صفحه 1:
محتوا ۲"رژیم غذاي بهداشتي چیست؟ "چگونه غذاي بالاي سلامت تاثیرمیکند؟ "كي باید غذاي بهداشتي بخورد؟ “”انكشاف مدل هاي رفتارمرتبط با غذا خوردن ”مدل شناختي ورفتار مربتط با غذا ۲مدل نگراني وزن ورفتار خوردن نارضایتی ازسایزبدن وارتباط آن با رفتاری خوردن 27 غذای وسلامت

صفحه 2:
غذا عبارت ازمواد مایع يا جامد است که دارای مقدارمعیین مواد مغذی بوده .و سبب رشد ونمو, تولید انرژي وحفظ سلامتي بدن ميشود دسته بندی مواد غذای ازنظروظیفه منایع غذاي نمودهند: حاوی ترکیبات پروتینی مانند گوشت. لوبیا, نخود, ‎oso‏ منایع غذاي انرژي دهنده: منابع کاربوهایدریت ها وشحمیات (چربی وروغن) منابع غذاي حفاظت کننده: سبزیجات ومیوه جات (منرالها وویتامین ها)

صفحه 3:
گروپ هاي غذاي سبزیجات ومیوه جات: به شکل متنوع درنظرگرفته شود نان, غلات وسیب زميني: حاوي فایبر باشد بهتر است شیرولبنیات: به شکل کم چرب استفاده شود گوشت, ماهي وجایگزین هاي شان: کم چرب استفاده شود روغن وشکر: به مقدار اندک استفاده شود uaWNE عات غذای فایبر دار غلات. میوه جات سپرییات. حبوپات ومعزیجات ودانه ها

صفحه 4:
گروپ هاي غذاي کی هگ Make sure you eat from all 5 food groups!

صفحه 5:
چرا های که درانتخاب غذای اتفاق می افتد آیا تاهنوز به اين فکر کرده ای که گاهی غذای مورد علاقه تان را فردی دیگری دوست ندارد؟ “آيا درفامیل کسی است که بعضی غذا ها را دوست ندارد؟ ”جرا آدم ها علایق شان درمورد غذا متفاوت است؟ ‎LIV‏ گاهی فکر کرده ای چرا بعضی آدم ها با وجود مشکل جدی بهداشتی نمیتواند ازرژیم غذای انتخاب شده پیروی کند؟ ‏آیا به اين فکر کرده ای, که درکودکی غذاى مورد علاقه تان جه بود وآيا تاهنوزهم انرا دوست داری يا خیر؟ ‏"چرا بعضی فکر میکنند که غذا باعث تغییر شکل بدن شان میشود.

صفحه 6:
عوامل موثر درترجیحات غذای زيستى: : بيشتر مردم حتى كودكان غذاى شيرين را دوست داشته ‎٠‏ وازتلخ بيزارند واين ترجيحات ارثى اند روان شناختی: درانتخاب غذا عوامل روان شناختی نیزنقش عمده دارد مثلا شواهد نشان میدهد که مواد شيمياى درمغز فرد را به خوردن غذاى جرب وا داشته ومراكزلذت را فعال میکند اجتماعی: الگوهای اجتماعی, غذای قابل دسترس ازلحاظ اقتصادى وپذیرش اجتماعی

صفحه 7:
رژیم غذای "ماهیت رژیم غذاي درطي سالهاي گذشته به طوري چشم گيري تغییر ‎oye‏ غذای درفرهنگ های مختلف, متفاوت اند مثلا میزان استفاده ‎i‏ حیوانی ‎Sal‏ ها بیشتر ازامریکایها بودده وازامریکای ها ‎Coe‏ مدای 9 گوناگون متفاوت ‎Vio cowl‏ ترجیعات غذای پاکستانیها وهندیها نسبت به اففانستانیها وایرانیها متفاوت اسك وحتی ترجیحات غذای در دوره های سنی نیزمتفاوت | ست مثلادرکودکی بیشتر توجه بالای شیرینی است "امنیت غذاي دررژیم غذاي نقش دارد

صفحه 8:
غذا یک ‎ou oe‏ ادامه حیات است, بدن برای ادامه فعالیت های خود ‎jig‏ زحفظ حا لت مطلوب نیاز به مواد انواع گونا اگون مواد ‎Siro‏ ‏دارد, آما مقدار, کیفیت وزمان ‎ol‏ فرق دارد. ‎aw cyl‏ عامل نقش تعیین کنو را درسلاسی بدن دارد پس برای ایکشاف. فعالیت ها وسفط حالت مطلوب بدن استفاده ازرژیم غذای بهداشتی یک نیازاساسی رزیم غذاي بهداشتي رزيمي نت + حر وين وشامل تمام گروپ هاي غذاي نظربه نیآزهای بدن باشد ( نه کم ونه بیش)

صفحه 9:
توازن غذای تعادل انرژی کشورهای فقیرو بحران زده

صفحه 10:
توازن غذای عدم توازن انرژی ۰"

صفحه 11:
توار ال) عذ تغذيه ايده

صفحه 12:
چگونه ریم غذاي بالاي سلامت تاثیرمیکند؟ رژیم غذاي به دو روش بالاي سلامت تاثیر دارد. 1غا کننده بيماري 7آنی: مانند مسمومیت های غذای ”درازمدت : مانند چاقی, فشارخون, دیابت وغیره 2. تداوي ومديريت بيماري بعد ازتشخيص بيمارى: مانند تداوى غده جاغوربا علاوه نمودن نمک ‎alll‏ دار در ‎ee‏ غذای, تداوى كم خونی خفیف , غذای های حاوی آهن و اير ب

صفحه 13:
رژیم غذاي واغازبيماري رزیم غذاي در اختلالات خوردن وچاقي نقش دارد اختلالات خوردن با مشکلات فزيكي مانند بي نظمي هاي قلبي, حملات قلبي, قد كوتاهي, پوكي استخوان وقدرت توليدي درارتباط است ای بای رای قلي وعصي ارس طانااد راربا اس بعضي ب هش ها نشان میدهد که بيماري هاي دیابت. قلبي وسرطانها بطور مستقیم با رژیم غذاي درارتباط ‎cul‏ اين يزوهش ها ييشنهاد میکند که غذا هاي مانند میوه جات وسبزیجات, ماهي روغني وفایبر هاي ‎Ro Geis one.‏

صفحه 14:
غذا ودرمان بيماري رژیم غذاي دردرمان بيماري نیزنقش عمده دارد. مثلا بیماران چاق ازطریق مداخلات رژیم غذاي مدیریت ميشود, به بیماران قلبي توصیه میشود که ازسگرت راتوقف, فعالیت هاي فزيكي را افزایش ورزیم غذاي ماس تیار کند مور روم ‎Es ils eajac seb‏ اول نقش عمده را دارد

صفحه 15:
رژیم غذاي بهداشتي براي کي ها خوب است بت مات سل است اما گروپ های معروض به خطرمانند کودکان, بد بیماران و افراد .کهن سال توجه بیشتر نیازدارد مشکلات بهداشتي شي ازرژيم غذاي درجوامع مختلف متفاوت است مثلا درجوامع فقیر بیشترزیر تغذیه بوده درحالیکه درجوامع مرفه .بیشت راز چاقي رنج میبرد گزارش سازمان جهاني بهداشت نشان میدهد که در كشورهاي درحال انکشاف 174 میلیون کودک زیر5 سال سوتغذیه و230 میلیون قدکوتاه

صفحه 16:
مدل های رفتاری مرتبط با خوردن developmental, cognitive and weight concern model of eating behaviour

صفحه 17:
Developmental model اين مدل براهمیت یادگیری, تجربه وترجیحات انتخاب غذای دردوران کودکی تمرکزدارد, دیویس ييشكام اوليه اين مدل اد زنده گی انان كو كان مارستای ماد مر مطالعه او همزمان با پالیسی تاییده رژیم غذای درامریکا بود که خیلی محدود بود. ديويس علاقمند اين بود كه واكنش كودكان را درمورد رزيم غذاى خود انتخابى ازمايش كند. اوكشف كردند دركودكان + بق ی وجود دارد, بنابر اين او 10 -12 نوع غذاى بهداشتى بدون وچاشنی را برای کودکان تهیه کردند ومتوجه شدند که آنها غذآهای را انتخاب میکنند که بهداشتی ونمودهنده وعاری ازمشکلات است. ‎Coe a‏ " فرزانگی/معرفت بدن", که تاکید بر ی بودن درترجیجات انتخاب غذای داشت.

صفحه 18:
Developmental model ......... ‏ادامه‎ ‎epee ee‏ و رم ۳ مطالعه ‏د اطلاعات دیویس را تحلیل نمودند وچنین نتیجه گیری نمود "فطرت" توانای یادگیر پیامد های خوردن است که با اشتها نيز ‎Lu‏ ‏دارد. ‎oly ly‏ ن اوترجیحات انتخاب غذاي را در " "معرض دید ‏ارگ یادگیر اجتماعی ویادگیرمشارکتی تحلیل کردند.

صفحه 19:
نمایش/معرض دید قرارگرفتن (۶005۲6) انسانها ضرورت دارد تا مواد غذای متنوع ومتوازن مصرف کند اما ازخودرن غذای که ‎sly‏ شان جدید است ترس داشته وخودداری میکند که ‎plu‏ توهراسی(0600۱00:2) ياد میشود. پژوهش ها نشان میدهد که درمعرض دید قرارکرفتن میتواند ترجیحات غذای کودکان را تغییر بدهد. بيرج ومارلین طی 6 هفته به كودكان دوساله جهارنوع غذا را دادند, که قبل ازدادن غذا اولی 20 بار دومی 10 بارسومی 5 2 برای ‎oe‏ ‏نمایش داده شده اما چهارمی نمایش داده نشد, نتایج این ازمایش نشا داد که ارتباط مسقیمی ‎OY‏ ترجیحات انتخاب غذای ودیدن غذا وجود دارد وحد اقل 8 الى 10 مرتبه قبل ازترجيح درانتخاب غذاى نمايش ان نيازاست. مطالعه ديكرى نشان ميدهد كه براى ترجيح غذاى تنها منظره آن کافی نبوده بلکه مزه آن نیازاست.

صفحه 20:
(Social learning) wcll s Sob یادگیری اجتماعی تاثیررفتار دیگران را به حیث مدلینگ ويا یادگیری شاهده ای توصیف میکند. یک مطالعه اولیه تاثٍ أج دررفتارخوردن کودکان را نشان میدهد وپیشهاد میکند که کودکان باید نقش مدل ها را مشاهده ورفتارخوردن متفاوت ازخود را را بسازد. مطالعه دیگری از کودکان که "سبزیجات متنوع رم ترجیح میدادند" " برای مدل سازی دردیگرکودکان استفاده شد., اين آزمایش نشان داده که مدل سازی همسالان نسبت به دیگران درترجیح غذای مفید تر است.

صفحه 21:
ادامه ۰ یادگیری اجتماعی ‎(Social learning)‏ شواهد نشان میدهد که نگرش والدین به غذا ونیزرفتارهای غذای شان ‎Tere.‏ جتماعی نیزنقش دارد مطالعه که درکودکان قبل ازمدرسه انجام شده نشان میدهد که یک ارتباط قوی بین کودکان در انتخاب غذای ووالدین/مادر وجود, غذای را که توسط والدین برای شان نمایش داده شده نسبت به سایرغذا ها ترجیح میدهد, هم چنان این مطالعات دریافتند که کودکان رفتارهای .مرتبط با خوردن را ازوالدین خود می آموزد

صفحه 22:
یادگیری مشارکتی اشاره به فاکتورهای مشروط/تقویت کننده در رفتار دارد مانند جایزه وغیره. غذاوجایزه: مثلابه کودک گفته شود "اكرتو اين سبزی را بخوری من شما دوست خواهيم داشت". غذا بحيث جايزه: اكررفتارخوب داشته باشى من به شما بيسكويت خواهيم داد. ‎wax Ll‏ ازمحققين به اين نظر است كه غذا به حيث جايزه بايد کنترول شده ومتنوع باشد وگرنه باعث جاقى ميشود.

صفحه 23:
مدل شناختی رفتاری مرتبط با خوردن ‎cognitive)‏ ‎(model of eating behavior‏ اين مدل بر نقش نگرش ها وباورها دررفتاری غذای تمرکزدارد. وعمكرهاى شناختى افراد را دخيل ميداند. یک مطالعه درمقیاس بزرگ از دهاى غذاى درتمام ارويا راه اندازى شده بود, ارتباط بين اهميت عملكرد ريم های خاص غذای وتطبیق این درا نشان میدهد. اکثرتحقیقا ت انجام شده با استفاده از مدل ‎sl‏ ۲۳۵6/۲۳۴5 بوده زیرا انها ‎oe‏ مند بودند که قصد فرد دراخذ غذای خاص را نشان دهند ونتایج آنها نشان میدهد نگرش ها درقصد رزیم غذای قابل پیش بینی است.

صفحه 24:
Cognitive model.......... ‏ادامه‎ مطالعات گونان نشان میدهد که قصد, یک رفتار پیش بینی کننده در رفتارهای مرتبط با غذا خوردن است هم چنان مطالعه دیگری ک مبتنی بر تیوری رفتار برنامه ریزی شده نشان میدهد که نگرش به رفتارمرتبط با خوردن غذا نسبت به هدف .وقصد یک پیش بینی ه بهتر است بنا بر اين نگرش وقصد به خوردن غذا هردو میتواند یک پیش کننده .کننده خوبی در ترجیحات غذای باشد ارزشها: ارزشهاي تعریف شده درجامعه نیزدرنگرش وقصد رفتارهاي مرت خوردن نقش آساسي دارد مانند تعریف گوشت خوک درجوامع لفك تعريف گوشت گاو درجوامع هندو غیره

صفحه 25:
Weight) wise slid) ‏مدل نگرانی ازوزن در‎ (concern model of eating behavior اين مدل برخلاف مدلهای شناختی وانکشافی تاکید بر اين دارد که غذا با مفاهیم/عوامل ‎eae‏ درارتباط است مانند درمان, تجلیل, میوه های .ممنوعه, بودن با فامیل, بودن یک مادر خوب وبودن یک کودک خوب اين مدل بیان میکند که استفاده ازغذای یکنواخت سبب تغییر شکل وزن ‎Yu‏ شده که ازغذا به مفهوم جاذبه ها, کنترول وموفقیت توصیف میکند .واین مفاهیم بیشتر در زنان نسبت به مردان درباره بدن شان آهمیت دارد مطالعات گونان نشان میدهد ‎aS‏ زنان نسبت به مردان در گرفتن غذای یکنواخت که سبب تغییر شکل جسم شان شود حساس بوده ازتغییر شکل .وزن خود شدیدا ناراضی میباشد

صفحه 26:
نارضیاتی ازبدن مفهوم نارضایتی ازبدن به اشکال مختلف بیان شده, بعضی آنرا تحریف تین ویک آعکه ببس زر ‎cal esl‏ ود رک بر تعریف تصورافراد ازبدن خود ویک بدن ايده آل در اکثر افراد وجود دارد, طوری مردان بدن عضلانى ولاغررا دوست دارد اما زنان بدن بدنبال بدن .لاغروبلند است تعريف فرد ازبدن خود يك بدن ميتواند مثبت ويا منفى باشد تصور منفی ازبدن اينكه فرد خيلى چاق یالاغراست. به اندازه کافی عضله ندارد ‎lig‏ فورم بدن اش درست نیست میباشد

صفحه 27:
تاثیرات روانی تصور منفی (نارضایتی) ازبدن اعتماد به نفس يايين ترس ازجامعه اختلالات خوردن اضطراب واسترس افسرده گی مصرف الکول هزینه مالی

صفحه 28:
عوامل نارضایتی ازبدن فاکتورهای اجتماعی یام نه ابن عقيده اند که بارصایی ار دن ای ازنمايش بدن باریک دررسانه های چاپی وودیداری است مانند تلویزیون» مجله, فلمها, خبرنامه وغیره است. ۷مثلا اکثررسانه ها به خصوص رسانه های غربی لاغربودن را به معنی زیبا بودن وموفق بودن, اماچاق بودن را نشانه ازتنبلی, بیماری,. وضعف فردی تعبیر میکند. "تاثیربرنامه های مدلینگ توسط بیرندههای لباس

صفحه 29:
قومیتی/نژادي: مطالعات نشان میدهد که نژاد ویا قومیت نیز نقش عمده در تصور ازبدن وتارضایتی آن دارد. مثلا زنان سفید پوست عموما نسبت به زنان .سیاه پوستان حساس میباشد ووزن گیری وتغییر سایزبدن را یک مشکل میداند طبقات اجتماعی: تحقیقات نشان میدهد که این مشکل مشکل نارضایتی ازفورم بدن درزنان طبقه بالای اجتماعی نسبت به سایرطبقات بیشتراست, ‎es ee ae aa‏ ورد ندا بز بور جود ور کرت ول .أن حساس میباشد, بنا براین به تغییررژيم غذاای فکر میکند فاميلى: نقش فاميلى نيز در تصور ازبدن ونارضايتى ان نقش دارد, تحقیقات نشان ميدهد كه زنان كه بيشتردرقسمت نا رضايتى بدن حساس اند دختران شان نیزحساس میباشد اما برعکس زنان که درقسمت سایزبدن ورژیم غذای .ناشی ازان حساس نیست دختران شان نیزکمترحساس است

صفحه 30:
تغذيه وسلا متی چنانچه قبلا گفته شده رژیم غذای میتواند یکی ازفاکتورهای عمده بیماری های مزمن وغیر مزمن باشد مانند تصلب شرایین : کلسترول ساخته شده ازغذای که ‎LDL&VDL‏ را منتقل ‎i‏ سبب رسوبات دررگها شده که تصلب شرایین را بارمی آورده , تخم مرغ, بعضی فراورده های شیری وگوشت های چرب مقدارزیاد ترول دارد که سبب 5 شرایین میشود. بنا براین رژیم عدای در التكيرى وكشرول تصلت لنتراش تفش اساشى دار

صفحه 31:
فشارخون ورژیم غذای فشار ‎YL Us?‏ امروز یکی ازمشکلات عمده بعداشتی درجهان به شمارمیرود. نمک: ازجمله ترکیبات غذای که درفشارخون نقش کلیدی دارد عبارت ازسودیم است که به شکل عمده دربین نمک موجود میباشد. محققین نه اس ‎ln oo Sos SS CHING eer‏ حطریودو اما بیستر آزان سب آفرایس؟فشار حون میشود کافیین : کافیین نیزیکی ازماده های است که سبب فشارخون بالا میشود, کافیین بیشتر ازطریق نوشیدن قهوه کافیین دار, چای پررنگ و نوشابه های کولا به بدن میرسد. پژوهش که در 1900 نفر برای مدت 19 سال انجام شد نشان میدهد که مرگ ومیرتاشی ازپیماریهای قلبی- عروقی درکسانی روزانه 6 فنجان يا بیشتر قهوه مصر ف میکرد ند بسیار بالاتر ‎Ca‏ بوده که قهوه کمتر مصرف میکرده. گر وهمکاران, 1987

صفحه 32:
سرطان ورژیم غذای رژیم غذای دارای چربی زیاد فایبر گیاهی کم با پیدایش سرطان ها در ارتباط است اما غذاهای دارای ویتامین های ],) و۸ خاصیت ضد سرطانی دارد. ویتامین ۸ ازجمله ویتامین های منحل درشحم است بنا بر این درقسمت مصرف این ویتامین باد محتاط بود زیرا سبب مسومیت جکر ميشود.

صفحه 33:
اضافه وزنی وچاقی عوامل چاقی زیستی: مطالعات نشان که اگروالدین چاق باشد 9۵40 چانس چاقی برای فرزندان شان است سیک زنده کی رریم عدای تاسالم توشیدن الکول وسایر مابعات و .فعالیت فزیکی کم .بیماریهای خاص: یک تعداد بیماری ها وداروها سبب چاقی میشود اجتماعی: نبودن زمینه ورزش, بازاریابی غذای .سایرعوامل مانند سن, کم خوابی, استرس ها وغیره

صفحه 34:

صفحه 35:
رویکردهای عصبی درخوردن غذا بی اشتهای عصبی: اختلالی درخوردن غذا است که درآن مقدارموا ای که فره متخوزر نه اتتتدت كم اميت ود وا وزن أنه كونه بانسالم كاهش .میبابد ترس ازاضافه وزن شدن, تغییرشکل وسایزبدن عوامل اند که فرد را به شدت تحت شار روانی قرار داده وسبب بی اشتهای عصبی میشود, اگر این بی اشتهای عصبی خیلی شدید باشد زمینه سازمشکلات ميشود كه به رت من میشو( مانند سقوط فشارخون, ‎Gul‏ قلبی وبی نظمی صربان بی اشتهاي عصبی در زنان نسبت به مردان 10 تا 15 مرتبه بیشتر است .که بروزان در دوره نوجوانی بوده ودر دوره بزرگسالی کاهش ‎ice ln‏

صفحه 36:
ادامه تون ناس هن رویکردهای عصبی درخوردن غذا جوع عصبی اختلا لاستکه فرد غذاعزیاد وپیدر بی‌میخورند .2 2 لنوت برلی‌خارج كردن لین‌غنلبه شکللستفراغ تعمدی ین اج ۳ سبب مشكلات زیادی جسمی مانند التهاب مجراى كوارشى ومشكلات قلبى ناشى ازبابس بودن الكتروليت ها ميشود فرد بیمارمیداند که الگوی غذا خورنش طبيعى نيست بنا يس .ازهربارخورن افسرده میشود خودرا ملامت میکند اين اختلال نیز دربین زنان جوان نسبت به مردان ابیشتر است

صفحه 37:
عوامل پیدایش بی اشتهای وجوع عصبی علت دقیق آنها تاهنوزروشن نیست اما محققین به این نظر اند که عوامل ذیل نقش عمده دارد زیستی: تحقیقات نشان میدهد که در دوقلوهای همسان نسبت به روانی: تصور منفی درمورد بدن سبب فشارهای روانی شده که منجربه بی اشتهای عصبی وجوع عصبی میشود فرهنگی: الگوی های زیبای در اندام ها مثلا بعد ازسال 1960 درامریکا اندام آرمانی زن درلاغربودن شد واين تغییر الگوفشارهای اجتماعى را .بر زنان افزايش داد

صفحه 38:

صفحه 39:
References Health psychology, a text book, fourth edition, Jane Ogden 2.Health Psychology: Bio psychological interactions, Edward P and Sarafina

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
10,000 تومان