صفحه 1:
تغذيه مادران باردار و شيرده
يه
ا ل ل
دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت
صفحه 2:
1 SCE Ont S hte
< توصیه های تغذیه ای
< جدول و نمودار وزن گیری مادران باردار
صفحه 3:
هرم راهنمای غذایی
مادران باردار و شیرده
صفحه 4:
2-0
* رعايت تنوع و تعادل در مصرف مواد غذايى
ا ا ا 1 ل RGD PCa
وغلات» ميوه و سبزىء شير و لبنيات» كوشت و تخم مرغ و
(SAIS 5 eles
RR ca O ry Fae ne Cann cre Joerg tid
غذایی با ارزش تقریبا یکسان قرار دارند ومی توان از یکی به
جائ-ديكرى استفاده كرد)
صفحه 5:
Be CTS ا OY Te Tob
دوران باردارى و شيردهى با غير باردارى
واحد های مورد نیاز ۳۳
باردار و شیرده BES Bea
موه or got] ao
هه ees
هم 4 ميودها
هه eer eee
۳
مرغ و مغز دانه ها
صفحه 6:
000 هاى غذايى اصلى
۱-گروه نان وغلات: لین گروه منبع عمده امین انرژی مورد
نياز روزلنه است و شامل انواع نان: برنجء انواع ماكارونى و
رشته هاء. غلات صبحانه و فرآورده هاى آنها به ويزه
محصولات تهيه شده از دانه كامل غلات است.
> مقدار توصيه شده: /-١١ واحد در روز
EC SOM (COUN Lae eh eC Ce pene م ae Wg
تافتون با بربری یا ۴ بر ش نان لواش- نصف لیوان غلات
بخته مانند برنج يا ماكارونى
صفحه 7:
pee ee ere
کرد رد ان کر تال دای رات سس pen
ها و میوه های خشک (خشکبار) می باشد. خانم های بارذار باید از میوه
als ات ور میا ره الس ار
BEST eae :
* اين كروه شامل انواع سبزى هاى برك دارء هويج. بادمجان» نخود سبز.
ارك كا قرت ا ترجه لكل سار رق راط وعدي جات فشاك
ecole ileal Ss ان ای ار ب
معدنی مانند پتاسیم» منیزیم و مقدار قلبل توجهی فیبر و آنتی اکسیدان
است. مقدار توصیه شده از سبزی ها برای خلنم های باردار و شیرده به طور
لت
صفحه 8:
گروه های غذایی اصلی
۶ 0 -گروه شیر و لبنیات:
*اين كروه منبع عمده تامين كلسيم: فسفر. يروتئين و ويتامين
cle ا ۱
ای را رد ار
بستنی» دوغ و کشک می باشد. در دوران بارداری و شیردهی
ca RAD Soe ۱
< مقدار توصيه شده: 3-6 واحد در روز
صفحه 9:
كروه هاى غذايى اصلى
۶ - گوشت. تخم مرغ. حبوبات و مغز ا گروه منبع عمده
ا ل ل ل
شامل انواع كوشت اهاى قرمز (كوسفند و ترس ترس سر
Hy) a 373) 2p 3 (FS) eae a)
عدس و ليه و ..) و مغز دلنه ها (كردى بادام؛ فندق؛ بادام زمينى
و اد وهار تركب مسار درك الى ترود براق كاف دای
باردار و شیردد حدودا ۲ واخد بر روز است,
مقدار توصیه شده: ۲ واحد در روز
صفحه 10:
گروه متفرقه
با
که شامل انواع قندها و چربی ها مثل قند و شکر شیرینی؛
روغن» کره. خامه. نمک شکلات. سس مايونزء انواع مرباهاه
ا 0000
طور کلی مصرف مواد این گروه در حداقل مقدار توصیه می
شود.
BIEN Seon ear ys) ht Te
صفحه 11:
ORC eer
كروه نان و غلات باعث مى شوند كه دسكاه عصبى جنين رشد و
Te TOTS |
ميوه ها و سبزى ها حاوى ويتامين و املاح از جمله اسيد فوليك هستند
كه نقش مهمى در جل وكيرى از نقص لوله عصبى در جنين دارد.
علاوه بر اسيدفوليكء ساير مواد مغذى مانند ويتامين ها ©8 .480
ele 9
صفحه 12:
6
7 شیر و لبنیات عمده ترین منبع غذایی کلسیم و ریبوفلاوین است.
> در دوران باردارى از مصرف شير غير ياستوريزه يا استرليزه اجتناب
شود.
7 مغز دانه ها از منابع خوب چربی و پروتئین هستند.
ee ne eR ee ae OLY ne Oe
بسيار موثر است.
Pre SOB) ae ey ee ey ye rn ar
ریسا
صفحه 13:
مصرف ماهی تن و کنسرو ماهی محدود شود.
۳ BL CIs ie eS)
از ماهی های کوچک و ماهی های پرورشی که احتمال آلو کی در
آن ها کمتر است استفاده شود
are Re po CSS) SY Oe ا
: مصرف كم كافئين (قهوه و نوشابه هاى سياه رنك) و تئين (جاى)
ا ا ا ا epee mer
وزن يا نوزاد با عوارض عصبى شود.
صفحه 14:
< دم كرده هاى كياهى (مانند نعناع بها كل كاوزبان) كه اغلب جانششين
نوشيد نيهاى كافئين دار مى شوندء كاهى اثرات جانبى مانند حالت
تهوع و استفراغ دارند كه در زنان باردار بايد با احتياط مصرف شوند.
صفحه 15:
شكلات علاوه بر اينكه مقادير كمى كافئين دارد. حاوى تنئوبروميد نيز
rene اللا eres لل اا ل BOY ey [ec eee Rap on ee
* براى برخى از مواد مغذىء از قبيل فولاسين: آهنء ويتامين 0 و .0602
05» جفت مقدار كافى را جهت تامين نياز جنين در حال رشد (حتى در
ا ل 00
On ا ا An ents Fe
وجود دارد
صفحه 16:
انرژی و مواد مغذی مورد نیاز دوران بارداری و
سیردهی
شیرده زنان باردار زنان غير
تس
در © ماهه 0 ل 0
اول 660+ ۳
در © ماهه en is) لل يي
ان
در سه ماهه سوم باردارى 666+
صفحه 17:
ار
بايش ميزان افزايش وزن دوران باردارى است.
؟- در موارد زير انرزى بيشترى مورد نياز است
PO ae
- کم وزنی پیش از بارداری
15a لك
صفحه 18:
52007 1 ا En) Rigen a
لل ee re Siete ye ا ا nee
مشکل نشود. ولی غالبا نمی دانند چه قدر باید
بخورند. لین باور غلط وجود دارد که "زن باردار باید
برای دو نفر غذا بخورد". واقعیت لین است زنلنی که
۱3 ار
از مقدار مورد نياز عمى شوند. لين كروه احتمالا حين
باردارى و زايمان و نيز بعد از نبا عوارض لين اضافه
وزن زياد مواجه هستند.
صفحه 19:
532000
650
60
200
80
ماده غذایی
٠٠١ كرم آجيل در
هم
(بدون بوست)
50
خورى عسل
یک ملاقه
و
سیزی يا قیمه
53227
0007
طلایی
30007
80
vA}
120
60
335
ماده غذایی
ات
pores
بریت گوشت
یک لیوان ماست
یک عدد پرتقال
جمع كل
مقدار كالرى
50
1
120
60
335
Pear
۳
نان بربری
(بدون احتساب
انگشتان)
یک قوطی
2-5328
يك ليوان شير
یک عدد سیب
صفحه 20:
ع
* كوبالامين براى واكنش هاى آنزيمى و توليد متيونين و
lpes) ا 0
06 تسقریبا بسه طور ل الاك
eee) ar eC Seen) wre on mn owen tay wre) ۱
بايد مكملبايوشوند
Cyan By ene eR ا ال ين ey eae
افسردكى مربوط است. نكرلنى در مورد مقدار ناكلفى از اين مواد
مغذی در تکامل مغز جنین موثر بر تکامل شناختی و حرکتی جنین
وجود دارد.
صفحه 21:
ویتامین ()
ere Cae keer Coen Meer ceg)
FOES ce LS Ie ا ل ا ae)
ee he
ويتامين © عملكرد ايمنى بدن و تكلمل مغز را افزليش
می pee ey
کمبود ویتامین 0] مادرجا هیپوکلسمی نوزادان مرتبط
زر ا
جنينء هييويلازى ميناى دندان: يا تشنج تظاهر كند.
صفحه 22:
0
7 از جمله ویتمین هایی اسرت که در نا تولید مشل. predate
ا ا ل ا Re SES
۱
عار اع لطي ا كر للك وتام سك بار ف اي راان
oe sree te rd ل ا 0 5
حلوايى. كدو خورشتىء Paes طالبی, انبه. برگ چفندر. کلم. کل کلم.
كنكر فرنكيء الي ؛ بروكلى. اسفناج؛ كوجه فرنكى و فلفل دلمه اى قرمز
صفحه 23:
كلسيم
در طول دوران باردارى» تقريبا ٠١١ كرم كلسيم تجمع بيدا مى كند
که بیشتر آن (۲۵ گرم) در اسکلت جنین است. باقیمانده آن در
0 Oe Ay een
موردنیاز در دوران شیردهی است.
تجمع کلسیم در دوران بارداری بیشتر در سه ماهه آخر و به میزان
oo ا ل ل
ا ل ا لا ل ا Poe eer
pee Cece) ا ا ا 0
بولییفع سوزشسر دلبا رفااکسمعده - مرودر باردایک
رد مت ی سر
صفحه 24:
بد
ید بخشی از مولکول ا ا
مغذى ها است.
بيد كافى باردارى با هوش بالاتر در كودك همراه است و كمبود يد خفيف
ممكن است كمبود توجه را به دنبال داشته باشد.
FO eg ce rarer corn Sy ا اا et)
ازپایان سه ماهه دوم. از مغز جنین از اثرات کمبود محافظت میکند.
برای اطمینان ازید کلفی. مواد غذلیی اغلببا نمک یددار غنی میشود.با
اين حال بسيارى از مردم در سراسر جهان در معرض خطر كمبود يد
Sov-ni) per] ا لال ل ل م ل
ar Enea) ا ا ل ا 1
در صورت پایین بودن ن سطح يد درادرار زنانى كه از كشورهاى ديكر
مهاجرت کرده 1 پایین به دلیل محتوای ید کم
خاک کشاورزی داشته باشند. مکمل مورد نیاز است.
صفحه 25:
G3)
et SSS BOs sae لال الل ل
ir eee ei) nen cee ا Pelee ee ea CRT Or Bie tee) Ce
وضعيت روىء كمبود به سرعت بيشرفت ميكند.
کمبود روی بسیار ترآتوژن است و منجر به ناهنجاری های
مادرزادی. رشد غیر طبیعی مغز در جنین و رفتار غیر طبیعی در
ی لت
ویتامین ظ) دارد. زنان با غلظت پایین روی ۲/۵ برابر در معرض
خطر بیشتری برای تولد نوزاد با وزن کمتر از ۲۰۰۰ گرم بوده و
زنان جوانتر از ۱٩ سال سن حتی در معرض خطر بالاتر میباشند.
صفحه 26:
Ste Mele leeds nes re m1 ie ا
ل ال ا ال ا
< .استفاده از منابع غذایی حاوی ویتامین ث در هر وعده غذایی » جهت جذب
بهتر آهن ( مثل پرتقال, گریپ فروت. کوجه فرنگی کلم» توت فرنگی, فلفل
سبزو لیمو ترش) گوشت قرمز, ماهی يا مرغ در برنامه غذایی .
اال ل ل 0
مشكلات كوارشى و يبوست
ea ل
0
صفحه 27:
ere 8 Cm) IB Te ل
PS Cape em Recon gee OL Cpe oe ROT oe hoe oe od
خونى از آهن هستند.
<استفاده ازغلات و حبوبات جوانه زده
۱
1۱ yore Ors me eC rrey eee kee eee SOG Hn mtr
باراجابت مزاج
صفحه 28:
وزن گیری مادران باردار
صفحه 29:
آثر بیماری مادر بر جنین
7 محیط نامناسب رحم ناشی از عفونت مادر. استرس میتوانند افر منفی بر تکامل
cat Sica] ۳۳
۱ rec Wen ener eee ee te) Sa
زر
و ل ل ل ا ل لت
oe ا enn ا ا ا ل تي 0
معرض خطر افزايش فشار خونء: جاقىء اختلالات ياد كيرىء مشكلات رفتارى»
عدم تحمل گلو کز و بیماری های قلبی عروقی میباشند. نوزادان بزرک برای
eel een ee here ۱
صفحه 30:
اثر سوء تغذیه مادر بر جنین
*_ هر گونه شرلیط امطلوب مادر جنین را در معرض خطربه دنیا آمدن زودرس
Soe Se Cp Ce) Re ee IE 30
oe ee ene Rese eC ere mere eres 5)
نمی آورد.
٠ سوء تغذيه مشكل اصلى براى توليدمثل است. زنان فقير نيز ميتوانند كيفيت
ال ا ا ا
0 ا ا ee Pee eo)
el errno an Oe UBS BL ل ا ل Ie ON ee
صفحه 31:
جاقى در باردارى
٠ ٠ه ” زنان داراى 0004 بالاء بيش از وزن هدف توصيه شده
وزن به دست می آورند. زنان چاق و دارای اضافه وزن در
معرض خطر مرگ داخل رحمی جنین و با سقط جنین
جاقى با افزايش خطر اختلالات فشار خون بالا همراه است.
خطر زايمان بسيار زودرس (؟71> هفته). نوزاد مبتلابه نقص
قلبى و افزايش ماكروزومى (وزن 50٠٠ < كرم) در زنان جاق
بيشتر | Rune)
صفحه 32:
ee ات
Le PER Bry OC Ceri ece nor Mone iin cove Ba ا
Rem ee We ens neces ner) pian
حدود ۱ میلیون نوجوان در آمریکا هر سال باردار ميشوند که تقریباً ۲۵
بر ی مت و مس
براى نقص تكاملى مانند تشكيل ناكافى ميناى دندان نوزادان ميباشد.
در نوجوانان. تقلد نوزاد CLO بیشتر است. نتایج ضعیف به ویژه در
Tf ا 0
۳ مرا ere اسن اهن بدن ners SAP 5
و
بسیاری از نوجوانانبا وضعیت ل ل
ا لل ل د
صفحه 33:
حاملگی چند قلوبی
* بخشى از بروز جند قلوزايى در 00909 به دليل استفاده روزافزون از
داروهاى بارورى و افزايش باردارى در سنين بالاتر است.
7 نوزادان چند قلو در مقایسه با نوزادان تک قلو خطر بیشتری برای تولد نارس
تا
< حاملگی چند قلو مادر را تحت سازگاری فیزیولوژیکی فراتر ازبارداری
رل اد مت اراس ی رید رت تساو یی
مقاومت به انسولین قرار میدهد.
صفحه 34:
ere Oe Cy ee pe)
* يك عقيده راليج اين است كه جنين درصورت وجود كمبودهاى تغذيه
a ا ا ا ۱
ee) ا ا ل ا ا اك
اند. |
تغذيه قرار مى كيرد.
< یکی از عوارض محدودیت ا ل لا تولید کتون ها است.
اكرجه جنين توانليى محدودى براى متابوليزه كردن اجسام كتونى دارد»
صفحه 35:
وزن ييش از باردارى
وزن پیش از بارداری مهم ترین شاخص جهت تعیین نمایه
توده بدنی مادر است و حداکثر می توان وزن.تا سه ماه قبل از
بارداری رالبه عنوان وزن پیش از بارداری ملاک عمل قرار داد؛
به شرط لین که مادر در طی لین سه ماهه تغییرات وزنی
واضحی (بیش از حالت معمول) نداشته باشد.
ا ا ا 0 00
ere لا ل 0
صفحه 36:
وزن گیری در طول بارداری
PEC a BN ceo e at SS TCS Hest ae
از ماه سوم سرعت گرفته و متضمن سلامت مادر و جنین
7 افزلیش وزن مربوطبه جنین. جفت. رحم. افزلیش حجم خون. ذخلیر چربی
ات مت
1 css)
۳
* وزن كيرى زياد: جاقى جنين و بعد از زايمان مادر
<با توجه به وضعیت بدنی مادر (لاغر. طبیعی. میا چاق) میزان افزایش وزن
توصیه شده متفاوت است.
صفحه 37:
رنک تاحیه 0 | وضعیت تغذیه | dom از براری ی ۳ ايش | افزا یش وزن یهت ۱۳
زرد Sant واد | ۱۳۵-۸ ول
ee = وبلا ait wwe
نارنجی اضافدوزن م | ۷-۵ ۳
قرم | جاق ۹3 it 1 ana
طبقه بندى وزن بدن افراد بزرگسال براساس نمایه توده بدن(3111)
نعایه توده بدن
Tae
VA/O~ FF/9.
۲۵-۹
۳۰-۹
۳۵-۹
Fe
صفحه 38:
صفحه 39:
UPR SS RS Wu Cnn Were ar ele)
صفحه 40:
ميزان افزايش وزن براى در بارداری تک قلویی بر
ا ا Oo) Be
جر ار را ی دا را زلف شه ااه
دست آورند.
ا reer nee ea 1
حد بالای میزان دامنه ارائه شده باشد.
صفحه 41:
ميزان افزايش وزن در ١ 22 براساس نمابه توده بدنى قبل باردارى
افزايش وزن از ابتداى
0
(كيلوكرم/هفته)
chal
he
et cell een le ا
اا ا 0100000 ”5ط
محدوده مجاز
افزايش وزن
(كيلوكرم)
۱۷ -۵
۱۴ -۲۳
السك 0017 وضعیت
Ls TT Poe) ed تغذيه
Sa SNE) 52007
و5 هاما useulo
اضافه
۲۵ -۹
Wis
جاق
eNOS eT lg ا ا ل ال
كيل وكرم مى باشد.
| ا MEST Bag
0 ا ا ا ال Sor mag
داشته باشد.
صفحه 42:
میزان وزن گیری مادری که در سه ماهه اول بارداری (هفته
لت
اكر وزن بيش از باردارى ثبت نشده باشدء وزن مادر باردار در اولين
مراجعه (طى ١١ هفته اول باردارى) به عنوان وزن ابتداى باردذارى در
نظر كرفته مى شود؛ به شرط ابن كه مادر در اثر تهوع و استفراغ باردارى»
Um ا ا م
صفحه 43:
میزان وزن گیری مادری که در سه ماهه دوم بارداری (هفته ۱۳-۲۵)
Sl NO ROSS Rene code) الت يل
اگر مادر در روند افزایش وزن مشکلی نداشته با استفاده از
جدول زیر میزان معمول افزلیش وزن این دوران از وزن فعلی
اش کم می شود تا برآوردی از وزن قبل بارداری بدست آید.
سپس براساس نملیه توده بدنی قبل بارداری» وضعیت او مشخص
شده و اقدام مى شود. اين مادران جهت كنترل بهتر وزن بايد
ها
۵ ۱ ۲۴ | ۲۳ | ۲۲ |۲۱ ۲۰۱ ۷۱ |۱۸ ۱ ۱۷ ۱۶۱ |۱۵ ۱۴۱ |۱۳ | هفته بارداری
صفحه 44:
PS ier erie ans ST peCmrany ma Ferd
SOLS ا ل ا
ل ل Ce
شود
صفحه 45:
(CRE NUON Ag IM espns eee انمودار وزنكيرى(كموزن
GAM Sofas
هتتههای بارداری
صفحه 46:
شوداروزنگیری|طبیعی تک تلوب | معدوده فزایش وزن ۱۱/۵-۱۶ کیلوکرم
bse رنیرت
i
صفحه 47:
نمودار وزنكيرى(اضافهوزن تكقلويى) محدوده افزایتن وزن ۷۱۱/۵ کیلوگرم
(7
وزنگیری قیلوغرج
SULT
© و هذ ع ط ا« « ور ند و و O24 6 a RH MN
هفتههای باردری
صفحه 48:
نمودار وزنگیری(چایستکشلوییا محدوده افزابش وزن٩۵-۹ کیلوگرم
" وت زرد
7 وعدم اال ری
1 0
ری
اانا
كبر (قيدوقرم)
DDH HAD RH ew ع و 2 م و و مه و و
phew
صفحه 49:
3
ری
Ish
صفحه 50:
صفحه 51:
i Feit) Subd * = شاه دهد
تمودار وزن کیری(چاق-دوقلویی محدوده افزایش وزن ۱۱-۱۹ کیلوکرم
هفتههای برداری
صفحه 52:
صفحه 53:
ون كبرى یوم
شوداروزنکیری(طبیهی هویم
أي مار وى رسع متحتي وزنكيرى مف
.مجدوده فزیشی وزن ۱:5۶ عيلوقوم.
lain ری
نس وه نف ری اله اه شود
حدل نت ون ری
7 ۳
صفحه 54:
وزن كيرى كمتر از انتظار
* هرگاه مادر باردار بر اساس جدول وزن گیری افزلیش وزن کمتری داشته
باشد و یا نمودار وزن گیری مادر از Soe ed 3
افقی گردد. وزن گیری کمتر از حد انتظار محسوب می گردد.
* چنان چه از هفته ۱۵ بارداریبه بعد. مادر باردار چاق لبا نملیه توده بدنی
1 eee ser creer peace ees Ta nen
باشد.
SS) A ae ae a ae ا ا ال ات لا
یک کیلوگرم در ماه افزایش وزن داشته باشد.
صفحه 55:
وزن كيرى بيش از انتظار
ل ل ا ا ا ل ل م
ار
ا ل
000 ا ل ل Sn rene ee
| ل ل ا eel el
طبیعی در بدن است که اولین علامت پره اکلامپسی است. در لین صورت
1 iron fren FRU
در مجموعه مراقبت های ادغام یافته دوران بارداری توضیح داده شده
است.
اكر افزليش وزن مادر در طول دوران باردارى بيش از يك كيلوكرم در
ROM Screener py re ean pee wenn es rarer ty
صفحه 56:
۳ عامل در موفقیت وزن گیری مناسب
<- رژیم غذایی
0
۳
صفحه 57:
جه مقدار از هر ماده غذايى بايد مصرف كرد
- اساسى ترين و صحيح ترين اقدام. آشنايى با
انتخابهاى صحيح غذليى است و اينكه بدانيد از هر
ماده غذايى به جه مقدار مى توانيد مصرف كنيد
- براى رسيده.به لين منظور لازم است با كروه هاى
0 ل per] R=
صفحه 58:
0
-١ قند, ae و شیربنی» عسل
۳
۳-مغر دانه ها
۳
صفحه 59:
۱- انرژی یک گرم چربی بیش از ۲ برابر ٩( کالری)
انرزى حاصل از يك كرم يروتثين يا يى كرم
كربوهيدرات (5 كالرى) است.
ل ل ۱
ee ened ل ا TPB
مصرفی است.
صفحه 60:
۳- مصرف غذاهای پر فیبر (میوه. سبزی. حبوبات.
غلات سبوس دار) به احساس سيرى و تنظيم
Oe ae ey eC OSCE ocd
حفظ حركات منظم روده. ييشكيرى از يبوست و
سرطان روده. بسیار موثر است. و در کاهش چربی
Oe eT ey ee ae TOY
صفحه 61:
توصیه های تغذیه ای برای خانم های باردار دارای اضافه وزن و
چاق (001) بیشتر از ۲۵)
<< كاهش مصرف غذاهاى ب ركالرى مانند شيرينى» كيكء آب نبات» شكلات»
لمن
|
۱ ALE Sate eee)
6 ا ا ا ل
* كاهش مصرف مواد قندى و نشاسته اى
6
0 ee re eee a
Ore aes SS ee Te aren
Cee Re ST Oe ISL Si eC PI ne ae
صفحه 62:
0 7
< با استفاده از كروه هاى غذايى اصلى بليد رثيم غذايى آنان تغيير نموده و از
طریق انتخاب و مصرف مواد غذلیی مناسب در وعده های اصلی و میان وعده.
انرؤؤى و مواد مغذى دريافتى آنان افزليش يابد. بنابرلين با مقوى كردن (اضافه
كردن مواد انريّى زا از جمله جربى هاء شيرينى هاء ذرت: غلات) و مغذى
کردن ا ا مرغ»
ماهی و انواع ee ne ee eer Lt Bie tee ل
سبزىء و لبنيات)؛ مى توان به افزايش وزن آنان كمك نمود. استفاده از ميان
aes) ل ل ل eS eis
را
صفحه 63:
وخ
۳ یم غذایی در دوران ن
۳ ر دوران سيرد
يردهى
۱- تامین ز
مین نیاز های تغذ
00 ی تغذبه ای ماد
ر پس از زایمان
۱ 1 ان و دستيا
1 1 ۲
Moet)
حت ترشح كاذ
Be) om ا 1
ان
تغذيه طريق بازسارى ذخا 0
بير بدن ١
gl cy 45 كل
براى
Fecha
ر مرتب مصرة
ا ae Born)
صفحه 64:
و
با شیر خودش
كفايت تغذيه اى
- اگر این رژیم غذایی به درستی رعایت شود همه
مواد مغذى مورد نياز زنان شيرده را به ميزان كافى
تامين مى کند
- به علت تخلیه آهن در دوران بارداری. احتمال دارد
نیاز به آهن مکمل باشد
صفحه 65:
eNOS Nice ere eS one re Ce
باشند. بليد ضمن كنترل انريّى دريافتى, غذاهاى
سرشار از مواد مغذى دريافت كنند تا از بروز
كمبود مواد مغذى ييشكيرى شود
صفحه 66:
انرژی دریافتی در شمیردهی
9
در شش ماه دوم 5٠٠ كيلوكالرى بيش از نياز معمول
در موارد زير انرزى بيشترى مورد نياز است
مادران نوجوان
جند قلويى
صفحه 67:
ا ل الل ل 0
تاثير نكذارد
ا ا ۱
دوان شيردهىء وزنى كمتر از وزن مطلوب دارند. لازم
است انرزى دريافتى خود را افزايش دهند
at eee ا ا
مصرفى خود را كنترل كنند
صفحه 68:
شكايات دور ان ۳ ۲ ۹
صفحه 69:
Pe OME Se) ال لت
set ۱
باز گشت اسید معده به مری موجب سوزش انتهای مری می شود و به دلیل
یر که کیت ie eee Gl el Ios oe seo glee وان
(سوزش قلب) ياد مى شود و اين سوزش ربطى به قلب و يا كار أن ندارد.
* توصيه هاى تغذيه اى هنكام ترش كردن و سوزش سر دل
eer eres ES ey INS ۱
ال لا ا ار
کبابی استفاده کنند
7 غذا به آرامی و در محیطی با آرامش میل شود.
از خوردن غذاهاى حجيم قبل از خواب اجتناب شود.
صفحه 70:
ترش كردن و سوزش معده
ار نوشيدن لب و مایعات در حین غذا حودداری و یا بلافاصله پس
از اتمام غذا خوددارى شود. لب و مايعات را مى توان ١-7 ساعت
np) 5
مر لا رت
7 رزیم غذایی باید پرپروتتین و بدون قند های ساده باشد. مواد
غذلیی پروتئینی ترشح گاسترین را تحریک کرده و فشار اسفنکتر
Fe RCC HYD Caer RUIN Po PRUE ROP SUC SO Ce)
ساده ترشح انسولين را تحريك مى كنند و باعث كاهش فشار
اسشفتكتر تحتانى مرى مى شوند.
صفحه 71:
ترش کردن و سوزش معده
ع تشالي الل ی eae EY
So eR Re eon eo
از غذاهای ادویه دار. به خصوص ادویه تند کمتر استفاده کنند. هر چه غذا ادویه کمتر و
طعم ملايم ترى داشته باشد. ترشح اسيد معده را كمتر تدريكى مى كندد
( مصرف غذاهای کاهش دهنده فشار اسفنکتر تحتانی مری» نظیرنعناع» پیازه سیر
چاشنی هاء شکلات. قهوه. le نوشابه ا ا ا 5
ا ا ا ا ا ل لت
Enna Ere ل ال ۱
غذاهاى مايع مثل آشن و سوب مصرف نكنبد.
ا ا |
درهنكام استراخت زير سر را بالاترراز سطح بدن قرار دهند.
is hs kee ال ا 0
00
صفحه 72:
تهوع و استفراع
ee MU ا 3
دهد ونا هننه ٠2 باردارى بود فى يبد ار انجلى كد لين مشكل در صبج ها تشدين
می شود. ل Nt ا ا
ene yy)
7 تهوع بارداری تنها تهوعی است که با حضور غذا در معده بهبود می یابد و تغذیه به
عنوان بخشى از درمان در نظر كرفته مىشود.
هنگامی تهوع بارداری نیازمند پیگیری فوری است که موجب کاهش وزن شود در اين
زمان ارزیابی تغذیه ای باید انجام شود.
تهوع و استفراغ باردارى را به تغييرات هورمونى نسبت مىدهند. افزايش هورمونهاى
ا ا ا ل ل ل
|
صفحه 73:
تهوع و استفراج
ا PO ae pr eae Rene
ee en See | ee ey er Coie Cape) ۱0
مصرف مقدار غذاى كمتر در هر وعده
ene nee emer e)] 1
ره راد
الاح إن رس سر مه ی
VS Smee tee eSB eee eee err oer
ار رل سس سور و
۱
صفحه 74:
تهوع و استفراع
خوردن غذاهای پر ادوبه. سرخ شده. نفاخ. حجیم و دیر هضم اجتناب شود
ل ا ا ا ل ل
Skea] 0-7 رک[
tees eh Ty 050000
< در صورت مصرف مایعات و غذا های سردبا دمای بخچال مراقب آلودگیهای
سيدا
ار ا ال ا لل الك
دهنده نباشد و در صورت عدم تحمل توصيه عى شود غذا بوسيله ساير افراد
و
در صورت بروز ناراحتى معده همراه با تهوع نيز مى توان يك تكه نان يا
مصرف كرد.
۱ IGE coll ay *
به مدت طولانى كرسنه نمانئد.
صفحه 75:
تهوع و استفراع
ا ا ا ا ل 0
* در تهوع و استفراغ شديد حمايت روانى مادر توسط اطرافيان خصوصا همسر خانم باردار
Sey
Ore ees SC aed
خشک یا نان سوخاری مصرف شود
در صورتیکه تهوع استفراغ بارداری خفیف باشد ویتامین (96) میتواند موجب کاهش
۱
ی مرا
صفحه 76:
بيكا و ويار حاملكى
بيكا (مصرف مواد باارزش تغذيه ای اندک یا بدون ارزش) در حاملگی اغلب شامل خاک خوری
(مصرف خاك يا كل) يا نشاسته خوارى (مصرف مواد نشاسته اى غيرمغذى مثل بودر رختشوبى) است.
ا ا ل ام ا ا ا 0
یا ماسه. ا ا ل ل منیزیم؛ جوش شیرین و دلنه
های قهوه است.
و ۱
باردارى منحصر نمى شود.
سبب شناسى (اتيولوى) بيكابه خوبى مشخص نيست. يك فرضيه بيان مى دارد كه مواد غیرخوراکی
اا مام ا ROTC
كلسيم يا آهن موجب مى شود فرد به خوردن منابع غيرغذابى اين املاح تمايل بيدا كند.
DSO ا اا ا اا Cee
۱ ای
مبتلابه مم برخى مواد حاوى تر كيبات سمى مثل فلزات ستكين هستند
۱ ا Mg Meee ene k Perec) cy
مراد روده شود. SU OT eT رورا
صفحه 77:
SO eee Oe Rei) CD) TO) Ne Se
ويه در اواخر دوران باردارى سبب كاهش حركات دستكاه كوارش و در نتيجه
دكن اسك در جارك مرك متكا لجان بر رت
” قرص اهن را براى ييشكيرى يا درمان كم خونى مصرف مى كنند يبوست غير
Cees
7 توصیههای پیشگیری و بارفع ببوست:
1۱ tare Enero anne ele eg
سس در 7۳
لا
۱ ۱ rene L rey erie
فيبر دار و ميوه هاى خشك بخصوص الو و انجير
صفحه 78:
ديابت باردارى
۲۷
تغييرات اثرات سوء ديابت باردارى بر روى جنين شامل افزايش خطر
ال ل ا ا لم
هيي وكلسمى. تولد نوزاد مرده و ... است.
eee ene Sion rr eros ل 6 لك
ee ee en ES Rene eos)
Eee] NPE ID eer eT
7 دیابت در بارداری به دو شکل می تواند بروز نماید.
افراد ديابتى كه ييش از باردارى ديابت داشته اند ((1*02-0190061) و ديابت
آنها مى تواند وابسته و يا غير وابسته به انسولين باشد.
0 ا ا 6 ا Carper
۲۷
صفحه 79:
دیابت بارداری
تغییرات فیزیولوژیک در ترشح و به طور کلی کارکردهای غدد
درون ريز آنجنان بر فرآيند توليد مثل موثرند كه كوجكترين
اختلال در ميزان هورمونهاى بدن مى تولند تاثير شديدى بر روى
بارورى و باردارى داشته باشد.
یت algo Bibles [Neel gyenlla ae بارفارى انث
ir ات SEA
شود و به طرق مختلف می تولند برای حاملگی زیان آور باشد و
مادر و جنين را مستعد بروز عوارض. جدى و مهلك كند.
صفحه 80:
دیابت بارداری
< عوامل خطر ديابت باردارى:
Rem لل ESN CHEE a CST CU
۱ nea
2 ۳- سابقه اختلال متابولیسم گلو کز یا گلیکوزوری
1۱ alg Uo 5 colosk Cubs Ls abl. -F >
CSS Beas ant) Cs ES enV BO» ا ie
لم Ace arene Ee ae eS ee ST EO
< ۶-سن۳۵ سال یا بالاتر
صفحه 81:
ا
ورزش و تغذیه مناسب از ابتدای بارداری می تواند از بتلا به دیابت بارداری
رای تاد
LEC SUE Lei Gl SO Ne eat S S| Bre enl Eee) 3 لت ل
غذایی نخستین گام در کنترل و درمان پیماران دچار دیابست بارداری است.
ترا ار ار ای رت کل
Pe Caer ee npr oyna] 0
ارت
صفحه 82:
۱3 ۳0
7 مواد غذايى غير مجاز:
* مصرف سه كروه از مواد غذايى در مادران باردار ديابتيكك مجاز نيست:
0 ا ا ge eres el IE eae
ae
مواد غذایی چرب با کلسترول بالا: هر نوع غذای سرخ شده انواع گوشت
قرمز بر جربء كله باجه» يوست مرغء مايونزءشير و لبنيات ير جرب
0 ا ل ا ا ا RCC i
د 2
صفحه 83:
۱3 ۳0
oe eran a eee ل اال ا ا Se
ساعت يس از صرف ناهار)ياز دارند. *(
7 ا ل ا cee
ا ا
| ener
7 5 زنان حاف کر
مقدار انرزى انررى دريافتى روزانه را بين "١ تا ۳۳ درصد کاهش داد
ال ام ee ney eC ar ey Mere Te Penn
ee enn Be ec eater aren ل Ap
Cerro 000
06 een
صفحه 84:
۱3 ۳0
< نوصیه می شود زنان چاق پیش از تصمیم به بارداری» وزن خود را به حد
مطلوب برسانند.
۱ CHOMP ICM ا ا Conn UE SN ie
اضافى وارد نكتدء در كنترل هيير كليسمى (از راه كاهش مقاومت به انسولين)
0 ا ا ا
۶ استفاده از برخى شيرين كننده هاى مصنوعى مانند اسبارتام» در دوران
باردارى مجاز استء به شرط آنكه بيشتر از 7 تا ” واحد از خوراكى حاوى
ا ل ري ل ا 5 ا Rp eS EU
rears ا Ey
صفحه 85:
حر
va
=
۱3 ۳0
حتما غذا را در حجم کم و به دفعات بیشتر (۵ وعده در روز) میل کنند.
Se irae! ۱
در برنامه غذايى خود از همه كروه هاى غذايى به شكل متنوع و متعادل
RSC =)
مصرف غذاهاى جرب و سرخ كرده را كاهش دهند.
مصرف نمک را کاهش دهند وحتما از نمک یددار تصفیه شده به مقدار کم
LSS.
Coren CS ead Seal eee eee ker)
۱ Tee PS Pee CMB CC Cory CIES
صفحه 86:
۱3 ۳0
1۱ pees ae ee INC) PHOT Nie orig
1 TES BY OL Cree es eC
* كنترل قند خون را به طور مرتب و طبق نظر متخصص انجام دهند.
ا ل ل ا ل رت كت
ا لت
nese 0