صفحه 1:
پسم‌الله الرحمن‌الرحیم 20 . at 11۶ era

صفحه 2:
کنترل عفونت

صفحه 3:
انواع عوامل عفونتزا را تشریح نمایند. در خصوص زنجیره عفونت توضیحاتی ارائه بدهند.. مراحل چرخه عفونت را مشخص نمایند. | گندزدائی طبی و جراحی را توضیح دهند. روش های کنترل عفونت در بیمارستان رات

صفحه 4:
‎S35‏ ل عفونت یکی از شروط اصلی دستیابی به سلامتی مطلوب. ‏عفونت در محیط های بهداشتی. درملنی و مراقبتی خطری مهم به شمار می ‏رود و حفاظت از خود و مددجویان در برابر تن از اولویت های ‎ ‎ ‎ ‎ ‏مراقبکت ‎BU co alos eel‏ پیشگیری و کنترل عفونت یکی از اهداف اولیه پرسنل بهداشت وظیفه پرستاران در حيطه کنترل عفونت این است که میکروارگانیسم های بیماری زا راه های پیشگیری و مهار برای جلوگیری از انتشار آن اقدام نماید.

صفحه 5:
کنترل عفونت .تمام میکروارگانیسم هاء بیماری زا نسیتند و هضم سلولز در روده) >! فلور طببیعی(ساخت

صفحه 6:
تعاریف واژه های عفو توکسین : سم که توسط پانوژن تولید می شود و باعث اختلال در عملکرد فیزیولوژیک سلول و به خطر انداختن فکانیسم حفاعی بدن.قی شود آندو توکسین : موادی هستند که در اثر تخریب و نابودی باکتری آزاد می ‎wih‏ اگزوتوکسین : مواد پروئتئینی هستند که توسط باکتری زنده ترشح و و در بدن منتشر می گردد.

صفحه 7:
تعاریف واژه های عفونت * سمپتوماتیک (6۷۳۳۵۲۵۳۵۸[6) : عفونت علايم * آسمپتوماتیک : عفونت بدون علایم * کلونی : بدون وجود علایم و ایجاد یک تجمع از منبع مهم برای انتقال عفونت

صفحه 8:
BREAKING THE CHAIN OF INFECTION INFECTIOUS Rapid. accurate Treatment of AGENT ‘eatifcation of uunderying. Bacteria Fungi ‘organisms Viruses. Rickatisiae Employee bea Protazoal SUSCEPTIBLE errant ‏ناساس‎ RESERVONS ‘sanitation INVOLVES ALL Teer an HEALTH PROFESSIONALS ‏مس سوه‎ Handwashing PORTAL OF Control of excretions & secretions MEANS OF TRANSMISSION ~ Trash & waste ‘disponal

صفحه 9:
زنجیره عفونت زنجيره عفونت عامل عفونت مخرن عامل عفونت ميزيان حساس خروع عامل عفونت ورود به بدن ميزيان No at 7

صفحه 10:
* فرایندی که در آن عامل بیماری زا به بدن افراد حمله کرده و یافته و باعث آسیب رساندن فرد می شود. * پدیده ای که میزبان به دلیل تهاجم عامل بیماری زا دچار آسیب ۰

صفحه 11:
باکتری ها : استافیلوکوکها و استرپتوکوکهاباعث عفونت زخم و بفتهای نرم می شوند. ۲- ترشح سم : سم کلستریدیوم تتانی کزاز ایجاد می کند. - تهاجم به بافت سالم : سالمونلا به مخاط روده حمله کرده و سبب ویروس ها : سرماخوردگی- سندرم نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) - آبله مرغان قارج ها : برفک دهان نوزادان, عفونتهای پوستی. کچلی انگل ها : عفونت روده ای

صفحه 12:
* مخزن یا منبع جایگاه طبیعی برای رشد و تکثیر میکروارگان انسان» گياه. حیوان» پرندگان, خاک بند پایان مثل پشه. محلی که شرایط متاییب رابرای تیه ‎pou Ng piv‏ مهنا عامل كزاز در خاک ۰ ویروس هاری در سگ * ویروس ایدز در بدن انسان

صفحه 13:
مخزن دو مخزن عمده احتمالی عفونت در بیمارستان : ۱- دست های کارکنان در صورت آلوده شدن ۲- بیماران آلوده از طرفی محیط های بی جان نظیر هواء غذاء َب و اجسام اكر آلو توانند مخزنی برای عفونت شوند.

صفحه 14:
or ‏سطح پوست و حفرات بدن : دهان و روده‎ ‏مایعات درون بدن : خون و بزاق‎ مواد دفعی : ادرار و مدفوع

صفحه 15:
راه خروج سومین جز یک چرخه ی عفونت راه خروجی است که از طر میکروارگنیسم عفونت زا از مخزن خود خارج می گردد. ارگانیسم ها باید بتوانند به طریقی از مخزن خارج شوند. زبان مبتلا به عفونت بلید ارگانیسم رابه میزبان دیگر یا محیط پخش انتقال بیماری صورت كيرد این راه ها عبارتند از : راه های تنفسی (خلط) - معدی روده ای(استفراغ و مدفوع) تناسلی ادراری(ادرار) - پوست و مخاط آسیب دیده(بئورات و زخم) ترشحات زخم و خون

صفحه 16:
روش های انتقال *چهار شیوه اصلی انتقال : ۱ - تماس مستقیم : تماس با ترشحات زخم. بوسیدن. تماس جنسی تماس غیر مستقیم : تماس فرد با یک شیء بیجان که توسط منابع عفونی آلوده شده : وسایا ۲ - وسایل و اشیا : بر خورد با شی آلوده مثل شانه . لباس و سوزن ۳ - هوا : سرفه. عطسه يا صحبت کردن و پرتاب قطرات معلق در هوا به سمت اشياء بى جا| ۴ - حیوانات : مقل جوندگان

صفحه 17:
راه هرود برای رسیدن ارگانیسم به میزبان» وجود راه ورود ضروری است : * علاوه بر لین ارگانیسم های خاصی ممکن است راه های ورود خاصی را تا عفونت رخ دهد. مثال باکتری سل در تماس پوستی انتقال نمی یبد انتقال می یابد. soli ‏پوسکا و ملقناط. آسوب:‎ glad pop Sh ma GM gual

صفحه 18:
زان آسیب پذیری فرد در ب زان مقاومت میزبان در برابر پات سیستم ایمنی قدر تمند بودن از ابتلا به بسیاری از بیماری های عفونی جلوگیری می کن عولمل مهمی که فرد را مستعدبه بیماری می کنند شامل : سن. وضعیت ایمنی بیما مداخلا و درمان می باشد. در دو مقطع از زندگی یعنی دوران شیرخوارگی و سنین پیری مقاومت بدن نسبتب یابد. بیماران دچار بیماری های مزمن (نظیر تومورهای بدخیم. سرطان خون , دیابت سندروم نقص ایمنی اکتسابی) استعداد بیشتری برای ابتلابه عفینت های ناشی از دارند.

صفحه 19:
مراحل عفونت * دوره کمون یا نهفتگی : فاصله بین ورود عوامل بیماری زا به بدن و بروز علاب * دوره مقدملتی : فاصله بین شروع علایم غیر اختصاصی(تب. ضعف یا ت اختصاصی * دوره اصلی و حاد بیمار ی: ظهور علایم اختصاصی عفونت * دوره نقاهت : از بین رفتن علایم حاد عفونت. بهبود بیماری و باز

صفحه 20:
۶ بیماران بستری در بخشهای داخلی و جراحی عمومی ۸ بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه ۴ مرگ و میر در اثر عفونتهای ایجاد شده در بخش مراقبت ویژه افزایش هزینه ها تا ۴.۵ بیلیون دلار در سال

صفحه 21:
عفونت بیمارستانی * به عفونتی گفته می شود که در لثر برخورد میزبان با کننده عفونت در بیمارستان روی داده باشد * عفونتی که ۴۸ تا ۷۲ ساعت بعد از پذیرش بیمار د ایجاد می شود.

صفحه 22:
عفونت های شایع بیمارستان * عفونت های دستگاه ادراری ۴۰ درصد از عفونت ها را به خود اخت عنوان شایع ترین عفونت است. * عفونت پنومونی دومین عفونت شایع بیمارستانی عفونت جراحی که سومین عفونت شلیع بیمارستانی است و عفونت های بیمارستانی را به خود اختصاص می دهد

صفحه 23:
مهم ترین عوامل خطر سا te ۳ ‏بيمارى هاى وخي لانى مدت‎ - ١ : ‏وخیم و طولانی ۵ - آنتی بیوتیک تراپی‎ 2 - سنين بسيار بالا وبسيار يائين 0 ۶ - يروسيجرهاى ت ۳ - نقص سیستم ایمنی(دیابت و ایدز) ۷ - انواع جراحی ها و ۴ - ضعف سیستم ایمنی (رادیوتراپ 3 چا و ‎ce‏ ۸ - بستری طولانی و شیمی درمانی)

صفحه 24:
عفونت های بیمارستانی دستگاه کاتتر ساکن تداوم کاتتر گذاری تخلیه باز (تخلیه کیسه مسدود) پار شدن سیستم تخلیه بسته استفاده از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف (کاندیدا) عدم رعایت نکات بهداشتی هنگام سونداز

صفحه 25:
بيسحيرى قرار دادن کانتر فقط در مواقع ضروری انجام شود. به خاطر داشته باشید که کانتر گذاری مستقیم نسبت به کانترهای ساکن با احتمال کمتری ایجاد چنان چه کاتتر گذاری ساکن غیر قابل اجتناب باشد باید به موارد زیر توجه کرد : اخارج كردن كاتتر در أولين فرصت ممكن ۲-تاکید بر شستشوی دست ها ۳برقراری یک سیستم تخلیه ای بسته و غیر مسدود ؟-كيسه ادرار بايد بايين تر از سطح مثانه قرار كيرد ۵فقط در صورت بروز انسداد کانتر را شستشو نمایید رعایت نکات بهداشتی هنگام سونداژ شستشوی مرتب ناحیه تناسلی با آب و صایون و خشک نگه داشتن موضع رعلیت نکات بهداشتی در استفاده از کیسه ادراری به طوری که هر دو روز یکبار پس از رقیق شده بتادین و آب یا محلول اسید استیک بشوبيد.

صفحه 26:
عفونت های بیمارستانی دستگاه ند عوامل زمینه ساز : آنتی بیوتیک های وسیع الطیف و يا استفاده نابجا از آنها بیماری زمینه ای شدید (مانند بیماری مزمن ریوی) لوله گذاری تنفسی مثل لوله گذاری تراشه موقعی که میزبان دارای اختلال سیستم ایمنی است و میکروب های زیادی وارد بدن می سن بالا طولانی بودن مدت بستری عدم خروج ترشحات از سیستم تنفسی یا احتمال آسپیراسیون

صفحه 27:
پیسحیری * شناسایی بیماران مستعد به پنومونی بیمارستانی * اجتناب از تسکین بخش بیش از حد انجام ساکشن مکرر و درمان تنفسی در ناژو زدن به پشت بیمار * _شستن مکرر دست ها توسط پرسنل پزشکی و پرستاری ج کردن بیمار از دستگاه حمایت تنفسی مکانیکی هر چه زودتر که ممکن باشد استفاده از لوازم و تجهیزات مدرن و جدید (تنفسی)

صفحه 28:
عفونت زخم جراحی * علل ایجاد کننده : عفونت باکتری ها شلمل استرپتوکوک ها. استافیلو کوک ها یا سایر میکروب هاست علی رغ ضد این میکروب ها مراقبت های خوب پس از عمل. قبل از عمل جراحی و روش های ضد گاهی عفونت ایجاد می شود. عوامل تشدید کننده : اشتغاسی مسن تغذیه ناکافی هر گونه بیماری مزمن به ویژه دیایت شیرین جراحی در دستگاه گوارش استفاده از داروهای سر کوبگر ایمنی بیماران چاق بیماران مبتلا به سرطان

صفحه 29:
بيسحيرى استفاده از آنتى بيوتيك ‎gla‏ خاص مثل نئومايسين بيش از جراحى در دستكاه كردن لوله كوارشى تمیز کردن کامل پوست قبل از جراحی استفاده هر چه کمتر از بخیه

صفحه 30:
پیشگیری از عفونت ها

صفحه 31:
کنترل عفونت در مراکز بهداشتی درمانی *هدف اصلی کنترل عفونت ایجاد یک محیط امن و بدون خطر برای مددجویان و پرسنل احتباط های حداسازی *احتیاط های جدا سازی : به عنوان راهنمایی برای پیشگیری از انتقال میکروارگانیسم د, ۱- احتباط های استاندارد ۲ - احتیاط های براساس انتقا!

صفحه 32:
*شستن دست * استفاده از دستکش *ماسک “كان * محافظت از جشم *محافظ صورت ۰ * بهداشت محیط

صفحه 33:
وسایل حفاظت فردی Full Personal Protective Equipment Hair cover (Cap) Eye wear (goggles)

صفحه 34:
شستن دست ها مناسب ترین و اساسى ترين روش کنترل و پیشگیری از عغونت شستن دست ها ۵۰ درصد عفونت بیمارستان را کاهش می دهد. قبل و بعد از تماس با پیمار قبل از اقدامات تهاجمی مثل سونداژ ادرارى. كاتترهاى وريدى بعد از تمای با ترشحات بدن و اشیاد آلوده قبل و بعد از درآوردن دستکش ها

صفحه 35:
‎.١‏ بس ال خارج كردن دستكثها از دست ‏۲ در شروع شیفت کاری ‏۳ هنگام آلوده شدن دستها: نیز پس از عطه کردن: سرفه ‏> در فواصل تعاس با بیماران ‏0 قبل از تهيه داروهاى ييماران ‏1 قبل از انجام اقدامات تهاجمى ‏۲ قبل از مراقبت از بيماران آسيب بذير مانند نوزادان و افراد دجاو س ركوب شديد سيستم ايعنى .4 قبل و بعد از تعاس با زخم ‏4 قبل از غدا خوردن ‏۰ . بعد از دست زدنبه اشيليى عه احتمال آلودی آنهاجا میکرویهای بیماریز! وجود دارد مانند ظروف ان ‎ ‎ ‏وسایل جمع آوری ترشحات بدن بیماران ۱ پس از مراقبت از بیماران دچار عفینت یا بیمایانی که احتمال دارد با میکروبهلیی که از لحاظ. ‏دارند کلونیزه شده باشند مانند باکتربهای مقاوم به چند نوع آنتی بیوتیک.

صفحه 36:
‎Soren Gla gh casein Sa +‏ ها از محمط و پرصتیل بم میمار کاربرد دار ۳+ چمت پیشگیری ور انتعال میکروارکانیسم ها از محیعد و پرستل یه بیمار اربوت دارد :سانش اقداماتی که در بالین پیهار امس با خوی. ‎et ste ‏لماز به وصایت تکانت استریل هو الجام آی‎ ester te weeny wd ‎ ‎ ‎eat Bl dee sheet hE ye GS DE cat ee OF‏ میمارازی یگ مد کار اسب رود ‎ ‏4۴ جمهت جاح ‎ee gan UES‏ جماو يه مرسئل. محيط اطراف و بمماوات ديعو جاريوى حارف هه جیمت پیشگیری ار اسعال میک واوگانیسم از بیمار بد پرستل و مخیط اطراف و سای پیماوان انجام. ‎ ‎ ‎

صفحه 37:
قدم اول * استفاده از آب و صابون * استفاده از صابون معمولی کافی است و نیازی به استفا های ضد میکروبی وجود ندارد

صفحه 38:
قدم دوم لس دستها را برای ۱۰ الی ۲۰ ثانیه به هم بمالید لا تمام سطوح را به طور کامل شستشو دهید که شامل ساعد. پنجه هاء پشت دستها. ان لا آبكشى دستها

صفحه 39:
Step 3 “LEY clean hands @ Dry hands thoroughly

صفحه 40:
لا شستن دست‌با صابونهای معمولی و آبکشی باعث میشودتا میکروارگانیسمها از روی (روش مکانیکی), لا شستن دست با محصولات ضد میکروبی باعث كشته شدن ميكرواركانيسمها يامهار رث آن ضد عفونی کردن گویند.

صفحه 41:

صفحه 42:
استفاده از دستکش * _ تماس با ترشحات و مواد دفعی بدن * _ تماس با پوست آسیب دیده و غشای مخاطی * _ وجود زخم یا ترک در پوست فرد مراقبت کننده * دستكش بايد * مج آستين كان را بپوشاند *فقط يكبار استفاده كرد د. * در ضورت باركى و آلودكى قابل مشاهده تعويض كردد. * بين هر بار انجام مراقبت از كه حامل ميكرواركانيسم هاست تعويض شود. *جس از استفاده و بيش از ارلئه مراقبت به بيمار ديكر. بايدخارج و بلافاصله دستها ميكرو اركانيسم ها به محيط يا ساير بيماران جلوكيرى شود.

صفحه 43:
گان * پیشگیری از آلودگی لباس کارکنان با خون و مایعات بدن بیمار * سد حفاظتی فراهم می کند و باید قبل از ورود به ات ار يوشيده شود كان بايد. يكبار مصرف و يا از جنس قابل شستشو باشد. آستين كان بايد بلند ومج آن كش دار باشد كان بايد يقه بسته باشد ( يقه باز و يقه هفت نباشد( اندازه كان بايد مناسب باشد و تواحى مورد نياز بدن را بيوشاند.(بلندى كان بايد تا زيرزانو باشد. گان باید ضد آب باشد و در غیر اینصورت باید یک پیش بند پلاستیکی روى ان بوشيده شود. در صورت آلودگی قابل مشاهده بلافاصله تعویض شود. بهتر است بعد از استفادهگان را معدوم نمود . ويا كر قلبل شستشو استبه طريق مناسبى بدون رختشویخانه فرستاده شده و سپس دستها شسته شوند.

صفحه 44:
ماسک ‎let‏ جلوگیری از استنشاق ذرات بزرگ معلق در هوا که معمولا از فواصل كوتاه انتفال مى يابند يا ذرات كوجى كه مى توانند در هوا معلق مانده و از فواصل طولاتیبه آسانی منتقل شوند به کار می رود. ‏۰ تماس میکروب ها راب غشای مخاطی دهان و بينى کم میکند. ‏+ یک ماسک فقط یکبار ا ‎ ‏سس نوف ‏۰ اگر ماسک‌ا اطراف گردن تعاس یابد. هرکز نبلیدبرای استفاده مجده آن را روی دهان و بینی آورد. ‏۰ ماسک های جراحی ساخته شده از بارچه با اعد برای محافنت از ‎sary ‎ ‏ترشحات به کار مى رون ‏* ماسک های کاغذی‌با ماده مصنوعی جه فیلراسبون یک مل با م3 ‏موثر عليه ميكرواركانيسم ها هستند. ‎

صفحه 45:
محافظهای چشمی در مواقعی که خطر آلودگی غشاهای مخاطی چشمها وجود دارد مثل ساکشن ترشحات تتهاجمی که امکان پاشیدن ترشحات وجود دارد به کار می روند.

صفحه 46:
کلاه و کفش در بخش های ویژء که روشهای تهاجمی انتخابیانجام می شوند پرسئل باید کلاه یا روسری هایی بپوشاند. پرسئل باید کفش های اختصاصی بپوشند که به راحتی قابل تمیز کردن باشند.

صفحه 47:

صفحه 48:

صفحه 49:
پوشیدن دستکثر

صفحه 50:

صفحه 51:
گذاشتن عینک یا محافظ صورت

صفحه 52:
ترتیب پوشیدن وسایل حفاظت فردی 1. شستن دست (مطابق با احتیاطات استاندارد ) ۲ پوشیدن كان ۳ پوشیدن کلاه با محافظت موهای سر ۴.ماسک ۵. محافظ صورت يا عینک . ۶ دستکش

صفحه 53:
پیشگیری از فرو رفتن سوزن در پوست

صفحه 54:
Sa SHARP ENTRY BLUNT EXIT

صفحه 55:
ضدعفونى لا حذف كامل تمام میکروارگانیسم ها به استشنای اسپور باکتریها از روی اشیای بی جا نواع محلول های ضدعفونی کننده ۱- الکل ایزوپروپیل ۷۰ درصد : ضدعفوتی پوست فبل از تز ۲- هیبیتان یا کلر هگزیدی هاء محلول ۵ درصد برای اشیاء بی جان سطوح و و : نیم درصد برای ضد عفونی پوست قبل از اعمال جراحی: محلول ب4 ۳- فنول ها : فنول یا کربولیک اسید که غلظت ۱-۲ درصد آن رای پوست بکار می رود ۴- گلوتورالدئید ۲ درصد : وسایل ۵. پراکسید هیدروژن ۳-۶ درصد: ضدعنونی دهان و پاک کردن زخم ها ۶ پوویدون آیوداین ۱۰ درصد (بتادین) : ضدعفونی پوست قبل از جراحی ۷ ستاولن یا ساولن : تاق عمل و شستن زخم ها ۸ کریزول یا محلول صابونی لیزول : غلظتهای بالات از ۵۱۷ درصد باعث خرابی بافت های اثاق عمل

صفحه 56:
استريل كردن تخريب كامل.يا حذف تمام ميكروبها و اسبور آنها روشهای استریلیزاسیون : روشهای فیزیکی : الف - حرارت مرطوب : اتوکلاو کردن (بخار) - آب جوش ب- حرارت خشک : فور یا آون ج- اشعه ماوراء بنفش و گاما * روشهای شیمیایی : الف - گاز اکسید انیلن محلولهای شیمیابی

صفحه 57:
گند زدائی لا نقش پرستار برای جلوگیری از بروز و گسترش عفونت بلید.با توجهبه تکن اعمال شود. لس هرگونه فعالیتی که از عفونت جلوگیری نموده و یا زنجیره آن را بگسلد.

صفحه 58:
گند زدائی گندزدلئی طبی : روش ها و اعمللی است که‌به منظور کاهش تعداد عولسل عفوا از انتقال آن ها صورت حی گیرد (شستن دست هاء عدم کاربرد وسایل مشترک و حوله. دورانداختن لیوان های بیک بار مصرف چسی از استفاده. کاربرد ما خوردگی) گندزدلئی جراحی : هدف عاری کردن شی از تملمی میکروارگانیسم های ب اسپورها) می باشد. این روش به عنوان روش استریل شناخته می شود.(در از جاگذاری سوند ادراری و یا تعویض پانسمان)

صفحه 59:
احتیاط هایی بر اساس انتقال ۱- احتیاط های ذرات معلق در هوا : سل ريوى, آبلهمرغان یا دیگر پاتوژنهای منتقله و سرخک رعایت احتیاطات منتقله از هوا توصیه شده ا - استفاده از ماسک در هنگام ورود به اتاق بیمار بیمار را در مواقع ضروری به خارج از اتاق انتقال دهید و صورت وی را حتی المقدور با ماسک بپوشانید. - بیمار در اتاق خصوصی که دارای تهویه با فشار منفی بوده و در بسته باشد. ۲- احتیاط های ذرات تنفسی برای ارگانیسم هلیی که قلیل انتقال از طریق تماس نزدیک. صورت‌به صورت باشند مثل اوریون. دیفتر سرفه. سرخجه. طاعون ريوى و آنفلوتزا . استفاده مى شوند. - زمانى كه تا فاصله سه فوتى بيمار كار مى كنيد ماسك يزنيد. - بیمار را فقط در صورت لزوم به خارج | اتاق منتقل کرده و در صورت امکان ماسک بزنید. - ملاقات کنندگان را در فاصله ۳ فواتی فرد عفونی نگه دارید.

صفحه 60:
احتیاط هاپی بر اساس انتقال ۳ - احتیاطهای تماسی : برای ارگانیسم هایی که به دنبال تماس مستقیمیا غیر مستقیم منتقل ی شوند مثل ارگا بیوتیک ( استرپتوکوک مقاوم‌به وانکومایسین. استافیل و کوکهای مقاوم به متی سیلین) اسپا می روند. در صورت در دسترس بودن, بیمار را در اتاق خصوصی قرار دهید. - هنگام ورودبه اتاق دستکش بپوشید. دستکش ها را بعد از برقراری تماس با مواد دستکش ها را قبل از ترک محیط بیمار در آورده و شستشوی دست ها با مواد ضد - در مواردی مثل اسهال. زخم حاوی ترشحات که امکان تماس با عوامل عفونت زا وجوا - حرکت بیمار به خارج از اتاق را محدود سازید = از تقسیم وسایل مراقبت از بیمار با سایرین اجتناب کنید.

صفحه 61:

جهت مطالعه ادامه متن، فایل را دریافت نمایید.
39,000 تومان