صفحه 1:
i ۳

صفحه 2:
خب ۱7 سلامتی جیست؟ عوامل خطر آن کدامند؟

صفحه 3:
۱7 6 : شرلیطیک ه ب دن‌نهزو رولن‌در لمنیتقرار دلشته و خصوصا از هر گونه بیمیویا درد جسمی‌یها باشد 68 :لمنیتب دنو ذهن یعنی‌شولیطیک ه تحسآن‌عملکرد هاملیزدو قسمت به موقع بوده و موثر باشد. © شرايط يا كيفيتى از بدن كه بيان گننده عملکرد کافی بدن در شرایط ژنتیکی و محیطی باشد. شیوه ای از زندگی که انسان ناکامل را قادر میسازد تا وجودی رضایت بخش و نه چندان دردناک داشته باشد در حالیکه مجبور به زندگی در دنیایی ناکامل است. سلامتی عبارتست از وضعیت رفاه کامل جسمی » روانی و اجتماعی و نه تنها نبود بیماری و معلولیت.(۷۷130)

صفحه 4:

صفحه 5:

صفحه 6:
1- ‏عوامل خطر سلامتی‎ lh eh bbe ‏خطرات‎ le Set a phair 4 (كم وزنی, فقر آهن. کمبود ویتامین ۰ کمبود روی. عدم تغذیه با شیر مادر) ۲ عدم فعالیت فیزیکی سایر خطرات مرتبط با رژیم غذایی [فشار خون بالاه کلسترول بالاء چاقی, مصرف کم میوه جات و سبزیجات) ۴ . خطرات تهدید کننده سیلامت جنسی و باروری (روابط جنسی غیر ایمن» عدم پیشگیری از بارداری) ۴ مواد اعتیاد آور (سيكارء الكل» داروهاى غير مجاز)

صفحه 7:
عوامل خطر سلامتی - 2 ۵ خطرات محیطی (آب. فاضلاب و بهداشت فردی نامناسب. آلودگی هوای شهری» دود ناشی از سوخت های جامد در فضای بسته, مواجهه با سرب تغییرات آب و هوایی» حوادث ترافیکی) ۶ خطرات شغلی (مواد سرطان زاء مواجهه با ذرات معلق در هواء استرس ها آلودگی صوتی) ۲ سایر خطرات تهدیدکننده سلامت (اقدامات غیرقطعی در مراقبت سلامت» سوء رفتار و خشونت)

صفحه 8:
اجزای مراقبتبای اولیه بیداشتی ۱ آموزش بهداشت (آموزش در باره مشکلات معمول بهداشتی و روشهای پیشگیری و کنترل بیماری ها) بهبود تغدیه دسترسی به آب آشامیدنی سالم و بهسازی محیط بهداشت مادر و کودک و فاصله گذاری بين موليد واكسيناسيون بر عليه بیماری های عفونی قابل انتقال در دوران کودکی پیشگیری و کنترل بیماری های عفونی محلی درمان بیماری های معمول و جراحت ها دسترسی به داروهای اساسی SiS boa (+ مراقبت های بهداشت دهان و دندان + مراقبت های بهداشت روان)

صفحه 9:
7 Epidemiology EPks) >» DEMOS ,3>» 1,0 ‏شناختن- شناسی0)‎

صفحه 10:
لوو سس تعاریف اپيدميولوژي #بقراط حدود ۲۴۰۰ سال قبل»اولين بار واه اپیدمی رابه کار برد و کاربرد اپیدمیولوژی را در مطالعه بیماری های واگیر مخاطرات محیطی و مسائل تغذیه ای نام برد. ®°)1873 ( ۳۵۲1610 : شاخه لیاز علم پ زشکیلس تک ه همه گیریط را بسروسی‌می‌کند . ©( 1927 ) 10518 : علم يديده هاىهمكانىيمارىعفون لست © (1934) 6160111۷000 : مطاله بیمایی هر بیماریب عولن‌یک ی 19606 1۷]01۷]2۳028 : مطه توزیع وتعیینکنندم هاىفراولنى بیماودر انسان(ک اشیکت رین تعریف)

صفحه 11:
خب ۱7 تعاریف اپيدميولوژي فلچر (۲۰۰۵): اپیدمیولوژی مطالعه رخداد بیماری در جمعیت های انسانی است. 0 : مطا له توزیع وتعیین؟ ننده های‌حا_ لها يا وقليع مرتبط با ساهتودر جولمع خاص وكاربرد لمينمطا هه به منظور ک نترلمشکاتساهتی

صفحه 12:
استنتاج از تعاریف مختلف اپیدمیولوژی تأکید بر گروه دارد نه فرد علم کمیت هاست و با اندازه گیری ها سروکار دارد. علم بررسی ارتباط هاء اختلاف ها و تغیبرات روند و الگوی سلامت و بیماری در جمعیت های انسانی است. #علم بررسی تفاوت و مقایسه سلامتی و بیماری است. فقط به بیماری و ناتانی توجه ندارد و سلامتی و مرگ هم در دامنه فعالیت هایش قرار دارد. به جنبه های مختلف پیشگیری توجه دارد. هم علم است وهم عمل.

صفحه 13:
7 تاريحجه هت #ایران : دهه ۶۰ دکتر ابوالحسن ندیم دکتر محمد حسین ملک افضلی پیشکسوتان اپیدمیولوژی و آمار زیستی ۱۳۶۸ ‎oe ice‏ ۱۳ رگاههای روش تحقیق انجمن اپیدمیولوژی ایران

صفحه 14:
مفاهیم #اپیدمی (1۳0101610016 ) : رویداد یک بیماری » یک رفتار خاص بهداشتی یا رویداد های دیگر بهداشتی در یک منطقه یا جامعه به نحوی که بطور واضح از حد انتظار عادی بیشتر باشد . #طغیان ( ۳6216 0121 ) : موارد اپیدمی در یک منطقه جفرافیایی محدود

صفحه 15:
مفاهيم #بومی ‎:(endemic)‏ ‏۷ حضو يك بیما عامل عفو: يكد محدوده جغر جمعیتی يا كروه جمع غرافيايى يا وده جغرافيا 9 امل عفونى در ي يا بیماری ی دائمی یک ب حور همه گیری در کشور های مختلف جهان که همه کشو نماید . ان برها را درگیر می ‎(Pande‏ : : جهانى ‎mic)‏ ‏بر های ری در

صفحه 16:
کاربردهای اپیدمپولوژی #نظارت بر بیماری : فروانی رویداد جستجوی علل : همبستگی بین ویژگیها ورویدد بیماری #آزمون های تشخیصی : غربالگری حساسیت - ویژگی - مثبت کاذب - منفی کات سیر طبیعی بیماری: بررسی عوامل پیش آگهی دهنده © آزمودن درمانهای جدید : کارآزمایی شاهد دار تصادفی

صفحه 17:
مشاهده مداخله مطالعات تحقيقاتى ت هع ی ترس میت در مرش خی ۱ ايجاذ رابطه علمى على و معلولى ها رس وی (ارتباط آمارى ) ‎aes‏ aaa ٠10 شمارش بیماران یا وقایع ها آزمون فرضیه

صفحه 18:
ویژگی های اپید میولوژی بیماری های واگیر #معمولاً ازشخصى به شخص ديكر قابل تال هستند (شخصی.سم عمومن] © بيشتر آنها به راحتى قابل بيشكيرى هستند. ©معمولاً با آنتى بيوتيك ها قابل درمان هستند. #در مناطقى كه هنوز بهداشت به خوبى رعايت نمى شود يا محيط به لحاظ بهداشتی بهسازی نشده است مهم ترين مشكل سلامتى مرم آن منطقه به حساب مى آيند.

صفحه 19:
ویژگی های اپیدمیولوژی بیماری ‎SLO‏ غیر واگیر © نبودن یک عامل بیماری زای شناخته شده © چندگونگی عوامل اتیولوژیک #دوره پنهان نسباً طولانی شروع نامعین بیماری © تأثير عوامل افتراقى

صفحه 20:
خب ۱7 راه های انتقال بیماری هوا (سرخک انفلوانزاه سل..) ‎ca) Ue‏ مالت: بروساوزه منمومیت های غذاییتبیماری های انگلیت) بند پایان (مالاریاه سالک» ) تماس (هاری, کزاز. شیستوزومیازهپاتیت.-) تماس جنسی (ایدزه سوزاک» سیفیلیس, ...) 2 4 بت ۶

کلیات اپیدمیولوژی ؟ عوامل خطر آن کدامند؟ سالمتی : WEBSTERشرایطی که بدن ؛ذهن و روان در امنیت قرار داشته و خصوصا از هر گونه بیماری یا درد جسمی رها باشد. : OXFORDامنیت بدن و ذهن ؛ یعنی شرایطی که تحت آن عملکرد های این دو قسمت به موقع بوده و موثر باشد . ‏شرایط یا کیفیتی از بدن که بیان گننده عملکرد کافی بدن در شرایط ژنتیکی و محیطی باشد. ‏شیوه ای از زندگی که انسان ناکامل را قادر میسازد تا وجودی رضایت بخش و نه چندان دردناک داشته باشد در حالیکه مجبور به زندگی در دنیایی ناکامل است. سالمتی عبارتست از وضعیت رفاه کامل جسمی ،روانی و اجتماعی و نه تنها نبود بیماری و معلولیت)WHO(. طیف سالمتی بیماری آشکار ناتوانی برگشت ناپذیر ناتوانی برگشت پذیر بیماری پنهان سالمتی استعداد به ابتال عدم استعداد به ابتال برنامه های سالمتی بیماری آشکار ناتوانی برگشت ناپذیر ناتوانی برگشت پذیر برنامه های درمانی و توانبخشی بیماری پنهان قابل تشخیص برنامه های غربالگری غیرقابل تشخیص آغاز سالمتی بیولوژیک بیماری استعداد به ابتال عدم استعداد به ابتال برنامه پیشگیری اولیه و ابتدایی عوامل خطر سالمتی 1 - .1کمبود تغذیه مادر و کودک و سایر خطرات مرتبط با رژیم غذایی (کم وزنی ،فقر آهن ،کمبود ویتامین ، Aکمبود روی ،عدم تغذیه با شیر مادر) .2عدم فعالیت فیزیکی ،سایر خطرات مرتبط با رژیم غذایی (فشار خون باال ،کلسترول باال ،چاقی ،مصرف کم میوه جات و سبزیجات) .3خطرات تهدید کننده سالمت جنسی و باروری (روابط جنسی غیر ایمن ،عدم پیشگیری از بارداری) .4مواد اعتیاد آور (سیگار ،الکل ،داروهای غیر مجاز) عوامل خطر سالمتی 2 - .5خطرات محیطی (آب ،فاضالب و بهداشت فردی نامناسب ،آلودگی هوای شهری ،دود ناشی از سوخت های جامد در فضای بسته ،مواجهه با سرب ،تغییرات آب و هوایی ،حوادث ترافیکی) .6خطرات شغلی (مواد سرطان زا ،مواجهه با ذرات معلق در هوا ،استرس ها ،آلودگی صوتی) .7 سایر خطرات تهدیدکننده سالمت (اقدامات غیرقطعی در مراقبت سالمت ،سوء رفتار و خشونت) اجزای مراقبتهای اولیه بهداشتی .1 .2 .3 .4 .5 .6 .7 .8 (+ آموزش بهداشت (آموزش در باره مشکالت معمول بهداشتی و روشهای پیشگیری و کنترل بیماری ها) بهبود تغذیه دسترسی به آب آشامیدنی سالم و بهسازی محیط بهداشت مادر و کودک و فاصله گذاری بین مولید واکسیناسیون بر علیه بیماری های عفونی قابل انتقال در دوران کودکی پیشگیری و کنترل بیماری های عفونی محلی درمان بیماری های معمول و جراحت ها دسترسی به داروهای اساسی مراقبت های بهداشت دهان و دندان +مراقبت های بهداشت روان) Epidemiology EPI روی،بر DEMOSمردم LOGYشناختن – شناسی تعاريف اپيدميولوژي ‏بقراط حدود 2400سال قبل،اولین بار واژه اپیدمی را به کار برد و کاربرد اپیدمیولوژی را در مطالعه بیماری های واگیر ،مخاطرات محیطی و مسائل تغذیه ای نام برد. : Parkin ( 1873)شاخه ای از علم پزشکی است که همggه گggیری ها را بررسی می کند . : Frost ( 1927 )علم پديده های همگانی بيماری عفونی است . : Greenwood (1934)مطالعه بيماری ،هر بيماری ،بعنgggوان يک پديده همگانی است . : McMahan (1960)مطالعه توزيع وتِعيين کننده های فراوانی بيماری در انسان (کالسيک ترين تعريف ) تعاريف اپيدميولوژي ‏فلچر ( :)2005اپیدمیولوژی مطالعه رخداد بیماری در جمعیت های انسانی است. : WHOمطالعه توزيع وتعيين کننده های حالتها يا وقggايع مرتبggط با سggالمتی در جوامع خاص وکاربرد اين مطالعه به منظور کنترل مشکالت سالمتی استنتاج از تعاریف مختلف اپیدمیولوژی ‏تأکید بر گروه دارد نه فرد علم کمیت هاست و با اندازه گیری ها سروکار دارد. علم بررسی ارتباط ها ،اختالف ها و تغییرات روند و الگوی سالمت و بیماری در جمعیت های انسانی است. علم بررسی تفاوت و مقایسه سالمتی و بیماری است. فقط به بیماری و ناتوانی توجه ندارد و سالمتی و مرگ هم در دامنه فعالیت هایش قرار دارد. به جنبه های مختلف پیشگیری توجه دارد. ‏هم علم است وهم عمل. ايران : دهه 60 دكتر ابوالحسن نديم دكتر محمد حسين ملك افضلي 1368 1379 تاریخچه پیشکسوتان اپیدمیولوژی و آمار زیستی کارگاههای روش تحقیق انجمن اپیدمیولوژی ایران مفاهيم ‏اپيدمي ( : ) Epidemicرويداد يك بيماري ،يك رفتار خاص بهداشتي يا رويداد هاي ديگر بهداشتي در يك منطقه يا جامعه به نحوي كه بطور واضح از حد انتظار عادي بيشتر باشد . ‏طغيان ( : ) out breakموارد اپيدمي در يك منطقه جغرافيايي محدود مفاهيم ‏بومي (: )endemic حضور دائمي يك بيماري يا عامل عفوني در يك محدوده جغرافيايي يا گروه جمعيتي ‏جهاني (: )Pandemic همه گيري در كشور هاي مختلف جهان كه همه كشورها را درگير مي نمايد . كاربردهای اپیدمیولوژی ‏نظارت بر بيماري :فراواني رويداد جستجوي علل :همبستگي بين ويژگيها ورويداد بيماري ‏آزمون هاي تشخيصي :غربالگري حساسيت – ويژگي – مثبت كاذب – منفي كاذب ‏سير طبيعي بيماري :بررسي عوامل پيش آگهي دهنده آزمودن درمانهاي جديد :كارآزمايي شاهد دار تصادفي چرخه اپيدميولوژيك مشاهده ارزشیابی شمارش بیماران یا وقایع نسبت دادن داده ها به جمعیت در معرض خطر اطالعات مقایسه داده ها بر حسب زمان، مکان و شخص آگاهی به بیماری ایجاد فرضیه مداخله مطالعات تحقیقاتی تجربی ایجاد رابطه علمی علی و معلولی ( ارتباط آماری ) آزمون فرضیه ویژگی های اپیدمیولوژی بیماری های واگیر معموأل از شخصی به شخص دیگر قابل انتقال هستند( .شخصی بیشتر آنها به راحتی قابل پیشگیری هستند. معموأل با آنتی بیوتیک ها قابل درمان هستند. در مناطقی که هنوز بهداشت به خوبی رعایت نمی شود یا محیط به لحاظ بهداشتی بهسازی نشده است مهم ترین مشکل سالمتی مرم آن منطقه به حساب می آیند. عمومی) ویژگی های اپیدمیولوژی بیماری های غیر واگیر ‏نبودن یک عامل بیماری زای شناخته شده ‏چندگونگی عوامل اتیولوژیک ‏دوره پنهان نسبتأ طوالنی ‏شروع نامعین بیماری ‏تأثیر عوامل افتراقی راه های انتقال بیماری .1 .2 .3 .4 .5 هوا (سرخک ،انفلوانزا ،سل)....، غذا ( تب مالت ،بروسلوز ،مسمومیت های غذایی،بیماری های انگلی)...، بند پایان (ماالریا ،سالک).... ، تماس (هاری ،کزاز ،شیستوزومیاز،هپاتیت)...، تماس جنسی (ایدز ،سوزاک ،سیفیلیس)... ،

51,000 تومان