بیماری‌هاپزشکی و سلامتتغذیه

کم خونی ناشی از فقر آهن و سایر کم خونی های تغذیه ای

صفحه 1:
كم خونى ناشى از فقر آهن و ساير كم خونى هاى تغذيه ايى 32000006 تغذيه

صفحه 2:
اهداف * کم خونی های تغذیه ایی را تعریف کنید. و رس ۱ YaST ES BIS Deen ORT tn ee Tot ie ‏مقدار توصيه شده روزانه و منابع غذايى فولات و 812 را توضيح دهيد.‎ © ‏علل و عوارض كم خونى هاى تغذيه ايى را شرح دهيد.‎ * * استراتزى هاى بيشكيرى از كمبود آهن را بيان كنيد.

صفحه 3:
کم خونی های تغذیه ای »کم خونی هایی که در آن محتوای هموگلوبین ‎er ae eo Ter‏ ۳( کمبود یک یا چند ماده مغذی مانند آهن» فولات» 2 ویتامین ۸۸ و > پروتئین» مس و ا

صفحه 4:
ز لا ‎rary‏ eR Sete to sls ‏كودكان قبل از سنين مدرسه‎ ‏نوجوانان‎ زنان در سنين بارورى ‎en‏

صفحه 5:
وت شرايط فيزيولوزى و 9

صفحه 6:
شرایط پاتولوژی ‎ter at‏ 210111 »© بيمارى ها

صفحه 7:
۱۳ وک و زیست دسترسی کم آهن غذایی 0 عوامل اقتصادى اجتماعى © افراد با وضعيت اقتصادى اجتماعى بائين

صفحه 8:
ترتیب شیوع * زنان باردار * کودکان فبل از سنین مدرسه لا 0 » زنان ديكر * سالمندان * کودکان سنین مدرسه وم

صفحه 9:
Ry Yel SSS Swe aes »© زنان سيكل ماهانه انتقال به جنين باردارى هاى با فاصله كم استفاده از 0 لا1

صفحه 10:
»كودكان ماه اول زندكى: ۳۷ عدم مصرف شیر مادر 2 ماهكي تا © سالكى: رشد سريع غذاهاى كمكى PEM

صفحه 11:
بالاتر از © سال: رشد عفونت ها ره رشسد سيكل ماهانه بارداری » سالمندان دریافت ناکافی اثر بيمارى و داروها

صفحه 12:
» كمبود آهن شايع ترين اختلال تغذيه ايى در دنيا ا لا 21 © بيليون نفر (بيش از (9690) كم خون كه به ‎Rm)‏ 0 0 1

صفحه 13:
Total population ۱۳ deficiency ‏داصه‌دصد‎ هگ

صفحه 14:
‎al‏ رح تا 06 کمبود آهن ‎ee ‏امريكا‎ ‏آسياى جنوب‎ aoe re) ‎99 ‎US) ‎9 ‎9 ‏مدیترانه شرقی 96 حت ‏كل ‎96 ‏0 ‏حت ‏2 ‏9 ‎eo ‎99 ‏3و 9398

صفحه 15:
ا ل 9 نواحى دنياى در حال توسعه به علت استفاده از ل ‎Se‏

صفحه 16:
اپیدمیولوژی کمبود آهن و ۱۳۸ در ایران 9۰۴۰ FOE on RoHS DICED IES.) 96۵5.6 et Tae) ۵۴9 ‏كمبود آهن‎ کم خونی فقر آهن ۰ 9606.0

صفحه 17:
‎OED, ye Te ed‏ ات ‎et a‏ ل ل ل ‎Ror‏ ‏* شيوع كم خونى فقر آهن با افزايش تعداد زايمان افزايش كت ‏بالا اا ل ل ‎ere‏ ‎ai‏ اهن ۳ نشان ‎ila‏

صفحه 18:
وضعیت فریتین سرم زنان 19-600 سال ایران 9-2 0 Crees ‏وج‎ 0 6. ۰. ‏تخیه متوسط(66-06)‎ 222 ‏(6ه06)‎ Ae 2 999 طبیعی (99-99)

صفحه 19:
بررسى سال 60 در ايران »كم خونى در ©9,0©9؟ كودكان ©6©-08 ماهه در برخى مناطق روستايى تا 96۵0 *شیوع کم خونی در کودکان زیر 0 سال کشور افزايش يافته

صفحه 20:
‎torts)‏ ا ل ل لت © ساله كشور ‎©0( ‏كك سال‎ ee 06 60 ۰ ‏كمخونى‎ ‎eS ‏جر‎ 9 ‏شيوع در زنان باردار فرقى نكرده

صفحه 21:
مجمع عمومى سازمان ملل در ©000© » كشورها بايد تا سال 0000© مداخلاتى را بر ‎ee rearn)‏ اك شیوع کم خونی به یک سوم کاهش یاید.

صفحه 22:
اشکال آهن غذایی * هم درهموگلوبین» میوگلوبین وبعضی آنزیم ها © غير هم دربعضى غذاهاى حيوانى (آنزيم هاى ‎Nan (SS See‏ 200

صفحه 23:
آهن هم ۵ * تنها 6۵-0 آهن غذایی و تن او * انتقال تسهیل یافته » بیشترآهن غذایی لا

صفحه 24:
عوامل افزايش دهنده جذب آهن غيرهم * شکل فرو * اسيد اسكوربيك * اسیدیته معده * قندهاواسیدهای آمینه حاوی گوگرد ‎(i ror ne‏

صفحه 25:
5 ا ا ۱02 © لاكتالبومين و لاكتوفرين شير مادر * دریافت کم آهن

صفحه 26:
عوامل كاهش دهنده جذب آهن غير هم * اگزالات xtra ‎٩‏ تانن ‏© كلسيم ‏© كاهش أسيد معده ‏»© افزايش حركت روده ‎ore‏

صفحه 27:
دفع *اتلاف آهن روزانه 1 130 درمردان وكمى کمتردرزنان بدون سیکل ماهانه * اتلاف روزانه درسیکل ماهانه حدود0.5 ۱0 درروز

صفحه 28:
a Sle * درهموگلوبین و‌یوگلوبین ‎Bee We rer eee eee‏ زنجيره تنفسى و غيره 00 ONS FB OPIS ORCS OTe OSC ‏عملکردایمنی‎ ۰

صفحه 29:
و ree Pate * غذاهای دریایی» کلیه, قلب» گوشت ومرخ » ديك هاى آهنی

صفحه 30:

صفحه 31:
49 ۰ ۰ ‏زنان 49-420 سال‎ 2 aE oT Wee) ep ‏بارداری‎ شیردهی 9

صفحه 32:
محتواى آهن برخى غذاها Lite] foe) ‏جگر گاو00 گرم‎ ‏دمک‎ ‎09 ‏سینه مرخ یک عدد‎ iS] ‏يك ليوان‎ 0 ‏ار ا‎

صفحه 33:
‎er eee‏ لت ۳ ‏© جذب ناكافى به علت عوامل كاهنده جذب آهن يا كمبود افزايش دهنده هاى جذب آهنء اسهال, آکلریدری بيمارى روده اى» كاستريت اتروفیک» كاستركتومى» تداخل داروها: ‎pe|‏ 1 1 1 212111111111

صفحه 34:
افزايش نياز به آهن * اتلاف خون: سیکل ماهانه سنگین» خونریزی مزمن یا حاد» آلودگی به کرم للع 01 سه ۳۰ 0 Wa Nee creer By ‏استفاده مخثل آهن به علت التهاب مزمن یا‎ 00000

صفحه 35:
20000001 9 Cen ye ACA Ccroe كاهش قدرت يادكيرى و تمركز و بيشرفت تحصيلى ا ‎ad Cot We‏ ‎eyes‏ اختلال تكامل كفتارى

صفحه 36:
ا - کاهش توانایی لکوسیت ها در از بین بردن میکروارگانیسم ها ‎tee ae‏ ا ل - كاهش تعداد سلول هاى مسئول ايمنى با واسطه سلولى ‎CS‏ ا ‎Ee‏

صفحه 37:
SSSR CT eee re NC ee veo re ۱ ‏را و ار رز‎ ۱۱ 61+ ‏نارسى و‎ 7000 ‏در کشورهای در حال توسعه کم خونی شدید عامل تا‎ 0 ‏ا ل‎ ‏و شير خواران آنها ذخاير كمتر آهن دارند.‎

صفحه 38:
© اختلالات رشد * اختلالات اپیتلیال 0 * اختلالات اندوکرین و نروترنس میترها عملکرد تیرونید» تولید و متابولیسم کاتکولامین ها و ايه * افزایش جذب فلزات سنكين

صفحه 39:

صفحه 40:
‎Yee)‏ را سل لد ‎Sle. od‏ سس ‏+ آهن ملاسما ‎18۰ ‏بر( ‏ا ل لك * بروتويورفيرين ‎ra a tt ee NICS ‏ا‎

صفحه 41:
استراتزى هاى بيشكيرى از كم خونى فقر آهن ا ا ل م روش های حذف فیتات عدم مصرف چای و لبنیات با غذا مصرف مواد حاوی ویتامین ) با غذا مصرف شير مادر در شير خواران

صفحه 42:
و * مکمل یاری آهن برای شیر خوارن و زننباردارتجویزمي شود ‎ee‏ و ۳ ‎٠‏ كنترل عفونت

صفحه 43:
‎een on eee |‏ 91000 نوزادان 18۷۷ ‎re‏ 552-0020 ا لت ا 1 ا نت 2 ‏کودکان 0 تا 9 سال 00 ۳09 یک بار ۰ 0 ماه در سال ادر هفته ‎cana‏ ا 1 ل ادر هفته

صفحه 44:
‎Bye}‏ مدت نوجوانان ]111 )10 ‎ON STEN‏ در هفته زنان در سنین ‎wos‏ 60۳9 یک بار ۵ ماه در سال در هفته ‏زنان باردار روزانه :6013 + از بايان ماه © باردارى تا © 0 میکروگرم فولات ماه بس از زايمان

صفحه 45:
مزایای غنی سازی © به تمام بخش هاى جمعيتى مى رسد © نياز به همكارى افراد ندارد * نیاز به سیستم بهداشتى براى انتقال ندارد * ارزان است

صفحه 46:
2000 ‎ori‏ ا ل * نیاز به همکاری افراد دارد * گران تر از غنی سازی است

صفحه 47:
CNY ‎a 0‏ ی ۳ كمبود فولات شايع ترين كمبود ويتامينى در دنيا ‎ao ‏العا قن ب‎ OY gd ASG yl ‏لك ا ا‎ en

صفحه 48:
»زيست دسترسى فولات درغذا نصف مکمل ویتامین است *زیست دسترسی فولات در بیشتر غذاها ©66_©0واست

صفحه 49:
DRI RDA CEST De PORTE MS (See Ee ‏فولاتخذليى‎ POSE CKO) ree pS Ku ‏لسیدفولیکاز غذلهایغتی‌شده یا مکمل‌ف ولات‎ ‏لس فشدم با غذا‎

صفحه 50:
منابع ‎ei‏ ل ا ا ‎SSIES‏ © منابع خوب كوشتء سیب زمینی» نان گندم کامل » ‎ae‏ ل ا ‎ie‏ 9 حرارتهاى بالا از بين مى رود

صفحه 51:
ayy =e CRIS ‏تسده‎ 4 4 i ۵ ‏پوسنی‎ ل 300001

صفحه 52:
* ضعف عمومی افسردگی » پلی نروپاتی * افزایش هموسیستتین خون ۱۱

صفحه 53:
علل كمبود * مصرف ناکافی ‎iy) eye)‏ هاى بيخت غذاء عادات غذایی نامناسب» كك سالمندی» ‎epee‏ زر ۳ cere * متابولیسم تغییر یافته (الکل و داروها) © افزايش دفع (اسهال طولانى)

صفحه 54:
2 (كبااهين) 06 ل ا ل ا ‎Lh EE‏ دارند. * کم خونی کشنده در افراد بالای 00 سال بیشتر است و ‎BY Teo byes: ene)‏ © 96© افراد بالاى 00© سال كم خونى كشنده دارند.

صفحه 55:
aed: Lita ieee ‎NO ID Ao Ree)‏ كم می کنند. ‏مطالعات ديكر: الل ل ‎re‏ ‏سالمندان بيمار

صفحه 56:
ممم ‎Kiss See er)‏ ۶7

صفحه 57:
عدم جذب ويتامين هاى سنتز شده در كولون ۱ لعن ‎eT |‏ نتز تو 1 ۱ ۱ انی 7 سبزيجات در ‎wre‏ ۲ ۱ ۲ ۱[ ترين ج ‎ol‏ ‏56 oo oe ‏اس ماهى » با‎ 04 ‏د‎ ‏شیر تخم‎ ۳۷ 32 ‏كوث‎ ‎© ‏سد‎ ©

صفحه 58:
* غذاهای گیاهی فقط در صورت آلودگی یا لع

صفحه 59:
ayy PREC Wee Sw ns ‏ا‎ ie Web ‏روده)‎ fee CLOVE aca ۶ اختلالات عصبی ‎TS Soe ee ne Er)‏

صفحه 60:
علل كمبود 00 ‏ا ا‎ Bee 61 Bs)) »کمبود ارثی» سالمندی اختلال اتوايمون» گاسترکتومی» سوء جذب ایللکتومی» کودکان شیر ۰ب هليكوباكتر بيلورى

صفحه 61:

کم خونی ناشی از فقر آهن و سایر کم خونی های ایی تغذیه خانم دکتر ستوده تغذیه اهداف • کم خونی های تغذیه ایی را تعریف کنید. • اپیدمیولوژی کم خونی های تغذیه ایی در جهان وایران را توضیح دهید. • جذب ونقش آهن ،منابع غذایی و مقدار توصیه شده روزانه آن را بیان کنید. • مقدار توصیه شده روزانه و منابع غذایی فوالت و B12را توضیح دهید. • علل و عوارض کم خونی های تغذیه ایی را شرح دهید. • استراتژی های پیشگیری از کمبود آهن را بیان کنید. کم خونی های تغذیه ای •کم خونی هایی که در آن محتوای هموگلوبین خون کمتر از حد طبیعی است که ناشی از کمبود یک یا چند ماده مغذی مانند آهن ،فوالت، ،B12ویتامین Aو ،Cپروتئین ،مس و ‏B2می باشد. اپیدمیولوژی کمبود آهن سن •بعد از 6ماهگی پیشرفت کمبود آهن کودکان قبل از سنین مدرسه نوجوانان زنان در سنین باروری سالمندان جنس •زنان شرایط فیزیولوژی •بارداری • نوجوانان دختر شرایط پاتولوژی •عفونت ها (شیستوزومیا ،کرم قالبدار) • بیماری ها عوامل محیطی • دریافت کم آهن زیست دسترسی کم آهن غذایی کمبود مواد مغذی خون ساز دیگر عوامل اقتصادی اجتماعی • افراد با وضعیت اقتصادی اجتماعی پائین ترتیب شیوع • زنان باردار • کودکان فبل از سنین مدرسه • پری ترم یا LBW • زنان دیگر • سالمندان • کودکان سنین مدرسه • مردان گروه های در معرض خطر و علل کمبود • زنان سیکل ماهانه انتقال به جنین بارداری های با فاصله کم استفاده از IUD •کودکان 6ماه اول زندگی: ‏LBW عدم مصرف شیر مادر 6ماهگی تا 3سالگی: رشد سریع غذاهای کمکی عفونتها ‏PEM باالتر از 3سال: رشد عفونت ها • نوجوانان رشد سیکل ماهانه بارداری • سالمندان دریافت ناکافی اثر بیماری و داروها •کمبود آهن شایع ترین اختالل تغذیه ایی در دنیا • 5-4بیلیون نفر در دنیا ()%66-80 کمبود آهن • 2بیلیون نفر (بیش از )%30کم خون که به طور عمده ناشی از کمبود آهن است ناحیه %کم خونی % IDA %کمبود آهن 73 29 39 افریقا 34 14 18 امریکا آسیای جنوب 99 39 53 شرقی 17 7 9 اروپا 72 29 مدیترانه شرقی 38 72 29 پاسیفیک غربی 38 64 26 34 کل •جنوب آفریقا کمترین شیوع کم خونی در زیر نواحی دنیای در حال توسعه به علت استفاده از ظروف آهنی در پخت و پز اپیدمیولوژی کمبود آهن و IDAدر ایران 1374 بررسی روی زنان 15-49سال: شیوع کم خونی کمبود آهن کم خونی فقر آهن %33.4 %34.5 %16.6 • اختالفی بین شهر و روستا وجود نداشت. • کم خونی بعد از 40سالگی افزایش می یافت. • شیوع کم خونی فقر آهن با افزایش تعداد زایمان افزایش می یافت. • زنانی که گوشت کمتر می خوردند شیوع باالتر کم خونی فقر اهن را نشان دادند. وضعیت فریتین سرم زنان 15-49سال ایران 1374 % فریتین()ug/L تخلیه شدید(<)12 تخلیه متوسط()12-18 تخلیه خفیف()19-24 طبیعی ()25-99 تعادل مثبت آهن()100-229 آهن اضافی ()300 34.3 9.9 5.8 28.5 15.3 6.1 بررسی سال 80در ایران •کم خونی در %38کودکان 15-23ماهه در برخی مناطق روستایی تا %60 •شیوع کم خونی در کودکان زیر 2سال کشور افزایش یافته مقایسه کم خونی و کمبود آهن در دختران -14 20ساله کشور سال 74 31 کم خونی 39 کمبود آهن شیوع در زنان باردار فرقی نکرده سال 80 18 25 مجمع عمومی سازمان ملل در 2002 •کشورها باید تا سال 2010مداخالتی را بر اساس شرایط محلی خود تهیه و اجرا کنند تا شیوع کم خونی به یک سوم کاهش یابد. اشکال آهن غذایی •هم درهموگلوبین ،میوگلوبین وبعضی آنزیم ها •غیر هم دربعضی غذاهای حیوانی (آنزیم های غیرهم وفریتین) ،غذاهای گیاهی آهن هم • با تشکیل وزیکول • تنها %5-10آهن غذایی • جذب تا%25 آهن غیرهم • انتقال تسهیل یافته • بیشترآهن غذایی • جذب %2-10 عوامل افزایش دهنده جذب آهن غیرهم • شکل فرو • اسید اسکوربیک • اسیدیته معده • قندهاواسیدهای آمینه حاوی گوگرد • عامل گوشت ()MFP • افزایش نیاز (بارداری ،شیر دهی ،رشد ،کمبود آهن ) • الکتالبومین و الکتوفرین شیر مادر • دریافت کم آهن عوامل کاهش دهنده جذب آهن غیر هم • اگزاالت • فیتات • تانن • کلسیم • کاهش اسید معده • افزایش حرکت روده • استاتوره دفع •اتالف آهن روزانه mg 1درمردان وکمی کمتردرزنان بدون سیکل ماهانه • اتالف روزانه درسیکل ماهانه حدودmg 0.5 درروز عملکرد • درهموگلوبین ومیوگلوبین • درآنزیم های حاوی آهن هم وغیرهم در زنجیره تنفسی و غیره • آنزیم های متعدد درمغز وسنترانتقال دهنده های عصبی • عملکردایمنی منابع غذایی •جگربهترین منبع •غذاهای دریایی ،کلیه ،قلب ،گوشت ومرغ •دیگ های آهنی RDA ‏mg/d ش یرخواران 0- 6ماه 7-12ماه 1-3س ا ل 4-8س ا ل ن وجوانانپ سر ن وجواناندختر مردان 0.27 11 7 10 11 15 8 زنان 19-50سال زنان +51سال بارداری شیردهی 18 8 27 9 محتوای آهن برخی غذاها ‏mg 5.8 جگر گاو 90گرم 3 گوشت گاو بدون چربی 90گرم 1.2 سینه مرغ یک عدد اسفناج یک لیوان نان گندم کامل یک برش لوبیا های پخته 90گرم 2 1 4 علل کم خونی فقر آهن • دریافت ناکافی آهن غذایی • جذب ناکافی به علت عوامل کاهنده جذب آهن یا کمبود افزایش دهنده های جذب آهن ،اسهال ،آکلریدری ،بیماری روده ای ،گاستریت اتروفیک ،گاسترکتومی ،تداخل داروها: آنتی اسیدها ،کلسترامین ،سایمتیدین ،رانیتیدین ،تتراسیکلین) •افزایش نیاز به آهن • اتالف خون :سیکل ماهانه سنگین ،خونریزی مزمن یا حاد ،آلودگی به کرم قالبدار،ورزشکاران ،IUDداروها •آزاد شدن ناقص آهن از ذخایر به پالسما و استفاده مختل آهن به علت التهاب مزمن یا اختالالت مزمن دیگر عوارض کمبود آهن و کم خونی • اختالل تکامل شناختی و سایکوموتور کاهش قدرت یادگیری و تمرکز و پیشرفت تحصیلی تغییرات رفتاری(خستگی ،بی اشتهایی)Pica ، کاهش IQ اختالل تکامل گفتاری • کاهش مقاومت به عفونت کاهش توانایی لکوسیت ها در از بین بردن میکروارگانیسم ها کاهش توانایی لنفوسیت ها در تکثیر در تحریک با میتوژن کاهش تعداد سلول های مسئول ایمنی با واسطه سلولی -کاهش فعالیت فاگوسیتی نوتروفیل ها • کاهش ظرفیت انجام کار و ورزش • عوارض بارداری افزایش مرگ و میر مادر و شیرخوار نارسی و IUGR در کشورهای در حال توسعه کم خونی شدید عامل تا %20 مرگ مادران است. نتایج مطلوب بارداری %30-45در زنان کم خون کمتر است و شیر خواران آنها ذخایر کمتر آهن دارند. • اختالالت رشد • اختالالت اپیتلیال زبان ،ناخن ،دهان ،معده • اختالالت اندوکرین و نروترنس میترها عملکرد تیروئید ،تولید و متابولیسم کاتکوالمین ها و نروترنس میترها ی دیگر • افزایش جذب فلزات سنگین تشخیص کمبود و کم خونی فقر آهن • فریتین سرم/پالسما • آهن سرم/پالسما • TIBC • %TS • رسپتورهای محلول در سرم ترانسفرین • پروتوپورفیرین • نسبت ZnPP/heme • پاسخ به مکمل یاری آهن استراتژی های پیشگیری از کم خونی فقر آهن • بهبود رژیم غذایی کمیت و کیفیت آهن دریافتی: روش های حذف فیتات عدم مصرف چای و لبنیات با غذا مصرف مواد حاوی ویتامین Cبا غذا مصرف شیر مادر در شیر خواران • غنی سازی غذاها با آهن • مکمل یاری آهن برای شیر خواران و زنان باردار تجویز می شود تمام زنان در سنین باروری گروه هدف باشند دو نوع هفتگی و روزانه • کنترل عفونت توصیه کمیته علمی آهن یاری کشور مدت مقدار نوزادان LBWحداقل 2mg/kg 2تا 24ماهگی کودکان 6تا 24ماهه 6 2mg/kgتا 24ماهگی کودکان 2تا 6سال mg 30یک بار در هفته 60mgیک بار 3ماه در سال 7تا 14سال در هفته 3ماه در سال مقدار 60mgیک بار نوجوانان در هفته زنان در سنین باروری 60mgیک بار در هفته مدت 4ماه در سال 4ماه در سال روزانه + 60mgاز پایان ماه 4بارداری تا 3 زنان باردار 400میکروگرم فوالت ماه پس از زایمان مزایای غنی سازی • به تمام بخش های جمعیتی می رسد • نیاز به همکاری افراد ندارد • نیاز به سیستم بهداشتی برای انتقال ندارد • ارزان است معایب مکمل یاری • به تمام بخش های جمعیتی نمی رسد • نیاز به همکاری افراد دارد • گران تر از غنی سازی است فوالت •کمبود فوالت شایع ترین کمبود ویتامینی در دنیا •تا 10%جمعیت امریکا ذخایر ناکافی فوالت دارند. •زیست دسترسی فوالت درغذا نصف مکمل ویتامین است •زیست دسترسی فوالت در بیشتر غذاها %25_50است DRI ‏RDA مردانو زنان 400میکروگ رم در روز مع ادل ف والتغذایی 1میکروگرم ف والتغذا= 6.0میکروگرم اسیدفولیکاز غذاهایغنیش ده ی ا مکملف والت مصرفش ده ب ا غذا منابع • منابع غنی جگر ،قارچ و سبزیجات سبز برگی شکل • منابع خوب گوشت ،سیب زمینی ،نان گندم کامل ، حبوبات • 90-50%ویتامین در ذخیره ،پختن یا فرایند در حرارتهای باال از بین می رود کمبود • اختالل در سنتز RNA,DNA کم خونی مگالوبالستیک • جراحات پوستی • کاهش رشد • ضعف عمومی ،افسردگی ،پلی نروپاتی • افزایش هموسیستئین خون • NTD علل کمبود • مصرف ناکافی قحطی و فقر ،روش های پخت غذا ،عادات غذایی نامناسب، الکلیسم ،سالمندی ،بیماران روانی • جذب ناکافی • افزایش نیاز • متابولیسم تغییر یافته (الکل و داروها) • افزایش دفع (اسهال طوالنی) ( B12ک با المین) • در امریکا: • 10-15%افراد باالی 60سال کمبود B12 دارند. • کم خونی کشنده در افراد باالی 50سال بیشتر است و با افزایش سن زیاد می شود. • 2%افراد باالی 60سال کم خونی کشنده دارند. مطالعه Framigham شیوع %12در سالمندانی که در خانواده زندگی می کنند. مطالعات دیگر: شیوع %30-40در مراکز سالمندان یا سالمندان بیمار DRI •RDA مردانو زنان2.4میکروگرم در روز منابع • سنتز توسط باکتریها • عدم جذب ویتامین های سنتز شده در کولون • غنی ترین جگر و بعضی سبزیجات دریایی • سپس گوشت ،شیر ،تخم مرغ ،ماهی ،پنیر •غذاهای گیاهی فقط در صورت آلودگی یا سنتزباکتریایی حاوی 12Bهستند کمبود • اختالل در تقسیم سلولی(مغز استخوان و مخاط روده) لذا کم خونی مگالوبالستیک • اختالالت عصبی دمیلینه شدن اعصاب محیطی و مرکزی علل کمبود تولید و ترشح ناکافی IFسبب کم خونی کشنده (پرنیشیوز) •کمبود ارثی ،سالمندی ،اختالل اتوایمون، گاسترکتومی ،سوء جذب ،ایلئکتومی ،کودکان شیر مادر خوارزنان گیاهخوار ،عفونت هلیکوباکتر پیلوری

51,000 تومان