آناتومی و فیزیولوژیپزشکی و سلامتتغذیه

عوامل سلولی موجود در شیر مادر

صفحه 1:

صفحه 2:
گلبول های سفید: كلبول هاى سفيد كه درجج)كلستروم 00 ‎a CAA‏ سكم لاك “41 و ©)لنفوسيت هستند و (0© تا 00)© 90 آنها ‎oes een EE Ie Ter)‏ 0ك ‎0 One ere res ‏8 میباشد.

صفحه 3:
ل ا ل ۱ ۳ se eS le 1GO MO jx -S ee SE Tee Stores)

صفحه 4:
‎٠‏ مهم ترین نقش ایمنی بخش کلستروم ناشی از 100)است این ایمنوگلویولین در مجاورت آنزیم های گوارشی تخریب نمی شود و از آنجا که مخاط های نوزاد در هفته های اول زندگی قادر به ترشح 08 نیست وجود اين ایمنوگلوبولین در شیر مادر و انتقال آن به نوزاد و برای سلامت مخاط های دستگاه گوارش نوزاد و

صفحه 5:
‎٠‏ برای حفاظت در مقابل میکینیسم های مختلف از جمله المونلا - شیگلا- ‏استريتوكوك - استافيلو کوک "- پنوموکوک اویروس وویروس پولیو با اهمیت است ؛, ‏0 در مم کر ۱ تولید و در شیر مادرخوارلن ‏وجود دارند. 1 ۰ ‎ ‎

صفحه 6:
"0 ee 2 یک آنزیم شناخته شده ضد میکروب است و میزان آن در شیر مادر تا بطوراختصاصی روی میکروب ها ب 9 سالموثلا و شیگلا و بسیا.. از ویروس ها موثر است .

صفحه 7:
میزان آن در طول شیردهی افزايش می یابد و حداکثر آن حوالی ۵ ماهگی است - عمل آن تجزیه و تخریب جدار سلولی با است . ۹

صفحه 8:
‎rhs‏ بمقدار ‎ly ۵‏ اد ‎

صفحه 9:
۰ اگر لاکتوفرین با آهن آشباع شود از میزان آیمتی بخش آن کاسته میشود.به همین دلیل در. صورتی که نیاز, به آهن نباشد نباید در شیر مادر خوار تجویز شود .

صفحه 10:
۰ فعالیت فاکتزر بیفیدوس می شود.

صفحه 11:
ee eee ‏»در شير خوازانى:كه از شير كاو تغذيه‎ 0 r er ‏ب شیوع آلرژی‎ 0 ‏مى باشد و أكر سابقه فاميلى نيز وجود‎ 7 ' ‏داشته باشد شیوح بیشتز است,‎

صفحه 12:
با پروین های مسئول آلرژی عبر تاوزج ‎ers‏ a ‏لاکترگلوبولین‎ © ۱ Beale nas موز آلروتی به ٍَ مادر در ‎ws‏ 56 ‎٠‏ در شير ۳ اد آلرژی زا با ‎oe piety‏ و شده باز ‎Pea eS eee‏ ‏شود. تب ا ‎Poe‏ ‎

صفحه 13:
‎Ue‏ خن ‏“دن ‎fae‏ مادر عوامل ایمنی بخش زیادی وود دارد با پیشرفت تکنولوژی پیوسته به وود آنها پی رده می شود در حال حاضر ‏۲ 0 اختصاصی بر علیه : ‏7 55757 شیگل سالهونلا ‎ae een erate‏ پنوموکوک- وبا پامد. ‎le‏ بر مادر مشخص ‏سس ‏5 عدن

صفحه 14:
3 "5 06 ‏بيشكير‎ Peat ile ‏درمانى شير مادر در‎ ‏اثبات‎ 4.G.C ‏مورد‎ رسيده است .

صفحه 15:
»با غلظتی برابر سرم در آغوز وجود دارد ولی بتدریج کاهش یافته بطوریکه در شیر رسیده به ميزان 906 تا 9000 ميزان سرمی می رسد ایمنوگلبولین های موجود در شیر مادر فعال ‎AHS‏ 029 هستند .

صفحه 16:
نقشء درمانی شیر مادر در ‎ul‏ ‏طولانى احتمالا” مربوط به اين فاكتور است

صفحه 17:
- Re eC eae TE) 7 0 00 ‏اا ل‎ o ات زار ور ‎ee tS‏ نشده وا 6 )و ‎ECB RINE SS‏ 2 را جد كرده آن را از دسترس میکروب ها 2 ۹-3 0 9 ۱

صفحه 18:
جنبه های تغذیه ای شیر مادر- 6 اگر منابع غذایی زمانی بتوانند دقیقا" محصولی مشابه شیر مادر به دنیا عرضه کنند چنین پیشرفتی قابل مقایسه با کشف آنتی ها خواهد بود. ‎eS‏ ‏بیوتیک ها خواهد بو | 9- شیر مادر همه مواد مغذی مورد نیاز شیرخوار را با نسبت های صحیح همراه با مواد ایمنی بخش در اختیار او قرار می دهد .

صفحه 19:
‎ee‏ از تا تهیه می شوند و اختلافات بیوشیمیایی ‏ایمونولوژیک آنها با شير ی است كه عليرغم كوشش هاى انجام 7 و با وجود تکنولوژی پیشرفته صناي غذائی شیر مادر همچنان . بی . . همتا و بدون جانشین باقی مانده است. ‎7, ‎ ‎

صفحه 20:
<- از آنجا که شیر هر پستانداری مناسبترین غذا برای شیرخوار همان پستاندار است چگونه می توانیم شیر گاو را به عنوان غذای مناسب برای فرزندانمان بپذیریم با توجه به اين كه وزن شیرخوار در حوالی 9 ماهگی و وزن گوساله در حوالی 0 تا © هفتگی دو برابر می شود شدت تفاوت های موجود در شیر انسان و شیر گاو را می توان حدس زد .

صفحه 21:

صفحه 22:
OE Sy (UO) eta ‏و و‎ 6 - سدیم - اپتاسیم- کلراید بیشتر است . ‎ene ec) ۳‏ ل معدنى - ال ‎Chal Filias‏ »

صفحه 23:
آیمنوگلوبولین ها کاهش می یابد ولی لاکتوز و كالرى افزايش بيدا مى كند 70/26 تامین های محلول در آب بیشتر 4 چم سیر ادر در ماه اول(0( در 0 ‎CaO OPE Ee ie‏ ل للك ‎uu hl at OOM‏

صفحه 24:

صفحه 25:
Boe TPS ae en Se Seo [۱۹ Per et 0 reve nvere Sr se rae < شير مادر ليياز وجود دارد (علاوه بر دستكاه كوارش ). ۹ eC Pee:

صفحه 26:
2 میزان کلسترول شیر مادر از شیر خشک بیشتر است و ‎a ee‏ مق ی ی نمى ‎a‏ ‎dew ee ie‏ ل ا 0 لاك ‏)و در شير كاو.0 امتت. ‎e‏ ‎+ le Ce pe gene ‏ای ار ل لير‎ ‎۱ eee Lee ‏وقد ألا يط ل رات هارا ملت ساو‎ ‏ات ‎

صفحه 27:
© چربی های شیر مادر نه تنها منبع انرژی و حامل ویتامین های محلول می باشند بلکه در تکامل سیستم عصبی مرکزی نقش اصلی را به عهده دارند. 8 - پروستاگلاندین موجود در شیر مادر درسلامت مخاط روده های شیر خوارنقش موثری دارد(آثارپروستاگلاندین در گردش خون موضعی - ترشحات معدی و سایر مخاطها- تعادل الکترولیت ها - جذب روده ای- ترشح ۱ آتزیم های گوارشی و اثر حفاظتی در مخاط های گوارش علیه سموم موضوع بررسی های عدیده ای در سال های | اخير بوده و همچنان ادامه دارد) ((تا كنون هیچ نوع شیر خشکی که حاوی پروستاگلاندین ‎ie‏ به بازار عرضه نشده است ((

صفحه 28:
0 لاکتوز کربوهیدرات بیشتر از سایر حیوانات و 2- بين لاكتوز شيرب پستاندارا رابطه مستقيم وجود دارد. 2 میزان لاکتوز در شز صدو در آغوز گرم درصلو 4 گرم درصد است . 6- لاکتوز شیر مادر(0 ژی شیرخوار را 6- لاکتوز باعث رشد لاکتود نوزاد از بدو تولد قادر به کتوز می باشد.

صفحه 29:
0- پروتتین شیر از کازئین و ربس(()تشکیل شده است 2- کازئین از مولکول درشت تشکیل شده و هضم و جذب آن مشکل بوده و متابولیسم آن به انرژی فراوان نیاز دارد - رس()دارای مولکول های ریز بوده و هضم و جذب آن آسانتر است سرسا(در شیر مادر 90 و در شیر گاو 00 است ‎Cosa 000 FO‏

صفحه 30:
© میزان پروتنین توتال شیر گاو بیشتر بوده ولی کیفیت و جذب پروتئین شیر مادر بهثر است . - اسیدهای آمینه ای که در شیر مادر موجودند ولی در ‎SES Sean)‏ 0 ( سيستين براى رشد جسمى و تورين براى رشد مغزى م ۶ میزان پروتئین های موجود در کلستروم سه برابر شیر رسیده است.

صفحه 31:
0)- ويتامينظ و مواد معدنى: 0 ويتامين 9)> در شير ماار بيشتر از شير گاو است( در آغوز 0 برابر شیر رسید ب است 43( 1 2 ویتامین 6 < به میزان زیاد در شیر :۰ و( مادر وجود دارد 00 > ويتامين 20 در شیر مادر 66 واحد” در لیتر است

صفحه 32:
<- ویتامین 20 در شیر مادر وجود دارد و جذب آن هم روزهای اول تولد مقدار آن کافی نیست ویتامین ها ی محلول در شیر مادر کافی است - 000)»ر)شیرمادر خیلی کم است اما دسترسی به آن با وجود فاکتور ویژه انتقال دهنده افزایش می یابد م غلظت اكثر مواد معدنى در شیر مادر ( کلسیم - آهن - فسفر- منزیم سروی- پتاسیم - فلوراید)تحت تأثیر رژیم غذایی مادر است.

عوامل سلولی موجود در شیر مادر -1گلبول های سفید: گلبول های سفید که در1ccکلستروم 1 10 گلبول سفید وجود دارد که 20تا % 30آنها Tو Bلنفوسیت هستند و 40تا % 60آنها نوتروفیل بوده و بقیه ماکروفاژها هستند که موجب ترشح لیزوزیم -الکتوفرین –انترفرون و S.I.G.Aمیباشد. -2ایمنوگلوبولین ها: وجود -1انواع ایمنوگلبولین ها به مقدار زیاد در شیرمادر و کلستروم دارند بطوریکه میز;ان آنها در; شیر مادر از سر;م بیشتر; است( نسبت 3 ) 2 -2میزان IGAکلستروم تا 20برابر میزان آن در خون مادر است -3میزان SIGA 1234میلی گرم در صد -4میزان IGM61میلی گرم در صد -5میزان IGA 10میلی گرم در صد ظرف; ر;وزها ی بعد از; تولد کاهش می یابد. • مهم ترین نقش ایمنی بخش کلستروم ناشی ازSIGAاست این ایمنوگلوبولین در مجاورت آنزیم های گوارشی تخریب نمی شود و از آنجا که مخاط های نوزاد در هفته های اول زندگی قادر به ترشح SIGAنیست وجود این ایمنوگلوبولین در شیر مادر و انتقال آن به نوزاد و برای سالمت مخاط های دستگاه گوارش نوزاد و • برای حفاظت در مقابل میکروارگانیسم های مختلف از جمله E.coliسالمونال – شیگال- استرپتوکوک – استافیلو کوک – پنوموکوک – روتاویروس وویروس پولیو با اهمیت است . SIGAدر 4-6هفته; اولت;;;ولد در روده; ت;;;ولید و در ش;;یر مادرخوارا;ندر روده; آ;نه;ا وجود دارند. -3لیزوزم :Kysozom یک آنزیم شناخته شده ضد میکروب است و میزان آن در شیر مادر تا 500برابر شیر گاو است – بطوراختصاصی روی میکروب ها -E.coliسالمونال و شیگال و بسیاری از ویروس ها موثر است . میزان آن در طول شیردهی افزایش می یابد و حداکثر آن حوالی 6ماهگی است – عمل آن تجزیه و تخریب جدار سلولی باکتری است . -4الکتوفرین : یک گیکوپروتئین است بمقدار زیاد در شیر مادر وجود دارد و شیر گاو ندارد. اثرات الکتوفرین : -1اثر باکتریو استاتیک روی E.coli -2اثر باکتریواستاتیک روی استرپتوکوک موتان / کرم خوردگی دندان/ -3اثر باکتریو استاتیک روی کاندیداآلبیکانس الکتوفرین با کمک SIGAیک عامل فعال بر علیه ‏E.coliاست. • اگر الکتوفرین با آهن اشباع شود از میزان ایمنی بخش آن کاسته میشود به همین دلیل در صورتی که نیاز به آهن نباشد نباید در شیر مادر خوار تجویز شود . ف;;;اک;تور 5- ب;;;یفیدوسازت است و دارای خواص یک پلی ساکارید محتوی : زیر می باشد. -1موجب رشد الکتوباسیکوس در روده می شود و تولید اسیدالکتیک می کند و PHمحیط روده را کاهش می دهد. -2سبب ایجاد PHاسیدی در روده و موجب مهار رشد میکروب ها در کودکانی که شیر گاو می خورند روده آنها با میکروب های بیماری زا گلونیزه می شود . -3باال بودن الکتوز شیر مادر و PHاسیدی موجب تشدید فعالیت فاکتور بیفیدوس می شود. -6اختصاصات ضد آلرژی : • در شیر خوارانی که از شیر گاو تغذیه می کنند شیوع آلرژی به پروتئین شیر گاو بیشتر است و در حدود %7 می باشد و اگر سابقه فامیلی نیز وجود داشته باشد شیوع بیشتر است. پروتئین های مسئول آلرژی عبارتند از : -1کازئین -2الکتالبومین -3الکتوگلوبولین -4آلبومین سرم گاو • هنوز آلرژی به شیر مادر در دنیا گزارش نشده است. • در شیر خشک علیرغم کاهش میزان مواد آلرژی زا با توجه به مقدار زیاد خورده شده باز هم آلرژی مشاهده می شود. -7سایر عوامل ایمنی زا : • در کلستروم شیر مادر عوامل ایمنی بخش زیادی وجود دارد که با پیشرفت تکنولوژی پیوسته به وجود آنها پی برده می شود در حال حاضر آنتی بادی ها ی اختصاصی بر علیه : کوکساکی -اکو -پولیو – انواع استافیلوکوک –شیگال – سالمونال – کلستریدیوم تتانی – دیفتری – پنوموکوک – وبا – -E.coliدر شیر مادر مشخص شده است . •اثرات پیشگیری کننده و درمانی شیر مادر در مورد N.E.Cبه اثبات رسیده است . -8کمپلمان : • با غلظتی برابر سرم در آغوز وجود دارد ولی بتدریج کاهش یافته بطوریکه در شیر رسیده به میزان %5تا %10میزان سرمی می رسد ایمنوگلبولین های موجود در شیر مادر فعال کننده C3هستند . • Epithelial Growth Facto موجود در شیر مادر نقش تسریع در بهبود مخاط روده را دارا است. نقش; درمانی شیر مادر در اسهالهای طوالنی احتماال” مربوط به این فاکتور است . -9فاکتور متصل شونده به ویتامین :B12 • -E.coliب;;;ا ک;;;تریوئیدها ب;;;را;یرشد خ;ود ا;حتیاج به VitB12دارند در شیر مادر پروتئین اشباع نشده ()VitB12 B.Fوجود دارد که VitB12 را جذب کرده آن را از دسترس میکروب ها خارج می کند . جنبه های تغذیه ای شیر مادر: -1اگر منابع غذایی زمانی بتوانند دقیقا” محصولی مشابه شیر مادر به دنیا عرضه کنند چنین پیشرفتی قابل مقایسه با کشف آنتی بیوتیک ها خواهد بود. -2شیر مادر همه مواد مغذی مورد نیاز شیرخوار را با نسبت های صحیح همراه با مواد ایمنی بخش در اختیار او قرار می دهد . -3شیر خشک ها معموال” از شیر گاو تهیه می شوند و اختالفات بیوشیمیایی و ایمونولوژیک آنها با شیر مادربحدی است که علیرغم کوشش های انجام شده و با وجود تکنولوژی پیشرفته صنایع بی غذائی شیر مادر همچنان همتا و بدون جانشین باقی مانده است. -4از آنجا که شیر هر پستانداری مناسبترین غذا برای شیرخوار همان پستاندار است چگونه می توانیم شیر گاو را به عنوان غذای مناسب برای فرزندانمان بپذیریم با توجه به این که وزن شیرخوار در حوالی 5ماهگی و وزن گوساله در حوالی 6تا 7هفتگی دو برابر می شود شدت تفاوت های موجود در شیر انسان و شیر گاو می توان حدس زد . را مراحل تغییرات در شیر مادر: -1کلستروم -2شیر انتقالی -3شیر رسیده -1کلستروم : • شیر روز اول تا هفتم تولد است – حجم کمتر از شیر رسیده و حدود cc60تا cc220در روز است. • میزان کالری cc100/67کالری -ویتامین – Aسدیم – پتاسیم -کلراید بیشتر است . • ایمنوگلوبولین – پروتئین – مواد معدنی – ویتامین های محلول در چربی بیشتر است . -2شیر انتقالی : • از روز 7-10تولد تا 6هفتگی است • غلظت ایمنوگلوبولین ها کاهش می یابد ولی الکتوز – چربی و کالری افزایش پیدا می کند cc100/75 کالری • ویتامین های محلول در آب بیشتر است • حجم شیر مادر در ماه اولcc600در 24ساعت – در ماه سوم cc700تاcc750و در 6ماهگی تا ‏cc800افزایش می یابد . مواد موجود در شیر مادر: ی -Aچـــربــــــــ : -1مهم ترین منبع انرژی است – در ساعات مختلف شبانه روز متغیر است کمترین مقدار 6 صبح و حداکثر آن در 2بعد از ظهر است -2در هر وعده شیر خوردن قسمت اول چربی کمتر و بیشترین مقدار اواخر شیر خوردن است -3تری گلیسیریدها مهم ترین چربی شیر مادر هستند که به آسانی توسط لیپاز به اسیدها ی چرب آزاد و کلسترول تبدیل می شوند – در شیر م;ادر لیپاز وجود دارد (عالوه بر دستگاه گوارش ). -4چربی شیر مادرانی که نوزاد نارس بدنیا می آورند تا %30بیشتر است. -5میزان و نوع چربی مصرف شده در رژیم غذایی مادر بر ترکیب چربی شیرا وموثراست -6میزان کلسترول شیر مادر از شیر خشک بیشتر است و نمی با تغییر رژیم غذائی مادر تغییر در مقدار آن ایجاد شود. -7نسبت چربی های اشباع نشده به اشباع شده در شیر مادر 1و در شیر گاو 1است. 2 -8میزان اسید لینولئیک شیر مادر 7-8برابر شیر گاو است که در رشد مغز نقش دارد در شیر مادر اسید آرشیدونیک وجود دار که اسید چرب ضروری است و کمبود آن باعث بروز درماتیت – ترمبوسیتوپنی – تاخیر رشد و ابتالء بیشتر به عفونت ها را سبب می شود . -9چربی; های; شیر مادر نه تنها منبع انرژی و حامل ویتامین های محلول می باشند بلکه در تکامل سیستم عصبی مرکزی نقش اصلی را به عهده دارند. – 10پروستاگالندین موجود در شیر مادر درسالمت مخاط روده های شیر خوارنقش موثری دارد(آثارپروستاگالندین در گردش خون موضعی – ترشحات معدی و سایر مخاطها– تعادل الکترولیت ها – جذب روده ای– ترشح آنزیم های گوارشی و اثر حفاظتی در مخاط های; گوارش بر علیه سموم موضوع بررسی های عدیده ای در سال های اخیر بوده و همچنان ادامه دارد) ((تا کنون هیچ نوع شیر خشکی که حاوی پروستاگالندین باشد به بازار عرضه نشده است )) =Bال;ک;توز -1الکتوز کربوهیدرات عمده شیر است که در شیر انسان بیشتر از سایر حیوانات وجود دارد. -2بین الکتوز شیرپستانداران و درجه تکامل مغزی آنان رابطه مستقیم وجود دارد. -3میزان الکتوز در شیر گاو 4گرم درصدو در آغوز 7/5گرم درصد و در شیر رسیده 1/7گرم درصد است . -4الکتوز شیر مادر %40نیازهای انرژی شیرخوار را تامین می کند -5الکتوز باعث رشد الکتوباسیلوس می شود -6نوزاد از بدو تولد قادر به هضم الکتوز می باشد. =Cپ;;;روتئین: -1پروتئین شیر از کازئین و Wheyتشکیل شده است -2کازئین از مولکول درشت تشکیل شده و هضم و جذب آن مشکل بوده و متابولیسم آن به انرژی فراوان نیاز دارد ‏Whey -3دارای مولکول های ریز بوده و هضم و جذب آن آسانتر است ‏Whey-4در شیر مادر 80و در شیر گاو 60است ‏Casain 20 40 - 5میزان پروتئین توتال شیر گاو بیشتر بوده ولی کیفیت و جذب پروتئین شیر مادر بهتر است . - 6اسیدهای آمینه ای که در شیر مادر موجودند ولی در شیر گاو وجود ندارند عبارتند از :سیستین – تورین ( سیستین برای رشد جسمی و تورین برای رشد مغزی ضروری است ) -7میزا;ن پروتئین های موجود در کلستروم سه برابر شیر رسیده است. =Dویتامینها و مواد مع;دنی: -1ویتامین =Aدر شیر مادر بیشتر از شیر گاو است( در آغوز 2برابر شیر رسیده است -2ویتامین = Eبه میزان زیاد در شیر مادر وجود دارد -3ویتامین =Dدر شیر مادر 25واحد در لیتر است -4ویتامین =Kدر شیر مادر وجود دارد و جذب آن هم بسیار خوب است اما به علت مصرف حجم کم شیر در روزهای اول تولد مقدار آن کافی نیست -5ویتامین ها ی محلول در شیر مادر کافی است ‏VitB12 -6شیرمادر خیلی کم است اما دسترسی به آن با وجود فاکتور ویژه انتقال دهنده افزایش می یابد -7غلظت اکثر مواد معدنی در شیر مادر ( کلسیم – آهن - فسفر -منیزیم –روی -پتاسیم – فلوراید)تحت تاثیر رژیم غذایی مادر است.

51,000 تومان