صفحه 1:
صفحه 2:
كنترل ۱
تهيه كننده : مريم مهر على يور ٠
reve] 0 00
صفحه 3:
صفحه 4:
عفونت
وجود محیط ایمن» یکی از شروط اصلی دستیابی به سلامتی مطلوب.
عفونت در محيط هاى بهداشتى» درمانى و مراقبتى خطرى مهم به شمار مى رود
ee een oe DBO Bre eee Ey a hore)
POU elas
۰ ل auyate neg ceon
وظيفه يرستاران در حيطه كنترل عفونت اين است كه با شناخت انواع
ميكروا ركانيسم هاى بيمارى زا راه هاى بيشكيرى و مهار لن را ياد كرفته و براى
جل وگیری از انتشار آن اقدام نماید.
صفحه 5:
كنترل عفونت
0 0 ا eed
er | هضم سلولز در روده
صفحه 6:
تعاريف وازه هاى عفونت
* عفونت آندوثين : عفونت هايئ كه از درون BUS ye ere Seer)
9 شود و باعث اختلال
بدن منشا می گیرد. می شود و باعت ون
|
مكانيسم دفاعى بدن مى شود.
* عفونت اگزوژن : عفونت های که خارج از
ety ۱0|
تخريب و نابودى باكترى آزاد مى
3
آگزوتو کسین : مواد پروفتینی هستند که
صدمه زدن به بدن افراد را دارند. ار من
seh توسط باکتری نده ترشح و و در بدن
Gaui کردده
بدن ایجاد پیماری می کنند.
* باتوثين : اركانيسم هاى غير مفيدى كه قابليت
صفحه 7:
0 9
pep ROE eee meee eer
* کلونی : بدون وجود علایم و ایجاد یک تجمع از عوامل عفونی
صفحه 8:
زنجیره عفونت
عامل عفونت
معرن عامل عفونت ميزئان حساس
خروج عامل عفونت ورود به بدت میزیان
صفحه 9:
* فرايندى كه در آن عامل بيمارى زا به بدن افراد حمله كرده و رشد و تكثير
يافته و باعث آسيب رساندن فرد مى شود.
|
صفحه 10:
سا
*_پاکتری ها : ۱ - تهاجم به بافت سالم : سالمونلا به مخاط روده حمله کرده و سب اسهال حاد می شود.
* استافیلوک و کها و استریتوک و کها باعث عفونت زخم و بافتهای نرم می شوند.
Me eek So Sa or ad all
0 a Se ST ا
/ | [۱ te BER OSE as
ee or <i
صفحه 11:
“eam | | مخزن با منبع
۳ Ye CO aes
8 مخ 95 ۲ كنه ie
۱ و
محلی که شرایط مناسب را برای تغذیه میکروا رگانیسم مهیا
ل ا
۳
* ویروس هاری در سگث
صفحه 12:
مخزن
0 Pn Ve top ry
١ - دست هاى كاركنان در صورت آلوده شدن
۲- بیماران آلوده
ا ا 1۳
Pep ne ا
صفحه 13:
مخزن
eee Ngo الل ا لل
ا له
100 Sree
صفحه 14:
راه خروج
سومين جز يكك جرخه ى عفونت راه خروجى است كه از طريق آن
ES SOT Sey ee ee re eye)
ie aes ee err aren)
رق ceee rea SPC Sea See pea nr Cena
بيمارى صورت كيرد اين راه ها عبارتند از :
Dy ا ل 0
ا ا ۹
صفحه 15:
روش هاى انتقال
*جهار شيوه اصلى انتقال :
ال ا ا تماس جنسی
۱
غذا
١ - وسايل و اشيا : بر خورد با شى آلوده مثل شانه ؛ لباس و سوزن
- هوا : سرفه؛ عطسه يا صحبت كردن و برتاب قطرات معلق در هواجه سمت اشياء بى جان يا ميزبان
Ree)
4 - حيوانات : مثل جوند كان
صفحه 16:
9999 of)
برای رسیدن ار گانیسم به ميزبان» وجود راه ورود ضروری است :
علاوه بر این ار گانیسم های خاصی ممکن است راه های ورود خاصی را نیاز داشته باشند تا
عفونت رخ دهد. مثال باكترى سل در تماس يوستى انتقال نمى يابد تنها از راه تنفسى انتقال
می یابد.
19 ee en ea Oa D ae SF eee
صفحه 17:
میزبان
استعداد ابتلا : ميزان مقاومت ميزبان در برابر باتوثين ها يا ميزان آسيب د
میکروار کانیسم ها.
۱
OR STC CS te er Re Re NS ee ا Tey
Bev Ye) SPE ere any
fe eer ee Ree ne MC ee SS eae Ne we Se ree ey)
FE NLS Neer بت تست حد لس سل رت اس رات
نارسايى كليه و سندروم نقص ايمنى اكتسابى) استعداد بيشترى براى ابتلاجه عفونت هاى ناشى از باتوزن
صفحه 18:
Nutriti#n Matt
مراحل عفونت
هت Dd lhe
Oe سس تا سر سس an el مرس
اختصاصى
۱
ND aI Decal eka ie eC een) امس
صفحه 19:
آمار عفونت های بیمارستانی
* ۶ یماران ستری در بخشهای داخلی و جراحی عمومی
* ۸۱۸ ییماران بستری در بخش مراقبت ویژه
صفحه 20:
عفونت بيمارستانى
* به عفونتی گفته می شود که در اثر برخورد میزبان با عوامل ایجاد
1 CoE RCE’ ne
F(a Ie eee eo ور ا
صفحه 21:
۱
* عفونت هاى دستكاه ادذرارى +١ درصد از عفونت ها را به خود اختصاص
داده و به عنوان شايع ترين عفونت است.
* عفونت بنومونى دومين عفونت شايع بيمارستانى
۱5 ا ل nee ne en
۱ ال ee tent e
صفحه 22:
مهم ترين عوامل خطر ساز
۱ - بیماری های و - لانی مدت 7
بیماری های وخیم و طولانی داش So eee
۲ - سنین بسیار بالا وسیار پائین
Cree aire oe
۳- نقص سیستم ایمنی(دیابت و ایدز)
cp ۳
AY elo OHS a ی
5 مانی)
١ Cec - بسترى طولانى مدت
صفحه 23:
عفونت های بیمارستانی دستگاه ادراری
9 تداوم کاتتر گذاری
۳
۳
و های وسیع الطیف (کاندیدا)
۱
صفحه 24:
bees (As 5 a:
عفونت هاى بيمارستانى دستكاه تنفسى
عوامل زمينه ساز: *
ا اا ا ا ل ا
بيمارى زمينه اى شديد (مانند بيمارى مزمن ريوى) *
لوله كذارى تنضى مثل لوله كذارى تراشه *
۱
لديا
CL Tear as
صفحه 25:
پیشگیری
ل es
* اجتناب از تسكين پیش از حد
لل ا ل Bi SE
۳
۱
صفحه 26:
عفونت زخم جراحى
* علل ايجاد كتئذة :
۱
لین میکروب ها مراقبت های خوب پس از عمل. قبل از عمل جراحی و روش های ضد عفینی کننده ی جدید گاهی
ener Ror
3 مس
سس
اتغذيه ناكافى
هر كونه بيمارى مزمن به ويزه ديابت شيرين
جراحى در دستكاه كوارش
GEES TSS ی
صفحه 27:
پیشگیری
استفاده از آنتى بيوتيك هاى خاص مثل نثومايسين بيش از جراحى در دستكاه كوارش براى
استريل كردن لوله كوارشى
Pee ee Tea Me oad
eC el |
صفحه 28:
پیشگیری از عفونت ها
تماس مهم ترین و شایع ترین راه انتقال عفونت
بیمارستانی است.
ل 0
تعاس عستم (حين مرافيت از يعار
ل ال كت
MET SALLY. | الوه
If you're touching people,
your're touch ing germs. ff
طریق قطرات (حیین سرفه عطسه. صحبت؛
پرونکوسکوپی: ساکشن).
صفحه 29:
ak سا و مس
inet au oe eens |
اس ۱۳
0 OBE Syn BIC eae ete STOPS acre Sah
- احتباط های استاندارد
۲ - احتباط های براساس انتقا
صفحه 30:
احتیاطات استاندارد
و
eee ee
* ماسك
کان
ie 1 007
الاش ee
* بهداشت محیط
صفحه 31:
Full Personal Protective Equipment
صفحه 32:
0000
Ro Ps EOE Mea ve eat ee ba)
BVI a TC od) STO eS Ee Torrens
show & poled jf ae 9 f5°
Pee eS aE B OT te ie Roane ae
*بعد از تماس با ترشحات بدن و اشياء آلوده
[۱ rer
صفحه 33:
RE greet ee) اندیکا
1
Pee ers yer ns
از عشه کردن: رفه eee eee a
Ree ees
320000
201111006
021111111111100
قبل و بعد از تعاس با زخم ۸
قبل از غذا خویدن ٩
PCR MR RCs reo en rere ie Te AI Nh INN ear ae PS Omre Ren ES
وسايل جمع آورى ترشحات بدن بيماران
اران دچار عفونت یا بیمارانی که احتمال دارد با میکروبهایی که از لحاظ اپیدمیولوژی اهمیت خاصی
۱ پس از مراقبت از
دارندكلونيزه شده باشند مانند باكتريهاى مقاوم به جند نوع آنتى بيوتيكك
صفحه 34:
Soren Gla gh casein Sa + ها از محمط و پرصتیل بم میمار کاربرد دار
۳+ چمت پیشگیری ور انتعال میکروارکانیسم ها از محیعد و پرستل یه بیمار اربوت دارد :سانش اقداماتی که در بالین پیهار امس با خوی.
et ste لماز به وصایت تکانت استریل هو الجام آی ester te weeny wd
eat Bl dee sheet hE ye GS DE cat ee OF میمارازی یگ مد کار اسب رود
4۴ جمهت جاح ee gan UES جماو يه مرسئل. محيط اطراف و بمماوات ديعو جاريوى حارف
هه جیمت پیشگیری ار اسعال میک واوگانیسم از بیمار بد پرستل و مخیط اطراف و سای پیماوان انجام.
صفحه 35:
۱ ree ao oe
* استفاده از صابون معمولمى كافى است و نيازى جه استفاده از
صابون هاى ضد ميكروبى وجود ندارد
صفحه 36:
ل ل ۱
الا تمام سطوح را به طور كامل شستشو دهيد كه شامل ساعد, پنجه هاء يشت دستهاء اتكشتان و زير ناخنها
آیکشی دستها
صفحه 37:
صفحه 38:
شستن دست ها
لا شتن دست با صابونهای معمیلی و آبکشی باعث میشود تا میکروارگانیسمها از روی پوست زدوده شوند
(دوش مكانيكى).
۱ ا eed)
What germgare on our hands 77
آن ضد عفونی کردن گویند.
صفحه 39:
صفحه 40:
۳
[0 1
تماس با پوست آسیب دیده و نغشای مخاطی
وجود زخم يا ترک در پوست فرد مراقبت کننده
1
۳
فقط یکبار استفاده کرد د.
الل ا ا ا
|
پس از استفاده و پیش از ارائه مراقبتبه بیمار دیگرء بایدخارج و بلافاصله دستها شسته شود تا از انتقال
میکرو ار گانیسم ها به محیط يا سایر بیماران جلو گیری شود.
صفحه 41:
گان
|
See Be TO ES Ee nee eT ae ead de
52527520007
eer ere rer ee ee
ان باید يقه بسته باشد (یقه باز و يقه هفت نباشد(
ار
ان باید ضد آب باشد و در غیر اینصورت باید یک پیش بند پلاستیکی روی ان پوشیده شود.
در صورت آلودگی قابل ماهده بلافاصله تعویض شود.
بهتر است بعد از استفاده کان را معدوم نمود . و یا اگر قلبل شستشو استبه طریق مناسبی بدون پراکنده شدن آلودگی:
صفحه 42:
soy 11 1 2070710ذظ
كوتاد انتقال مى بابند يا ذرات كوجتك كه مى توانند در هوا معلق مانده و از
SSeS ere meter ae)
*. تماس میکروب ها را با غشای مخاطی دهان و بنی کم
صفحه 43:
0
eee re mee اللي الل ار متا
تهاجمی که امکان پاشیدن ترشحات وجود دارد به کار می روند.
صفحه 44:
كلاه و كفش
۱
موها را پپوشاند.
ا يي الل ال ل ا ل ا
صفحه 45:
صفحه 46:
صفحه 47:
صفحه 48:
صفحه 49:
1
صفحه 50:
|
) شستن دست (مطابق با احتياطات استاندارد .١
يات ae
Fer Yorn rene a
530
۵ محافظ صورت با عینک .
PSS
صفحه 51:
wht Pas 5
بيشكيرى از فرو رفتن سوزن در يوست
لبي ا یه سب تس ریت سر لس رس ترا سرا سا لب سا سس مد
RC OEE |
سرسوزنها و سایر اجسام نوک تیز در ظروف مقاومبه سوراخ و مخزنهای مخصوص وسایل آلوده نوک تیز (سفتی باکس)
انداخته می شوند.
اجتناب از گذاشتن مجدد درپوش سوزنها
استفاده از روش يكك دستى
۱
سطل زباله در بسته بمانند تا زمانى كه سوزانده: اتوكلاو يا دفن شوند.
صفحه 52:
ضدعفونى
rt Sale ne meee) ما sere
Eres ere ee dee
tet one es BN Loe Tes at eee eee liad
ub Se Tb Slee : نیم درصد برای ضد عفونی پوست قبل از اعمال جراحی محلول یکک درصد برای بعضی زخم
هاه محلول ۵ درصد برای اشیء بی جان
اا re سس
۴-"للوتورالدنید ۲ درصد : وسایل
* رات ان ۲ رت ضدعفونی دهان و پاک کردن زخم ها
چا
صفحه 53:
استريل كردن
۱
ك0
*روشهاىى فيزيكى :
ee errr rer ey ee)
ب- حرارت خشك : فور يا آون
چ- اشعه ماوراء بنفش و گاما
*روشهاى شيميايى :
اف ۱۳۳
صفحه 54:
كند زدائى
۱
کندزدانی اعمال شود.
۱ mer ewe Loe ae
صفحه 55:
روش گند زداتی
eA CET Caer re te atone ne TT ert RO SR 000
بيشكيرى از انتقال كن ها صورت مى كيرد (شستن دست هاء عدم كاربرد وسايل مشترك مثل
py ar eae Pe tg ry ل اا FRE PROPS ca oe ee Porn
در زمان سرما خوردكى)
كندزدلئى جراحى : هدف عارى كردن شى از تمامی میکروار گانیسم های بیماری زا( پاتوژن
SY ا ا ا eSB Renee
و
صفحه 56:
1
۱
0000 ا SE OL Te Peo
استفاده از ماسکک در هنگام ورود به اتاق پیمار -
-بیمار را در مواقع ضروری به خارج از اتق انتقال دهید و صورت وی را حتی المقدور با ماک پپوشاند.
- بیمار در اتاق خصوصی که دارای تهویه با فشار منفی بوده و در پسته باشد.
: احتياط هاى ذرات تنفسى -١
Dene Sen nes TIC SY oe espe ECCS Pe TC eS Renee S\N eM ene It
«۰ پ
- زمانى كه تا فاصله سه فوتى بيمار كار مى كنيد ماسکک بزند.
-یمار را فقط در صورت زوم به خارج از اتاق متقل 00
صفحه 57:
OL Re rel er
Bren cent) he ag
ener reel reser
یا غیر ستفیم مق می شوند مثل ارگانیسم ها موم به آتی پيوب
BUSTED REP aC ks ene ny hn eel ee Srey Ce Sep)
0 ad oat ee TOD a ol ee
-هنگام ورود به اتاق دستکش پپوشید. دستکش ها را بعد از برقراری تماس با مواد عفونی تعویض کنید. دستکش ها را
و
-در مواردى مثل اسهال؛ زخم حاوى ترشحات كه امكان تماس با عوامل عفونت زا وجود دارد كان بيوشيد.
Re eee TCan sere toga
CS Sel
از تفیم وسایل مرا
صفحه 58: