no CIB EN Ee ‏یا کارشناس دامپزشكي مورد معاینه درمانگاهي قرار گیرد‎ EID EMBED EU EG) FOSS IRE IEC CGD ESE I ESE ‏انجام شود‎ ا کمي ظرفیت كشتارگاهي با رعایت ضوابط حمل واخذ مجوز به استان همجوار بلامانع است

صفحه 5:
‎te tac‏ 5 وتخمگذار درصورت نبود امکانات كشتاركاهي با تاييد سلامت كله امكان كشتاردر استان همجوار ميسر است ‏0-خودروهاي حمل باید پروانه اشتغال به حمل طیور زنده وگواهي ل ‏©-مرغداران موظفند ازورود خودروهاي فاقد ككواهي ضدعفوني به فارم جلوگيري نمایند ‏2“رعايت يرهيز غذايي ودارويي بيش از كشتار ضروري مي باشد ‏©ندر مرغداري داراي تلفات نامتعارف حداقل ©2نمونه خون براي آزمايشات سرولوزيك مورد نياز است

صفحه 6:
ب.-حمل ونقل طیور زنده حمل ونقل بین استاني "" مستلزم اخذ مجوز بهداشتي -قرنطينه اي حمل از داميزشكي مبدا ©-حمل ونقل بين استاني ‎LJ‏ حمل ونقل در محدوده داخل استان با گواهي توسط مسئول فني در رات ‎ree eee Ute Sb TERT ee een‏ وا شبکه دامپزشكي میسر است ‏" نكته إصدور كواهي جهت واحد مستقر دركانون آلوده ممنوع است

صفحه 7:
©-حمل ونقل طيور كشتاري * خودروداراي يروانه اشتغال به حمل طيور زنده باشد * کلیه سطوح اتاق حمل قابل شتشو وضد عفوني باشد " درهنكام حمل طيور مجهز به يوشش مناسب مانند توري فلزي باشد 00 ا ا اك ‎as‏ قفس سالم وتمیز وقابل شستشو وضدعفوني باشد و ۰

صفحه 8:

صفحه 9:
0 5 غذايي ودارويي بيش از كشتار " دان <6تا6ساعت بيش ازكشتار قطع شود فاصله بين قطع داز تا تخلیه آخرین برن قلابزن ‎‘i‏ ‏ن تا تخلیه آخرین پرنده در قلايزني حدا ©2)ساعت باشد ‎an‏ a : eet ah ‏آب آشاميدني باید تا يك ساعت قبل از بارگيري در دسترس پرنده باشد‎ ‏ره‎ ۲ = : 9 ‏رعايت دوره يرهيز از مصرف در كليه داروها الزامي مي باشد‎

صفحه 10:
دریافت طیور درکشتارگاه * مجوز بهداشتي قرنطینه اي توسط مسئول فني بهداشتي دقیقا کنترل ودرصورت تاييد اجازه تخليه در كشتاركاه صادر نمايد

صفحه 11:
تخلیه طیور درکشتارگاه يس ازتخليه از قفس )تا ©ساعت استراحت در سالن انتظار در نظر 0 Se ree Se nen te er een wer ial ‏وضدعفوني گردد‎ * گواهي نظارت بر شتشو وضد عفوني برابر فرم مربوطه با مهر مسئول بهداشتي جهت ورود به مر غداري | نکننه کنترل منظم ونظارت مستمر توسط مسئول فني بهداشتي کشتار كاه بر نحوه شتشو وضدعفوني ضروري است

صفحه 12:
كشتار طيور

صفحه 13:
0)بازرسي پیش از کشتار کنترل سلامت ظاهري پرندگان آماده کشتاراز نظر ظاهري نوك »تاج»جشم ها ء,وضعیت بالهاوپنجه ها.مقعد»حرارت بدن.سرحال بودن وواکنش درحالي که میان دودست گرفتار شده وخفگي حین حمل مورد بازرسي باشد " کلیه بيماري هاي ميكروبي» ويروسي, قارچي وانگلي مورد ۰

صفحه 14:
gi WHS "" طيور كشتاري بايد با احتياط وبا كمترين استيس آويخته شوند "" فاصله زيماني بين يابند زني وشوك دادن بايد 3 6تتانيه وحداكثر 2دقيقه براي ماكيان وكدقيقه براي بوقلمون باشد

صفحه 15:

صفحه 16:
۱۱۱۱۱۱۱۰۱ v= (9 OOo en ee ‏ا‎ ISS OB TO et ‏يرندكّان كاملا در آب فريو نريود‎ ‏ولتازمناسب به منظور بي هوش كريدن 200 تا (000)ولت‎ "" ‏براي ماكيان و ()9تا(0)0ولت براي بوقلمون وبه مدت‎ ۱۳ ‎sean‏ رس ار رک انجامد

صفحه 17:
علائم بيهوشي کامل پرنده "" اسياسم عضلات اسكلتي وخم شده سر يرنده "" نايديد شدن رفلكس قرنيه "" نايديد شدن رفلكس تاجي " رفكلس يايي

صفحه 18:
۴)سربري eS ees ee ate ee Seen wal ‏حسي تا خونگيري کامل انجام شود‎

صفحه 19:

صفحه 20:
9)خون گيري ۱ ‏0ت‎ Cee kre " حداقل زمان لازم خونكيري براي ماكيان (0©ثانيه وبراي بوقلمون دقيقه باشد ل ا ا ‎(ae‏ درنظر گرفته مي شود

صفحه 21:
Els oI» os 4b e(O ا ا ا ‎Ore Pee ENS Tar‏ نهايي متغیر است 2۳ دمای آب 0

صفحه 22:
استفاده از دوش آب گرم قبل ورود به اسکالدر ۱ AE een ‏درساعت ©1متر در نظر كرفته مي شود‎

صفحه 23:
۳ "" زدودن يرها از لاشه ها به وسيله تعداد زيادي انكشتي لاستيكي انجام مي كيرد "" تنظيم كردن صحيح ودقيق ماشين هاي يرريكن فوق العاده مهم Cus)

صفحه 24:
©)جداسازي سر "" سرها كه بوسيله يوست متصل اند با دستكاه مخصوص جدا شود ا ا ا تت با ل ا مصرف انساني يا مصرف مستقيم حيوانات كوجك اكيدا ممنوع است ۳ EC CW EE UST DE Gin ‏خوراک آماده حیوانات کوچک دارای پروانه بهداشتی‎ ‏ا‎

صفحه 25:
) تخلیه وجدا سازی اندرونه * درکشتارگاه کاملا صنعتی از دستگاه اتوماتیک که شامل©دستكاه مختلف شامل مقعد بر» شكم بازكنء تخليه ۰ »پاک کننده گردن وریه کش ‎eave‏ ا ۱۳ اينكه بصورت دستى انجام مى شود "« -- دركشتاركاه با ظرفيت بيش از (2)00(0قطعه درساعت استفاده از دستكاه اتوماتيك الزامى است "ا روش صحیح برش شكمى برش طولى درفاصله مقعد تا انتهای غضروف سینه است وسریعا باید اندورنه خوراکی شستشو وخارج وخنك شود

صفحه 26:

صفحه 27:
00)بازرسى بهداشتى بس ازكشتار شامل بازرسى اندورنه ولاشه مى باشدوبلافاصله بعد از ‎Cel Ae rpeceg) Bins‏ ل ا ا ل لك 2 شود) 0-بازرسى عمومى معاينه ظاهرى /اركانوليتيىك "" ملامسه ودرصوريت لزيوم برش "" بررسى حالات غير طبيعى ررنك وبو يا وضعيت لاشه

صفحه 28:

صفحه 29:
سس و ازمايشات ميكروبى وشيميايى انجام مى كيرد " اين آزمايشات جهت جستجوى مواد كند زدا يا سموم مختلف انتى بيو تيك يا هورمون وغيره انجام مى شود

صفحه 30:
نکات مهم در بازرسی پس ۳۳

صفحه 31:
الف‌سموارد ۳ ۰ .موارد نسبتاعمومی باید تشخیص داده شودشامل کی مرده »كنديدكى »خون كيرى ناقص» لاغرى مفريطء كوفتكى وشكستكى» سيتى سمى» توكسمى »اماس والتهاب كيسه هاى هوايىء التهاب صفاق» يريتونيت» تورم كيسه مفصلىء التهاب مفاصلء بيمارى مارك »كميلكس لوكوزءسل ونئو يلاسم مى باشد

صفحه 32:
ب-براساس دستور العمل كوشت طيور در اتحاديه ارويا (/(0/003/98 58 :تاجنانجه در بازرسى يسن ازكشتار ا ا ا كا ا ۱0۱ 50 " بيمارى عفونى عمومى وعفونت مزمن موضعى در اندام ها بخصوص درياتوزن هاى زئونوز " بيمارى قارچی عمومی وضایعات موضعی در اندامها ‎Bs‏ مشكوى بودن به ياتوزن زئونوز يا اينكه سم لجاب لان لك درن "" انواع انكلهاى زير جلدى يا عضلانى وانكلهاى عمومى

صفحه 33:
لك " -لاغرى مفرط # -بوءرنگ ویا طعم غیر طبیعی * -تومور‌های بدخیم یا متعدد * -آلودگی/آغشته شدن کامل لاشه " -ضايعات وسيع وخون ريزى كشمشى "" -ضايعات وسيع مكانيكى از قبيل ضايعات ناشى از زياد ماندن در اسكالدر oe CESS WOE ll

صفحه 34:
۴ آسیت باق مادم ‎Re Meee eer‏ 2007 0 به طور كلى در تمام مواردى كه لاشه ضبط كلى مى شود اندرونه آن نیز بهمراه لاشه ضبط می شوند

صفحه 35:
)شتشوی لاشه * شتشو درانتهای تخلیه اندرونه هاءبوسیله دوشهای آب افشان جهت حصول اطمینان از پاک بودن لاشه قبل از خنک سازی ۷ با دستگاه مخصوص پاها از قسمت مفصل زانوقطع وجدا می 8 ‎OE TED eee eee eee Wee‏ ا سازى وبسته بندى منتقل مى شوند

صفحه 36:

صفحه 37:
خنک سازی لاشه * خنک سازی به روشهای زیر انجام می شود لا رش سرت زر زر 1 * ازطریق جریان مخالف آب انجام می شود * هردوچیار باید در امتداد یکدیگر وانتقال آب از قسمت اول به دوم جلوگیری شود " استفاده ازيدوش آب سرد ©/1اليتر برياى هرلاشه قبل ازورود مرغ به جيلر آبى

صفحه 38:
" ميزان آب مصرفى در جيلر ©/ليتر به ازاى هر لاشه " ميزان يخ مورد نياز براى كاهش دماى لاشه اذ ©©2درجه به حدود صفر درجه برای هر لاشه ‎PBS SO) BEM ale)‏ " اضافه كريدن كلر به آب جيلر تحت هر عنوانى مجاز نمى باشد

صفحه 39:
* رابطه زمان-دما درمرحله سرد کردن لاشه به وسیله چیلر آبی زمان توقف مرغ دماى آب صقیقه حداکثر 9)درجه چیاراول 0 قیقه )تا©درجه جيلردوم

صفحه 40:

صفحه 41:
:...خنكى سازى انز طربيق ياشيدن آب سرد روى لاشه احتمال بروز آلودكى در مقاطع مختلف درلاشه را كم مى كند »آب مصرفی زیاد وبرای پرندگان جثه کوچک استفاده می شود خنک سازی با هوای سرد کر ی هر ار ‎aa‏ قلاب ها طوری طراحی شود که ازتماس لاشه جلوگیری وسهولت جریان هوا بین آنها برقرار باشد

صفحه 42:
‎Gla #‏ هواى ‎als‏ تم خروجی *درجه بیشتر نباشد ‏"" بهره كيرى از سيستم مه باش بلامانع است ‏جهت جلوگیری از. بروز تغییرات ظاهری وحفظ کیفیت دمای اسکالدینگ باید کمتر باشد ‏> قبل ازورود به اتاق سرد لاشه ها از ناحیه بال به قلاب آويخته تا آب داخل لاشه تخليه كردد

صفحه 43:

صفحه 44:
آماده سازى وبسته بندى الاشه طيور بايد ازنظر بهداشتى به تاييد مسئول فنى ‎Re EO KS Tec ge‏ )-بسته بندی لاشه کامل بصورت تازه ویامنجمد 0-قطعه بندی وبسته بندی بصورت تازه ویا منجمد

صفحه 45:
2 Lnt eS eee Str eo ECB WEB METER COCR ‏در ظروف مخصوص باشد‎ " قطعه بندى لاشه كامل بايد يس از طى دوره جمود نعشى كامل حداقل <6ساعت وحداكثر ©ساعت يس اززمان كشتار باشد

صفحه 46:

صفحه 47:
برش دهى لاشه كامل مرغ تازه برابر آيين نامه استاندارد ملى ايران بشماره <2©0©© بردونوع مى باشد * الف-برش اصلی لاشه:شامل برش گردن ,دنبالچه برش سربال» برش عرضی »برش طولی سینه» برش طولی لگن "" ب)برشهای فرعی لاشه:شامل برش های ساق» ساعد» ‎ee ree WE SES)‏ ۱

صفحه 48:
<اخل هربسته بايد قطعات معينى از لاشه باشد درجه حرارت سالن فراورى وبسته بندى مرغ بايستى حداکتر. 6)درجه باشد ۰ کلیه اندرونه خوراکی باید به شیوه مناسب جمع آوری وبه قسمت اماده ننازری,وبسته بندی منتقل شود " جهت آماده سازى قلب بايد بلافاصله دل هاى سالم روى ميز فا ات خارج شود

صفحه 49:
" جهت اماده سازى جكر جربى واضافات وكيسه صفرا جدا شود جهت آماده سازی سنگدان باید بادستگاه مخصوص یا بصورت دستی چربی گیری ویرش داده شود چربی اضافی دهلیزها وعروق کیسه صفرا ومحتویات سنگدان وکلیه اضافات جمع آوری وبه واحد تبدیل ضایعات 200 خروج اندورنه خوراکی بدون بسته بندی از کشتارگاه ممنوع است

صفحه 50:
انجماد

صفحه 51:
-خنک کر دن 0 ۵ 2-6 بر ‎nicee]‏ ار انجام گیرد که پر ار ار براى بيش ترفراورده هاى)-تا©-درجه است به سرعت بكذرد

صفحه 52:
"" فراوده بدون هركونه آثار ونشانه هاى سوختكى ناشى ازانجماد باشد " درهنكام خريوج از تونل برودت عمق فراورده ©0- باشد

صفحه 53:
نشانه كذارى ۱ 3 وبدون عیب وپارگی با مشخصات کامل بصورت خوانا وبه زبان فاريسى بسته بندى نمود(برابر فرم هاى مريبوطه) " -استفاده از برجسب مجزا جهت درج تاريخ توليد/انقضا و...به هيج عنوان مجاز نيست وبه كونه اى باشد كه به هيج عنوان قابل تغییر نباشد 7 درج دونوع تاریخ اتقضا تحت عناوین تازیه ومنجمد بر روی یک کیسه بسته بندی/برچسب مجاز نیست

صفحه 54:
نكهدارى ‎er ial‏ ی 0یا کمتر نگهداری شود ‏"ا رعایت نکات بهداشتی از قبیل استفاده از باکس وپالت مناسب وچیدمان مناسب برای عبور هوای سرد از بین آنها ضروری ات ‎Renee Goer ennr tie eer EC gwaL ‏۰ استفاده از سردخانه های کشتارگاه (پیش سرد کن؛تونل انجماد,وسردخانه نگهداری )جهت خنک سازی .انجماد ونیز نگهداری محموله های استحصالی سایر واحدها ممنوع می باشد

صفحه 55:

صفحه 56:
Siig Sas ۴ -کلیه خودروهایی که مبادرت به حمل گوشت وآلایش خوراکی مینمایند باید پروانه اشتغال به حمل داشته باشند درحمل داخل استانى اخذ ككواهى حمل از مسئول فنى ‎pene‏ ل * خودروهاى حمل فراورده تازه بايد مجهز به سيستم خنک "" خوروهاى حمل فراورده منجمد بايد مجهز به سيستم خنك ۳

صفحه 57:
* خودروهای حمل فراورده منجمد باید مجهز به ترموگراف وزنگ هشدار برای اعلام دمای بیش ازحد باشند ا ا ‎ren te‏ ی سر سا به ترموگراف وزنگ هشدار برای اعلام دمای بیش از حد باشند

صفحه 58:
* خودروهای حمل گوشت وآلایش منجمد طیور بایدمجهز, به را ار مقداربارگیری برحسب ظرفیت و استاندارد کانکس باشد * حمل گوشت وآلایش تازه باید در سبد مشبک پایه دار وحداكثر دورديف مرغ باشد

صفحه 59:
هروز(9جساعت) روز روز مرغ وبوقلمون 10)ماه طروز(9ساعت) هروز روز ماه ‎(SLO) 5552‏ ماه ©روز(©*ساعت) ‎Li) So‏ مابقى هماه ‏بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده منجمد(بسته بندی کارتنی) ‏تازه (بسته بندی معمولی) قطعات گوشت (بالیدون استخوان) ‏بسته بندی درخلاء بسته بندی با اتسفر اصلاح شده ‏منجمد(بسته بندی کارتنی) ‏اتازه (بسته بندى) گوشت جرخ كرده ‏منجمد(بسته بندی) تازه (بسته بندی) جگر دل‌سنگدان وپا ‏منجمد(بسته بندی) ‎

صفحه 60:
ويزكى كوشت طيور الف)ويزكى هاى ظاهرى/اركانوليتيك کر رز ا ‎i‏ ا ا ل ازپر وهر گونه آلودگی باشد ‎ihe A oS ‏و ‏طبیعی باشد

صفحه 61:
9-جربى ها * به رنگ زرد روشن ویکنواخت وبدون بوی غیر طبیعی <6- استخوانهاى اسكلتى بدن * بدون آثار شکستگی ویا انحنای غیر طبیعی 3S ze RPE CSE PES EY IY ‏ا‎ ‏باشد‎

صفحه 62:
م م باه ‎NL) ONG EG‏ کاملا تمیز وعاری از هرگونه پارگی وتورم وله شدگی وتغییر رنگ باشد

صفحه 63:
كوشت منجمد طيور * درداخل بسته نبایدخونابه یا آب منجمد وجود داشته باشد " به صورت كاملا منجمد به دست مصرف كننده برسد "" يس از انجماد زدايى عضلات سختى وقوام طبيعى داشته باشد وليز ولزج نباشد ۴ بدون آثار ونشانه های سوختگی ناشی از انجماد ونیز علائم کیک زیدگی باشد 7 ل ال

صفحه 64:
ب)ويزكى هاى ميكروبى ا ا ا م ‎Seo re oo or emer‏ می شود

صفحه 65:
ما ی ۱ ۱۳۳ وعرضه كوشت مرع مادر وتخمكذار

صفحه 66:
مرخ مادر ویا تخمگذار کشتارشده باید به یکی ازاشکال بل راید )-در کشتارگاه استخوانگیری وبصورت منجمد به مقصد کار خانجات فر اورده های گوشتی بارگیری شود 0-درکیسه لیبل دار حداکثر 9)کیلو بسته بندی وبصورت تازه به کارگاه بسته بندی جهت استخوانگیری وبعد ۱ ۱ شود

صفحه 67:
در کشتارگاه بصورت مرغ کامل به شکل تازه درکیسه های حداكثر ©)كيلويى ويا منجمد انفرادى بسته بندى وبه كارخانجات فراورده كوشتى داراى يروانه دارياى قطعه بندى حمل گردد بمرعغ مادر یا تخمگذار جهت کشتارخانوار باید لیبل مرغ مادر ويا دير پز داشته باشد

صفحه 68:
اقدامات عمومی بهداشتی )شرایط بهداشتی کاریکنان و ۷ * تمامی پرسنل ملزم به رعایت موازین بهداشتی باشند " ازبكاركيرى افراد دارياى بيمارى مسرى اجتناب كردد * يرسنل از لباس مناسب استفاده نمايند

صفحه 69:
تبدیل ضایعات "" دريكشتاركاه هها با ظرفيت بيش از(2)00(0قطعه درساعت واحد تبديل ضايعات الزامي است " دركشتاركاهها باظرفيت كمتر »حمل ضايعات با امكانات لازم به نزديك تريين واحد تبديل ضايعات با رعايت شرايط ذيل الزامي است

صفحه 70:
درصورت فقدان واحد تبدیل ضایعات )سک زر ارسداد ‎Gis Sally ly‏ سا رارانه رات دس ره داميزشكي ©-حمل با خودرو مخصوص واخذ كواهي حمل بهداشتي 3-ارسال دركمترين زمان وشتشو وضدعفوني كاميون واخذ تاییدیه تخلیه ‎Crea OR ern ci‏ ا ل ا د ل جهت بازرسي بايگاني نماید

صفحه 71:
1 ‏ا‎ 2870 tne ‏ومصرريف انساني يا مصرريف مستقيم براي حيوانات كوجك‎ ‏اكيدا ممنوع است‎ 2 خروج كله مرغ صرفا به مقصد كاركاه تبديل ضايعات يا كاركاه خوراك آماده حيوانات كوجك بلامانع است

صفحه 72:
‎ec WOnnti snp wren Rv NOLO Se Dees‏ و ابتلابه بيماري هاي اخطار كردني از كشتاركاه ممنوع وبايستي با شيوه مناسب وبا رعايت اصول بهداشتي درمحل کر

صفحه 73:
yn ‏رس‎ ee Fe eS)

صفحه 74:
يستدكان مرده بيش ازنكشتار ارت را را رد اسان پر وبايستي ضبط شوند

صفحه 75:
بنگ ۱ ناحیه گردن سس ورس یا قرمز آلبالويي ودر ناحي 5 قرمز روشن ی ا رذ 5 مشهود تراست ‎Natal‏ اف انسان بوده وبايستي نه غیر قابل مصر ت :لاشه واندرونه غی = 2 ۲ ۳

صفحه 76:
لاشه هاي زیر وزن استاندارد ١:..-بهترين‏ وزن زنده طيور كشتاري (000 0000001506 2©كرم با ا ل ا ‎BET‏ ‏كمتر از(0)0)©كرم احتمالء آلودكي با عوامل بيماريزا را دارد قضاوت: لاشه واندرونه غير قابل مصرف انسان بوده وبايستي ضبط شوند .. ابهترين وزن كشتار جوجه كبابي (1©000(1302000)كرم ووزن لاشه 000 تا (000©)كرم است " لاشه با وزن كمتر از( ©2كرم احتمال آلودكي با عوامل. بيماريزا را دارد

صفحه 77:
قضاوت: لاشه واندرونه غير قابل مصرف انسان بوده وبايستي 0 ا رعایت ا اا ا 5 رن رق كوشت جوجه كبابي الزامي است

صفحه 78:
گنديدگي لاشه #زمانى كه كنديدكى در لاشه بيشرفت نمايد جشمها تيره وكود رفته ءياها سفت وسخت .ماهيجه شل ءرنگ تیره »بوي نامطبوع »بویژه درناحيه مقعد وجينه دان رنك سبز ظاهر 0 ane قضاوت: لاشه واندرونه غير قابل مصرف انسان بوده وبايستي 00

صفحه 79:
لا لس "" آسیت تجمع اضافی مایعات درحفره شکمی است.واغلب به بيماريهاى حفره شكم وتومورها وابسته است .كنديدكى با ظهور رنگ سبز در اطراف مقعد وممکن است بافت عضلانى تحت تاثير قرار كيرد قضاوت: لاشه واندرونه غير قابل مصرف انسان بوده وبايستي 00

صفحه 80:
لاغری مفرط "" تمايز بين فقر غذايى ولاغرى مشكل است,. لاغرى معمولا ناشی ازبیماری است eS lest) <A) IM) cee Bling VAs) cy lly eyed ‏کرداگر. تغییرات تحلیل رونده باشد لاشه واندرونه غیر قابل‎ 0 ‏ا ا ا‎

صفحه 81:
ضایعات پوست به دنبال بروز بیماریها ویا آسیب های فیزیکی مشاهده می شوند | env eC IR ‏ا ا‎ Ue) ‏شود واكر وضعيت لاشه نامطلوب باشد كل لاشه حذف مى‎ شود

صفحه 82:
بیماری مارک "" شكل يوست متورم سسفيد فوليكول ير بصورت ندولار ا 1

صفحه 83:
آبسه ها * معمولا در تورم والتهاب بالشتک کف پایی وتاول سینه ای اغلب جركى و بى بو يا كيسوله است قضاوت:قسمت دركيراكرٍ موضعى باشد حذفء اكر استخوان وعضله بصورت وسیع متاتر شود كل لاشه حذف مى شود

صفحه 84:
تاول سینه ای * معمولا در اثرضربه به استخوان سینه ایجاد می شودگاهی بزرگ وعفونی وظاهر آبسه دارد قضاوت:تورم عفونی همراه با خونریزی یا بزرگ شدگی باید بصورت موضعى حذفه شود ودر حالت شديد تر استخوان وبافت دركير بايستى جدا شود

صفحه 85:
کبود شدگی * ممکن است در حین حمل ونقل یا آویختن پرنده ایجاد شود ‎Tee Ie ner nen‏ ا ل فراوان باشد لاشه غیر قابل مصرف می باشد ‏" اكر موضعى باشد بايد تمام نواحى تحت تاثير را از لاشه جدا کرد ومابقی قابل مصرف است ‎al‏ ا ال و ل ا ل و كت مر كرد ‏" اكّر عفونت ثانويه زير جلدى وجود داشته باشد بايد لاشه را بطور کامل حذف کرد

صفحه 86:
10ت ۱۳ "" ممكن است ناشى از بال زدن زياد درزمان آويختن از قلاب ها باند قضاوت:در بدترين حالت بايستى قسمت هاى مبتلا حذفه شوند

صفحه 87:
Brae " يسوب غير عادى رنكدانه ملانين درقسمتهايى از لاشه ريا گویند قضاوت :در صورت رسوب کم ملانین در پوست »آنرا باید نادیده گرفت ولی اگر سایر قسمتهای لاشه واندرونه را درگیر کند لاشه غیر. قابل مصرف است

صفحه 88:
التهاب پوست " كاهش سطح ايمنى دريرنده با التهاب يوست دركله ها دركير مرتبط است. موارد التهاب دركله هاى مبتلا به گامیورو بیشتر است ‎٩‏ التهاب قانقاریایی پوست بطور اولیه درپاها روی می دهد.باكتريهاى كريوه استافيلوكك وكلسترديوم در بروز اين ضايعه نقش دارند ‏قضاوت :یرنده مبتلا باید حذف شوند

صفحه 89:
> - ۰ " عقيده بر اين است که خروج خون از لاشه پیش از ورود لاشه ‎OPE Seer re ere eee 0‏ ۳۹ ۰ ۰۳ قضاوت:لاشه واندرونه بايد حذف شود "" بيش از حد ماندن يرنده در اسكالدر "" يوست سفيد تر شده وراحت جدا مى شود ودر ملامسه لزج است ‎ne nae nee]‏ ل ا ا ل ات به عمق ©ميليمتر يخته به نظر برسد بايستى لاشه واندرونه ۹ ۳۳

صفحه 90:
Berne reper) ل ‎re‏ ‏باشدوبه طور كلاسيى در بوقلمون ديده مى شود ودر طيور جوان ديده مى شود قضاوت :بايد عضله دركير را بريد وان لاشه جدا كريد ومابقى قابل مصرف است

صفحه 91:
۱ ١ ‏شكستكى‎ vt " شكستكى بيش ازمرك # شکستگی همراه با خونریزی ‎a‏ 1 ا ا كت

صفحه 92:
۱ 1۳ S CeO oe) ‏ابتدا ادم ءتورم مفصل .بعد اکسودای خامه ای مشاهده می‎ * ‏شود‎ ‎eee rer ear er Ope Po mente en wea)‏ اينصورت ‎e ee EB E ee!‏ ل لك

صفحه 93:
بیماری پای سبز " پارگی عضله دوقلو یا تورم مفصل ویروسی یا عفونت ‎Spee)‏ ا قضاوت:بافت دركير جدا وحذف كردد

صفحه 94:
عفونت استافیلوکوکی کی ی ات زک از ی شش کف پایی)به صورت یک برآمدگی در کف پا عفونت پا بروز مى كندكه ناشى از نفوذ جسم خارجى يا كوفتكى در كف يا است وممکن است موضعی شود فضاوت در حالت عمومی کل لاشه ودر حانت موصی قسمت ‎RP ESAS‏

صفحه 95:
سس 3 "" از اهميت ويزه اى بيخوردار است ودرموارد بيمارى مثل لوكوز بزرك ومتورم شده ودانه هاى ريز خاکستربی دارد قضاوت:جنانجه بهمراه ساير اندامها علائم مرضى رانشان دهد لاشه ضبط کلی ودرصورتی که فقط کبد علائم بیماری داشته باشد تنها اين عضو حذف شود

صفحه 96:
کید چرب " ظاهريا منشا تغذيه اى داريد وكبد بزرك ويرجرب داراى بافتى شكننده واغلب با خونريزى زير كيسولى مى باشد ار قر را كن 5 کت رس سرد

صفحه 97:
BEN Te Ween re * معمولا رایج است وضایعات گرانولومایی توده های شبیه کره با رنگ روشن تا 40 تا یا بیشتر دیده می شود قضاوت :اگر لاشه مناسب باشد فقط کید حذف می شود

صفحه 98:
اختلالات دستكاه توليد مثلى در طيور تخمكذار و وضعیت مناسب داشته باشد فقط قسمت آلوده حذف می شود

صفحه 99:
اس " معمولا ناشى از تخم درمرغهاى تخمكذار واردك وبوقلمون ‎emer‏ قري كك با ‎Pree‏ ‏شود تاوت مر تر دن شا لأنه 1

صفحه 100:
عفونت باكتريايى و سبتى سمى * اشریشیا کلی معمول ترین جرم درعفونت باكتريايى به ‎Ew)‏ ل 0 ياستورلا وسالمونلا مى باشند قضاوت:در عفونت حاد وسيتى سمى لاشه واندريونه حذفه مى شود

صفحه 101:
التهاب کیسه های هوایی " در اثرِ بيماريهايى كه شامل (0191)ميباشد مشاهده مى شود قضاوت:اكر بمقدار كم باشد قسمت مبتلا جدا در حالت اکسودای پنیری اگر کیسه های شکمی درگیر شود کلیه نیز ‎e Wee SSPE Te Sear‏ ۱۳ ها قابل جدا سازی ومصرف است واگر التهاب آبشامه قلب وهمراه پری هپاتبت باشد کل لاشه حذف می شود

صفحه 102:
عفونت كلاميديايى ا ل ل ا ا ‎OES‏ ‏وطيور مبتلا ميشوند وبراى سلامت انسان تهديد آميز است قضاوت:لاشه آلوده حذف وجنانجه قبل ازكشتار مشخص شود اجازه كشتارداده نشود

صفحه 103:
۳۳۹ err renter ry 3110 بیشتر واگیری ناشی ازکلستردیوم بوتولینیوم تیپ است ‎sie ns Mi WERIE DC a‏ 1 دربالها وككردن وفلجى شل ‎es enies|)‏ ۳ يوست ‏"" ناشى از كلسترديوم سيتيكوم يا كلسترديوم ادماتينز است ويوست وعضلات قانقاريايى است ‏قضاوت:يرندكان مبتلا درمرغدارى جدا واز ارسال به كشتاركاه ‏خودداری شوندوکلیه پرندگان با عفونت کلستردیایی حذف ‏شوند

صفحه 104:
۱ پرندگان باسن <تا6)هفته درمعرض عفونت هستند وذاتا تمايل به توام شدن با مايكويلاسما دارد وتشديد شدن با بيمارى هاى همانند نيوكاسل وبرونشيت عفونى يا كوكسيديوز همراه است قضاوت:درحالت موضعی قسمت مبتلا ودر صورت شدت كل لاشه واندرونه حذف ميشود

صفحه 105:
ات "" درابتلاى حاد لاشه نشانه هاى سيتى سمى مشاهده مى شودخونريزى سرسوزنى وكبد متورم وداراى كانونهاى ‎See ere.‏ ال ل 62 قود قضاوت: ضايعات موضعى مزمن از لاشه جدا وحذف ودرموارد حاد لاشه واندرونه حذف مى شود

صفحه 106:
سالمونلوز * درپی عفونت باکتری های گروه سالمونلا ایجاد می ‎EH SIR‏ 1 1 227

صفحه 107:
سالمونلا بولوروم "" عامل بيمارى اسهال سفيد باكتريايى است در طيور بالغ درشکل حادکبد بزرگ ودارای کانونهای متعدد نکروزه اكسوداى فيبرينى است درشكل مزمن بيمارى التهاب حاد يا مزمن آبشامه قلب خودنمايى مى كند وريه کلب ررم ‎ne eee kee Sad‏ لاك درمرغهاى بالغ ميشود وكبد داراى ظاهر مشخص برنزه ‏است

صفحه 108:
قضاوت:يرنده هاى مبتلا درمحل بايرسى بيش از كشتار بايستى حذف شوند ودر صورت بازرسى درخط كشتار ‎pF ea Fs ig LeU‏

صفحه 109:
آب آوردكى آبشامه قلب "" نبايد با عفونت اشريشيا كلى ويا سالمونلا انتريتيديس اشتباه كرفته شود در اين حالت مايعات اضافى كه حالت جسبندكى نداردويريده ابشامه سفيد وضخيم است خارف د ارون عر فيل رف ان لت شود

صفحه 110:
عفونت استافيلوكوكوس اورئوس "" نسبتا معمول بوده به ويزه يس از سيتى سمى به اشكال ا ا ا ل اا اا 2 لك سيتى سمى در يرندكان مسن تر رخ مى دهد حالت اختصاصى عفونت استافيلوكوك آبسه كف يايى وتاول سينه اى عفونى والتهاب قانقاريايى يوست مى باشد

صفحه 111:
عفونت های ویروسی "" به تنهايى دربازرريسى يس از كشتارٍ جلب توجه نمى كنند واغلب در تعدادى از بيماريهاى جند عاملى همراه با عفونتهاى باكتريايى ديده ميشوند قضاوت:در صورت ويرمى حذف و درغير اينصورت ضايعات موضعى حذف كردد

صفحه 112:
آبله ماکیان ‎er ROE Shae Oe er CD ial‏ اكت ‎GR Spey‏ ‏قضاوت:درحالت شدید بعلت لاغری کل لاشه واندرونه حذف گردد ودرموارد خفیف برداشت قسمت الوده »اجازه مصرف داشته ولی اندرونه حذف میشود

صفحه 113:
برونشيت عفونى "" بيمارى تنفسى با بروز ضايعات درناى وكيسه هوايى است نفريت در بعضی موارد مشاهده مى شود

صفحه 114:
Pern درگله های گوشتی واگیری سریع وتلفات معنی داربی دارد وبورس فابریسیوس بزرگ وملتهب است

صفحه 115:
نيوكاسل قضاوت:درمراحل اوليه به لاشه اجازه مصرف داده مى شود ولى در مراحل بيشرفته لاشه واندرونه ضبط كلى مى كردد

صفحه 116:
۱۳ * آسپرژیلوزیس * درتمام گونه های طیور مشاهده می شود دستگاه تنفسی درگیر شده وپلاک های ندولارسفید مشاهده می شود قضاوت :در موارد تورم وسيع كيسه هاى هوايى كه با لاغرى وسيتى سمى همراه است لاشه واندرونه غير قابل مصرف انسان بوده وبايستى ضبط كردد درصورت ابتلاى خفيف ‎ey‏ ار درك

صفحه 117:
آلودگی انگلی " كوكسيديوز " درطيور عمدتا در يى عفونت با كونه هاى آيمريا ايجاد ميشود كوكسيديوز روده كور عمدتا در يرندكان جوان است اسهال خونى ولاغرى وتلفات بالا دارد " كوكسيديوز روده اى كه دريرندكان مسن تر رخ مى دهد كاهش وزين وكاهش مصرف غذا را بهمراه دارد قضاوت:معمولا درريتمام مواريد لاغرى مشهود بوده ولاشه واندرونه حذف مى شود

صفحه 118:
تومورها "" تومورهاى لنفاوى معمول ترين اند ومتداول ترين همراه با بيمارى مارك ميباشد ا ا ا ا 9 شكل كيرى تومور است ساير اندامها شامل كبد طحال كليه ومجارى كوارشى نيز مبتلا مى شوند قضاوت :تومور. اگر- وسیع نباشد برداشته می شود ولاشه اجازه مصرف دارد ودر غیر اینصورت لاشه واندرونه حذف می شود

صفحه 119:
کمپلکس لکوز پرندگان " تعدادى ازبيماريهاى يرريندكان را دربر مى كيردكه بواسطه تکثیر گویچه های سفید خون مشخص می شودضایعات ا ل ا ا ا ات قصاوت لاشه و اندر رنه بر ای مصرف انسان نامناسب است

صفحه 120:
dois" دستگاهي نیمه استوانه تمام استیل و پر از آب که مرغ جهت شستشو به داخل آن منتقل مي شود. له بلافاصله بعد از جيلر ) واقع شده است و طول آن © متر بوده و محتوي آب و پودر یخ مي باشد

صفحه 121:
"اخط آبجكان: بلافاصله بعد از چیلر. 0 قرار دارد و مرغ جهت آبكيري اوليه ازآن آويزان مي شود.مدت زمان لازم جهت آبجكان كك ل كت 0 ent ‏اتاقي است كه مرغ جهت آبكيري و سرد شدن از آنجا عبور‎ ‏مي كلد‎ طول خطي كه مرغها به آن آويزان مي شونددر قسمت جيلينك رريوم720© تا )06 متر مي باشد مدت زيمان عبور مرغ از اتاق فوق حدود يك ساعت است

صفحه 122:
"اتونل انجماد: ‎oir etre]‏ ا ا 0 ل مرغ ‎۳ ‏ی‎ es ‏ا ا ‎EES‏ ۱ مرغهاي منجمد بسته بندي شده ‏*شیرینگ پك: ‎01 0

صفحه 123:

اصول بهداشت وبازرسي گوشت در كشتارگاه طيور . . اقدامات قبل از كشتار الف)بارگيري وحمل طيور به كشتارگاه -1گله طيور بايد 48ساعت قبل بارگيري به كشتارگاه ،توسط دكتر فارم يا كارشناس دامپزشكي مورد معاينه درمانگاهي قرار گيرد -2كشتار ترجيحا در كشتارگاه طيور داخل استان ويا نزديكترين كشتارگاه انجام شود -3درصورت فقدان كشتارگاه ويا كمي ظرفيت كشتارگاهي با رعايت ضوابط حمل واخذ مجوز به استان همجوار بالمانع است -4درخصوص مرغ مادر وتخمگذار درصورت نبود امكانات كشتارگاهي با تاييد سالمت گله امكان كشتاردر استان همجوار ميسر است -5خودروهاي حمل بايد پروانه اشتغال به حمل طيور زنده وگواهي ضد عفوني داشته باشند -6مرغداران موظفند ازورود خودروهاي فاقد گواهي ضدعفوني به فارم جلوگيري نمايند -7رعايت پرهيز غذايي ودارويي پيش از كشتار ضروري مي باشد -8در مرغداري داراي تلفات نامتعارف حداقل 25نمونه خون براي آزمايشات سرول‍‍وژيك مورد نياز است ب-حمل ونقل طيور زنده -1حمل ونقل بين استاني مستلزم اخذ مجوز بهداشتي –قرنطينه اي حمل از دامپزشكي مبدا مي باشد -2حمل ونقل بين استاني حمل ونقل در محدوده داخل استان با گواهي توسط مسئول فني مرغداري مجاز است نكته :در صورت گزارش بيماري اخطار كردني صرفا با مجوز شبكه دامپزشكي ميسر است نكته :صدور گواهي جهت واحد مستقر دركانون آلوده ممنوع است -3حمل ونقل طيور كشتاري خودروداراي پروانه اشتغال به حمل طيور زنده باشد كليه سطوح اتاق حمل قابل شتشو وضد عفوني باشد درهنگام حمل طيور مجهز به پوشش مناسب مانند توري فلزي باشد -4شرايط قفس حمل طوري طراحي شودكه مرغ بدون زخمي شدن در آن جاي گيرد قفس سالم وتميز وقابل شستشو وضدعفوني باشد مرغ ها با وزن هاي متفاوت درآن جاي گيرد ج)پرهيز غذايي ودارويي پيش از كشتار ‏ ‏ ‏ ‏ دان 4تا6ساعت پيش ازكشتار قطع شود فاصله بين قطع دان تا تخليه آخرين پرنده در قالبزني حداكثر 12ساعت باشد آب آشاميدني بايد تا يك ساعت قبل از بارگيري در دسترس پرنده باشد رعايت دوره پرهيز از مصرف در كليه داروها الزامي مي باشد دريافت طيور دركشتارگاه ‏ مجوز بهداشتي قرنطينه اي توسط مسئول فني بهداشتي دقيقا كنترل ودرصورت تاييد اجازه تخليه در كشتارگاه صادر نمايد تخليه طيور دركشتارگاه ‏ پس ازتخليه از قفس 1تا 2ساعت استراحت در سالن انتظار در نظر گرفته شود وحداكثر 4ساعت است قفس ها ي حمل طيور ووسايط نقليه پس ازتخليه به خوبي تميز وضدعفوني گردد گواهي نظارت بر شتشو وضد عفوني برابر فرم مربوطه با مهر مسئول بهداشتي جهت ورود به مرغداري ‏ نكته :كنترل منظم ونظارت مستمر توسط مسئول فني بهداشتي كشتار گاه بر نحوه شتشو وضدعفوني ضروري است ‏ ‏ . كشتار طيور )1بازرسي پيش از كشتار كنترل سالمت ظاهري پرندگان آماده كشتاراز نظر ظاهري نوك ،تاج،چشم ها ،وضعيت بالهاوپنجه ها،مقعد،حرارت بدن،سرحال بودن وواكنش درحالي كه ميان دودست گرفتار شده وخفگي حين حمل مورد بازرسي باشد كليه بيماري هاي ميكروبي ،ويروسي ،قارچي وانگلي مورد بازرسي قرارگيرد )2قالب زني طيور كشتاري بايد با احتياط وبا كمترين استرس آويخته شوند فاصله زماني بين پابند زني وشوك دادن بايد حداقل 25ثانيه وحداكثر 3دقيقه براي ماكيان و6دقيقه براي بوقلمون باشد )3بي حس كردنstunning بي حس كردن طيور در داخل حمام بي حسي وسر پرندگان كامال در آب فرو نرود ولت‍اژمناسب به منظور بي هوش كردن 70تا 100ولت براي ماكيان و80تا110ولت براي بوقلمون وبه مدت 3تا5ثانيه است مدت زمان بي حسي قبل ازكشتار 30ثانيه بطول مي انجامد عالئم بيهوشي كامل پرنده اسپاسم عضالت اسكلتي وخم شده سر پرنده ناپديد شدن رفلكس قرنيه ناپديد شدن رفلكس تاجي رفكلس پايي )4سربري بارعايت موازين شرعي وبهداشتي ودر انتهاي مرحله بي حسي تا خونگيري كامل انجام شود )5خون گيري سرعت حركت به گونه اي باشد كه قبل از ورود به مخزن آب داغ خونگيري كامل شده باشد حداقل زمان الزم خونگيري براي ماكيان 90ثانيه وبراي بوقلمون 2دقيقه باشد طول خط خونگيري جهت كشتار2000قطعه در ساعت 17متر درنظر گرفته مي شود )6غوطه وري در آب داغ دماي آب مخزن بر اساس نوع پرنده وشرايط فراورده نهايي متغير است زمان توقف مرغ دمای آب نوع محصول 2دقیقه 54-52درجه مرغ گوشتی تازه حداکثر1/5دقیقه 58-56درجه مرغ گوشتی/مادرمنجمد استفاده از دوش آب گرم قبل ورود به اسكالدر طول خط كامل اسكالدر جهت كشتار2000قطعه درساعت 15متر در نظر گرفته مي شود )7پركني مكانيكي زدودن پرها از الشه ها به وسيله تعداد زيادي انگشتي الستيكي انجام مي گيرد تنظيم كردن صحيح ودقيق ماشين هاي پركن فوق العاده مهم است )8جداسازي سر سرها كه بوسيله پوست متصل اند با دستگاه مخصوص جدا شود نكته"كله مرغ جزءدر زمره ضايعات كشتارگاهي است وجه مصرف انساني يا مصرف مستقيم حيوانات كوچك اكيدا ممنوع است نكته"خروج كله به كارگاه تبديل ضايعات مستقل یا کارخانه خوراک آماده حیوانات کوچک دارای پروانه بهداشتی دامپزشکی مجاز می باشد )9تخلیه وجدا سازی اندرونه درکشتارگاه کامال صنعتی از دستگاه اتوماتیک که شامل5دستگاه مختلف شامل مقعد بر ،شکم بازکن ،تخلیه اندرونه ،پاک کننده گردن وریه کش است استفاده می شود یا اینکه بصورت دستی انجام می شود نکته"درکشتارگاه با ظرفیت بیش از 2000قطعه درساعت استفاده از دستگاه اتوماتیک الزامی است نکته"روش صحیح برش شکمی برش طولی درفاصله مقعد تا انتهای غضروف سینه است وسریعا باید اندورنه خوراکی شستشو وخارج وخنک شود )10بازرسی بهداشتی پس ازکشتار شامل بازرسی اندورنه والشه می باشدوبالفاصله بعد از کشتار(پرکنی وتخلیه امعا واحشا به دو طریق انجام می شود) -1بازرسی عمومی معاینه ظاهری /ارگانولپتیک مالمسه ودرصورت لزوم برش بررسی حاالت غیر طبیعی رنگ وبو یا وضعیت الشه -2بازرسی اختصاصی اگر بازرسی عمومی کافی نبود بازرسی اختصاصی شامل آزمایشات میکروبی وشیمیایی انجام می گیرد این آزمایشات جهت جستجوی مواد گند زدا یا سموم مختلف آنتی بیو تیک یا هورمون وغیره انجام می شود . نکات مهم در بازرسی پس ازکشتار الف-موارد نسبتاعمومی الف-موارد نسبتاعمومی باید تشخیص داده شودشامل :پرندگان مرده ،گندیدگی ،خون گیری ناقص، الغری مفرط ،کوفتگی وشکستگی ،سپتی سمی، توکسمی ،اماس والتهاب کیسه های هوایی ،التهاب صفاق، پریتونیت ،تورم کیسه مفصلی ،التهاب مفاصل ،بیماری مارک ،کمپلکس لوکوز،سل ونئو پالسم می باشد ب-براساس دستورالعمل گوشت طیور در اتحادیه اروپا (EEC/116/92(/چنانچه در بازرسی پس ازکشتار هریک از موارد ذیل مشاهده گردید الشه باید ضبط کامل گردد بیماری عفونی عمومی وعفونت مزمن موضعی در اندام ها بخصوص درپاتوژن های زئونوز بیماری قارچی عمومی وضایعات موضعی دراندامها درصورت مشکوک بودن به پاتوژن زئونوز یا اینکه سم آنها به انسان منتقل شود انواع انگلهای زیر جلدی یا عضالنی وانگلهای عمومی - مسمومیت - الغری مفرط - بو،رنگ ویا طعم غیر طبیعی - تومورهای بدخیم یا متعدد - آلودگی/آغشته شدن کامل الشه - ضایعات وسیع وخون ریزی کشمشی - ضایعات وسیع مکانیکی از قبیل ضایعات ناشی از زیاد ماندن در اسکالدر - خون گیری ناقص . . آسیت باقی مانده های دارویی بیش از حد مجاز ویا باقی مانده سایر ترکیبات غیر مجاز درالشه نکته“ به طور کلی در تمام مواردی که الشه ضبط کلی می شود اندرونه آن نیز بهمراه الشه ضبط می شوند . )11شتشوی الشه شتشو درانتهای تخلیه اندرونه ها،بوسیله دوشهای آب افشان جهت حصول اطمینان از پاک بودن الشه قبل از خنک سازی )12قطع پا با دستگاه مخصوص پاها از قسمت مفصل زانوقطع وجدا می شوند پاها ی بریده شده به شیوه مناسب جمع آوری وبه قسمت اماده سازی وبسته بندی منتقل می شوند خنک سازی الشه خنک سازی به روشهای زیر انجام می شود الف-روش غوطه وری درآب ازطریق جریان مخالف آب انجام می شود هردوچیلر باید در امتداد یکدیگر وانتقال آب از قسمت اول به دوم جلوگیری شود استفاده ازدوش آب سرد1/5لیتر برای هرالشه قبل ازورود مرغ به چیلر آبی میزان آب مصرفی در چیلر 2/5لیتر به ازای هر الشه میزان یخ مورد نیاز برای کاهش دمای الشه از 38درجه به حدود صفر درجه برای هر الشه 0/38تا0/4کیلوگرم اضافه کردن کلر به آب چیلر تحت هر عنوانی مجاز نمی باشد . . ‏ رابطه زمان-دما درمرحله سرد کردن الشه به وسیله چیلر آبی زمان توقف مرغ دمای آب 5دقیقه حداکثر15درجه چیلراول 10تا15دقیقه 0تا2درجه چیلردوم . ب-خنک سازی از طریق پاشیدن آب سرد روی الشه احتمال بروز آلودگی در مقاطع مختلف درالشه را کم می کند ،آب مصرفی زیاد وبرای پرندگان جثه کوچک استفاده می شود ج)خنک سازی با هوای سرد طول خط نقاله هوایی متناسب با ظرفیت کشتارباشد نکته:قالب ها طوری طراحی شود که ازتماس الشه جلوگیری وسهولت جریان هوا بین آنها برقرار باشد . دمای هوای داخل اتاق صفردرجه باشد تا دمای مرغ خروجی 4درجه بیشتر نباشد بهره گیری از سیستم مه باش بالمانع است نکته"جهت جلوگیری از بروز تغییرات ظاهری وحفظ کیفیت دمای اسکالدینگ باید کمتر باشد نکته:قبل ازورود به اتاق سرد الشه ها از ناحیه بال به قالب آویخته تا آب داخل الشه تخلیه گردد آماده سازی وبسته بندی الف)الشه طیور باید ازنظر بهداشتی به تایید مسئول فنی بهداشتی کشتارگاه رسیده باشد -1بسته بندی الشه کامل بصورت تازه ویامنجمد -2قطعه بندی وبسته بندی بصورت تازه ویا منجمد . کشتارگاه باید دارای پروانه قطعه بندی مجاز به بسته بندی در ظروف مخصوص باشد قطعه بندی الشه کامل باید پس از طی دوره جمود نعشی کامل حداقل 4ساعت وحداکثر 8ساعت پس اززمان کشتار باشد برش دهی الشه کامل مرغ تازه برابر آیین نامه استاندارد ملی ایران بشماره 5524بردونوع می باشد الف-برش اصلی الشه:شامل برش گردن ،دنبالچه ،برش سربال ،برش عرضی ،برش طولی سینه ،برش طولی لگن ب)برشهای فرعی الشه:شامل برش های ساق ،ساعد، بازو ،برش های پشتی –جناغی ،برشهای لگنی –رانی . نکته:داخل هربسته باید قطعات معینی از الشه باشد نکته:درجه حرارت سالن فراوری وبسته بندی مرغ بایستی حداکثر 12درجه باشد ب)کلیه اندرونه خوراکی باید به شیوه مناسب جمع آوری وبه قسمت اماده سازی وبسته بندی منتقل شود جهت آماده سازی قلب باید بالفاصله دل های سالم روی میز منتقل ،چربی اضافی وعروق حذف وفشرده ولخته خون خارج شود . جهت اماده سازی جگر چربی واضافات وکیسه صفرا جدا شود جهت آماده سازی سنگدان باید بادستگاه مخصوص یا بصورت دستی چربی گیری وبرش داده شود نکته:چربی اضافی دهلیزها وعروق کیسه صفرا ومحتویات سنگدان وکلیه اضافات جمع آوری وبه واحد تبدیل ضایعات منتقل شود نکته:خروج اندورنه خوراکی بدون بسته بندی از کشتارگاه ممنوع است . انجماد -1خنک کردن دراین مرحله دمای عمقی به حداکثر 7وآالیش خوراکی به 3درجه کاهش داده می شود -2منجمد کردن انجماد قطعات گوشت واالیش خوراکی طیور باید به گونه ای انجام گیرد که از محدوده تشکیل حداکثر بلورهای یخ(کریستالیزاسیون ) که برای بیش ترفراورده های-1تا-5درجه است به سرعت بگذرد . فراوده بدون هرگونه آثار ونشانه های سوختگی ناشی ازانجماد باشد درهنگام خروج از تونل برودت عمق فراورده -18باشد نشانه گذاری گوشت طیور وآالیش خوراکی مربوط راباید دربسته های سالم وبدون عیب وپارگی با مشخصات کامل بصورت خوانا وبه زبان فارسی بسته بندی نمود(برابر فرم های مربوطه) - استفاده از برچسب مجزا جهت درج تاریخ تولید/انقضا و...به هیچ عنوان مجاز نیست وبه گونه ای باشد که به هیچ عنوان قابل تغییر نباشد نکته"درج دونوع تاریخ انقضا تحت عناوین تازه ومنجمد بر روی یک کیسه بسته بندی/برچسب مجاز نیست نگهداری فراورده تازه باید در برودت صفرتا4درجه وفراورده منجمد -18ویا کمتر نگهداری شود رعایت نکات بهداشتی از قبیل استفاده از باکس وپالت مناسب وچیدمان مناسب برای عبور هوای سرد از بین آنها ضروری است سردخانه مجهز به دستگاه ترموگراف باشد نکته"استفاده از سردخانه های کشتارگاه (پیش سرد کن،تونل انجماد،وسردخانه نگهداری )جهت خنک سازی ،انجماد ونیز نگهداری محموله های استحصالی سایر واحدها ممنوع می باشد حمل ونقل ‏ ‏ ‏ ‏ کلیه خودروهایی که مبادرت به حمل گوشت وآالیش خوراکیمینمایند باید پروانه اشتغال به حمل داشته باشند درحمل داخل استانی اخذ گواهی حمل از مسئول فنی کشتارگاه الزامی می باشد خودروهای حمل فراورده تازه باید مجهز به سیستم خنک کننده باشند خوروهای حمل فراورده منجمد باید مجهز به سیستم خنک کننده تا -18باشند . خودروهای حمل فراورده منجمد باید مجهز به ترموگراف وزنگ هشدار برای اعالم دمای بیش ازحد باشند کلیه خودروهای حمل بین استانی تازه ویا منجمد باید مجهز به ترموگراف وزنگ هشدار برای اعالم دمای بیش ازحد باشند . خودروهای حمل گوشت وآالیش منجمد طیور بایدمجهز به پالت کف وکانکس از جنس مناسب باشند مقداربارگیری برحسب ظرفیت واستاندارد کانکس باشد حمل گوشت وآالیش تازه باید در سبد مشبک پایه دار وحداکثر دوردیف مرغ باشد عمر ماندگاری عمر ماندگاری شرایط نگهداری شکل عرضه نام فراورده 3روز(72ساعت) صفر تا4درجه تازه (بسته بندی معمولی) الشه کامل طیور 5روز صفر تا4درجه بسته بندی درخالء 7روز صفر تا4درجه بسته بندی با اتمسفر اصالح شده مرغ وبوقلمون 12ماه -18 منجمد(بسته بندی کارتنی) 3روز(72ساعت) صفر تا4درجه تازه (بسته بندی معمولی) 5روز صفر تا4درجه بسته بندی درخالء 7روز صفر تا4درجه بسته بندی با اتمسفر اصالح شده 9ماه -18 منجمد(بسته بندی کارتنی) 2روز(48ساعت) صفر تا4درجه تازه (بسته بندی) 3ماه -18 منجمد(بسته بندی) 2روز(48ساعت) صفر تا4درجه تازه (بسته بندی) جگر 3ماه مابقی 4ماه -18 منجمد(بسته بندی) قطعات گوشت (با/بدون استخوان) گوشت چرخ کرده جگر ،دل،سنگدان وپا ویژگی گوشت طیور الف)ویژگی های ظاهری/ارگانولپتیک گوشت تازه طیور -1پوست بدن تازه یکنواخت وبدون پارگی تورم وتغییر رنگ وعاری ازپر وهر گونه آلودگی باشد -2ماهیچه های اسکلتی سفید مایل به صورتی فاقد خون مردگی وتورم ودارای قوام طبیعی باشد . -3چربی ها به رنگ زرد روشن ویکنواخت وبدون بوی غیر طبیعی -4استخوانهای اسکلتی بدن بدون آثار شکستگی ویا انحنای غیر طبیعی -5بو هیچگونه بوی غیر طبیعی وترشیدگی وتعفن گندیدگی نداشته باشد -6اندرونه ها(شکمی وسینه ای) باید به طور کامل تخلیه شده باشد کامال تمیز وعاری از هرگونه پارگی وتورم وله شدگی وتغییر رنگ باشد گوشت منجمد طیور درداخل بسته نبایدخونابه یا آب منجمد وجود داشته باشد به صورت کامال منجمد به دست مصرف کننده برسد پس از انجماد زدایی عضالت سختی وقوام طبیعی داشته باشد ولیز ولزج نباشد بدون آثار ونشانه های سوختگی ناشی از انجماد ونیز عالئم کپک زدگی باشد نکته"سوختگی انجماد به رنگ سفید گچی تا خاکستری در سطح پوست است ب)ویژگی های میکروبی به شرح جدول نمونه :درمواردی که فقط یک نمونه به آزمایشگاه ارسال می شود نمونه منفرد ویژگی با mسنجیده می شود ‏M ‏m ‏c تعداد نمونه ( )n آزمون فراورده ردی ف 6 5 2 5 10 10 شمارش کلی میکروارگانیسم (دریک گرم) الشه کامل طیور(تازه /منجمد) 1 - منفی 0 5 سالمونال (در25گرم) استافیلوکوکوس اورئوس کواگوالز مثبت سالمونال اشریشیا کلی (دریک گرم) . الف)مرغ مادر ویا تخمگذار کشتارشده باید به یکی ازاشکال ذیل باشد -1درکشتارگاه استخوانگیری وبصورت منجمد به مقصد کارخانجات فراورده های گوشتی بارگیری شود -2درکیسه لیبل دار حداکثر 15کیلو بسته بندی وبصورت تازه به کارگاه بسته بندی جهت استخوانگیری وبعد بصورت منجمد به کارخانجات فراورده گوشتی بارگیری شود . - 3درکشتارگاه بصورت مرغ کامل به شکل تازه درکیسه های حداکثر 15کیلویی ویا منجمد انفرادی بسته بندی وبه کارخانجات فراورده گوشتی دارای پروانه دارای قطعه بندی حمل گردد ب-مرغ مادر یا تخمگذار جهت کشتارخانوار باید لیبل مرغ مادر ویا دیر پز داشته باشد اقدامات عمومی بهداشتی )1شرایط بهداشتی کارکنان تمامی پرسنل دارای کارت بهداشتی باشند تمامی پرسنل ملزم به رعایت موازین بهداشتی باشند ازبکارگیری افراد دارای بیماری مسری اجتناب گردد پرسنل از لباس مناسب استفاده نمایند تبدیل ضایعات دركشتارگاه هها با ظرفيت بيش از2000قطعه درساعت واحد تبديل ضايعات الزامي است دركشتارگاهها باظرفيت كمتر ،حمل ضايعات با امكانات الزم به نزديك ترين واحد تبديل ضايعات با رعايت شرايط ذيل الزامي است درصورت فقدان واحد تبدیل ضایعات - 1عقد قرارداد با واحد تبديل ضايعات وارائه يك نسخه به دامپزشكي - 2حمل با خودرو مخصوص واخذ گواهي حمل بهداشتي - 3ارسال دركمترين زمان وشتشو وضدعفوني كاميون واخذ تاييديه تخليه - 4مسئول فني بايستي مدارك وگواهي ها حمل يكساله را جهت بازرسي بايگاني نمايد . نكته"كله مرغ در زمره ضايعات كشتارگاهي محسوب شده ومصرف انساني يا مصرف مستقيم براي حيوانات كوچك اكيدا ممنوع است نكته " خروج كله مرغ صرفا به مقصد كارگاه تبديل ضايعات يا كارگاه خوراك آماده حيوانات كوچك بالمانع است . نكته" خروج وحمل مواد ضبط شده بدليل مشكوك بودن به ابتالبه بيماري هاي اخطار كردني از كشتارگاه ممنوع وبايستي با شيوه مناسب وبا رعايت اصول بهداشتي درمحل كشتارگاه دفن يا سوزانده شود . پرندگان مرده پيش ازكشتار قضاوت :الشه واندرونه غير قابل مصرف انسان بوده وبايستي ضبط شوند . الشه هاي باخونگيري ناقص به رنگ قرمز روشن يا قرمز آلبالويي ودرناحيه گردن مشهود تراست قضاوت :الشه واندرونه غير قابل مصرف انسان بوده وبايستي ضبط شوند الشه هاي زير وزن استاندارد الف-بهترين وزن زنده طيور كشتاري 1800تا2000گرم با وزن الشه كامل 1350تا1600گرم است الشه با وزن كمتر از800گرم احتمال آلودگي با عوامل بيماريزا را دارد قضاوت :الشه واندرونه غير قابل مصرف انسان بوده وبايستي ضبط شوند ب)بهترين وزن كشتار جوجه كبابي 1200تا1500گرم ووزن الشه 900تا 1200گرم است الشه با وزن كمتر از650گرم احتمال آلودگي با عوامل بيماريزا را دارد قضاوت :الشه واندرونه غير قابل مصرف انسان بوده وبايستي ضبط شوند نكته:رعايت كليه مفاد دستورالعمل -30215/44 16/6/87درخصوص پرورش وكشتارواستحصال گوشت جوجه كبابي الزامي است گنديدگي الشه زمانی که گندیدگی در الشه پیشرفت نماید چشمها تيره وگود رفته ،پاها سفت وسخت ،ماهيچه شل ،رنگ تيره ،بوي نامطبوع ،بويژه درناحيه مقعد وچينه دان رنگ سبز ظاهر ميشود قضاوت :الشه واندرونه غير قابل مصرف انسان بوده وبايستي ضبط شوند آب آوردگی شکم آسیت تجمع اضافی مایعات درحفره شکمی است.واغلب به بیماریهای حفره شکم وتومورها وابسته است .گندیدگی با ظهور رنگ سبز در اطراف مقعد وممکن است بافت عضالنی تحت تاثیر قرار گیرد قضاوت :الشه واندرونه غير قابل مصرف انسان بوده وبايستي ضبط شوند الغری مفرط تمایز بین فقر غذایی والغری مشکل است.الغری معموال ناشی ازبیماری است قضاوت :باید به احشا وحالت چربی اطراف اندامها توجه کرداگر تغییرات تحلیل رونده باشد الشه واندرونه غير قابل مصرف انسان بوده وبايستي ضبط شوند ضایعات پوستی ضایعات پوست به دنبال بروز بیماریها ویا آسیب های فیزیکی مشاهده می شوند قضاوت:اگر آسیب موضعی باشد قسمت صدمه دیده جدا می شود واگر وضعیت الشه نامطلوب باشد کل الشه حذف می شود بیماری مارک شکل پوست متورم سسفید فولیکول پر بصورت ندوالر ودرناحیه پر گردن وسینه قابل تشخیص است آبسه ها معموال در تورم والتهاب بالشتک کف پایی وتاول سینه ای اغلب چرکی و بی بو یا کپسوله است قضاوت:قسمت درگیراگر موضعی باشد حذف ،اگر استخوان وعضله بصورت وسیع متاثر شود کل الشه حذف می شود تاول سینه ای معموال در اثرضربه به استخوان سینه ایجاد می شودگاهی بزرگ وعفونی وظاهر آبسه دارد قضاوت:تورم عفونی همراه با خونریزی یا بزرگ شدگی باید بصورت موضعی حذف شود ودر حالت شدید تر استخوان وبافت درگیر بایستی جدا شود کبود شدگی ممکن است در حین حمل ونقل یا آویختن پرنده ایجاد شود قضاوت:اگر کبودی بسیار گسترده ویا خونریزی کشمشی در الشه فراوان باشد الشه غیر قابل مصرف می باشد اگر موضعی باشد باید تمام نواحی تحت تاثیر را از الشه جدا کرد ومابقی قابل مصرف است کبودی سطحی وبا قطر کمتر از 2سانتی متر را نیاز نیست جدا کرد اگر عفونت ثانویه زیر جلدی وجود داشته باشد باید الشه را بطور کامل حذف کرد قرمزی نوک بالها ممکن است ناشی از بال زدن زیاد درزمان آویختن از قالب ها باشد قضاوت:در بدترین حالت بایستی قسمت های مبتال حذف شوند مالنوز رسوب غیر عادی رنگدانه مالنین درقسمتهایی از الشه را گویند قضاوت :در صورت رسوب کم مالنین در پوست ،آنرا باید نادیده گرفت ولی اگر سایر قسمتهای الشه واندرونه را درگیر کند الشه غیر قابل مصرف است التهاب پوست کاهش سطح ایمنی درپرنده با التهاب پوست درگله ها درگیر مرتبط است .موارد التهاب درگله های مبتال به گامبورو بیشتر است التهاب قانقاریایی پوست بطور اولیه درپاها روی می دهد.باکتریهای گروه استافیلوکک وکلستردیوم در بروز این ضایعه نقش دارند قضاوت :پرنده مبتال باید حذف شوند الشه با پوست قرمز عقیده بر این است که خروج خون از الشه پیش از ورود الشه به مخزن آب داغ کافی نباشد این حالت بر اثر پاسخ فیزیکی به حرارت ایجاد میشود قضاوت:الشه واندرونه باید حذف شود بیش از حد ماندن پرنده در اسکالدر پوست سفید تر شده وراحت جدا می شود ودر مالمسه لزج است قضاوت:برشی عمقی در روی عضله سینه ایجاد ودرصورتی که به عمق 2میلیمتر پخته به نظر برسد بایستی الشه واندرونه حذف گردد بیماری عضله سبز یک نکروز ناشی ازکم خونی درعضله عمقی سینه می باشدوبه طور کالسیک در بوقلمون دیده می شود ودر طیور جوان دیده می شود قضاوت :باید عضله درگیر را برید واز الشه جدا کرد ومابقی قابل مصرف است شکستگی استخوان شکستگی پیش ازمرگ شکستگی همراه با خونریزی شکستگی بدون خونریزی شکستگی بدون پارگی پوست ضایعات مفصلی عفونت مایکوپالسما سینوویه ابتدا ادم ،تورم مفصل ،بعد اکسودای خامه ای مشاهده می شود قضاوت:اگرعفونت عمومی کل الشه حذف ودرغیر اینصورت بصورت موضعی حذف می شود بیماری پای سبز پارگی عضله دوقلو یا تورم مفصل ویروسی یا عفونت استافیلوکوک است قضاوت:بافت درگیر جدا وحذف گردد عفونت استافیلوکوکی ‏ عفونت موضعی استافیلوکوکی پا (تورم بالشتک کف پایی)به صورت یک برآمدگی در کف پا عفونت پا بروز می کندکه ناشی از نفوذ جسم خارجی یا کوفتگی در کف پا است وممکن است موضعی شود قضاوت:درحالت عمومی کل الشه ودرحالت موضعی قسمت درگیر جدا شود عوارض کبدی از اهمیت ویژه ای برخوردار است ودرموارد بیماری مثل لوکوز بزرگ ومتورم شده ودانه های ریز خاکستری دارد قضاوت:چنانچه بهمراه سایر اندامها عالئم مرضی رانشان دهد الشه ضبط کلی ودرصورتی که فقط کبد عالئم بیماری داشته باشد تنها این عضو حذف شود کبد چرب ظاهرا منشا تغذیه ای دارد وکبد بزرگ وپرچرب دارای بافتی شکننده واغلب با خونریزی زیر کپسولی می باشد قضاوت:معموال فقط کبد حذف می شود گرانولومای کبد بوقلمون معموال رایج است وضایعات گرانولومایی توده های شبیه کره با رنگ روشن تا 20تا یا بیشتر دیده می شود قضاوت :اگر الشه مناسب باشد فقط کبد حذف می شود اختالالت دستگاه تولید مثلی در طیور تخمگذار در انباشتگی مجرای تخم بر والتهاب لوله رحمی اگر الشه وضعیت مناسب داشته باشد فقط قسمت آلوده حذف می شود پریتونیت ناشی ازتخم معموال ناشی از تخم درمرغهای تخمگذار واردک وبوقلمون و الوده شدن ان با اشریشیا کلی یا سایر اجرام ایجاد می شود قضاوت :معموال موجب حذف تمام الشه می شود عفونت باکتریایی و سپتی سمی اشریشیا کلی معمول ترین جرم درعفونت باکتریایی به شمار میرود اجرام متداول دیگر استافیلوکوکوس ،گونه های پاستورال وسالمونال می باشند قضاوت :در عفونت حاد وسپتی سمی الشه واندرونه حذف می شود التهاب کیسه های هوایی ‏ در اثر بیماریهایی که شامل CRDمیباشد مشاهده می شود قضاوت:اگر بمقدار کم باشد قسمت مبتال جدا در حالت اکسودای پنیری اگر کیسه های شکمی درگیر شود کلیه نیز باید حذف شود واگرکیسه های هوایی ترقوه درگیر شود پا ها قابل جدا سازی ومصرف است واگر التهاب آبشامه قلب وهمراه پری هپاتیت باشد کل الشه حذف می شود عفونت کالمیدیایی بیماری اورنیتوز را ایجاد میکند همه انواع پرنده وحشی وطیور مبتال میشوند وبرای سالمت انسان تهدید آمیز است قضاوت :الشه آلوده حذف وچنانچه قبل ازکشتار مشخص شود اجازه کشتارداده نشود عفونت کلستردیایی بوتولیسم بیشتر واگیری ناشی ازکلستردیوم بوتولینیوم تیپ Cاست وعالئم بالینی شامل ضعف وعدم هماهنگی در پاها وسپس دربالها وگردن وفلجی شل التهاب قانقاریایی پوست ناشی از کلستردیوم سپتیکوم یا کلستردیوم ادماتینز است وپوست وعضالت قانقاریایی است قضاوت:پرندگان مبتال درمرغداری جدا واز ارسال به کشتارگاه خودداری شوندوکلیه پرندگان با عفونت کلستردیایی حذف شوند عفونت اشریشیا کلی پرندگان باسن 4تا12هفته درمعرض عفونت هستند وذاتا تمایل به توام شدن با مایکوپالسما دارد وتشدید شدن با بیماری های همانند نیوکاسل وبرونشیت عفونی یا کوکسیدیوز همراه است قضاوت :درحالت موضعی قسمت مبتال ودر صورت شدت کل الشه واندرونه حذف میشود پاستورلوز درابتالی حاد الشه نشانه های سپتی سمی مشاهده می شودخونریزی سرسوزنی وکبد متورم ودارای کانونهای نکروز ریه ها درگیر بوده وترشحات بینی وچشم دیده می شود قضاوت: ضایعات موضعی مزمن از الشه جدا وحذف ودرموارد حاد الشه واندرونه حذف می شود سالمونلوز درپی عفونت باکتری های گروه سالمونال ایجاد می شود.طیور حامل ،عوامل ایجاد مسمومیت غذایی هستند که فاقد نشانه های بالینی است سالمونال پولوروم عامل بیماری اسهال سفید باکتریایی است در طیور بالغ درشکل حادکبد بزرگ ودارای کانونهای متعدد نکروزه اکسودای فیبرینی است درشکل مزمن بیماری التهاب حاد یا مزمن آبشامه قلب خودنمایی می کند سالمونال گالیناروم موجب بیماری سپتی سمی شدید وحصبه مرغان درمرغهای بالغ میشود وکبد دارای ظاهر مشخص برنزه است . قضاوت:پرنده های مبتال درمحل بازرسی پیش از کشتار بایستی حذف شوند ودر صورت بازرسی درخط کشتار الشه واندرونه حذف می شود آب آوردگی آبشامه قلب نباید با عفونت اشریشیا کلی ویا سالمونال انتریتیدیس اشتباه گرفته شود در این حالت مایعات اضافی که حالت چسبندگی نداردوپرده ابشامه سفید وضخیم است قضاوت:الشه واندرونه غیر قابل مصرف انسان وحذف می شود عفونت استافیلوکوکوس اورئوس نسبتا معمول بوده به ویژه پس از سپتی سمی به اشکال مزمن مانند تورم مفاصل وسینوویت وغیره بروز می کند سپتی سمی در پرندگان مسن تر رخ می دهد حالت اختصاصی عفونت استافیلوکوک آبسه کف پایی وتاول سینه ای عفونی والتهاب قانقاریایی پوست می باشد عفونت های ویروسی به تنهایی دربازرسی پس از کشتار جلب توجه نمی کنند واغلب در تعدادی از بیماریهای چند عاملی همراه با عفونتهای باکتریایی دیده میشوند قضاوت:در صورت ویرمی حذف و درغیر اینصورت ضایعات موضعی حذف گردد آبله ماکیان درتمام سنین درمرغ وبوقلمون دیده میشود ودارای جراحات مشهود است قضاوت:درحالت شدید بعلت الغری کل الشه واندرونه حذف گردد ودرموارد خفیف برداشت قسمت الوده ،اجازه مصرف داشته ولی اندرونه حذف میشود برونشیت عفونی بیماری تنفسی با بروز ضایعات درنای وکیسه هوایی است نفریت در بعضی موارد مشاهده می شود گامبورو درگله های گوشتی واگیری سریع وتلفات معنی داری دارد وبورس فابریسیوس بزرگ وملتهب است نیوکاسل قضاوت:درمراحل اولیه به الشه اجازه مصرف داده می شود ولی در مراحل پیشرفته الشه واندرونه ضبط کلی می گردد عفونت های قارچی آسپرژیلوزیس درتمام گونه های طیور مشاهده می شود دستگاه تنفسی درگیر شده وپالک های ندوالرسفید مشاهده می شود قضاوت :در موارد تورم وسیع کیسه های هوایی که با الغری وسپتی سمی همراه است الشه واندرونه غیر قابل مصرف انسان بوده وبایستی ضبط گردد درصورت ابتالی خفیف احشا حذف والشه قابل مصرف است آلودگی انگلی کوکسیدیوز درطیور عمدتا در پی عفونت با گونه های آیمریا ایجاد میشود کوکسیدیوز روده کور عمدتا در پرندگان جوان است اسهال خونی والغری وتلفات باال دارد کوکسیدیوز روده ای که درپرندگان مسن تر رخ می دهد کاهش وزن وکاهش مصرف غذا را بهمراه دارد قضاوت:معموال درتمام موارد الغری مشهود بوده والشه واندرونه حذف می شود تومورها تومورهای لنفاوی معمول ترین اند ومتداول ترین همراه با بیماری مارک میباشد سیستم تولید مثل به خصوص تخمدان ،معمول ترین محل شکل گیری تومور است سایر اندامها شامل کبد طحال کلیه ومجاری گوارشی نیز مبتال می شوند قضاوت :تومور اگر وسیع نباشد برداشته می شود والشه اجازه مصرف دارد ودر غیر اینصورت الشه واندرونه حذف می شود کمپلکس لکوز پرندگان تعدادی ازبیماریهای پرندگان را دربر می گیردکه بواسطه تکثیر گویچه های سفید خون مشخص می شودضایعات لکوز وبیماری مارک بسیار شبیه هم هستند قضاوت:الشه واندرونه برای مصرف انسان نامناسب است . ‏چيلر:1 دستگاهي نيمه استوانه تمام استيل و پر از آب كه مرغ جهت شستشو به داخل آن منتقل مي شود. چيلر:2 بالفاصله بعد از چيلر 1واقع شده است و طول آن 6متر بوده و محتوي اب و پودر يخ مي باشد خط آبچكان: بالفاصله بعد از چيلر 2قرار دارد و مرغ جهت آبگيري اوليه ازآن آويزان مي شود.مدت زمان الزم جهت آبچكان 15دقيقه مي باشد ‏چيلينگ روم: اتاقي است كه مرغ جهت آبگيري و سرد شدن از آنجا عبور مي كند طول خطي كه مرغها به آن آويزان مي شونددر قسمت چيلينگ روم 270تا 350متر مي باشد مدت زمان عبور مرغ از اتاق فوق حدود يك ساعت است . تونل انجماد: اتاقي با دماي منفي 35-40درجه سانتيگراد جهت انجماد مرغ ‏سالن نگهداري: اتاقي با برودت منفي 18درجه سانتيگراد جهت نگهداري مرغهاي منجمد بسته بندي شده ‏شيرينگ پك: بسته بندي نهايي جعبه هاي حاوي مرغ منجمد .

51,000 تومان