صفحه 1:
پرستلر وبهساشت. لب
Water Health
صفحه 2:
مقدمه
* بهداشت آب موضوعی سیار مهم در بهداشت عمومی و مدیریت سلامت میباشد. قبل از
پرداختن به راه کارهای عملی استحصال. انتقال, بهسازی و توزیع آن لازم است این عنصر
حیاتی موثر بر سلامت و مرتبط با توسعه پایدان شناخته شود.
* شناخت آب از نظر کیفیت و کمیت و چگوتگی حصول آن قدمی اساسی در جهت بهینه
سازی مصرف آن میباشد. زیرا حدود ٩۷/۳ درصد اقیانوسها و ۱/۲ درصد یخهای قطبی
و/۰درصد دریاچه ها و رودخانه ۰/۳درصد آبهای زیرزمینی که حدود کل منابع آب
میباشد.
* آب ماده حیاتی است که بطور یکنواخت در سطح کره زمین موجود نمیباشد.
صفحه 3:
منابع تامین آب
* الف) منابع سطحی
* آبهایی که در قالب آب باران آب رودخانه, آب دریاچه های طبیعی, آب دریاچه ها يا
سدهای ذخیره ای و قنوات در طبیعت موجود حستند و در صهرتی که استحصال و بهسازی,
نگهداری و بهره برداری آنها با در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی و فنی مقدور باشد به
عنوان منبع آب آشامیدنی انتخاب میشوند.
* ب) منابع آب زیرزمینی
* منابعی نظیر چشمه سارهاء آب چاه های کم عمق. چاه های عمیق. چاه های جاری و آب
حاصل از کانالهای ساخته شده منابع آب زیرزمینی را تشکیل میدهند.
* ج) منابع آب شور
* و بالاخره در شرایطی که هیچ کدام از منابع فوق جهت دستیابی به آب شیرین مقدور نباشد
سومین منبع عبارت خواهد بود از آب دریاها و دریاچه های شور یا آبهای شور
زیرزمینی.
صفحه 4:
خصوصيات آب آشامیدنی
استانداردها
*حدا کثر مطلوب : حدا گثر غلظت مواد که بالاتر از این حد
آب را نامطلوب اما در حد آشامیدان قرار می دهد.
*حدا کثر مجاز : حدی که اگر مواد موجود در آب از آن
بالاتر رود آب غير قاب آشامیدن می شود.
صفحه 5:
پارافتر های آب
م فبزوكى :
* الف- جامدات معلق:
خاک رس . جامدات معدنی: ريشه گیاهی .جلبک ها
۰ ب- محلول در آب :
* آب > تبخیر > رسوب مواد > اندازه گیری جرم
صفحه 6:
۰ کدورت :
معیار جذب نور و پرا کند گی نور توسط مواد معلق در اب
است.
خاک رس . خرده سنگها , موجودا ت زنده » | کسید های
فلزی
کدورت عامل عدم رسیدن نور
erecta: 6
صفحه 7:
مق کم بی رن
* عمق زياد آبى رتك
* قرمز نمت آهن
* قهوه ای . نمک منگنز
* زرد . ترکیبات گیاهی
* مواد رتكى در تاثير كلر و ایجاد سرطان دخالت دارد
TRUE COLOUR UNIT
© اکثر مطلوب ۵ واحد
* حدا کثر مجاز . ۱۵واحد
صفحه 8:
*حد اکثر مطلوب ۵ واحد
*حدا کثر مجاز ۵وحد
*روش کاهش کدورت
1 ته نشینی حدف ذرات معلق
۲ روش انعقاد حذف ذرات کلوئیدی
۳ روش فیلتراسیون حذف ذرات کلوئیدی و معلق
صفحه 9:
ODOR & TASTE-
"بو آب به مولد. poll و آمونی اک ولبسته لست
سولفات کلسیم و سولفات منیزیم
تستبو لَب
THRESHOLS ODOR NUMBER
صفحه 10:
صفحه 11:
پارامتر های شیمیایی آب
* کل جامدات محلول
101۲۸1 ۵۱50۵۱۷0 ۰
*مواد جامدی که بعد از فلتر شدن و با تبخیر رسوب میک
*جامدات
JF كازهاى الى مواد آلی
*معدنی فلزات
*در طعم و مزه و بو آب تاثیر دارد
صفحه 12:
مواد بیو لوژ یت
*مقدار اکسیژن مصرفی در طول فعالیت میکروبی است
*در دمای ۲۰ درجه - ٩ میلی گرم در لیتر
*مقدار آلود کی میکروبی در ۱۰۰ سی سی آب صفر
2 بهداشت آب
صفحه 13:
۰ سختی آب به صورت سختی دائم و سختی موقت امگذاری میشود.مجموع سختی
موقت و سختی دائم را سختی کل مینامند. با رویکردی دیگر سختی را به سختی
مربوط به کربناتها و سختی غی رکربناتی تقسیم بندی نموده اند.
* سختی کریناتی موقتی و سختی غیرکربناتی؛ دائمی است-
* سختی موقت در اثر جوشاندن آب ته نثین میشود و جرم داخل ظروف را تشکیل
میدهد.
صفحه 14:
؟این پدیده به املاح کربنات کلسیم و منیزیم مربوط میشود.
* جوشاندن آب به مدت چند دقيقه موجب تجزیه شدن بی کربنات کلسیم و
منیزیم و خارج شدن 202 و رسوب کربناتهای کلسیم و سدیم
می گردد. اماسختی مربوط به سولفاتهاء نیتراتهای کلسیم) منیزیم در آثر
حرارت رسوب نمیدهند.
* سختی آب معمولا برحسب میلی اکی والان در لیتر یا میلی گرم در لیتر
کربنات کلسیم بیان میشود و آبها را بر این اساس طبق جدول زير درجه
بندی مینمایند.
صفحه 15:
مقدار سختی آب برحسب میلی ا کی والان
در لیتر آب (میلیگرم در لیتر)
ae ۰ میلی گرم در لیتر)
۱۵۰-۰ میلی کرم در لیتر)
۰ میلی کرم در لیتر)
۰ میلی گرم در لیتر)
طبقه يا درجه سختی آب
الف) سبکت
ب) سختی متوسط
ج) آب سخت
د) آب خیلی سخت
صفحه 16:
خصوصیات با کتریایی آب
MPN
MOST PROBABLE NUMBER -
این مقدار در آب برابر صفر باید باشد *
موارد آلودگی ممکن: *
E coli:
استروپتو کوک *
کلستریدیوم پرفرنجنس *
صفحه 17:
* آبگیری
* آشغالگیری
* تصفیه شیمیایی مقدماتی آب
*ته نشینی
*توری های سطحی آب
*هوادهی
*انعقاد
صفحه 18:
صفحه 19:
تصفیه آب
* عملیاتی که به منظور متناسب سازی آب برای مصرف خاص صورت
إلى كيرة تصفیه نامیده میشود.
* از بین منابع آب. آبهای سطحی ناخالصیهای بیشتری در بر دارند تا
آبهای زیرزمینی.
صفحه 20:
صفحه 21:
ذخیره نمودن آب برای مدتی, از چند دبد گاه مورد تامل است.
9 ) از نظر فیزیکی, کاهش مواد معلق از طریق ته نشینی که مواد معلق
موجود در آب در اثر قوه ثقل ته نشین میشوند. به نشان میدهد در
۶ ساعت اولیه حدود ۹۰/ ناخالصیهای معلق ته نثین می گردند. در نتیجه
فرایند تصفیه درمراحل بعدی آسان تر میشود.
؟؟) از نظر شیمیایی. در مدت ذخیره سازی آب ممکن است برخی تغیبرات
شیمیایی و بیوشیمیایی روی دهد. بیکربناتها تجزیه شده و تولید انیدزیک
کربنیک نمایند. گازهای سمی نظیر آمونيا کت هیدروژن, سولفوره و
آنیدرید کربنیک از آب خارج میشوند. مواد لین موجود در آب خام در
اثر فعالیتهای میکروبی به کمک اکسیژن محلول در آب تجزیه و تثبیت
مى شوند و در نتيجه؛ مواد آلى فساد يذيرء به مواد معدنی تبدیل می گردند.
صفحه 22:
۳۰ از نظر زبست شناختیء موجودات زنده بیماریزای موجود در آب خام در اثر
عوامل مختلف رو به کاهش گذاشته و شمار قابل توجهی از آنها نابود میشوند.
تجربه نشان میدهد با انبار كردن آب رودخانه در مدت ۰-۷ روز اول تا 1٩۰
میکروبها کاهش مییابند و اين یکی از مزایای ذخیره کردن آب است. مدت
نگهداری بهینه آب ۱۰-۱۶ روز است لیکن از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست
ضمنا احتمال رشد جلبکها و تغییر کیفیت فیزیکی آب وجود دارد.
صفحه 23:
* الف) جوشاندن در سطح خانوار و گروه های محدود جمعیتی
در یت روش جوشاندن حدود ۵ دق
آسب علاوه بر از بین بردن موجودات بیماریزا
سختی آب نیز تا حدودی کاهش میباند.
ب) انبار کردن آب
که برای اجتماعات کوچک و بزر گت قلبل اجرا است- آب در منبع اصلی در مخازن طبیعی
یا مصنوعی برای مدتی نگهداری میشود؛ جلو گیری, از آلود گی بعدی بایستی مورد توجه
باشد. انبار کردن OT به مقدار قابل ملاحظه ای ناخالصیهای معلق آب را کاهش میدهد.
صفحه 24:
صفحه 25:
تصفیه شیمیایی مقدماتی آب
*برای کنترل رشد گیاهان آبزی
*سولفات مس - پودر ذغال فعال
صفحه 26:
صفحه 27:
صفحه 28:
صفحه 29:
صفحه 30:
انعقاد
*سولغات المینیوم
* کلرید فریکت
*هم زدن ۱۵-۲۰ ۶۰دور در دقبقه
۰ دقبقه آرامش آب
5 30
صفحه 31:
فیلتراسیون
حذف ذرات معلق در ۲
نا
صفحه 32:
پالایش آب
*پالایش OT آشامیدنی از طریق دو نوع پالایه يا صافی انجام
می شود
*بالایه شنی کند
* پالایه شنی تند یا مکانیکی است.
صفحه 33:
*معمولا در سطح وسیع تر از مصرف خانوار, یعنی اجتماعات
كوجك و بزرك در صورتى كه منلبع آب سطحی باشد پس
اذ انبار كردن بالايش مىشود. بالايش آ-ب دومین مرحله
بهسازى كب و در واقع مهم ترين مرحله آن است زیرا اکثر
قريب به اتفاق ميكروبها (49/-38)) در مرحله بالايش از
بين مىروند و ديكر ناخالصىها معلق از آب كرفته مى شود.
صفحه 34:
" تقریبا در سراسر جهان متداول است. به عنوان روش
استاندارد برای بهسازی آب در سطح اجتماعات کوچک و
موسسات با مصرف محدود کاربرد دارد. مهمترین بخش صافی
شنی کند. ستر شنی آن است که ارتفاعی در حدود ۲ متر
fd
صفحه 35:
پرای ساختن این نوع صافی. حوضها یا مخازنی از بتون ساخته و در
کف آن مجاری فرعی و اصلی با آجر. سفال یا لوله برای خروج لب
تعبیه مینمایند و بر روی آنهابه ترتیب سنک ریزه و شن نرم میریزند
شنها لازم است تمیز و عاری از خاک رس ومواد آلسی باشند. آعب
هدایت شده یا ذخیره شده بر روی صافی به کمکت نیروی ثقل از خلل و
فرج قشرهای ماسه و شن و سنک ریزه عبور کرده و بوسیله مجاری زیر
صافی جمع آوری میشود.
صفحه 36:
* در ابتدای فعالیت صافی. عمل تصفیه مکانیکی است. بتدریج در زمان
کوتاهی لایه ای از یک توده حیلقی بر روی سطوح بستر, رشد می کند که
به نام لایه زیستی یا لاه زیست شناختی لجنی لزج با کتریایی امیده
یشود. بین بت ریت ناج زان تا eee
اشکال پر شمار حیات ازجمله پلانکتونهاء دیاتومه ها و بااکتریها است.
صفحه 37:
لازم به ذکر است بهسازي یا
خالص کردن آب در مفادیر
محدود يا براي مصارف خانوار و
جمعيتهاي کوج از طریق
جوشاندن, گندزدايي شيميايي و
صفحه 38:
صفحه 39:
پالایه ا صافی شنی کند
" تقریبا در سراسر جهان متداول است. به عنوان روش استاندارد برای بهسازی آب
در سطح اجتماعات کوچک و موسسات با مصرف محدود کار برد دارد. مهمترین
بخش صافی شنی کند. ستر شنی آن است که ار تفاعی در حدود ۲/۱ متر دارد.
صفحه 40:
ورودی آب
صفحه 41:
صفحه 42:
صفحه 43:
A>
۰ ۰
حر کت مولکولهای ماده حل شده از ماده محلول به سمت جسم جاذب تا ایجاد *
حالت تعادل در دو ماده
حشره کش ها؛علفکش ها .طعم و بو حذف می شود *
مواد جاذب: *
* آلومینای فعال.خاکك رس کربن فعال.رزین ها
صفحه 44:
*کنترل خورند گی آب
1 سبك و هيدر و كسيد كلسيم
"هک به آبهای سر .
به سنگین
صفحه 45:
تصفیه شیمیایی
* کلرزنی (۱۱۵۲۳310) به صورت معمول آخرین مرحله بهسازی آب
است. این فرایند؛ مهم ترین پیشرفتی است که در عمل تصفيه آّب حاصل شده
است. کلر در مقدار متداول آسن بر هاگ میکروبها: تخم و کیست انگلها و
بعضی ویروسها تاثبری ندارد. کلر علاوه براثر گندزدلیی که داردبه علت داشتن
ویژگی ا کسید کنند گی آن عناصری نظیر آهن. منگنز: هیدروین سولفید و سیانور
را کسیده می کند. بعضی از عوامل مولد بو و طعم نامطبوع را از بين میبر۵.
صفحه 46:
صفحه 47:
۳ استفاده از اشعه ماوزاء بنفش (لا. لا)
* پرتوهای فرابنفش به علت خاصیت میکروب کشی که دارند در بهسازی آب آشامیدنی موسات؛
بیمارستانهاء هتلها و کاخها بکار میرود. اگر چه این فرایند فیزیکی در نابودی خرده زیستمندهای آب
آشامیدنی موثرند. ولی به علت معایب زیر بکارکیری آنها محدود است:
* محدودیتهای استفاده از پرتوهای فرابنفش
مقرون به صرفه نبودن مخصوصا برای مقادیر بالا از نظر حجمی
۰ اثر میکروب کشی ابقایی ندارد
۰ رنگ و کدور مانع کندزدایی پرتوهای فرابنفش میشود
صفحه 48:
مبانی کلرزنی
* براي حصول اطمينان از درستى کلرزنی قواعد زیر بایستی رعایت شود:
1 - آب موید کندزدایی: صاف و بدون کدویت باشد.
۲- کلر مورد نیز آب مشخص ردد. نقطه شکست علر و کلر باقی مانده آنید حانز اهمیت است.
۳- در هر حال زمان تماس حدود يكك ساعت براى ازيين بردن زيستواركهاى حساس در مقابل كلر منظور كردد.
مقدار در همه گیریهای بیماریهای
- حداقل کر باقیمانده پس از یک ساعت ۰۵ میلی گرم در لیتر
روده تا | میلی گرم در لتر نیز توصیه شده اس.
۵- مقدار کلرمورد نیاز هر نوع آب برابر خواهد بود با مقدار علری که به آب اضافه میشود تا پس از یک ساعت مقدار ۵
میلی گرم در لیترکلر باقی مانده داشته باشد.
صفحه 49:
بررسی عوامل بیولوژیک
صفحه 50:
صفحه 51:
خشکت كردن الاينده ها
صفحه 52:
صفحه 53:
: رت ای متزن
‘to ۱
ی
لانت به
0
0 a
3
سر
9 ات ۳