تمدن شوش
اسلاید 1: عنوان پژوهش: تمدن شوشاستاد مربوطه: عنوان درس:تهیه و تدوین:
اسلاید 2: مقدمه تمدن شوش واقع در استان خوزستان یکی از قدیمیترین سکونتگاههای شناختهشدهٔ جهان است، که حدودا در سال ۴۰۰۰ پیش از میلاد پایهگذاری شده، با وجود اینکه نخستین آثار یک دهکدهٔ مسکونی در آن مربوط به ۷۰۰۰ سال پیش از میلاد هستند. طبق اسناد باستانی شوش از مهمترین و باشکوهترین شهرهای باستانی ایران و جهان بودهاست. کاوش های باستان شناسی نشان می دهد که قرن ها پیش از پیدایش ایلامی ها، شوش محل سکونت انسان بوده است. این افراد به دلیل وجود آب کافی، گرمای نسبی هوا و خاک حاصل خیز در خوزستان ساکن شده بودند. تجارت، از دیگر مشاغل ساکنین ابتدایی شوش بود. به همین دلیل این مردم رفته رفته ثروتمند شدند. ثروتی که به قانون، امنیت و حکومت مرکزی نیاز داشت. به همین دلیل یکی از نخستین سلسله های شاهی تاریخ، در شوش به وجود آمد. بعدها در 2700 قبل از میلاد ایلامیان این شهر را به عنوان پایتخت برگزیدند.
اسلاید 3: معنای نام شوش و ذکر آن در منابع کهن در مورد نام شوش گمانه های بسیاری زده اند. برخی شوش را به معنای خوب، خوش و خرم گرفته اند. عده ای دیگر اما گفته اند که شوش یا شوشن، به معنای گل سوسن است. یونانی ها به این شهر سوسا می گفتند. حالا نام (Susa )در زبان انگلیسی مشهورتر از( Shush) است. اما به احتمال قوی تمام این گمانه ها نادرستند. ایلامی ها نام شوش را به شکل شوشون یا شوشان می نوشتند و این نام از نام الهه ایلامی یعنی اینشوشیناک می آید. اینشوشیناک یکی از مهم ترین الهه ها در تمدن ایلام بود. او وظیفه نگهبانی و پاسداری از شوش را نیز بر عهده داشت(درست مانند الهه آتنا در تمدن دولت شهر آتن). اینشوشیناک، علاوه بر مراقبت از شهر، الهه دنیای مردگان نیز بود. به این ترتیب مردم شوش بعد از آن که در این دنیا از خدمت ناخونته مرخص می شدند، تحت فرمان اینشوشیناک قرار می گرفتند. در متون قدیمی، شوش شهر بسیار مهمی است. افراد بزرگ و با نفوذی در این شهر زندگی می کردند که از آن ها در تورات و انجیل یاد شده است. دانیال نبی و نحمیای پیامبر هر دو از رسولان اهل شوش بودند. با این وجود نام شوش در تورات بیشتر در داستان ایشتار یا آستار به کار رفته است. در متون مقدس کهن، حضرت نوح پسری داشت به نام سام و ایلام پسر بزرگ سام بود. شاید او بود که تمدن ایلام را به وجود آورد. در این روایت ایلامی ها (یا سوزیانا به معنی اهالی شوش) در ابتدا یکتا پرست بودند. اما بعدها از تعالیم نوح فاصله گرفتند و خدایان گوناگون را پرستیدند. از این نظر، مطالعه بر روی شوش می تواند تاثیر زیادی بر شناخت امروز ما از ادیان بگذارد.
اسلاید 4: کشف تمدن شوشبنیامین تودلایی جزو نخستین جهانگردان اروپایی است که در قرن دوازدهم میلادی به شوش سفر کرد و بدون انجام عملیات حفاری تشخیص داد که این منطقه همان شوشان تورات است، باستان شناسان انگلیسی، که پیشتر در حال کاوش در منطقهُ بینالنهرین بودند به دلیل هزینه بر بودن عملیات ترجیح دادند که فعلاً به این پروژه ورود نکنند. 30 سال بعد دو زوج فرانسوی به نامهای مارسل و مادام ژان دیولافوا هنگام سفر به ایران پی به اهمیت این منطقه و تپههای باستانی آن بردند، مادام دیولافوا که سفرنامهای دربارهُ مسافرت به ایران نوشته و به نام سفرنامهُ دیولافوا مشهور است توضیحات کاملی دربارهٔ این منطقه میدهد، در هنگام برگشت به فرانسه موضوع را با مدیر موزه لوور در میان گذاشته و خواهان تخصیص بودجهای جداگانه برای تحقیق و حفاری در منطقه شوش شدند، بعد از قبول درخواستشان مجدداً به ایران بازگشتند و این بار از طریق دکتر تولوزان (پزشک فرانسوی ناصرالدین شاه) در تاریخ ۱۶ ذی القعده ۱۳۱۲ برابر با ۱۲ اردیبهشت ۱۲۷۴ توانستند مجوزی را که در پی آن بودند به دست بیاورند. تمام هزینهُ حفاری بر عهده دولت فرانسه قرار گرفت و ایران از هرگونه تعهد در مورد هزینه فارغ شد، برای اجرا و نظارت بر مفاد این قرارداد شخصی به نام عبدالرحیم خان انتخاب شد تا بر کار فرانسویان نظارت داشته باشد، این قرارداد از آن جهت ننگین بود که این دو زوج فرانسوی در هنگام تقسیم آثار به عهد و روح قرارداد عمل ننموده و ۵۵ صندوق از آثار تاریخی را بدون اطلاع عبدالرحیم خان از ایران خارج و به فرانسه منتقل کردند.مادام ژان دیولافوا
نقد و بررسی ها
هیچ نظری برای این پاورپوینت نوشته نشده است.