صفحه 1:
ستگاه كرس
صفحه 2:
گوارش یا قضم با تحلیل به فرایند قابل جذب کردن غذا توسط حل کردن آن و تجزیه آن را به ترکیبات شیمیایی ساده
at 9 که ۱ زدن موجوزات زنده رخ میدهد. گواردن عمدتاً از طریق آنزیمهای ترشح شده به دستگاه گوارین
races pel
گوارش در انسان TN
غذای خورده شده حاوی اجزای مختلفی است که هریک برای ورود به داخل بدن راههای مختلفی دازند برخی مانند آب به |
| از طریق انتشار جذب میشوند و برخی مانند ويتامين 812 جذب فعال دارند. سه گروه عمده غذایی که باید هضم Solu
ا ۱ 1۱ 39 قانل جذب از روده باشند عبارتند از کربوهیدرات, چربی و پروئئین.
کربوهیدراتها i ۳
گوارش es از دهان و با آمیلاز بزاق شروع میشود. در معده پیشرفت مهمی روی نمیدهد ولی در روده آمیلاز
لوزالمعده و دیواره روده باریک با تولید آنزیمهای مالتاز لاکناز و ساکاراز موجب شکسته شدن دی ساکاریدهای مالتوز,
0 به مونوساکاریدهای تشکیل دهنده خود میگردند که از دیواره روده جذب می 3
0000005 ساس سروت م شود بس از ورود مواد خذايى به روذه باريك امد
تریپسین. کیموتریپسین کار پپسین را ادامه میدهند و پروتئینها را به پلی پپتیدهای کوچکتر تجزیه میکنند. عمل/[نزيم
8 3 ۳ 1 توسط عامل کریوکسیل اسیدهای آمینه لیزین و آرژنین است. تقش د
تریسین, فعال ساختن کیموترییسینوژن و تبدیل آن به کیموترییسین است. کیموتربیسین موجب شکستن پیوندهای
nn Te سل ]هاف اسیته آرومانیک است ۴۳۵ ,1۱۳ اا ترييسين موجب تبديل أنزيمها
پروکربوکسی پپتیداز به کربوکسی پپتیداز میگردد.
چربیها
گوارش چربیها اصولاً با لیباز ترشح شده از معده شروع میشود اما اين آنزیم لیپیدها را به واحد سازنده خود تبد:
تک 9 زار لها بط لباز و قسفولیباز پانکراس, بعلاوة آنزیمهای سلول های پوششی )1099 :4
خود تبدیل میشوند. لستیناز ۱۵61601056 وظیفه شکستن مولکول لستین و جداسازی یک مولکول اسید چرب را
mn
صفحه 3:
دستگاه گوارش
یکی از دستگاههای فعال در بدن انسان و بعضی از جانداران
است.
1 1 ۳ کوارش در جاتوران براساس نوع
۱ ان بختلفی وجود دارد. اما بهطور
کی اه گوازش آزها از ها بش کلی بلع, گوارش مکاتیکی
ae vel ently دن گیل نندهایشت. بعضی از جانوران که
0 ۹( کرام کده اضلا دستگاه گوارش
ندارند و oe و با عمل واپخش دیفوزیون مواد غذایی
تجزیه شده را از طریق پوست وارد بدن خود کرده و مورد
استفادة سلولهای خود قرار میدهند مثل کرم کدو .
۰ ۲ ۲۰ ۰ إن ذهان ا مقمد امتداد دارد: از لولة
گوارشی و غدههای گوارشی تشکیل شدهاست و حدود هفت متر
طول دارد. غدد گوارشی شامل غدههای بزاقی, غدههای دیوارة
10070 0 لت و کبداست. لول گوارشی نیز
شامل دهان, حلق, مری, معده, رودة باریک, رودة بزرگ و
اد ٠ 5 5 وآرد معده مىشود يا آنزيمهالى
درن فد + اوط .. رده ] .+ | سادهتری تجزیه شود.
انس إل ارط دار ارده sig tris از معده خارج شده
7 0 10ل | اس تخزيه شده جذب جريان
خون شوند. مواد غذايى تجزيه شده از طريق جريان خون در
ماگ ای و انا كيد كران يآفته تا در آنجا يرخى مواد
در كبد ذخيره شوند و براى مصرف در اختيار ياختههاى بدن
قرار میگیرند. اجزای غذایی که جذب نمیشوند از طریق مدفوع
ال عدن دقفي كروي
صفحه 4:
دهان
از هنگام شروع به جویدن غذا, هضم غذا نيز شروع مىكردد. دهان در اثر جويدن
Iig ۱ کار مکایکی توسط [دندانها و ماهیچههای
فک بان وتات مشود باق محلوطی از ترشحات سه جفت غده
زیرزبانی, زیرآروارهای و بناگوشی است. ماده دیگری نیز در آن وجود دارد که
موینسین تام دارد و به هنگام مخلوط شدن با آب به ماد چسبناک و قلیایی به
نامموکوز تبدیل میشود و باعث چسبیده شدن ذرات جویدهشده به هم و تسهیل
در بلع ميشود. غدههای ترشحکنند موسین در سراسر لول گوارشی وجود دارند.
در بزاق آنزیمی به نام پتیالین وجود دارد که یک آمیلاز ضعیف است و از غدد
او 30 200 ابن انريم کرتوهدراتها از جمله نشاسته را به مالنوز
oe ۹ ۱ 9و زر بزاق ليژوزيم است که باعث ضدعفونی دهآن
و از بين رفتن باكتريها میشود و همچنین ضد عفونی حفره دهان را به عهده
میگیرد؛ بنابراین بزاق باعث گوارش, ضدعفونی حفره دهان, کمک به حس
چشایی, مرطوب نگاه داشتن دهان و تسهیل سخن گفتن میشود. پس از جویده . ...255
شدن, غذا در آثر عمل بلع به مری و از طریق آن به معده راه مییابد. دهان اولد
عضو دستگاه گوارش بدن است که غذا و آب برای گوارش اول وارد اين 9408 مس
میشوند. دهان شامل حفره دهان, دندانها, زبان, بزاق, لثه و سقف دهان است . تنس
فک بالا ثابت است و حرکت نمیکند؛ ولی فک پائین حرکت دارد و عمل باز و بسته
شدن دهان را انجام میدهد. در داخل استخوان هر فک حفرههایی وجود دارد که
ريشه دندانها در آن قرار میگیرد. در اين حفرات دندانها به وسیلة الیاف دور
دندان به استخوان فک متصل میشوند. روی آروارهها و دور دندان را له
میپوشاند. به آرواره لثه و الیاف نگهدارنده دور دندان بافت نگهدارنده دندان گفته
میشود. دهان انسان در اعمال زیادی نظیر حرف زدن خندیدن, چشیدن, گاز
گرفتن. جویدن و بلعیدن غذا شرکت دارد. اولین قدم در راه گوارش غذا, خرد کرد
و جویدن مواد غذایی است که توسط دندانها صورت میگيرد. هرکدام از دندانها سس مس
با شکل خاص خود به عمل جویدن کمک میکنند. دندانهای پیشین برای بریدن. . SMT
دندانهای نیش برای پاره کردن و دندانهای آسیا برای خرد کردن لقمه شکل ‘corel ctor
رت
ato
Eastern
صفحه 5:
معده و مری Cardiac Sphincter
The Stomach
پس از جویده شدن غذاء زبان بالا میرود و به کام
میچشید: پس آز آنکه گیرندههای مکانیکی گلو
تحریک شدند زبان کوچک نیز بالا میرود و راه
بینی را میبندد. اپیگلوت نیز راه نای را پسته و
به اين ترتيب غذا وارد مری میشود و توسط
حرکات دودی ماهیچههای حلقوی مری به دهانة
يس آين بیش که کاردیا نام ذارد در
حالت عادی منقبض بوده و مانع بازگشت غذا از
درون معده به مری میشود. وقتی امواج دودی به
mena هه
درون معده میشوند. آنگاه معده توسط آنزیمها
و حرکات خود غذا را به مادهای خمیری به نام
کیموس تبدیل میکنند.
sles ترش لدب درون معده عبارنند از موسین
كه با تشکیل لایهایقلیایی از موکوز از دیواره
ده در رار تس ی حدم
میکند , اسید کلریدریک ۲۱۵۱ , فاکتور داخلی
معده که باعث جذب ویتامین ب۱۲ میشود , MZ
پروتناز که بهطور کلی پپسینوژن خوانده میشوند
و باعث تجزية پروتئینها به اسیدآمینه میشوند و
گاسترین محرک ترشح اسید کلریدریک و
و
Duoderum
fr en
صفحه 6:
Ghd eben روده باریک
laity esas رابت آولین قسمت که درست بعد از
معده قرار دارد را " ائنی عشر «یا دوازدهه ویا» دئودنوم "
مینامند, که کوتاهترین قسمت روده باریک است. دو
١ 00 00 4 كه عذال دوازدهه ائنىعشر قرار دارند به 7-7
ترتیب عبارتاند از تهیروده «5ناطنازع( و درازروده aw aS MEUM
روده بزرگ متصل میگردد. وقتی غذا از معده وارد دوازدهه میشود زر رس
لت و لوط بودن زا اینید معده: هنوز اسیدی است. در محل
0 ۱ ۱ فلبایی به این غذا اضافه میگردد تا aH
اسیدی آن را خنثی کند. این شیره گوارشی از عضوی که در قسمت
۳ ۲ ۱۱ ۱ اورالموده گفته میشود ترشح میگردد. - SUS
که وی انز هایی ات کم باعت ادامه هضم غذا میشود, همچنین
سکرتون هوزیوتی آرنت که از سلولهای بخشهایی از دوازدهه به
خون ترشح و باعث افزایش ترشح بیکربنات ۷۵3 یک بار منفی از
لوزالمعده میشود. صفرا نیز در همین محل به غذا اضافه میگردد.
صفرا مایعی سبز رنگ است که در کبد شما ساخته میشود و سپس از
کبد به کیسه صفرا وارد میگردد تا در آنجا ذخیره شود. این صفرا به _. عدد خارجی نونه كوارض'
حل شدن مواد غذایی چرب کمک میکند. علاوه بر اينها صفرا وظیقة
عيب
خارج کردن کلسترول اضافی بدن و بیلی روبینها را دارد و سپس bine
ean [ue ee ena eas ۱ اك آل وا وان la «ses! a, allel درون ریده
امزای سادهتر حودتجزیه میشوند که عبارتاند از 1
بروتتينها به اميتواسيدهها تجزيه مى للتولد, 2 و
كربوهيدراتها به كلوكز و ساير قندهاى سادهتر تبديل مىشوند. ests | عه oneal
جربىها به اسيدهاى جرب و كليسرول تجزيه مىكردند. زير مخاطى
“aia
صفحه 7:
در قسمتهای پایینتر روده باریک یعنی در تهیروده و درازروده , فراورده نهایی غذای گوارده از طریق دیواره روده باریک
به جریان خون جذب میگردند. بر اثر انقباضات موجی شکل عضلات دیواره رودهها, غذا در طول روده حرکت کرده و به جلو
مینامند. دیواره رودهها صاف نیست بلکه دارای میلیونها برجستگی 5ا5اها06/1 » میرود. اين حرکت را " پرپ
.است !!//۷.» انگشت مانند بهبنلتول هی دیوارة پرزها برجستگیهای کوچکتری یه نام ریزپرز دارند.
خستن طحالی. ۳ سرخرك اكودت بزرک سماهرگ زیرین.
سوخرگ وودهبند بالایی.
روده بزرگ
روده شامل کولون 60۱0۴ , راستروده ٩66 و
مقعد میباشد. طول روده بزرگ حدود یک متر است. آبی که
0 ها ور تاه قرار گرفت بود در روده بزرگ
باز جذب میشود و باعث میشود که مدفوع بدون آب و خشک
ایجاد شود و شکل جامد به خود بگیرد.
هنگامی که مدفوع به راست روده میرسد, بر اثر انقباضات
واکنشی که در راستروده ایجاد میشود و ماهیچههای دریچه یا
اسفنکتر مقعد را شل مینماید, احساس دفع مدفوع به شخص
دست میدهد. اسفنکترهای مقعد, ماهیچههای حلقوی شکلی
میباشند که کنترل بازشدن و بسته شدن مقعد را در اختیار
دارند. معمولاً حدود یک تا سه روز طول میکشد که غذا از
دهان تا مقعد برسد. بعضی از افراد روزی دو یا سه بار مدفوع
میکنند, در حالیکه سایرین روزی یک بار و بعضیها نیز هر دو یا
سه روز یک بار مدفوع میکنند که تمام این موارد طبیعی
هستند.
صفحه 8:
جر وله گوارشي يا بريستالسى. به انگلیسی:
6515 به مجموعه جنبشها و حركتهاى موجود در طوا
لوله گوارشی از مری تا راستروده گفته میشوند که موجب 1
nee ese رام دهان تا خروج Siar هم 59
eae ere لالس طميشه بيش برنده است
2 أل 2 فلشار بينشاأزحد در معده,
el Stee رد نهان خارج شود.
انواع د 2
دو نوع حرکت اصلی در لولة گوارش به وجود میآید: حركات موضعى حركات كوارشى
۱-حرکات قطعه قطعه کننده
۱ تس
تفش معلوط کنندگی و ربزترکردن مواد غذایی را بر عهده موی فاص ات
۱
دارد.
ZS eee 0 اه هه
كا 01 ]0 ورف [«دود» ذر غربى يغنى ,
«کرم»] موجب جلو راندن غذا در طول لولة گوارش ea سرعت
مناسب برای هضم و جذب میشوند. \ ۴ | ۱ | |
۴۳۶ ۱ 404
a
صفحه 9:
بعد از جویدن غذا به درون بولوس, بلعیده شده و از طریق مری جابجا میشود. عضلات صاف در پشت بولوس منقبض
میشوند تا از بازگشت مجدد آن به داخل دهان جلوگیری شود. سپس موجهای ریتمیک و یک طرفه انقباضات کار میکنند تا
.سريع غذا را به معده وارد کند
۲ براوباکک ردنمواد غذلییاقرمانده در معده به روده کوچکو همچنینب اقیمانده ذراتموجود در روا
به داخلروده عملموکند .
.پس از پردازش و هضم معده, مایع نیم سلولی از طریق اسفنکتر پیلوریک به داخل روده کوچک فشرده میشود |
کیموس به تدریج راه خود را از طریق روده کوچک به سمت روده بزرگ مییابد. |
اگرچه روده بزرگ از نظر نوعی که روده کوچک از آن استفاده میکند. دارای حرکت پریستالسی است. اما نپروی محرک
أوليه نيست. در عوض. 1 992 به تام حرکات توده ای یک تا سه بار در روز در روده بزرگ اتفاق میافتد و باعث
030033030 آکنون مذفوع به سمت راست روده حرکت کند
صفحه 10:
آنزیمهای گوارشی
اندو پپتیداز با اندوپروتئیناز از انواع پروتثازها هستند که با شکستن پیوند پپتیدی آمینواسیدهای غیر پایانی
زنجبره پیتیدی باعث پروتئین کافت میشوند یعنی پروتئینها را برخلاف اگزوپپتیداز از وسط به پلی پپتیدهای
ا eslny aly رف عبارقد از تربیسین , کیموتربپسین , الاستاز و پپسین که بجز الاستاز
بقیه آنزیمهای گوارشی هستند. گلوتامیل اندویپتیداز و ترمولیزین از اندویپتیدازهای باکتریها هستند.
۱ ۱ از روتینی که از سلولهای اصلی معده ترشح میشود و به هضم پروتئینها کمک
میکند.
اثرات گوارشی
اين آنزيم یک اندوپپتیداز است لذا پروتئینها را از وسط به پلی پپتیدها تجزیه میکند. پپسین به صورت پروآنزیه پپسیتوژن
از سلولهای اصلی معده ترشح میشود. بیسین اولین آنزیم گوارشی است که کشف شدهاست. حداکثر فعالیس/پپسین در
محیط اسیدی 0220 9 PH حدود دو است در ۳|۷ هشت و بالاتر این آنزیم کاملاً تخریب میشود.
پیسینوژن
آنزیم پیسین به صورت پپسینوژن که فاقد فعالیت گوارشی است در داخل سلولهای معده ساخته میشود. ولی این
۲ ۱۲۳ ۰ ار آسید بلافاصله فعال شده و بهشکل بيسين در مىآيد. بيسين در محيط با
ا ا 00 ۳۳۳ ۳۶ و ,تضوص پیوند بین اسیدآمینههای آروماتیک و هیدروفوبیک را می:
ا د een 107 دا ۰1 ار يزوتثوليتيك بهسين بسيار ضعيف شده و ممكن است كا
et از 5 لا نفس تس 0 ها نقنض دارد.و در هضم كربوهيدرات و جريى تأثيرى:تدارد.
صفحه 11:
تریپسین ۲۳۷۵5۱7 , آنزیمی است پروتئینی که از سلولهای لوزالمعده به صورت پروآنزیم و غیرفعال ترشج
میشود و به هضم پروتئینها کمک میکند.
اثرات گوارشی
و( و با | از وسط به پلی پیتیدها تجزیه میکند. تریپسین یک سرین پروتناز
است. تریپسین به ویژه پیوندهای لیزین و آرژنین را میشکند. این آنزیم از پانکراس بخصوص بر اثر تحریک کوله
سیستوکینین به دئودنوم ترشح میشود.
تریپسینوژن
چون تریپسین در فرم فعال میتواند سلولهای لوزالمعده را نیز تخریب کند در داخل اين سلولها به شکل غیرفعال
تریبسینوژن نگهداری میشود. هنگام ترشح به داخل روده به صورت پروآنزيم ترشح و در دئودنوم توسط
انتروکیناز فعال میشود. تریپسین علاوه بر هضم پپتیدها سایر پروآنزیمهای لوزالمعده را نیز فعال میکند,
در صورت عدم ترشح آنتروکیناز جذب پروتئین دچار اختلال میشود.
کیموتربپسین [0۷۲۳0۲۲۷05 , آنزیمی است پروتئینی که از سلولهای لوزالمعده به صورت پروآنزیم
ترشح میشود و به هضم پروتئینها کمک میکند.
اثرات گوارشی
اين آنزیم یک اندوپپتیداز است لذا پروتئینها را از وسط به پلی پپتیدها تجزیه میکند. کیموتربپسین به دو فرم ۸ و 8 و/
کیموتریپسین به ویژه پیوندهای تیروزین. تریپتوقان و فنیل آلانین را میشکند. اين آنزیم از پانکراس به ویژه بر اثر
سیستوکینین ترشح و در دئودنوم فعال میشود.
کیموتربپسینوژن
peices Ose در فرم فعال میتواند سلولهای لوزالمعده را نیز تخریب کند لذا در داخل این سلولها به شکل غیرد
كيموترييسينوزن نكهدارى 0 پس از ترشح در دئودنوم توسط تریپسین که قبلاً توسط انتروکیناز فعال شده !
و فرم فعال أن كيموترييسين است.
صفحه 12:
لاکتاز یکی از آنزیمهای خانواده بتاگالاکتوزیداز است. در انسان اين آنزیم غالبا در سلولهای تمایزیافته
پرزهای روده باریک یافت میشود. لاکتاز برای هیدرولیز لاکتوز شیر ضروری است.کمبود اين آنزیم سبب عدم
ل ۰ ۰ آل افراد بعد از خوردن شیر دچار مشکلات گوارشی میشوند.
مصارف صنعتی
در صنایع بستنیسازی از لاکتاز به منظور تبدیل لاکتوز شیر به قندهای سادهتر گلوکز و گالاکتوز که طعم مطلوبتری
دراه ماو
شیمیایی
واکنش
لاكتاز كاتاليزور واكنش زيراست.
۶ + 06۶۲۱۱۲۵۶ جه ۲۲۵ + 6۱۲۳۲۲۵۱۱
Ob
صفحه 13:
آمیلازها آنزیمهایی از گروه گلیکوزید هیدرولاز هستند که باعث تجزیه زنجیرههای کربوهیدراتها مانند نشاسته
میشوند.
کارکردها
ا at ۰۰ رده و روده باریک یافت میشود. اين آنزيم باعث تجزیه
زنجیرههای پلی ساکارید مانند نشاسته به اجزای کوچکتر و دی ساکاریدهایی مانند مالتوز میشود و نقش مهمی
٩ ۱ص کر 3و۱و۱ نایز بافتها نیز تا حدودی فعالیت آمیلازی دارند مثل:تخمدانهاء روده باریک و بزرگ و
عضلات مخطط.
۴ ۱ ۱ ادر كد ا #استه را تبدیل میکند چون مدت توقف غذادر دهان ناچیز است ولی
Sie ay egrets) 9 eens پانکراس است. آمیلاز بهطورطبیعی از سلولهای آسینار
ای ۰ ۰۲۰۱ تین دوازده ترشح میگردد و در روده به تجزیه نشاسته کمک میکند.
آمیلازها ساختاری پروتئینی دارند و به سه زیرگروه آلفا آمیلاز 0-۵۳0۷۱256 , بتا آمیلاز 8-۵۳0۷۱۵56 وكا
تقسیم بندی میشوند.
اف فایلا که سل هیدرولیر آن مرتب نبوده و در قسمتهای مختلف زنجیره اثر میکند.
ب بتا آمیلاز با آمیلاز باکتریها که زنجیرههای پلی ساکاریدی مانند نشاسته و گلیکوژن رااز قسمت انتهایی غیراحیاکنند
آنها هیدرولیز میکند و هربار یک مولکول مالتوز به وجود میآورد.
ge ۱ ۱ ۱ ۱ 8 وفدد بزافی 5 است. ۳۲۱ مطلوب بزای این آنزيم حدود ۷ میباشد.
یونهای کلر, برم, نیترات آن را فعال ات واگزالات آن را مهار میکنند. در واقع آنزیم آمیلاز نشاسته رااز محل
پیوندهای ۱-۴ هیدرولیز میکند. آن را به مالتوز تبدیل میکند.
صفحه 14:
استرازها
shake.
دی / تر:
عیساکار یداتزها
یانکراس
پانگراس
پانگراس
پانکراس
پانکراس
پانکراس
روده
روده
تروحه
پاتکراس و میگروقلور روده
سكلور روح
محل قمالیت
معده
روده
روده
روده
روده
روده
روده
روده
روده
روده
روده
55
ae
یروا
5
یر وتلیت4
پروتتین/ پیتیدها
یرو تئین/ پیتیدها
تریآسیل گلیسرولها
استرها
تشاستهها
یرو تئین/ بپیتیدحا
دی/ تری:
حیساکا رید ها
سلولو
یمهای گوارشی و مكات ترشح و فحالیت Goblang. 1995) tet
اسیدهای آمینه/ پیتیدها
اسیدهای چحرب ! متوآسیل گلیسرولها
الكل ها / اسیدهای یرب
دیساکارید ها
انتتیدهای آمیته۸ پیتیداها
اسیدهای آهینه
موتوساکاریدها
[ساستیل-گل رک زآمین
ساکاریدها
صفحه 15:
اندازهگیری سطح خونی
سطح خونی این آنژیم در آسیب سلولهای پانکراس در بیماری پانکراتیت و سایر بیماریهای پانکراس مانند انسداد مجاری |
age ani زان زر بذازد وجود علائم مربوط به بیماریهای پانکراس مانند درد شدید شکمی, تب
کاهش اشتها و استفراغ این تست درخواست میشود.
آسیب سلولهای آسینار پانکراس نیز التهاب یا انسداد در هر قسمتی از مجاری پانکراس یا مجرای صفرا وی مشترک
سبب برگشت آمیلاز به عقب, به داخل بافت پانکراس میشود. سپس آمیلاز از طریق وریدچهها وعروق لنفاوی جذب خون
میگردد. و شبب آفزایش سطح آمیلاز در خون میشود. کلیه به سرعت آمیلاز را تصفیه میکند و در نتیجو سطح آمیلاز در
ادار افزایش مییابد. سطح افزایش يافتة آمیلاز در خون هیپرآمیلازی نامیده میشود. براى مثال در يانكراتيكت حاد, مقدار
آمپلاز سرم در مدت ۲-۱۲ ساعت شروع به افزایش میکند در مدت ۱۲-۷۲ ساعت به اوچ میرسد و در عر:
علت تصفیه آن توسط کلیهها به وضعیت طبيعي میگردد. در واقع سطح آمیلاز سرم ۱-۲ روز بعد از بهبود مرحلة حاد
بیماری به حد طبیعی ارقا كرود آما در سطح آمیلاز ادرار ۵-۷ روز پس آغاز بیماری بالا باقی میماند اين امر به
پانکراست پس از بازگشت سطح سرمی آن به حالت طبیعی کمک میکند. آزمون آمیلازادرار هر دو آزمونهای
هستند sly lel اختلالات پانکراس اختصاصی نیستند. سایر بیماریهای غیر پانکراسی هم میتوانند سطح آمیلاز را در
وادرار بالا ببرند. برای مثال در التهاب حاد غدد پاروتید مانند اوريون ونيز در آنفارکتوس کلیه, بارداری خارج رحمی, |
روده. ایسکمی مزانتر و اختلالات وخیم رودهای هم مقدار آمیلاز افزایش مییاید پس باید علاوه بر آن آزمونها به علایم)
بیماری هم توجه ویژه داشت.
صفحه 16:
در افراد مبتلا به موکوویسیدوز که یک بیماری مادر زادی پانکراس است سطوح آمیلاز سرم کاهش مییابد.
افزایش آمیلاز خون به همراه کاهش یا نرمال بودن آمیلاز ادرار میتواند مطرحکننده اختلال در عملکرد کلیه یا
حضور ماکروآمیلاز (آمیلاز باند شده به پروتئینهای خون) در خون باشد که اين وضعیت آخر مطرحکننده بیماری
خاص نمیتواند باشد.
در پانکراتیت حاد معمولاً افزاپش آمیلاز همسو با افزایش آنزیم دیگری به نام لیپاز میباشد و اغلب در تشخیص
این بیماری اندازهگیری هر دو آنزیم با یکدیگر در خواست میشود ولی در پانکراتیت مزمن که معمولاً به دلیل
الکلیسم یا ناهنجاریهای ژنتیکی مانند سیستیک فیبروزیس اتفاق میافتد میزان آمیلاز به صورت متوسط افزایش
میابد یا در موارد آسیب و از بین رفتن سلولهای سازنده آمیلاز میزان اين آنزیم کاهش میابد.
در اندازهگیری آمیلاز باید توجه داشت که داروهایی مانند آسپیرین, ضدبارداریهای خوراکی, استروئیدها
کورتیکوستروئیدها, ایندومتاسین و همچنین داروهای مدر باعث افزایش آمیلاز میشود.
نقش مهارکنندههای آمیلاز و کنترل قند خون و وزن 7
مهارکنندههای آمیلاز با ۱۳۳۵160۲ ۸۱۷۱56 دستهای از مواد هستند که با مهار فعالیت آمیلاز از جذب کربوهیدرا
پیچیده مانند تشاسته در بدن جلوگیری میکنند.
مکملهای حاوی مهارکننده آمیلاز با جلوگیری از تولید آمیلاز عملاً کربوهیدراتهای پیچیده را بلوکه میکنند. اين دسته از مول
بهطور طبیعی در انواع بقولات و گندم و لوبياها یافت میشوند.
در سالهای ابتدایی استفاده از این مکملها توفیق چندانی از مصرف آنها حاصل نمیشد اما با پیشرفت روشهای فرآ
و استخراج اين دسته از مواد عملاً تأثیرگذاری آنها نیز افزایش پیدا کرد.