صفحه 1:
اي موف یرس تلع انز مان
PRE en CT رت
رل رذن Beare
ane رل رب
صفحه 2:
۷ LCRA OR 0
a اتف یی ات
ا ا
‘ سين ضاي ملس
Se eee عرص را رفس
یم td 1
0 ao. 802666
صفحه 3:
صفحه 4:
i ed Rae ree aa ae
مس ون ١ لصت
a
fal fatale lee
صفحه 5:
نطبقه بندی بیماریهای منتقله به وسيلة مواد غذایی
wy) گروه بیماریها نمونه های از بیماریهای هرگروه
حصبه -شبه حصبه -سالمونلوزها-تب
۱ . بیماریهای میکروبی ae و سر 5 1
(عفونت ها و استافیلوکوکی- مسمومیت غذایی ناشی
از باسیل سرئوس - - شیگلوزیس
tte ی ۳ و
۲ بیماریهای ویروسی هپاتیت های ویروسی -گاسترو آنتریتها
کرم کدو (تنیا ها) -هیداتیدوزیس -
صفحه 6:
طبقه بندی بیماریهای منتقله به وسيلة مواد غذايى
رریی گروه بیماریها کف ات مت ورد
مسمومیت های | آفت کش ها - فلزات سنگین
نب (آرسنیک - سرب- کادمیم و....)
سم های غذایی | آسیت همه گیر و آفلاتوکسین ها و
للتروييسم 12112737115122
)ها
صفحه 7:
THE SOURCES OF
CONTAMINATION IN
FOODSTUFFS CONSIST OF:
1- animals
2 - human and contaminated
3- contaminated water and
sewage
4- wind & dust
صفحه 8:
١-تانلويح
آبلوده و فاضلال-؟
باد 9 كرد 9 خاك-ة
صفحه 9:
هانند جوندگان -حشرات - دام و طیور که از طرق مختلف موجب انتقال آلوده کی به مود غذابی می گردند
اه -حشرلتو جوندكاندر مزاوع لمنايها. فروشگاههدسازله موادغفاییآسیمیساندهآنها راغی قبع صرفمیسایند)
لیس اشد که فا ره را
spleen eae و
محلول صر نلهایجامد را با tt sass, 9297 Cail
اد غنلییا از دسترسلیرهوجودلتدور نگهدلش تلا لذد در هوا
گوشت پستیر. تخمصرغو اسدو مرطو ناد ۷۵ تا raat Yo
شولیط مساعد تسخم. اسر لت La Vays pS Spo bn iG ga len
إستدر مدتيكسللاز Ben Oe arena sui طهرمکس۲ تا ۳
روز اه سکم ی يلك نه وسيلة كرك تر شحاضها و مدقو ميكرونها )از ملع لهند يه مود قري
.منتق نايد شعاع برواز 1-؟ كيلومتر و در صورتونشياد و طوفاطيرشعاعلفزليشرمييايد
#راههاى مبارزه بامكس
سه راه مبارزه با مكس وجود دارد 1- مکانیکی ؟- شيميابى ؟- بيولوزيكى (زنيتيكى)
بهترين و موثرترين و با صرفه وبا داوامترين روش مبارزه با مكس بهسازى محيط يعنى جلوكيرى از تماس مكس با
محيطهاى مناسب تشم گذاری مثل lau زباله وجانگاههای جمع آوری و دقع و دقن زياله و ... و هدجنين استفاده از
کسیه های زباله در مکانهای تولید زباله و جمع آوری ودفع مناسب و بموقع زباله هاى توليدى وتفكيك زباله و
بیماریهایی که عامل آن به وسیلة مگس منتقل می شود عبار تند از
حصبه -شبه حصبه -وب -شبه وبا - اسهالهای خونی و معمولی -سل -تراخم و فلج اطفال
صفحه 10:
#سوسرى ها
سوسری هازمثل سوسک خانگی ) نیز از حشرانی هستند as باهت الوق کی مواد شذابی می شوند تخم سوسری
در کپسول کیتینی قرار میگیرد و تعدادآن ۸ تا ۴۲ عدد در هر کپسول میباشدکپسول در شرایط مساعد gb مراحلی
تسبديل به سوسرى بالغ میشود.سوسری میتواند ۴۰) روز بدون آب و ۶ ماه بدون غذا زندكى نمايد . سوسری از
طریق آلوده شدن به مدفوع و خلط بیماران ,عوامل بيماريهايى مثل سل - وبا - حصبه - اسهال خونی و معمولی رابه
مواد ققابى منتقل lentes جاوكيرى از تصنوسى سوسرى ب مواد خلنازى بايد مواد عتابی زاو cigs شام
. و سر بسته و محل هاى غير قابل نفوذ اینگونه حشرات نگهداری کرد
:جوندگان
از ميان جوندكان . موش علاوه بر انتقال آلوده گی . خسارت زیادی به مواد غذایی وارد میکند . فقط در یک سال در
هندونتان مقد از( ۲۵) میلیون تن گندم بر اف ر dla موش ها نابود گردید. در کشور ما معصوصا در زمان جنگ
تحمیلی . موش ها خسارت زیادی به انبار های مواد غذایی . لباس .و .... وارد کردند
موشها همراه مواد غذایی و انباری از طریق کشتی ۰ قطار .کامیون به سراسر جهان سفر میکنند و در سطح وسیعی از
جهان پراکنده اند . به علت زيركى و تيز هوشى مبارزه با موش ها مشکل میباشد ولی در مقابل کم آبی مقاومت
.كمترى نسبت یه عدم دسترسی به مواد غذایی از خود نشان میدهد
تراههای مبارزه با موش
EES Bs همست Gea Gast ee LEG
oe age as eee رن
صفحه 11:
. کارسازترین اسلحه برای مبارزه بر ضد موش ها بهسازی محیط به صورت عالی است
: موشها به سه چیز نیاز دارند
غذا .آب . و پناهگاه اكر اين سه جيز در دسترس موش نباشد به طور طبیعی تراکم موشها کم میشود
: اقدام های بهسازی محیط عبارتند از
نسگهدایی جمع آویوو دفع مناسپسسمانده هایمواد غنلئی۱
نسگهدایی»اسیوادغنائی-۲
ضد موشکسردنساختملنها. ذیرنمیرها و مخزنه ولنبر هیگمرک۳
از بسیزسردنادنه موشسه وسیله مسدود کردسآنها با بستونت)
بنابر این برای مبارزه دائم با موشها بهسازی شرط اصلی است و اقدام های دیگر باید به عنوان مکمل بهسازی در نظر
.كرفته شوند
حيوانات اهلى ممكن است غفونت سالمونلائى داشته باشند . سالمونلا ها اسان را دجار خصبه . ويا انواع شبه خصبه
میکنند امل ايعاد حصبه باامونلا باراتيقى ات _ عذوات سالمولائی ممکی آست از یک حیوان به حیوان
دیگر منتقل وسپس به خود لاشه گوشت بدست آمده از حیوان و از این طریق به انسان منتقل شود
همچنین سالمونلا معکن است از طیور بهپوست تخم مرغ و یا حتی به محتویات تحم مرغ منتقل شود و با مصرف تم
مرغ آلوده. انسان دچار مسمومیت گردد
صفحه 12:
بیماریهای میکروبی
طاعون؟- تسوالیمی۲- سل امینلوز -1
:بیماریهای ویروسی
تسبخونریزیدهندم ۲ آنسفل لیت۱
:بیماریهای ریکتزیابی
تسیفوسموشی- آبله بیکتزیلیی:۱
:بیماریهای انگلی
لیشمنیوز ۲- آمیبیاز ۳- شاگاس-۱
سایر بیماریها مثل تب گزش موش - لیپتوسیپروزیس - هیستوپلاسموزیسی- بیماربهای قارچی
(Ring Worm)
راه انتقال این بیماریها می تواند مستقیم و از راه گزش موش باشد ( مانند تب گزش موش ) گاهی از راه
آلوده شدن خوراکی و آب است ( مانند سالمونلوزیس و لبتوسیپروزیس) و بعضی دیگر از راه ککسها
ی موشی انتقال پیدا میکنند ( مانند طاعون و تیفوس)
صفحه 13:
نلنسا زو لمشياء لوهم -۲
. مدفوع انسان - حيوانات - حشرات - و لاشة حيوانات آلوده هم از منابع آلوده كنندة مواد غذايى هستئد
که در شوایط مختلف واز طرق مختلف ممکن است مواد غذایی سالم را آلوده سازند و مصرف اینگونه مواد غذایی نیز
هوجب مسعوميت شود . در شرايط عادى وجود ميكرويهلى بيعاريزا ٠ شنايد قلدربه بیمار کردن انسان تباشند :ول
هیر گام بدن شعص ضعیف باشد و با تعداد میکروبهای پیمار زا در شذى مصرفي غیلی زباه باشد بدن
توانايى دفاع در مقابل هجوم آنها را نخواهد داشت و در نتيجه دجار بيمارى خواهد شد . بسيارى از ميكروبها در
شرايط عادى در بينى , كلو و رودة انسان به طور آرام زندكي ميكنند و فقط زمانى ميتوانند بيماريزا و خطرناك
. باشند كه ما با بى احتياطى وعدم رعايت بهداشت به تعداد أنها بيافزائيم
راههاى مختلف افزايش تعداد ميكروبها ويا انتقال میکروبهای خطرنساک که حتی تعداد كم آنها نيز قدرت خطر آفرينى
هارند بسیار زماهفد . هثلا بيني ,دصت , دهان : طبروف الوده وال حمل و تغل آلوده. وسابل سته بتذی
الود عرد و غاك و جريان هوا : حشرات ؛ حيوانات صوذى و برنده كأن و عتى دستكيره هرب Goat alae ٠
تلفن» قلم باره» سکه های پتول + اسکنامی و... از وسانل انتقال عیکروب به شهار میروند
مثلا میکروب استافیل وکوک معمو ۷ در غشا ء مخاطی بینی و پوست انسان وجبوان وجود درد و حدودا ۲۰-۵ مرصد افرا
ole حامل این میگروب فستند .این میگروب .از طریق دستی که ابینی وسسی ب) مواد شقاتی تعاس هید
ميكتك قواک علانی را آوددعی کند. کلهی این فیکروت Bete yy Ca که هه در آن معل هی رون و نیز
ده عرق رسیده تجمع می باب اک آفرادی که با میاک غذثی سره کازدازند حاعل میکروت مذکور باشت آن راب
غذا منتقل خواهند کرد. بر اثر تكثير سريع اين ميكروب و تولید سم در طول مدت زمان تهبه و نگهداری نامطلوب
-غذا فاسد شده و در نتيجه با مصرف آن مسموميت به وجودخواهد ] مد
سبزى و ميوه اى كه با آب فاضلاب آبيارى مى شود . عامل انتقال و انتشار ميكروبها و انگل ها ی موجود در مدفوع انسان
af load arg glad ar ميوه وسيزى ست
صفحه 14:
آبآنوده و فاضلاب۴
آب آلوده ميتواند به عنوان يك منبع آلوده ونيز يكد عامل انتقال آلودكى عمل كند . آب سالم و بهداشتى با سلامتى انسان
رابطه زیادی دارد به گونه ای که کوچکترین آلودگی عیکروبی وشیمیائی در آب آشامیدنی و کشاورزی میتواند منجر به
بیماری و مرگ میلیونها نفر در سطح جهان باشد بعنوان مثال سالانه حدود ۵ میلیون کودک زیر ۵ سال در کشورهای
جهان سوم به جهت فقر آب شرب ونداشتن امکانات بهداشتی فاضلاب . تلف میشوند
در کشورهای جهان سوم ۸۰درصد کل بیماربها و ۳۲درصد مرگ و میرها به استفاده از آب های آلوده بر میگردد و به طور
.متوسط ۱۰درصد وقت مفید هرکس صرف درمان بیماریهای ناشی از آلودگی آب ميشود.
همچنین بر اساس آمار سازمان حهانی بهداشت در سال ۱۹۸۰روزانه(۲۵۰۰۰)نفر به علت مصرف آبهای آلوده در دنیا تلف
شده اند و از هر( ۴ ) تخت بیمارستان یک تخت توسط بیمارانی که در اثر مصرف آب آلوده بیملر شدهاند اشال شده
-است. وبه طور متوسط سالانه (۵) میلیارد عفونت ناشی از آب آلوده در . آسیا و آمریکای لاتین اتفاق می افتد
آلودگیهای میکروبی آب و غذا یکی از علل اصلی ایجاد اسهال است
:آلودگی های آب
بسیولوژیکا- شیمیلنی۲- فیزیمی-۱
الف- آلودگی میکروبی آب
آلودگی های بیولوژیک آب شام : آلودگی های انگلی عثل شیستوزوما . کریپتو سپور بدیوم پاروم.آنلموبا هیستو لیتیکا که
از انگلهای تک یا خته میباشند. ده گی ویروسی و آنوع اینفوزوریا که
موجودى شبيه بارامسى است ميباشد وهر كدام منشاً ء بيملويهاى خطر ناكى هستند به عنوان مثال آبهى توائد
باعث انتقال سالمونلا تيقى موريوم (عامل حصبه) . اشرشياكلى (عامل اسهال ) : ويبريوكلرا (عامل Geil ly
tL, لازم به ذكر است وباى التورى يك بيمارى بومى در بسيلوى از نقاط جهان ميباشد . و در نقاط شرقى
كشورمان نيز از كذشته هاى دوريك بيمارى بومى تلقى ميشده كه عمده ترين كانون آلوده كى در همسايكان
ايسران «افسغانستان است . به تكزارش سازمان يهداشت جهانى در سال 1184 ميلادى . در بسيارى از كشورهاى جهان
به خصوص کشورهای آسیایی و آفريقايى از جمله جين . افغانستان.و ايران ابيدمى وباى التور مشاهده شده اين
سازمان هشدارداد درجوامعى كه آماده كى مقابله با اين بيمارى وجود نداشته باشد امكان عرك وهير تا +8 درصد وجود
دار
صفحه 15:
2522 کشا نما
آلوده كي هاي شيميابي آب هم شامل آلوده گي به فلزات سنگین مانند جیوه , کادمیم ,سرب : نیکل, کروم و
مس و تركييات الى مثل تري هالومتان هأ و تركيياني مانند نيترات و نيتريث ماد .سل سرب آز ظریق
تخلیه فاضلاب صنعتي و فاضلاب شهري وارد زمین هاي كشاورزي see از طریق ae اهان جذب
میشود و با مصرف مستقیم این گیاهان و مصرف شیر و گوشت حيواناتي که از این 0 اند
سرب وار يدل ola شده و از ریق خون به استواها و ماهیچه ها ره باه و با لیم استخوان
جابجا و جایگزین ميشود . سرپ ورودي به بدن میتواند در کلیه و مغز جمع شده ضایعات جبران ناپذيري به
وجوذ لورد . سرب در فعالیت آنزیم هاي مولد هموگلوین دخالت کرد و باعت کمخوني میشود وبا تاثیر
روي سیستم اعصاب باعث اختلال عصبي میشود
ترکیبات معدني سرب سمي تر از ترکیبات آلي آن است . همچنین تري هالومتان ها از مواد آلايندة آب میباشند
که دز اثر ترکیب
کلر با بعضي مواد آلي موجود در آب بوجود مي آیند . اکثر اين ترکیبات در اثر مصرف مداوم سرطانزا هستند
نیترات هم يكي از ترکیبات آلوده کننده در آب مباشد . تیتریت نیز به مقدار كمتري از آن در خاك آب و گیاهان
به میزان متفاوت
موجوو است .مصرف کودهاي شیمياني حجزية سيزي ها و حسد جوانات ,ظلیه فاخلاب در زمین و جرنانهای
أت بهصرین منانه ورد تترات به مظ ریس است ۰ آهینت سرات در مدیل آن به ترکنبای به تام
تخروزامین ها است , آنن خرکیبات - سترطان زا هستد و يکي Sle gl مرگ و میر اطفال . وجود تیترات در
آب بعضي ماطق ات
استاندارد بین المللي براي نیترات 45 تا 50 میلی گرم در لیتر است . که متا سفانه در ایران در آبهاي
زیرزميتي مقدار بترات 4 برایر مقدار اییتاندازد است - که براي کودکان و زنان بازدار بسیار حظرتاک
است. براي جلوگيري از تقو رات به nll a neg ale شهري ره طرییفني جمع آوري
تصفیه و دفع نمود. فاضلابها از متابع عمده آلودگي و انتقال آن میباشند
:باد و كرد و خاك-؛
كه عامل انتقال آلودكي از محيط آلوده به مواد غذائي بدون حفاظ و بسته بندي ميباشد
صفحه 16:
صفحه 17:
تعداد موارد آلوده | لودءتعدادموارد1 | تعدادموارد آلودهبه | تعدادموارد آلود ید
بدائكل ذيارديا | بدائكل آسكاريس انكل اكسيور | انكل هيموليييس نانا
7 ۱ ۲ 5 Se
وعمده فروشی
et
صفحه 18:
تعداد کل | تعداد مواردآلوده | لودتعداد موارد | تعداد موارد آلوده | تعداد موارد آلوده به
آزمايشات | بهانكل زيارديا | به انكل آسكاريس | به انكل اكسيور | انكل هيموليبيس انا
آرايشكاه مرداته و
زنانه
مسنتخدمين مدلرس
مربيان مهد كودى
گرمابه
صفحه 19:
تعداد موارد آلوده | لودءتعدادموارد1 | تعدادموارد آلودهبه | تعدادموارد آلود ید
بدائكل ذيارديا | بدائكل آسكاريس انكل اكسيور | انكل هيموليييس نانا
خواروبار فروشی ‘ ۲ ۳
وعمده فروشی
et
صفحه 20:
تعداد کل | تعداد مواردآلوده | لودتعداد موارد | تعداد موارد آلوده | تعداد موارد آلوده به
آزمايشات | بهانكل زيارديا | به انكل آسكاريس | به انكل اكسيور | انكل هيموليبيس انا
آرايشكاه مرداته و
زنانه
مسنتخدمين مدلرس
مربيان مهد كودى
گرمابه
صفحه 21:
مقایسه Gul آزمایشات ومعاینات مربوط به صدور کارت معاینه پزشکی متصدیان و کارگران
شاغل در مراکز تهیه وتوزیع و فروش مواد غذائی شهرستان جویبار در سال ۸۲9۸۱
تناه مواره آلونه | لومنتسادموارة؟ | شتا موارهآنومدبه | تسادمواره آلودید
به انكل ثیاردیا | بهانگل آسکاریس | انگل اکسیور انگل هیمولیپیس نان
[oar [oar | oa كم | مه | مه | مه بهم | كم | كم
a eS | هذ ١| ١ | ea | - ° ۳
ی
eo | w foo | av | wr oe | ه | | ١ ۱ ۲
a ee 6 | 14 | | جد اس اه 5 ۱
۲ | ۶ | ۳ | ۳ | 2 | < | ۳ | 2 ۱ ۱
8 اع 0 2۱۳ - 0
م |« ]| 4 ۰ | | - | ۰ | ۶ 2 3
م۸ | ۲ ]| - | - | - | - |]-| - = =
SSAA mr = 5
صفحه 22:
yg nt og US Wag aes Ling agg Ls as Ls گا رات معا ده
برشكي متصديان: 3 كاركران شاغل در اماكن عمومي نهرستان
ببار در سال 138291381
تعداد كل | تعداد موارد آلوده | لوددتعداد موارد آ | تعداد موارد آلوده | تعداد موارد آلوده به
نوع ملف آزمايشات | بهانكل زيارديا | به انكل آسكاريس | به انكل اكسيور | انكل هيموليبيس نانا
ar [om [oar fom [oar fom far [om |
آرایشگهمردانه و [a] © fan] ar] - | ۰ ]| - ]۲ 8 ۱
زنانه
ees 7۱27۱۱۰۱۳۱ =
مربیان مهد کودک | ٩ | ۷ - ۱ - - - - - -
گرمابه ل ee ee ee nl ea 5
عسيوسه | و« |ه | ه | » ea ea أ م أده 5
77 مت | دج ]سس ا )ا د i) i = 1
صفحه 23:
صفحه 24:
صفحه 25:
صفحه 26:
صفحه 27:
د متصدیان مرکز تهیه و توزیع فروش مواد
ن جویبار در سالهای ۸۱و ۸۲
سار 8 سال81 9
(۱۱۱۱۱۱۱
یلا
صفحه 28:
نمودار مقایسه ای تعدا د متصدیان مرکز تهیه و توزیع فروش مواد غذایی
اديه لال حو الس شيرستان جوبباردر اليك ۸۱و ۸۲
8 سال81 8 Oi.
لاز ۱۱۱۱۱۲ ۱۱۱ ,
صفحه 29:
dea قنادى وشيينى | تالولين ليها وععص
ent ert es
صفحه 30:
صفحه 31:
ن اماکن عمومی آلوده به انگل ژیاردیا
در سالهای ۸۱و ۸۲
۱
خلسين متصيلن مربلنبهد مستخدمین . ولگ
as کودک . مئیس . مونهوچلنه
صفحه 32:
نمودار مقایسه ای تعدا د متصدیان اماکن عمومی آلوده به انگل
هیمو لیبیس نانا شهرستان جویبار در سالهای ۸۱و ۸۳۲
صفحه 33:
نمودار مقایسه ای تعدا د متصدیان اماکن عمومی آلوده به انگل
آسکاریس شهرستان جویبار در سالهای ۸۱و ۸۲
از 11 ۱۱
ee . خلهین متصيلن ميبلنهد مستخدمين كرليعه
ah كوليه كود مليس مؤندوؤلته
صفحه 34:
نمودار مقایسه ای تعدا د متصدیان اماکن عمومی آلوده به انگل
اکسیور شهرستان جویبار در سالهای ۸۱و ۸۲
خلمین . متصیلن . میبیلند متخدمین . كرليعه
ah كوليه كود مليس مؤندوؤلته
صفحه 35:
نمودار مقایسه ای درصد متصدیان مرکز تهیه و توزیع فروش
مواد غذایی آلوده به انگل شهرستان جویبار در سالهای ۸۱و ۸۲
درد آلیده اقلا مولرد آلده اقلا کلآزماب نا
no] ها با 09 ۳ 0
م 5 na Wa
1 1 ۴: ۳ ۰
جمع كل میغ فیثی سلنبییی میید فرهئی فطبی . قودظنه . قنلدی . ناتولیی خریلر ب
عمل عنم
صفحه 36:
نمودار مقایسه ای درصد متصدیان اماکن عمومی آلوده به انگل در
شهرستان جویبار در سالهای ۸۱و ۸۳۲
| هت لا
۳۳۲۲ ۱5۱ ON.
چم کل خلمینسلد متطیلن میبیلنهد Geet میخنه
ap abs مئیس . پزلنه
صفحه 37:
بیشرین آلیده گي لنگلي تهبه و توزیع موادغنايي در ساليدي81و82
صفحه 38:
بيشرين آلوده كي نكي ل طكزعموي در سالبدي81 و82
كرايشكاه مر.طنه
و زنانه
صفحه 39:
اشسترمسبسا آبو صابونيلوكايكولنوكه در ماكز تيهبه. نسوزیع و شروتمواد شک مبکند. از تهیه غذ 1۳
از تواسلتبسهداز و کوشتطسیور؛ سبزیضام و تسخممرغ: زبله و زبله دلن
.و غیرد ضرویواست
.باید نا غون گشتانمرتبک وتاه شود و کثیففباشد -۲
كلركيلره نيزمفرادوكه در محلنهيه؛ تونيعو فروش مواد غنلثيكار ميكنند بايدبه محضورود به محلكار-8
قاس له ۲ عنم خصو کر راب پوفت
بایداز سرفه کردریعطسه در نزدیکیمواد غنالنن تسر کردروولیسیدوا
.کشیدرو دود دادنسر غنلها؛پسرهیز شسود
شتهسيثراز بردلشترهواد غنلنی Kaw ©
صفحه 40:
Studing hygienic cuses of the charges of different jobs
during years of 1381 & 1382.
Studing the result of lab which deals with visiting cards .
For doing this , I refered to the lab of hygiene center .
Following the rules of hygien in the center of prepration
distribution
And selling of food shops and public places are very
crucial .
Suitable builiding - nonmicrobic water , warding off sewage
correctly , collecting the rubbish and burying them ,
specially solid rubishes in these places an necessary and
we should pay attention
Enouyh . Teaching the workers about basic personal
hygien rules and cleaning the instruments of their job ,
compaiging against
Redeats and insects are the best sulotions of increasing
hygiene of food.
صفحه 41:
ADDRESS:
صفحه 42:
: مقدمه
مواد غذائى يك منبع با لقو هاى براى عفونت ودر معرض آلودكى ميكرو اركانيسم ها هستند
٠ بيمابيهاى مختلفى ممكن است به وسيله مواد غذائى انتقال.يابند
:منابع آلودكى مواد غذائى عبارتنداز
يهداشت مواد غذائى د يم با سلا مت كاركنان و يان مربوطه دارد . بيش از هر جيز
لازم است از همه كسانى كه با مواد غذائى سروكار دارند بيش از اشتغال به اين كار معاينه
.پزشکی کامل انجام شود
در این تحقبق نتایج آز مایشات و معاینات مربوط به صدور کارت معاینه پزشکی متصدیان و
کارگران شاغل در مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذائی و اماکن عمومی شهرستان
sla gers درسالهای ۸۱- ۸۲ مورد بررسی قرار كرفت
صفحه 43:
در سال ۱۳۸۱تعداد کل آز مایشات و معاینات مربوط به صدور کارت معاینه پزشکی
متصدیان و کارگران شاغل در مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذائی ۵۰۰ مورد بوده
است که تعداد موارد آلوده به انگل ۵٩ مورد بوده و درصد آلودگی به انگل ۸۸/۱۱
.می باشد
و در سال ۱۳۸۲ تعداد کل آزمایشات ۵۸۱ مورد بوده است که تعداد موارد آلوده به انگل ۵۰
. مورد بوده و در صد آلودگی به انگل 7۶/۸ می باشد
در سال ۱۳۸۱ تعداد کل آزمایشات مربوط به صدور کارت معاینه پزشکی متصدیان و
کارگران شاغل در اماکن عمومی ۱۲۳ مورد بوده است که تعداد موارد آلوده به انگل ۱۱
مورد بوده و در صد آلودگی به انگل ۹۵/۸ می باشد ودر سال ۱۳۸۲ تعداد کل
آزمایشات ۲۳۴ مورد بوده است که تعداد موارد آلوده به انگل ۱۵ مورد بوده ودر صد
.آلودگی به انگل ۴/۶ میباشد
درصد آلودگی متصدیان و کارگران شاغل در مراکز تهیه و توزیع و فروش مواد غذائی در
سالهای ۸۱ و ۸۲ ۰۹/۱۰/ بوده که بیشترین آلودگی مربوط به صنف میوه فروشی با
۰ می باشد
در صد آلودگی متصدیان و کارگران شاغل در اماکن عمومی به انگل در سالهای ۸۱ و ۰۸۲
۷۰ بوده که بیشترین آلودگی در صنف آرایشگاه مردانه و زنانه با 4۵۵/٩ می باشد
صفحه 44:
: روش تحقیق
بررسی پرونده بهداشتی متصدیان صنوف مختلف بهداشت محیط مربوط به سالهای ۸۲-۸۱
و بررسی نتایج آزمایشگاهی مربوط به صدور کارت معاینه پزشکی صنو ف مختلف بهداشت محیط
با مراجعه به آزمایشگا ه مرکز بهداشت
: نتیجه گیری
رعایتاصول بهداشت در مراکز تهیه و توزبع و فروش مواد غذائی و اماکن عمومی از ضروریات است.
داشتن ساختمان مناسب - آب سالم و دفع صحیح فاضلاب و نیز جمع آوری و دفع بهداشتی زباله
و مواد زائد جامد در این اماکن از اهم مسائل بهداشتی بوده و باید مورد توجه قرار گیرد . آموزش
کارگران در باره مطالب بهداشت فردی - وسائل و لوازم کار و مبارزه با حشرات و جوندگان بهترین
وسیله ارتقاءبهداشت مواد غذائی است.
: ارائه دهندگان مقاله
وستم مزدد کارشنا سم سول سهداشتمحیط و حرفه لیشسهر سنانجویبار 17
بسهولم علینسیا کارشناس بسهپدلشنتصحیط و حرفه لیشسهر ستانجویبار -۲
: آدرس محل کار
استان مازندران - شهرستا ن جویبار - خیابان کلا گرمحله - مرکز بهداشت شهرستان جویبار
صفحه 45: