صفحه 1:
صفحه 2:
5 هو ۰
اهميت فيبر در مواد غذابى
* فيبرهاى غذايى بخشى از كياهان هستند كه توسط آنزيمهاى موجود در دستكاه گوار
انسان قابل هضم نمى باشند.
© فيبرهاى غذايى فوايد زیادی برای حفظ سلامتی انسان و جلو گیری از بیماریها دارند
* تمام افراد بايد روزانه به مقدار لازم از فیبرها استفاده نمایند.
* میزان توصیه شدهی مصرف فیبر برای مردان ۳۸ گرم و برای زنان ۲۵ گرم در روز است.
اکثر مردم فقط حدود نیمی از این میزان یا ۱۵ تا ۱۷ گرم در روز فیبر دریافت می کنند.
؟ فیبر اغلب در مواد خوراکی گیاهی از قبیل سبزیجات. میوهها بنشنها؛ غلات کامل
آجیلها و مغزها یافت میشود.
صفحه 3:
انواع فیبر در مواد غذابی
۷۱۱۱۵۱۱۵6۴ صمغها 2 آلا لات)- موسيلاز گیاهان -١ : فيبرهاى محلول - ٠
جلبکها و خزهها 4 041 ام - اغلب يكتينها -۳
0 فیبرهای نامحلول : ١لسلولز ۲-اغلب همی ملولز. - ٩
منابع سلولز: سیب » گلابی؛ نخود ؛ لوبیا؛ خانوادهی کلم» سبزیجات ریشهای» گوجهفرنگی» سبوس ©
گندم کامل. گندم سیاه کامل.
© همى سلولز: سوس, غلات دانههای کامل.
* ليكنين: كندم كامل» كندم سياه كامل» توت فرنكى» هلو گلابی ؛ آلو » سبزیجات رسیده
؟ پکتین: سیب م ركبات » توتها بخصوص توتفرنگی؛ لوبیا سبزه هویج
؟ صمغها: بلغور جودوسر لوبیا خشکك
صفحه 4:
انواع فیبر در مواد غذایی
۱- فیبر های تخمیر پذیر:
* فیبرغذایی تا رسیدن به رودهی بز رگ همچنان پایدار باقی میماند.
* در روددى بزركك فیبر تخمیرپذیر توسط با کتریهای روده قابلیت هضم يافته و منبعی برای تامین سوخت
و میفوند.
* همین فیبر تخمیرپذین موجب افزایش تعداد باکتریهای روده و تعادل آنها را تنظیم و تولید اسیدهای
© اكثر فيبرهاى تخميريذير» محلولند اما فیبرهای نامحلولی نیز وجود دارند که عملکرد آنها بدین شیوه است.
pectin. beta-glucans. guar QUM<INUIIN js pi, nds cles &
و 011007۲۱161056 میشوند.
* بهترین منبع کامل از فیبرهای تخمیرپذیر انواع لوبیا و بنشنها هستند.
صفحه 5:
انواع فیبر در مواد غذابی
۲- فیبر چسبان
فیبرهای چسبان هنگامی که در آب حل میشوند. مادمی ژل مانند را شکل
میدهند که فرایند هضم و جذب مواد مغذی را کندتر نموده و برای مدت
طولانی باعث احساس سیری » کاهش اشتها و در نهایت موجب کاهش وزن
میگردد.
glucomannan. ۰ چسبناک شامل-06۵ ch, 3
55. psyllium ,glucans.guar gum
منابع تامين فيبرهاى جسبناككد :بنشنهاء مارجوبه» كلم بر وكلى سبز» جو و بذر
كتان
صفحه 6:
انواع فیبر در مواد غذایی
۳- نشاسته مقاوم (پایا)
ن نترین تغیبری راه خود را
ار Meaty tel eee
er: كوارث مى بيمايند.اين نوع از نشاستههاء نشاستههاى بايا خوا
طول سيستم ی ی ده 3
3 تخ 1 ارند.
عملكردى مشابه فیبرهای محلول و فيبرهاى تخميريذير دار ا
ت سیستم گوارشی را بهبود میب 3
نشاستههای پایا سلامت سیستم ارشی 2 0 3
att Yul شاحص قند خون را کاهش میدهند و به طرز فابل توجهی اشتها
را .+ هیر
می کنند.
منا ز موز سبزءانواع بنشن» بادام هندی و ب
نابع تامين نشاستههای پایا عبارتند از موز سبزءانواع ب 1
بعري مدع تامین Ct a
صفحه 7:
اهمیت فیبر دررژيم غذایی
© کاهش خطر بروز دیابت بیماریهای قلبی و سرطان کولون
© فیبرهای محلول در کاهش چربی و قند خون و در پیشگیری از برخی بیماریهای
قلبی و عروقی نقش اصلی را ایفا می کنند.
# فیبرهای نامحلول در کاهش یبوست. سرطان روده و برخحی اختلالات دیگر مثر
میباشند به همین دلیل» مصرف روزانه ۱:۲۰ ۳۵ گرم فیبر خوراکی از سوی بسیاری
از گروههای نظارتی بینالمللی پیشنهاد میشود.
صفحه 8:
شهاى سنحش فيير در مواد غذا
روسهای سجس فیبر درمو st
۴ - روش های هضم غیر واقعی: برای اندازه گیری ترکیب های تشکیل دهنده دیواره
كه به وسیله آنزیم های جهاز هاضمه انسان هضم نشده اند »
٩ - جدا کردن و اندازه گیری پلی سا کاریدهای غیر نشاسته ای ؛
* اجراى اين روش ها به دلیل وقت كير بودن و نياز به تمرين زياد دارد و حصول درجه معنی
داراى از دقت » تا حدودى مشكل مى باشد .
© - روش cl وزنى شيميايى : شامل روش هاى هضمى هستند كه به جاى آنزيم از واكنثر
گرهای شیمیایی برای هضم غذا استفاده می شود. سپس باقی مانده حاصل ار
فرض اینکه نشان دهنده بخش فیبری غذا است eee
؟ این روش ها در برگیرنده اندازه گیری فیبر خام اصلی و روش های مبتنی بر استفاده از
دترجنت های مختله می باشد.
صفحه 9:
روشهای سنحش فیبر درمواد غذایی
فیبر خام
* روش اندازه گیری فیبر خام توسط ویندی در قرن گذشته معرفی و به عنوان روش رسمی
برای مدت طولانی مورد استفاده قرار گرفت. امروزه در تجزیه فیبر در غذای انسانی اهمیت
چندانی نداشته و بیشترین کاربرد آن در تجزیه غذاهای دامی می باشد.
؟ در این روش ابتدا چربی غذاهای پرچرب را جدا کرده و باقیمانده را با اسیدسولفوریک رقیق
جوشان شسته و با محلول هیدر و کسیدسدیم رقیق می جوشانند. سپس آن را مجدداً شستشو
داده و باقی مانده را ابتدا با الکل و بعد با اتر شستشو می دهند. آنگاه باقی مانده نهایی را که
فیبر خام می باشد صاف و توزین می نمایند.
۶ در این عملیات مقدار زیادی از تر کیب های فیبری تلف می گردد و در نتیجه فیبر انداز
گیری شده مقدار واقعی فیبر غذایی را نشان نمی دهد.