بیماری‌هاپزشکی و سلامتتغذیه

نقش تغذیه در پیشگیری از سرطان

صفحه 1:
نك ‎SES es‏ سرطان دکترسید مرتضی صفوی AS BG دانشیار- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

صفحه 2:
وصعت سلامتی در جچبان در حال کذر است < مرك و مير ناشى ا[ بيمارى VSS ‏لل‎ ‏كين‎ a a . ‏است‎ 000 Wenty Can) eit) Ndi ‏تغيير است و فعاليت بدنى‎ 1200 NG} 0 COs ‏ل‎

صفحه 3:
پر رس بر رل تس 20 #6بیماری های غير واكير: © © ۲ 6سوانح و حوادث6/ 'بيمارى هاى واكير دارءمرك و مير مادرى ‎Oe ee Ee)‏ 996 کل مرگ ها: 60686600000

صفحه 4:
ا ل کشور های با در آمد پایین و متوسط می گذارند 8۶ 3 ene Teed) ce ie Led Coe Ce er any eke Pry Sen oo aloe ca eae ae YOR TRAY OT LTS

صفحه 5:
ادامه ار رل ار عامل مرك ومیر در کشورهای توسعه یافته مطرح است. در صورت عدم كنترل در سال هاى آينده اولين عامل مرك و مير خواهد بود.

صفحه 6:
ادامه * حدود (0© ميليون نفر در جهان مبتلا به سرطان هستند و بيش بينى مى شود اين رقم به (20© ميليون نفر در 0 لا( + سالانه 52/0 ميليون نفر در جهان در اثر ابتلا به سرطان جان خود را از دست می دهند. < عادات غذایی غلط علت ()7 درصد کل سرطان ها در کشور‌های غربی و حدود (20 درصد سرطان ها در کشور های در حال توسعه هستند.

صفحه 7:
شیوع سرطان در ایران < بر اساس آمار ثبت سرطان در كشور ©© 90 سرطان ها در مردان و كمتر از ©9062 در زنان ديده مى شود. < سرطان معده رتبه نخست در مردان و رتبه سوم در زتان را دارد. 2 سرطان سینه در زنان رتبه نخست فراوانی را دارد ‎SAD TOSS nae‏ 1

صفحه 8:
ا : شرطان قااغانا ناشى ار تكقير كتكرل نشله رافت ها هستتد. سرطان عمدتا در نتيجه قرار كرفتن فرد در معرض عوامل سرطان زا ايجاد مى شود. 1 نسبت به عوامل ژنتیکی در ایجاد سرطان به عهده دارند. ز سرطان های شایع در کشورهای توسعه یافته شامل: ريه » كولون »يستان »يروستا ت ودر كشورهاى در حال توسعه:معده »كبد »مرى

صفحه 9:
غذا و سرطان ‎ew ee‏ ا ا ا 0 لله تخرد برسان رز دنه امات ‏< مواد غذايى ممكن است منجر به ييشرفت و يا مهار سرطان شوند. ‏< غذا ها ممکن است حاوی موتاژن هایی مانند آفلاتوکسین ال ا غذاهاى حاوى نيتريت و يا نيترات باشند كه در مرحله ‎rere‏ 520000

صفحه 10:
< بعضى از عوامل غذايى موجود در مواد غذايى نيز خاصيت ضد سرطانى دارند. < اين كروه باعث كاهش صدمه به 000009 مى شوند مثل: خ وانيلين موجود در وانيل 2 سینامالد هید ‎(Cnnrasieicin tac)‏ 52

صفحه 11:
ا 9 2 بعضی از ترکیبات باعث غیر فعال شدن مواد سرطان زا می شوند: را <ویتامین ۶) با عملکرد آنتی اکسیدانی

صفحه 12:
< جِكونكى تاثير مواد غذايى در ييشرفت سرطان به درستی مشخص نشده اند اما عوامل زیادی در اين زمینه نقش دارند مثل کلیه عوامل موثر بر وضعیت سیستم ایمنی .

صفحه 13:
تعادل انرزى : نتایج گوناگونی از مطالعات مختلف در اين زمینه به دست 0 7 مهم ترین شاخص تعادل بین انرژی دریافتی و اترزى

صفحه 14:
ار * رشد سربيع قبل از بلوغ و بلوغ زود هنكام در افزايش خطر اتاد بك سر طاق مره ‎Bo‏ اس فان اف < جاقى دوران بزركسالى با انواع سريطان ها به ويه ‎eae anr Onan‏ رك شده است. < در مورد سرطان يستان جاقى بعداز يائسكى در افزايش شيوع اين سريطان موثر شناخته شده است.

صفحه 15:
ادامه ۱ ‏لزاون مجع الات ب‎ eee as ‏متابوليسم و سطح هورمون هايى مثل هورمون هاى‎ 00 ‏ا‎ ‏تمایز سلولی اثر می گذارد.‎ ۱ ey VeRO" bw eB eee ‏پیشگیری از ابتلا به بعضی از سرطان ها است.‎ <* در يك مطالعه دوره هاى كاهش وزن به ميزان (0 كيلو ويا بيشتر در کاهش خطر ابتلا به سرطان به ویژه پستان موتر شناخته شده است.

صفحه 16:
چربی ها * مصرف زياد جرريبى (حيوانى)در افزايش خطر بروز ‎Sear‏ ا ا 00 شده است. < مصرريف زياد جربى حيوانى با افزايش خطر سرطان پر ار است كه مى تواند به دليل ساير تركيبات كوشت مثل آهن هم و يا تركيبات ناشى از يخت باشد.

صفحه 17:
ادامه و در بسیاری از مطالعات دریافت از روغن زیتون در کر سرطان سينه موثر شناخته شده است. < سرطان يروستات: در بسيارى از مطالعات جربى هاى اشباع در اين زمينه موثر شناخته شده اند.

صفحه 18:
کر بو هیدر ات 2 بررسی های مختلف نشان داده اند رژیم غذایی با بار ‎era en pe‏ ل ‎TOO p EOD‏ ۱ می شود. در یک بررسی در ایتالیا در- مورد سرطان سینه این ارتباط در( کولورکتال اين ار تباط مشاهده شد.

صفحه 19:
پر وشین ارتباط مشخصى در اين زمينه مشاهده نشده است ولى بعضی از مطالعات بیان می کنند که مقادیر زیاد اسید های لا ار رت سرعت رشد كه از عوامل خطر موثر در بروز سرطان اند موثرند.

صفحه 20:
ant ae peter: ‏گوشت قرمز در افزايش خطر بروز بسیاری از سرطان ها‎ ‏بویژه کولون»رکتوم.بروستات موتر شناخته شده است.‎ رزيم غذايى غنى از كوشت قرمز باعث افزايش خطر سرطان روده.واحتمالايستان»يانكراس»يروستات وكليه مى شود.

صفحه 21:
۱ ‎Al‏ ار در كولوركتال(تاثير كلسيم و ويتامين ‎(Ge Sates 516‏ مشاهده شده است, خ در بعضى از مطالعات افزايش خطر ابتلا به سرطان پروستات ‎jeer‏ ۳ 2 مصرف شیر در کاهش شیوع سرطان معده موثر شناخته شده ‎eu)‏

صفحه 22:
ادامه + ماست به دليل محتوى يروبيوتيكى در كاهش خطر سرريطان موثر است.اين باكترى ها در روده باعث: * ياك سازى عوامل سرطان زا < مهار باكترى هاى مولد مواد سرطان زا ere ‏د ا‎ id < کاهش ,ا<) روده 2 حلالیت اسیدهای صفراوی و ترشح موکوس

صفحه 23:

صفحه 24:
سبزی و میوه ‎Sno‏ و( ‎POS Leb sire‏ ا ‏گوجه فرنگی و مواد غذایی حاوی لیکوین در کاهش خطر سرطان يروستات ‏سبزى هاى خانواده كلم در كاهش انواع سرطان مثل ‎evtn yen kre)‏ ور ار ‏ميوه های غنی از فولات کاهش سرطان کولون ‏مركبات كاهش سرطان ريه ‏< مصريف (6*0(0 كرم ميوه و سبزى در روزبا 90900 کاهش سرطان همراه بوده است

صفحه 25:
کاهش سرطان گولون: افزايش حجم و کاهش زمان ماندگاری مواد سرطان زا ترکیب با مواد سرطان زا و دفع تغييرٍ فلور ميكروبى كولون کاهش ,) يش ساز توليد اسيد هاى جرب كوتاه زنجيركه منبع مناسبى برای سلول هاى ابيتليال كولون هستند.

صفحه 26:
ادامه *در بعضى بررسى ها به تاثير فيبر در كاهش ‎ees oe‏ ا لل ل ل ‎bd)‏ ای استروزن ۳ است .

صفحه 27:
کلسیم ‎Tee ew Tener Pon) he‏ زر 7 ارتباط مثبت با سرطان پروستات ‎ies eer‏ ا ا 0 مشخص نیست اما بعضی مطالعات افزایش خطر سرطان پروستات را با افزایش دریافت کلسیم نشان | در روزدر مراحل بیشرفته سرطان بروستات

صفحه 28:
ayy A ال را 2 را افزايش خطر سرطان هاى كولوركتال و سينه را نشان داده ۳ مصرف طولانى مدت مكمل هاى حاوى اسيدفوليك 7200 ‎he)‏ ۱

صفحه 29:
0217 دراد ال ایا کی زر ل ل را ‎GENS‏ ‏لا 2۹۱ < ویتامین ث مهمترین آنتی اکسیدان محلول در آب آلفا توکوفرول مهمترین آنتی اکسیدان محلول در چربی < در بسیاری از مطالعات استفاده طولانی مدت از ویتامین ۶) در كاهش خطر سرطان كيسه صفرا موثر بوده است.

صفحه 30:
سلنیزم موثر در عملكرد سلنيوم يراكسيداز عامل مقابله كننده با استرس اكسيداتيو < كاهش خطر يروستات < مكمل يارى تركيب سلنيوم و ويتامين در ييشكيرى از سرطان يروستات موثر بوده است.

صفحه 31:
۲ رژیم غذایی غنی از میوه ها و سبزی ها 6 واحد یا بیشتر و ۱ رسد تاثير سير از طريق ممانعت از رشد باكترى هاى نامناسب در روده بزرگ است) ” مصرف غلات و حبوبات كامل ۷ افزايش مصرف فیبربه 66-08 گرم در روز 2 evry eS ۱ pVO= 7 YT ICR محدود کردن مصرف گوشت قرمز به کمتر از 600 گرم در روز

صفحه 32:
ادامه ا ا ا ا ل را های گیاهی اشباع و مارگارین های غنی از امگا- وجایگزین کردن منابع تک غیر اشباع مثل روغن زيتونءكانولاءبادام زمينى و منابع امكا -8 مثل مغز‌هاءدانه ها.ءماهی»... ‎rg‏ لا ل ل اا ممكن است باعت افزايش خطر ابتلا به سرطان معده شوند.

صفحه 33:
ادامه ۶ انجامفعالیت بدنی منظم: ۶ 0 ساعت پیاده روی با شدت لك فعاليت شديد در هفته مى تواند در پیشگیری از سرطان های روده,پستان و ریه موثر باشد.

نقش تغذیه در پیشگیری از سرطان دکترسید مرتضی صفوی متخصص تغذیه دانشیار %دانشگاه علوم پزشکی اصفهان وضعيت سالمتی در جهان در حال گذر است ‏ ‏ ‏ مرگ و مير ناشی از بيماری های غير واگيراز مرگ و مير بيماری های واگير پِيشی گرفته است . عادات غذايی به سرعت در حال تغيير است و فعاليت بدنی کاهش يافته است. کشور ها با افزايش سن جمعيت مواجه هستند. مرگ و مير در جهان به تفکيک علت،سال 2001 %بيماری های غير واگير59: %سوانح و حوادث9/1 بيماری های واگير دار،مرگ و مير مادری و پری ناتال و کمبود های تغذيه ای 32/5% کل مرگ ها5655400000: بيماری های غير واگير بيشترين تاثير را بر روی کشورهای با درآمد پايين و متوسط می گذارند از ب444ار ج4ه4ان4ین44اش4یاز ب444يمار4یهایغ4ير وا4گ4ير 85% .توسط کشورهای با درآمد پاِِيين و متوسط توليد می شود از ک44لم4رگهاین44اش4ياز ب444يمار4یهایغ4ير 77% وا4گ4يردر4ک4شور هایدر ح4ا4لت44وس4عه ا4ت4فاقم4یا4ف4تد ادامه بعد از بیماری های قلبی عر%وقی سر%طان به عنوان دومین عامل مرگ ومیر در کشورهای توسعه یافته مطرح است. در صورت عدم کنترل در سال های آینده اولین عامل مرگ و میر خواهد بود. ادامه حدود 20میلیون نفر در جهان مبتال به سرطان هستند و پیش بینی می شود این رقم به 30میلیون نفر در 20سال آینده برسد. ساالنه 7/1میلیون نفر در جهان در اثر ابتال به سرطان جان خود را از دست می دهند. عادات غذایی غلط علت 30درصد کل سرطان ها در کشورهای غربی و حدود 20درصد سرطان ها در کشور های در حال توسعه هستند. شیوع سرطان درایران بر %اساس آمار ثبت سرطان در کشور % 52 %سرطان ها در مردان و کمتر از %48در زنان دیده می شود. سرطان معده رتبه نخست در مردان و رتبه سوم در زنان را دارد. سرطان سینه در زنان رتبه نخست فراوانی را دارد و%23از کل سرطان ها را تشکیل می دهد. سرطان ‏ سرطان ها غالبا ناشی از تکثیر کنترل نشده بافت ها هستند. ‏ سرطان عمدتا در نتیجه قرار گرفتن فرد در معرض عوامل سرطان زا ایجاد می شود. شیوه زندگی ،استعمال دخانیات،رژیم غذایی و فعالیت بدنی نقش مهمتری را نسبت به عوامل ژنتیکی در ایجاد سرطان به عهده دارند. سرطان های شایع در کشورهای توسعه یافته شامل: ریه ،کولون ،پستان ،پروستا ت ودر کشورهای در حال توسعه:معده ،کبد ،مری ‏ ‏ غذا و سرطان آنچه می خوریم می تواند نقش مهمی دربر%وز سرطان توسط عوامل سرطان زا داشته باشد. مواد غذایی ممکن است منجر %به پیشرفت و یا مهار سرطان شوند. غذا ها ممکن است حاوی موتاژ%ن هایی مانند آفالتوکسین تولید شده توسط کپک ها و یا نیتروز آمین تولید شده توسط غذاهای حاوی نیتریت و یا نیترات باشند که در مرحله آغازین سرطان نقش دار%ند. عوامل غذائی ضد سرطان بعضی از %عوامل غذایی موجود در مواد غذایی نیز خاصیت ضد سرطانی دارند. این گروه باعث کاهش صدمه به DNAمی شوند مثل: وانیلین موجود در %وانیل سینامالدهید ()cinnamaldehydeدارچین مواد ض%د سرطان بعضی از ترکیبات باعث غیر فعال شدن مواد سرطان زا می شوند: پپتید گلوتاتیون ویتامین E با عملکر%د آنتی اکسیدانی توجه مکانیسم های چگونگی تاثیر مواد غذایی در پیشرفت سر%طان به در%ستی مشخص نشده اند اما عوامل زیادی در این زمینه نقش دارند مثل کلیه عوامل موثر بر وضعیت سیستم ایمنی . عوامل غذایی تعادل انرژی : نتایج گوناگونی از مطالعات مختلف در این زمینه به دست آمده است. مهم ترین شاخص تعادل بین انرژی در%یافتی و انرژی مصر%فی سر%عت ر%شد و سایز بدن است که می تواند در بررسی ها مورد ارز%یابی قرار %گیرد. افزایش سریع قد در دهه اخیر در جوامع کوتاه قد با افز%ایش شیوع سرطان سینه و کولون همراه شده است. ادامه رشد سر%یع قبل از %بلوغ و بلوغ زود هنگام در افزایش خطر ابتال به سرطان سینه موثر شناخته شده اند. چاقی دوران بزرگسالی با انواع سر%طان ها به ویژ%ه کولون،کلیه،پانکراس،اندومتر و کیسه صفرا مرتبط شناخته شده است. در %مور%د سرطان پستان چاقی بعداز یائسگی در %افز%ایش شیوع این سر%طان موثر شناخته شده است. ادامه تاثیر چاقی در افزایش شیوع انواع سرطان احتماالبه دلیل تغییر متابولیسم و سطح هورمون هایی مثل هورمون های استروییدی،انسولین،فاکتور رشد شبه انسولین و ...باشد که بر تکثیر و تمایز سلولی اثر می گذارد. پیشگیری از افزایش وزن در دوران بزرگسالی عامل مهمی در پیشگیری از ابتال به بعضی از سرطان ها است. در یک مطالعه دوره های کاهش وزن به میزان 10کیلو ویا بیشتر در کاهش خطر ابتال به سرطان به ویژه پستان موثر شناخته شده است. چربی ها مصرف زیاد چر%بی (حیوانی)در افزایش خطر بروز سر%طان های پستان،کولون،پروستات و اندومتر%موثر شناخته شده است. مصر%ف زیاد چربی حیوانی با افزایش خطر سرطان پروستات همر%اه است. در %مور%د سرطان کولون تاثیر گوشت قرمز بیشتر از چربی است که می تواند به دلیل سایر %تر%کیبات گوشت مثل آهن هم و یا ترکیبات ناشی از پخت باشد. ادامه سرطان سینه:نوع چر%بی دریافتی در %این ز%مینه موثر است در %بسیاری از مطالعات دریافت از %روغن زیتون در کاهش خطر %بر%وز سرطان سینه موثر %شناخته شده است. سرطان پروستات: در %بسیاری از مطالعات چربی های اشباع در %این زمینه موثر شناخته شده اند. کربوهیدرات بر%رسی های مختلف نشان داده اند رژیم غذایی با بار گلیسمی باالباعث افزایش خطر ابتال به سرطان کلورکتال می شود. در یک برر%سی در ایتالیا در %مورد سرطان سینه این ارتباط مشاهده نشد ولی در مورد سرطان پانکر%اس،رحم و کولورکتال این ارتباط مشاهده شد. پروتئین ارتباط مشخصی در این زمینه مشاهده نشده است ولی بعضی از مطالعات بیان می کنند که مقادیر زیاد اسید های آمینه ضرور%ی همر%اه با در%یافت زیاد انرژی در افزایش سر%عت ر%شد که از عوامل خطر %موثر در بروز سرطان اند موثرند. گوشت قرمز گوشت قرمز در افزایش خطر بروز بسیاری از سر%طان ها بویژ%ه کولون،ر%کتوم،پروستات موثر شناخته شده است. رزیم غذایی غنی از گوشت قرمز باعث افز%ایش خطر %سرطان روده واحتماالپستان،پانکراس،پروستات وکلیه می شود. لبنیات ‏ در بعضی مطالعات کاهش خطربعضی از سرطان ها مثل کولورکتال(تاثیر کلسیم و ویتامین د) و پستان(لبنیات کم چربی) مشاهده شده است. ‏ در بعضی از مطالعات افزایش خطر ابتال به سرطان پروستات مشاهده است. ‏ مصرف شیر در کاهش شیوع سرطان معده موثر شناخته شده است. ادامه ماست به دلیل محتوی پروبیوتیکی در کاهش خطر سر%طان موثر است.این باکتری ها در روده باعث: پاک سازی عوامل سرطان زا مهار باکتری های مولد مواد سرطان زا فعال کردن سیستم ایمنی کاهش PHر%وده حاللیت اسیدهای صفر%اوی و ترشح موکوس سبزی ها و میوه ها سبزی و میوه هر%یک از ترکیبات موجود در %سبزی ها و میوه ها در %کاهش خطر %ابتال به نوع خاصی از سرطان موثرند. گوجه فرنگی و مواد غذایی حاوی لیکوپن در کاهش خطر سرطان پروستات سبزی های خانواده کلم در کاهش انواع سرطان مثل پروستات،کیسه صفرا،ر%یه میوه های غنی از فوالت کاهش سرطان کولون مرکبات کاهش سرطان ریه مصر%ف 400گرم میوه و سبزی در روز%با %20 کاهش سر%طان همراه بوده است فیبر • • • • • کاهش سر%طان کولون: افزایش حجم و کاهش زمان ماندگاری مواد سرطان زا ترکیب با مواد سر%طان زا و دفع تغییر %فلور میکروبی کولون کاهش PH پش ساز تولید اسید های چرب کوتاه زنجیرکه منبع مناسبی بر%ای سلول های اپیتلیال کولون هستند. ادامه ‏در بعضی بررسی ها به تاثیر فیبر در کاهش خطر سرطان سینه با تاثیر بر چرخه کبدی روده ای استروژن اشاره شده است. کلسیم ارتباط معکوس با سرطان کولورکتال و آدنوم ارتباط مثبت با سرطان پروستات دوز مناسب برای پیشگیری از انواع سرطان به خوبی مشخص نیست اما بعضی مطالعات افزایش خطر سرطان پروستات را با افزایش دریافت کلسیم نشان داده اند به ویژه مقادیر بیشتر از 1500میلی گرم در روزدر مراحل پیشرفته سرطان پروستات فوالت مطالعات اپیدمیولوژی ارتباط دریافت ناکافی فوالت و افز%ایش خطر %سرطان های کولورکتال و سینه را نشان داده اند. مصرف طوالنی مدت مکمل های حاوی اسیدفولیک -70 %20خطر سر%طان کولون ر%ا کاهش میدهد. ویتامین CوE خاصیت آنتی اکسیدانی تاثیر بر رادیکال های آزاد و کاهش آسیب DNA ویتامین ث مهمترین آنتی اکسیدان محلول در %آب آلفا توکوفر%ول مهمتر%ین آنتی اکسیدان محلول در چربی در %بسیاری از مطالعات استفاده طوالنی مدت از %ویتامین E در %کاهش خطر %سرطان کیسه صفرا موثر بوده است. سلنیوم موثر در %عملکرد سلنیوم پراکسیداز عامل مقابله کننده با استرس اکسیداتیو کاهش خطر پروستات مکمل یاری ترکیب سلنیوم و ویتامین در پیشگیر%ی از سرطان پروستات موثر %بوده است. توص%یه ها رژیم غذایی غنی از میوه ها و سبزی ها 5واحد یا بیشتر بویژه سبزی های سبز ،هویج،پیاز،گوجه فرنگی و سیر(به نظر می رسد تاثیر سیر از طریق ممانعت از رشد باکتری های نامناسب در روده بزرگ است) مصرف غالت و حبوبات کامل افزایش مصرف فیبربه 25-35گرم در روز کاهش مواد غذایی نشاسته ایی کاهش مصرف شکرو قندهای تصفیه شده محدود کردن مصرف گوشت قرمز به کمتر از 80گرم در روز ادامه کاهش مصرف چربی به ویژه چربی های حیوانی،روغن های گیاهی اشباع و مارگارین های غنی از امگا6- وجایگزین کردن منابع تک غیر اشباع مثل روغن زیتون،کانوال،بادام زمینی و منابع امگا 3-مثل مغزها،دانه ها،ماهی...، پرهیز از مصرف غذاهای دودی،نمک سود شده که ممکن است باعث افزایش خطر ابتال به سرطان معده شوند. ادامه انجام فعالیت بدنی منظم: 1 ساعت پیاده روی با شدت متوسط در روز ویا 1ساعت فعالیت شدید در هفته می تواند در پیشگیری از سرطان های روده،پستان و ریه موثر باشد.
34,000 تومان