صفحه 1:
صفحه 2:
به نام خداوند بخشنده مهربان
تغذیه در دوران رشد
مر کز مطالعات» تحقیقات و استعدادیابی
سازمان ورزش بسیج مستضعفین
صفحه 3:
تغذیه مناسب
٩ پایه و اساس عملکرد جسمانی را تشکیل می دهد
9 تأمين كنندة عناصر ضروری برای تشکیل بافت جدید و ترمیم ياخته های
موجود
* در آمادگی جسمانی نقش مؤثرى دارد
صفحه 4:
طرح کلی دستورالعمل های تغذیه ای برای نوجوانان
٩ ۱ - تخمین کل نیازهای انرژی روزانه ( شامل: نیازهای انژی دوران رشد. فعالیت
فیزیکی. 80۸8 و ۴۴
٩ ۲- توجه به رعایت هرم غذایی و توصیه های خاص دورران رشد در تأمین کالری
مورد نیاز
۵ ۳- تاکید براهمیت آب و مایعات مصرفی
٩ ۴- گوشزد نمودن اهمیت استراحت و خواب کافی
٩ ۵- معرفی جایگزین های غذایی ارزشمند بجای تنقلات کم ارزش
صفحه 5:
نیازهای انرژی خاص دوران رشد
٩ در دوران رشد به دلیل فعالیت هورمون رشد متابولیسم سلولی تحریک می
شود و این امر افزايش ۱۵ تا۲۰ درصدی را در پی خواهد داشت. بنا
براین افزایش میزان سوخت و ساز باید به میزان متابولیسم پایه اضافه شود.
در برخی منابع نیز آمده است: (به ازای هر پوند وزن در سنین ۹-۷ سال 5
کیلوکالری اضافه تر. ۱۲-۱۰ سال . ۳۲ کیلوکالری اضافه تر و ۱۵-۱۳سال ۰
۰کیلو کالری اضافه تردر نظر گرفته شود.»
صفحه 6:
چهار کروه غذای اصلی
© شیر
۵ گوشث:
0 میوه ها و سبزیجات
0 غلات
صفحه 7:
ب. غیرانرژی زا
آب
ویتامین ها
مواد معدنى
صفحه 8:
کربوهیدرات
9 منوساکارید(قند Hoole گلوکز, فروکتوز
٩ دی ساکارید(دو قندی ها): قند معمولی
٩ پلی ساکارید(چند قندی ها): نشاسته. گلیکوژن
۴ کیلوکالری انرژی در هر گرم
صفحه 9:
چربی
٩ اشباع
تخم مرغ. گوشت. ماهی. روغن نخل» روغن نارگیل
غیر اشباع
روغن های گیاهی, زبتون, روغن آفتابگردان, دانه سویاء ذرت. روغن بادام زمینی؛
ماهی آب های سرد
؟کیلوکالری انرژی در هر گرم
صفحه 10:
omar
* اسيد آمينه - تآمين ساختار.حفظ و ترمیم بافت هاء غضلات. تاندون ها
منبع انرژی(نقش ثانویه)
"_پروتئین با کیفیت بالا(تخم مرغ. طیو ماهی و شیر)
"_پروتئین با کیفیت پایین(حبوبات» سویاء غلات و خشکبار)
۴ کیلوکالری انرژی در هر گرم
صفحه 11:
آب
© ساختار ضروری سلول
٩ کنترل فشار اسمزی
٩ نگهداری عصب نخاعی- مغزی
0 ماده اصلی خون(انتقال و دفع مواد)
٩ تنظیم درجه حرارت بدن
صفحه 12:
ویتامین
٩ بخشی از دستگاه های آنزیمی تا اعمال بدن را تنظیم کند
٩ کوآنزیم
نیاو به مضرف ویتامین اضافی نیسته:
صفحه 13:
مواد معدنی
٩ ساختارهای استخوان بدن
٩ کمک به آنزيم ها
© انتقال اکسیژن
سدیم» کلسیم» فسفر منیزیوم
صفحه 14:
دستگاه های انرژی مورد استفاده در ورزش
٩ دستگاه انرژی فسفاژزن(۱۵ تا ۱۰ ثانیه)
٩ دستگاه بی هوازی - اسید لاکتیک(۳۰ ثانیه تا ۲ دقیقه)
٩ دستگاه هوازی - اکسیژن ) بیشتر از ۳ دقیقهر
صفحه 15:
انرژی مورد نیاز
٩ مثل سن
2 جنس
© وزن بدن
٩ نیازمندی های اختصاصی ورزشی
صفحه 16:
محاسبه انرژی مورد نیاز
© آیا ورزشکار می خواهد وزن خود را کاهش دهد ؟
٩ افزایش دهد ؟
٩ حفظ نماید؟
صفحه 17:
اجزای کلی انرژی مصرفی روزانه به ۳ دسته اصلی تقسیم می شود
٩ ۱-مقدار سوخت و ساز در حال استراحت (80۳)
۲-ثر حرارتی غذا (۲8۳)
)۲۴۸( ۳-اثر حرارتی فعالیت ٩
صفحه 18:
متابولیسم پایه (5۱/۴):
٩ انرژی مورد نیازه برای حفظ سیستم های بدن و تنظیم دمای بدن در حال استراحت است
و در هر فرد می تواند بسیار متغیر باشد . عواملی چون جنسیت, سن, بیماری ها. فعالیت.
گرسنگی, دوران رشد. هورمون ها و ... بر ميزان (81/118) تاثير مى كذارد .
٩ در منابع مختلف روش های متفاوت برای تعیین میزان متابولیسم پاید(9/۴] ) بر
شمرده شده است:
6۵۱ 1 »«وزن ۲۴ ٩
٩ معادله هریس و بندیک
اسن - ۲0 قد ۷« 85/1+ 9اوزن < 56/9 655+ع 88 زنان 6
۶۸۴
۳76/6۰ قد ۷ 5+ ۵ وزن ا 5/66 + 8/13 < 8۳8 مردان ©
ai 6
سن
8 برحسب کیلوگرم 4 وزن» 1١
صفحه 19:
اثر حرارتی غذا (۲1۲)
٩ شامل انرژی مصرفی برای هضم.
در بدن است. انرژی مصرفی فعالیت سیستم عصبی مرکزی سمپاتیک را هم
در بر مى كيرد . اثر حرارتی غذا معمولا به صورت ۶ تا ۱۰ درصد از کل انرژی
روزانه بیان می شود .
» جذب, انتقال, سوخت و ساز و ذخیره سازی
صفحه 20:
اثر حرارتی فعالیت (۲2۸)
8 متغیر ترین جزء انرژی مصرفی در انسان هاست . این انرژی بیش از ٩
و 1۴ است و شامل انرژی مصرفی برای فعالیت غیر ارادی عضلات نیز می
باشد.
صفحه 21:
استكين
ou
.قوق العاده سنكين
KCAL G5 3
2 bre
ve ve
wre EN
نشستن و تماشای فوتبال
ونندگی و ترمش های سوندی
تلیس, دوچرخه سواری» بیل زنی.
قوتبال , كارمعدن
كوهنوردى: مسابقه دو شنا استقامت
EMH Bs ججوب برى
صفحه 22:
محاسبات هزینه انرژی فعالیت
صفحه 23:
اهمیت نوشیدن آب و مایعات
نوجوانان به دلایل زیر بیشتر در خطر دهیدراسیون(کم آبی) و هیپرترمی( افزایش دمای بدن) قرار دارند:
۱- میزان تعریق کمتر نسبت به بزرگسالان دارند و نیز توانایی کمتر در دفع گرما از این راه .
۲- نوجوانان در طول ورزش گرمای بیشتری تولید می کنند اما در انتقال گرما از عضله به پوست توانایی
کافی ندارند که این به دلیل برون ده قلبی کمتر است.
۳- بزرگ بودن سطح بدن علت دیگری است که باعث می شود در گرما افزایش دمای بدن بیشتر و در
سرما اتلاف حرارتی بالاتری داشته باشند.
۴- کودکان نسبت به بزرگسالان دیرتر احساس تشنگی می کنند و برای نوشیدن آب نیاز به یادآوری
دارند.
نا براین توجه به مصرف کافی مایعات به ویژه آب می تواند نقش مهمی در پیشگیری از این عوارض داشته
“eo
صفحه 24:
نشانه های دهیدراسیون
» تغیرات متوللی وزنی. کاهش وزن با
2 با
بعد از تعرين» كرلمب عضلائي؛ دهيدراسيوذه رتك
پریدگی و برافروختگی پوست
صفحه 25:
اهمیت استراحت کافی
٩ ۱- ترشح هورمون رشد و سطوح ترشح آن (ترشح ا3۳) در خواب عمیق و
در ساعات اولیه شب)
٩ ۲- کسب فوائد هرچه بهتر و کامل تر مرحله ی بازسازی
صفحه 26:
توصیه های کلی
٩ بچه هایی که در کلاس های ورزشی شرکت می کنند نیاز به هیچ تغییری در رژیم غذایی شان وجود
ندارد.
۵ نوش
بن آب ۴۵ دقيقه قبل از شروع تمرین به تامین مایعات و آب مورد نیازبدن کودکان و نوجوانان
کمک می کند.
نوشیدنی ها ی تجاری که اغلب دارای شکر و کافئین زیادی هستند مناسب نیستند و می توانند پامث
مشکلات دندانی و گوارشی شوند.
ورزشکار نوجوان به مکمل های پروتئیتی, ویتامین های اضافی و انرژی زاهای دیگر نیازی ندارد. یک
رژیم ساده ی متعادل می تواند تمام نیازهای تغذیه ای او را تامین نماید.
ورزشکاران نوجوان هرز نباید به تحمل گرسنگی و یا آب زدیی از بدن به روش تعریق تشویق شوند.
© ورزشکاران در سنین رشد هرگز نباید کاهش یابد و یا برای چندین ماه بدون افزایش وزن باقی
ند
صفحه 27: