صفحه 1:
صفحه 2:
We ee) را ل ل
Fa ا se)
Ftyeree en) Rye Oe Re OCR eS ee =P RCE eae
براث.
۱
1
DBe 9
( ee ۱ A)
تشكيل كلنى ؛ توليد بيكمانت » خصوصيات خاص هر كلنى»تشخيص انواع باكتريها كه جند نوع
Seen ned Tee Tenet Se Ee Tec esd
محیط کشت نیمه جامد :
AV cer OCI Rene IRC SD Abe fel SB Cs I OR See eee
CAO eon sere EP ee
صفحه 3:
انواع محیط کشت از نظر نوع مواد تشکیل دهنده و کاربرد
AOI. Sele unrec an ve oy اناه
این محیط کمترین مقدار مود غذایی برای رشد باکتریها را درد .و مبنای تهیهانواع و قسام
محیطهای کشت می باشد . اکثر نواع باکتریها در آن رشد می کنند زیرا فقد ماده ضد میکرب است .
مانند محیط نوترینت آگار» نوترینت براث .
محیط کشت غنی کننده Be LU
محیط مقوی بوده که دارای مواد تغذیه ای زیادی نظیر وبتامین ها » لیپید ها ء اسید های آمینه برای
em gsr nT yy See IPA teeter eons ses با
آكارء بلادأكار
ع لل ننه
محيط كشت تشخيصى بوده كه كلنى باكتريهاى مختلف روى أن كاملا از همديكر متمايز مى كردد.
NCCP 1
باکتریهای لاکتوز مثبت برروی آنها کلنی های صورتی رنگ و باکتریهای لاکتوز منفی نظیر
ااا ا ا ا
YE) ۱
coe socks) ease a oe ا ل ۱
ST cree 1
صفحه 4:
* محیط کشت اختصاصی 0-0 لس :
لين را
ارأيك مخلوط ميكربى استفاده مى شود.. ماتند مححيظ س5 أكار كه براى جدا كردن سالمونلا و شيعلا
بكار ميرود يا مانيتول سالت أكار كه براى تشخيص كونه بيماريزاى استافيلوكوكوس اورئوس استفاده مى
398
* محیط کشت انتخابی :0-3 (Ce
محیط هایی وجود دارند که دارای یک ماده مهار کننده رشد می باشند این مواد رشد تمام ارگانیسم ها بجز
ا ا ا
النتفاده مي شود ودر مرحله بعد استقاده از أنتى بيوتيك ها و مرطه آخر شامل وارد كردن عولد تركيبى به
محیط کشت جهت فعلیتهای متابویکی ارالیسم موردنظر می باشد .از نجا تیک لين محیط ها جهت
از
ل 71000
گرم منفی هوازی و بی هوازی اختیاری ممانعت بعمل آورده و به ارگانیسم های گرم مثبت اجازه رشد می
58
صفحه 5:
0 Bod
peat hes را
برای ساختن محیط های کشت باکتری» ما از پودر مخصوص که در شيشه های مربوطه قرار
De NO AD ree ee a ee ee oe eS
ساختن آن نوشته شده است.
مثلا براى ساختن نوترينت آكار ابتدا مقدار لازم از يودر َن را وزن كرده ودر مقدار معينى آب
پ۰پ»۰ ا ا ا 0
Oma ala ens ee LS Sy ee ee ier eon Brera)
میدهید » تا زمان جوشیدن آنرا چند بار تکان دهید تا خوب حل شود و بمدت یک دقیقه
yeetirey ل ار م ار ار
rsh ya ل Dery ROMEO) diene roe ny) CMR
همي ناريد تا خنى شود تا حدود. 8 ٠ #درجه
صفحه 6:
۰ صدامه
oe كار ل '
cone scanty oe Mrs eer ete ا eee)
RS Err se ee CESS on ا ا
SS ReaD horse Reet, ا eae)
| ا ا
| SES]
طرز ساختن سایر محیطهای کشت. همینطور میباشد منتهی بعضی از محیطهای جامد در لوله
Sor ee occa Tee fea ا ل ل ل
شدن به طور ايستاده مىكذاريم مثل محيط (201©) ويا كج مىكذاريم مثل محيط dC
سرد شوند .
برای ساختن محیط مایع (براث) پس از جوشاندن, محیط را در لوله ها تقسیم میکنیم و سپس
eS Sree a nes rei |
صفحه 7:
فرمولاسیون محیط های کشت
* فرمولاسيون همه محيط هاى كشت قابل تقسيم به نقش ها يا وظايف مختلف
ات
-١ مواد مغذى: يروتئين هاء ييتيدهاء اسيد هاى آمينه
۲- انرژی: کربوهیدرات ها
*- فلزات و مواد معدنى ضرورى: كلسيم؛ منيزيم؛ آهن؛ عناصر كمياب
(فسفات هاء سولفات ها و ..)
۲ وامل 7
۱
ع- عوامل انتخابى: مواد شيميايى» عوامل ضد ميكروبى
ا 1522"
صفحه 8:
رعایت نکات مهم در تهیةٌ محیط
های کشت
صفحه 9:
آب
Fee ل ا aie
0050 ne Snes ا ا ا ee ee Ee
تأثیرگذار در رشد میکروبی باشد. لب شیر نامناسب است چون دارای
ناخالصی های ذاتی(منيزيم. کلسیم. كلرء فلور) است.
ES SME eee Sy eee SMS) herr caer a
آبمقطر از ظرفى استفاده كنيد كه از مواد خنئى (شيشةٌ خنثىء بلى اتيلن)
0 ل ا ا ل ل Sree ne WF تهیه شده
۱ مرا رل دس مود اک در
۱ ce ary drome eed Tay ceeeicaee
از 0/0 اسّتءآنرا كرم كنيد تا مج200 از آن خارج شود و دوباره كنترل
صفحه 10:
رس تا
CS yd Joalljgiws Gib Cuts Lyre digs 59 لك
نصب شدهء مقدار مناسبى از يودر را با دقت وزن كنيد.
ظرف محيط كشت را دور از كوران هوا و رطوبت باز كنيد.
0 oot ا ا ا ا eer |
Rieger eos FOWL TS eNOS
eee eye kan Sen ey a سا
إكاماز ماسى مناسب استفاده كنيد.
0 ا اال aT)
صفحه 11:
۵
نصف حجم آب مورد نياز را داخل ظرف بريزيد. سيبس مقدلر توزين شدة
محيط كشت رابه أن اضافه نماييد و براى جند دقيقه به تندى تكان
Aes)
باقيماندة ب رابه دیواره های ظرف بریزید تا ذرات محیط کشت چسپیده
به ديوارء وارد محلول شوند. لين مرحله بسيار مهم است جون ممكن است
پودر خشك محيط کشت در بالای سطح لب در اتوکلاو استریل نشود و
منبع آلودگی بعدی گردد.
آب را در ظرف مناسب. با حجم دو برابر حجم نهایی محیط کشت بریزید
ل 3
صفحه 12:
حل کردن پودر محیط کشت
Baty Ong CT IS eee ea Pee NCC eon CY Se
محيط هاى كشت حاوى آكار را بايد قبل از حرارت دادن؛ جند دقيقه با آب *
مخلوط نبود سبل حرارت اد نا أكار قبل از اتوكلاو كردن كاملا حل شود
era oor ا ا a oer)
re ner ee Eos)
- ممکن است حرارت یکسانی پخش نشود.
- مراكز داغ مى توانند باعث ايجاد حرارت بسيار زياد و انفجار ظرف شوند.
ee a IO a ees لت
سطح داخلى ظرفى كه قبلاً Seo corer nea Feo) ا 0
PS a ا rc
Sein Porc an ee IMR | hn) c.6
Ue lo
صفحه 13:
Ry Bod
7 استریلیزاسیون با حرارت مرطوب:
5 (cls 49 9 485 VO Side 4 gUS sil 9
توصيه مى شود مقادير زياد محيط كشت را در حجم هاى كوجكترتقسيم نماييد.
لا استريليزاسيون با صافى غشايى:
nye eee ا ا
براى استريليزاسيون مواد و تركيبات حساس به حرارت بكار ميرود.
از غشاءها و صافى هاى با را ستل
2
ee eS nb ROC a Se ل ل
صفحه 14:
اك محيط هاى كشت دهيدرلته بطور مناسب تهيه شوند نيازى به تنظيم ملام
توس مرف تلد پیت مرن باتوی محیط کشت استریز شلد پس
dl ۵
مطابقت دارد.
ال ۱
محيط كشتتا دمائ©© © مقنار ملام را در حد مورد نظرل./5+)
ee ree e ee ا ا |
ra PS) 0 ا mmr RYO A با
iS witli io 6 5D Alpe jl bh [Sl bacco pls Seale
Fem PLO eo” hc NOM PSE ren 7 ee
pany ica fe 6 ۲
صفحه 15:
000
بعد از استريليزاسيون و يس از آنكه دماى محيط كشت به حدود * 0©)00©
رسيدء با رعايت شرايط أسيتيك آنرا در ظروف نهايى استريل توزيع كنيد.
Cen ا ا ۱
اف ا ا ا ل اضافه نمود.
دمای مکمل (ساپلمنت) استریل نیز بیدقبل از فزودن به محیط کشت به
Hace) ۳
Peet em Tern eee Nee
طول انکوباسیون ممکن است رطوبت محیط آگار از بین برود. از دست دادن
or oer ۰
بگذارد.
صفحه 16:
ذخیره سازی
يط هاى كشت آماده شده را سريعاً مصرف نموده يا تحت شرايطى كه
محتویاتشان تغییر نکند یعنی دور از نور و در دمای یخچال ذخیره نمایید.
ذخیره سازی ساپلمنت ها پس از افزودن cl 0 0 were ig مچبور به
ا ا Sk Oe) OMT TS Speer me Coc en
فريز كنيد ا براى جند ماه يايدار بمانند. يس از وارفتن يخ فقط يكبار مجاز به
Rims enon
در صورت بسته بندى يليتها در كيسه هاى يلاستيكىء زمان نكهدارى آنها
افزليش مى يابد. براى ااا on sous) ا ل ل
OSD) ۷
كام تلقيح محيط كشدت» ee اس رت را NG all haces
ye ال ا ل |
500 ال Ero (Dim
نايديد شود.
صفحه 17:
خطاها و اشتباهات در تهيةً
پررسی
۱
صفحه 18:
ee Oe TS)
آب ناخالص
ظروف شيشه ای کثیف
کیفیت پایین محیط کشت دهیدرانه
حرارت زياد در طى استريليزاسيون
V2 2
حل نشدن کامل آگار و محیط کشت
OGO® Gls > seb bys
لت
صفحه 19:
اس
* ركه ركة سياه : آكار نيم سوز شده است.
* ركه ركة روشن : وقتى مكمل ها اضافه شده اند كه أكار سرد شده
بوده است.
صفحه 20:
peor BEE 9) a
کیفیت پایین آب یا ظروف شيشه ای
حرارت بيش از حدء ذوب مجدد يا ذخيرة طولانى مدت محيط كشت در دماى
* 0600
آلودكى شيميايى
Fee ال RRS ray on pe Oe
حل نشدن کامل آگار و محیط کشت
کیفیت پایین محیط کشت دهیدراته
0© © * در دماى بالاى PW esp oils}
ذخیره سازی نامناسب محیط کشت دهیدراته یا بیش از مدت نیمه عمر
صفحه 21:
رسوب, کدورت
حرارت بیش از حد
ذخيرة طولانى (بيش از ” ساعت) در حالت مذاب (دماى * 00 ©©)
2
0
Atari ا
وقتی مکمل ها اضافه شده اند که محیط کشت خیلی داغ بوده
صفحه 22:
رشد باكتريايى ضعيف يا اثر روى خواص انتخابى / افتراقى
توزین/ مخلوط کردن نامناسب
آب يا ظروف شيشه اى آلوده
وجود مواد مهار كننده در آب يا ظروف
کیفیت پایین محیط کشت دهیدراته
RE Ie Rance Meenr Cant Ne PC | Comey
ا ان
ذخيرة طولانى و بيش از حد خشك شدن محيط كشت
neon ree BS merce ات
See ren ED fees pes
صفحه 23:
آكار شل و نيم بند
توزين/ مخلوط كردن نادرست
حل نشدن کامل آگار
حجم نادرست آب. رقیق سازی زیاد با مایع تلقیح یا مکمل های محیط
کست
فخيرة طولانی محیط کشت در دمای "90 60
CRONE) Cray) es
صفحه 24:
0200005
و استریلیزاسیون آنها
* محیط های دهیدرلته رطوبت گرا هستند و به گرماه نور و رطوبت حساس
هستند. بنابراين تغيير شديد دما در شبانه روز در فصل زمستان در
e5i] ا را به شدت تحت تأثير قرار مى دهد.
تا
دستور عمل كنيد. اين شرايط معمولا نكهدارى در دماى كمتر از ©
hie ل ا ل ل ۱
يا منلبع حرارتی دیگر است. هر جا ذکر شده در دمای 9-6 () ذخیره
see
بر روى برجسب قوطىء تاريخ ورود آن به آزمايشكاه و تاريخ باز كردن
درب قوطى را يادداشت كنيد.
صفحه 25:
اذامه ...
ا ال ا ل rg oem 0 2000 دهید
زيرا از ت محيط كشت در مدت ذخيره سازى در ظرفى كه درب أن
به دفعات زياد باز شدهء كاسته مى شود.
روش كار بر اساس دستورالعمل موجود بر روى قوطى حاوى انواع محيط
کشت می باشد.
روش استريليزلسيون نيز بر روى برجسب دستورالعمل تهية محيط كشت
SP) ا
اتن دستورالعمل ها بر حسب نوع محيط كشت و شركت توليد كننده.
متفاوت است.
صفحه 26:
کنترل کیفی محیط های کشت
۱ ae Ce ee eae
PORE NE ا rete
ihe
®VCC = Owericwa Type Cutture Ovlertiva
صفحه 27:
روش انجام آزمون کنترل کیفیت میکر وبیولوژیکی محیط
های کشت
یک کشت از ارگانیسم کنترل را روی پلیت تهیه کنید بعد از انکوباسیون ۵-۳
ال لل ا
وآن را برای چهار یا پنج ساعت انكوبه نمائيد. كدورت رابا استاندارد نيم مک
Keo) vec ge ne ا 000
تا ۰/۱۳ می باشد). به این روش می توان یک سوسپانسیون در سرم
فیزیولوی از کلنی های ۲۴ ساعته تهیه و کدورت آن را مطابق روش فوق
تنظیم نمود.
صفحه 28:
Ut Clit le Clan ey oe Perey)
براى آزمايش ظرفيت مغذى بودن ( بانشعه أه>مةاشف(1) )يك محيط كشت
cy Stree ey ee ا ا ۱
Ro Soe) ۱
IVES Ca Te 111111101
200 eet rent min cmt SOE) ree ae ead
ترتهیه شود.
صفحه 29:
La Per Tone Teeae) یز
(activity
ا ا OES
انتخلبى اوليه رابه نسب ١ به ٠١ درنرمال سالين يا لَب تخليص شده رقيق
ا ال ا ۱
scare FT SEN rT Caf جهت
اجتناب از رشد زياد باكترى در بعضى از محيط هاى كشت انتخابى ممكن
باشد که سوسپانسیون ده بار رقیق تر شود. برای آزمایش محیط
هاى كشت لوله اى» هر لوله بليد با١٠ ميكروليتر از سوسيانسيون اوليه مطابق
een) aceon eye rortey Leyrenly ار
"5
از
صفحه 30:
أذامه...
ا مورد کنترل کیفی را بعد از تلقیح انگوبه نمایید.
به طور ترمال مدت زمان انكوياسيون 19058 يا 8-15 ساعت در 21 ول
مى باشد.
*_ شکلات آگار و محیط های کشت برای جداسازی انتخابی گونه های نیسریای
al PA ony) LO eb) SITE Fen Pe 0 1۱
برای بی هوازی ها ءکشتها عموما به حداقل ۴۸ ساعت انکوباسیون در شرایط
|
براى باکترآگار. پلیتها باید در ۴۲ درچه در شرایط میکروا
a ee ,1 ا ل Baty
صفحه 31:
أذامه...
* یک محیط کشت زمانی قابل قبول می باشد که با همه سویه های
آزمون پیشنهادی برای محیط کشت( در جدول ) رشد کافی داشته
و خصوصيات رشد و مورفولوزى كلنى ها بارز باشد.
01 ا ا ا eae
می شود در ضمن اینکه اجازه رشد کافی به ارگانیسم های دیگر
ea) مى
2123 eae eye ee ea
جدول آمده است باید ایجاد شود.
صفحه 32:
ل سا
یم سس
در صورتيكه تعداد يليت يا لوله تهيه شده در هر سرى ساخت ٠٠١
عدديا كمتر باشدء بليد به تعداد ه-7/ محيط هاى تهيه شده را در
رت SPE
ساخت هاى با تعداد بيش از .٠٠١ بليد به تعداد ٠١ يليت يا لوله را
es ا الل ا |
انکوباسیون هیچ گونه رشد میکروبی نباید مشاهده شود.
صفحه 33:
نتیجه قابل آ:
0
۳
۱
دارای همولیزآلفا
آرگانیسم های کنترلی
استريتوكوى فكاليس eer ات
sor Terre
ام ی ۲
eaaaa ods aaaad ]
استربتوكوك ينومونيه. ©
Pew
م دز
وا
ين
لي يي
شیگلافلکسنری یلا ماوق
سالمونلا تايفى موريوم ,85
مس
3
سالموثلا تايفى موريوم .©
یه 0ك
211ص
هت
Cae
520
۶ ساعت
۶ ساعت
۶ ساعت
۸ ساعت
6۸ ساعت
۸ ساعت
Belge
بایل اسکولین آگار
بلاد آگار
ات
۳
الايزين دكريوكسيلاز
200 were er)
استريل بوشائده
(Ges
اورنیتین
(دکربوکسیلا)
آرژینین
(دی هیدرولاز)
صفحه 34:
نتیجه قابل انتظار
عنقي
ين
ينك
06
تخیر تمی کند
کلتی های کرمز رد
کت هی ببرنگ دون سوامنگ
ee)
رشد منفی
ورب
مثبت (آبی رنگ)
کلتی های زرة رت
کلنی های قرمز رنگ
رشد منقى
۱۳
ارگانیسم های کنترلی
Ce eA)
(Ce eet net
(oral ere er ene
|
9 یکلا فلکستری بسا
آسینتوباکتر کالکوستیکوس
[ere res
اشرشيا كلى 08 CC
0ك
استريتوكوك فكاليس حقححط .©
أشرشيا كلى 294 .©
كلبسيلا بنومونية و4 تحدم .)0
۳
000
اپیدرمیدیس
آشرشیا کلی امن :0
Les aR]
زمان
انکوباسیون
كه
كك
۶ ساعت
۶ ساعت
كك
6۸ ساعت
3
دا
کلایگلرآیرون آگار
مک کانکی آکا
CaS) ويوله)
مالونات
Koren
Coser
صفحه 35:
نتيجه قابل انتظار
ee ee
قبول در بخش آنتی بیوگرام مراجعه
شود
منفى
منفى
5
i
كلنى هاى بيرئك
كلنى هاى بيرئك
كلنى هاى بيرئك
PEW PETC TOWA ETT]
بعد ازّكشت مجدد رشد نمى كند
2 cs)
|سودوموناس آنروژینوز!
bere) وت رگن
©6666
(cee canere meg gee]
6699
۳
|اسينتوبا كتر كالكوستيكوس
]۱۰ مت حاصت منت al
©. oA SL pl
Geese ee ey
۳
۳ ere
con vege
أسالمونلا تأيفى موريوم
اليه يي
يرسينياانترو كوليتيكا
لت میتی
آیگاهفلکسنوی
اسالموتلاتیفی موریوم .5
تست
|أشرشسيا كلى فده .©
زمان
انکوباسیون
32
owned
۶ ساعت
كك
owned
۶ ساعت
مولرهينتون أكار
رات براث
ee
فنیلآلانین دآمیناز
Rap owen ea
نكما
يا دزوكسى كلات سيترات
صفحه 36:
نتیجه قابل انتظار
ern
[۱
كلنى هاى زرد و"
0
000000
30
0
مثبت» صورتى
52000
۳ ۳۳۳
Se ny
©66 و0
تايسريا متتزيتيد يس
em) كييتسشس فييك
7
اشرشیا کلیاست .۵
جاکتروتیدس قرآجلیس
منت میت فا
rT
۳ فا
سالمونلا تايفى موريوم.9©
همست ]
صا .81
اسينتوباكتر كالكوستيكوس
نا
eer
0۳5
انكوياسيون
6۸ ساعت
6 ساعت
كه
4 ساعت
4 ساعت
4
as
رات
(در لوله هاى با دربيج شل
در انكوباتور كذاشسته شوداً
تسه(
تاير مارتين
00020000
سا اس(
761
عمق محیط باید ۳ سانتی
متر باشد
(با درييج نسل اتوو كذارى
شود)
محیط اوره
صفحه 37: