کشاورزی و دامپروریدامپروری و پرورش آبزیان

دستاوردهای فنی سال 88 در حوزه مرغداری شرکت مرغ مادر دیز باد و شرکت مرغداران توس

صفحه 1:
به نام خدا

صفحه 2:
2 9 هجدهم بهمن ويازدهم اسفند © ©©) تهران ‎TaN RIED)‏ 2 00 ((شركت مرغ مادرديزباد)) و ((مرغداران توس ))

صفحه 3:
4 خلاصه تغييرات و نيازها در مرغ مادر امروزى | نیوکاسل فوق حاد در مرغان مادر 8 بازگشت لنگش 18 شيوعى دوباره ان 0003 8 وضعيت بيمارى ها در استان خراسان رضوى | هنر مديريت خروس

صفحه 4:
تغييرات و نيازها در مرغ مادر امروزى سای ارات ار ور 505075 مشتريان شركت مرغ اجداد زربال با رويكرد يرريزى اما در مورد نياز هاى مرغ مادر امروزى

صفحه 5:
4 عامل شرريوع تحقيقات و كذاشتن جلسات : يرريزى | كاتولوكهاى نزاد هرجندسال يكبار عوض مى شود والزاما نبايد اجرا شود .فلسفه خدمات مشتريان به روزرسانى آن است ## شروع شكايت از © ماه قبل 8 100960)مشتربى ها شاكى

صفحه 6:
بررسی عوامل مهم شامل: وقوع در چند درصد گله ها 2 چند درصد مرغ و خروس ها 9- کجای پرنده ESSE ae rere eee peat eS ete ip eery Pe ‏و‎ ‎۱ 4 0 تراکم (CaP eres peer) Snare ete 9- برنامه نوری ۳ ces) RTE OTe ey Te Deeie eee TennC (0) [۱ eee a ee CESS SE ECCI EB Eo]

صفحه 7:
| پس از بررسی چند فارم شاکی اطلاعات بررسی شد. آقاى مايكل لانكلى : ا ل الا ا ا - دوره پرورش : )-دسترسى به کل فضای سالن قبل 600 روزگی تا0‌هروزگی سا 60 0سمدیریت آبخوری ودانخوری از نظر ارتفاع سرانه و دسترسی کافی کاهش استرس واکسن 00 © اضافه كردن نمك يا جوش شيرين موقع برخوارى Seo eterna TOE eat 0 افزودن تریپتوفان آشامیدنی در آب

صفحه 8:
-- دوره تولید سرانه کافی آبخوری و دانخوری ©-توزيع دان در تاريكى ©-افزايش مقادير دان همكام با توليد <4-استفاده از دان آردى زبره ©-بلوغ جنسى همزمان مرغ وخروس پخش سنگریزه در بعدازظهر ها ‎ha ade‏ ۱ استفاده از ویتامین های گروه ب ©-ترييتوفان

صفحه 9:
۳۳ -- are ee al ©-سطوح سديم ©0/0 تا 00/2 درصد ©-كلروسديم انحراف زيادى نداشته باشد ل ا ا | ‎OS See‏ ا ات ل مایکوتوکسین ها [0 ‏ا‎ ate BRE CB Nene)

صفحه 10:
نتايج بررسى هاى خدمات مشتريان اجداد زربال 210 ©- بعضى مشترى ها از روش )) استفاده مى كننداما با فرمول جيره هاى روش© - درروش ‏ افزايش وزن هفتكى به تعويق مى افتدءجون دراين روش دان كمترى ميدهيم تاافزايش وزن كمتر باشدوجون نيازهاى يرنده ثابت است پس باید جیره غلیظ تری بدهیم های 0 EB EOD ee RNC COREE MTR EMCEE TER Br Ieee De) ‏در کیلوگرم جیره بیشتراز روش است.‎

صفحه 11:
توصیه ها 4 اكرازروش )) استفاده مى كنيد منحنى وزن مرغ را به صورت زير تغيير دهيد: 5 3 -------- (0© كرم بالاى وزن استانداريد - 000گرم بالای وزن استاندارد ۳ 459 SVL e SUDO -------- e ۳ 655 6YL e SCO

صفحه 12:
8 زمان آغازتحریک نوری رز ۱3-۳۳ ازدوانكشت استخوان عانه باز 4 دريرنده هاى جديدافزايش توليددرشروع موشكى است --- يرنده را باسطوح بالاتر دان حمايت كنيد روش بيشنهادى: Bn Soe) ONO CE ar ee ‏ا ل‎ ( ‏روش ره هه‎ - زمان نشانه كذارى ----- ©©0ت ©02 كرم

صفحه 13:
0 رت * كرم افزايش ‎S% 0‏ ا ل ‏962۵ سس به ازاء هر )سس 0/6 تا ©6/ كرم افزايش ‏8 بعد از 9۵66 سس به ازاء هر 960 --- 4 گرم (اين ‏قسمت بستگی به افزايش وزن هفتگی مرغ ءوزن تخم مرغ زمان مصرف دانء منحنى توليد » تاثيرات فصل و دماى ‎en‏ 0

صفحه 14:
بعد از پیک 8 به تعويق انداختن زمان كاهش دان | کاهش دان بر ا 0 4 4 كرفتن دان زودتر از © هفته بعد ييك اتفاق نيفتد 6 0 ‏ا‎ Eee | ‎am Aim‏ افزايش وزن دو هفته متوالى بيش از 000 گرم شد ‎3 eee ‏8 در شروع گرفتن دان تا 40 هفتگی 00( ۳0 ‎SGO-O 8‏ هفتكى -------عدم كاهش بيش از ©90 ‎ye Rene ‏ا‎ eee Ais OF -SO 8

صفحه 15:
فرمولاسیون جیره 8 از تمام مواد اولیه خریداری شده ارزیابی به عمل آید 4 مقدارمم در جیره واقع بینانه دیده شود 8 جيره را براساس مه قابل هضم بنويسيد نه توتال ‎eo |‏ ا ‏8 فرمول های تولیدی ارزیابی کیفی گردد ‏8 جیره ها از نظر آفلاتوکسین ها کنترل شوند ‏| درصد روی و مس درمکمل ها ودربالانس جیره مهم است ‏| نک 8 قوام دان و میزان آردینگی آن مهم است

صفحه 16:
ویتامین های مهم در رشد پر گروه 0) و پانتوتنیک اسید | چرا کمبود ویتامین در جیره اتفاق می ‎ee‏ ‏۱ ‏خود تولیدکننده کم زده است هدر میکس جدا شود ‎See Se Tene‏ ا ل ا ل ال ‎Sno Dee‏ ©-كيفيت ويتامين ثبات ندارد ودربرابر فشارء حرارت »رطوبت » ‎er ee‏ ا ا ل 2- طی فرآیند نگهداری و انبارداری از بین می روند

صفحه 17:
ادر يك كار تحقيقاتى بعد از يك ماه ميزان باقيمانده ويتامين هاى ذكر شده به شرح ذيل بوده است : ویتامین (20” : ) تا 60 درصد ۱ 9- تيامين : 06 تا 00 © دريصد

صفحه 18:
مينرال هاى مهم دررشد ير 0 | چرا کمبود مینرال اتفاق می افتد ۶ ‎OP SB eva By oa‏ ل م ‏-دمیکس شود ‏9 -باید بدانیم به چه فرمی در دستگاه گوارش حل می شود.جذ ب بعضى فرم ها مثل كلريد و سولفات بهتر است ‏ال ال ف ا للد ‎GS‏ -به ل ل معدنی و یک سوم آلى تامين شود

صفحه 19:
3 8" براى تامين نياز هاى راس حدود (90© تومان معدنى و 00000 تومان ويتامينه هزينه بر مى دارد.كه 9006-01 ويتامينه را © و (9000كولين و ©90 08 است 4 ج8) در مكملهاومعدنىغلظت ب سيار كمودارد و معمولا دمیکس‌می‌شود (به عبارتی‌گم می‌شود)

صفحه 20:
انرزى و يروتئين CTE DT ey ee TUE ED ‏ا‎ Ter ee | ‏است‎ ‎CWE TS EDC S ED‏ الات ‏اندام هاى حياتى اولين بخشى هستند كه استفاده مى كنند ‏8 انرزى نكهدارى در دوره يرورش ازهفته © به بعد 90©)00 انرزى مورد نياز است ‎Aa ECT eee ST |‏ 0 ل ‏| يس در دوره توليد حدود 9060 انرزى براى نكهدارى است كه در پیک تولید کم می شود و بیشتر صرف پیک حعه() ) می شود ‏8 اگر میزان دان در تولید کم باشد از عوت() بپ) کم می کند

صفحه 21:
3 OOo S00; O00 OOF BOO 9 ‏ا‎ A reer es © © 4 eof OOF rod ۰ 3 8 0(يركامل) © (90©00ريزش ل 23( 9,0900(6 ريزش ير) 0 KOO)S 5

صفحه 22:
كاهش دان بعد ييك ‎Sade‏ ا ا ا ا ل ا ل كاهش بيدا مى كند ‏4 يس بهتر است كاهش دان بر اساس نياز به انرؤى باشد

صفحه 23:
نياز به يروتئين لك ا 0 روز | م0 برائتوليد يكتتخم مرغ ©© كرمى62/2) كرم در رود 8 2©90يروتئين براى توليد صرف مى شود بنابراين مهم ترين عاملى كه نياز به بم را تعيين مى كند 020 است ۵ انرزى براى بقاء لازم است و يروتئين براى توليد(90©)0انرزى ‎ICI)‏ ا ا 0 ل م 8 درسويه هاى جديد مرغ مادر يك هنر مهم مقادير درست وزمان ل ا 0

صفحه 24:
ا مرغ هاى مادر امروزى سريع به توليد مى آيند بنابراين برنامه تغذيه اى مناسب مى طلبد coe 0 ‏ا‎ (PSS ee Dy | ۱ ee eet ene ern. Cele aRD) 8 بلوغ جنسی زمان بین تحریک نوری و پیک تولید است Spee PEE CMe Cons eee ‏متابوليكى مثل جربى كبدءجربى بدن» فوليكول هاى بالا و دوزرده‎ ‏قل‎ i, 8 اگر دان کم باشد:تولید کم »کمبود تغذیه ای » پرریزی و...

صفحه 25:
> 1 تخمگذاری دقیق ومنظم و خوبی دارند»درشرایط بد:گپ در كلاج های تولید 8 تحریک نوری باید به تعویق بیفتد ‎i |‏ كك ا كفتك الك ‎1 oe ere ee Steere COST. | eave ey) ‎[۳ Vee Tee Deer |

صفحه 26:
كزارشى از يك مورد ابتلا به بيمارى نيوكاسل فوق حاد در يى كله مرغ مادر

صفحه 27:
BES ple & pe USS Gils Sp (B/OMOOO & Kk: ll ۱۲ METERS es ple Ne لت ال ‎Seen ene hes eat‏ ولی در کالبدگشایی تلفات خونریزی شدید در پیش معده که به نواحی ا ل | خونریزی در روده کور و نقاط خونریزی کانونی منتشر در قسمت میانی وانتهایی روده VER PE eer EE RES S ‏ا ا‎ ‏طبیعی بودند‎ 2 جوجه های سالن 00 روزه و درصد تلفات تا شروع درگیری 0

صفحه 28:
واكسيناسيون انجام شده تا زمان شروع دركيرى 14 كوكسيديوز (ليواكوكس) ------ ©روزكى | (ويتابرون) ‎Oe‏ ووزكئ ‎50m‏ ا ا ل 2 إل روزگی ‎S55) OPO IP yl ‎ ‎Sin) OPO ---—--4 ‏ات‎

صفحه 29:
BOs eee ESD) - 01200 - 0019 - Fd -C9 : Js! 555 5) 8 — Of - ded —- S99 - F9e - 968 - 886 Pp -dd-de -d9-99 8 تلفات در هفته اول بيمارى ©©9©) قطعه (معادل ا ‎BRP‏ ‏0 4 از روز دوم دركيرى از نظر بالينى در سالن جوجه هاى كز ‎PRNER Ten PENNE Sp Ne TES‏ 2000 ‎ens rea Daca‏ . ملتحمه جشم به رنك قرمز كيلاسى 4 در روزهاى بعد كدورت شديد قرنيه در جوجه هاى مبتلا

صفحه 30:
4 يس از ككذشت ©0 روز ان شيوع بيمارى حدود 000)© قطعه از جوجه هاى باقيمانده (02©)00 قطعه) علايم شديد عصبی »پیچش گردن و ستاره نگری » زمین گیری نشان دادند

صفحه 31:
| ار او ور را ل 5000 5 در مابقی سالن هاءآشامیدنی انجام شد 4 تا © روز بعد دركيرى سالن اول در هيج سالنى علايم ديده نشد. 4 از *06 روزگی در دو سالن علایم عصبی همراه با خونریزی در پیش معده اما با شدت کمتر دیده شد 8 در یک سالن تلفات ناشی از بیماری به 969 و درسالن دیگر به رسید 8 علايم كوارشى » عصبى ءالتهاب ملتحمه جشم وكدورت قرنيه دراين سالنها نيز مشاهده شد ولى با شدت كمتر

صفحه 32:
3 8 بعد از دركيرى با بيمارى علاوه بر واكسن لاسوتا در ©6© ‎oa 4 pene 585 S59) U3 5p sf CaS 5¢ S555‏ 6 سالن خروس از سالن هایی است که اصلا علائم بیماری نشان نداده 1# در روز اول دركيرى سالن اول با توجه به علائم كوارشى و شك به بيمارى كوكسيديوز داروى تولترازوريل به مدت © ساعت ‎Boo weet‏ او را وا را 3960 است

صفحه 33:
سرولوژی | 62 روز بس از شيوع بيمارى در سالن اول از تمام سالن ها خونگیری و تیتر نیوکاسل اندازه گیری شد . که در سالن ا ل 1ت ل ل لي ‎OESEe(‏ ا ا ا 0 در سالن هايى كه دو روز بعد علائم نشان دادند ©/[)بود ‎PETER Stes‏ ل ‎Rie cE Seas et)‏

به نام خدا دستاوردهای فنی سال 88 هجدهم بهمن ویازدهم اسفند 1388 تهران ارائه دهنده :مجید صنعتگر ((شرکت مرغ مادردیزباد)) و ((مرغداران توس )) عناوین اصلی خالصه تغییرات و نیازها در مرغ مادر امروزی نیوکاسل فوق حاد در مرغان مادر بازگشت لنگش شیوعی دوباره از MG وضعیت بیماری ها در استان خراسان رضوی هنر مدیریت خروس تغییرات و نیازها در مرغ مادر امروزی خالصه ای از اطالعات داده شده توسط بخش خدمات مشتریان شرکت مرغ اجداد زربال با رویکرد پرریزی اما در مورد نیاز های مرغ مادر امروزی عامل شروع تحقیقات و گذاشتن جلسات :پرریزی کاتولوگهای نژاد هرچندسال یکبار عوض می شود والزاما نباید اجرا شود .فلسفه خدمات مشتریان به روزرسانی آن است شروع شکایت از 8ماه قبل 10%مشتری ها شاکی بررسی عوامل مهم شامل: -1وقوع در چند درصد گله ها -2چند درصد مرغ و خروس ها -3کجای پرنده -4بررسی منحنی تولید،وضعیت تغذیه ای ،نسبت مرغ وخروس ‏overmating -5 -6تراکم -7امکانات فارم(تهویه،هیتر،سرانه آبخوری و دانخوری) -8برنامه نوری -9تاثیرات فصلی -10مختصات جیره های مصرفی و ارزیابی تامین کننده های مواد -11عوامل ایجاد استرس وترس و آشفتگی -12بیماری های دستگاه گوارش ،پوستی ،مایت و... پس از بررسی چند فارم شاکی اطالعات بررسی شد. نظر آقای مایکل النگلی : به نظر ایشان این بحث به علت پرخواری بوده و نه پرریزی وتوصیه های ایشان : -دوره پرورش :-1دسترسی به کل فضای سالن قبل 21روزگی -2تا28روزگی دما 20 -3مدیریت آبخوری ودانخوری از نظر ارتفاع ،سرانه و دسترسی کافی -4کاهش استرس واکسن -5پخش سنگریزه روی بستر -6اضافه کردن نمک یا جوش شیرین موقع پرخواری -7کاهش طول روشنایی قبل 22هفتگی -8افزودن تریپتوفان آشامیدنی در آب -دوره تولید-1سرانه کافی آبخوری و دانخوری -2توزیع دان در تاریکی -3افزایش مقادیر دان همگام با تولید -4استفاده از دان آردی زبره -5بلوغ جنسی همزمان مرغ وخروس -6پخش سنگریزه در بعدازظهر ها -7استفاده از جوش شیرین -8استفاده از ویتامین های گروه ب -9تریپتوفان -تغذیه-1فیبر خام بین 4تا 7درصد -2سطوح سدیم 0/18تا 0/2درصد -3کلروسدیم انحراف زیادی نداشته باشد -4سطوح کافی اسیدآمینه های قابل هضم :الیزین،آرژنین،متیونین و... -5مقادیر کافی عناصرکمیاب:روی ،سلنیوم -6مایکوتوکسین ها -7کنترل ویتامین های گروه ب -8مقادیرکافی دان نتایج بررسی های خدمات مشتریان اجداد زربال -1نژادی نیست -2بعضی مشتری ها از روش 1استفاده می کننداما با فرمول جیره های روش2 درروش 1افزایش وزن هفتگی به تعویق می افتد،چون دراین روشدان کمتری میدهیم تاافزایش وزن کمتر باشدوچون نیازهای پرنده ثابت است پس باید جیره غلیظ تری بدهیم درموردتمام اسیدآمینه های ضروری، cp،انرژی،موادمعدنی،ویتامینها احتیاجات غذایی پرنده در کیلوگرم جیره بیشتراز روش 2است. توصیه ها - اگرازروش 1استفاده می کنید منحنی وزن مرغ را به صورت زیر تغییر دهید: 5تا 6هفتگی 50 ---------گرم باالی وزن استاندارد 10تا 16هفتگی80 -------گرم باالی وزن استاندارد 100 -------گرم باالی وزن استاندارد16تاتولید درطول تولید 120 ---------گرم باالی وزن استاندارد زمان آغازتحریک نوری80 ------تا85درصدگله بیش ازدوانگشت استخوان عانه باز درپرنده های جدیدافزایش تولیددرشروع موشکی است --- پرنده را باسطوح باالتر دان حمایت کنید روش پیشنهادی: ازنشانه گذاری تا %5تولید proactiveعمل شود(برعکسروش ) reactive -زمان نشانه گذاری 122 -----تا 125گرم 4 ---------- 1%گرم افزایش 4---------2/5%گرم افزایش 3-----------5%گرم افزایش 5%تا --------%70به ازاء هر 0/6 ------%1تا 0/65گرم افزایش بعد از --------%85به ازاء هر 1 ----- %1گرم (این قسمت بستگی به افزایش وزن هفتگی مرغ ،وزن تخم مرغ ،زمان مصرف دان ،منحنی تولید ،تاثیرات فصل و دمای سالن ،فرمول جیره دارد) بعد از پیک به تعویق انداختن زمان کاهش دان کاهش دان بر اساس Egg Mass گرفتن دان زودتر از 3هفته بعد پیک اتفاق نیفتد توجه به وزن گیری مرغ ها اگر مجموع افزایش وزن دو هفته متوالی بیش از 60گرم شد -------دان کاهش یابددر شروع گرفتن دان تا 40هفتگی ------عدم کاهش بیش از %3دان پیک 50-40هفتگی --------عدم کاهش بیش از %5 64-50هفتگی --------عدم کاهش بیش از %4 فرموالسیون جیره از تمام مواد اولیه خریداری شده ارزیابی به عمل آید مقدار cpدر جیره واقع بینانه دیده شود جیره را براساس aaقابل هضم بنویسید نه توتال دسترسی حیاتی مواد در نظر گرفته شود فرمول های تولیدی ارزیابی کیفی گردد جیره ها از نظر آفالتوکسین ها کنترل شوند درصد روی و مس درمکمل ها ودرباالنس جیره مهم است درصد ویتامین های E,Seدرمکمل ها و باالنس جیره مهم است قوام دان و میزان آردینگی آن مهم است ویتامین های مهم در رشد پر گروه Bو پانتوتنیک اسید چرا کمبود ویتامین در جیره اتفاق می افتد ؟ -1درجیره به علل اقتصادی کم زده شود -2خود تولیدکننده کم زده است -3در میکس جدا شود -4بعضی پرنده ها کمتر می خورند -5بعضی ویتامین ها در مواد غذایی قابل استفاده و بعضی قابل دسترس نیستند -6کیفیت ویتامین ثبات ندارد ودربرابر فشار ،حرارت ،رطوبت ، اکسیداسیون،کولین و ...تغییر می کند -7طی فرآیند نگهداری و انبارداری از بین می روند در یک کار تحقیقاتی بعد از یک ماه میزان باقیمانده ویتامین های ذکر شده به شرح ذیل بوده است : -1ویتامین A : 70تا 80درصد -2ویتامین K : 35درصد 65 :تا 80درصد -3تیامین مینرال های مهم دررشد پر روی و مس و منگنز چرا کمبود مینرال اتفاق می افتد ؟ – 1کم زده شود(درفرمول دان یا کارخانه تولید کننده) – 2دمیکس شود – 3باید بدانیم به چه فرمی در دستگاه گوارش حل می شود.جذ ب بعضی فرم ها مثل کلرید و سولفات بهتر است – 4بعضی پرنده ها کمتر دان می خورند – 5به خصوص درمورد Mn,Cu,Zn,Seبایددوسوم معدنی و یک سوم آلی تامین شود برای تامین نیاز های راس حدود 630تومان معدنی و 5100تومان ویتامینه هزینه بر می دارد.که %41 ویتامینه را Eو %10کولین و A %6است Seدر مکمل های معدنی غلظت بسیار کمی دارد و معموال دمیکس می شود (به عبارتی گم می شود) انرژی و پروتئین در فرمول نویسی و جیره بندی دان محاسبه انرِژ ی مهم تر از پروتئین است انرژی نگهداری :اندازه بدن ،دمای محیط،سطح فعالیت اندام های حیاتی اولین بخشی هستند که استفاده می کنند انرژی نگهداری در دوره پرورش ازهفته 12به بعد %80 انرژی مورد نیاز است درشروع تولید %82درپیک %75بعد هفته 40حدود %76 پس در دوره تولید حدود %80انرژی برای نگهداری است که در پیک تولید کم می شود و بیشتر صرف پیک Egg Massمی شود اگر میزان دان در تولید کم باشد از Egg Massکم می کند وضعیت پرونسبت آن با انرژی مورد نیاز 5 4 3 2 1 6 01 5 3 6 4 9 5 4 61 4 21 5 0 درجه 6 3 5 5 8 0 5 3 4 5 0 6 4 8 5 14 درجه (1پرکامل)%20( 2ریزش پر)%40( 3ریزش پر) %60(4ریزش پر) و %80(5ریزش پر) کاهش دان بعد پیک درهر %5کاهش تولید حدود %1/4نیاز به انرژی کاهش پیدا می کند پس بهتر است کاهش دان بر اساس نیاز به انرژی باشد نیاز به پروتئین Cpمورد نیاز برای نگهداری 8/52گرم در روز Cpبرای تولید یک تخم مرغ 65گرمی 14/2گرم در روز 65%پروتئین برای تولید صرف می شود بنابراین مهم ترین عاملی که نیاز به prرا تعیین می کند EMاست انرژی برای بقاء الزم است و پروتئین برای تولید(%80انرژی برای نگهداری و %65پروتئین برای تولید) درسویه های جدید مرغ مادر یک هنر مهم مقادیر درست وزمان درست شارژ دان برای برطرف کردن نیاز های گله مرغ های مادر امروزی سریع به تولید می آیند بنابراین برنامه تغذیه ای مناسب می طلبد روند تقسیم انرژی -1:اندام های حیاتی -2استخوان-3 رشدعضالت-4تناسلی-5ذخیره چربی-6تعدادفولیکول های بالغ بیشتر بلوغ جنسی زمان بین تحریک نوری و پیک تولید است اگر پرنده overfeedingشود :به تولید می آیند ولی با اختالالت متابولیکی مثل چربی کبد،چربی بدن ،فولیکول های باال و دوزرده بیشتر و... اگر دان کم باشد:تولید کم ،کمبود تغذیه ای ،پرریزی و... خالصه نسل جدید مرغان مادر:افزایش تولید،افزایش رشد،سیکل تخمگذاری دقیق ومنظم و خوبی دارند،درشرایط بد:گپ در کالچ های تولید تحریک نوری باید به تعویق بیفتد Fleshingمرغ از نزدیک باید ارزیابی شود درزمان بلوغ جنسی تغییردر fleshingمهم تر از تغییر وزن است بعدپیک گرفتن سریع و هیجانی دان توصیه نمی شود. گزارشی از یک مورد ابتال به بیماری نیوکاسل فوق حاد در یک گله مرغ مادر درتاریخ 18/9/1388دریک سالن یک فارم مرغ مادر گوشتی عالئم بیماری نیوکاسل ظاهر شد در بررسی اولیه سالن وضعیت جوجه ها از نظر بالینی طبیعی بود ولی در کالبدگشایی تلفات خونریزی شدید در پیش معده که به نواحی زیرین سنگدان نیز کشیده شده خونریزی در روده کور و نقاط خونریزی کانونی منتشر در قسمت میانی وانتهایی روده هیچگونه عالیم تنفسی مشاهده نشدونای ،کیسه های هوایی وریه ها طبیعی بودند سن جوجه های سالن 28روزه و درصد تلفات تا شروع درگیری %1 واکسیناسیون انجام شده تا زمان شروع درگیری کوکسیدیوز(لیواکوکس) 5 -------روزگی دوگانه زنده نیوکاسل – برونشیت (ویتابرون)10 ----- روزگی دوگانه روغنی نیوکاسل – آنفلوانزا(رازی)10 ----- روزگی گامبرو D78 -------- 17روزگی گامبرو D78 --------24روزگی روند تلفات در سالن درگیر بترتیب از روز اول – 170 – 113 – 41 -23 : – 64 – 121 – 239 – 432 – 382 – 224 7 – 11 – 12 – 13 – 36 تلفات در هفته اول بیماری 1385قطعه (معادل )%37/5وتا پایان هفته دوم 1881قطعه (معادل )%50/9 از روز دوم درگیری از نظر بالینی در سالن جوجه های کز کرده دارای لرزش بدن و التهاب شدید ملتحمه چشم ( . )conjunctivitisملتحمه چشم به رنگ قرمز گیالسی در روزهای بعد کدورت شدید قرنیه در جوجه های مبتال پس از گذشت 15روز از شیوع بیماری حدود 200 قطعه از جوجه های باقیمانده ( 1760قطعه) عالیم شدید عصبی ،پیچش گردن و ستاره نگری ،زمین گیری نشان دادند با تشخیص بیماری ،واکسیناسیون با السوتا شرکت رازی به میزان 1/5دز در مابقی سالن ها،آشامیدنی انجام شد تا 6روز بعد درگیری سالن اول در هیچ سالنی عالیم دیده نشد. از 34روزگی در دو سالن عالیم عصبی همراه با خونریزی در پیش معده اما با شدت کمتر دیده شد در یک سالن تلفات ناشی از بیماری به %8و درسالن دیگر به %2رسید عالیم گوارشی ،عصبی ،التهاب ملتحمه چشم وکدورت قرنیه دراین سالنها نیز مشاهده شد ولی با شدت کمتر بعد از درگیری با بیماری عالوه بر واکسن السوتا در 28 روزگی ،واکسن گامبورو در 31روزگی نیز مصرف شده سالن خروس از سالن هایی است که اصال عالئم بیماری نشان نداده در روز اول درگیری سالن اول با توجه به عالئم گوارشی و شک به بیماری کوکسیدیوز داروی تولترازوریل به مدت 8ساعت مصرف و سپس قطع شده درصد کل تلفات حاصل از بیماری نسبت به جمعیت کل گله معادل %8شده است سرولوژی 4روز پس از شیوع بیماری در سالن اول از تمام سالن ها خونگیری و تیتر نیوکاسل اندازه گیری شد .که در سالن درگیر حدود( 4ولی 3مورد تیتر1 ، 6مورد تیتر 7و 1مورد تیتر 8وجود داشت) بود در سالن های دیگر 1/2و در سالن هایی که دو روز بعد عالئم نشان دادند 1/8بود در خونگیری ده روز بعد تیتر در سالن درگیر و دو سالن دیگر به حدود 9رسید.

51,000 تومان