صفحه 1:

صفحه 2:

صفحه 3:
فهرست مطالب بت ۲- قسمت های مختلف دستگاه گوارش ۲-۱ صفاق ۲-۲-دهان 1-8-9 حفره دهان ۲-۲-۲ - دندان ها ۲-۲-۳ زيان ۲-۲-۴-بزاق و غد یزاقی الله 1 1-0-6 سقف دهان 1 oo ۱۳ ۴ 1 ۳ 5 ۲۶ YA, ۷۹ ۳

صفحه 4:
الس مقدمه دستگاه گوارش شامل لوله گوارش و اعضای مرتبط با تن می باشد . دستگاه گوارش لوله پرپیچ و خمی به طول تقریبی ۷متری می باشد كه از دهان آغاز و به مقعد ختم می شود . مواد غذایی در هر یک از قسمت های این دستگاه تحت تاثیر كج عوامل فیزیکی و شیمیایی قرار گرفته تا هضم شود ( یعنی به مواد قابل جذب برای بدن تبدیل شوند ) و سپس مواد هضم شده در داخل دستگاه اه گوارش جذب می شوند تا بعدابه مصرف سلول های بدن برسند مواد غیر قابل جذب نیز از طریق دستگاه ه گوارش دفع می شوند .

صفحه 5:
مر قسمت های مختلف دستگاه گوارش شامل: دهان ءحلق .مری » معده روده کوچک (روده باریک) » روده بزركك » کبد : کیسه صفراء ‎ling‏ ‏لوزالمعده (پانکراس و غدد ضمیمه | ای دیگری می باشد ) .

صفحه 6:
‎cmd -۲‏ های مختلف دستگاه گوارش ‏۲-۱ صفاق : خورده به ‏ نام صفاق .سطح درونی جدار شکم و تمامی اعضای گوارشی را می پرشاند . ‎

صفحه 7:
۲-۲- دهان : فرآیند گوارش در دهان آغاز می شود نقش دهان در كوارش از يكك سو تشخيص كيفيت غذا و از سوى ديكر گوارش آن می باشد . در هنكام بلع »لقمه توسط زبان از كلو به مرى مى رود و زبان به كام مى جسبد و راه دهان بسته مى شود در همين زمان زبان كوجك راه حفرات بينى و ابى كلوت كه يكك زايده كوجكك غضروفى در يشت زبان است حركت كرده و راه نای حنجره را می بندد و به این ترتیب غذا وارد بینی با حنجره نمی شود . دستگاه گوارش دهان شامل ۱- حفره دهان ۲- دندان ها ۳- زبان ۴- بزاق و غدد بزاقی ۵- لثه ۶- سقف دهان مى باشد .

صفحه 8:
ees ۲-۲-۱- حفره دهان سطح داخلی دهان از مخاط يوشيده لعا هو حك بات - دا في آستر شده ست. آستر مخاط و پوشش مطبق روی هم رفته مخاط امیده می شود مخاط بر روی زیر مخاط قرار دارد .

صفحه 9:
۲-۲-۲ دندان ها: ساختار بافتی دندان های شیری (۲۰عدد) و دندان های دایمی (۳۲عدد) مشابه است. هر دندان شامل تاج است که بیرون از لثه قرار دارد و یک تا ۳ ريشه دارد که درون < حفره دندانی آرواره بالا یا پایین جای می ‎Sey‏ گرد سطح تاج دندان را ماده ای به نام مین دندان آسياب كوجك اول أ > ۱ می پوشاند که سخت ترین ماده بدن است و بیش از ۹۶ درصد آن را املاح آهکی و بقیه آن را یک پروتین مخصوص تشکیل مى دهد.

صفحه 10:
a در زیر مینا عاج دندان قرار دارد که در درون آن مغز قرار گرفته که بافت های ‎a‏ زنده دندان در آنها وجوددارند. سطح ‏ريشه را ماده اى به نام ساروج مى يوشاند ‏دندان های انسان با نوع رژیم غذایی او متناسب شده اند. < ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‏دندان های پیشین برای بریدن دندان های نیش برای پاره کردن و دندان های آسیاب برای خرد کردن لقمه شکل گرفته اند . ‏گوارش مکانیکی غذا توسط دندان ها و عضلات فک پایین صورت می گیرد . ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ ‎

صفحه 11:
۲-۲-۳-زبان زبان عضوی ماهیچه ای در حفره دهان است که از دستجات عضلانی مخطط پوشیده شده است . زبان از ۱۷ عضله تشکیل شده است که در جهات مختلف قرار گرفته اند و به همین جهت زبان می تواند به هر شکلی درآید و به هر طرفی حرکت کند.

صفحه 12:
دو سوم بخش جلوی زبان جسم زبان و يكك سوم پشتی آن ريشه زبان خوانده می شود . كيرنده جبار مزه روى زبان سطح پشتی زبان از جوانه های چشایی ; تشکیل شده است . وظایف زبان ‎-١‏ غذا را بين دندان ها می راند و لقمه را به طرف جلو حلق و مری حرکت ‏ 2 ترش ۳ 2 ‏شور‎ ‎Bove شوری و ترشی در دو طرف و شیرینی در جلوى ‎(APEX) ab‏ حس می شود. ی تارج اسر

صفحه 13:
۲-۲-۶-بزاق و غدد بزاقی غدد بزاقی شامل دو غده بناگوشی (۳۵۲۵[0) دو خده زیر فکی (0۱۷13۲ ۵۳۱۵۱۵ 5۱0) و دو غده زیر زبانی (۱۱۳9۱31 حالا) و غدد زبانی می باشد. غدد پاروتید بزرگتر بوده و جلوی گوش و بین عضلات صورت قرار گرفته و ترشحات آنها از طریق مجرای بنا گوشی در مقابل دندان دوم آسیاب بزرگ نک به كج دهان مى ريزد . مجراى غده ساب منديبولار و ساب لينككوال زير زبان مى باشد . غدد بزاقى بر حسب نوع ترشح به سه دسته تقسيم مى شوند ( سروزى - موكوسى - مختلط (سروزی -م وکوسی) غدد بزاقی پاروتید - سروزی و در زبان موکوسی هستند . ساب مندیبولار و ساب لینگوال هر دو سروزی -م و کوسی هستند.

صفحه 14:
ده زر قنی ‎Suomandibular‏ Sublingual

صفحه 15:
وظایف بزاق : ۱-گوارش شیمیایی ۲-ضدعفونی کردن حفره دهان و - کمک به حس چشایی ۴- مرطوب نگاه داشتن دهان ۵- تسهیل سخن گفتن ۰ ۲-۲-۵ لثه: روی آرواره ها و دور دندان ها را لثه می پوشاند . -۲-۲- سقف دهان ‎(PIX)‏ کام قسمت بام حفره دهان را تشکیل می دهد . دارای یک قسمت استخوانی و یک قسمت نرم است . قسمت نرم در عقب می باشد که وسط آن زبان کوچک وجود دارد .

صفحه 16:
۲-۳ حلق چهار راهی است که از جلو به دهان از بالا به حفرات بینی و از پایین به مری و نای راه دارد و از این رو لقمه غذا یا تکه ای از تن به سه راه دیگر راه یابد. ولی در هنكام بلع در اثر عمل دقيق واكنش ۲ هاى خود كار عصبى به بخش هايى به نام زبان كوجكك و ايى كلوت به ترتيب راه بینی و نای و همچنین زبان راه دهان را مسدود و د رنتیجه لقمه غذا فقط به درون مری راه می یابد . بلع به وسيله یک مررکز عصبی در بصل النخاع تنظیم ‎tess‏ شود ‎ ‎

صفحه 17:
> 4-؟- مرى ‎(Esphagus)‏ ‏لوله ایی به طور ۲۵ سانتی متر و قطر ۱/۵سانتی متر است که از حلق و در مجاوزت ششمین مهره گردان (06©)شروع شده و در احیه دریچه کاردیا در مجاورست مهره یازدهم سینه ایی (111) به معده و پوشش مری انسان مطبق سنگفرشی است .

صفحه 18:
ns ميانى لن داراى ماهيجه مخطط و صاف و يان آن داراى ماهيجه صاف است . ديواره مرى از دو لايه عضلانى درست شده است. -لايه خارجى داراى رشته هاى عضلانى طولى ات -لایه داخلی دارای رشته های عضلانی حلقوی است دیواره مری قابل گشاد شدن است انقباض عضلانی مری باعث ایجاد حر کات دودی شکل در مری می شود که لقمه را از حلق به معده می رساند. عضله دریچه پایین مری مانع از باز گشت مجدد eae غذا از معده به مری می شود .

صفحه 19:
۲-۵- معده ‎(Stomach)‏ کیسه عضلانی توخالی به طول حدود ۵/۲۲ سانتی متر و قطر متغییر است که به طور مايل در قسمت بالا و جب حوزه شكم قرار كرفته است كه حد فاصل مرى و قسمت دوازدهه روده باريكك مسییاطر انتهای هفته ۴ بارداری در شکم مادر تشکیل می شود . سطح فوقانی -قدامي آن به سمت جلو و بالا و سطح تحتانی خلفی آن به عقب و پایین تمایل دارد . وقتی معده خالی است و حالت عمودی شبیه حرف ([) می باشد » و ظرفیت آن ۱/۵ تا ۲ لیتر است.

صفحه 20:
دسا روش بخش های مختلف معده : ۱- فوندوس (5لا[۳۱10) بالاترین قسمت معده که محدب و محل تجمع كاز معده است. ۲- تنه (936) قسمت اصلی معده که افزایش حجم می دهد. ۳- غار معده (آنتروپیلوریک ) حد فاصل بین تنه معده و مجرای پیلوریک است و حاوی غده های ترشح کننده م و کوس است. ۴- مجرای پیلوریک (15ا۳۷/۱0۲): که به روده باریک ختم می شود و با اتصال به دریچه پیلور خاتمه می یابد. ساحتمان معده 4 ss

صفحه 21:
Stomach لایه های معده : es 31 (MUCOSA) ores ‏مخاط‎ -۱ & منشوری ساده است ترشحات معده به عمق چاله های معده که از فرو رفتن این مخاط به عمق به وجود می آید می ریزد موکوس مترشحه لایه ضخیمی را در Esophagus ———> sx ار سطح سلول های مخاط تشکیل می دهند ۳ که آنن را از اسید معده محافظت Ripe Sense ‏می کنند.‎ ۲- زیر مخاط( ۲۳۱۱۱6053 0الا5) بافت همبند فیبروالاستیک که باعث پیدایش چین های طول می کشد ۱۵۷6۲5۳ ۲۱۱1516 لایه عضلانی در معده ۳ لایه عضلانی مورب در داخل حلقوی وسط و طولی در خارج است . ۴- لايه سروزی (56۲053) بیرونی ترین لايه که تمام معده را ‎cle‏ داخل پرتیوئن قرار داده اند. شش داده و آن را جزء اندام

صفحه 22:
غدد معده سه نوع غده در معده يافت مى شود ‎-١‏ غدد طاق يا تنه كه داراى جهار نوع سلول اند كه سلول هاى اصلى آنزيم بيسينوزن ترشح مى كنند معلول ها حاشيه اى اسيد كلريدريكك و سلول هاى م وكوسى كردن م وكوس ترشح مى كنند. ‏۲- غدد کاردیا ‏اور < انواع سلول های معده ‎-١‏ سلول هاى موكوس كردن : سلول هايى با شكل نامنظم در بين سلول هاى جدارى با موكوس اسيدى و سلول هاى سطحى با موكوس خنثى متمايز هستند . ۲-سلول های اصلی : در تنه و قاعده معده قرار دارند که سیتوپلاسم بازوفیل دارند و شبکه آندوپلاسمی خشنی دارند پروتین سازی می کنند و انزیم های پیسین ولیپاز و رنین ترشح می کنند.

صفحه 23:
۳-سلول های جداری : سلول های اسید و فیل که در تمام معده قرار دارند و میتو کندری زیادی دارند که مسئول ترشح اسید معده هستند و توسط اعصاب کولیترژیک و هورمون گاسترین و هیستامین تحریک می شوند . 6- سلول های انترولند و کرین : در فوندوس معده سروتونین را برای تحریکث < عضلات جدار معده و روده در پیلور و گاسترین را برای تحریکک ترشح سلول های کناری ترشح می کنند . ۵- سلول های متملیز کننده : اين سلول ها در اثر تکثیر و تمایز همه ی سلول های پوشش معده را جایگزین می کنند به والتيام سریع زخم کمک می کنند .

صفحه 24:
ne ‎(small intestine) ux o> 029) 1-1‏ : لوله ای است به طول ۴ مت رکه بین معده و روده بزرگ قرار دارد و پرپیچ و خم ترین بخش لوله گوارش و به عنوان محل اصلى هضم و جذب مواد غذایی است و دارای سه بخش است . ۱-دوازهه (011006۳۱/۲) ۲۵ سانتی متر اول روده کوچک است . ۲-ژژونوم (6010۲۳) تهی روده یک و نيم متر بعدی را گویند . ۳-درازروده (1۱6۱11۲۳) ‎ ‎ ‎

صفحه 25:
چهار لایه اصلی در روده کوچک است و مخطط مهمترین لایه آن است . دیواره روده كوجكك داراى جين خوردكيهاى حلقوى فراوانى است (1163م 5 و هر یک از این چين خوردگی ها نیز به نوبه خودی دارای برجستگی متعددی با ابعاد ۰/۵ تا ۱/۵ میلی متری به نام پرزهای روده است (۷11) پرزها و چین خوردگی ها باعث افزایش سطح جذب می شوند .

صفحه 26:
عملکرد روده باریک : ۱-گوارش غذا تکمیل فرآورده های گوارشی را برای ورود به خون و لنف جذب می کند . < ۲-هورمون هایی به خون می ریزد که ترشحات لوزالمعده صفرا و معده را تنظیم و ۳-مقدار مایعات و املاحی را که از بدن دفع می شود در کنترل دارد .

صفحه 27:
large) Sy, ‏روده‎ ۷ 6 سيار عميق است 5 سس طول ۱/۵ تا ۱/۸ متر است در قسمت ‎cle‏ ابتدایی قطر ‎OT‏ ۵-۸ 22 سانتی متر است که در قسمت هاى / انتهایی باریک تر می شود قطر < متوسط آن حدود ۶ سانتی متر است شامل قسمت های مختلف می باشد. ۱- سکوم :ابتدای روده بزرگ که در ارتباط با ایلئوم قرار دارد. ۲- کولون :که بين سکوم و کانال آنال قرار دارد و شامل کولون صعودی- کولون افقی - کولون نزولی رِ ۳- سیگمونید ورکتوم : قسمت انتهایی روده بزرگ که ۱۲-۱۵ سانتی متر است در انتهای مقعد قرار دارد مواد دفعی از طریق مقعد دفع می شود .

صفحه 28:

صفحه 29:
(liver) ‏۲-۸-کبد‎ بزرگترین غده بدن است که در بالا و طرف راست معده قرار دارد و قسمت اعظم آن توسط دنده ها و غضروف دنده ای ‎ee‏ و فا دا ما وزن کبد در زنان ۱۲۰۰-۱۴۰۰ و در مردان ۱۴۰۰-۱۸۰۰ گرم است در جنین ابتدای تولد وزن کبد وزن بدن و در با در فرد زنده کبد به رنگ قهوه ای مایل به قرمز و قوام آن نرم و شکننده است . كبد داراى جهار قسمت يالوب است در زير لوب بزركك طرف راست كيسه صفرا قرار دارد. 4 اعمال کید ١-توليد‏ و ترشح صفرا به كانا ليكول هاى صفراوى (اعمال خارجى) ۲- پروتئین سازی- از جمله آلبومین »فیبرینوژن و هپارین ۳-عمال متابولیک شامل گلو کز نتوژنز و آمیناسیون اسیدهای آمینه برای تولید اوره ۲ <خبره سازی :103 گلیکوژن و ویتامین ۵-سم زدایی : غیر فعال کردن موادی نظیر الکل .استروئیدها .باربیتوراتها از طریق ا کسید اسیون و میتیلاسیون ن وزن بدن است.

صفحه 30:

صفحه 31:
۲-۹ کیسه صفرا (06۲ 9210130 ) در زیر لوب بزرگ طرف راست کبد کیسه صفرا قرار دارد که صفرای سبزرنگ در آن جریان دارد. سلول های کبدی مواد لازم برای ساخته شدن صفرا را از خون گرفته و صفرا ی ساخته شده به ۳ کیسه صفرا می رود و در آنجا ذخیر می شود همراه با ورود غذا به روده باریک کیسه صفرا منقبض و مقداری صفرا از مجرایی که در انتها با مجرای لوزالمعده مشترکک است وارد دوازده می‌شود. اعمال صفرا مهمترین عمل صفرا کمک به هضم چربی هاست خنثی کردن حالت اسیدی شیره معده

صفحه 32:
(Pancreas) ous! j/-1-1- ‏نوعى غده كوارشى كه در زير و اندكى يشت‎ ‏معده است سر پهن آن به طرف دوازدهه و‎ نو کش متوجه طحال است . اعمال لوزالمعده :تهیه و آزاد کردن آنزیم های گوارشی -تهیه و آزاد کردن هورمون های موثر بر متابولیسم کربوهیدرات ها (انسولین )

صفحه 33:
۲-۱]پاندیس (<۸۵۵6۴0) فولیکول لنفاوی دارای فضای درونی کوچک زایده انگشتی شکل و شبیه کولون است که فاقد پرز بوده و ۸-۱۰ سانتی متر طول دارد ۰ ۱ و عملکرد آن کمک به دستگاه ایمنی بدن ۲ است . اگر عفونی شود آپاندیست ایجاد می کند.

صفحه 34:
).دکتر رفیق دوست.هوشنگ:آناتومی سطحی بدن:تهران +عابدپائیز09/20. © .دكتر الهى؛بهرام:آناتومى تنه وستون فقرات :جاب يانزدهم :تهران »“جيحون؛0©©)00. ..آناتومى جورازيا:مترجمين:دكتر حيدرى:محمدعلى الماسيه؛ عباس بيريايى؛ على رضا خلعتبرى: على قنبرى:جاب ‎Se abe‏ 20 9 زيولوزى يزشكى كايتون»مترجم:احمدرضا نياورانى»تهران»نشر سماط (0©©0. بزه دانشجويان يزشكىءجاب ينجم؛ © ©06. 3 .دكتر امامى ميدي محمد على مى تشريح عمومى »جاب دهمءتهران»سمات. ©©09. ‎soobotta atlas of human anatomy vol1.edition1982.‏ ‎.grays anatomy.lea and Fibiger -30"" American edition Philadelphia.1985.0‏

صفحه 35:
j ‏فان‎ 7 ١ ‏ی‎

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
14,000 تومان