تاریخ شهرهای ایرانی
اسلاید 1: تاریخ شهرهای ایرانیاستاد مربوطه:دانشجویان:
اسلاید 2: آب انبارها:ابانبار حوض یا استخر سرپوشیدهای است که برای ذخیره آب معمولاً در زیرزمین ساخته میشود. در مناطق کمآب و کویری آب انبار را از آب باران یا جویبارهای فصلی پر میکنند.ریزشهای آسمانی در ایران، به جز ناحیه شمالی و سواحل دریای مازندران، در بقیه نواحی بسیار كم است. به همین دلیل، از دیرباز در بیشتر دشتهای وسیع ایران، برای دسترسی به آب، تلاش چشمگیری صورت گرفته و ایرانیان با بهره جستن از تمامی تواناییهای خود، دهها كیلومتر قنات حفر كرده اند. آنها در كنار ساخت قناتها و سدها، به ذخیره سازی آبهای فراوان زمستانی برای به مصرف رساندن آنها در فصلهای گرم سال نیز توجه داشته اند و برای تحقق این مساله، «آبانبار» را بنیان گذاشته اند.
اسلاید 3: آبانبارها در بافت شهرهای حاشیه كویر، مركز بسیاری از آبادیها و شهركها و محلهها بودهاند و در بسیاری از محلهها بزرگترین و چشمگیرترین واحد معماری به شمار میروند.آبانبارها علاوه بر نقش مهمی كه در زندگی روزمره مردم داشته اند، از موقعیت خاصی نیز در فرهنگ و اعتقادات مردم این سرزمین، بهره مند بوده اند. پیوند میان آب و آیینهای مذهبی، در دوران بعد از اسلام نیز در ایران ادامه یافت؛ به گونه ای كه نیایشگاههای آناهید، جای خود را به مصلیهای شكوهمند خارج از شهر داد.در ایران توزیع آب و آب انبار امری اعتقادی بوده و ریشه ارزشها و باورهای اسلامی داشته. آب انبارها معمولاً در مراکز شهر و محل تجمع مردم و همچنین در کاروانسراها تأسیس میشده تا دسترسی به آب آسان باشد.
اسلاید 4: دلایل تأسیس و احداث آب انبارهاذخیره آب برای زمانهای خشکسالی و جنگخنک ماندن آب در تابستان
اسلاید 5: انواع آبانبارها از نظر نوع عملكرد و اركانآبانبارهای خصوصیآبانبارهای عمومی الف) آبانبارهای شهری ب) آبانبارهای روستایی ج) آبانبارهای قلعه ای د) آبانبارهای میانراهی ه) آبانبارهای بیابانی
اسلاید 6: آبانبارهای خصوصی این آبانبارها در خانههای شهری و یا روستایی، عموما در زیر ساختمان یا در زیر سطح حیاط ساخته میشوند. مخازن این آبانبارها معمولا مكعب یا مستطیل هستند و سقفی مسطح یا گهوارهای دارند. در این نوع آبانبارها اگر مخزن زیر حیاط خانه ساخته میشده، برداشت آب از آنها با دلو و از راه دریچهای كه در سقف یا نزدیك به سقف بوده، به وسیله تلمبه دستی انجام میگرفته است. اما چنان چه مخزن در زیر قسمت مسكونی ساخته می شد معمولا دسترسی به آب از طریق پاشیر صورت میگرفت. این مخازن، عمدتا یك هواكش یا بادگیر برای تهویه دارند كه تا بام خانه امتداد مییابد. گنجایش برخی از این آبانبارها برای تامین مصرفی سه تا چهار سال یك خانه، كافی است.
اسلاید 7: آب انبار های عمومیاین آبانبارها اكثرا بناهای بزرگ و چشمگیری هستند و سازندگان آنها حكام و اعیان یا مردان نیكوكار محلی بودهاند كه هزینه ساخت آنها را از بیتالمال یا از اموال خویش میپرداخته اند.
اسلاید 8: الف) آبانبارهای شهری معمولا در مراكز محلهها و در كنار امكان مذهبی، آموزشی، رفاهی و تجاری ساخته میشدند. نمونههای بازمانده از این آبانبارها نشان میدهد كه آنها نسبت به انواع دیگر دارای ظرفیت بیشتری بوده و می توانستند نیاز محلات پرجمعیت شهری را برای ماهها تامین كنند.
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.