صفحه 1:
پرورش شترمرغ Director Mehran Mohammadi khah آبانماه ۱۳۹۰

صفحه 2:
The Ostrich

صفحه 3:
تاریخچه بیش از یک میلیون سال پیش شتر مغ های امروزی در کمر‌بند وسیعی که از اسپانیا در غرب آغاز و در طول کرانه های شمالی دریای مدیترانه امتداد يافته و به چین در شرق ختم میشود ,تنه یک میلیون سال از زماني که شتررمرغها به افریقا مهاجررت کرده و در شمال شرق,جنوب این قاره اقامت گریده اند میگذرد توجه انسان به شتر مرغ ها ,محصولات آن تقریبا به ۷۵۰۰ سال پیش بر‌میگردد.

صفحه 4:
اولین اثر که حاکی از وجود شترممغ درصحرا بود سنگ منقوشی می باشد که شکار شترمممغی را توسط یک پلنگ یا پوزپلنگ به تصویم کشیده است درحدود 00۰۰ سال قبل از میلاد ) مصریان باستان از پر‌های متقارن شترممغ به عنوان سمبل عدالت واز تخمهایش بای مصارف دارویی استفاده می گر‌دند . فرعون از بادببرن ساخته شده از پرهای شترمغ در سفرهایش به سرزمينهاى دور استفاده مى كرد در تاريخ اساطيسرى يوذان نين شترممغ قبل از ييدايش ارابه جايكاه خاصى را به عنوان حیوانات باربم به خود اختصاص می دهند

صفحه 5:
*بیشه نشینها از تخم های خالی شترمرغ ببرای حمل و نگهداری آب استفاده می ‎BS‏ ‏*تورات کهن از شتررصرغ به عنوان موجودی خشن ياد مى كند در اين كتاب مقدس ذكر شده كه شترمرغها در خانه ها و كانهاى بيابانى زندكى مى کنند که آنها نسبت به ف‌زندانشان رفتاری بس نشونت آمینرتر از گ‌گها اعمال می دارند . *در سالهای نه چندان دور سلحشوران انگلیسی مجبور به استفاده از پ‌های شترصرغ جهت ئین کلاههای خود شدند . * کار آ گاهان از پرهای شترصرغ برراى ‎Alb‏ نمودن اش انگشته استفاده می کر‌دند .

صفحه 6:
* اولین جوجه کشی مصنوعی در سال ۱۸۵۷ در الجزایر ؟ ازسال۱۳۷۷وارد کشورشده است . تحمل ۳۰- درجه در اردبیل تا۵۰+درجه در زابل رادارد . ؟ استانهای تهران » مر کزی » اصفهان » فارس » خراسان رضوی ۰ همدان وسمنان بیشترین جمعیت پرورشی رادارند .

صفحه 7:
محسنات و برتری شترمرغ سازگاری با شرایط نا مساعد بیابانی و تولید محصولات باارزش * شترمرغ دارای گوشت قرمز با کلسترول پائین وعدم انتقال بیماری مشترک توانایی بیش از(۸۳۱) شترمرغ در استخراج انرژی نسبت به سایر طیور * سرمایه گذاری کم برای تاسیسات ونگهداری

صفحه 8:
صفات برجسته : شتر مرغ ها به طبقه يرندكان د تعلق تعلق دارند و یکی از پنج زیر راسته متعلق به راسته سينه يهنان محسوب ميشوند ال وشت يرواز است كه به علت نقص در استخوان سينه ميباشند . 2 مشخصات شترمرغ : *ارتفاع شتر مرخ ۲۲۰- ۲۸۰ سانتیمتر و طول عمر۵۰-۴۰ سال است . * تولید تخم درسال۵۰ - ۷۰ عدد و متوسط تولیدجوجه ۳۰-۱۵ قطعه در سال * سن بلوغ درنر ۲۴ ماهگی وتولیدمثل ۲۰ ماهگی صورت می گیرد . * درماده ها سن بلوغ ۱۸ ماهگی وتولید مثل ۲۴ ماهگی صورت می 53565 *دوره هچرینگ ۳ روز است .

صفحه 9:
استخوانهاى ترقوه در اين حيوانات كاملاً از بين رفته وهردو استخوان شم كاهى رشد كرده ورودهها رادر بى ميكيررند . جالبد توجه است كه نوك اين يرنده از 1 استخوان مجرا تشكيل شده كه

صفحه 10:
فیزیولوژی دستگاه گوارش : "دهان ۱ امد غها چینه دان ندارند و آن ترشح وروی غذا اثر می کنند ) * پیش معده (آنزیمها واسید از آن ترشح ‎me‏ ‏پیش ۱ * سنگدان (عضوی بزرگ با وزن ۲ کیلو گرم * روده باریک pee * روده بزرگ * کلواک

صفحه 11:

صفحه 12:
رفتارهای تولید مشلی : *در شروع دوران توليد مثل شتر مرغ هاى یک تا دوساله در اجتماعات مشخص تولید ملی توسط وادینشان رانده میشوند . *مرحله بعدی جنگهای تشریفاتی استه

صفحه 13:
محصولات : الف )جرم : شتى مغ اممروز به عنوان با ارزشترین محصول ای حیوان مورد توجه ميباشد از يوست شتر مرغ جرمى با كيفيت بالا و قابل قياس با جرم تمساح وفيل بدست مى آيد جرم شترمرغ نر بوده و وجه تشخيص آن وجود نقاط مربوط به فوليكول هاى ساقه پر می باشد .

صفحه 14:
به) گوشت : گوشت شترممغیکی از کم چربی ترین نوع گوشت قررمز موجود میباشد و خواص آن عبارتتد : ۱ کم چربی بودن(فیله یا استیک : کمتر از 1/1 درصد ۲ پایین بودن مییزان کلستررول (در حدود ۰۰" میلی گرم در هر کیلو ). ۳بالا بودن مییزان پرروتتین بیش از 9620 4 واکنش مطلوب نسبت به ادویه جات . بیشترین گوشت قابل استفاده از لحاظ تجاری از پاهای شترمرغ به دست می آنا

صفحه 15:
tale StS cle ach Alec fates ‏کرکهای پس از بیرون آمدن از تخم‎ -١ ‏زمان جوجه گی‎ elect ۳ پر‌های دوران جوانی . ‏دوران بلوغ‎ claret

صفحه 16:
اطلاعات تولید متلی صفت عملکرد تعداد تخمهاي يك شتر مرغ ماده در سال عدد 100-30 باروري تخم 9096-6 جوجه گيري از تخمهاي نطفه دار 60%-98% میزان بقاي جوجه ها (3 ماهگي ) % 90 تعداد شتر مرغ هاي نتایج باقیمانده تا سن کشتار به ازاء هر | تا 40 6 پرنده شتر مرغ ماده در سال

صفحه 17:
تخدیه : *گرردن بلند و چشمان تییز بین» شتر مرغ را قادر به يافتن بی مهركان کوچکی نموده است که جیره غذایی اش را تکمیل مینماید *شتر مرغ ها همه جين خوار بوده و غذاهای با کیفیت بالا را انتعخاب و سریعا جهت رشد , سوخت وساز نموده و مقداری را نیز برای مواقع خشک سالی ذخیرء مینمایند . *شتر مررغ زمان زیادی از روز را جهت یافتن غذای خود صرف ميكنند *معمولاتغذیه در حالت ایستاده و یا در حال قدم زدن شتر مررغ انجام 95 ميشود *تغذیه یک نوع عمل چیدن است که به وسیله آن علوفه توسط منقار گنده میشود *در طول ماه های تابستان معمولا تغذیه بین ساعت 7 تا 9 صبح و ۱۸ تا

صفحه 18:
تغذ به مواد گیاهی تغذیه در حیات وحش شامل ۵میوه ها وبقولات 87 پستانداران کوچک ودانه غلات و جنبه های ویژه تغذیف شترمرغ : . وجود فلور باکتریایی در روده بزرگ وسکوم ._طویل بودن این بخشها (بیش از ۱۵متر درشترمرغ بالغ ) . ماند گاری طولانی غذا در دستگاه گوارش (حدود ۴۰ساعت) ‎.١‏ توانايى هضم جیره بابیش از ۵۰./فیبر خام را دارند . ‎jb‏ آزمایشات انجام شده توسط 777۱ وهمکاران برروی شترمرغهای درحال رشد نتیجه گیری شد که آنها میتوانند بیش از ۷۶./از انرژی متابولیسمی مورد نیاز خود رااز شکسین سلولر بدست آورند ۰

صفحه 19:
ارتاط رش امس رف عذا © تغذیه شتر مرغهای پرواری با غذای کنسانتره ای باعث رشد بسیار سریع از ین ود ری سا ار اس ای تا ال رز به دنبال داشته باشد . *غذای مصرفی شتر مرغ بستگی به وزن پرنده ومیزان انرژی موجود در جیره ‎lls‏ * شتر مرغها بازده تبدیل غذایی بالایی در ۲۱۰ روز اول زندگی دارند وبعد از ۰ روزگی بازدهی غذایی کاهش می یابد .

صفحه 20:
جدول متوسط غذای مصرفی روزانه شتر مرغها در دوران مختلف زندگی متوسط غذای مصرفی متوسط وزن (Kg) 415s) 09 0.99 as es 99 99 (Kg)o» 9-0.°S 09-9 900-9 60-90 400-900 080-000 090-60 سن به ماه مراحل مختلف يرورش 100 جوجه esl 99 404 نيمجه 06-00 ‎mde‏ جيره نكهدارى مادر ‏900< جیره تخمگذاری

صفحه 21:
میزان احتیاجات مواد مغذی انرژی : * بر اساس تحقیقات 7ات وهمکاران بر روی دسته های ۵تایی شترمرغها : ۲ ارزش 9(سورات برای شترمرتها ۱ ۲بیشتر از سایر طیور است ۲. در مقایسه با خروسها شترمرغها توانایی بالاترى درهضم جیره های با نشاسته بالا وفیبر بالا دارند . ۳ بخش عمده ای از اترژی بصورت اسیدهای چرب فرار جذب شده از روده بزرگ حاصل می شود . * ارزش انرژی متابولیسمی برای جیره های پایانی وجیره های مولدین باید ا

صفحه 22:
جدول احتیاجات. مواد مغذی شترمرغها درسنین مختلف Breeder Grower Chichen ad de 19 2۳0 9 ae de 0 4 م ‎ae © «a «a a 6 ۵‏ => OD? OS 00 Of OO 0 ae 9

صفحه 23:
فیبر خام : بخش پسین دستگاه گوارش محیط مناسبی برای تخمیر میکرو فلورهای موثر برروی فیبر خام فراهم میکند . در جیره استار تر حداکثر مقدار مصرف آن ۵-۷/است وبا رشد میکروفلور های دستگاه گوارش تا۱۷هفتگی درصد هضم فیبر خام رشد تصاعدی وسپس ثابت می شود.

صفحه 24:
مواد معدنی و ویتامینها : مهمترین عناصر معدنی در جیره کلسیم و فسفر است و تحقیقات نشان میدهد که افزايش کلسیم عناصر منگنز و روی را از دسترس پرنده خارج کرده وباعث دفرمه شدن پا ودر شتر مرغهای تخمگذار کاهش تخمگذاری وجوجه در آوری ميشود. ویتامینهای شو فلو "1 مهمترین در جیره جوجه های جوان ومولدین میباشد . - نمک برای تامین عناصر ۱2و[ وتعادل الکترولیتها ضروری است وحداکثر مقدار مصرف آن در جيره بايد ۵درصد باشد .

صفحه 25:
تنظیم جیریه : * _ تنظیم ترکیبات جیره بستگی به سیستم مدیریتی دارد که ممکن است به صورت متراکم © نیمه متراکم وباز باشد . * برای تتظیم جیره باید حداقل چهار نوع جیره مجزا شامل:جیره آغازین (0-0ماهگی) 3 رشد (00-صماهگی )»جیره پایانی (0-06ماهگی )و جیره تولید مثلی در نظر رفت , * غذاى شترمرغهاى جوان نسبت به بالغين پروتئین بالاتری برخوردار باشد . * خوش طعمی در تحریک هضم ومصرف خوراک ضرر

صفحه 26:
بآشامیدنی : آزمایشات 12137 وهمکاران برای مقدارآب مصرفی شترمرغها نشان داد که ؛ این پرند گان مقاومت بالایی نسبت به کم آبی دارند . ادرارسفید رنگ نشان دهنده کمبود آب است . مقدار آب مصرفی به آب وهوا وماده خشک جیره بستگی دارد . به طور متوسط به ازای هر گرم ماده خشک مصرفی ۲.۳ گرم آب احتیاج دارد . سنگر یزه: قرار می گیرد. سنگریزه زیاد اگر در اختیار جوجه ها ی جوا یبوست می گردد .

صفحه 27:

صفحه 28:
کیسه زرده منبع غذایی برای 0-<4هفته اول زندگی جوجه ها باوجود کیسه زرده درروزهای اول بهتر است غذا وآب در اختیار جوجه ها قرار كبرد ولى مكارت غذا له مقدارا زياد باعك عدم جنب كينه زرده ‎Pee pac Hung‏ مهمترين مشكل تغذيه اى تا سن ‎Glo SOO‏ جلوكيرى از خوردن اشياى اطراف ويبوست بهتر است از كف سيمانى يا تورى استفاده شود . غذادهى بايد ©بار در روز باشد وغذا به صورت آردى وبهتراست از برك علوفه استفاده شود . براى تشكيل فلور ميكروبى در روزهاى اول بهتر است به جوجه ها كود تازه يرندكان بالغ ویا گاو داده شود . از سن 9هفتگی می توان جوجه ها را به چراگاه برد .

صفحه 29:

صفحه 30:

صفحه 31:
نكاتى كه بايد هنكام چرا رعایت شود: " جراهاى اوليه بهتراست بيش از نيم ساعت ودو بار در روز نباشد وبتدريج ميتوان زمان را افزايش داد . ارتفاع علوفه تا سن ©هفتكى كوتاه باشد . " هر هكتار مزرعه يونجه براى جراى <6)-©شترمرغ بالغ ‎cells‏ ات

صفحه 32:

صفحه 33:
تغذیه پرندگان در حال رشد : * این گروه شامل شترمرغهای جوان بین ©ماهكى تا سن كشتار (<00-00)ماهكى ( می باشد . * بدلیل تکامل مداوم دستگاه گوارش و قابلیت بالای هضم الیاف خام مقدار علوفه را افزايش می دهیم . * در سن ماهگی به جای علوفه دستی بهتر است از چرای آزاد برای پرنده که باعث تحرک ومصرف بیشثر خوراک می شود استفاده نمود. * میتوان از غذای آماده طیور (0<1696)با یونجه به نسبت ۵به /برای تغذیه استفاده نمود .

صفحه 34:

صفحه 35:
تغذیه شترمرغهای مولد : " جفتگیری میتواند با افزایش پروتنین جیره درماه بهار آغاز شده وحدود 0- "ماه طول بکشد . * درصد مواد مغذی خصوصا" مواد معدنی و ویتامینها در جيره بايد دقيقا“ کنترل شود . * جیره های با کلسیم بالا منجر به تداخل در جذب منگنز وروی ودر نتیجه کاهش باروری وجوجه درآوری می شود . © درفصول غیر تولید مثلی مولدین رامیتوان با جیره نگهداری ودرصد بالای علوفه تغذیه نمود .

صفحه 36:
در جدول زیر جهت آشنايي بیشتر به چند نمونه از فرمولهاي غذايي ‎pera cians‏ تخم گذلري ۰-990 66/66 50 ele ‏9و‎ ‎0 ‎5۸0 ‎9900 ‎Vo POND 2/0 900 5۸0 90 eo 90/99 SelM سه ماه تا شش ماه 9/9 990 56 60م 99/0 990 9900 يك ماه تا سه‌ ماه يك روز تا يك SO 9/9 0 0 590 9 66/0 9900 6۸0 96/0 ماه 99۲۶ 99/989 59 qa 6/9 Or 9900 9900 9900

صفحه 37:
نتیجه گیری * شتر مرغها از لحاظ تغذیه ای: جزء حیوانات همه چیز خوار محسوب شده و پرند گانی بسیار مقاوم هستند به گونه ای که می توان آنها را با یک جیره ارزان قیمت حتی از ضایعات محصولات کشاورزی تهیه شده تغذیه کرد. بطور کلی غذای شتر مرغ دارای ترکیباتی مابین غذای گاو و مرغ بوده و از دو قسمت علوفه (مانند پونجه و شبدر ) و کنستانتره (شامل : جو ء ذرت » سویا , مکملهای معدنی و ویتامینه و...) تشکیل شده است .

صفحه 38:
شترمرغ بالغ و نوجوان احتیاج به فضای باز برای حر کت و دویدن دارد که وفور صحراهای شن‌زار وهمچنین علفزارهای متعدد همراه با مقدار قابل توجهی ساعات آفتابی در ایران این احتیاج را بخوبی تأمین می‌کند. نسبت تبدیل غذا به گوشت و تعداد تولیدمثل سالانه شترمرغ از گاوء گوسفند و حتی خوک نیز بیشتر است. با توجه به اين که پرورش خوک در کشورهای اروپائی بسیار موفقیت آمیز بوده است. لذا بدیهی است که پرورش شترمرغ. در کشورهای اسلامی با موفقیت بیشتری روبرو گردد . پرورش شترمرغ در ایران علاوه بر سود آوری باعث شکوفائی صنایع جنبی از قبیل چرم سازی. تهیه خوراک شترمرغ هاء کشتارگاهی و بسته بندی گوشت. فرآوری سفیده و زرده تخم های بدون نطفه و نیز انجام کارهای هنری بر روی پوسته گردیده و بدنبال آن فرصت های شغلی تخصصی و عادی زیادی را ایجاد می نماید

صفحه 39:

به نام خدا پرورش شترمرغ Director Mehran Mohammadi khah 1390 آبانماه The Ostrich تاريخچه بيش از يك ميليون سال پيش شتر مرغ هاي امروزي در كمربند وسيعي ك&ه از اسپانيا در غرب آغاز و در طول كرانه هاي شمالي درياي مديترانه امتداد يافته و به چين در شرق ختم ميشود ,تنها يك ميليون سال از زماني ك&ه شترمرغها به افريقا مهاجرت كرده و در شمال شرق&,جنوب اين قاره اقامت گزيده اند ميگذرد توجه انسان به شتر مرغ ها ,محصوالت آن تقريبا به 7500سال پيش برميگردد. اولين اثر كه حاكي از وجود شترمرغ درصحرا بود سنگ منقوشي مي باشد كه شكار شترمرغي را توسط يك پلنگ يا يوزپلنگ به تصوير كشيده است درحدود 5500سال قبل از ميالد ) • مصريان باستان از پرهاي متقارن شترمرغ به عنوان سمبل عدالت واز تخمهايش براي مصارف دارويي استفاده مي كردند . • فرعون از بادبزن ساخته شده از پرهاي شترمرغ در سفرهايش به سرزمينهاي دور استفاده مي كرد • در تاريخ اساطيري يونان نيز شترمرغ قبل از پيدايش ارابه جايگاه خاصي را به عنوان حيوانات باربر به خود اختصاص مي دهند •بيشه نشينها از تخم هاي خالي شترمرغ براي حمل و نگهداري آب استفاده مي كردند •تورات كهن از شترمرغ به عنوان موجودي خشن ياد مي كند در اين كتاب مقدس ذكر شده كه شترمرغها در خانه ها و كاخهاي بياباني زندگي مي كنند كه آنها نسبت به فرزندانشان رفتاري بس خشونت آميزتر از گرگها اعمال مي دارند . •در سالهاي نه چندان دور سلحشوران انگليسي مجبور به استفاده از پرهاي شترمرغ جهت تزئين كالههاي خود شدند . •كارآگاهان از پرهاي شترمرغ براي ظاهر نمودن اثر انگشت استفاده مي كردند . • اولين جوجه كشي مصنوعي در سال 1857در الجزاير • ازسال1377واردکشورشده است .تحمل -30درجه در اردبیل تا+50درجه در زابل رادارد . • استانهای تهران ،مرکزی ،اصفهان ،فارس ،خراسان رضوی ، همدان وسمنان بیشترین جمعیت پرورشی رادارند . محسنات و برتری شترمرغ • سازگاری با شرایط نا مساعد بیابانی و تولید محصوالت باارزش • شترمرغ دارای گوشت قرمز با کلسترول پائین وعدم انتقال بیماری مشترک • توانایی بیش از( )%41شترمرغ در استخراج انرژی نسبت به سایر طیور • سرمایه گذاری کم برای تاسیسات ونگهداری صفات برجسته : شتر مرغ ها به طبقه پرندگان تعلق دارند و يكي از پنج زير راسته متعلق به راسته سينه پهنان محس/وب ميشوند .مشخصه اصلي آنها عدم قدرت پرواز است كه به علت نقص در استخوان سينه ميباشند . مشخصات شترمرغ : •ارتفاع شتر مرغ 280 -220سانتیمتر و طول عمر 50-40سال است . • تولید تخم درسال 70 - 50عدد و متوسط تولیدجوجه 30 -15قطعه در سال • سن بلوغ درنر 24ماهگی وتولیدمثل 30ماهگی صورت می گیرد . • درماده ها سن بلوغ 18ماهگی وتولید مثل 24ماهگی صورت می گیرد . •دو/ره هچرینگ 3روز است . ال از بين رفته استخوانهاي ترقوه در اين حيوانات كام َ و هردو استخوان شرم گاهي رشد كرده و روده ها را در بر ميگيرند .جالب&& توجه است كه نوك اين پرنده از 13استخوان مجزا تشكيل شده كه به وسيله پوست محكم خارجي كنار هم قرار گرفته اند چنين ساختاري قرمز شدن منقار را در طول فصل جفت گيري تسهيل ميسازند فیزیولوژی دستگاه گوارش : ‏دهان مری (شتر مرغها چینه دان ندارند ) پیش معده (آنزیمها واسید از آن ترشح وروی غذا اثر می کنند ) سنگدان (عضوی بزرگ با وزن 2کیلو گرم ) روده باریک سکوم روده بزرگ کلواک رفتارهاي توليد مثلي : •در شروع دوران توليد مثل شتر مرغ هاي يك تا دوساله در اجتماعات مشخص& توليد مثلي توسط والدينشان رانده ميشوند . •مرحله بعدي جنگهاي تشريفاتي است محصوالت : الف )چرم :شتر مرغ امروز به عنوان با ارزشترين محصول اي حيوان مورد توجه ميباشد از پوست شتر مرغ چرمي با كيفيت باال و قابل قياس با چرم تمساح وفيل بدست مي آيد چرم شترمرغ نرم بوده و وجه تشخيص& آن وجود نقاط مربوط به فوليكول هاي ساقه پر مي باشد . ب ) گوشت : گوشت شترمرغ يكي از كم چربي ترين نوع گوشت قرمز موجود ميباشد و خواص آن عبارتند : 1ـ كم چربي بودن(فيله يا استيك :كمتر از 1/1درصد 2ـ پايين بودن ميزان كلسترول (در حدود 600ميلي گرم در هر كيلو ). 3ـباال بودن ميزان پروتئين بيش از %20 4ـ واكنش مطلوب نسبت به ادويه جات . بيشترين گوشت قابل استفاده از لحاظ تجاري از پاهاي شترمرغ به دست مي آيد ج) پر: پرهاي شترمرغ 4مرحله تكاملي را طي مي كند : 1ـ كركهاي پس از بيرون آمدن از تخم 2ـپرهاي زمان جوجه گي 3ـ پرهاي دوران جواني 4ـ پرهاي دوران بلوغ . اطالعات توليد مثلي صفت عملكرد تعداد تخمهاي يك شتر مرغ ماده در سال ع,دد 100-30 باروري تخم 90%-30% جوجه گيري از تخمهاي نطفه دار 98%-60% ميزان بقاي جوجه ها ( 3ماهگي ) 90 % تعداد شتر مرغ هاي نتايج باقيمانده تا سن كشتار به ازاء هر شتر مرغ ماده در سال تا % 40پرنده تغذيه : •گردن بلند و چشمان تيز بين ،شتر مرغ را قادر به يافتن بي مهرگان كوچكي نموده است كه جيره غذايي اش را تكميل مينمايد •شتر مرغ ها همه چيز خوار بوده و غذاهاي با كيفيت باال را انتخاب و سريعاَ جهت رشد ،سوخت وساز نموده و مقداري را نيز براي مواقع خشك سالي ذخيره مينمايند . •شتر مرغ زمان زيادي از روز را جهت يافتن غذاي خود صرف ميكنند •معمو َال تغذيه در حالت ايستاده و يا در حال قدم زدن شتر مرغ انجام ميشود •تغذيه يك نوع عمل چيدن است كه به وسيله آن علوفه توسط منقار كنده ميشود •در طول ماه هاي تابستان معمو َال تغذيه بين ساعت 7تا 9صبح و 18تا 20عصر انجام ميگيرد تغذیه 60%مواد گیاهی • تغذیه در حیات وحش شامل %15میوه ها وبقوالت ّ 25%پستانداران کوچک ودانه غالت و... • جنبه های ویژه تغذیه[ شترمرغ : .1وجود فلور باکتریایی در روده بزرگ وسکوم .2طویل بودن این بخشها (بیش از 15متر درشترمرغ بالغ ) .3ماندگاری طوالنی غذا در دستگاه گوارش (حدود 40ساعت) .4توانایی هضم جیره بابیش از%50فیبر خام را دارند . • طبق آزمایشات انجام شده توسط swartوهمکاران برروی شترمرغهای درحال رشد نتیجه گیری شد که آنها میتوانند بیش از %76از انرژی متابولیسمی مورد نیاز خود را از شکستن سلولز بدست آورند . ارتباط رشد بامصرف غذا : • تغذیه شتر مرغهای پرواری با غذای کنسانتره ای باعث رشد بسیار سریع از سن 1-4ماهگی می گردد ولی ممکن است دفرمه شدن پا خصوصا ً مفاصل را به دنبال داشته باشد . • غذای مصرفی شتر مرغ بستگی به وزن پرنده ومیزان انرژی موجود در جیره دارد. • شتر مرغها بازده تبدیل غذایی باالیی در 210روز اول زندگی دارند وبعد از 330روزگی بازدهی غذایی کاهش می یابد . جدول متوسط غذای مصرفی روزانه شتر مرغها در دوران مختلف زندگی متوسط غذای مصرفی متوسط وزن بدن()Kg روزانه ()Kg 3-0.75 0.12 سن به ماه مراحل مختلف پرورش 1-0 جوجه 0.36 1.5 2.5 2.2 3.2 15-3 60-15 80-60 100-80 120-100 5.2 120-110 2.5-1 6-2.5 نیمچه 11-6 14-11 جیره نگهداری <14 مادر جیره تخمگذاری <30 میزان احتیاجات مواد مغذی انرژی : • بر اساس تحقیقات cilliersوهمکاران بر روی دسته های 5تایی شترمرغها : .1ارزش MEخوراک برای شترمرغها %41بیشتر از سایر طیور است. .2در مقایسه با خروسها شترمرغها توانایی باالتری درهضم جیره های با نشاسته باال وفیبر باال دارند . .3بخش عمده ای از انرژی بصورت اسیدهای چرب فرار جذب شده از روده بزرگ حاصل می شود . • ارزش انرژی متابولیسمی برای جیره های پایانی وجیره های مولدین باید نسبتا” پایین باشد جدول احتیاجات" مواد مغذی شترمرغها درسنین مختلف Breeder Product Maintai n Grower 11-14 6-11 2-5 Chichen 1-2 0-1 Age 9 8 9 9 10 11 12 ME(MJ/ 16 14 0.7 30 12 0.5 16 12 0.6 14 14 0.6 12 16 0.8 5 10 18 1 7 22 1.2 )%( CF Kg) )%( CP )%( Lys فیبر خام : ‏ بخش پسین دستگاه گوارش محیط مناسبی برای تخمیر میکرو فلورهای موثر برروی فیبر خام فراهم میکند . ‏ در جیره استارتر حداکثر مقدار مصرف آن %5-7است وبا رشد میکروفلور های دستگاه گوارش تا17هفتگی درصد هضم فیبر خام رشد تصاعدی وسپس ثابت می شود. مواد معدنی و ویتامینها : مهمترین عناصر معدنی در جیره کلسیم و فسفر است و تحقیقات نشان میدهد که افزایش کلسیم عناصر منگنز و روی را از دسترس پرنده خارج کرده وباعث دفرمه شدن پا ودر شتر مرغهای تخمگذار کاهش تخمگذاری وجوجه درآوری میشود. ویتامینهای Aو ٍ Bو Eمهمترین در جیره جوجه های جوان ومولدین میباشد . نمک برای تامین عناصر Naو Clوتعادل" الکترولیتها ضروری است وحداکثر مقدار مصرف آن در جیره باید 0.5درصد باشد . تنظیم جیر@ه : ‏ تنظیم ترکیبات جیره بستگی به سیستم مدیریتی دارد که ممکن است به صورت متراکم ، نیمه متراکم وباز باشد . ‏ برای تنظیم جیره باید حداقل چهار نوع جیره مجزا شامل:جیره آغازین (0-3ماهگی) جیره رشد (3-11ماهگی )،جیره پایانی (11-14ماهگی )و جیره تولید مثلی در نظر گرفت . ‏ غذای شترمرغهای جوان نسبت به بالغین بایستی از قابلیت هضم آسانتر و انرژی و پروتئین باالتری برخوردار باشد . ‏ خوش طعمی در تحریک هضم ومصرف خوراک ضروری است . آب آشامیدنی : آزمایشات Lavyوهمکاران برای مقدارآب مصرفی شترمرغها نشان داد که : این پرندگان مقاومت باالیی نسبت به کم آبی دارند . ادرارسفید رنگ نشان دهنده کمبود آب است . مقدار آب مصرفی به آب وهوا وماده خشک جیره بستگی دارد . به طور متوسط به ازای هر گرم ماده خشک مصرفی 2.3گرم آب احتیاج دارد . سنگریزه: درپرورش در محیط بسته برای هضم بهتر غذا دراختیار شترمرغها قرار می گیرد. سنگریزه زیاد اگر در اختیار جوجه ها ی جوان قرار گیرد سبب یبوست می گردد . تغذیه جوجه شترمرغ : کیسه زرده منبع غذایی برای 4-6هفته اول زندگی جوجه ها باوجود کیسه زرده درروزهای اول بهتر است غذا وآب در اختیار جوجه ها قرار گیرد ولی مصرف غذا به مقدار زیاد باعث عدم جذب کیسه زرده وتلفات می شود . مهمترین مشکل تغذیه ای تا سن 2ماهگی برای جلوگیری از خوردن اشیای اطراف ویبوست بهتر است از کف سیمانی یا توری استفاده شود . غذادهی باید 2بار در روز باشد وغذا به صورت آردی وبهتراست از برگ علوفه استفاده شود . برای تشکیل فلور میکروبی در روزهای اول بهتر است به جوجه ها کود تازه پرندگان بالغ ویا گاو داده شود . از سن 3هفتگی می توان جوجه ها را به چراگاه برد . نکاتی که باید هنگام چرا رعایت شود: ‏ ‏ ‏ چراهای اولیه بهتراست بیش از نیم ساعت ودو بار در روز نباشد وبتدریج میتوان زمان را افزایش داد . ارتفاع علوفه تا سن 6هفتگی کوتاه باشد . هر هکتار مزرعه یونجه برای چرای 8-14شترمرغ بالغ کافی است . تغذیه پرندگان در حال رشد : ای@ن گروه شام@ل شترمرغهای جوان بی@ن 3ماهگ@ی ت@ا س@ن کشتار (10-14ماهگی ) می باشد . ‏ بدلی@ل تکام@ل مداوم دس@تگاه گوارش و قابلی@ت باالی هض@م الیاف خام مقدار علوفه را افزایش می دهیم . ‏ در س@ن 4ماهگ@ی ب@ه جای علوف@ه دس@تی بهت@ر اس@ت از چرای آزاد برای پرنده که باعث تحرک ومصرف بیشتر خوراک می شود استفاده نمود. ‏ میتوان از غذای آماده طیور ()CP=16%ب@ا یونج@ه ب@ه نس@بت 2ب@ه 1برای تغذیه استفاده نمود . تغذیه شترمرغهای مولد : ‏ جفتگیری میتواند با افزایش پروتئین جیره درماه بهار آغاز شده وحدود -6 4ماه طول بکشد . ‏ درصد مواد مغذی خصوصا“ مواد معدنی و ویتامینها در جیره باید دقیقا“ کنترل شود . ‏ جیره های با کلسیم باال منجر به تداخل در جذب منگنز وروی ودر نتیجه کاهش باروری وجوجه درآوری می شود . ‏ درفصول غیر تولید مثلی مولدین رامیتوان با جیره نگهداری ودرصد باالی علوفه تغذیه نمود . در جدول زير جهت آشنايي بيشتر به چند نمونه از فرمولهاي غذايي مورد مصرف اشاره شده . تخم گذلري شش ماه تا تخم گذلري سه ماه تا شش ماه يك ماه تا سه ماه يك روز تا يك ماه تركيبات 43/21 ------ 24/24 50 63/47 ذرت 69/29 ----- 6/21 24/34 93/33 سويا 30 45 35 10 5/12 يونجه 8/2 ------- ----- 1 1 كربنات كلسيم 85/2 7/1 76/1 29/3 28/3 ‏DCP 4/0 3/0 36/0 5/0 0/4 نمك 25/0 25/0 25/0 25/0 25/0 مكمل و ويتامينه 25/0 25/0 25/0 25/0 25/0 مكمل معدني 1/0 ------- ------- 15/0 25/0 متيونين -------- 20 -------- 28/0 --------- سبوس گندم 78/10 50/32 16 -------- --------- جو ------- 2/0 71/0 --------- ------- صدف نتیجه گیری • شتر مرغها از لحاظ تغذیه ای: جزء حيوانات همه چيز خوار محسوب شده و پرندگاني بسيار مقاوم هستند به گونه اي كه مي توان آنها را با يك جيره ارزان قيمت حتي از ضايعات محصوالت كشاورزي تهيه شده تغذيه کرد. بطور كلي غذاي شتر مرغ داراي تركيباتي مابين غذاي گاو و مرغ بوده و از دو قسمت علوفه (مانند يونجه و شبدر ) و كنستانتره (شامل :جو ،ذرت ،سويا ،مكملهاي معدني و ويتامينه و).... تشكيل شده است . • شترمرغ بالغ و نوجوان احتياج به فضاي باز براي حركت و دويدن دارد كه وفور صحراهاي شن‌زار وهمچنين علفزارهاي متعدد همراه با مقدار قابل‌توجهي ساعات آفتابي در ايران اين احتياج را بخوبي تأمين‌ مي‌كند. • نسبت تبديل غذا به گوشت و تعداد توليدمثل ساالنه شترمرغ از گاو، گوسفند و حتي خوك نيز بيشتر است .با توجه به اين كه پرورش خوك در كشورهاي اروپائي بسيار موفقيت‌آميز بوده است ،لذا بديهي است كه پرورش شترمرغ ،در كشور‌هاي اسالمي با موفقيت بيشتري روبرو گردد . • پرورش شترمرغ در ايران عالوه بر سودآوری باعث شکوفائی صنايع جنبی از قبيل چرم سازی ،تهيه خوراک شترمرغ ها ،کشتارگاهی و بسته بندی گوشت ،فرآوری سفيده و زرده تخم های بدون نطفه و نيز انجام کارهای هنری بر روی پوسته گرديده و بدنبال آن فرصت های شغلی تخصصی و عادی زيادی را ايجاد می نمايد

51,000 تومان