معماری و عمرانعلوم مهندسی

تحلیل فضای شهری اردبیل

67 صفحه
402 بازدید
06 بهمن 1400

صفحه 1:

صفحه 2:

صفحه 3:

صفحه 4:

صفحه 5:
نقشه ترسيمى آدام اولئثاريوس آلمان

صفحه 6:

صفحه 7:

صفحه 8:
نقشه ترسیمی کرنلیوس د برا ‎al AR 1-.cxila‏ 7

صفحه 9:

صفحه 10:
نقشه ترسیمی روسها-1827م

صفحه 11:

صفحه 12:

صفحه 13:

صفحه 14:

صفحه 15:
wwyy . ardabilcity. com

صفحه 16:

صفحه 17:

صفحه 18:

صفحه 19:

صفحه 20:

صفحه 21:

صفحه 22:
وجود آثار طبيعي که به توعي بیانگر مراحل گسترش توسعه و تحولات | 11 کالیدی , فرهتگی ,اجتماعی و اقتصادی شهر هستند. به همراه و عملکردآه از چهات متعددی بر چگونگی نجوم ی برتورد و ساماندهی منظر مورد نظر و برنامه ریزی برای آن موثرند . در خطه آذربایجان به واسطه شرایط اقليمي و بستر مطلوب,كمتر شهری را ی توا ات که اختارش مائر ار غتاصر طيعي تشد .پوشان ‎aaa es wit‏ شوم ‎Gils aces Lis 9‏ منظر طبيحي ‎ue‏ من ‎ala aE eal le Set ak a‏ شهر را حاصل آن پرشمرده ‎vail‏ اردبيل مثل اكثر شهرها محصول غناصر طیعي-جفرفباي :اسان و کاليدي است . منطر طبيعي اين شهر چنان خني ااست که که با بز 1 ۲ ‏ام طهر مری‎ a Cisse aeee ‏از دو کلمه "اوتا"به معني میان و مياني و "بل" به معني دآمنه‎ ات موفعیت جفرافبابی و طريعى شهر و واقع شدن آن در دامنه \ كوه ساوالان و همجنين وجود نامهاي مشابه در نقاط دیگر , همجون" 4 تسا ‏اربتل * مصداق دیکری بر این آمر‎ gM alae طبیعت کوهستاني شهر منجر به طرح فشرده و نزديك به هم بناها شده / ‎tr‏ کی تا یت و دز ‎cies‏ دامن ماع ری منظر مطلوب شکل گرفته اند.

صفحه 23:
به طور كلي عوامل و عناصر طبيعي مرتب بر شکل گيري هسته اولیه شهر اردبیل عبارت اند از : * منایع طبيعي وجود منایع آبي غني به دلیل جریان رودخانه هاي بالیق لي و باغميشه که از كوههاي مجاور سرچشمه مي گیرند . و نهرهاي انشعابي آنها | / كه دشت ارذبيل را حاصلخيز مي سازند. در شکل دهي و تعیین ساخنار ‎ally‏ اردبیل نقش غير قابل nab ble ‎ota gees‏ ار کوههای تیاور [ ساوالان و تالش ) و باغهاي نهر بوده و هست . ‏نام بسياري از محلات , از جمله باغميشه و شاه باغي (محله اسلامي) گواهي بر سابقه باغ بودن آنهاست . درختان مثمر از قبیل سنجد و ... پوشش گياهي غالب شهر را تشكيل داده اند . 4 ‎ote:‏ هاي بالبق الى و باغميشه (در وضع موجود الزي ار لباقتن بيست ) ‎٠‏ لك و تعيين كننده محدوده شهر اوليه محسوب مي شوند و نهرهاي مختلفي به منظور آبياري مزارع و باغهاي شهر از دو رودخانه فوق أنشعاب مي يافز ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‏ی هي شید مسر را سر دهع تا ان درس هآ ‎LG‏ که مسر مرها هدس ‎vals: Sis‏ تلو ان القت ‏شهر حالت ۱ انك دارد ‎٠‏ نابر ابن هسته أوليه شهر در مان دو ‎cele ie‏ ‏رت ‏4 دک ‎ ‎ ‎ ‏نا ‎

صفحه 24:
تاریخ پیدایش اردبیل : تاریخ بنا و پیدایش اردبیل بدرستی معلوم نیست و نمی توان گفت اين شهردر چه تاره كسى بوجود آمده اسث . در خود شهر داستانى به اين كونه است : اردبيل بدليل اينكه دور آن را كوه فراكرا ریزش برف و باران به شکل دریاچه وسیعتی بوده است . روزى فرمائرواى آن حدود كه از كنار آن مى اطراف آن انبساط خاطرى يافت ‎٠‏ و آرزوى خود را با اينكه آب ها را خالى كرده و بنايى بسازد با اطرافيان درا مرد پهلوان به نام «ارده » و « بیل » کمر همت بستند و کندن مجرانی را برای خالی کردن آب آن بمسابقه قبول * که پیروز شد پاداشی از فرماتروا بگیرد. آن دو در نقطه ای دور از هم » به کندن قسمتی از گدار کوه پرداختند ۲ خود را نزدیک را به اتمام دید انديشيد كه مبادا تا وی مجرا را به پیان برساند بیل کار را انجام دهد و در مسابقه بود حیلتی کرد و کسی نزد او فرستاد كه به دروغ توفيق ارده را اتمام كار به اطلاع او برساند و بيل را از ادامه آنا چون این خبر بشنید عضه مرگ شد . و هنگامی که ارده از سرگذشت او آگاه شد پشیمان گردید که ناجوانمردانه آنکه مجرا را کنده و خروج آب را دیده بود خود را از کوه به زیر انداخت . به هر حال مجرا كنده شد و آب از آن طريق كه امروز به نام «دو جاق » به سه راه شوسه اردبيل به مشكين قرار گردید و شهری که در آن به وجود آمد به حكم فرمائروا به ياد آن دو بهلوان « ارده بيل » خوائده شد . 0

صفحه 25:
آثار تاریخی در اردبیل : کسانی که درباره ی اين شهر بررسی هایی کرده اند طبعاً مثل دکتر کریستن تاريخ صنايع ایران متعقد شده اند که « تپه های ما قبل تاریخ در اطراف ار؛ است ولی هنوز اکتشافات از روی اصول علمی نشده است : و روزی که این ‎NS‏ ‏كيرد تاریخ آن روشن خواهد شد . آتشگاه» كه بين مردم بنام « آدغ امام » يا « آقا امام » معروف است . یکی از قرا سبلان مى باشد محل آتشکده قدیمی در کنار دهکده قرار دارد و برجای مرتفعی 1 امروزه مسجدی به روی آن موجود است و بصورت زیارتگاهی میباشد .نظیر این آ در دهستانهای سبلان زیاد است. آنچه درباره ی آثار قبل از اسلام میتوان گفت اين ا: بنانی که مستقیماً از آن زمان پا برجا باشد دراردبیل بچشم نمی خورد و فقط در قرين « کورانیم » که یکی از اقراء اطراف اردبیل است ۰ طبق اظهارمطلعین اثری از دوران ساسانی باقی می باشد .

صفحه 26:
مسجد جمعه : این مسجد در قسمت شمال شرق شهر قرار دارد و بلندترين بناى كنونى اردب مى آيد . جايى كه مسجد در آن ساخته شده محل مرتفع و تيه مانندى لست و كف از سطح كوجه هاى مجاور بالغ برهشت متر بلند تر مى باشد. اين بلند ى تبه و لذا مردم لن را جاى آتشكده قديم مى دانند و در اين باره نسل به نسل نيز مطالبى نمايند اطراف مسجد قبرستان كهنه لى است و جون مدتها ييش دفن اموات در آن ‎fine‏ ‏قبور موجود مندرس و در شرق از بين رفتن مى باشد . مسجد اصلى بناى ‎Hols‏ ‏كه بنا به نوشتن بعضى ها در سال ©20© هجرى قمرى ساخته شده است . اين آجرى بزركى دلشته كه از خارج با كاشى هاى آبى رنك ساده مزين بود و بر دور كاشى هاى معرق كتيبه هايى وجود داشته است كه بمرور ايام لز بين رفته است .

صفحه 27:
۵0+ در ميان مراکز مذهبی ایران ؛ به خصوص در دوره صفوی ‏ اردبیل جایگاه جذاب تری را نسبت ب خود اختصاص داده ‎ay‏ براساس نقشه سال ©©©0 م شهر در محل مسطحی استقرار یفته است . باليخ لى جاى در محدود شهر جريان دارد بناهاى شهرى در دو طرف رودخانه استقرار نيافته بلكه آنها درا مقابل رودخائه قرار كرفته اند » از اين رو اردبيل تا حدودى ود شهر بزرك نيست ‎٠‏ سيماى خاص را به شهر بخشيده است . ارد يك جزيره را دارد واز آنجايى كه مجموعه تجارى (بازار) جايكاه مهمى را در ميان بناهاى شهرى به خود اختصاص داده است . در ان تعدادى كاروان سرا كه به همراه يكديكر مجموعه خاص از طرح هاى معمارانه عظيم را بو. آورند ؛ به نوبه خود ويزكى مكتب هاى محلى را از نقطه نظر روشهاى ساخت و شكلهاى معمارى نمی سازند لین طرح به صورت خود جوش در ساختار تجاری اثر گذافقه است..

صفحه 28:
دروازه های شهر » اردبیل را با جهان خارج مرتبط می سازد دیوارهای قطعه ب محله های مسکونی مختلف شهر را احاطه کرده اند . محلهای مسکونی مراکز موه دارند و این امر در نظام عمومی مرکز شهر نیز خودنمایی می کند سطح محدوده 72است شهريه 16 محله تقسيم شده است : 1- دروازه 2- زينال 3- غريبان 4- باغمشه 5- قره دنٍ تبريز قايى 7-تكيه منصور 8-تازه ميدان 9- اوش دكان 10- جشمه باشى 11- بيرعبداا 2- يعقوب 13- سيد آباد 14 ابراهيم آباد 15 بير زركر 16 بير شمس الدين تمامى ايم متاثر از حوادث تاریخی شهر هستند که گسترش آنها در جهات مختلف ؛ تابع شیخ صفی بوده مجموعه شیخ صفی » گروهی از بناها در حول تعدادی حیاط قرار دارند. بناهای اصلی چون بقعه ها ۰ مسجد ها . چینی خانه های مسکونی در زمان های مختلفی ساخته شده است .

صفحه 29:
میدانها که عناصر سازنده نقشه شهر سازی اردبیل هستند عبارت از : ‎Olan‏ عالی گاپی تازه میدان 0 میدان پیرعبدالملک دو ميدان اول ۰ در محدوده محله هایی به همین نامها استقرار یافته اند که اين محل ها با شیر عملکرد های شهر سازی مهمی را دارند در حالی که اين محله ها جایگاه تعیین به خود اختصاص داده اند . نقشه سال ©©0©6 م . اعتباربناهاى اجتماعى را در شكل كيرى محله هاى شهر و اهميت طرح مراكز و عناصر فضاهای شهری و آشکار می سازد در مجموع ؛ بناهای با عملکرد : مذهبی ؛ همومى ( کاروانسراها ۰ حمام ها ) آموزش وتجاری از یک سو و عناصر بهبود دهنده ( درختان » بوت مظاهر چشمه ها ) از دیگر سو ۰ صورت معمارانه ای از شهر را به وجود آوردند .

صفحه 30:
كاخ شاعى اردبيل «شاه باغى » خان قبلى از دبيل كه ذوالفقارخان نام داشت فرد الروتمندى بوده كه بخرج خود این عمارت را به وتو ات شکزالن هنت غلی و ارتفاعش به بلددی ۳ طبقه است . در اطراف آن از فواره ها آب فوران کرده و بلندی آن از ارتفاع بنا می گذاردو دیوارها از سنگها آبی و قرمز و سبز ساخته شده است که به اشکال مختلفی کار گذاشته شد .

صفحه 31:
مساجد زیر که نام آنها به تعدادى از محله ها و ميدان هاى شهر نیز اطلاق می گردد دارای طر: هستند که به عنران واحد فعال عمده به شهر حیات. «جمعد *ميدان ‎aS dee‏ »زينال شاه «باغمشه

صفحه 32:
ترز سعمرد شام . طلا ابراهيم 3 ع ۵ ۵ ه 5 ۵

صفحه 33:
همراه با مسجد ها و دکانها و حمام های قدیمی که نه تنها برای شستشو مورد. بلكه محل تماس مردم در مشرق زمین به شمار می روند و مظاهر چشمه ها بناهای عمومی شهر و مرکز محله ها قرار داشته لند قابل ذکر هستند با در نظر گسترش شهر اردبیل به عنوان یک مرکز مذهبی و ملاحظه اين که شهر متشکل از است که هر کدام دارای مرکز خاص خود و بناهای بزرگی مذهبی و عمومی است و گیری شهرها ایران می توان به طرح شهر اردبیل صفت قابل توجه را نسبت داد. ایران عموماً متشکل از قلعه اراک و شارستانی که به وسیله ی یک سلسله بناهای دفا به یکدیگر مرتبط می شوند هستند. کرمان -سلطان آباد- بندر بوشهر ؛ یزد » برو آباد » شوشتر » گلپایگان » و تعداد دیگری از شهرها چنین وضعی را دارند . اما از ابتدای قرن نوزدم نوع دیگری از بناهای دفاعی و استحکامات به عنوان قلاع : کنار شهرهای ی موجود مطرح گردید .

صفحه 34:
نقشه قلعه اردبیل : در آغاز قرن 19) م ۰ مناسبات مشترک ! اروپایی ۰ بخصوص فرانسه و انگلستان بهبود یافت .در سال 0 مقدماتی قلعه اردبیل به فرمان واحد مهندسی روسیه انجام شد . طر: گونه ای از بناهای نظامی کلاسیک است که توسط مهندس فرانسوی « حطس تهیه شده که این شخص تاثیر زیادی بر معماری نظامی اره است. قلعه موازی با رودخانه بالیخلی چای احداث شده است و خ پیرامون قلعه را محصور می سازد. در داخل قلعه تاسیسات که به جز ی پلکان برای صعود به دیوارهای قلعه وجود ندارد موجوداست.

صفحه 35:

صفحه 36:
نشانه هاي شهري اردبیل به لحاظ كالبدي با منظر طبيعي شهر همپیوندند: © سایت طبيعي - تاريخي : تپه تاريخي آتشکده , به واسطه وضعیت ویژه توپوگرافي اش پستر مسچد جمعه ( مسچد جامع قديمي شهر ) واقع شده است . با ارتفاع حدود 5 متر بالاتر از سطح زمین , به نظر گاه مناسبي براي شهر تبدیل شده است + ۸ دریاچه شورابیل از عناصر شاخص منظر طبيعي اردبیل است که علاوه بر ايفاي نقش به عنوان نشانه شهري . يك حوزه تفرجگاهي شهر, و فرصت مناسبي براي شکل گيري فعالیت هاي گردشگري است . عبور شبکه هاي دسترسي _ شرياني و حتي در بعضي موارد آزادراه ها _ از بستر جاري رود و پیش آمدن ساختماتهاي چند طبقه با سيماي مفشوش و بهم ريخته ۰ چیدمان و طرح کاشت بي برنامه لکه هاي سبز در حاشیه رود . آنچنان که آمروزه در بیشتر شهر ها دیده میشود شده , شیوه اي مطلوب و متاسب براي معماري متظر طبيعي شهرها تیست .

صفحه 37:
روند توسعة شهر ۰ كمتر از 10 سال بيش وقتى كه از كوجه هاء محلات و خبابان هاى كهن شهر ‏ 7۴ اردبيل عبور می کردیم. چشم انداز غالبی از خانه های ویلایی تک طبقه و یا ساختمان های حداکثر 2 الی 3 طبقه بر چهره عمومی شهر حاکم بود. مدت زمان زیادی طول نکشید که پا شتاب گرفتن ساخت و ساز در اردبیل به لطف موقعيت و شرايط ايده آل اين شهر. چشم انداز عمومی شهر با ورود ‎sist Sool) st‏ شهرى سال به سال دجار دكركونى شد و تغيير أقت” طولى و عرضى شهر با رونق گرفتن ساخت و ساز ساختمان های بلند مرتبه در حجم انبوه در اقصی نقاط شهر, افزایش جمعیت ساکن در شهر و حفظ روند صعودی چمعیت از سال های گذشته تا کنون, افزایش تعداد و کیفیت پروژه های عمران شهری نسبت به گذشته در زمینه های كوناكون و همجنين كسترش فعاليت فد نیمیحان نظر کمی و کیفی به خصوص در سا توان نام برد که در تغییر کلی چشم منطقه 1 اردبیل - خیابان و چهارراه امام خمینی(ره.

صفحه 38:
اردییل - ساخت و سازهای پیرامون میدان شریعتی اردبیل - خیابان آیت ا.. خامنه ای -حدفاصل میدان شریعتی تا میدان بحیوی اردبیلی 1

صفحه 39:
اشتباه سایر کلانشهرها را در اردبیل تکرار نکنیم شتاب در روند ساخت و ساز شهر در کنار تمام مزیت هایی که به همراه دارد در صورت عدم توجه به اصول شهرسازی و قوانین مصوب موجود؛ برخی مشکلات و نارسایی ها را دامن می زند که علاوه بر ایجاد منظر نامناسب شهری؛ عواقب آن نیز منوجه تمامی ساکنین شهر خواهد بود. از جمله چالش های موجود در روند پرشتاب توسعه ساخت و ساز در شهر اردبيل عدم رعایت مفاد پروانه ساختمانی در زمان ساخت و ساز است. اين بديده كه در اشکال مختلفی همچون افزایش سطح اشفال, افزایش تعداد طبقات, حذف پارکینگ. تغییر کاربری و یا حتی ساخت بدون پروانه در نقاطی از شهر خودنمایی می کند؛ با انگیزه های مختلفی همچون انتظار کسب سود بیشتر بخصوص د, ‎a‏ وام شدم: ».با رخ ‎we‏ دهد. منطفه 3 اردبیل - شهرک حافظ

صفحه 40:
منطقه 3 اردبیل - دورنمایی از شهرک حافظ

صفحه 41:

صفحه 42:

صفحه 43:

صفحه 44:

صفحه 45:
نقشه بافت تاریخی اردبیل

صفحه 46:

صفحه 47:
معرفی چندبدای تاریخی دراستان باستانی اردییل:

صفحه 48:
‎ep‏ رتست مزر 5 ‎és‏ رت دشیم سر ده ‎dant Se IPAS‏ مه ‎YG a hot yt wy‏ ‏قبرستان تاريفى شهيدكاءسخوطه بقمه شيخ صنى1307هق

صفحه 49:
بقعه شييخ جبرثي لكلخوران(جد شيخ صفى الدين اردول) - اردییل دوره قاجار

صفحه 50:
ا ل | و تارینیبميشه اردیل - سال 1309 هق

صفحه 51:
مجموعه شیخ صفی . گروهی از بناها در حول تعدادی حیاط قرار دارند. بناهای اصلی آن هم حون بتعه ها : مسجد ها . چینی خانه های در زمان كاى مختلفى ناته شده

صفحه 52:
‎ala ho‏ .ردیل ر با جهن خارجمرتبط می سازد یوارهای بر ‏قطمه با بیج هایخودمحلههای مسکونی مختلف شبر را ال کردء ‏ تمأیي اژه درواژه اصلی عالی قاپوی اردییل أند . محلهاى مسكونى مراكز موضعى خود را دارند و ين امر در نظام ‏عمومی مرکز شهر تیز خودتمایی می کند سطح محدوده شهز ارذبيل ‏م"

صفحه 53:
عکسی قدبی از دروازه اصلی عای قاپوی اردیبل در زمان فروربزی

صفحه 54:
حياط اندرونى قلعه معروف اردييل - سال 17 هق

صفحه 55:

صفحه 56:

صفحه 57:

صفحه 58:

صفحه 59:
تعريف واحد همسايكى تفكر طراحى واحد همسايكى از زمانى شروع به رشد كرد كه در اثر ساخت مجتمع هاى مسكونى بر جمعيت آمار جرم و جنايت در اين مجتمع ها و شركت ها بالا رفت بنابراين با توجه به فطرت انسان كه موجودی اجنماعی است و با توجه به وضع نا به سامان مجتمع ها و شركت هاى مسكونى تفكر ايجاد واحد همسایگی در غرب شکل گرفت البته استانداردهای آن ها با استانداردهای واحد همسایگی در ایران فرق دارد. ولی اصل تفکر ایجاد یک مجموعه تا مان که در أن اقراذ اکن واحد همسایگی با 1 10ل ا التحاب موضوع «واحد همسايكى» را مى توان جنين عنوان كرد: واحد همسایگی عامل پیوند اجتماعی انسان ها با یکدیگر است. امروزه با رواج شرکت ها و مجتمع های مسکونی که در آن ها روابط اجتماعی ‎con‏ ‏همسایه ها لحاظ نشده است باعث رواج فساد فرهنگی, اجتماعی و مشکلات روانی برای ساکنین چنین مجتمع هایی شده است. بنابراین رویکرد چهانی ۶ نت آنجاد واحدهای:همسانگی كدددر أن بين انسان ها ایجاد شود گرایش دارد.

صفحه 60:
تعریف مسئله: ایجاد ‎een‏ واحد همسایگی کم تراکم برای اشخاص و افراد خاص «خانواده های گزینش شده» که دارای بازهای مشترى و متضاذ فسنت , ‎aa‏ كلى: مجموعه اهداف رساله اين جنين ‎an‏ ایجاد یک واحد همسایگی مناسب برای پیوند هر چه بیشتر افراد. ‏ب) ایجاد واحدهای مسکوتی مناسب برای هر خانواده با توجه به نیازهای آنها. ‏د موضوع ‏ل باعث می شود که مسائل انسانی (روح و روان) در أن كم شود در صورتی که یک بنا به خصوص اگر خانه باشد دارای مسائل و مفاهیم عمیقی است که اگر با مفاهیم ایجاد ارتباط و بيوند بين جندين دج مسکونی ضرب شود به این تجه می ر بیم که طراحی یک واحد ‏ایگی دارای پیچیدگی ها و مفاهیم عمیقی است و ‏به ‎a‏ علت با واژه هایی مانند: مجتمع مسکونی, مجموعه مسكونى و... كاملاً متفاوت است زيرا غير از ويزكى هاى كالبدى داراى ويزكى هاى غير كالبدى (اجتماعی, فرهنگی) قویی برخوردار است. ‎ ‎

صفحه 61:
با شهرهاى اطراف ‏ راه شوسه به مفهوم امروزى وجود نداشته. وسیلهنلیه غالبا جهار با بود و در حمل و نقل كالا از شتر و در مسافرت اشخاص از کجاوه و اسب و قاطر استفاده می شد و گاهی ارابه نیز که پا اسپ کشیده میشد مورد استفاده فرار مى كرفت . در شهر چندین دستگاه درشگه و کالسکه عمومی و شخصی هم وجود داشت و مسافران و صاحبان آنها گاه و بیگه بای مسافرت در خارج از شهر از آن ها استفاده می کردند .ره و مسیر اینها هم همان بود كه به مرور زمان در زیر چهار پایان محکم گشته عرض گرفته بود . مسافرت های رضا شا شهر سبب گردید که راه تبریز و اردبیل را مرمت کنن و ‎ie es‏ بریدن قسمتی از کوه در محلی بنام « دوجاق » جاده ای بوجود آوردند . طریق مظفری از قدیم ره ارتباطی اردبیل و آستارا بشمار می آمد ولی آن یز راه اريك و بربيج و خمى بود بين أستارا و بندر بهلوى نيز جاده ماشين رو وجود نداشت و رفت و آمد از طریق دریا صورت میگرفت . ۲ بدين جهت ار ث جاده هاى ارنباطى سريع السير تقريباً شهر بن بستی شد و رفت و آمد ماشین به و سختی صورت میگرفته و احداث چنین راه های ضرورت بود که از اوایل سلطنت رضا شاه اقدامانی برای راهسازی پین اردبیل وشهرهای اطراف به عمل آمد و در ضمن احداث راهکنار بین آستارا و پهلوی نیز مورد اتوجه قرار كرفته .

صفحه 62:
اردبیل قدیمی ترین شهر ایران از لحاظ لوله کشی آب: آب شرب مردم سابقاً ازطريق جاه تامین می شد ولی از سال ۱۳۴۴ خورشیدی که شهر لوله کشی بیشتر از آن راه فراهم می کرد. آب چاه های اردبیل در سمت غربی شهر بیشتر گچی و غیرقابل شرب است ولی در قسمت مشرق غالبا صاف و كوارا مى باشد . عمق چاه در غرب و مرکز شهر از شش متر بالا تر است در حالیکه در قسمت شرق غالباً در ۳ یا ۴ متری به آب میرسد . شاید بتوان كفت که اردبیل اولین شهر ايران است كه از قديم ناريخ لوله كشى داشت نيم قرن قبل) اب در آن لوله ها جارب بود. تاريخ اين لوله كشيبه صفويان مى باشد ولى آثار و مسير لوله هم ساس این وله كشى برقانون ظروف مرتبط متكى بود و سرجشمه آن در يكى از ارتفاعات جنوبى غربى شهر قرار داشت اين محل « قره بابو » نام دارد و در فاصله ‎٠١‏ ‏كيلومترى اردبيل مى باشد. در انجا اب تميز و گوااییوارد لله های سفالی (تنبوشه » بقطره ۳۰ سانتی متر می شد و بوسیله ی آنها که در عمیق زیادی از سطح زمین قرار داشت به شهر میرسید .

صفحه 63:

صفحه 64:

صفحه 65:

صفحه 66:

صفحه 67:
هت ‎yf a a‏ قف فاو اسبقه ‎1A‏ ‏4 9۰ مت ريخ ‎oe‏

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
20,000 تومان