علوم مهندسیمهندسی صنایع و مواد

نگرشی بر مفاهيم کاليبراسيون و ارزيابی وضعيت موجود در موسسه رازی

صفحه 1:

صفحه 2:
8 بر مفاهیم کالیبراسیون و ارزيابي وضعیت موجود در موسسه رازي

صفحه 3:
قدمه کیفیت مقوله اي است که با سرشت انسان سارگاري دارد و همراه نیاز مادي و معنوي اوست و نبود آن میتواند دشواريهايي براي وي بوجود آورد . به همین دلیل از گذشته هاي دور تلا براي رسیدن به کیفیت و رفع دشواريهاي موجود در این راه موضوعي مطرح در جوامع انساني بوده است . امروزه اين وازه از مرحله رفع نياز يا فراتر كذاشته است زيرا با كسترش ‎clio‏ رقابت» کیفیت تنها زباني است که مي شود با آن در ‎eS ee el gga cal ‏سح‎ tie al ih ‏تضمین آن بر اندازه گيري استوار است . فراگيري روش‎ ‏اندازه كيري كميتهاي كوناكون و در نكاهي وسيعتر کالییراسیون دستگاهها ‎WG ely cal).‏ به این خواسته است. ‎ ‎

صفحه 4:
مقدمه( ادامه) اختی خود را دارد. با برتر از طریق انجام آزمونها و ادازه گيري هاي مطمشن ارزببي مي گردد » لین بحث مطرح مي شود که اندازه گیری مطمتن اندازه گيري ‏ مي باشد؟ بو ود تجهيزات يآ استفاده از تکنولوژي جدید دستگاهي . مي تواند منجر به اندازه گيري مطمتن شود. پاسخ اینست که تنها کالیبراسیون صحیح و دوره اي به نتایج خروجی دستگاهها کیفیت می بخشد.با انجام کالیبراسیون به دنبال یافتن ویژگیهای اندازه ‎ae‏ دستگاه هستیم تا در صورت نياز اصلاحات لازم را انجام دهیم. اغلب استانداردهاي مدیریت کیفیت در بخش الزامات قني ار کالییراسیون تجهیرات تام برده و آنرا ارام nc هر دستگاه ويژگيهاي فني ‎S93‏ ‏توجه به اينكه دستيابى بة کیفیت ي

صفحه 5:
مقدمه ادامه) استانداردهاي مدیرآلت اهمیت خاصي براي تمام تجهیزات تولید به ویژه تجهیزات اندازه گيري‌قایل هستند. به عنوان مثال در بند 6-7 استاندارد 9000 1500 آمده است هنگامي که حصول اطمینان از نتایج معتبر مورد نیاز است تجهیزات اندازه گيري باید: الفه در فواصل مشخص يا بيش از استفاده مورد کالیراسیون با تصدیی در برایر استانداردهاى أندازه گيري قرار گیرند که قابلیت ردیابی تا استأنداردهاي ملی و بين المللی را داشته باشند؛هنگامي که چنین استانداردهایی موجود نیستند مبنایی که براي كاليبراسيون يا تصديق مورد استفاده قرار مى كيرد بايد ثبت شوهد

صفحه 6:
ب) بر حسب نیاز تنظیم و تنظیم مجدد گردند. ج) مورد شناسايي قرار گرفته باشند تا وضعیت کالیبراسیون آنها بتواند قابل تعیین باشد. د)در برابر تنظيماتي که نتایج اندازه گيري را نامعتبر مي کند محافظت گردند. ه) در برابر آسیب وخرابي در طي جابجایی:تعمیر و نگهداري و اد

صفحه 7:
هدف و دامنه کاربرد استانداره 17025 150 در لين استاندارد ازامات عمومي براي احراز صلاحیت جهت انجام آزمون و یا کالیبراسیون ‎oe‏ اس ی ات ‎Breas)‏ كاليبراسيوني مي شودکه با استفاده از روش هاي استاندارد روش هاي استاندارد نشده و روش هاي ابداع شده در خود آزمایشگاه انجام میگیرد. بند 575 تجهیزا 5-5-2 در مورد کمیتها یا مقادیر کليدي دستگاهها . در مواردي كه لين خصوصيات تاثي مهمي در نتلیج دأشته باشند بلید برنامه هاي کالیبراسیون آیجاد گردد.تجهیزات پیش از آنگه به خدمت گرفته شوند باید کالیبره یا بررسي گردند. بند 6-5 قابلیت رديابي اندازه گيري: ۱ کلیه تجهیزات مورد استفاده در آزمونها و از جمله تجهیزات مورد استفاده در اندازه گيري هاي فرعي (مثلا شرایط محيطي) که تاثیر مهمي بر رو امس یا اعتبار نتایج آزمون کالیبراسیون و یا نمونه برداري داشته باشند باید پیش از بکار گيري کالیبره شده اشند.

صفحه 8:

صفحه 9:
اصول اندازه گیر ‎os‏ ۳ " وسیله اندازه گیری درست انتخاب شود. * وله انداره كيرى درست تصب شود. * وسیله اندازه كبري درست نگهداری شود. * وسله انداره کسی درست بدار کرفبه سود. 2 وسیله اندازه کی درست کالیبره شود.

صفحه 10:
0 Tee ens are ‏.کمیت. اندازه 6ك‎

صفحه 11:
بايد دانست 4 درهيج زمينه علمي هيج كونه يبشرفتي بدون اندازه گيري حاصل نمي شود. درهیچ اندازه گيري بدون ابزار مناسب . نتیجه درستي حاصل نمي شود. بدون کالیبراسیون از هیچ ابزار اندازه گيري نتیجه درستي حاصل نمي شود. * کالیبراسیون شرط لازم است ولي كافي نیست.

صفحه 12:
7 ‏کالیبراسیون‎ ‎calibration مجموعه عملياتي که تحت شرایط مشخص میان نشان دهي يك دستگاه با ۱ ۱ برقرار ميكند. ۱ ‎wet‏ با کالیبراسیون ممکن است خواص اندازه شناختي‌ديگري نظي ens icy ere ee Bene Terr] . ل ل اس ا مشخص مي كند.

صفحه 13:
| > | ۱ لكا ضرورت كاليبراسيون :* كاليبراسيون در واقع ابجاد نظامي موثر به منظور کنترل صحت و دفت پارامترهاي مترولوژبکي دستکاه هاي آزمون ‎mole les ye)‏ ل نجهیزانی است که عملکرد ‎Bp eee Cate Pn pee] Cree pene Pee]‏ | 000 استانداردهای جهانی مورد استفاده قرار مبکیرد.

صفحه 14:
كدام دستكاهها بايد كالييره شوند ا ل 00 ا ل ا 1 0 1ك دستكاههاي اندازه كيري بايد به طور دوره اي كاليبره شوند. كذشت زمان ‎٠‏ فرسودكي ‎٠‏ ‏اه ‏زیر سوال رفته و ‎ay‏ مجدد باشند. براي تجهيزات كاليبره شده كواهي کالیبراسیون صادر شده و ضمیمه دستگاه مي کرد وکالیبره کردن تمام تجهیزات لازم نیست. . برخی از آنها ممکل ۱ ۳ ان ألاهنده مورد استفاده قرار كيرند. انواع ديكر تجهيزات مشكن اسست به عنوان ابزار تشخيصي و آشکارسازي به کار بروند. هر گاه وسيله اي براي تعيين قابليت يذيرش محصول و یا عوامل موثر در فرایند آزمون مورد استفاده قرار نگیرد کالیبراسیون آن ضرورت ندارد.

صفحه 15:
اهداف اصلي کالیبراسیون 1- براي اطمینان از قرائت هايی که از دستگاه صورت مي كيرد . 2- براي تعیین درستي مقادیر خوانده شده از دستگاه. 3- براي استقرار قابليت رديابي دستكاه به استانداردهاي مرجع (هدف نهايي كاليبراسيون برقراري قابليت رديابي عنوان ‎oad‏ است)

صفحه 16:
traceability مهمترین ويوگی که يك اندازه گيري باید داشته باشد وجود قابلیت رديابي نتايج آن تا استانداردهاي ملي و سپس بین المللي مي باشد. وقتي سطح اطمینان و عدم قطعیت کلیه اندازه گيري ها بیان شود درستي و دقت نتایج اندازه گیری تضمین می گردد. قابلیت ردیابی قابلیت ارتباط دادن مقدار يك استاندارد یا كيري با مرجع هاي ملي يا بین المللي از طریق مقايسه ها كه همكي عدم قطعيتي معين دارند. كاليبراسيون تنها راه برقراري قابليت رديابي مي باشد. يك اندازه جيره پیوسته

صفحه 17:
استقرار قابلیت رديابي ننیج اندازه گيري (در کالیبراسیون) 4 * بوسیله تعیین نام دستگاه مرجع کالیبراسیون و عدم قطعیت آن محاسبه اعلام عدم قطعیت اندازه گيري براي نتایج کالیبراسیون و نیز بیان شرایط محیطی اثر گذار بر نتیجه اندازه گيري قابلیت رديابي نتايج كاليبراسيون استقرار مي يابد.

صفحه 18:
دستاوردهای کالیبر اسیون 4 * به دست آوردن نتایج درست و صحیح در اندازه گیری کاهش هزینه و دوباره کاری * بهره وري بیشتر جوابگویی در دعاوي حقيقي و حقوقی = يکي از نيازهاي اخذ گواهي هاي استانداردهاي مدیریت ‎ee‏

صفحه 19:
به طور خلاصه کالیبراسیون تعیین خطاست

صفحه 20:
مراحل اقدام براي کالیبراسیون ۳۹ ‎a‏ کد گذاری تجهیزات اندازه گیری‌و تهیه شناسنامه و لیست آنها ‏2 طبقه بندي تجهیزات اندازه گيري از نظر کالیبراسیون ‏3 _ تعیین دوره تناوب کالیبراسیون ‏ن حد مجاز خطا ‏5 انتخاب گالیبره کننده ‏6 کالیبراسیون ( عملیات کالیبراسیون» تعیین خطاي تجهیز صدور گواهي و برچسب کالیبراسیون» نصب برچسب کالیبراسیون) ‏7 اعمال نتايج کالیبراسیون ‏0 ثبت و حفظ و نگهداري سوابق کالیبراسیون ‎

صفحه 21:
Ei >| 5 مراحل اقدام براي گالیبراسیون 1 كد كذاري تجهيزات اندازه كيري و تهيه شناسنامه و ليست آنها تمام تجهيزات اندازه كيري بايد وارد يك ليست شده و به هر يك . كد يا مشخصه اى داده شود كد بايد به كونه اي باشد كه بتوان بدون احتمال خطا تجهيز را . شناسايى كرد . براي هر تجهيز اندازه كيري شناسنامه تهيه كرد

صفحه 22:
۳-۹ 1- تجهیزاتی که اندازه گیر نبوده و نیاز به کالیبراسیون ندارند . مانند كلني كانتر . آب مقطر گیر . هیتر بدون دماسنج , همزن بن ماري جوش در این گروه قرار دارند. 2- تجهيزاتي که هر بار قبل از استفاده بايد توسط كاربر كاليبره شوند . در این گروه مي‌توان از دستگاه هاي 6۳1۷7 متر نام برد . کاربر باید دوره آموزشي کالیبراسیون و کنترل کيفي این گونه تجهیزات را بكذراند.

صفحه 23:
3 تجهیزاتی که باید توسط واحد های مورد تائید موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتي ایران کالیبره شوند . ترازو » اتوکلاو ء وسایل حجم سنجي, انکوباتور و فور نمونه هايى هستند كه در اين گروه قرار دارند .

صفحه 24:
4 | > | ام براي کالیبراسیون مراحل 3 دوره تناوب کالیبراسیون عوامل زيادي در تعیین این زمان موثرند که مهمترین آنها عبارتند از از نوع تجهیز ‎٩‏ ييشنهاد و توصيه سايندم -© لطاهاتمربوط به روند تغییرلتمقلدیر بدستلمده از سوي -9 كل برلسيون 1 شرايط تعمير و نكهداري تجهيز -*6

صفحه 25:
| > مراحل اقدام براي کالیبراسون — 3- تعیین دوره تناوب کالیبراسیون (ادامه) طولنمانو تعناد دفعاتلستفلده از تجهیز -6 شرايط سحيط يكنا ا(ضماء يظوبت: أرتتعائرو غنيرم) -© دقطندازه يري مورد نظر -م” هزینه کالیبرلسیون-9

صفحه 26:
| > لكر مراحل اقدام براي کالیبراسیون 4 حد مجاز خطاي تجهیز حد مجاز خطا بستگی به استاندارد مربوطه و روش کار دارد و اگر روشی فاقد حد مجاز خطا باشد کامل نیست و باید یک مقام . مسئول با ارائه دلیل حد مجاز را تعیین کند اگر از یک دستگاه برای چندین روش استفاده می شود . کوچکترین . خطاي مجاز بعنوان حد مجاز خطا محسوب مي شود

صفحه 27:
> | نوع كميت -64 نوع تسجهیز -6 حد مجاز خطا -9 هزينه كاليبيلسيون -*6 سیاستسایمان -9 رس مراحل اقدام براي کالیبراسیون 1 5- معیارهای انتخاب کالیبره کننده 6- داشتن مجوز کالیبراسیون معتبر 7- تخصص کالیبره کننده 8- تجربه و شهرت کالیبره کننده 9- نجوه همکاري کالیبره کننده 0- میزان اعتماد به کالیبره کننده 1- در دسترس بودن کالیبره کننده

صفحه 28:
> | مراحل اقدام براي كاليبراسيون 6- مراحل كاليبره كردن : حداقل نيازمنديها براي كاليبره كردن ‎a‏ تجهیز ماسب-؟ ‏- قابلیت رديابي(111۴00 ۲۳۵66۵ ) به استاندا رهاي‌بین المللی دارا بوم نشرايط محيطي مناسب- © ‏صدور كولهي كللبريلسيون- © ‏صدور بسرچسبی للبولسیون-9 ‏خصییر چسب للبیلسیون -10 ‎ ‎> |

صفحه 29:
۳-۹ اولین قدم در کالیبراسیون شناسایی تجهیز است در اين مرحله باید موارد زیر : مشخص شود کمینندازه گیری -4 كد مشخصه دستكام -© نام مستگام 9۰ گستره لندازه گيري یا گستره ک اري دستگاه -6۴ تنکي ذبي دستگه 0 بهتر لستسام سازنده » شرایط محيطي کار لنبر داري. جابجاییو -9 . سابر مشخصاتف ني نیز مشخص‌ش ود

صفحه 30:
<| مراحل اقدام براي کالیبراسیون 6- مراحل کالیبره کردن 2-6 - روش کالیبراسیون روش کالیبراسیون باید مطابق با یک استاندارد يا منبع معتبر شناخته شده باشد . باید بتوان اثبات کرد که این روش در عمل قابل اجراست و درستي و عدم قطعیت یا دقت آن در حد مجاز است . اگر استاندارد معتبري در دست نیست مي توان روش خاص آزمايشكاه را بكار كرفت ولي بايد تمامي مراحل اعتباردهى LS Lett, (vaio)

صفحه 31:
> مراحل اقدام براي کالیبراسیون 6- مراحل كاليبره كردن 3-6 - کالیبره کننده كاليبره كننده بايد آموزشهاي لازم را دیده و داراي تائید صلاحیت . یا داراي مجوز کالیبره کردن باشد

صفحه 32:
کالیبره کننده باید تمام تجهیزات مورد نیاز کالیبراسیون را در . اختیار داشته باشد درستي و قابلیت قرائت استاندارد كاري باید حداقل 3 تا 10 برابر

صفحه 33:
| > مراحل اقدام براي کالیبراسیون | 4 6- مراحل کالیبره کردن قابلیت ردیابی ء قابلیت ارتباط دادن مقدار یک استاندارد و یا نتیجه یک اندازه گیرری با مراجع ملی یا بين المللی از طريق زنجیره پیوسته .مقایسه ها که همگی عدم قطعیتی معین دارند می باشد . زنجیره ناگسسته مقایسه ها را زنجیره ردیابی گویند

صفحه 34:
مراحل اقدام براي كاليبراسيون | > 6- مراحل کالیبره کرد 6-6 شرایط محيطي تاثیر گذار بر کالیبراسیون دما ‎٩-‏ 6- لرزش فشار ‎o-‏ 7- ذرات معلق در هوا رطوبت-9 8- جریان هوا نور 4 9- امواج الکترو مغناطیس ‎G- le‏ 0- ترکیب محیط اندازه گیری

صفحه 35:
: مي توان خطاي اندازه گيري را به دو ق ت تقسیم کرد خطاي قابلت صحیح ‎٩-‏ ‏خطلي غير قابلت صحيح -©

صفحه 36:
بررسي انواع خطا را مي توان با تيراندازي به یک هدف مقأيسه كرد تيراندازي بايد با : دقت («ومعدصم) انجام يذيرد. درستي وصحت: نزديكي ميان خروجي هاي يك سيستم نسبت به مبدا مورد نظر 5 > تم نسبت به يكديكر. دقت: نزديكي خروجي هاي یک سیستم نسبت به یکدیگر

صفحه 37:
مراحل اقدام براي كاليبراسيون | > 6- مراحل كاليبره كردن 7-6 تعبین خطا (ادامه) (hich previvioa) . ‏دقت زیاد‎ re dhigh worry) ‏صحت زیاد‎

صفحه 38:
| > مراحل اقدام براي کالیبراسیون 6- مراحل کالیبره کردن 7-6 تعبین خطا (ادامه) دقت زياد ‎(heb preterm)‏ . صحت کم (سحسه ‎(low‏

صفحه 39:
مراحل اقدام براي کالیب راسیو 6- مراحل کالیره کردن "۳ 7-6 تعیین خطا (ادامه) ؟ دقت کم ‎(low precision)‏

صفحه 40:
مراحل اقدام براي کالیبراسیون 6- مراحل كاليبره كردن 7-6 تعیین خطا (ادامه) ۴ دقت کم ‎(ow previsios)‏ ۶ صحت زیاد (جمحصه ‎(high‏

صفحه 41:
مراحل اقدام براي كاليبراسيون | > 6- مراحل كاليبره كردن 7-6 تعيين خطا (ادامه) خطاي قابل تصحيح يك ‎cul error) (spstecrdtizacs (35) clas‏ خطاي روشمند مي تواند بصورت : & 9 Cresta Error) ‏ثابت‎ -1 . ‏باشد‎ (Proportiocr Brror) jase -2 در گواهي کالیبراسیون خطاي روشمند ( یا تصحیح ) را معمولا در مقابل اعداد قرائت شده می نویسند.

صفحه 42:
مراحل اقدام براي كاليبراسيون | > 6- مراحل كاليبره كردن 7-6 تعبين خطا (ادامه) خطاي روشمند توسط منابع روشمند خطا ايجاد مي شوند. عواملي كه تا حدود زيادي و به طور یکنواخت و بدون ت و انقطاع 2 ‎Hazes‏ مي گذارند. این عوامل باعث می شوند مقادیر خوانده شده از دستگاه اندازه گیری از مقدار واقعی قراردادی استاندارد اندازه گيری فاصله بگیرند: از جمله منابع روشمند بوجود آورنده خطا عبارتند از : اختلاف ثابت عددي شرایط محيطي از شرایط مرجع و فرسودگي قطعات حساس و اثرگذار بر نتیجه اندازه گيري. به مقدار خطاي حاصل از منابع روشمند. خطاي روشمند گفته مي شودکه بر حسب يگاي اندازه گيري بیان مي شود. در صورت بروز و اثبات خطاي روشمند بايد آنرا تصحيح كرد ‎١‏

صفحه 43:
> | مراحل اقدام براي کالیبراسیون 6- مراحل كاليبره كردن 7-6 تعبین خطا (ادامه) خطاي غیر قابل تصحیح یک خطاي تصادفي(0۳) طح )است . خطاي تصادفي خطائي است که در یک اندازه گيري‌به صورت تصادفي‌و پیش بيني‌نشده ظاهر ميشوند كه شامل : جربان هوا . لرزش. سرو صداء تشعشع و ... می باشد. 1 * خطا هاي‌تصادفي‌را میتوان با میانگین گرفتن و استفاده از فنون آماري‌به حداقل رساند. * اين خطا در كواهيها بصورت هاي‌گوناگون بیان مي شود .مانند : تكرار يذيري بهاط عد ان نزديكي بين نتايج اندازه كيري بيدر بيازيك اندازه ده در شرابط يكسان انجام شده باشد. تجديد بذبري بهاطاص 4م72 به ميزان نزديكي بين نتايج اندازه كيري روي يك اندازه ده در شرایط مثفاوت گفته می‌شود 0000 عدم قطعیت ‎Ouwertikty‏ ‏بارامترهاي مربوط به اندازه ‎Ses‏ براكندكي مقادير را ( که میتوان بطور منطقي‌به اندازه «ده نسبت داد) مشخص. مي كند

صفحه 44:
| > مراحل اقدام براي كاليبراسيون | > 6- مراحل کالیبره کردن 7-6 صدور گواهي : گواهي کالیبراسیون باید حداقل حاوي مطالب زیر باشد شناسایی کالیبره کننده کد شناسایی تجهیز نام روش و شرایط کالیبراسیون خطاي تصادفي یا عدم قطعیت کالیبراسیون و خطاي روشمند کالیبراسیون رديابي کالیبراسیون با مراکز ملي یا بین المللی تاریخ کالیبراسیون

صفحه 45:
تجهیزات اندازه گيري را از نظر کالیبراسیون و اندازه شناختي بر : مبناي خطاي مجاز به سه دسته زیر طبقه بندي کرد قبول o- ‏مشروط‎ مردود -9

صفحه 46:
4 | > | مراحل اقدام برای کالیبراسیون 7- اعلام نتایج کالیبراسیون (ادامه) .ثبول : خطای بدست آمده کمتر یا مساوی خطای مجاز باشد مشروط : هنگامي که برخي از الزامات اندازه شناختي توسط دستگاه .برآورده مي شود مردود : در صورت بیشتر بودن خطاي دستگاه از خطاي مجاز دستكاه مردود اعلام مي شود و این به این معني است که حداقل .الزامات اندازه شناختى توسط دستكاه رعايت نمى شود . دراين مورد نبايد از دستكاه براى اندازه كيرى استفاده كرد

صفحه 47:
مراحل اقدام براي کالیبراسیون 8- ثبت و حفظ ونگهداري سوابق کالیبراسیون : مدارک کالیبراسیونی که باید حفظ شود فهرستت جهیزلتلندازه گیری -9 كولهي كا ليبيلسيون - © برجسبكا ليبيلسيون -*6 تائيد صلاميتكايبره كننده -© لیستسولبقک | لیبرلسیون - © ۳-۹

صفحه 48:
بررسي وضعیت کالیبراسیون در موسسه رازي بخش هایی که کالیبراسیون تجهیزات در آنها انجام شده است: 1- تحقیق و تولید واكسنهاي باكتريابي مصرف پزشکي 2-تحقیق و تولید واكسنهاي ويروسي پزشكکي 3-تصفیه سرمهاي درماني 4-کنترل كيفي 5-تولید واكسنهاي ويروسي طیور 6-توبرکولین و مالیین 7بیوتکنولوژي 8-بروسلوز 9واكسنهاي بي هوازي

صفحه 49:
بررسي وضعیت کالیبراسیون در موسسه رازي 10- واكسنهاي هواز: يي 1- جانوران سمي 2- زنبور عسل 13 خته شناسي 4- استریلیزاسیون 5- بسته بندي فراورده هاي دامپزشکي 6- پرورش حیوانات آزمايشگاهي 7- واكسنهاي ويروسي دام

صفحه 50:
تعداد تجهیزات کالیبره شده در سال 86 (cae إسل6 90 | | ۳ x كراد ل و را و مر 2 6 aD ‏6ه‎ 0 x

صفحه 51:
تعداد تجهیزات کالیبره شده در سال 85 و 86 emp awe aap 6 9 15۳ ‏اسلل‎ ‎10 ‏أسلل 0 ور‎ | ] ‏55ل‎ 5 ot PPOLIPRIS SP LA LT 8

صفحه 52:
تحتيق و تولید واکسنهای باکتریایی مصمن پزشکیِ تحقيق و توليد واكسنهاى وبروسى بمزشكى .تصفيه سرمهاى درماتي کنترل کینی .توليد واكسنهاى ويروسى طیور توي كولين وماليين بیوتکنولوژیٍ پروسلوز واکسنهی بی‌هوازی واکسنهای‌هوازی جانوران سمي زنبور عسل تک یاخته شناسی 8 دا وه و 6 ۱۵ 5 و۵۱ 8 8 5 و ]هه و د و ه| ۵ ها و 0۵ ۱۵ | ۱۵ د| ۱۵ ۱۵ | د| ۱۵ ۵ دا ۵

صفحه 53:
بسته بندی فراورده های دامپزشکیِ ‎oO fe‏ 0 پرورش حیوانات آزمایشگاهی ‎do‏ أت 8 واکسنهای ویروسی دام ‎er‏ 9 2 9 e aq ae e 9 19 ‏شیمی‎ ‎© aoe ۰ Sas

صفحه 54:
آمار كميتهاي کالیبره شده به تفكيك بخش ها aap 001 00 aD 60 0 01 0 6 ab ab ۱ bata

صفحه 55:

نگرشي بر مفاهيم کاليبراسيون و ارزيابي وضعيت موجود در موسسه رازي مقدمه كيفيت مقوله اي است كه با سرشت انسان سازگاري دارد و همراه نياز مادي و معنوي اوست و نبود آن ميتواند دشواريهايي براي وي بوجود آورد .به همين دليل از گذشته هاي دور تالش براي رسيدن به كيفيت و رفع دشواريهاي موجود در اين راه موضوعي مطرح در جوامع انساني بوده است .امروزه اين واژه از مرحله رفع نياز پا فراتر گذاشته است زيرا با گسترش دنياي رقابت ،كيفيت تنها زباني است كه مي شود با آن در بازارهاي جهاني سخن گفت .بديهی است كنترل كيفيت و تضمين آن بر اندازه گيري استوار است .فراگيري روش اندازه گيري كميتهاي گوناگون و در نگاهي وسيعتر كاليبراسيون دستگاهها ،راهي براي نيل به اين خواسته است. مقدمه( ادامه) ‏ هCر دستگاه ويژگيهاي فني و ويژگيهاي اندازه شناختي خود را دارد .با توجCه بCه اينكCه دسCتيابي بCه كيفيت برتCر از طريCق انجام آزمونها و اندازه گيري هاي مطمئCن ارزيابCي مCي گردد ،ايCن بحCث مطرح مCي شود كه اندازه گيري مطمئن چگونCه اندازه گيري مي باشد؟ آيCا نو بودن تجهيزات يا استفاده از تكنولوژي جديد دستگاهي ،مي تواند منجر به اندازه گيري مطمئن شود. پاسCخ اينسCت كCه تنهCا كاليبراسCيون صCحيح و دوره اي بCه نتايج خروجCي دسCتگاهها كيفيCت مCي بخشد .بCا انجام كاليبراسCيون به دنبال يافتCن ويژگيهاي اندازه شناختCي دسCتگاه هسCتيم تCا در صورت نياز اصCالحات الزم را انجام دهيم .اغلCب اسCتانداردهاي مديريCت كيفيت در بخCش الزامات فنCي ،از كاليبراسيون تجهيزات نام برده و آنرا الزام نموده اند. مقدمه (ادامه) استانداردهاي مديريت اهميت خاصي براي تمام تجهيزات توليد به ويژه تجهيزات اندازه گيري قايل هستند. به عنوان مثال در بند 6-7استاندارد ISO 9000آمده است هنگامي که حصول اطمينان از نتايج معتبر مورد نياز است تجهيزات اندازه گيري بايد: الف :در فواصل مشخص يا پيش از استفاده مورد کاليبراسيون يا تصديق در برابر استانداردهاي اندازه گيري قرار گيرند که قابليت رديابي تا استانداردهاي ملي و بين المللي را داشته باشند؛هنگامي که چنين استانداردهايي موجود نيستند مبنايي که Cبراي کاليبراسيون يا تصديق مورد استفاده قرار مي گيرد بايد ثبت شود. ب) بر حسب نياز تنظيم و تنظيم مجدد گردند. ج) مورد شناسايي قرار گرفته باشند تا وضعيت كاليبراسيون آنها بتواند قابل تعيين باشد. د)در برابر تنظيماتي كه نتايج اندازه گيري را نامعتبر مي كند محافظت گردند. ه) در برابر آسيب وخرابي در طي جابجايي،تعمير و نگهداري و انبارش محافظت گردند. هدف و دامنه كاربرد استاندارد ISO 17025 در ايCن اسCتاندارد الزامات عمومCي براي احراز صCالحيت جهCت انجام آزمون و يCا كاليبراسيون و نيCز نمونCه برداري تعييCن مCي گردد .ايCن استاندارد در بر گيرنده انواع آزمون و كاليبراسCيوني مCي شودكCه بCا اسCتفاده از روش هاي اسCتاندارد روش هاي استاندارد نشده و روش هاي ابداع شده در خود آزمايشگCاه انجام ميگيرد. بند 5-5تجهيزات : 5-5-2در مورد كميتهCا يCا مقاديCر كليدي دسCتگاهها ،در مواردي كCه ايCن خصCوصيات تاثير مهمCي در نتايCج داشتCه باشنCد بايCد برنامCه هاي كاليبراسCيون ايجاد گردد.تجهيزات پيش از آنكه به خدمت گرفته شوند بايد كاليبره يا بررسي گردند. بند 6-5قابليت رديابي اندازه گيري: كليCه تجهيزات مورد اسCتفاده در آزمونهCا و از جملCه تجهيزات مورد استفاده در اندازه گيري هاي فرعي (مثال شرايط محيطي) كه تاثير مهمي بر روي درستي يا اعتبار نتايج آزمون ،كاليبراسCيون و يCا نمونCه برداري داشتCه باشنCد بايCد پيCش از بكار گيري كاليبره شده باشند. اهميت اندازه گيري ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ استانداردهاي مديريت اهميت خاصي براي تمام تجهيزات توليد به ويژه تجهيزات اندازه گيري قايل هستند علم از جايي شروع مي شود که اندازه گيري آغاز مي شود. تنها هنگامي که پديده اي را با ارقام بيان کنيم ،مي توانيم آنرا به صورت عملي بررسي کنيم. بدون اندازه گيري امکان هيچ گونه پيشرفتي وجود ندارد. توان اندازه گيري معيار بسيار خوبي براي تعيين ميزان پيشرفت يک جامعه است. بدون اندازه گيري زندگي براي بشر امروزي ميسر نيست. اصول اندازه گيري وسيله اندازه گيري درست انتخاب شود. وسيله اندازه گيري درست نصب شود. وسيله اندازه گيري درست نگهداري شود. وسيله اندازه گيري درست بکار گرفته شود. وسيله اندازه گيري درست کاليبره شود. تعريف اندازه گيري به مجموعه عملياتي به منظور تعيين مقدار يک .کميت ،اندازه گيري مي گويند بايد دانست ‏ ‏ ‏ ‏ درهيچ زمينه علمي هيچ گونه پيشرفتي بدون اندازه گيري حاصل نمي شود. درهيچ اندازه گيري بدون ابزار مناسب ،نتيجه درستي حاصل نمي شود. بدون کاليبراسيون از هيچ ابزار اندازه گيري نتيجه درستي حاصل نمي شود. کاليبراسيون شرط الزم است ولي کافي نيست. كاليبراسيون ‏calibration مجموعه عملياتي كه تحت شرايط مشخص ميان نشان دهي يك دستگاه يا سيستم اندازه گيري يا مقدار يك سنجه مادي يا ماده مرجع و مقدار متناظر آن كه از استانداردهاي اندازه گيري حاصل مي شود ،رابطه اي . برقرار ميكند. کاليبراسيون اجازه ميدهد که ميزان تصحيح الزم را نسبت به نشاندهيتعيين کنيم .با کاليبراسيون ممکن است خواص اندازه شناختيديگري نظير اثر کميتهاي تاثير گذار نيز تعيين شود .در واقع كاليبراسيون ويژگيهاي كارآمدي دستگاه يا مواد مرجع را بوسيله انجام مقايسات مستقيم مشخص مي كند. ضرورت كاليبراسيون كاليبراسيون در واقع ايجاد نظامي موثر به منظور كنترل صحت و دقت پارامترهاي مترولوژيكي دستگاه هاي آزمون و وسايل اندازه گيري و كليه تجهيزاتي است كه عملكرد آنها بر كيفيت فرايند تاثير گذار مي باشد كه به منظور اطمينان از تطابق اندازه گيريهاي انجام شده با استانداردهاي جهاني مورد استفاده قرار ميگيرد. كدام دستگاهها بايد کاليبره شوند هر وسيله اي که براي اندازه گيري به کار مي رود و در روشCهاي اجرايي به اسCتفاده از آن اشاره شCده اسCت ،نياز به تعيين صحت و دقت Cيا کاليبراسيون دارد. دستگCاههاي اندازه گCيري بايد به طور دوره اي كاليبره شCوند .گذشت Cزمان ،فرسودگي ، حوادث غير قابل پيش Cبيني ،باعث مي شوند تا قابليت Cرديابي نتايج آنها تا استانداردها زير سوال رفته و نيازمند تاييد Cمجدد باشند .براي تجهيزات كاليبره شCده گواهي كاليبراسCيون صادر شده و ضCميمه دسCتگاه مي گردد. كاليبره كردن تمام تجهيزات الزم نيست . Cبرخي از آنها ممكن اسCت صCرفا به عنوان نشان دهنده مورد اسCتفاده قرار گيرند .انواع ديگر تجهيزات ممكن اسCت به عنوان ابزار تشخيصي و آشكارسازي به كار بروند .هر گاه وسيله اي براي تعيين قابليت Cپذيرش محصول و يا عوامل موثر در فرايند آزمون مورد اسCتفاده قرار نگيرد كاليبراسيون آن ضCرورت ندارد. اهداف اصلي كاليبراسيون اهداف اصلي كاليبراسيون -1براي اطمينان از قرائت هايي كه از دستگاه صورت مي گيرد -2 .براي تعيين درستي مقادير خوانده شده از دستگاه. -3براي استقرار قابليت رديابي دستگاه به استانداردهاي مرجع (هدف نهايي كاليبراسيون برقراري قابليت رديابي عنوان شده است). قابليت رديابي ‏traceability مهمترين ويژگي كه يك اندازه گيري بايد داشته باشد وجود قابليت رديابي نتايج آن تا استانداردهاي ملي و سپس بين المللي مي باشد. وقتي سطح اطمينان و عدم قطعيت كليه اندازه گيري ها بيان شود درستي و دقت نتايج اندازه گيري تضمين مي گردد. قابليت رديابي قابليت ارتباط دادن مقدار يك استاندارد يا نتيجه يك اندازه گيري با مرجع هاي ملي يا بين المللي از طريق زنجيره پيوسته مقايسه ها كه همگي عدم قطعيتي معين دارند. كاليبراسيون تنها راه برقراري قابليت رديابي مي باشد. استقرار قابليت رديابي نتايج اندازه گيري (در كاليبراسيون) بوسيله تعيين نام دستگاه مرجع كاليبراسيون و عدم قطعيت آن محاسبه اعالم عدم قطعيت اندازه گيري براي نتايج كاليبراسيون و نيز بيان شرايط محيطي اثر گذار بر نتيجه اندازه گيري قابليت رديابي نتايج كاليبراسيون استقرار مي يابد. . دستاوردهاي کاليبراسيون ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ ‏ به دست آوردن نتايج درست و صحيح در اندازه گيري کاهش هزينه و دوباره کاري بهره وري بيشتر جوابگويي در دعاوي حقيق ي و حقوقي يکي از نيازهاي اخذ گواهي هاي استانداردهاي مديريت جلوگيري از تضييع حقوق مصرف کننده و توليد کننده به طور خالصه کاليبراسيون تعيين خطاست مراحل اقدام براي کاليبراسيون .1 .2 .3 .4 .5 .6 .7 .8 کد گذاري تجهيزات اندازCه گيري و تهيه شناسنامه و ليست آنها طبقه بندي تجهيزات اندازه گيري از نظر کاليبراسيون تعيين دوره تناوب کاليبراسيون تعيين حد مجاز خطا انتخاب کاليبره کننده کاليبراسيون ( عمليات کاليبراسيون ،تعيين خطاي تجهيز ،صدور گواهي و برچسب کاليبراسيون ،نصب برچسب کاليبراسيون) اعمال نتايج کاليبراسيون ثبت و حفظ و نگهداري سوابق کاليبراسيون مراحل اقدام براي کاليبراسيون .1کد گذاري تجهيزات اندازه گيري و تهيه شناسنامه و ليست آنها تمام تجهيزات اندازه گيري بايد وارد يک ليست شده و به هر يک .کد يا مشخصه اي داده شود کد بايد به گونه اي باشد که بتوان بدون احتمال خطا تجهيز را .شناسايي کرد .براي هر تجهيز اندازه گيري شناسنامه تهيه کرد مراحل اقدام براي کاليبراسيون -2طبقه بندي تجهيزات از نظر کاليبراسيون –1تجهيزاتي که اندازه گير نبوده و نياز به کاليبراسيون ندارند .مانند کلني کانتر ،آب مقطر گير ،هيتر بدون دماسنج ،همزن مغناطيس ي و بن ماري جوش در اين گروه قرار دارند.. –2تجهيزاتي که هCر بار قبل از استفاده بايد توسط کاربر کاليبره شوند . در اين گروه مي توان از دستگاه هاي PHمتر نام برد .کاربر بايد دوره آموزشي کاليبراسيون و کنترل کيف ي اين گونه تجهيزات را بگذراند. مراحل اقدام براي کاليبراسيون -2طبقه بندي تجهيزات از نظر کاليبراسيون –3تجهيزاتي که بايد توسط واحد هاي مورد تائيد موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران کاليبره شوند .ترازو ،اتوکالو ،وسايل حجم سنجي ،انکوباتور و فور نمونه هايي هستند که در اين گروه قرار دارند . مراحل اقدام براي کاليبراسيون -3تعيين دوره تناوب کاليبراسيون عوامل زيادي در تعيين اين زمان موثرند که مهمترين آنها عبارتند :از نوع تCCجهCيز 1- پيشنهCاد و تCCوصCيه سCCازCنده2- C ‏CتCمده Cاز سCCوي 3- اCطCالعاتمCربوط بCCه روCند تCCغييراCتمCقادCير بCCدس آ کاCليبراCسCيون شرايط تCCعمير و نCCگهCدارCي تCCجهيز 4- مراحل اقدام براي کاليبراسيون -3تعيين دوره تناوب کاليبراسيون (ادامه) ‏CعاتCسCتفادCه Cاز تCCجهCيز 5- طولزCمانو تCCعداد دCف ا شرايط مCحيطي کار ( دCما ،رCطوبCت ،ارCتCعاشو غCيره6- ) C ‏CتCندازCه CگCCيري مCورد نCCظر 7- دCق ا هزينه کاCCليبراCسCيون 8- مراحل اقدام براي کاليبراسيون -4تعيين حد مجاز خطاي تجهيز حد مجاز خطا بستگي به استاندارد مربوطه و روش کار دارد و اگر روشي فاقد حد مجاز خطا باشد کامل نيست و بايد يک مقام .مسئول با ارائه دليل حد مجاز را تعيين کند اگر از يک دستگاه براي چندين روش استفاده مي شود .کوچکترين .خطاي مجاز بعنوان حد مجاز خطا محسوب مي شود مراحل اقدام براي کاليبراسيون -5معيارهاي انتخاب کاليبره کننده -6داشتن مجوز کاليبراسيون معتبر نوع کميت 1- -7تخصص کاليبره کننده نوع تCCجهCيز 2- -8تجربه و شهرت کاليبره کننده حCد مCجاز خCطا 3- هزينه کاCCليبراCسCيون -9 4-نحوه همکاري کاليبره کننده -10ميزان اعتماد به کاليبره کننده س ياسCتسCCازCمان 5- -11در دسترس بودن کاليبره کننده مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن :حداقل نيازمنديها براي کاليبره کردن شQناسائيتQQجهيز 1- روQشمQعتبر کاQليبراQسQيون2- کاQليبره Qکننده QواQجد شQراQيط 3- بQکارQگيري تQQجهيز مQناسQب4- -5قابليت رديابي( ) Traceabilityبه استاندارهاي بين المللی دارا بQQودQنشQرايطمQحيطيمQناسQب6- تQعQيينخQطاي تQQجهيز 7- صدور گQQواQهيکاQليبراQسQيون8- صدور بQQرچQسبکاQليبراQسQيون9- نQصببQQرچQسبکاQليبراQسQيون10- مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن - 1-6شناسايي تجهيز اولين قدم در کاليبراسيون شناسايي تجهيز است در اين مرحله بايد موارد زير :مشخص شود تCندازCه CگCCيري 1- کمي ا کد مCشخصه دCسCتگاه2- C نCCام دCسCتگاه3- C گCستره CاCندازCه CگCCيري يا گCCستره CکارCي دCسCتگاه4- C تCفکيکپCCذيري دCسCتگاه5- C ‏CتCCام سCCازCنده ، Cش Cرايط مCحيطي کار ،اCنCبار دارCي ،جCابCجاي يو 6- بCهتر اCس ن .ساير مCشخصاتفCCني نCCيز مCشخصشCCودC مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن - 2-6روش کاليبراسيون روش کاليبراسيون بايد مطابق با يک استاندارد يا منبع معتبر شناخته شده باشد .بايد بتوان اثبات کرد که اين روش در عمل قابل اجراست و درستي و عدم قطعيت يا دقت آن در حد مجاز است . اگر استاندارد معتبري در دست نيست مي توان روش خاص آزمايشگاه را بکار گرفت ولي بايد تمامي مراحل اعتباردهی ( )validationرا اجرا كرد. مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن – 3-6کاليبره کننده کاليبره کننده بايد آموزشهاي الزم را ديده و داراي تائيد صالحيت .يا داراي مجوز کاليبره کردن باشد مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن 4-6تجهيز مناسب کاليبره کننده بايد تمام تجهيزات مورد نياز کاليبراسيون را در .اختيار داشته باشد درستي و قابليت قرائت استاندارد کاري بايد حداقل 3تا 10برابر .تجهيز تحت آزمون باشد مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن 5-6قابليت رديابي قابليت رديابي ،قابليت ارتباط دادن مقدار يک استاندارد و يا نتيجه يک اندازه گيري با مراجع ملي يا بين المللي از طريق زنجيره پيوسته .مقايسه ها که همگي عدم قطعيتي معين دارند مي باشد .زنجيره ناگسسته مقايسه ها را زنجيره رديابي گويند مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن 6-6شرايط محيطي تاثير گذار بر کاليبراسيون دCما 1- فCCشار 2- رCطوبCت3- نCCور 4- ص Cدا 5- -6لرزش -7ذرات معلق در هوا -8جريان هوا -9امواج الکترو مغناطيس -10ترکيب محيط اندازه گيري مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن 7-6تعيين خطا :م ي توان خطاي اندازه گيري را به دو قسمت تقسيم کرد خCطاي قCCابCلتCCصحيح 1- خCطاي غCير قCCابCلتCCصحيح 2- مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن 7-6تعيين خطا (ادامه) بررسي انواع خطا را مي توان با تيراندازي به يک هدف مقايسه کرد ت يراندازي بايد با : دقت ()precision صحت ()accuracy انجام پذيرد. درستيوصحت :نزديک ي ميان خروجي هاي يک سيستم نسبت به مبدا مورد نظر. دقت :نزديک ي خروجي هاي يک سيستم نسبت به يکديگر. مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن 7-6تعيين خطا (ادامه) • دقت زياد ()high precision • صحت زياد (C)high accuracy مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن 7-6تعيين خطا (ادامه) • دقت زياد ()high precision • صحت کم ()low accuracy مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن 7-6تعيين خطا (ادامه) ()low precision • دقت کم • صحت کم ()low accuracy مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن 7-6تعيين خطا (ادامه) ()low precision • دقت کم • صحت زياد ()high accuracy مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن 7-6تعيين خطا (ادامه) خطاي قابل تصحيح يک خطاي روش مند error) (systematicاست. خطاي روشمند مي تواند بصورت : -1ثابت ( )Constant Errorو يا -2متغيير ( )Proportional Errorباشد . در گواهي کاليبراسيون خطاي روشمند ( يا تصحيح ) را معموال در مقابل اعداد قرائت شده مي نويسند. مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن 7-6تعيين خطا (ادامه) خطاي روشمند توسط منابع روشمند خطا ايجاد مي شوند .عواملي كه تا حدود مي زيادي و به طور يكنواخت و بدون تغيير و انقطاع بر نتيجه اثر گذارند .اين عوامل باعث مي شوند مقادير خوانده شده از دستگاه اندازه گيري از مقدار واقعي قراردادي استاندارد اندازه گيري فاصله بگيرند. از جمله منابع روشمند بوجود آورنده خطا عبارتند از :اختالف ثابت عددي شرايط محيطي از شرايط مرجع و فرسودگي قطعات حساس و اثرگذار بر نتيجه اندازه گيري. به مقدار خطاي حاصل از منابع روشمند ،خطاي روشمند گفته مي شودكه بر حسب يكاي اندازه گيري بيان مي شود .در صورت بروز و اثبات خطاي روشمند بايد آنرا تصحيح كرد. مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن 7-6تعيين خطا (ادامه) خطاي غير قابل تصحيح يک خطاي تصادفي()random Errorاست .خطاي تصادفيخطائي است که در يک اندازه گيري به صورت تصادفيو پيش بينينشده ظاهر ميشوند که شامل : جريان هوا ،لرزش ،سرو صدا ،تشعشع و ...می باشد. • خطا هاي تصادفيرا ميتوان با ميانگين گرفتن و استفاده از فنون آماري به حداقل رساند. • اين خطا در گواهيها بصورت هاي گوناگون بيان ميشود .مانند : ميزان نزديک يبين نتايج اندازه گيري پيدر پيازيک اندازه ده تکرار پذيري :Repeatability در شرايط يکسان انجام شده باشد. تجديد پذيري Reproducibilityبه ميزان نزديک يبين نتايج اندازه گيري روي يک اندازه ده در شرايط متفاوت گفته ميشود عدم قQطعQيت :Uncertainty پارامترهاي مربوط به نتيجه اندازه گيري که پراکندگيمقادير را ( که ميتوان بطور منطقيبه اندازه .ده نسبت داد) مشخص Qميکند مراحل اقدام براي کاليبراسيون -6مراحل کاليبره کردن 7-6صدور گواهي :گواهي کاليبراسيون بايد حداقل حاوي مطالب زير باشد شناسايي کاليبره کننده کد شناسايي تجهيز نام روش و شرايط کاليبراسيون خطاي تصادفي يا عدم قطعيت کاليبراسيون و خطاي روشمند کاليبراسيون رديابي کاليبراسيون با مراکز ملي يا بين المللي تاريخ کاليبراسيون مراحل اقدام براي کاليبراسيون -7اعالم نتايج کاليبراسيون تجهيزات اندازه گيري را از نظر کاليبراسيون و اندازه شناختي بر :مبناي خطاي مجاز به سه دسته زير طبقه بندي کرد قCCبول1- مCشروCط 2- مCردود 3- مراحل اقدام براي کاليبراسيون -7اعالم نتايج کاليبراسيون (ادامه) .قبول :خطاي بدست آمده كمتر يا مساوي خطاي مجاز باشد مشروط :هنگامي كه برخي از الزامات اندازه شناختي توسط دستگاه .برآورده مي شود مردود :در صورت بيشتر بودن خطاي دستگاه از خطاي مجاز، دستگاه مردود اعالم مي شود و اين به اين معني است كه حداقل .الزامات اندازه شناختي توسط دستگاه رعايت نمي شود .در اين مورد نبايد از دستگاه براي اندازه گيري استفاده کرد مراحل اقدام براي کاليبراسيون -8ثبت و حفظ ونگهداري سوابق کاليبراسيون :مدارک کاليبراسيوني که بايد حفظ شود شCناسCنامCه تCCجهCيز 1- ‏CتCندازCه CگCCيري 2- فCهCرسCتتCCجهCيزا ا گواCهي کاCCليبراCسCيون 3- برچCسبکاCليبراCسCيون 4- تائيد صCCالحCيتکاCCليبCCره Cکننده5- C ليستس CواCبCقکاCCليبراCسCيون 6- بررسي وضعيت كاليبراسيون در موسسه رازي بخش هايي كه كاليبراسيون تجهيزات در آنها انجام شده است: -1تحقيق و توليد واكسنهاي باكتريايي مصرف پزشكي -2تحقيق و توليد واكسنهاي ويروسي پزشكي -3تصفيه سرمهاي درماني -4كنترل كيفي -5توليد واكسنهاي ويروسي طيور -6توبركولين و ماليين -7بيوتكنولوژي -8بروسلوز -9واكسنهاي بي هوازي بررسي وضعيت كاليبراسيون در موسسه رازي -10واكسنهاي هوازي -11جانوران سمي -12زنبور عسل -13تك ياخته شناسي -14استريليزاسيون -15بسته بندي فراورده هاي دامپزشكي -16پرورش حيوانات آزمايشگاهي -17واكسنهاي ويروسي دام -18تحقيق بيوشيمي و تهيه محيط كشت -19تب برفكي تعداد تجهيزات كاليبره شده در سال 86 س5ا5ل1386 س5ا5ل1386 225 200 175 150 125 100 75 50 25 0 تعداد تجهيزات كاليبره شده در سال 85و 86 225 200 175 150 س5ا5ل1386 س5ا5ل1385 125 100 75 50 25 0 دما فشار جرم نام بخش تحقيق و توليد واكسنهاي باكتريايي مصرف پزشكي 45 13 5 تحقيق و توليد واكسنهاي ويروسي پزشكي 35 17 6 تصفيه سرمهاي درماني 7 4 4 كنترل كيفي 45 4 9 توليد واكسنهاي ويروسي طيور 14 3 1 توبركولين و ماليين 12 3 2 بيوتكنولوژي 54 6 9 بروسلوز 15 7 4 واكسنهاي بي هوازي 21 0 1 واكسنهاي هوازي 54 6 9 جانوران سمي 14 3 3 زنبور عسل 19 2 1 تك ياخته شناسي 32 4 2 دما فشار جرم نام بخش بسته بندي فراورده هاي دامپزشكي 7 0 0 پرورش حيوانات آزمايشگاهي 10 5 7 واكسنهاي ويروسي دام 27 2 0 استريليزاسيون 11 4 0 شيمي 12 0 4 تب برفکی 40 108 4 آمار كميتهاي كاليبره شده به تفكيك بخش ها 120 110 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 دما5 فش5ا5ر5 جر5م 9 10 11 12 13 14 15 16 8 7 6 5 4 3 2 1 قانون كاشت و برداشت اصل اساسي زندگي بشر است . شما امروز محصولي را برداشت مي كنيد كه در گذشته بذر آن را كاشته ايد . برايان تريسي با آرزوي موفقيت روزافزون

51,000 تومان